Huis, Tuin en Keuken Huis, Tuin en Keuken

Huis, Tuin en Keuken

Katniss

Katniss

05-07-2014 om 19:24

OV Chipkaart in de trein


Lucerna

Lucerna

06-07-2014 om 16:52

wizzer

Maar wat was er dan precies mis met de papieren kaartjes vóór de tijd van de strippenkaart? En met de papieren treinkaartjes van nu?

Want bovenal vind ik het ook heel belangrijk, dat een OV toeristvriendelijk is. Dat iemand die voor het eerst een paar dagen in Nederland is, zonder Nederlandse back-up, gewoon gemakkelijk met het OV kan reizen. Dat wil ik ook kunnen als ik in een buitenlandse hoofdstad ben of een land moet doorkruisen. Vorig jaar in Wenen was dat geen enkel probleem en ik heb er met plezier met mijn gezin gemetrood in de binnenstad. Zelfs mijn kinderen begrepen hoe het werkte en je kon met gewoon geld gewone kaartjes uit een automaat halen. So soll es sein

wizzer

wizzer

06-07-2014 om 17:14

voor de strippenkaart

Dat is van voor mijn ervaring met het OV vrees ik....geen idee hoe het toen werkte. Ik weet wel dat ik de kaart te duur vind, zeker de anonieme. Waarom is die net zo duur als de persoonlijke? Dat is helemaal niet logisch.

Lucerna

Lucerna

06-07-2014 om 17:16

het is helemaal niet logisch dat hij geld kost...

Het is heel ónlogisch dat zo'n ding überhaupt geld kost. Reiskilometers mogen geld kosten, de kaart niet.

Ellen

Ellen

06-07-2014 om 18:30

Business card

Ik heb, als zzp'er, een businesscard van ns, geschikt voor al het openbaar vervoer in heel Nederland en ik hoef er niks nul komma nul geld op te zetten. De card is gratis en achteraf komt de factuur. Op de card kan ik bijv. daluren abonnement zetten. Alleen: je moet een bedrijf hebben.

amk

amk

06-07-2014 om 20:13

lucerna

zo is het nog steeds. Je haalt gewoon een kaartje uit de automaat. Scant dat kaartje om het poortje te openen (is al jaren zo in vele buitenlanden) en reist.

Alleen als je op leeftijd gebaseerde kortingen op structurele basis wilt heb je een persoonlijke kaart nodig.

Ik vind werkelijk dat wij nederlanders op dit punt enorm achterlopen op andere landen en enorm lopen te zeuren op dit moment.

Welk land

AMK, heb net nog gereisd met de metro in Parijs. Je koopt een los kaartje, of een carnet, of een paris visite. Je betaalt dat kaartje en dan reist je met dat kaartje. Je weet precies wat je kwijt bent om te reizen, vooraf. Niet achteraf met een heel snelle blik nog net kunnen opvangen. Je hoeft ook geen kaart te kopen, je hoeft er geen groot bedrag op te zetten, maar gewoon iets simpels: een kaartje kot zoveel, je betaalt en je reist.
Ik ben dus wel benieuwd over welke landen jij het hebt.

Tsjor

Tante Tiny

Tante Tiny

06-07-2014 om 20:32

Wat is achterlopen op andere landen?

Andere landen zijn de norm niet.
Ik vind digitalisering prima. Maar op deze manier schrikken ze mensen af die weinig met het ov reizen. Zoals ik....
Als ze die e-tickets met korting zouden houden, dan kom je al een heel eind.

amk

amk

06-07-2014 om 20:37

tjor

dat je koopt een kaartje voor een traject is hier ook nog steeds het geval! Je hoeft geen geen persoonlijke kaart te kopen waar een bedrag op staat. In de bus kun je ook nog gewoon een kaartje kopen.

Kan in Londen bv zeer binnenkort niet meer, dan kun je niet meer betalen in de bus.
Het zelfde systeem is er in Moskou, Sint Petersburg, Londen, Kaapstad, grote steden in Australie, Amerika. Parijs ga ik later dit jaar weer proberen.

MK

MK

06-07-2014 om 21:57

1e/2e klas

Hoe weet de NS of je 1e of 2e klas reist? Privé reis in 2e klas maar zakelijk 1e klas. Heb je verschillende chippalen hiervoor?

wizzer

wizzer

06-07-2014 om 22:01

nee

Dat is volgens mij de reden dat je bij de NS eerst moet aanmelden voor reizen op saldo. Je kiest dan of je eerste of tweede klas moet reizen.

