Huis, Tuin en Keuken Huis, Tuin en Keuken

Huis, Tuin en Keuken

Tango

Tango

10-09-2014 om 14:03

Irritante straatverkopers


Barvaux

Barvaux

29-09-2014 om 06:01

Kaaskopje

Van die 8 jaar is zeker, ik werk er al meer dan 10 jaar en er zijn postbezorgers die er nog langer werken en toen ik er pas kort werkte heb ik dit al horen zeggen uit de mond van een hele hoge piet. Collega's zijn rond die tijd ook beginnen te gaan zoeken en weggegaan. Acht jaar geleden en vijf jaar geleden zeker zag het er heel slecht uit voor de bodes. Veel zijn de beveiliging in gegaan of dat soort dingen.

Hier werd ook het filiaal opgeheven maar echt elke oude fulltimer kon een dorp verder terecht, ééntje is er uit eigen beweging mee op gehouden (vlak bij pensioen).

Ik snap niet dat er nu, eind 2014 opeens alsnog postbodes zonder werk zitten. Wat zei de vakbond er van? Het was juist al een paar jaar niet de bedoeling dat ze ontslagen zouden worden.

Kaaskopje

Kaaskopje

29-09-2014 om 13:28

Veel zijn de beveiliging in gegaan of dat soort dingen.

Dat moet je ook maar kunnen. Dat is niets voor hem. Hij is direct van school bij de post gekomen en heeft nooit iets anders gedaan. Wij zijn nog van een generatie waarbij dat niet ongewoon is.

Ik besprak het net even met mijn man. Waarom denk je dat X nog geen andere baan heeft gezocht? Mijn man: wat denk je wat hij moet inleveren bij een andere baan? Hij verdient een mooi salaris bij de post.

Mijn vraag aan jou: zou jij vrijwillig dat mooie salaris inleveren, terwijl je er nog een paar jaar van kunt genieten? Dat hij mooi verdient is mede het resultaat van zijn enorme staat van dienst bij de post. Vroeger mocht je na 40 jaar van je rust genieten. Iedereen begrijpt dat dat soort 'luxe' niet meer bij deze tijd past, maar ontslagen worden pal voor je 40 jaar in dienst bent is weer het andere uiterste. Als die dag aanbreekt moet hij tegen een véél lager inkomen de hypotheek en andere vaste lasten ophoesten. Ik begrijp heel goed dat hij dat moment heeft uitgesteld.

Jij kunt er niets aan doen dat het zo gaat, maar ik heb er wel moeite mee dat jij hier zo makkelijk commentaar op hebt. Jij brengt post rond voor een schijntje en je neemt daar blijkbaar genoegen mee. Dankzij al die goedkope krachten, moeten de mensen met zo'n lange staat van dienst eruit. Als X naar een andere werkgever moet tegen een minimum-inkomen dan gaat hun leven er toch wel anders uitzien.

Barvaux

Barvaux

29-09-2014 om 20:37

kaaskopje

Oh dus 'wij' hebben het gedaan.... kijk daar gaan we weer, dat gezeur kreeg ik tien jaar geleden al over me heen op het werk en daar pas ik voor! Jij komt altijd maar op voor jouw werk en dat we die bellers moeten respecteren en netjes moeten zijn en nu blijf je maar roepen dat ik het voor een 'schijntje' doe en dat dankzij mij die mensen er nu uit moeten. Als 'wij' er niet waren was de post allang omgevallen door de concurrentie die stukloon mocht betalen! Zij kregen 1/3 van het geld dat die postbode van jou verdiende, nog veel minder dan ik dus krijg.

Verder zouden álle postbodes er uit gaan en dat is helemaal niet gebeurd maar hier zijn er wel heel veel die ander werk hadden gezocht. Ik snap heus wel dat hij liever bleef zitten, ik ken er meerdere die dat ook hebben gedaan. Mij de vraag stellen is hem beantwoorden maar je moet nu niet zeggen dat hij al acht jaar kon weten dat men hem niet meer wilde als fulltimer. Het is alleen zo dat de meeste fulltimers geluk hebben gehad en nog steeds mogen blijven, hij heeft wel pech.

