Huis, Tuin en Keuken Huis, Tuin en Keuken

Huis, Tuin en Keuken

Tango

Tango

10-09-2014 om 14:03

Irritante straatverkopers


Stenna

Stenna

20-09-2014 om 00:20

Barvaux

Waarom? Omdat "geen belangstelling" juist vaak niet voldoende is. Dat ze toch blijven meelopen en doorpraten e.d. zoals anderen hier ook al aangaven. Liegen vind ik een erg groot woord hoor, hiervoor. Ik zeg het meestal ook wat lacherig, waarschijnlijk hebben ze het prima door, maar dat maakt niet uit. Ze hebben toch niets meer om over door te gaan.

Kaaskopje

Kaaskopje

20-09-2014 om 01:41

Goed doel en 'vergeten op te zeggen'

Ik weet niet of dát nou de reden is om mensen te vragen vast te doneren. Vaste donaties zorgen voor een stevige basis waaruit een planning gemaakt kan worden. Als een organisatie elke keer opnieuw maar weer af moet wachten of ze überhaupt de huur van het hoofdkantoor nog wel kunnen betalen, wordt het een onzekere boel. Goede doelen zijn heel erg afhankelijk van vaste donateurs. Als je ergens aan gaat doneren, doe je dat lijkt mij niet voor 3 maanden maar voor een flinke periode. Een bewuste keus, waar je dus ook net zo bewust mee om kunt gaan als je er weer mee wilt stoppen. We hebben het over volwassen mensen. In de praktijk blijkt vaak ook dat veel mensen hier elk jaar weer voor om tafel gaan zitten. Rond eind december bijvoorbeeld. Ene doel gaat eruit, de andere mag het volgende jaar op steun rekenen.

Kaaskopje

Kaaskopje

20-09-2014 om 01:58

Leugentje om bestwil

Vriendelijk zeggen dat je al een abonnement hebt of het goede doel al steunt is misschien niet 'eerlijk', maar je kunt het gesprek dan wel kort en vriendelijk houden. Ik zeg áls ik al een verkoper tref dat wij het nu zelf niet kunnen missen. Ik ben ook nog bereid om één herhaalpoging vriendelijk af te wijzen en dat is meestal genoeg. Ik ben altijd zo klaar bij die paar keer dat ik aangesproken wordt.

Barvaux

Barvaux

20-09-2014 om 10:06

Evanlyn

Het kan altijd een ook-ook zijn toch? En nee ik heb niet altijd geld in huis en als ik het heb is dat bijv in briefjes of juist minder dan een euro (allerlei muntjes) daar waar ik vroeger 1 of 2 euro gaf. Natuurlijk zijn mensen minder gaan geven in een collectebus sinds je overal kunt pinnen.

Evanlyn

Evanlyn

20-09-2014 om 15:46

Barvaux

Voor de duidelijkheid: het gaat mij juist om doelen die ik niet met grotere bedragen steun. Ik vind het prima om daarvoor een paar euro op de grote hoop te gooien en die heb ik altijd, al was het maar voor de kantine op het werk. Anders kan je er een speciaal potje voor neerzetten.

Bij collectes zijn de kosten minder omdat het door vrijwilligers gedaan wordt en je hebt het effect van vele kleine beetjes helpen. Daarom lijkt het me juist bij collectes geen probleem om maar 50 cent te geven. Die mevrouw staat er nu toch al dus het kost niks extra, en als heel Nederland dat doet heb je 8 miljoen euro.

Ik raak ook wel een beetje geïrriteerd van die weldoorvoede studenten die voor geld een heel zielig verhaal staan op te hangen over zielige kindjes. Ik moet dan denken aan corpstrutjes Madelon en Fleur van Koefnoen, die een voorbijganger op de bekende manier helemaal afzeiken. Dan denk ik: wat doe jij zelf voor onbaatzuchtigs voor die zielige kindjes? Vrijwillige collectanten zijn altijd oudere dames en soms een heer. Maar uiteindelijk geeft dat niet de doorslag, maar het feit dat ik nu eenmaal niet alles kan steunen en die keuze graag zelf maak.

