Home » Forum » Implantaatlenzen ervaringen

Implantaatlenzen ervaringen?

45 berichten / 0 nieuw
Nieuwste reactie
Kippig
Implantaatlenzen ervaringen?

Ok ik wilde gaan voor ooglaseren maar na onderzoek blijkt het niet te kunnen met mijn ogen. Hoornvlies is te dun. En de sterkte te hoog.
Maar implantaatlenzen zijn wel een optie en eigenlijk wil ik daar wel voor gaan.
Het geld is het probleem niet.
Nu ken ik eigenlijk niemand die dat heeft. En op het internet vind ik vooral oudere verhalen.

Is er iemand die dit redelijk recentelijk heeft ondergaan?
En hoe is dat gegaan? En hoe gaat het nu?

Ik zou dan Artiflex lenzen krijgen. Ik heb een hoge - sterkte (-8/-9) en een minimale cilinder (0,5).

Aagje Helderder
Nee

Nee, geen ervaring, maar ik heb dezelfde vraag. Dus als je het goed vind lees ik met belangstelling mee!

Aagje

Kippig
Aagje ja hoor

Natuurlijk mag je meelezen.
Wat is jouw oog-achtergrond?

skik
Kennis

Ik heb een kennis die implantaatlenzen heeft gekregen. Ze had heel moeilijke ogen met sterktes enzo. Ze is erg blij met het resultaat.

skik

Lilian1
ik lees ook mee...

want ik twijfel ook ;) Ik heb min 7/8 en alleen bij rechts een torische lens. ben nog neit wezen kijken voor laseren maar heb erg snel droge ogen.

nathalie
info

Hier staat een uitgebreid verhaal. http://www.oogartsen.nl/oogartsen/refractie_chirurgie/lens_implantatie_a...
Persoonlijk zou ik liever mijn oogarts het hemd van het lijf vragen over de voor en nadelen en de complicatiekans op korte en lange termijn dan een (paar) ervaringen horen van mensen die zo'n lens hebben. Het zijn toch je ogen! Daar wil je over 30-40 jaar nog steeds wat mee kunnen.
Er staat in de link ook iets van dat het vooral geschikt is voor mensen die niet goed uitkomen met bril of contactlenzen. Blijkbaar moet je wel goed afwegen of het operatierisico ook al is dat klein opweegt tegen de winst van geen bril of lenzen meer. En hoe ouder je bent hoe korter is die winst wat je zult toch op een keer aan de leesbril moeten, en dat breidt zich uit van eerst alleen voor het lezen tot ook nodig voor wat grotere afstanden dan die 30 cm.

Kippig
Oogarts heb ik ondervraagd

Maar ik mis gewoon de ervaringen van mensen die het echt hebben meegemaakt. De procedure ken ik dus. Heb ik ook helemaal met de oogarts doorgesproken.
Die link ken ik dus ook, maar dankjewel.

Leesbril heb ik nu met bril ook nodig, maar hoe combineer je dat met een jampotbril? Dat is eigenlijk nog lastiger.
En dat er risico's aan zitten ben ik me ook van bewust. Maar er zitten dus ook risico's aan contact lenzen dragen, dat heb ik zelf ondervonden.

Natuurlijk zijn het mijn ogen! Denk niet dat ik er zo makkelijk mee omga. Die dooddoener heb ik inmiddels irl al zo vaak gehoord. Ik stoor me daar een beetje aan. Heb je zelf een ingreep ondergaan of ken je direct iemand die er niet blij mee is? Of ga je alleen op verhalen af? Zoals de meeste mensen. Het lijkt als je zoiets van plan bente wl oef iedereen ineens iemand kent die iemand kent enz...
Ik ken een iemand bij wie het laseren tegen is gevallen en dat was in 98 ofzo gedaan. Een van de eersten zo'n beetje (het was in ieder geval nog niet zo gangbaar) verder ken ik in mijn omgeving nu wel iets van 10 mensen die gelaserd hebben en alleen maar wilden dat ze het eerder hadden gedaan. Tja .
En de meesten hebben beter zicht dan met bril of lenzen. Ook nog!

Ik ken wel twee mensen die serieuze oogproblemen hebben opgelopen door contactlenzen. En ik heb er zelf ook nogal wat gedoe mee gehad. Gelukkig had dat geen blijvende gevolgen voor mij.
Maar daar hoor je gek genoeg weinig over.

