Relaties Relaties

Relaties

Waarom is iemand zijn hand vragen precies grappig?


Lynn

Ik houd er zelf ook rekening mee, hoor, maar waarom kan iets van spijkerstof niet netjes zijn, dat snap ik niet.

Lynn

Lynn

27-07-2014 om 20:16

Piano

Ik zeg niet dat het niet netjes kan zijn, maar als iedereen (ivm de uitnodiging) in black tie komt, dat wil zeggen: mannen in smoking en dames in galakleding (echt netjes/feestelijk), dan denk ik (of: vind ik) dat iemand in spijkerstof uit de toon valt.

Maar kan best zijn dat andere mensen daar anders over denken.

Ik zou het daarom niet aantrekken als dat de dresscode is en als ik iets anders zou hebben dan een spijkerbroek, dan zou ik dat aantrekken ipv de spijkerbroek.

dan ben ik het met je eens

neteret mut

neteret mut

27-07-2014 om 20:35

lyn / jaina

persoonlijk zou ik het voor mezelf al heel moeilijk vinden met een dresscode als black tie, denk niet dat ik iets heb dat ervoor in aanmerking zou komen. Het staat heel ver van mij af, net zover als het dragen van een spijkerbroek trouwens.
Mijn schoonmoeder noemde ik mem, mijn eigen moeder moeder. Was geen probleem. Tegenwoordig heeft oudste dochter een vriend en die noemt mij mamma, dat is wennen (eigen kinderen noemen mij mem, tegenwoordig ook wel mam)

Hortensia

Hortensia

27-07-2014 om 21:53

onpasselijk?

Mijn ding is het totaal niet. Maar blijkbaar is dit een variant op "van de daken schreeuwen". Van mij mogen ze hun goddelijke gang gaan, het laat me tamelijk onverschillig, al ben ik wel blij voor hun geluk. Een soort "ik gun het ze".

Onpasselijk er van worden is wel het laatste dat in me op komt.

Kaaskopje

Kaaskopje

28-07-2014 om 03:00

Lynn

Je zegt dat in jouw kringen black tie redelijk normaal was, althans zo begrijp ik het. Maar je zou mij met die dresscode in verlegenheid brengen. Het lijkt mij echt enig om eens in vol ornaat naar een feest te mogen gaan, maar dat zou dan al in een gehuurde jurk moeten zijn en mijn man in een gehuurd pak. En dan moet ik nog maar afwachten of er een gehuurde jurk voor mijn lengte en maat beschikbaar is. Een galajurk kopen zou boven mijn budget zijn. Alleen daarom al zou ik een ander nooit willen voorschrijven hoe die ander naar mijn feest moet komen. Het gaat mij om zijn of haar aanwezigheid en niet om hoeveel geld diegene voor mij over heeft. Gebrek aan geld mag nooit een reden zijn voor iemand om maar af te zeggen.

Ik ben wel zo eerlijk om te zeggen dat ik een afgetrapt kloffie teleurstellend zou vinden, maar tussen een afgetrapt kloffie en gala is er ook nog een gulden middenweg.

amk

amk

28-07-2014 om 07:14

maar kaaskopje

het gekke is dat mensen van gelijke aard elkaar aantrekken. De kans dat er bij jullie een formele blacktie uitnodiging komt is nihil, terwijl die in andere groepen heel normaal is.

Bij ons is bv "morning dress" en "black tie" voor de gasten nog best gebruikelijk. Overdag in jacquet en dus de dames met hoed, en dan 's avonds smoking.

Terwijl ik bij andere groepen black-tie alleen lees als "feestelijke kleding"

Aiselle

Aiselle

28-07-2014 om 08:38

amk

" het gekke is dat mensen van gelijke aard elkaar aantrekken. De kans dat er bij jullie een formele blacktie uitnodiging komt is nihil, terwijl die in andere groepen heel normaal is. "

Vrienden trekken elkaar misschien aan (al denk ik eerder aan peer pressure dan aan elkaar uitzoeken omdat je ooit nog in vol ornaat wil trouwen), maar alle aangehangen familie toch niet?
De zus van mijn man wilde nooit trouwen, vond ze onzin. Nu heeft ze een nieuwe vriend en moet er ineens getrouwd worden met een soort bruidsjonkertjes erbij. Wij zijn zelf zonder poespas getrouwd, dus ik zie hier eigenlijk niets van gelijke aard...niet eens echt tussen de schoonzus en haar nieuwe vriend. Ik ken zijn familie en achtergrond ook totaal niet natuurlijk en heb geen idee hoe die mensen op het huwelijk aangekleed zullen zijn. Wellicht heeft de vriend zijn ideeën ook niet van hen. Mochten ze nette pakken willen voor de bruidsjonkertjes dan hebben ze wel een probleem, want dat ga ik niet kopen.

