Home » Forum » Familie zou graag in ons huis willen in vakantie en ik vind dat niet leuk

familie zou graag in ons huis willen in vakantie en ik vind dat niet leuk

32 berichten / 0 nieuw
Nieuwste reactie
even zo
familie zou graag in ons huis willen in vakantie en ik vind dat niet leuk

Gezin met kinderen en hond zouden graag in ons huis willen tijdens onze vakantie. dit hebben ze nog niet rechtstreeks gevraagd, maar wel door laten schemeren, dit gezin behoort dus tot onze familie.
Zelf gaan ze dit jaar niet met zomervakantie omdat ze daar nu even geen geld voor hebben.

Zelf heb ik daar geen zin in om onderstaande redenen, hoe kan ik dit het beste aanpakken?

We hebben zelf een hond, maar hun hond gaat thuis gewoon op de bank, onze hond mag dat dus niet. Onze kinderen zijn een stuk ouder, ik merk dat ik echt heel anders ben geweest in de opvoeding terwijl hier ook veel mocht.
Hun kinderen lopen de hele dag van buiten naar binnen, de hele dag op en neer. Ze vegen daarbij niet hun voeten. De moeder klaagt hier ook steeds dat ze zo vaak moet stofzuigen i.v.m al het zand. Bij mij werd er ook veel buiten gespeeld, door de jongste nog steeds, maar er wordt wel voeten geveegd. Hun kinderen vinden springen op de bank heel normaal, hier mag dat van mij dus niet. Kinderen zitten met schoenen aan op de bank en stoelen.

Hun kinderen vinden dit dus thuis heel normaal, maar ook op een ander gedragen ze zich zo. Als ze dus hier zijn, zeg ik er wel wat van. Ik vind het wel vervelend dat ik dan degene moet zijn die steeds moet zeggen: niet springen in de bank. Ook zeg ik dat ze hun schoenen uit moeten doen als ik zie dat ze met schoenen in de bank of stoel zitten. Ook bij opa en oma gaat het dus op deze manier.

Kortom ik heb geen zin in extra slijtage van mijn spullen, want als ik er niet bij ben zal het ook zo gaan zoals zij het thuis gewend zijn.

Dendy Pearson
Nee

Ik zou dat niet willen. Vuile schoenen etc. interesseren mij geen biet, het is hier vaak genoeg een bende. Maar ik vind het een heel naar idee als anderen in mijn huis leven. En ik hoef ze al helemaal niet in mijn bed. Bah.

Dus ik zou gewoon nee zeggen. Maar blijkbaar ligt dat bij jullie wat gevoelig?

Tante Tiny
Ik zou de reden weglaten

Als je deze uitleg geeft, levert dat alleen discussie op.
Ik zou zeggen dat het niet prettig vindt als anderen mensen, ook al is het familie, in je huis wonen tijdens jouw vakantie.
Als familie uitlegt hoe handig het juist zo zijn, ook voor jullie, kun je rustig zeggen dat je in dit geval echt naar je gevoel gaat luisteren. Je snapt dat zij het wel een goed idee vinden maar dat helpt niet voor jouw gevoel. Zorg ook dat je partner je gelijk geeft!

Limi
Meh

Zoiets hoort je aangeboden te worden, daar moet je niet zelf om gaan hinten, vind ik.

En ik zou het ook niet willen. Bleh, mensen in mijn huis die overal in gaan snuffelen.

esmee
uhh

"Gezin met kinderen en hond zouden graag in ons huis willen tijdens onze vakantie. dit hebben ze nog niet rechtstreeks gevraagd, maar wel door laten schemeren…. "

Hoe hebben ze dat laten doorschemeren dan? In de zin van: "het zou wel erg fijn zijn wanneer we bij X in huis zouden kunnen?"

Ik vind dit best onbeschoft eigenlijk. Zoiets moet inderdaad aangeboden worden en dan ook nog met een hond…Phoeh. Nou, ik zou ook nee zeggen hoor.

Je hoeft helemaal niets te zeggen, maar als ze het rechtstreeks vragen gewoon zeggen: "Wij hebben liever niemand in ons huis als wij weg zijn". Als ze erop doorgaan…gewoon blijven herhalen: "Wij willen dat liever niet". Het is jullie huis, punt; zeker als je weet hoe ze zijn en dan ook nog een hond erbij…

marybell
of

gewoon duidelijk zijn over jouw regels?!