Barvaux

Barvaux

29-09-2014 om 21:34

oja

'Jij brengt post rond voor een schijntje en je neemt daar blijkbaar genoegen mee.'

Nogmaals, ik verdien iets meer dan het minimumloon, in mijn andere werk ook (meer uren dan de post). Waarom mag jij dat een schijntje noemen waar ik geen genoegen mee zou mogen nemen? Wie ben ik om een minimumloon te weigeren? Ik leef niet op een uitkering toch? Wat is er mis mee?

Kaaskopje

Kaaskopje

30-09-2014 om 00:58

Barvaux

Je hebt gelijk, sorry, ik heb er ook een hekel aan als mensen mijn inkomen een schijntje noemen. Ik schat zo in dat we dan zo'n beetje hetzelfde verdienen. In het vuur van de discussie gezegd, zal ik maar zeggen...

Ik zeg niet dat jij het gedaan hebt, ik heb zelfs gezegd dat jij er niets aan kunt doen. Jij hebt het niet veroorzaakt. Maar het is wel een feit dat het bedrijf goede mensen heeft ontslagen om daar vervolgens goedkopere krachten voor terug te nemen.

Het is al een tijdje bekend dat hij er volledig uit zou moeten. Dat moment is volgens mij een paar keer uitgesteld, maar het gaat er nu toch van komen. Ik vind het erg dat we in een tijd leven waarin dit fenomeen normaal is. De duurdere oudere krachten ontslaan en alleen nog maar met mensen werken die er na een paar jaar weer uitmoeten. Zo hou je de lonen laag. Ik heb vanavond naar een programma zitten kijken wat ging over dat gemeenten bedrijven verplicht stellen mensen in dienst te nemen die in de bijstand zitten. De gemeente besteed werk uit aan die bedrijven en als tegendienst moet dat bedrijf een paar mensen aan het werk zetten. Met als gevolg dat ze andere mensen die er al werken moeten ontslaan, omdat ze anders teveel mensen in dienst hebben. Staatssecretaris Jetta Klijnsma verdedigde dit systeem omdat ze de mensen die nooit aan de bak komen zo graag óók hun kans gunt. Dat daarvoor mensen ontslagen moeten worden... tja die hadden inmiddels meer werkervaring en zouden vast wel weer aan het werk komen met die ervaring.

Ik kan me er gewoon kwaad over maken.

Barvaux

Barvaux

30-09-2014 om 07:36

tja

'Maar het is wel een feit dat het bedrijf goede mensen heeft ontslagen om daar vervolgens goedkopere krachten voor terug te nemen.'

Tja, eerst was er geen concurrentie die voor stukloon werkt. Heb jij een andere oplossing dan? Zoals ik al zei; zonder postbezorgers was dit bedrijf allang omgevallen. Hoe kun je concurreren met stukloon waarbij de werknemers geen cent krijgen als ze ziek zijn etc?

Verder: als jij een paar centen boven minimumloon zit verdien je ongeveer hetzelfde ja maar volgens mij verdiende jij vroeger wel wat meer?

Daarnaast: dit 'fenomeen' IS niet normaal, je moet nog steeds toestemming hebben om mensen zo te ontslaan en zoals ik al zei, het plan was vele en vele malen erger, het is gefaseerd teruggevoerd, acht jaar geleden leek het er op dat bijna elke postbode zijn baan kwijt was.

Tenslotte: postbodes hebben wel enorm goed gezeten hoor de afgelopen 50 jaar. Voor een naar verhouding enorm hoog loon zonder opleiding... dat is onhoudbaar voor het werk wat ze doen. Nu zijn er zoveel mensen met een opleiding die veel minder verdienen in ander werk. Alle parttimers hier dáchten er niet over om wat anders te gaan doen (jonge vrouwen!) maar die hebben dat uiteindelijk wel moeten doen en sommigen zijn postbezorger geworden, gewoon omdat ze niets anders konden of wisten.