Ik ben natuurlijk zuinig op mijn ogen! Maar mijn ogen doen het niet goed en lenzen verdraag ik slecht en mijn bril doet pijn omdat ik littekenweefsel achter mijn oren heb door het vele brildragen. En ik heb exzeem achter mijn oren. Echt supervervelend. Mij bril staat vaak in de omhoogstand om het draaglijk te huoden (met de pootjes net van mijn oren af) dat zit ook niet fijn en kijkt niet optimaal. Ik wil het gewoon ook eens goed zien!
Lenzen zijn in mijn stekte niet precies op maat en zit er voor mijn rechter oog eigenlijk 0,25 naast. Dus dat kijkt helemaal niet fijn. Lezen kan ik dan niet met lenzen in.
Laseren kan dus niet, dus kwam ik hier op uit.
En in principe is deze ingreep minder groot dan laseren. Maar wel duurder.

Alleen ken ik zelf dus weinig mensen die zoiets hebben laten doen, behalve een oude oom die ook staar had (dan wordt je lens vervangen, met een vergelijkbare ingreep). Die had natuurlijk geen keus, maar hij is er nu na 10 jaar nog goed aan toe.

En nog over een leesbril; hoe er is dat eigenlijk? En hoe lossen mensen die een grote sterkte hebben dit op?
Mijn nicht met - 10 doet haar leesbril dan over haar gewone bril. Multifocus was geen succes. Omdat dan de overgang in sterktes te groot was. Die bril heeft ze nooit gedragen (maar was wel erg duur). Zij dubt er ook nog over, maar kan het ook niet betalen.

Elisa Gemani
Lensimplantatie

Ik had de vorige keer ook gereageerd op je berichtje. Ik had -6,5, verdroeg geen lenzen meer en had daardoor enorm veel oogproblemen (ontstekingen). Ook verdroeg ik geen bril vanwege littekenweefsel achter mijn oren. Jammer dat je niet in aanmerking komt voor een laserbehandeling. Gelukkig kwam ik dat wel en nog steeds, ruim twee jaar na dato, ben ik heel blij en gelukkig met de behandeling. Als ik niet in aanmerking was gekomen voor laseren had ik zeker implantaatlenzen genomen. Ik heb heel veel gehad aan het forum van ooglasertrefpunt; daar kan je ook lezen over implantaatlenzen:
http://www.ooglasertrefpunt.nl/forum/viewforum.php?f=13

De kliniek waar ik ben gelaserd is een van de beste, zo niet de beste, in NL. Mijn oogarts had me daar naar toe verwezen. http://www.eyescan.nl/brilvervangende-chirurgie/lensimplantatie

Laat je goed informeren en bedenk dat je op internet vooral negatieve ervaringen en zelfs onzin leest. Uitgevoerd door specialisten met ruime ervaring en expertise zijn dit veilige behandelingen maar iedereen is anders; net als ogen, dus het resultaat kan nooit 100% gegarandeerd worden. Succes!

Kippig
Dank je Elisa

De kliniek waar ik het vooronderzoek heb gehad staat ook als beste aangeschreven. Alleen weet ik niet of dat dan per behandelingssoort is of in totaal.
Implantaatlenzen is toch een andere soort behandeling.

Op dat forum ga ik zeker lezen. Ik weet niet zeker waarom ik deze nog niet had gevonden...

Kippig
Dat forum toch wel gezien

Maar wat me opvalt is dat de meeste berichten zo oud zijn. Ik kan me voorstellen dat de ingreep ook weeranders is dan 5-10 geleden en dus ook de resultaten anders zijn.
Nouja maakt ook niet zoveel uit. Waarschijnlijk zal iedereen toch anders ervaren en herstellen van zoiets.

Staartje
Ervaring

Ik had hele slechte ogen, -18 en -21 en ik droeg sinds mijn 16e lenzen. De laatste jaren kon ik mijn lenzen niet meer de hele dag inhouden, maar een bril was ook geen optie, daar zag ik een stuk minder goed mee dan met lenzen. Maar laseren kon niet en implantaten kon ik niet betalen.
Toen kreeg ik staar, op vrij jonge leeftijd (40) en kreeg dus lensimplantaten, incl sterkte correctie. Ik heb nu alleen een leesbril nodig. En ik ben er superblij mee!
Zat nog best wel een risico aan, hoge oogdruk (van nature), maar alles is heel goed gegaan, zonder complicaties en ik vind het echt een wonder, zo goed als ik kan zien. Zo scherp, helder en ver.
Als je ogen verder gezond zijn, zou ik het zeker doen.