Wat
nee

Daar zou ik niet aan beginnen en ik vind ook niet dat ik dat zou hoeven uitleggen. Ik ga ook niet met vrienden op vakantie.
Reden: ik houd de relaties onderling graag goed. Dat zou voor mij hier ook een reden bij zijn.

Ely
Ik zou het ook niet doen

Iemand suggereerde voor onze vakantie laatst woningruil. Is helemaal hip blijkbaar. Ik vind het geen fijn idee. Daarnaast was ik poosje geleden op een feestje in een 'geleend' vakantiehuis (dus iemand had zijn woning tijdens eigen afwezigheid ter beschikking gesteld) en ik vond het vreselijk om te zien hoe er met spullen werd omgegaan. Kan me eigenlijk niet voorstellen dat men zich hetzelfde had gedragen als de eigenaar van het huis erbij was geweest. Niet dat het huis compleet werd uitgewoond maar echt netjes ging het niet. Blijkbaar roept het toch iets op bij mensen, of in ieder geval toen. Gelukkig was ik alleen te gast en ik ben kort gebleven ;).
Maar ik leen sinds een poosje ook niet meer mijn auto uit. Vorige keer bleek na het lenen een ascesoire niet meer te werken maar ik kwam in een welles-nietes terecht of dat voor het lenen al zo was.
Gewoon gedoe dus. En daar hou ik niet van.
Ik zou in aanwezigheid van deze mensen een keer een fijne anekdote brengen over iets lenen wat mis ging waar de relatie onder leed en als slot zeggen dat je nu dus niet meer zo into dat soort dingen bent. Zoiets :) Of ze gewoon laten vragen en dan nee zeggen.

Theekopje
gewoon niet doen

Wij hebben altijd mensen in huis als we op vakantie zijn, maar dat zijn hele nette rustige mensen die we kennen en ik vind het heerlijk dat het huis bewoond en goed verzorgd wordt.

Als je daar niet zeker van kunt zijn, gewoon niet doen. En ook geen uitleg geven, alleen maar "dat hebben we liever niet". Je bent niemand uitleg verschuldigd en van argumenten komt alleen maar discussie.

Limi
trouwens

Het is natuurlijk ook niet jouw verantwoordelijkheid om ze van een zomervakantie te voorzien omdat ze "daar nu even geen geld voor hebben". Er is niks zieligs aan thuisblijven.
Waarom en hoe hebben ze trouwens verteld dat ze daar nu geen geld voor hebben? Voor sommige manieren ben ik wel allergisch.

Nog een andere reden waarom ik er niet zo vóór zou zijn in zo'n geval: het zou zomaar kunnen dat ze veel meer electriciteit en water gaan gebruiken dan thuis, omdat ze nu niet hoeven opletten (aangenomen dat ze dat thuis doen, en dat jij dat thuis ook een beetje doet).

n@nny
Geen vraag? Geen reactie!

Zolang de vraag niet duidelijk gesteld wordt, zou ik zelf ook heel vaag blijven geloof ik. Laat ze maar eerst over de brug komen met hun wens d.m.v. een rechtstreekse vraag. Tot die tijd zou ik dus helemaal geen actie ondernemen en doen of mijn neus bloedt.

Bah, heb zelf een enorme hekel aan dergelijke net-niet-gestelde vragen.

Jaina
Geen probleem

Ik zou er geen enkel probleem mee hebben. Zolang ze gewoon de boel opruimen als ze weggaan en het netjes achterlaten is het prima. Nu hebben wij ook meerdere keren aan huizenruil gedaan dus dan is de drempel sowieso al een stuk lager. Natuurlijk zijn jullie deze mensen geen vakantie verschuldigd maar het is wel familie en als je iemand nou een plezier kan doen hiermee zou ik het gewoon doen. Extra slijtage aan spullen is wel erg vergezocht. Het wordt hoogstens vies en dat kan jij of zij weer schoonmaken. Familie gaat voor spullen. Het is verder een kleine moeite. Tenzij er allemaal rare andere zaken meespelen verder natuurlijk maar in principe staat ons huis altijd open voor anderen, of wij nu thuis zijn of niet.