Barvaux

Barvaux

20-09-2014 om 16:49

Evanlyn

Volgens mij zijn wij het helemaal niet oneens maar ik heb het over de voordelen van zo'n vast bedrag voor die goede doelen omdat steeds minder mensen geld geven aan de deur, dat jij wel nog geeft en een potje hebt doet daar niets aan af. Ik geef ook liever aan de deur.

Nou Evanlyn,

Afgelopen week gelopen voor de Nierstichting, maar ik vind mezelf met mijn 36 jaar toch echt geen oudere dame hoor : )

(Maar over het algemeen klopt het wel hoor, ook hier veel dames van rond de 60 aan de deur met een collectebus)

Kaaskopje

Kaaskopje

21-09-2014 om 14:36

Ouder vs jonger

Evanlyn: Ik raak ook wel een beetje geïrriteerd van die weldoorvoede studenten die voor geld een heel zielig verhaal staan op te hangen over zielige kindjes.===

Sorry hoor, maar dit vind ik excuses zoeken om geírriteerd te kunnen doen. Als ik bij je aan de deur zou komen, zou je ook niet weten of ik wel eens iets gedaan heb voor zielige kindjes, dat uurtje collecteren stelt in die zin ook niet zoveel voor, en we zíjn in Nederland nu eenmaal weldoorvoed. Voordeel van die 'studenten' is dat ze minder salaris krijgen dan oudere dames. Het werk kan dus tegen een scherpere prijs worden uitbesteed.

Waar ik wel op tegen ben is dat verkopers je verwijten gaan maken. Dat was ook een struikelblok voor mij toen ik nog op het callcenter werkte. Opmerkingen als 'maar kan het u dan niets schelen dat daar en daar mensen mishandeld worden in de gevangenis?'. Wat kun je dan naar je hoofd krijgen: nee, dat kan me niets schelen!
Ik zou die reactie niet over mijn lippen kunnen krijgen, maar als mensen zich in hun kuif gepikt voelen omdat hen wordt verweten geen hart te hebben, dan kun je ook wel een beetje verwachten dat er rare reacties op terugkomen.

Jaina

Jaina

21-09-2014 om 14:55

Kaaskopje

Het is het spelen op de emotie wat irritatie opwekt. Zeker als de persoon die op de emotie speelt daar ook helemaal niet staat omdat hij/zij die hongerige kindertjes zo zielig vindt maar omdat de rekeningen deze maand weer betaald moeten worden. Ik vind het geen probleem als iemand vraagt 'wil je amnesty steunen' en ik vervolgens naar keuze met ja of nee zal antwoorden. Ik vind het wel een probleem als iemand op mijn nee vervolgens verwijtend gaat vragen of het me dan niks kan schelen dat er mensen gemartelt worden. En als die persoon nou zelf een slachtoffer was van marteling of iemand die enorm veel passie heeft voor mensenrechten of die veel hulp heeft gehad in zijn leven van amnesty dan kan ik begrip hebben voor die emotie want ik weet dan dat die emotie echt is en misschien niet heel handig is geformulierd maar allezins te begrijpen. Maar die persoon die me indringend vraagt of marteling me dan niks kan schelen is over het algemeen iemand die gewoon bezig is geld te verdienen en dan vind ik het gewoon vooral heel vervelend dat iemand die emotie inbringt in een zakelijk gesprek over lidmaatschap van een bepaalde organisatie. En dan kan het best voorkomen dat ik wat minder aardig reageer.

Jaina

Jaina

21-09-2014 om 14:57

Maar verder

zal ik dus ook altijd vriendelijk zijn. Ik zie het namelijk als een zakelijk gesprek en ik reageer dus ook zakelijk. Niet tot een gesprek uitnodigend maar gewoon met een nee, dank u wel. Ik wordt alleen minder aardig als ze verder gaan aandringen.
Dus ik ben het wel met je eens dat het veel te maken heeft met hoe de verkoopers je benaderen.

Kaaskopje

Kaaskopje

21-09-2014 om 15:33

Jaina

Ik zei toch ook dat dat voor mij een struikelblok bij mijn voornalige werk was. Ik wil dat mensen willen doneren omdat ze dat een goed idee vinden, maar niet omdat ze het gevoel krijgen aangepraat dat ze een slecht mens zijn als ze het niet doen. Dat was een van de redenen om met wederzijds goedvinden ontslagen te worden. "Verschil van inzicht in hoe het werk gedaan wordt" onder andere.

