Buitenland Buitenland

Buitenland

Engelandvaarder

Engelandvaarder

14-03-2014 om 12:55

GCSE Dutch

Onze zoon gaat in Engeland naar school en staat voor zijn GCSE options keuze. Het is duidelijk wat hij wil (triple science) en ondanks vrij ernstige leerproblemen werkt de school gelukkig mee.
In de vakkenpakketten waarin triple science gekozen kan worden moet ook een vreemde taal gekozen worden. Voor onze zwaar dyslectische zoon zou dat moeilijk worden en (hoera!) we hebben voor elkaar dat hij in plaats van Frans, Spaans of Duits een GCSE in Nederlands mag doen.
Dat betekent wel dat hij de voorbereiden daarvan thuis onder onze begeleiding moet doen. Onze kinderen spreken prima Nederlands, al gebruiken ze soms een wat eigenaardige woordvolgorde (helaas sluipt dat er bij mij ook steeds meer in!). Het luister- en spreekonderdeel van de GCSE zullen dus wel lukken, maar we moeten aan lezen en schrijven gaan werken.
Heeft iemand hier ervaring met het zelf onderwijzen van Nederlands voor een GCSE? Er lijken geen duidelijke revision guides te bestaan, kan iemand een goed boek aanraden? We kunnen oude examens downloaden, maar het lijkt me wel aardig om een methode te volgen.

Marie

Marie

14-03-2014 om 13:30

De Vaarboom

Ik heb natuurlijk geen flauw idee waar je woont, maar na wat Googlen vond ik dit:
http://www.devaarboom.co.uk/news/article/gcse-nederlands.html
Wellicht heb je er wat aan?

ik denk

dat op een aantal Britse expat scholen (o.a. in de VS), waar ook Nederlands onderwijs aan basisschoolkinderen gegeven wordt, ook de mogelijkheid van GCSE Dutch bestaat. Misschien zou je deze vraag ook aan de leraar nederlandse taal en cultuur van die scholen kunnen stellen. Ik denk dat je emailadressen op de website van stichting NOB kunt vinden.

Engelandvaarder

Engelandvaarder

15-03-2014 om 17:57

ik zoek vooral materialen

Bedankt voor jullie reacties. Voor de duidelijkheid, onze zoon kan het examen op zijn eigen school doen, alleen biedt die geen lessen. Ik wil proberen hem zelf les te geven, en vraag me dus af wie zelf ook zijn kind Nederlands heeft leren lezen en schrijven. En dan niet op het niveau waarop het kind in Nederland de taal moet leren te beheersen, maar voor een GCSE of iets vergelijkbaars.
Ik ga eens neuzen op de sites die jullie doorgegeven hebben, maar op het eerste gezicht geven ze niet veel informatie over de gebruikte materialen.

Annet

Annet

15-03-2014 om 19:27

Weet je wat het examen inhoudt?

Misschien kom je een heel eind met de oefeningen op taalgebied voor de cito's / eindcito.

Ja hier

Wij wonen in Schotland en onze 3 kinderen hebben GSCE Dutch gedaan. Ik zit nu in een vakantieverblijf in het Lake District, waar het Internet er steeds uitvliegt, maar zal in het weekend, als we weer thuis zijn, even uitgebreider reageren.

Engelandvaarder

Engelandvaarder

19-03-2014 om 11:58

super Shonagh!

Dank je en fijne vakantie (zo mooi, het Lake District!).

GCSE examen

Onze 3 kinderen hebben dit examen dus gedaan, het is alweer even geleden, de jongste is nu 21. Het was in 2 opeenvolgende jaren: AS en A level ? Onze kinderen hebben het Moedertaal pakket van de Wereldschool gevolgd. De jongste groep 3 t/m 8, de anderen korter omdat die nog in NL op school hebben gezeten. En ik was de "juf" Omdat de Schotse en Engelse onderwijssystemen verschillend zijn, kon GSCE Dutch alleen als extra examen gedaan worden en ik was dan ook zeer verbaasd dat de kinderen dit toch wel wilden doen: "Staat goed op m'n CV" haha. (En ik vond het wel een mooie afsluiting van al die jaren extra en hard werken ).
Ik zou je willen aanraden wat oude examens te bekijken. Luister- en spreekvaardigheidstesten waren prima te doen, dat was alleen het eerste jaar (?). Er moesten teksten vertaald worden: NL-> Engels en andersom ( geloof ik), en vragen over een tekst beantwoorden. Daarvoor moet je toch wel de hele grammatica beheersen en een behoorlijk geschreven vocabulaire hebben. En ze moesten ook een aantal boeken lezen, waar vragen overgesteld werden, ik heb de "dunste" boeken besteld ( oa van Tim Krabbe). Een essay schrijven over een "Nederlands" onderwerp, dat vonden ze alledrie het pittigst, er waren onderwerpen bij waar ze echt geen idee van hadden wat ze moesten schrijven, maar toch maar eentje gekozen. Tot zover mijn herinneringen, ik heb alles weggegooid dus kan het niet meer na zoeken.
Ik vraag me eerlijk gezegd af of dit echt een alternatief voor je zoon is. Ik begrijp dat hij nog nooit iets in het Nederlands geschreven of gelezen heeft ? Toen onze kinderen dus op hun 15/16 de dit examen gingen doen hebben we weer de persoonsvormen geoefend en veel "moeilijke" woorden opgehaald, ze hebben de oude examens geoefend en de verplichte boeken gelezen. Is het voor het examen dit jaar of volgend jaar. Je vraagt om een voorbereidingsboek, je zou het in de hoek van Nederlands aan volwassenen moeten zoeken. Zelf vond ik de begeleiding ook pittig, ben van huis uit geen "juf" maar onze kinderen zagen het nut van de lessen toendertijd ook niet in en het moest altijd na school en in het weekend. Jouw zoon is waarschijnlijk wel heel erg gemotiveerd.
Hopelijk heb je wat aan mijn betoog, ik wil je niet afschrikken maar ik vond (vooral het tweede examen) wel pittig.

