Home » Forum » Start brugklas

Start brugklas

27 berichten / 0 nieuw
Nieuwste reactie
appeltaart
Start brugklas

Mijn zoon start volgende week in de brugklas , ik merk dat ik het zelf ook erg spannend vind. Hij heeft PPD Nos en ik hoop dat hij in een leuke klas komt waar hij zijn plekje vindt. Zelf heeft hij er wel zin in.
Hoe ervaren andere ouders en kinderen dit?

Dendy Pearson
Mijn dochter

start over 2,5 week in de eerste. Zij heeft er ook zin in. Leuke spullen gekocht, de boeken zijn al binnen en gekaft.

Vandaag hebben we de route even gedaan. Met de trein en dat 10 minuten lopen. Ze had haar rugtas mee met daarin een aantal boeken en dat viel haar toch wel tegen:-) Het is ook maar een klein grietje en dan lijkt zo'n tas ook wel enorm.

Ik ben heel benieuwd hoe het allemaal zal gaan.

Minthe
Koel

Mijn oudste was er erg koel onder, die maakt het allemaal niks uit, kan zich er niet over opwinden, nu nog niet (4V). Jongste was een stuk nerveuzer, maar kwam gelukkig met 3 bekenden in de klas en ook nu is hij al weer erg benieuwd naar z'n klas (2V). Met allebei hebben we de fietstocht een paar keer geoefend, ondanks dat het maar 2 kilometer is.

Ik vond het echt opvallend hoe snel het allemaal wende. Echt, na twee weken was het al alsof het nooit anders was geweest. En dat eerste jaar zijn beide kinderen ENORM gegroeid, zowel mentaal als fysiek.. heel leuk!

Dendy, heeft je dochter op school geen fiets nodig? Hier gaan ze vaak (onaangekondigd) met de klas op pad, vrijwel altijd op de fiets (en kinderen die geen fiets hebben gaan dan bij anderen achterop.. brr).

Dendy Pearson
Minthe

Denk het niet. Het is een regioschool, veel kinderen komen ook met de bus.
Ik zou niet weten waar ze onaangekondigd of niet, naar toe zouden moeten trouwens.

Minthe
Dendy

Hier inderdaad veel kinderen die toch al fietsen (sommigen wel 'n uur, maar OV is dan geen optie). Wat ze hier doen op de fiets: speurtocht voor geschiedenis in de stad, museumbezoek, naar een bedrijf, buitengym, met de klas naar het recreatiegebied en school heeft 2 locaties die op fietsafstand van elkaar liggen, maar daar heeft elke leerling maximaal één jaar mee te maken.

Ik kende van mijn eigen school ook niet, daar kwam zeker de helft van de kinderen met het OV. Het verbaast mij dus ook hoeveel ze op de fiets doen hier.

Ilva
Hier

Mijn zoon heeft er super veel zin in. Hij had het al tijden niet meer naar zijn zin op de basisschool (pesten) en hij kijkt dus erg uit naar zijn nieuwe school. Er zitten geen oude klasgenoten in zijn nieuwe klas en op deze school zitten alle twee meisjes van de oude school en die waren nooit een probleem.

Zelf maak ik me wel wat zorgen. Het is een bijzonder kind die ruim een jaar groepstherapie heeft gehad omdat hij zo onzeker is. Hij heeft ook al heel wat therapeuten gezien in de basisschooltijd (vanaf groep 1 al) Ook is hij motorisch heel slecht. Gelukkig weten dat de school waar hij heen gaat heel goed is (oudst zit er al twee jaar). En we weten ook dat hij goed ondersteund gaat worden (gesprekken hebben we al gehad).

Er komen wel bekende in zijn klas te zitten dus helemaal alleen is hij gelukkig niet. Hopelijk maakt hij snel nieuwe vrienden. Eén jongen kent hij van 5 jaar geleden en toen konden ze het goed vinden. Hopelijk is dat nu nog steeds.

madelief
komt vast goed!