Het werk moet gedaan worden, hoe je het ook went of keert. Goede doelen moeten wát om aan geld te komen. Lijdszaam afwachten of mensen genegen zijn spontaan zelf over de brug te komen werkt blijkbaar niet. Het maakt mij dan ook echt niet uit of iemand betaald krijgt om leden te werven of dat vrijwillig doet. Mijn man doet zijn werk ook vrijwillig, anderen krijgen ervoor betaald en weer anderen dienen er hun straf mee uit. Is mijn man een beter mens omdat hij het vrijwillig doet?

Of iemand daadwerkelijk gemarteld is, kun je nooit met zekerheid als waar aannemen. Een uiterlijk alsof dat mogelijk zou zijn, zegt niet alles. Tenzij je eist dat iemand zijn hempie oplicht om de littekens te laten zien. Misschien erg dat ik deze gedachte meteen krijg, maar zo is het wel.

Barvaux

Barvaux

21-09-2014 om 16:59

mwoah

"Als ik bij je aan de deur zou komen, zou je ook niet weten of ik wel eens iets gedaan heb voor zielige kindjes, dat uurtje collecteren stelt in die zin ook niet zoveel voor, en we zíjn in Nederland nu eenmaal weldoorvoed. Voordeel van die 'studenten' is dat ze minder salaris krijgen dan oudere dames. Het werk kan dus tegen een scherpere prijs worden uitbesteed. "

Die oudere dames kwamen aan de deur en dat gaat voor zover ik weet nog steeds vrijwillig. Die studenten krijgen als ze 23 zijn hetzelfde betaald als iedereen en met 20 krijgen ze een paar euro per uur minder of is het stiekem stukloon bij verkoop? In dat geval is er al helemaal geen verschil.

Ik heb het al eerder gezegd: ik zal er niet blij van worden als mijn kinderen dat werk doen! Ik vind het echt nepperij er gaat veel te veel geld naar de verkoopwijze, het hele eerste jaar vaak!

Kaaskopje

Kaaskopje

21-09-2014 om 17:18

Studenten

zijn vaak jonger dan 23, maar inderdaad boven de 23 krijgt gewoon minimumloon.

Als de keus is 'geen werk' of 'geen perfect werk', dan ga ik toch voor 'geen perfect werk' als er rekeningen betaald moeten worden, of als ik dingen wil die geld kosten. Leuke baantjes liggen nu eenmaal niet standaard voor het oprapen.

Maar wat is jouw oplossing dan om organisaties van genoeg geld te voorzien om hun werk te kunnen doen? Hoe wil jij mensen bereid krijgen om te doneren?

Barvaux

Barvaux

21-09-2014 om 18:38

Kaaskopje

"Maar wat is jouw oplossing dan om organisaties van genoeg geld te voorzien om hun werk te kunnen doen? Hoe wil jij mensen bereid krijgen om te doneren?"

Ik heb ze lang niet meer gezien maar goededoelen die zich van dit soort praktijken bedienen, daar ga ik zeker niet mee in zee. Ik pas ervoor dat het eerste jaar van mijn betaling naar iemand gaat omdat die dat als werk doet. Ga maar bollen pellen!

Mijn oplossing: pinnen/chippen aan de deur en dan moet de bank zich maar van zijn goede kant laten zien om daar korting voor te geven!

Kaaskopje

Kaaskopje

21-09-2014 om 22:20

Barvaux

Wat een pinautomaat betreft kan het zijn voordelen hebben. Het 'excuus' dat er geen contant geld in huis is, neem je zo weg en de kans op beroving wordt enorm verkleind. Maar het is wel een dure methode. Dat is toch ook zonde van het geld? En dan moet de bank dus maar zo aardig zijn? Ja... mogelijk, maar die gaan vast niet ieder goed doel sponsoren met gratis automaten of korting daarop.