Lynn

Lynn

28-07-2014 om 09:30

Aiselle

Dat jij zo'n bruiloft met poespas niets vindt en zelf niet zou doen is jouw goed recht.

Dat je schoonzus dat nu wel wil doen is haar goed recht.

Dat jij schrijft: Mochten ze nette pakken willen voor de bruidsjonkertjes dan hebben ze wel een probleem, want dat ga ik niet kopen." kan ik wel begrijpen, al vind ik je toon wel een beetje "agressief"/stellig en kan je dat beter niet zo tegen je schoonzus zeggen (denk ik).

Maar is dat niet iets wat je vriendelijk (niet bot) kunt bespreken zodra je het gevoel hebt dat zij vindt dat jij wel wil dat jij veel geld uitgeeft aan die bepaalde kleding voor jouw zoontje (neem ik aan)?

Dan kan je toch zeggen: ik begrijp dat jullie het leuk vinden jullie huwelijk op die manier te vieren. Prima. Ik begrijp ook dat jij wil dat er bruidsjonkertjes zijn en dat zij speciale nette pakken aantrekken en dat wij die betalen. Daar hebben wij moeite mee. Wij hebben dat geld niet / wij vinden het zonde om zoveel geld (zijn die duur? tegenwoordig is veel "chique" spul relatief goedkoop via internet of evt. tweedehands via Marktplaats of zo op de kop te tikken) uit te geven voor dergelijke pakken die ons zoontje maar een keer uitgeeft. Hoe zullen we dat oplossen?

Misschien dat zij zegt dat zij het wel betaalt? Als zij het zo belangrijk vindt kan zij het betalen. Krijgt ze het pak na afloop, kan ze het zelf weer verkopen via Marktplaats .

Maar het hangt er natuurlijk vanaf hoeveel geld ermee gemoeid is en hoe ruim jullie het hebben of je hier een punt van maakt. Maar bespreken op vriendelijke toon zou altijd moeten kunnen. Geen ruzie over maken.

Overigens kan je ook zeggen: we kunnen ons zoontje wel in zijn netste setje steken, of evt. een nieuw net setjes kopen wat hij nog wel vaker aan zal trekken. Dan bied je een alternatief.

En kan zij bedenken of ze de nette pakjes zo belangrijk vindt dat zij de kosten voor haar rekening neemt of dat ze voor jouw alternatief gaat. of dat jouw zoontje dan geen bruidsjonkertje hoeft te zijn, maar dat ze iemand anders daarvoor uitkiest die het wel wil betalen . Haar keuze.

P.s. ik vind het vreselijk dergelijke pakken voor jonge kinderen, maar als anderen dat leuk vinden, vind ik het prima. Ieder zijn ding.

amk

amk

28-07-2014 om 09:36

Aiselle

nee, want dit soort vriendengroepen hebben ook dit soort families.
Er is in NL best nog wel wat verschill tussen de verschillende bevolkingsgroepen. Ook al beweren we allemaal keihard van niet.

LL88

LL88

28-07-2014 om 10:39 Topicstarter

Reactie

Veel verschillende reacties op dit forum waar ik zeker wel wat mee kan . Erg fijn.

Hoe mijn schoonmoeder heeft gereageerd en hoe mijn reactie daarop is, heeft waarschijnlijk ook met ons verleden te maken. Afgelopen jaar heeft ze me namelijk meerdere malen uitgescholden dat er een 'zwart' randje om de relatie tussen haar zoon en mij is en heeft ze ook andere dingen die ver in ons verleden zat erbij gehaald en opeens tegen mij gebruikt. Als ik vroeg om excuses zei ze letterlijk: 'Nee (naam), jij hebt ervoor gezorgd dat ik die dingen tegen jou heb gezegd. Jij bent de enige schuldige in deze situatie'. Kortom: ze zit volgens mij niet lekker in haar vel, maar ik vind het wel lastig om bij haar in de buurt te zijn door dit gedrag. Telkens als ik bijv. met mijn vriend bij haar op bezoek ga (of museumbezoek) reageert ze fel op div. onderwerpen (politiek e.d.). Ik kom er depressiever van vandaan dan dat ik er naar toe kom.