Stenna

Stenna

06-07-2014 om 22:31

eerste en tweede klas

Dat probleem heb ik ook. OV kaart is geactiveerd voor 2e klas, want dat reis ik privé. Als ik voor werk ergens heen moet kan ik 1e klas. Je moet dan van te voren met je OV kaart naar de automaat waar je 'm tijdelijk om kunt zetten naar 1e klas. En naderhand weer terugzetten ook, natuurlijk. Erg omslachtig. Daarom (en omdat het handiger declareert) kocht ik voor zakenreizen tot nog toe altijd een e-ticket. Maar als dat straks zonder korting is wordt dat wel erg onvoordelig.

Stenna

Stenna

06-07-2014 om 22:34

afsluiten station

zie ik hier nog niet gebeuren. Is klein dorp met heel klein station (twee sporen), wat aan alle kanten gewoon open is, in the middle of nowhere. Dan moet er een heel hek rondom geplaatst worden. En waarvoor? Echt niemand gaat daar zonder reden voor z'n lol in wind staan op het lege kale perron staan. Er is verder niks.

Kaaskopje

Kaaskopje

06-07-2014 om 23:46

Oh...

Voor ik alles ga lezen: ik zie nu pas dat Tsjor het over de prijs van het e-ticket had, dus ik trek nu al vast mijn schuldbewuste gezicht

Ik ging uit van de prijs van de ov-kaart, die actie is ook tot 9 juli.

Kaaskopje

Kaaskopje

06-07-2014 om 23:49

Stenna

Nee, precies, dat soort stations zijn er inderdaad. Daar zouden zulke enorme hekwerken echt belachelijk staan. We zullen het zien.

Kaaskopje

Kaaskopje

07-07-2014 om 00:05

Rompslomp

Wij reizen veel met de trein, omdat we geen auto hebben. Het begin van de ov-chip is even rompslomp, maar als het eenmaal werkt vind ik het eigenlijk ideaal. Geen dagelijks oponthoud bij de kaartautomaat. Ook bij haast ben je zo ingecheckt. Waar je ook bent, zolang je maar genoeg saldo op je kaart hebt,kun je zonder naar een loket te hoeven zoeken in de bus of metro.

Wat ik me nu ter plekke wel afvraag is hoe we onze hond voortaan mee moeten nemen. Daar kochten we een papieren kaartje voor...

... ik heb het opgezocht. Het blijkt dat je op je ov-chip een dagkaart voor de hond kunt opladen. Weer wat geleerd.

Kaaskopje

Kaaskopje

07-07-2014 om 00:16

Tsjor

Bij het station waar wij meestal vanaf vertrekken en aankomen is een tunneltje en mijn dochter bijvoorbeeld voelt zich niet veilig als ze door dat tunneltje moet als het al heel laat is. Daar liggen nsoms mensen te slapen en je ruikt er regelmatig urinegeur. De wijk waar mijn schoonouders wonen is ook niet helemaal vrij van 'gajes'. Ik kan me goed voorstellen dat mensen zich prettiger voelen als dat 'gajes' niet op de perrons kan rondhangen in de avond. Dat station is of wordt rond deze tijd ook afgesloten.

Adama

Adama

07-07-2014 om 03:55

A'dam CS

Er merkte iemand op dat het afsluiten van het station wel zinvol is voor de grote steden. Nou, voor Amsterdam Centraal vind ik het onzin, en zelfs erg onhandig.

Overlast valt daar heel erg mee, daar zijn al lang maatregelen tegen genomen. En die zullen ook van kracht moeten blijven als er poortjes zijn, voor het gebied rond het station en bij de ingang.

A'dam CS is behalve een station ook een grote doorgang van de binnenstad naar de IJ-oever, voor bijv. de pont naar Noord. Erg onhandig als dat wordt afgesloten.

Er zijn veel winkeltjes op A'dam CS die soms tot laat open zijn. Ik woon vlakbij en koop daar nog wel eens wat. Kan straks ook niet meer?

En het meest belachelijke van al vind ik dat je dan straks niet meer mensen kunt uitzwaaien of ophalen, en ook niet meer kunt helpen met de bagage of fiets in/uit de trein laden.