Zoals het nu gaat, gaat het gewoon niet goed. Mijn man haalde in een wijk van zo'n 400 huizen gemiddeld 100 euro op. Hij moest ermee stoppen, vanwege zijn eigen gezondheid en ik meen dat er geen nieuwe vrijwilliger voor terugkwam. Ook het wijkhoofd hield ermee op en vind dan maar eens een ander die het wil doen. Zelfs dáár mensen voor werven gebeurt door callcenters. Ik denk dat goede doelen het liever niet via die weg zouden doen.

Evanlyn

Evanlyn

21-09-2014 om 23:17

Kaaskopje

Hoe weet jij nou dat ik een excuus zoek om geïrriteerd te kunnen doen? Ik blijf altijd beleefd, maar ik mag er best het mijne van vinden.

Een goed doel haalt natuurlijk nooit "genoeg" op, dus het idee dat ze anders niet genoeg ophalen vind ik onzin. Ik denk dat ook goede doelen de tering naar de nering moeten zetten. Het gaat hier nu minder en dat komt niet meer goed. Andere delen van de wereld eisen nu namelijk ook hun stukje van de taart op, en terecht. Niet in zieligheidsgeld, maar gewoon. En wij moeten onze eigen kinderen ook voeden en straks laten studeren. Als ik 10 euro per maand over heb, stort ik dat toch liever in ons studiefonds. En we hebben er ook een zielig gehandicapt kindje bij, waar toch echt niemand anders voor gaat betalen.

Misschien moeten ze eens gaan collecteren in Qatar of zo. Dan hebben ze daar ook minder geld om aan ISIS te besteden. Ik zie het zo voor me: zo'n student aan de deur bij de emir.

Jaina

Jaina

21-09-2014 om 23:27

Kaaskopje

Ja, dat bedoelde ik ook: dat ik het met je eens was.
En nee je kan natuurlijk niet zien of iemand gemarteld is. Martelingen hoeven geen littekens achter te laten. Maar ik bedoel meer dat ik begrijp dat iemand vanuit zijn eigen ervaringen/passies/overtuigingen heel emotioneel kan reageren en dat ik spelen op de emotie dan heel begrijpelijk vind maar dat in een zakelijke relatie en vraag die emotie niet thuishoort en alleen maar irritatie opwekt.

Jaina

Jaina

21-09-2014 om 23:31

Overigens

Vind ik in principe de vraag wil je lid worden van organisatie X prima kunnen. Ik hou er niet van als mij die vraag wordt gesteld in het openbaar of aan mijn deur omdat iemand zich dan toch wat opdringt. Bij collectes heb ik dat gevoel veel minder. Maar er is principieel niks op tegen dat de vraag wordt gesteld. Zolang men ook gewoon met het antwoord nee genoegen kan nemen.

Collectes geef ik altijd wat aan en verder steun ik een aantal zelf uitgezochte goede doelen. Ik vind het echt heel belangrijk om goede doelen te steun maar ik heb echter geen zin om dat elke keer uit te leggen aan lidmaatschap verkopende mensen dus dan zeg ik gewoon altijd nee, bedankt zonder verdere uitleg. Hoogstens ik ben al lid mocht toevallig ik inderdaad die organisatie steunen.

Kaaskopje

Kaaskopje

22-09-2014 om 00:41

Tering naar de nering zetten

Als er minder geld binnen komt zullen ze wel moeten, maar of het wenselijk is vraag ik me wel af. En dan heb ik het vooral over organisaties die zich met gezondheidsproblemen bezighouden. Maar ook het Rode Kruis. Mijn gedachte is altijd 'je zal zelf maar afhankelijk worden van zo'n organisatie of van wat de kennis en mogelijkheden zijn' en daar is kostbaar onderzoek voor nodig. Maar ja, ik ben ook wel zo egoïstisch dat ik pas doneer als wij het echt kunnen missen.

vlinder72

vlinder72

22-09-2014 om 09:22

Manier waarop

Ik heb een hekel aan de manier waarop mij iets gevraagd wordt.

Ik vind dat ik altijd gewoon nee, dank je. Of nee, ik ben niet geïnteresseerd mag zeggen en dan wil ik met rust gelaten worden. Dat irritante doorvragen haalt het bloed onder mijn nagels vandaan. En ik ben echt gul naar goede doelen toe. En dan bedoel ik niet die euro in de collectebus.