Mijn dochter is vorig jaar naar de brugklas gegaan. Ik zag er best tegenop, ook een beetje autistische trekjes.
Maar zij zelf ging er fluitend heen. Het is zo verrassend makkelijk gegaan, snel contacten en was snel aan alles gewend.
Uiteraard is het wennen en is het spannend maar bij haar ging het zo vlot en makkelijk! Het valt vast mee, ze zijn er aan toe!

Brugklasmam
Zenuwachtig

Onze jongste is heel erg zenuwachtig, niet heel anders dan oudste maar bij hem concentreerde dan in de laatste dagen van onze vakantie die tot vier dagen voor hij naar de brugklas ging duurde. Jongste is al bijna 4 wk thuis van vakantie en spreidt het uit.

Hebben jullie kinderen nog geen kennismaking gehad voor de vakantie? Hier dus wel gelukkig en hij vond het een heel leuke middag dus dat scheelt wel.

Nou volgende week dinsdag half 9 is het zover. Mijn oudste moest pas om 14 uur aantreden en ik weet nog hoe vervelend die lange lange ochtend was. Mijn jongste heeft drie lesuurtjes en mag dan lekker de middag bijkomen.

appeltaart
Kennismaking

Onze zoon heeft ook al een kennismakingsochtend met zijn klas gehad voor de vakantie, verder zijn er natuurlijk gesprekken geweest op school . Ook heeft hij een extra dag mogen rondkijken. Hij komt bij 3 kinderen van zijn oude school in de klas, maar heeft op de basisschool bijna geen vrienden gehad. Ik zou het hem zo gunnen om wat vrienden te krijgen. Ik ben benieuwd!!

Dendy Pearson
Jawel

Dochter heeft al een kennismaking gehad, er is via fb al kontact en er is een groep op whatsapp aangemaakt waar druk gechat wordt.
Ik geloof dat er al is afgesproken dat ze buiten de school op elkaar wachten om de roosters te gaan halen.
Kleine school, kleine klas (dochter zit met 6), wel lekker overzichtelijk voor die kinderen zo.

Ilva
Wel gezien, niet echt kennisgemaakt

Hier is er wel een speciale avond geweest waar alle kinderen die in de eerste kwamen waren. En dan moest je in een speciaal vak gaan zitten van je klas. Ze hebben de kinderen dus wel gezien maar niet echt gesproken met elkaar (dat is natuurlijk ook heel eng, :) ). Maandagavond is de jaaropening en dinsdag alleen mentoruur. Woensdag voor het eerst echt les en donderdag en vrijdag kamperen. En dan op maandag serieus aan de slag.

Evanlyn
ik ben zelf erg nerveus...

Hoe gaat zoon het redden?

Zelf had ik een nachtmerrie dat ik weer terug moest naar de basisschool, omdat ik de eerste keer helemaal niets had uitgevoerd (wat ook klopte). Ik zat in de klas in mijn huidige gedaante, maar de kinderen leken het heel normaal te vinden. Helaas lukte het me weer niet om iets op te steken.

Nou ja, hopelijk gaat het goed, zowel sociaal als qua leerwerk.

Brugklasmam
ook zelf nerveus

Mijn zoon was niet aangenomen op de school/niveau van zijn -, onze - en de basisschool keuze dus ik ben ook erg nerveus: gaat hij het wél redden op deze school?

Brugklasmam
Eerste lesdag geweest

Mijn zoon heeft een eerste lesdag gehad met vier uur les en vooraf en aan het eind nog een mentoruur. Gisteren alleen mentorlessen gehad.

Zoon vind het nog heel erg spannend allemaal maar hij vindt het erg leuk gelukkig en heeft al een vriend gemaakt.