LiesK.
Wel probleem

Ik heb wel eens het aanbod gehad dat familie, die zelf klein behuisd was, op ons huis wilde passen tijdens onze vakantie. Daar heb ik geen gebruik van gemaakt, omdat ik verwachtte dat ik dan niet meer thuis kwam in mijn eigen huis. Na eerdere aanbieding om te helpen met opruimen na een feestje waren mijn keukenkastjes voor een deel anders ingericht, stond de lamp op een plek die zij leuker vond en nog wat kleine dingetjes. Als dat stel drie weken in mijn huis zou verblijven was mijn linkshandig ingerichte keuken totaal gerestyled vrees ik. Lagen de handdoeken anders in de kast enzovoorts.
Bovendien moest ik er niet aan denken dat die mensen in mijn bed zouden moeten slapen. Door het grote verschil in gewicht van mijn man en mij hebben wij ieder een eigen matras, in mijn helft zou een groter en zwaarder persoon zo een flinke kuil maken.
Geen haar op mijn hoofd die familie in ons huis zou laten tijdens onze vakantie.
Zelf heb ik het vroeger wel gedaan, bij een tante op voor de beesten gezorgd, maar dan sliep ik in een echt logeerbed, niet in het bed van mijn oom en tante of mijn neefjes. Ik was zo blij dat ik 4 weken uit die hete zusterflat van het ziekenhuis waar ik werkte weg kon.

AnneJ
ervaring

Als ze een goede wettelijke aansprakelijkheidsverzekering hebben, en verder geen vreemde 'hobbies' zou ik het doen. Ik heb zelf ook goede ervaringen met huizen van anderen, en er gaat heus weleens iets niet goed. Dat gaat het bij jezelf ook niet altijd en anderen zijn nou eenmaal iets onhandiger met jou, voor hen onbekende, huis.
Maar het heeft wel met je eigen instelling te maken. Als je er niet rustig van op vakantie gaat zou ik het niet doen. We zijn niet allemaal hetzelfde en je eigen ervaring over je eigen huis is belangrijk.
Het zijn maar spullen, maar het is ook maar wat voor emotionele waarde je er aan hecht.

Jippox
kleine moeite?

Als jij er om wat voor reden niet voor voelt, dan doe je het gewoon niet. Het is jouw huis. Je hoeft je er niet voor te verantwoorden dat je dat niet ter beschikking stelt van een ander, en je hoeft je er ook op geen enkele wijze tot verplicht te voelen!
Dat er mensen zijn die er geen probleem mee hebben: prima! Maar dat zegt niks over degenen die er niet zo in staan.
En: zolang ze het niet expliciet vragen hoef je natuurlijk al helemaal niets.

even zo
reactie

Er is dus nog niets gevraagd. Wel is er gezegd "we kunnen niet op vakantie wegens het geld, we zouden het wel fijn vinden om ergens in huis te kunnen" Hier ben ik dus niet op in gegaan, het leek dus echt een beetje vissen. Het was dus geen duidelijke vraag, ik hoop dus dat die rechtstreekse vraag niet komt, maar als die komt gaan we ook nee zeggen.
Ik merk dat meningen hier ook verdeeld zijn.

Sommigen vinden slijtage wel meevallen, ik zie dat toch anders, we hebben laminaat en als je hier dus flink met zand overheen gaat of met bv een houten fietsje (die dus bij hen van buiten naar binnen gereden wordt) dan heb ik toch het idee dat je snel krassen krijgt. Hun vloer (zelfde merk) ligt er een jaar langer dan die van ons, maar die ziet er ook echt niet meer uit, daar wordt dan ook over gemopperd terwijl wij dus uit de kleine kinderen zijn en zij er nog middenin zitten. Hond of met schoenen aan in de bank ( en dan ook nog springen) werkt naar mijn idee ook slijtage in de hand, misschien niet meteen na 2 weken maar ik ga zo niet om met onze spullen. Ik zal maar net krassen in ons leren bankstel krijgen.

Het voelt voor mij in ieder geval niet prettig en als de vraag komt zal ik in ieder geval meteen duidelijk zijn dat we dat niet willen. Het woordje "liever" laat ik dan wel weg voor het geval ze dan me proberen te overreden.

