Huis, Tuin en Keuken Huis, Tuin en Keuken

Huis, Tuin en Keuken

Heirthe

Heirthe

22-06-2014 om 19:33

Willen jullie meedenken om dochter gezonder te laten eten?


knapperig brood

2 suggesties voor knapperig brood:
- gewone boterhammen uit de rooster
- pitabrood. Dat kan je gewoon klaarmaken in de broodrooster (als ze tenminste niet te dik zijn, dan blokkeren ze je rooster en verkolen, vraag met niet hoe ik dit weet ).

Pita is ook in een volkorenvariant verkrijgbaar.

Groeten,

Temet

Zus

Zus

23-06-2014 om 15:02

pannenkoeken ongezond?

Ik snap wel dat je haar graag gevarieerder ziet eten, maar pannenkoeken zijn op zichzelf toch niet ongezond? Er zit ei en melk in , dus aan haar eiwitten komt ze wel. Meel voor de vitB en vezels (meergranen meel) en vet voor de groei en vit D (als je het in margarine bakt). Davitamon voor de rest en klaar.

bibi63

bibi63

23-06-2014 om 15:27

knapperig

Als je het nou eens daar op gooit (en het woord gezond even achterwege laat). Als je haar nou eens mee naar de super neemt met het doel dat ze knapperige dingen uit mag kiezen, die haar misschien iets lijken. Duidelijk zijn dat ze het helemaal zelf mag uitkiezen, maar eens goed gaat kijken wat er wellicht allemaal voor knapperigs is. Maak er iets leuks van: kijken wie het meeste en de gekste knapperige dingen weet te vinden. Denk eens aan cornflakes, cruesli en dat soort zaken, kan je ook gewoon 'los' eten. Nootjes, soepstengels (en neem woorden als gezond, volkoren, groente en fruit niet in je mond). Hou het er even op dat zij mag kiezen wat ze wil.
Bibi

Even zo

Even zo

23-06-2014 om 15:52

als het knapperig

moet zijn, zijn sommige groenten en fruit ook knapperig, zoet (puntpaprika) of waterig (komkommer zonder de zaadjes) bijv.
Vraag haar eens of ze iets zoekt om haar mond mee wakker te maken of zichzelf?

Laat haar anders een hap nemen en terug op haar bord leggen en daarna happen, kauwen en eventueel uitspugen. Onze moeilijke eter moet nu iets nieuws proberen voor de mondervaring en daarna tong en tand ervaring en daarna komt het slikken pas. Zo werken we weken aan een nieuwe ervaring. Eerste week een keer een druif voelen, week erna 1 druif proeven, week erna 1 doorslikken en daarna 5 druiven eten. Er zit een belangrijk aspect wennen en accepteren aan. Druiven gaan nu per 5 en niet van harte, maar het gaat. (Appel)taart gaat veel moeizamer (meer smaken, meer ingredienten).

Ik denk dat je gezond even los moet laten. Het worden wel veel opdrachten zo. In het begin moesten wij terug naar als er maar wat inging en eten met plezier, heel basaal eigenlijk. Gaat dat goed, kijk of je structuur (of smaken, of temperatuur) kan uitbreiden. Gaat dat ook goed, kan je wat eisen stellen aan het eten.

Vera*

Vera*

23-06-2014 om 15:52

Groentechips

In het chipsvak in de supermarkt is er ook groentechips, gemaakt van wortel, rode biet en pastinaak (?). Dat lijkt me ook lekker knapperig.

Dalarna

Dalarna

23-06-2014 om 20:44

knapperig

Je hebt tegenwoordig ook van die hartige sultana-achtige koeken met kaas, tomaat etc. Misschien is dat wat/

Hermine

Hermine

23-06-2014 om 21:33

Alpro soya +1

Toen mijn zoon een kleuter was is hij van melk drinken over gegaan op Alpro soya +1. Het is het pak met de giraf erop, Hierin zitten flink wat toegevoegde vitamines en ijzer. Hij knapt hier ontzettend van op (was wit, bleek, mager). Na en aantal jaar zijn we weer over gegaan op gewone melk. Nu lust hij deze Alpro soya +1 niet meer maar wij maken er nog steeds onze pannenkoeken mee. Veel lekkerder! Nu weet ik niet of er door de verhitting veel vitamines verloren gaan maar er zit vast meer in dan in koemelk.

dihanne

dihanne

23-06-2014 om 21:44

aan foske: een positieve wending bij onze dochter

Wij hebben ook een dochter met ASS, en jarenlang was eten rampzalig.
Alles geprobeerd, eigenlijk zonder resultaat.