Verder vind ik dat 'belangrijke ervaren zijn' ook wel wat overdreven. Je kunt alleen de straat op na drie inwerkdagen en dat zijn vaak maar zes uur en eigenlijk zou het in twee uur kunnen en loop je de overige vier uur gewoon gezellig aan de overkant van de straat samen post te bezorgen. Het probleem bij de post is de rotte appels die er met de pet (of de post of zelfs de rouwpost) naar gooien waar na het hele bedrijf weer in diskrediet wordt gebracht. Tja ik kijk dan naar de overheid die zonodig concurrentie wilde en dat met stukloon liet doen en die bedrijven GEEN verplichting oplegt om particuliere post te versturen. Er is geen winst te behalen op dat deel met die buslichtingen en enorm ingewikkelde sorteerprocessen. Er is alleen winst te behalen op 1 miljoen bankenveloppen die al gesorteerd binnen komen, of de DonaldDuck, of de Ziggoboekjes of die van Z&Z.

Barvaux

Barvaux

30-09-2014 om 07:39

oja

Alleen het binnenwerk verdient aandacht, dat is niet 123 over te nemen en dat hoeft natuurlijk ook niet omdat daar de sorteermachines voor zijn gekomen. Jij roept nu steeds dat de postbode weg moet ómdat er postbezorgers zijn maar dat klopt natuurlijk niet. De postbode moet vooral weg omdat er sorteermachines zijn gekomen in combinatie met minder post. Vroeger sorteerde de bode zijn post en ging lopen, ging weer naar binnen en deed zijn middagwijk. Nu kan een postbode veel meer wijken sorteren omdat de meeste post al gesorteerd binnen komt. Hij of zijn moet alleen de grove post en foute post sorteren in vakjes en samenvoegen met wat binnenkomt (de bankenveloppen en de particuliere post). Hij of zij voegt dus bij de Donald Duck toe die al grotendeels op volgorde ligt.

Barvaux

Barvaux

30-09-2014 om 07:44

Als

Als de postbode was gebleven had hij dus veel minder buitenwerk gehad dan vroeger en daar klaagden ze natuurlijk ook over. Verder heb je dan het probleem dat ze pas om 13 uur naar buiten kunnen en dan nog alle wijken moeten bezorgen. Dat is onmogelijk omdat ze zelf dan al wellicht vier toy zes wijken gesorteerd hebben en vanaf 13 uur kun je al geen twee grote wijken meer lopen. Verder zijn die wijken nu veel verder van het sorteerpunt af dus juist daarom doen die 'huisvrouwen' het even tussendoor.

Op zich is er niets mis met het systeem, elk bedrijf moet efficiënt werken en ja ik ga er wel eens tegenin als iemand negatief praat, dat krijg je ook als je (gelukkig ik niet persoonlijk maar wel mijn collega's) tien jaar geleden al met de nek werd aangekeken, als de oliebollen en appelflappen in de vuilnisbak worden gekieperd voor je neus, omdat ze niet voor jou zijn, als je voor oud vuil wordt uitgemaakt omdat men boos is omdat JIJ er voor zorgt dat ZIJ weg moeten!). Fijn werken voor dat schijntje!

Fiorucci

Fiorucci

30-09-2014 om 21:19

Waarom...

Waarom wordt een parttime postbezorger " een huisvrouw die het erbij doet" genoemd? Wat enorm denigrerend naar vrouwen toe, die soms wel 30 uur per week hard werken. Bah.