Suze
Prima

Goed bedacht. Je Wilt het niet en doet het dus niet. Je argumenten zijn valide, welke je ook mocht hebben.

Mochten ze een concrete vraag stellen en je zegt nee, en ze reageren dan teleurgesteld, dan kan je nog "meedenken" en zeggen dat,je het slim vindt dat ze geen geld willen uitgeven als ze het niet Will, maar dat ze natuurlijk kunnen kijken of er mensen zijn die woningruil willen.

Kost het ze ook nies, maar treffen ze mensen die het niet erg vinden!

+ Brunette +
Doen of je neus bloedt.

En als ze toch rechtstreeks gaan vragen, zeggen dat je het niet wilt. Zo als anderen ook al aanraden: houd het algemeen, ga niet vertellen dat je hun leefgewoonten kent en dus bang bent dat het op schade uitdraait. Maar ik denk dat ze niet zo ver durven gaan. Heb zelf (ook arme sloeber) weleens bij iemand zitten vissen en toen er helemaal niet op mijn opmerking werd ingegaan, heb ik het laten rusten. Hopelijk hebben zij ook die sociale antenne.

bibi63
Als je het niet wilt moet je het niet doen, maar...

... Je kunt toch ook afspraken maken? Bijv schoenen uit in huis. Dan heb je al heel wat gewonnen. Als zij dat niet willen of respecteren, dan is het klaar. Maar wellicht staan zij daar helemaal open over.
Bibi

Wikka
"vissen" mag

evenzo: "Er is dus nog niets gevraagd. Wel is er gezegd "we kunnen niet op vakantie wegens het geld, we zouden het wel fijn vinden om ergens in huis te kunnen" Hier ben ik dus niet op in gegaan, het leek dus echt een beetje vissen. Het was dus geen duidelijke vraag, ik hoop dus dat die rechtstreekse vraag niet komt, maar als die komt gaan we ook nee zeggen."

Er lijkt me helemaal niets op tegen als mensen op die manier in algemene zin aangeven waar zij naar op zoek zijn. Wie weet treffen ze iemand die juist zoiets in de "aanbieding" heeft en is het een goede match. Zo nee, dan gebeurt er niets. Als je niet aangeeft wat je zoekt / nodig hebt, dan kan ook niemand raden dat ze je daar een plezier mee zouden doen.

Dus zoek je een (andere) woning, bazuin het vooral rond. Wie weet heeft er iemand een goede tip. Zoek je een huis om op te passen voor vakantie, idem. Zoek je werk, laat dit dan duidelijk weten aan mensen (dit is een tip die bijv. het UWV geeft). Niet vragen "mag ik in je huis" of "heb je werk voor me", maar laten weten dat je daarnaar op zoek bent, en ook aangeven dat tips welkom zijn. Mensen kunnen daar dan mee doen wat ze willen.

Het lijkt me dus niet dat die familieleden iets fout doen door in algemene zin aan te geven dat ze op zoek zijn naar een vakantie-oppas-huis. Wie weet ontmoeten ze iemand die juist op zoek is naar "huisoppassers", om iemand die iemand kent die daar naar op zoek is...

Ik denk dat je je veel te veel persoonlijk aangesproken voelt. Je moet hun opmerking gewoon voor kennisgeving aannemen en zelf beslissen wat je er mee wil/kan doen.
Zolang ze niet aan je vragen of ze op jouw huis mogen passen, is er helemaal niets aan de hand.
En zelfs als ze dat vragen (niet geschoten is altijd mis?), dan kun je gewoon nee zeggen.
Pas als zij dan moeilijk gaan doen, dan is er pas een probleem.

Suze
Wikka

Mooi gesproken. Helemaal eens met jou!

Tante Tiny
Vissen kan ook heel netjes zijn

Zij laten weten wat ze zoeken. Jij hebt de ruimte om niet te reageren.
Zo hoeven zij de vraag niet te stellen en hoef jij geen nee te zeggen.
Dat kan beter zijn voor de familieverhoudingen dan directe vragen en antwoorden.

even zo
Wikka

Op zich klopt je reactie wel, maar het nadeel bij hen is wel dat hun sociale kring heel klein is, en wij de enige zijn van de naaste familie. Degene waar de persoon mee getrouwd is, is enig kind, ik ben dus de enige zus, dus er zijn niet zo veel plekke waar ze kunnen vissen vandaar dat ik me dus wel aangesproken voelde.