Ik vond het jammer dat hij gisteren geen goede rondleiding had gehad in hun kleine bijgebouw zodat hij vanmorgen nog weer zenuwachtig was omdat hij niet wist naar welke klas hij moest. Vandaag hebben ze wel een rondleiding gehad in het hoofdgebouw maar nog niet zo goed dat hij het morgen zelf zou kunnen vinden. Beetje een gemiste kans, ben bang dat hij nu morgen daar weer zenuwachtig over is maar dat is gelukkig niet het eerste uur.

Heerlijk dat hij, in tegenstelling tot zijn broer, zo lekker dichtbij op school zit, dat scheelt toch wel, zeker met die buien deze dagen.

Ilva
Leuk

Zoonlief vond het leuk op school. Gisteren een hele middag met de mentor doorgebracht. Ze rijden al met z'n vieren van en naar school. En dat is wel heel leuk want het is toch een half uur fietsen. Vandaag de eerste lessen gehad en behalve de lerares biologie is iedereen aardig. Morgen blijven ze slapen op school (in tentjes op het terrein). Hopelijk valt er niet te veel regen.

De lokalen vinden gaat redelijk al heeft hij het wel twee keer moeten vragen. Maar dat was gelukkig aan vrienden van zijn oudere broer die daar ook op school zit.

Ik hoop dat het zo blijft, nu is hij nog helemaal blij en is het 100 x beter dan de basisschool.

mijk
Zoon heeft eerste echte lesdag ook achter de rug en het gaat go

Een keer verdwaald en een keer te laat en beide keren gered door de ouderejaars die aan klas gekoppeld zijn. Die kennen hun eigen rooster en mijn rooster uit mijn hoofd en ze weten hoe ik heet. Ik was wel ondere de indruk die peers leek me nou typisch een teclame verhaaltje ;) maar ze letten dus echt op!

Katniss
Ilva (o.t.)

Wat leuk dat jouw jongste ook daar naar school gaat. Heeft hij mooi wat steun aan zijn broer. Mijn dochter is gisteren alweer begonnen in de vierde. Het gaat zo snel! Ze heeft nu op andere tijden pauzes dan de klassen 1 t/m 3, dus loopt nu ineens weer tussen veel grotere kinderen (bijna volwassenen). Het valt haar (en mij dus ook) wel een beetje tegen dat ieder jaar de klassen worden gemixt. Moet ze toch steeds weer opnieuw aansluiting vinden, wat haar niet makkelijk afgaat. Gelukkig groeit ze daar ook in.

Evanlyn
hier ook verdwaald

maar gelukkig wel met een groepje, dus een mooie gelegenheid voor "bonding". Verder laat ik hem maar zoveel mogelijk met rust. Koekje eten, huiswerk maken, en dan lekker computeren.

Hier wordt in de derde vooral veel op- en afgestroomd. Omdat het nogal chaotisch is, zijn er nog geen klasselijsten en hebben de derdejaars feest. Ze doen alsof ze iemand anders zijn, of zeggen dat iemand is afgestroomd die er nog gewoon zit, zodat de leraren er niets meer van snappen. Boeven zijn het. Nou ja, hadden ze de boel maar op orde moeten hebben! In elk geval zit de sfeer er wel in.

Ilva
Katniss

Ja, dat klassenmixen valt niet altijd mee. Het heeft ook z'n voordelen want in de eerste zat hij echt niet op zijn plaats. In de tweede daarintegen ging het juist ontzettend goed. Nu weer andere klasgenoten, waarvan 2 waar hij in de eerste echt last van heeft gehad. Maar ja ik heb hem gezegt dat als er weer iets gebeurd dat hij het gelijk moet melden aan zijn mentor en aan ons. Maar gelukkig gingen ook zijn beste vrienden uit de oude klas mee naar deze klas dus nu heeft hij in indergeval vrienden in zijn klas.