Maar wat zegt ze op haar 12-de op 31 december: 'mijn goede voornemen voor dit jaar is om meer te gaan lusten'

En ze heeft op een of andere manier een knop omgezet in haar hoofd, en eet veel beter. Ze kreeg ook belangstelling voor eten, en begon zelf te koken. Ze vindt Masterchef op tv ook leuk om naar te kijken.

Sommige dingen eet ze nog niet en zal ze ook nooit gaan eten (bv. citrusvruchten, die sproeien sap in je mond, dat vindt ze afschuwelijk) maar al met al kunnen we nu toch zeggen dat ze heel normaal eet.

Eigenlijk zelfs beter dan haar nicht & neef (en ik was altijd zoooo jaloers op mijn zus omdat haar kinderen wel aten)

Dus hopelijk gaat jouw dochter als ze ietsje ouder is ook zo'n stap zetten.

Ga door met stimuleren, maar uiteindelijk is het echt iets dat uit het kind zelf moet komen.

Mijn idee is dat het toch te maken heeft met de ontwikkelingsachterstand die kinderen met autisme op sommige gebieden kunnen hebben. Qua eten is mijn dochter tot haar 12-de eigenlijk een peuter geweest, en nu heeft ze een flinke stap vooruit kunnen zetten.

Hopelijk gaat je dochter dit ook doen!

hartelijke groet
Dihanne

oude forumgast

oude forumgast

23-06-2014 om 22:22

hier ook zoiets gehad

Ik heb ook een kind met een ass-eetprobleem. Gehad, eigenlijk. Hij at ook vrijwel alleen knapperig voedsel, zoals crackers, cornflakes, harde groene appels. Toen hij op zijn tweede frites ging eten waren we daar heel blij mee. Die frites hebben we toen uit weten te bouwen naar aardappels trouwens. Hij at wel worst en bepaalde kaas en dronk melk. At 1 bepaalde smaak olvarit en die kreeg hij vrijwel dagelijks tot hij toen hij 5,5 jaar was zijn eigen knop omzette. Vanaf dat moment probeerde hij opeens nieuwe dingen uit zonder te krijsen. Nu is hij 12 en eet probleemloos. Beter dan zijn vrienden zelfs (die hebben geen ass).
Hier in elk geval de ervaring dat de gebruikelijke eettips niet hoeven te werken bij ass, wij hebben die ook allemaal toegepast, tevergeefs. Totdat onze zoon er zelf klaar voor was. in jouw geval zou ik zoals al gezegd niet mee over al dan niet gezond spreken. Ze lijkt toch haar vitamine wel binnen te krijgen en over gezond praten werkt niet bij haar. Misschien is het beter om dit zo te laten voorlopig. Het is meer een sociaal probleem dan een gezondheidsprobleem zo te zien. Heel voorzichtig uitbouwen van wat ze wel lust kan wel, bak eens een andere soort frites en daarna eens zelfgemaakte frites, dan eens krieltjes, weer een stapje verder. Alleen de vorm veranderen.

Hanne.

Hanne.

24-06-2014 om 00:23

eettips

Mij ervaring is dat de gebruikelijke eettips ook bij 'gewone' kinderen niet werken. Im heb uren ket mijn kind in de keuken gestaan om samen te koken. Hardstikke leuk en gezellig. Kind enthousiast maar als we klaar waren werd er bij het avondeten uitsluitend een glaasje water geconsumeerd. De rest was nl VIES!

Onze compromis is dat je best met een leeg bord aan tafel mag zitten maar dat je wacht tot de rest klaar is en dat je nooit mag zeggen dat het eten vies is. Je eet wat de pot schaft of je eet nie zeg maar.

