Buitenland Buitenland

Buitenland

Fenna

Fenna

09-09-2014 om 05:01

Nederlands leren op buitenlandse school?

Hallo,

Wij wonen voor een aantal jaren in Amerika. Onze kinderen zijn 6 (bijna 7) en 11. Zij zitten op een Amerikaanse school. Daar hebben zij elke dag les tot 15:30. Voordat wij thuis zijn is het 16:00 en moeten zij, beide, huiswerk maken. Daarnaast hebben zij nog Nederlands, online, via Edufax. Dit is een soort wereldschool. Onze dochter doet het prima, al kost het erg veel tijd, alles bij elkaar. Onze zoon, van 6, heeft er veel moeite mee. Hij heeft vorig jaar, in Kindergarten, de basis gelegd voor het lezen en schrijven in het Engels. Edufax had ons geadviseerd met Nederlands te beginnen na een half jaar Engels. Dit is erg moeilijk en gaat moeizaam. Niet dat hij het niet kan maar het is totaal anders. Engels gaat meer om woordherkenning en hij kan al heel goed lezen en schrijven in het Engels. Om hem te motiveren, om na school, na zijn huiswerk, ook nog eens Nederlands te doen is erg moeilijk. Ik ben geen juf en vind het moeilijk om het hem op de juiste manier te leren. Toch vind ik het erg belangrijk omdat wij over twee jaar weer terug gaan naar Nederland. Hij heeft er na school gewoon geen puf meer voor.
Mijn vraag is nu: Is het mogelijk om tijdens zijn dag school Nederlands te mogen doen? Hebben ze daar recht op? Zijn daar bepaalde richtlijnen voor? Iemand die hierover meer weet? Alvast bedankt.
Groetjes Fenna.

Sukran

Sukran

12-09-2014 om 13:33

Stapje terug?

Hi Fenna,
Geen antwoord op je vraag over de richtlijnen en mogelijkheden in Amerika, sorry. Wij wonen ook in Engelstalige landen en ik heb mijn zoon Nederlands geleerd tussen de bedrijven door. De lat is uiteindelijk lager gegaan omdat we hier blijven wonen en kind er gewoon, wat je schrijft, er na school geen puf meer voor had. Voor jullie is dat anders, je gaat weer terug naar Nederland dus het is logisch dat je graag de taal wilt bijhouden. Ik ben meer gaan werken met beeldmateriaal als Leesdas Lettervos, Nederlandstalige films en tv programma's (Ome Willem, Meneer Cactus) om ook 'anders' Nederlands te laten horen dan wat wij thuis spreken. Ieder kind is anders, die van mij leert makkelijk als het op die manier wordt aangeboden en tv kijken wordt ervaren als ontspanning. Verder heb ik het nog een hele tijd volgehouden om in de schoolvakanties eraan te werken en in het weekend een uur per dag en het verder door de week te laten rusten (m.u.v. lezen).
Ik kan me zo voorstellen dat het voor je zoon best frustrerend en vermoeiend is en de lol er wel af gaat en het Amerikaanse avontuur een wat negatieve lading kan krijgen. Als jullie weer terug zijn in Nederland, is hij pas 8 of 9? Wellicht pakt hij de draad dan heel snel op (met eventueel extra aandacht) omdat het dan alleen maar Nederlands is. Zes is best jong en ik heb gemerkt dat de eisen die aan kinderen worden gesteld op scholen in het buitenland anders is dan in Nederland. Sowieso zijn de dagen langer en geen woensdagmiddag vrij, het is hard werken voor die smurfjes.
Nou ja, geen antwoord op je vraag. Hopelijk komt er nog advies van een States-ervaringsdeskundige!

Strips?

Misschien is het handig om strips als de Donald Duck te gaan lezen. Samen en als hij het kan alleen. Bijvoorbeeld als je hem naar bed brengt en gaat voorlezen. Je kunt om de beurt gaan lezen.
Of een boek met veel beeldmateriaal en korte zinnen. Voorlezen en om de beurt lezen.
En Nederlandse spelletjes waarbij je kaartjes moet lezen.
Waarom zou het per se in een lesje gegoten moeten worden

tante Sidonia

tante Sidonia

16-09-2014 om 10:36

is het geen idee

Om hem wat speelser aan het Nederlands te leren wennen? Makkelijke Nederlandse boeken voorlezen? Zelf spelletjes bedenken met Nederlandse woordjes?
Hij hoeft het toch niet perfect te schrijven? Hij is 6?!

dc

dc

18-09-2014 om 19:57

leuk houden

Ik probeer ook mijn kinderen het nederlands bij te laten houden, maar ik concentreer me vooral op spreken en het leuk houden. Een film kijken als Mees Kees of de Kameleon heeft veel meer impact dan schrijven.

En als ze eenmaal hebben geleerd in het engels te schrijven, dan pakken ze het nederlandse schrijven echt wel op als ze weer terug zijn. Ik zie hier op onze tweetalige school een kind binnen 6 maanden engels schrijven, terwijl ze bij aankomst helemaal geen engels konden. Beetje loslaten dus, is mijn advies.

Tweetalig onderwijzen is vermoeiend

Men zegt dat juist jonge kinderen het tweetalige sneller oppakken dan volwassenen. Maar dan gaat men voorbij aan hoe vermoeiend dit is voor een kind dat ook nog in de groei is. Als mijn kinderen 's ochtends naar Kindergarten gingen, en 's middags met een rugzakjes huiswerk thuis kwamen, waren ze leeg tegen de tijd dat we aan het programma van de wereldschool begonnen.

De klinkers in het Engels klinken anders dan in het Nederlands, heel verwarrend. Zo ook de letters van het alfabet.
Dan maken ze niet alleen thuis fouten maar ook op school halen ze de letters door elkaar.

Hier hebben we ''s avonds vanaf het avondeten Nederlands gesproken en uit prentenboeken voorgelezen. Goed voor de woordenschat. Rekenopdrachten lieten we gaan, dat kregen ze op school genoeg. Op zaterdagmorgen nog een uurtje begrijpend lezen en dan genieten van het weekend.

Dat Edufax aangeeft eerst een half jaar te wachten voordat je met hun programma begint, is juist om meer vertrouwd te zijn met de andere taal zodat de omschakelingen minder vermoeiend zijn.

+ Brunette +

+ Brunette +

21-10-2014 om 22:14

Spelenderwijs en je verder niet te druk maken

Gewoon consequent Nederlands tegen ze praten (tenzij er Engelstaligen bij zijn want dan wordt het onbeleefd) en 's avonds voorlezen. Een goede manier om vertrouwd te worden met het Nederlandse woordbeeld, is computerspelletjes. En dan bedoel ik niet niet van die educatief bedoelde oncoole serieuze spelletjes maar gewoon Mario Bros en dergelijke. De rest pikken ze in Nederland wel weer op, desnoods met wat bijles. Hebben ze dan bijles in plaats van nu maar op die manier is het veel relaxter dan nu in het buitenland de boel forceren.

Reageer op dit bericht

Op dit topic is al langer dan 4 weken niet gereageerd, daarom is het reageerveld verborgen. Je kan ook een nieuw topic starten.