Woerdje

Woerdje

07-07-2014 om 09:01

Afsluiten station

Ons station was als proef als eerste afgesloten. Wij hebben (nog) geen OV kaart. Voorheen werd de deur voor je geopend door een conducteur die je kaartje controleerde bij de poort.
Maar aan een kant van het station zit een Döner tent. Die balen. Want de helft van Woerden moet nu dus helemaal om. Dat zal toch wat omzet schelen.

Wat ik zelf erg vervelend vind, is toch dat minimale saldo van 20 euro en dat de kaart al 7,50 kost. Je betaalt dan 27,50, en dan heb je nog niks gereisd. Dat is eigenlijk wat mij tegenhoudt om een kaart aan te schaffen. We zijn met 4 dus even ruim 100 euro ophoesten om alleen de mogelijkheid te hebben om te reizen! We nemen zo'n 4 keer per jaar de trein, dus niet vaak.

Voor mijn ouders is het helemaal einde verhaal. Ze wonen zowat op het station, maar ze snappen het allemaal echt niet. Ik heb het ze al eens rustig uit gelegd allemaal, maar sinds het station is afgesloten zijn ze nog niet met de trein gegaan, en dus ook niet meer van plan.
Nu vind ik ze daarin wel erg star, maar ik ken helaas erg veel mensen die veel gezeur hebben gehad met die OV kaart. En die verhalen blijven bij mijn ouders hangen. Dus durven ze niet.
Zeker in regio's met veel vervoersaanbieders. Dan moet je ineens halverwege je reis uit en in checken. En ik dacht dat dat met die kaart juist niet meer hoefde....
En als je het vergeet krijg je dus een fikse boete.

Ik denk dat het systeem wel wat publieksvriendelijker mag.

Amsterdam CS

Voor zover ik weet is er in Amsterdam CS nu een deel waar alleen winkels zijn en geen opgang naar de perrons, en er zijn gangen met alleen opgangen naar de perrons en geen winkels (de gangen uiterst links en rechts). Die laatste gangen kunnen door poortjes worden afgesloten, het winkelgebied moet uiteraard openblijven, want die winkels leveren de NS geloof ik ook winst op. En dan blijft ook de doorgang naar het IJ gewoon in stand.

Verder zou de NS geloof ik het liefste zien dat we wel allemaal betaalden en niet reisden, dat scheelt een hoop gedoe. Klantvriendelijkheid zal ze een complete rotzorg zijn. En je kunt het ze niet eens kwalijk nemen. Dat is nou privatisering. Wie opereert in een markt is gericht op winst, en klantvriendelijkheid is alleen maar interessant voor zover het aan die winst bijdraagt. Als je winst kan krijgen zonder klantvriendelijkheid, ook best. Zelf zie ik openbaar vervoer als een nutsvoorziening en vind ik dan ook dat het een overheidstaak is die volledig in overheidshanden moet blijven. En dan hopen dat je managers krijgt die er vooral op gericht zijn het beste en meest klantvriendelijke openbaar vervoer te regelen, zonder dat ze nou veel over winst hoeven na te denken. Maar ja, je kan blijven dromen...

Groeten,

Temet

overigens

Voor de Woerdjes in dit land is de boodschap duidelijk. Laat die hele OV-kaart maar zitten (althans voor de trein) en koop die anderhalve keer dat je met de trein reist gewoon losse (chip)kaartjes. Daar komt dan wel een opslag op, maar je hoeft geen OV-kaart aan te schaffen en niet minimaal 20 euro voor te schieten.

Ik reis aanzienlijk vaker met de trein en heb bovendien een kortingskaart, dus ik benadeel mezelf als ik die kaart niet gebruik. Ik heb tot op het laatst papieren kaartjes gekocht, maar daar houd ik dan nu maar mee op. Helaas.

Groeten,

Temet

MK

MK

07-07-2014 om 11:33

Temet

"Dat is nou privatisering. Wie opereert in een markt is gericht op winst, en klantvriendelijkheid is alleen maar interessant voor zover het aan die winst bijdraagt. "

Oh was het maar waar! De NS is toch nog steeds in overheidshanden en daarom het gebrek aan visie en klantvriendelijkheid. Ik heb jaren in Londen gewoond en als je dan bijv naar Birmingham of Manchester moest met de trein was dat echt een feestje. Mooie, luxe, schone treinen met zitplaatsreservering. Virgin wil hier ook graag op het spoor maar worden vooralsnog tegengehouden in dit conservatieve landje.

amk

amk

07-07-2014 om 11:36

Dat zijn ook alleen de lange afstandstreinen. Dat heb je hier ook als je naar Duitsland of Belgie gaat. Betaal je voor idd.
Maar niet de gewone lijnen, die zijn net zo vol en schoon als in NL.