Suze
vrienden

Ze kunnen toch ook bij vrienden, kennissen en dergelijke vissen? Of hebben ze die helemaal niet?

Maar goed, zoals ik eerder zei, evt. reageer je nog van: goh je zei laatst.... ik zat nog te denken: is woningruil niet iets voor jullie?

Als je het aandurft om zelf het onderwerp ter sprake te brengen, natuurlijk.

Iselo
Ik hou niet van vissen

Ik hou juist helemaal niet van vissen. Als iemand iets van me wil, kan hij dat gewoon vragen en niet zeggen "ik moet morgen naar de ....., maar ik heb helaas nog geen oppas voor kind" en dat ik dan moet aanbieden om het kind op te vangen. Als iemand het gewoon vraagt, zeg ik ja, op dit soort visacties ga ik nooit in.
Ik vind vissen dus helemaal niet beleefd, itt Wikka.

Verder denk ik dat je je je druk maakt om iets dat nog niet heeft plaatsgevonden. Pas als ze je op de man af vragen of ze in jullie huis mogen, hoef je te antwoorden. Zo'n algemene opmerking dat ze graag in een huis willen, hoef jij toch niet te hebben opgevat zoals jij nu denkt dat ze bedoelen?

En dan zeg je " dat wil ik niet" en laat je alle argumenten weg, want elk argument kunnen ze weerleggen en moet jij dan weerleggen en zo ben je eeuwig bezig en ben jij de kwade pier.

ijsvogeltje
Vissen

Vissen? Die interpretatie geef je er toch zelf aan? Het enige feit is dat het familielid tegen je heeft gezegd dat ze wel in het huis van iemand zouden willen omdat ze geen geld hebben voor een echte vakantie. Dat is het enige.
Ze heeft je NIET gevraagd of ze in jouw huis mag logeren. En toch ben je al geïrriteerd - want jij DENKT dat ze dat namelijk wel wil.

Sorry, ik vind dat je het jezelf nu wel erg moeilijk maakt. Je vult voor haar in. En loopt vervolgens te mopperen over haar hond, schoenen op de bank etc. en dat je haar écht niet in haar huis wil. Relax joh.

johannatroel
geen vraag

geen antwoord. wel een vraag gewoon nee daar begin ik niet aan. er is op internet genoeg te vinden voor woningruil misschien voor jullie een goed idee? desnoods neem je gelijk je computer erbij en help ze zoeken..

Dalarna
iselo

Er zit wel verschil vind ik. Vissen omdat je geen oppas hebt is ergerlijk omdat er duidelijk NU een probleem opgelost moet worden. Vissen omdat je ergens wil logeren in de vakantie gaat niet om een probleem wat NU opgelost moet worden. Als jij niets aanbiedt is er geen man overboord. Geen oppas hebben als die echt nodig is is dus heel wat anders.

Inge
Vrienden in ons vakantieverblijf

Wij hebben een tijd geleden wèl besloten, vrienden in ons vakantieverblijf in het buitenland (gratis!) te laten verblijven. Het betreft twee stellen (zonder kids) die onafhankelijk van elkaar naar ons verblijf zijn geweest. Beide stellen hebben het de eerste keer keurig en netjes achter gelaten, zoals ik dat graag wilde (achterlaten zoals je het ook aantrof). Maar helaas, beide stellen zijn nu voor een 2e keer geweest en hebben het ‘anders’ achter gelaten. Het was schoon maar daarmee was alles gezegd. Meubels verplaatst.. badkamer artikelen op andere plaatsen (slordig) neergezet en door hen aangeschafte toiletartikelen die ze niet mee naar huis wilden nemen, gewoon laten staan. Eten in koelkast en keukenkastjes laten staan, bestek lag door elkaar.. afijn, kan nog wel even doorgaan. Ergernis was dus groot bij onze aankomst. Het betreft hier nl weliswaar een vakantie verblijf, maar wij wonen hier in totaal 4 maanden per jaar. Dus zijn gehecht aan ons huis daar met onze manier van inrichting. Onze vrienden dit buitenkansje ontzeggen, willen we in de eerste instantie niet. Vandaar dat ik (hoe jammer ik het ook vind) nu regels heb opgesteld mbt hun verblijf daar. Hoofdregel blijft dat we het aan willen treffen zoals we het ook achter hadden gelaten maar eea heb ik ook maar even gespecificeerd aan de hand van voorbeelden.
Het blijkt gewoon dat er bij veel mensen een soort van makkelijkheid/nonchalanche gaat optreden wanneer ze vaker dan 1 x zijn geweest. Ze eigenen het zich toe en ‘leven’ er alsof het even hun eigen verblijf is en laten het achter zoals men een hotelkamer of gehuurd appartement achterlaat.
Op dus naar een herkansing in een volgende ronde.
Advies: bezint eer ge begint!