Als ik kort aanstip dat ik het nog over afgelopen jaar wil hebben zegt ze: "Nee (naam), ik wil het hier niet meer over hebben. Ik kan dit niet meer aan. Mijn hele zomervakantie van vorig jaar is hierdoor naar de klote gegaan.". Ik vind dit écht een hele lastige situatie. Het enige dat ik weet is dat ze emotioneel vastloopt met deze situatie. Daarbij merk ik dat tevens emotioneel vastloopt met haar rouwproces van haar man die bijna drie jaar geleden is overleden. Ik ben benieuwd hoe ik volgens jullie het beste hiermee om ga. Ik voel me nl een waardeloos persoon bij mijn schoonmoeder...

Bulletje Bliep

Bulletje Bliep

28-07-2014 om 10:44

hoe

Staat je vriend hier in?

Mijntje

Mijntje

28-07-2014 om 11:15

schoonmoeders

Aha, een schoonmoederdraadje. Als je aardig gevonden wilt worden wordt je blijkbaar gekwetst. Stop daar dus mee, je bent niet aardiger of minder aardig door iemands' mening. Als zij emotioneel vastloopt zal ze ook eea niet altijd zo kwaad bedoelen als het lijkt, veel negeren dus.

Lynn

Lynn

28-07-2014 om 11:28

LL88; schoonmoederdraadje

Volgens mij hoeven we het in dit draadje niet uitgebreid over de algemene problematiek te hebben waar jij nu op duidt (hoe vervelend voor jou ook).

Er is een heel recent schoonmoederdraadje met meer dan 500(!!) reacties, dus lees die eerst "even" door.

Daar wordt jouw problematiek uitgebreid besproken.

Als je dan nog vragen hebt kan je het daar of hier kwijt.

NB Draadje is denk ik zo op de eerste pagina van relaties te vinden, en anders op de tweede. Heel leerzaam.

Lynn

Lynn

28-07-2014 om 11:32

inderdaad

Ik bedoel het draadje over de egocentrische schoonmoeder nu op de eerste pagina.

Nb De tips die gegeven worden zijn ook goed toepasbaar bij omgang met andere moeilijke mensen.

Jaina

Jaina

28-07-2014 om 12:21

dresscode

Een dresscode kan ook heel handig zijn. Zo weet je tenminste wat er van je wordt verwacht. Het is immers niet prettig als je als enige ergens zou verschijnen met een heel casual jurkje terwijl de rest avondjurken draagt. Het zou mij in elk geval een ongemakkelijk gevoel geven.

Natuurlijk is het wel zo dat hoe veeleisender je bent wat betreft de dresscode des te groter de kans dat mensen gaan afhaken omdat het te ingewikkeld of te duur wordt. Maar inderdaad als de meeste bruiloften in je omgeving black tie zijn dan zal niemand verrast opkijken van een uitnodiging met deze dresscode.

Overigens hoeft het zeker voor vrouwen niet altijd heel duur te zijn. Tweedehands winkels hebben soms juist heel goedkoop prachtige avondjurken die nauwelijks gedragen zijn. En als vrouw kan je toch net iets meer improviseren dan mannen wat betreft kleding. Maar ik kan met goed voorstellen dat als je van een minimum inkomen rond moet komen dat het dan heel lastig wordt.

Hoe soepeler de dresscode hoe makkelijker je kan improviseren natuurlijk. Een spijkerbroek zou ik dan weer niet doen behalve als je 100% zeker weet dat de bruid en bruidegom zelf ook zulk soort kleding dragen en het allemaal enorm casual is. Zelfs bij een beetje feestelijk valt een spijkerbroek echt enorm uit de toon. Ik was vorige week op een bruiloft. Een vrij simpele gelegenheid maar wel feestelijk. Iedereen zag er leuk, de vrouwen hadden eigenlijk allemaal jurken aan (een of twee vrouwen in een broekpak, kwestie van smaak verder, ik vind dat wat minder leuk maar het waren wel feestelijk bedoelde outfits) en de mannen in pak. Een man droeg een spijkerbroek en dat viel toch wel op. Dat paste dus duidelijk echt niet bij de gelegenheid want daarvoor was de bruiloft gewoon toch te feestelijk en formeel.