Kaaskopje

Kaaskopje

01-10-2014 om 00:09

Fiorucci

Ik heb al gereageerd op het inkomen, maar in de praktijk is het natuurlijk vaak wel zo dat het nu gedaan wordt door vrouwen die er niet volledig van hoeven te leven. Wat dan wel weer gebeurt is dat het als extra baan erbij wordt gedaan, omdat een andere baan niet genoeg oplevert. Maar... ik haal de zin terug in deze vorm. Het is niet de bedoeling mensen te beledigen. Zodra ik het had verstuurd had ik zelf ook al het gevoel dat ik dat anders had kunnen zeggen, maar ja, toen was het te laat. Ik vraag me alleen wel af of dit werk voor 30 uur per week wordt gedaan. Over het algemeen hoor ik dat het voor minder uren wordt gedaan. Dat weet Barvaux misschien.

Kaaskopje

Kaaskopje

01-10-2014 om 00:46

Barvaux

Jij en je collega's kunnen er persoonlijk niets aan doen dat de post zich op deze manier gereorganiseerd heeft, dus ik vind het vervelend voor je dat oudgedienden hun ongenoegen o.a. op je collega's botvierden. Aan de andere kant heb ik wel weer begrip voor hun menselijke gedrag. Het is erg om mee te maken dat je wegbezuinigd wordt. In mijn omgeving ging en gaat het vaak om mensen die er al vanaf de schoolbankjes werkten. De een bij de post de ander op het postkantoor. Er zijn mensen bij waarmee het niet goedgekomen is. Die zijn in een uitkering terecht gekomen en kunnen daar blijkbaar niet uit opklauteren. En dan kun je over onze postbode zeggen 'hij kon het allang weten', maar soms werkt dat niet zo simpel. Zoals ik ook al aangaf, kun je met allerlei financiële verplichtingen als een hypotheek niet zomaar even een paar stappen terug doen.

Ik weet dat bedrijven efficiënt moeten werken, maar de mentaliteit die dat met zich meebrengt vind ik vreselijk. Ervaring en 'trouw' zijn niets meer waard. Dat postbodes te duur werden en dus onhoudbaar werden voor het bedrijf kan zijn, maar hoe jij dat neerzet, dát is dus juist wat ik erg vind: "Voor een naar verhouding enorm hoog loon zonder opleiding... dat is onhoudbaar voor het werk wat ze doen." Dat goede loon hebben ze meestal verdiend door hun jarenlange staat van dienst en of ze geen opleiding hebben gehad weet ik niet, dat gaan we nog even navragen. Iemand die al 30 jaar in een functie zit, verdient natúúrlijk meer dan iemand die het nog maar een paar maanden doet. De lonen worden nu vaak kunstmatig laag gehouden door iedereen als het even kan na het derde contract naar huis te sturen.

Barvaux

Barvaux

01-10-2014 om 08:10

Kaaskopje

Je kunt vaak niet meer dan 12-15 uur werken, veel meer buiten is ook gewoon veel te zwaar en dat maakt ook dat het werk niet langer gedaan kon worden door alleen de postbodes: vroeger was er heel veel werk bij het sorteren maar nu doen ze veel meer wijken dan vroeger. Die kun je zelf niet allemaal weglopen.

Nogmaals: er is zoveel werk wat vervangen is door robots en daar moesten ook mensen weg, het ligt niet aan de postbezorgers, die moeten juist het werk doen wat de bodes er niet meer bij kunnen doen. Verder heb ik allang contact gehad met iemand uit de OR over deze zaak maar erg veel zin om er tijd in te steken heb ik niet door jouw reacties. Ik neem aan dat hij zelf contact heeft gehad met de OR over de gang van zaken als hij het er niet mee eens is.

Zoals ik al zei: hier is het best netjes opgelost maar je moest wel werk accepteren op een andere plaats en het kan best zijn dat dat ook geen jaren meer duurt.

Verder ga je op een aantal argumenten van mij niet in maar herhaal je jezelf nog eens, dat schiet niet erg op. Ga eens in op de taak van de overheid die de concurrenten via stukloon laat werken. Hoe kun je daar tegenop?