Ise

Ise

24-06-2014 om 11:33

afzetten

'Er is bij haar een strijd ontstaan dat ze zich nu tegen mij afzet.'
Ik denk dat in deze zin de kern van het probleem ligt. Jullie voeren nu een strijd die je niet gaat winnen. Laat los.....en ik weet dat dat makkelijker gezegd is dan gedaan. Laat haar zelf kiezen wat ze eet en dat ook zelf klaarmaken en dan niet als 'straf' maar positief gebracht in de trant van 'Je weet zelf het beste hoe je het lekker vindt'. Stiekem dingen laten eten die ze eigenlijk niet lust geeft alleen meer strijd. Ik zou me ook belazerd voelen. Ga zo nu en dan het gesprek met haar aan over voeding, maar doe dat op een rustig moment en niet tijdens het eten of koken. Probeer haar plezier te laten krijgen in eten.
'Ik heb het ook een tijd losgelaten maar toen ging het ook niet beter.'
Als het ook niet slechter ging heb je ook niets te verliezen
Succes!

Heirthe

Heirthe

24-06-2014 om 18:31

Ise

Ik denk idd dat dat wel het beste is en vaak doen we dat ook hoor, het loslaten, maar ja, nog vaker vliegt het me aan dan maak ik me zo'n zorgen om haar gezondheid en ben ik wanhopig dat ik daar geen invloed op heb!
Dochter voelt zich idd ook belazerd als ik stiekem dingen eegens in erwerk en zij proeft dat. Daar heb ik dan ook moeite mee want ik wil haar niet belazeren!
Ik moet wel eerlijk zeggen dat ik me nu ook weer wat heb laten opstoken door mijn schoonzusje hoor, ik heb natuurlijk niks aan horror verhalen..
Kan ook zijn idd dat wanneer ze ouder wordt, er ineens een omslag komt, daar hoop ik op..

Mona

Mona

24-06-2014 om 18:53

flauwekul

diagnose of niet; eten wat de pot schaft en anders heb je pech! Kinderen laten zich niet uithongeren, ooit van een kind van 12 gehoord wat overleden is aan ondervoeding? Het is het constante (doorgeschoten) verantwoordelijkheidsgevoel van ouders en hun compenserend gedrag wat hier debet aan is.

Hanne.

Hanne.

24-06-2014 om 19:49

Beetje een onzinnige reactie. Het kind in kwestie heeft wel een diagnose.

bovendien is de door jou geadviseerde methode niet gegarandeerd succesvol. Hier 3 kinderen die met de boodschap 'eten wat de pot schaft' worden opgevoed

1 van de 3 eet zodanig slecht dat het momenteel afvalt.

eten wat de pot schaft

Mijn dubbele moeder zei ook altijd: eten wat de pot schaft. Vervolgens hield ze zich daar niet aan, mijn vader at tot zijn dood nooit zijn bord leeg, liet altijd beschaafd wat over. En wij lusten alles. Nooit gedwongen of voor de gek gehouden.
Het een zeggen, en het ander doen, dat is de politiek correcte manier om erover te communiceren.
Ik denk dat je bij veel kinderen juist vraagt om een eetstoornis en eetproblemen als je zo nadrukkelijk met voedsel bezig bent. Met name met dwingen en afdwingen. Eten moet wel een plezierige bezigheid zijn, anders is het een strijd die je verliest.

+ Brunette +

+ Brunette +

24-06-2014 om 20:29

Probeer het los te laten

Hier een kind van bijna elf dat ook geen fruit lust. Het is zelfs zo erg dat als ik fruit eet in haar bijzijn, ze klaagt over de reuk. Het enige verse fruit dat ik erin krijg, is gezeefd sinaasappelsap (zodat er geen stukjes in zitten). Ze krijgt multivitaminen en is eigenlijk nooit ziek. Groenten mondjesmaat, ze lust graag gekookte aardappelen en dat telt ook als groente, zit o.a. vitamine c in. Ik heb de strijd jaren geleden al opgegeven en hoop nu maar dat ze in haar puberteit beseft dat het sociaal gezien wel handig is als je geen moeilijke eter bent.