Ik ben een groot voorstander van je kleden naar de gelegenheid; dat kan heel casual zijn of juist heel formeel. Een bruiloft kan van alles zijn. Er zijn bruiloften waarbij spijkerbroeken wel passen (naar het stadhuis en na afloop met elkaar de kroeg in) maar bij veel bruiloften past het gewoon niet.

Aiselle

Aiselle

28-07-2014 om 12:56

Lynn

Het is geen directe kwestie van kosten, want als zij kleding zou betalen zouden we hetzelfde probleem hebben: ik weet dat ik ze er niet in krijg. Ze weigeren dat gewoon aan te trekken. Dus dan zouden we uitkomen op fysiek dwingen. Dat doe ik dus niet
Maar het trouwplan ligt er al een jaar of zo en is al een paar keer veranderd. Volgens de laatste info moet het over een paar weken plaatsvinden, maar de datum hebben we nog niet doorgekregen. Misschien verandert dat ook wel weer. Op de een of andere manier kan ik last minute niet rijmen met kledingeisen. Maar misschien denk ik wel te redelijk en komen ze toch

Ely

Ely

28-07-2014 om 13:48

Lynn

M

Kaaskopje

Kaaskopje

28-07-2014 om 14:53

Jaina

Mijn ervaring is dat tweedehands of 'voordelig' niet altijd aan mijn lengte voldoet. Als je een middenmotertje bent is er best wat leuks te vinden zag ik. Een pak huren voor een man vind ik alweer minder vreemd. Volgens mij gebeurt dat best vaak.

Je hebt gelijk dat een dresscode duidelijkheid geeft. Maar stel dat ik onverwacht met dresscode uitgenodigd zou worden, zou dat wel voor wat paniek zorgen.

Kaaskopje

Kaaskopje

28-07-2014 om 14:59

OSM

Dit soort onderwerpen vallen onder het hoofdstukje OSM En dan heb je gelijk dat er nog een hoop OSM-groepen naast elkaar bestaan in Nederland en in de wereld in het algemeen.

Maar toch eens een vraag vanuit de ene OSM groep aan de andere: Jij hoort dus bij de OSM waarbij regelmatig een dresscode geldt bij feesten en bijeenkomsten. Voel je je daar altijd prettig bij of denk je dan ook wel eens 'pffft... ik had nu liever gewoon een simpel jurkje aangetrokken in plaats van verplichte kost.'?

LL88

LL88

28-07-2014 om 15:18 Topicstarter

Mijn vriend

Mijn vriend wordt ook écht radeloos van deze situatie, omdat hij er tussenin zit. Zijn astma is zelfs afgelopen jaar actiever geworden door deze situatie en ik wordt zelf dus ook radeloos van haar negatieve gedrag. Negeren lijkt altijd makkelijker gedaan dan het in werkelijkheid is. Maar het is misschien wel het proberen waard.

fruitdrank

fruitdrank

28-07-2014 om 15:43

vroegah

Ik weet dat een vader om de hand van de dochter vragen voor sommige mensen symbool staat voor tijden waarin de vrouw werd gezien als ondergeschikt aan de man, met minder rechten dan een kind. Vergelijkbaar met een zaak, ding.

In dat licht kan je het weggeven door de vader zien: de dochter had niet veel in te brengen wie zij trouwde, de vader bepaalde dat voor haar.

amk

amk

28-07-2014 om 16:54

Kaaskopje

Als vrouw heb je nu eenmaal het voordeel dat je behoorlijk wat vrijheden hebt in het kiezen van je outfit, dus iets aantrekken waar je je heel ongemakkelijk in voelt hoeft niet zo snel. Kijk maar eens naar de roddelbladen wat je daar allemaal voorbij ziet komen aan outfits bij de gala's, die zijn ook heel verschillend.

En nee daar voel ik me niet ongemakkelijk bij. Ik zou me juist ongemakkelijk voelen als ik totaal underdressed ergens ben. Ik houd wel van die leidraad en dat decorum. Wat mij betreft zijn er te weinig feestjes waarbij je je helemaal mag opdoffen.

Maar bij elke gelegenheid geldt een dress-code, ik neem even voor het gemak aan dat jij het niet waagt in je zwemkleding naar je werk te gaan. ☺ Alleen bij zo'n uitnodiging wordt het expliciet gemeld meer niet. Vaak voel je prima aan wat de gelegenheid vraagt. Feestelijk bij de ene uitnodiging is iets anders dan bij de andere.