Victoria
Ik doe het niet meer

Vorige zomer ging ik een maand op vakantie. Een goede vriendin en haar partner waren net een paar maanden uit elkaar en zij woonde zo lang bij het gezin van een vriendin van haar.
Zij vroeg of ze die maand in mijn huis mocht. Ik vond dat goed en was eigenlijk wel blij dat er iemand tijdens die lange vakantie in mijn huis verbleef.
Tijdens mijn vakantie kreeg ik een whatsapp of ze ook mijn auto mocht lenen, want volgens haar was er iets met die van haar. Ik heb gezegd dat dit niet kon; de auto stond gelukkig ook niet voor de deur, maar in een hofje iets verderop en ik had de autosleutels meegenomen.

Toen ik met mijn kinderen op Schiphol aan kwam, kwam ze ons halen (was afgesproken, en er bleek niets aan de hand met haar auto) en ze zei alleen dat ze mijn fles 43 had opgedronken en dat ze deze week een nieuwe zou komen brengen. Toen we thuis waren ging ze er direct als een haas vandoor.

Het eerste dat mij opviel, was dat er een paar enorme vetvlekken in mijn houten vloer zaten (van ongeveer een vierkante meter, en allemaal kleinere vlekken alsof er doorheen was gelopen). En dat de koelkast en vriezer volledig bevroren waren omdat 'ie op de hoogste stand stond. Die moest ik direct ontvriezen, de lades van de vriezer konden niet eens meer open. Ik heb haar daar direct over gebeld. Eerst ontkende ze dat ze iets op de vloer had laten vallen, daarna gaf ze toe dat ze dat inderdaad had gedaan.

Vervolgens bleek dat er borden en glazen weg waren, waarschijnlijk gebroken en weggegooid. Ook was zeker de helft van mijn plastic bakjes met deksel verdwenen. Toen zag ik dat mijn hele drankkast leeg was. Zeker zes flessen wijn, de fles 43 dus, Malibu, Calvados, Grand Marnier, whisky, allemaal op. Ze had de flessen sterke drank leeg teruggezet...
Als laatste bleek dat mijn vintage platenspeler en radio (in zo'n mooi meubel) kapot waren.
Ik heb haar uiteraard weer geconfronteerd en na een beetje pushen gaf ze een aantal dingen toe.
Ze zou echt langs komen om e.e.a. recht te zetten (en ik verwachtte echt niet dat ze alles zou betalen of zo, maar in ieder geval wel iets). Nadat ze drie keer de afspraak op het laatste moment af zei, wist ik dat ik haar nooit meer zou zien.
Ze probeert af en toe nog contact te zoeken via whatsapp en dan vraagt ze hoe het met de kinderen gaat. Ik heb haar tweemaal geantwoord dat ik haar dat wel vertel wanneer ik haar zie.
Kortom; de vriendschap is voorbij, en ik laat nooit meer iemand in mijn huis verblijven tijdens mijn afwezigheid (alleen mijn eigen kinderen).

Elizabeth
Duidelijk

Je wilt het niet. Dan is alles toch duidelijk? Je biedt het niet aan en je zegt gewoon 'nee' als de familie het jou vraagt. Je hoeft verder geen redenen te noemen.

Pagina's

Leerachterstand wegwerken, hoe doe je dat?!

Lees hier of je kind een achterstand heeft en wat je kunt doen.