oude forumgast

oude forumgast

24-06-2014 om 21:08

afdwingen

Afdwingen helpt soms reuze leuk bij een kind zonder diagnose. Daar heb ik er ook eentje van en die blijkt iets dat "er niet lekker uit ziet" vaak na één gedwongen hapje toch heerlijk te vinden. Helaas zit het bij een kind met een tactiel SI-probleem toch wat complexer in elkaar dan de mensen om je heen begrijpen en kennen. Zoiets als wanneer ze jou vragen om een hapje kikkerdril te proberen. Of een hap cactus. :-p
Als je je zorgen maakt over tekorten aan vitamines/mineralen: kun je dit laten testen? Misschien bij de huisarts, geen idee. Die kan dan mogelijk die zorg wegnemen. Verder de druk van de ketel en het weer gezellig maken aan tafel. Dan maar de ene dag frites en de volgende dag pannenkoeken. Kan jou het schelen wat anderen daarvan denken.

Ely

Ely

24-06-2014 om 23:41

Even tussendoor (ot)

Vergeef mij, ik heb geen advies, nooit met dit bijltje gehakt maar lees wel af en toe mee en wil sterkte en wijsheid wensen.

Maar ik heb een vraag aan 'oude forumgast'; vanwaar deze nick? Los van dat het een contradictio interminis is -als nick zijnde- ben ik erg nieuwsgierig wat de gedachte is achter de keuze. Is het zoiets als: geen zeemeeuw?

Rafelkap

Rafelkap

25-06-2014 om 07:07

Geen zeemeeuw

Geen zeemeeuw vind ik wel een hele goeie nick! Bij ons werkt soms ernaast zitten en heel erg smikkelen, dan wilde hij wel wat van mijn bord pikken. En erwtjes en kikkerwerwten lijken net snoepjes, daarmee kon ik ons kind ook foppen.

Mona

Eten wat de pot schaft, bord leegeten en verder niet zeuren was tot pak 'm beet de jaren '70 het devies. Uit vragenrubrieken en artikelen uit oude tijdschriften van die tijd blijkt dat eetproblemen midden vorige eeuw hét grote opvoedprobleem was. Ziekenhuisopnames en dwangvoeden waren aan de orde van de dag. Toch niet zo'n heel effectieve aanpak dus.

skik

Oh en..

"Kinderen laten zich niet uithongeren, ooit van een kind van 12 gehoord wat overleden is aan ondervoeding?". Wel eens van anorexia gehoord? Kan een gevolg zijn van controle-issues e.d.

skik

oude forumgast

oude forumgast

25-06-2014 om 11:53

Ely

Nee, het betekent niks, deze nicknaam. Gewoon iets anders dan "nu ff ano". Wilde gewoon niet meer onder mijn oude nick, die heb ik vaarwel gezegd. De contradictie zie ik trouwens niet, zó jong ben ik ook niet meer.

Ely

Ely

25-06-2014 om 19:11

Haha 'oud'

Alsin voormalig of oud alsin op leeftijd. Ik dacht het eerste, vandaar

oude forumgast

oude forumgast

25-06-2014 om 21:15

Foske

Ely, haha nu voel ik me opeens wel erg oud. Eens even mijn rimpels tellen straks.
Foske, ik neem aan dat je al meerdere goede gesprekken met haar hebt gehad? Kun je misschien met haar afspreken dat je het over een hele nieuwe boeg gooit? Zij heeft er misschien zelf goede ideeën over.
Ik denk aan een afspraak a la "wij gaan geen stiekeme dingen meer door jouw eten roeren, maar dan probeer jij elke dag 1 milligram van iets nieuws te eten.". En dan denk ik aan porties als één doperwt, één rijstkorrel ofzo. En als het niet gaat, dan hoeft ze het niet door te slikken. Bij onze zoon hebben we het ook zo gedaan. Hij probeert nu af en toe zelfs een mossel (en snapt dan niet hoe wij dat lekker kunnen vinden).