Lucerna

Lucerna

07-07-2014 om 11:58

engeland

Ik herinner me reportages over het failliet van de privatisering van het spoor in Engeland. Dat het onderhoud zo achterstallig werd, dat het gevaarlijk werd, dat reizigers steen en been klaagden... toen stonden we hier nog aan het begin van de uitvoering van het privatiseringsproces en dacht ik nog: heeft men iets geleerd van hoe het daar ging? Wat kan beter?

MK

MK

07-07-2014 om 12:14

amk/Lucerna

amk:
Dat is hier toch alleen naar het buitenland. Als je de trein van Amsterdam naar Maastricht neemt zit je nog steeds in een aftandse vieze oude trein. Daar is de 2e klas spic en span en komen ze met drankjes langs, wat hier allang wegbezuinigd is.

Lucerna:
Dat is waar, maar deze info is allang achterhaald. Het spoor is er in 1996 geprivatiseerd en in de jaren erna werd gekampt met de naweeën van het slechte onderhoud van het spoor door de overheid. De private partijen moesten enorme investeringen doen en daardoor in reizen per trein in Engeland relatief duur. Maar het heeft ook geleid tot nieuw spoor en materieel, stations die voorheen gesloten werden zijn heropend, veel meer nieuwe lijnen en (jawel) 50% meer treinreizigers.

Overigens zit de NS onder de naam Albellio ook op het Britse spoor, wat ik trouwens belachelijk vind.

Serwe

Serwe

07-07-2014 om 12:17

Engeland

In Engeland zijn de treinen juist erg duur. De gewone treinen zijn ook helemaal niet luxe en vaak juist oud en smerig. En er zijn veel vertragingen. Daarnaast zijn er door de privatisering heel veel verschillende optie met kaartjes waarbij de prijs afhankelijk is van hoe laat je reist en wanneer je boekt. Je hebt off peak tickets, all day tickets, off peak day returns, off peak returns (die een maand geldig zijn), super off peak tickets, super off peak day returns, advance tickets.... En voor al die verschillende tickets gelden verschillende tijden dat je mag/kan reizen.

Het toekennen van de concessies gaat ook niet goed. Vorig jaar bleken daarbij serieuze rekenfouten te zijn gemaakt en veel geld te zijn verspilt: http://www.bbc.co.uk/news/business-19809717

MK

MK

07-07-2014 om 13:15

Serwe (OT)

Idd treinen in Engeland is relatief duur, dat schreef ik ook. Prima dat er voordeligere opties zijn voor mensen die off peak reizen of vooruit boeken. Bovendien zullen mensen, ook in NL, best bereid zijn om meer geld te betalen voor een snellere verbinding naar Maastricht.

Fouten zullen er ongetwijfeld worden gemaakt, laat ik het Fyra debacle maar als voorbeeld noemen. Daarnaast heeft de NS zich eerder ook giga verrekend met de concessie op het HSL spoor. Virgin wilde de boel toen overnemen maar de minister gunde het de NS voor een veel lager bedrag. Dat was jaren geleden en inmiddels hebben we nog steeds geen fatsoenlijk hogesnelheidsnetwerk.

Maar als je deze objectieve info over de privatisering leest, zal je zien dat het echt wel veel heeft gebracht:

Privatisering
De regering was echter zeer onpopulair. De verkiezingen van 1997 zouden hoe dan ook door Tony Blairs Labour (sociaal democratisch) gewonnen worden, waardoor de privatisering in verhoogd tempo werd doorgevoerd. Zelfs de voorstanders van de privatisering erkennen dat dit resulteerde in een onvoldoende voorbereide privatisering.

Er zijn dan ook heel wat kritieken op de privatisering: de stiptheid en de dienstverlening daalde, de ticketprijzen stegen, de oorspronkelijke netwerkbeheerder Railtrack verwaarloosde jarenlang belangrijke en noodzakelijke verbeterings- en beveiligingswerken, de kostprijs van infrastructuurwerken rees de pan uit wegens financieel wanbeleid, sommige treinbedrijven gingen failliet waardoor de overheid de treindienst verder moest uitbaten. Dit alles had tot gevolg dat de overheid uiteindelijk meer belastinggeld aan de spoorwegen besteedde dan voor de privatisering.