Wij kiezen ieder jaar een aantal goede doelen uit en die krijgen dan een paar honderd euro per goed doel. Ik heb een keer een goed doel opgezegd omdat ze mij vervolgens gingen bellen met het verzoek om nog meer te doneren. Nadat ik een keer gezegd heb dat ik dat vervelend vond gingen ze later toch weer bellen. Ik heb dat doel daarna opgezegd en een ander goed doel geselecteerd.

En omdat ik altijd zelf goede doelen selecteer, nadat ik mij heb ingelezen en de jaarcijfers heb bekeken heeft het ook echt geen enkele zin om mij op straat, telefonisch of aan de deur lastig te vallen. Ik zeg altijd nee, dank je of nee, ik ben niet geïnteresseerd.

Evanlyn

Evanlyn

22-09-2014 om 11:08

Kaaskopje

Dat is niet egoïstisch maar verstandig!

En vlinder: precies, het is dat irritante gedoe. Wat ik ook erg vind is dat ze eerst een heel verhaal afratelen, terwijl je eten dus aanbrandt, voor ze to the point komen en je dus met goed fatsoen "nee dank u" kan zeggen. Ze beginnen altijd met: "Kent u het Huppeldepup fonds?" Hindert niet of je dan ja of nee zegt, er komt dan altijd nog een lang en oninteressant verhaal. De bedoeling is kennelijk je zo lang aan de praat te houden dat je er alles voor over hebt om van ze af te komen. Daarom breek ik altijd in met: "Ja ik ken het Huppeldepup fonds, maar als het om een maandelijkse bijdrage gaat, ben ik niet geïnteresseerd." Maar dan gaan ze gewoon door: Ja maar u kunt het opzeggen, het is echt heel belangrijk...blabla. Ik kan me niet voorstellen dat iemand op dat punt nog overstag gaat, zo irritant is dat.

Barvaux

Barvaux

22-09-2014 om 11:16

kaaskopje

Zoals je weet houden banken zich ook met goede doelen bezig, ze kunnen zich dus best lenen voor het goedkoper of gratis leveren van pindingen. Wellicht kunnen ze ze ook steeds weer hergebruiken voor andere doelen.

Wellicht kun je met je telefoon betalen

Kaaskopje

Kaaskopje

23-09-2014 om 10:56

Barvaux

De telefoon. .. ja dat zou handig zijn!

Tink

Tink

25-09-2014 om 15:59

salaris

Zo heel veel verdienen die studenten daar niet mee hoor. Mijn kind heeft ook een tijdje dit werk gedaan en voor een hele dag langs de deuren met je verhaal (dus niet collectebus) was er een karig basisloontje. Ze kregen pas meer betaald naar aanleiding van het aantal contracten dat ze afsloten. Inderdaad een soort stukloon dus.
Ze liepen voor organisaties als het Rode Kruis en Artsen zonder Grenzen e.d. en daar willen mensen dan nog wel voor geven, maar als het bv over asielzoekers ging, gingen de deuren meestal meteen weer dicht voor ze 2 zinnen af hadden kunnen maken.

Barvaux

Barvaux

25-09-2014 om 16:09

Tink

Dan is er dus, net wat ik al zei, geen verschil tussen ouderen en studenten.

Barvaux

Barvaux

25-09-2014 om 16:10

maar

Ik ben wel benieuwd wat nu het uurloon was (of basisloon) want een uurloon zou het minimum loon moeten zijn dus hoe doen ze dat?

Tink

Tink

25-09-2014 om 19:13

Barvaux

Die basis was iets van 25 euro. Heel precies kon ze het ook niet meer vertellen.

Barvaux

Barvaux

25-09-2014 om 19:24

Tink

Maar, is dat per dag?

amk

amk

25-09-2014 om 20:34

Evanlyn

je hoeft dat hele verhaal toch niet af te luisteren. Gewoon op de eerste vraag antwoorden " Ja die ken ik, maar geen belangstelling, goedenavond" En dan ophangen.

Tink

Tink

25-09-2014 om 23:33

Barvaux

Dat denk ik (kan het niet vragen nu).

Reageer op dit bericht

Op dit topic is al langer dan 4 weken niet gereageerd, daarom is het reageerveld verborgen. Je kan ook een nieuw topic starten.