Engelandvaarder

Heb je mijn verhaal gelezen ?

Engelandvaarder

Engelandvaarder

03-04-2014 om 23:14

Shonagh

Ja, sorry dat het even duurde, ik had het even idioot druk. Bedankt voor het opschrijven van je ervaringen, interessant om te lezen hoe het bij jullie ging. voor zover ik het nu kan bekijken is vooral het schrijfgedeelte lastig. Voor de GCSE valt dat nog wel mee, hij zal twee stukjes moeten schrijven van ongeveer 150 woorden. Niet makkelijk, maar we hopen dat de cijfers voor het spreken, luisteren en lezen wat beter uitvallen. Wij zijn niet van plan om door te gaan na de GCSE, het gaat alleen om het GCSE. Ondertussen heb ik wat oude examens gevonden, dus ik weet iets beter wat we kunnen verwachten. Ik heb het idee dat het boeken lezen vooral voor het A level moest.
Ik zie ook wel op tegen het lesgeven, ook omdat door de leerproblemen van onze zoon we al veel tijd kwijt zijn met huiswerkbegeleiding. Toch wllen we het wel proberen, alles beter dan een GCSE in Frans moeten doen.
Hoe ging het leren lezen bij jouw kinderen? Onze dochter heeft zich zelf geleerd om Nederlands te lezen, al toen ze zes was dus mijn indruk is dat het niet al te moeilijk kan zijn. Bij onze zoon die dyslectisch is zal het wel een stuk minder vlot gaan, maar de eerste 'lessen' de afgelopen weken vielen me alles mee.
Verder zijn we van plan komend jaar weer in Nederland op vakantie te gaan, kan hij mooi oefenen

Dutch as First and Second language

Ik had er pas met een vriendin over die in de UK woont omdat mijn zoon IGCSE Dutch gaat doen op de int. school en ik begrijp dat dit ongeveer Havo nivo is, terwijl ik een Engelse meisje in NL ken dat dit examen met 12 heeft gehaald voor ze terug ging naar de UK.
Blijken er 2 IGCSE's niveaus te bestaan, 'Foreign' en 'First Language'.
Misschien de moeite waard om te kijken of dit voor gewone GCSE's ook het geval is, want dat is een groot verschil. Deze 2 nivo's zijn trouwens ook in het IBDP beschikbaar, maar helaas kan je Dutch B (foreign language) maar op weinig scholen volgen. Mother taught is Dutch A...
Hierbij nog wat info over de 2 IGCSE's varianten:
https://www.dutchlanguageschool.co.uk/exams/igcse
Succes daar!

Roosmarijn

Roosmarijn

10-09-2014 om 15:44

GCSE

Beste Engelandvaarder,

Ik zie nu je oproep en ben benieuwd hoe het gaat. Ik woon in Londen en geef Nederlandse les aan kinderen en volwassenen, onder meer op de Regenboog School in Londen. Het gaat om voortgezet onderwijs en in mijn klas zitten ook leerlingen die een GCSE willen halen, dus wellicht kan ik je verder helpen!

Engelandvaarder

Engelandvaarder

14-09-2014 om 18:50

Roosmarijn

He, ik had niet gezien dat er nog gereageerd was hier! Roosmarijn, wij wonen in Zuid-Oost Londen. We hebben wel even overwogen om een zaterdagschool zouden zoeken voor de Nederlandse les maar we proberen het voorlopig zelf. Het lezen gaat best goed, met schrijven zijn we nog niet begonnen.
Ik ben wel benieuwd met welke materialen jij werkt met je GCSE klanten. Als je liever emailt kun je me bereiken op [email protected].

Kan dat online?

Heeft iemand een idee of GCSE Dutch online kan?
Bestaat er een AP Dutch?

ik vraag me dan af hoe je bij een normale middelbare school in nederland een GCSE aan kan vragen 

Reageer op dit bericht

Op dit topic is al langer dan 4 weken niet gereageerd, daarom is het reageerveld verborgen. Je kan ook een nieuw topic starten.