LL88

LL88

28-07-2014 om 17:23 Topicstarter

Hand vragen

Nog even voor de goede orde. Het ging erom dat de vriend van mijn zus haar ten huwelijk heeft gevraagd. En dát vond mijn schoonmoeder op een bepaalde manier dus grappig...

Mijntje

Mijntje

28-07-2014 om 19:29

LL88

Daar moet je gewoon niet teveel over nadenken. Dat heeft niets met jou te maken, maar met je schoonmoeder.

Lynn

Lynn

28-07-2014 om 20:14

LL88: dus niet "hand vragen"

Ja, het was mij duidelijk dat de vriend van je zus haar gevraagd had (of anders gezegd: haar een aanzoek had gedaan).

Dus niet meer spreken over 'haar hand had gevraagd', dat doe je dus niet.

Je kan wel de vader van een vrouw om haar hand vragen, maar niet de vrouw zelf, die vraag je of doe je een aanzoek.

Lynn

Lynn

28-07-2014 om 20:20

LL88; radeloze vriend

Jij zegt "Mijn vriend wordt ook écht radeloos van deze situatie, omdat hij er tussenin zit. Zijn astma is zelfs afgelopen jaar actiever geworden door deze situatie en ik wordt zelf dus ook radeloos van haar negatieve gedrag."

Begrijp ik goed dat hij tussen zijn moeder en jou inzit?
Maak je het hem zo moeilijk?

Snel mee stoppen. Hij heeft het vast al moeilijk genoeg met zijn moeder, probeer het hem niet nog moeilijker te maken.

Maar nog beter: lees allebei die draad (draadje is niet het goede woord voor meer dan 500 postings) met veel aandacht voor alle goede tips hoe je om moet gaan met egoistische (schoon)moeders (en evt. anderen moeilijke/vervelende mensen), want ik denk dat zowel jij als je vriend daar veel aan hebben.

En laat je even weten als je die gelezen hebt of je er wat aan had?

Ik denk dat jullie leven een stuk makkelijker wordt als je dingen die je schoonmoeder zegt echt met een korrel zout kunnen nemen.

Tenzij je het zelf leuk vindt om daar eindeloos (tegen je vriend en anderen) over door te gaan. Maar feitelijk is het zonde van je tijd. Tijd die je beter aan leuke dingen kunt besteden!

bibi63

bibi63

28-07-2014 om 23:49

Heel apart deze discussie

Ik heb mezelf geen seconde bezig gehouden met wat iemand wel of niet aan had tijdens onze trouwdag. Ik vond het nl zo ontzettend leuk dat al mijn dierbaren er waren
EN vooral zichzelf! waren.... Heeeerlijk vond ik dat. En heb genoten van m'n zeer dierbare hippy neef in zn eigen vertrouwde outfit. Ik zou niet anders willen.
Bibi

Kaaskopje

Kaaskopje

29-07-2014 om 00:05

AMK

Er zijn een soort ongeschreven 'codes'. Je weet ongeveer wat er van je verwacht wordt. Toch blijf ik het wel prettig vinden dat de 'code' in mijn kringen gewoon 'netjes en zo feestelijk mogelijk' is, zonder dwingend advies om iets aan te schaffen. Want ik neem aan dat die gala-dresscode ook inhoudt dat je er niet bij elke gelegenheid in gesignaleerd wordt.

Ik volg overigens een facebookpagina over de kleding van Maxima en zij recycled de koninklijke jurkjes, pakjes, tasjes, etc. wel met enige regelmaat. Net even anders gecombineerd, ander jasje erbij... Herdragen is dus geen taboe heb ik geleerd.

amk

amk

29-07-2014 om 07:37

kaaskopje

maar dat komt omdat jij dat gewend bent.
Je doet jaren met zo'n jurk, maar dat doe ik ook met mijn andere kleding.
Een galajurk heb je al voor rond de 100 euro of minder, dus die kosten vallen erg mee. Ja, designerjurken zoals Maxima, die zijn duur, maar dat wordt niet van je gevraagd.
http://nl.jennyjoseph.com/Galajurken-c18/

Een setje van C&A is vaak net zo duur, en die verkoopt rond kerst of suikerfeest ook galajurken.

Reageer op dit bericht

Op dit topic is al langer dan 4 weken niet gereageerd, daarom is het reageerveld verborgen. Je kan ook een nieuw topic starten.