Na het zware treinongeval in Hatfield in 2000 waarbij 4 doden vielen, wat het gevolg was van slechte rails, moest Railtrack in het hele land meer dan 1200 snelheidsbeperkingen afkondigen. Dit leidde gedurende meer dan een jaar tot enorme chaos. Als gevolg van dit ongeval dook Railtrack diep in de rode cijfers, in 2001 werd het bedrijf overgenomen door de staat onder de naam Network Rail.

Er zijn echter ook positieve zaken uit de privatisering gekomen: het aantal reizigers steeg exponentieel (meer dan 50%), de private spoorbedrijven investering enorm in nieuw materieel, de frequentie van de treinen verhoogde, nieuwe stations werden geopend, spoorlijnen en stations die eerder werden gesloten werden heropend en het spoorverkeer werd veel dynamischer.

Bron: Wikipedia

Lucerna

Lucerna

07-07-2014 om 14:31

Goed lezen. Ik vroeg me af of hier in NL geleerd was van de fouten die in Engeland gemaakt zijn bij de privatisering. Ik heb nog steeds de indruk van niet.

En overigens ben ik inderdaad geen voorstander van het privatiseren van voorzieningen als het OV, de post, energie, water en dergelijke. Bij het OV moet je je afvragen wat je wilt: winst maken of ook de onrendabeler lijnen rijdend houden omdat ook in afgelegener gebieden mensen recht op OV hebben. Bij de post heeft het hele marktwerkgebeuren naar mijn idee geen enkel positief resultaat gehad. Bezorgers en andere medewerkers van ieder postbedrijf worden in feite behoorlijk afgeknepen, er is te weinig werk voor allemaal, de prijzen zijn er niet lager van geworden voor de gewone consument, alleen voor de grootverbruiker met dikke mailings, de dienstverlening en kwaliteit zijn achteruit gegaan, flink, en gaan nog steeds achteruit. Wat drinkwater betreft zie ik zelf ook echt geen kansen, dus laat ze er in vredesnaam niet aan beginnen. Maar goed, ik dwaal af.

Ik ben ervan overtuigd dat de simpele consument die gewoon alleen maar van A naar B wil niet gebaat is bij marktwerking in het openbaar vervoer. En ook dat die chipkaart in feite ten nadele van de reiziger is, hoe hard zo ook proberen in ieders hersens te rammen dat het juist wel ten voordele is.

privatisering

Zou zaken goedkoper maken. Nou dat weet je dan inmiddels wel. Privatisering jaagt de graaicultuur aan waarin elke ondernemer en diens onderaannemers en diens aandeelhouders er allemaal maximaal een slaatje uit willen slaan, zeker in de nutssector.
Moeten er verplicht een deel sociale woningen worden gebouwd in een nieuwbouwproject dan gebeurt dat niet in het onderste segment, nee in het toch al discutabele bovenste segment. Er moet wel maximaal verdiend worden.
Uiteindelijk zijn de kosten voor iedereen veel hoger. En de kwaliteit zakt naar het laagst mogelijke niveau waarop men zo min mogelijk kosten hoeft uit te geven voor een maximale winst.

MK

MK

07-07-2014 om 20:52

we dwalen af..

Maar de graaicultuur onder hoge managers is helaas overal. Denk aan Vestia, Rochdale, Gasunie, ziekenhuizen, gemeentes/provincies (denk aan Icesave).... en de lijst gaat maar door. Juist omdat het publiek geld is, is het geld van iedereen en is men minder kritisch. Daarnaast lukt het de overheid nog steeds niet om fatsoenlijk toezicht te houden.

Dat concurrentie zeker kan werken zie je aan de luchtvaart. KLM's tarieven zijn flink gedaald met de komst van de EasyJet en RyanAirs van deze wereld. Waarom kan je wel met een private luchtvaartmaatschappij vliegen en niet de trein pakken? Drinkwater, gas en elektriciteit vind ik een heel ander verhaal.

wizzer

wizzer

07-07-2014 om 21:06

infrastructuur

Dat heeft alles te maken met de infrastructuur. In de randstad rijden er zoveel treinen dat het helemaal niet realistisch is om daar met meer maatschappijen over het toch al schaarse spoor te rijden.

Reageer op dit bericht

Op dit topic is al langer dan 4 weken niet gereageerd, daarom is het reageerveld verborgen. Je kan ook een nieuw topic starten.