Heirthe

Heirthe

26-06-2014 om 10:50

Zo ben ik ook al bezig geweest, veel gesprekken maar dan gaan de hakken nog veel,meer in het zand Zelfs de beloning voor elk ieniemieni stukje, kruimeltje wat ze eet een euro geven helpt niet.
Een groot kado als ze een week dingen probeert helpt ook niet, en ik kan haar toch moeilijk elke dag een groot kado geven.. Denk zelfs dat dat niet werkt..
Gisteren stelde ze trouwens zelf voor om macaroni te eten, moest ik wel zelf saus maken, wat ik altijd al doe maar dat terzijde. Goed, macaroni gemaak, flink wat groenten door de saus gepureerd maar eenmaal aan tafel wilde ze het niet.
We hebben nu wel met haar afgesproken dat er op twee vaste dagen pannenkoeken gegeten worden en een dag per week friet. Denk dat duidelijkheid daarin ook verstandig is. Maar soms ben je zelf moe en wanhopig en dan bak je maar weer een pannenkoek..
De reactie van Mona, daar ga ik maar niet op in..
Verder iedereen bedankt voor het meedenken, het begrip en de verhalen.
Ik ben iig weer wat ontspannener er in en doe hard mijn best om niet meer de nadruk op gezond te leggen.

Mover

Mover

26-06-2014 om 22:59

Je smaak verandert

Je smaak verandert, is hier een standard zinnetje tegen de kinderen. Gevolgd door: je weet alleen niet wanneer die verandert, dus moet je regelmatig iets proeven. Ook dingen die je niet lekker vindt. Misschien is je smaak sinds de vorige keer veranderd, en lust je het nu wel.
Succes!

Heirthe

Heirthe

27-06-2014 om 17:23

Nou mover

Als het zo simpel was had ik geen probleem..

Mover

Mover

27-06-2014 om 17:35

@Foske

Sorry Foske maar ik wilde niet zeggen dat het een eenvoudige oplossing was. Wat ik had moeten toevoegen aan mijn post was het volgende.
Wanneer je kinderen bovenstaande leert en blijft herhalen, valt hopelijk, een keer het kwartje. Ze moeten proeven, maar ze weten ook dat het misschien nog steeds niet lekker is. Dat mag dan ook. Maar miischien is smaak veranderd en lusten ze het wel. Daarbij, als je ze vraagt, uitlegt dat ze iets moeten proeven wat ze de vorige keer niet lekker vinden, en als ze weten dat ze dat ook dan mogen zeggen na 2 proefhappen, dat ze het wel in de mond hebben gehad en doorgeslikt. En dat is winst in het leren wennen aan andere smaken.
Klinkt misschien wat wollig, en is zeker een weg van de lange adem, maar hier werkt het. Zeker een tiener kan je het smaak verandert verhaal uitleggen. Je kan het zelfs helemaal uit de gezonde sfeer trekken. Laat de nieuwsgierigheid winnen. Lust ik het nu wel, of nog steeds niet.
Ik wens je nog steeds veel succes
Mover (+2: een met, en een zonder)

Heirthe

Heirthe

28-06-2014 om 22:24

Oke Mover

Het is goed hoor
Ik heb trouwens mijn creativiteit gebruikt en vanavond brownies gemaakt van kikkererwten en dadels, zonder suiker maar met honing en ze vond ze erg lekker en haar vriendinnen ook!
Ik heb nog meer recepten gevonden om groenten in brownies te verwerken.
Elke week ga ik nu een keer brownies bakken, niet te vaak want dan gaat ze er wat achter zoeken..

Dalarna

Dalarna

29-06-2014 om 10:17

Foske

Maar welk nut heeft dat nu? Een minuscuul beetje groenten tussen iets waar verder niets 'gezonds' aan zit en waar je het risico loopt dat ze het doorheeft en alleen nog maar bozer op jou wordt en nog meer de kont tegen de krib gooit.

Ik ben van mening dat je dat niet moet doen, jij wil zo graag dat ze een beetje groente binnen krijgt blijkbaar maar dit is gewoon niet de manier en als het uitkomt vertrouwt ze je nergens meer in.

Ik denk dat het anders moet, stapje voor stapje en zij de leiding, niet op deze stiekeme manier wat ook nog eens geen zin heeft met deze hoeveelheden en ook nog eens veel werk betekent voor jou. Als zij brownies wil bakt ze ze zelf maar.

Reageer op dit bericht

Op dit topic is al langer dan 4 weken niet gereageerd, daarom is het reageerveld verborgen. Je kan ook een nieuw topic starten.