Nr. 2 is tot nu toe helemaal gelukkig. Alleen lerares bio viel wat tegen. Ik denk, als ik het zo hoorde, dat ze probeerde grappig te zijn (ik vind brugklassers helemaal niet leuk) maar dat het niet goed overkwam want ze denken dat ze het echt meende. En dat hoop ik toch niet, misschien dat ze dan een ander vak moet kiezen. Oudste had nr. 2 vandaag gezien (ze kamperen vandaag natuurlijk) maar hij keek er blij hoorde ik. Weer een geruststellig. Hij heeft ook al een vriendje (jongetje die hij 5 jaar geleden heeft leren kennen en elkaar daarna niet meer gezien hebben en nu, toevallig, bij elkaar in de klas). Ik hoop dat ik hem morgen moe maar blij mag ophalen.

Ilva
rare zin

Ik lees mijn tekst nog even door maar 'hij keek er blij' is toch wel een beetje vreemd. Hij keek blij moet dat natuurlijk zijn.
Oh en ik zie nog meer fouten, wat erg. Sorry, heb veel aan mijn hoofd momenteel.

Anoniem
Ilva

Als je zo gedetailleerd beschrijft hoe je brugger aan het jaar begint ben je voor ingewijden makkelijk herkenbaar als ouder van die school. Mijn oudste bivakkeert daar nu ook. Helemaal blij dat het nu echt begonnen is na maar 4 weken zomervakantie. Hoop dat ik haar morgen moe op mag halen. Blij hoop ik ook maar ben niet ontevreden als dat even niet lukt. Ze is er geblesseerd naar toe.

Ilva
Anoniem

Misschien heb je gelijk. Ik zal beter gaan opletten wat ik schrijf. Bedankt dat je me erop wijst.

Ise
hier ook

Voor jongste is dinsdag de vakantie voorbij. Hij heeft er echt zin in. Hij gaat in zijn eentje van zijn oude school naar de school waar zijn broer inmiddels naar 4VWO gaat. Voor de vakantie een kennismakingsdags met klasgenoten en mentoren gehad. Whatsapp-groepje aangemaakt en in de vakantie regelmatig gechat. Afspraken gemaakt over samen fietsen. Wij wonen wat verder van school, maar in het volgende dorp wachten ze hem op. Ik ben benieuwd of hij nog zo enthousiast is na de eerste weken, want huiswerk maken.....daar deed hij nooit aan :).

Evanlyn
het gaat goed!!

School zal nooit zijn hobby worden, maar hij vindt het een stuk beter dan de basisschool. Zelfs zijn huiswerk maakt hij, zuchtend en steunend. En de kinderen in de klas zijn aardig. Wat ben ik blij dat we deze school gekozen hebben, ze zijn tenminste vriendelijk.

appeltaart
Eerste week

Zo de eerste week zit er op , voor zoon is het nog erg overweldigend, de eerste dagen kwam hij thuis met hoofdpijn, was paniekerig en snel geïrriteerd . Dus duidelijk te veel prikkels. Dus we proberen het thuis voor hem rustig te houden . Gisteren en vandaag ging het al weer wat beter. Dus het heeft even wat tijd nodig.
'S avonds als ik nog even bij hem zit komen er gelukkig ook mooie verhalen,

mijk
Hier ook goed

Je ziet hem groeien. Hij is er wel kapot van. Gisteren met twee vriendjes van de basisschool even heel luidruchtig een middagje met lego gespeeld. De ontspanning spatte er af!

Mijk

anno
eerste lesdag

Vandaag de eerste lesdag. Gisteravond ( laat !). Wat moet ik nou morgen meenemen? :"kijk naar je rooster welke vakken je hebt en welke boeken je daarvoor hebt". Eerst dus op zoek naar dat rooster.......
Vanmorgen nam hij alle mogelijke tijd...,maar ging toch nog op tijd de deur uit,..... zonder zijn tas! Toch wel handig als je dan niet te ver van school woont. Ik ben benieuwd of hij daar nog op tijd was. Weten ze daar direct welk vlees ze in de kuip krijgen.

Leerachterstand wegwerken, hoe doe je dat?!

Lees hier of je kind een achterstand heeft en wat je kunt doen.