Barvaux

Barvaux

01-10-2014 om 08:41

oja

Nee, ze hadden vroeger geen enkele opleiding nodig om als postbode aan de gang te kunnen, dat heeft weinig te maken met 30 jaar ervaring. Het loon was gewoon hoog, het waren ambtenaren, geen gezeur met concurrentie! Ook latere parttimers verdienden echt erg veel want ook daar had je weinig opleiding voor nodig.

Theoloog

Theoloog

01-10-2014 om 10:45

Ha!

Ik moest net aan dit draadje denken: ik ben aan het werk, de bel gaat en ik doe open. Je weet immers maar nooit op de woensdagmorgen. Twee dames aan de deur (ik voel 'm al hangen): "Mevrouw, fijn dat u thuis bent, we zouden graag met u willen spreken over deze tijdschriften (houdt twee blaadjes omhoog, die ik meteen identificeer als Jehova's getuigen-blaadjes)." Voordat ze verder kan gaan, glimlach ik vriendelijk en antwoord: "Nee, daar heb ik geen belangstelling voor." Mevrouw, kijkt enigszins teleurgesteld maar wel vriendelijk: "Jammer, fijne dag verder!. Draait zich met compane om en vertrekt naar de buren.

Nu had ik (naar waarheid) kunnen zeggen: "Niet dat ik in het onderwerp niet geïnteresseerd ben, integendeel: ik ben net met mijn preek voor zondag bezig," maar ja, dan krijg ik weer een discussie over al die punten waarop hun geloof afwijkt van dat van mij en van de theologie die ik aanhang. En daar begin ik niet meer aan. Vroegah wel gedaan hoor, dan zat ik daar op mijn studentenkamers met een paar Jehova's getuigen of Mormonen. Maar das war einmahl, dat doe ik niet meer.
Dus: vriendelijk maar beslist: geen belangstelling. Zonder opgaaf van reden: die reden hoef ik namelijk niet et te delen met iemand die ongevraagd mij iets wil verkopen, of dat nu een goedkoop energiecontract is (ja natuurlijk ben ik geïnteresseerd in kosten besparen) of het zieleheil (ben ik ook mee bezig), of wat dan ook.... Als ik iets wil kan ik er zelf naar op zoek gaan!

Gek hè, dit draadje kwam zo maar in me op....

Groet,

Theoloog

Evanlyn

Evanlyn

01-10-2014 om 10:59

Theoloog

Ik zeg dan "Jazeker ken ik bijbel, maar op een andere manier dan jullie. Dankuwel!". Vorige keer stond er een ongemakkelijk kijkende puberjongen bij, strak in het pak. Dat moet echt de hel zijn voor een puber...ik had medelijden met hem.

Overigens zijn die mensen een stuk aardiger en prettiger dan die goede doelen-figuren. Ik heb minder moeite met ze, tenslotte denken ze dat ze iets moois voor mij kunnen doen. Ze komen ook veel minder vaak, dat scheelt ook.

Theoloog

Theoloog

01-10-2014 om 12:28

Evanlyn

Ik heb op zich ook geen moeite met Jehova's getuigen aan de deur. Ze komen uit oprechte motieven, ook al deel ik die motieven niet. En ze gaan tegenwoordig gemakkelijk weg als je aangeeft geen belangstelling te hebben.
Aan de andere kant vind ik niet dat ik me hoef te verantwoorden en/of te verontschuldigen bij mensen die ongevraagd iets van me willen. Wat het ook is. Iets zeggen zoals jij zegt (deed ik nog wel eens in de tijd dat ik in een pastorie woonde) voelt toch niet goed, juist omdat me dat het gevoel geeft dat ik me verantwoord.

Het lijkt me inderdaad geen pretje voor zo'n puber om mee te moeten op missie, maar ik voel me dan weer niet geroepen om zijn leed te verzachten.

Groet,

Theoloog

Kaaskopje

Kaaskopje

01-10-2014 om 20:57

Barvaux

Ik kom er nog op terug. Beloofd.

Reageer op dit bericht

Op dit topic is al langer dan 4 weken niet gereageerd, daarom is het reageerveld verborgen. Je kan ook een nieuw topic starten.