Katniss
Verschilt het van een staaroperatie?

Ik ken verschillende (oudere) mensen die een nieuwe lens hebben gekregen. Opmerkelijk hoor, een 80-jarige die ineens zonder bril door het leven gaat ;-) Het is bij niemand fout gegaan, maar zo'n 80-jarige hoeft er natuurlijk geen 30 jaar meer mee te doen.

Elisa Gemani
Kippig

De technieken, materialen en apparatuur worden alleen maar beter. De kennis van en ervaring met dit soort behandelingen ook. Iedere ingreep brengt hoe dan ook risico's met zich mee en het is een kwestie van afwegen wat voor jou het belangrijkste is. En je verwachtingen niet te hoog stellen. Ik redeneerde zo: mijn ogen zijn ziek; ik kan geen hulpmiddelen gebruiken dus moet er wel iets aan gedaan worden. En enige verbetering is al mooi meegenomen. Dat het resultaat zo goed zou zijn (120% visus) en dat ik meteen van al mijn oogproblemen (verhoogde oogdruk, droge ogen, oogontstekingen, slechte visus) verlost zou zijn, had niemand kunnen dromen. Toen ik vorige week weer op controle moest bij mijn oogarts had hij een stel co-assistenten op me losgelaten als voorbeeld(ige) testcase;-) En het gaat zo goed dat ik ipv ieder halfjaar, nu pas over anderhalf jaar terug hoef te komen voor controle. Mijn oogdruk was altijd rond de 30; nu 16! En ik ben al ruim 15 jaar bij hem onder behandeling... Ik voel me bevrijd. En ja, ook ik zal ooit aan de leesbril moeten (ik word 45) maar dat stelt niets voor vergeleken met een bril van -6,5. Bovendien overcompenseren ze met de behandeling zodat je een lichte marge overhoudt voor die ouderdomsslechtziendheid. Ik weet niet hoe dat met lensimplantaten gaat. Een eventuele reststerkte kan na een implantatie dacht ik wel gelaserd worden; ook als je daarvoor niet gelaserd kan worden. Hopelijk kom je er uit!

Jesse_1
Lensvervangende operatie

Ik ken wel iemand die zijn lenzen heeft laten vervangen (als bij een staaroperatie). Hij is er erg tevreden over, maar één oog is niet zoals het zou moeten zijn, die moet nog gelaserd worden om helemaal goed te krijgen.
Tijdelijk heeft hij nu één (contact)lens om te kijken wat de goede correctie moet worden.

Ik moet zeggen dat het tijdelijk wel een hoop ellende geeft (qua zicht/druppelen etc.).

Kaaskopje
Ongeveer hetzelfde als Staartje

Ook rond 40ste staar gekregen. Natuurlijke sterkte zo'n beetje (gemiddeld) -20. Ik droeg vanaf 5 jaar lenzen. Een bril had ik op een gegeven moment wel weer vanwege de kinderen. Als een baby huilt moet je de baby wel kunnen zien tenslotte:-))

Ik vond het een enorm emotionele ervaring toen het verband na de eerste staaroperatie van mijn oog ging. Dat ik zonder bril alles kon zien, was zo fantastisch dat ik ervan moest huilen en van de weromstuit de vrouwen op mijn zaal in het ziekenhuis ook.

Ik heb na de staaroperatie wel complicaties gekregen, maar het kan heel goed zijn dat dat zuiver aan de slechte conditie van mijn oog te wijten is. Ik kreeg na de operatie nog last van nastaar, maar ik neem aan dat dat iets is wat bij de nasleep van staar kan optreden en niet als er verder niets met het oog mis is. Ook heb ik rechts al weer heel lang last van "macula pucker". Het gaat wat te ver om daar nu helemaal uitleg over te geven. Maar ook dat wijt ik aan mijn persoonlijke situatie.

Ik ben voor de staaroperatie gewaarschuwd voor het risico van netvliesloslating na de staaroperatie. Dat risico is er voor iedereen, dus je moet daar alert op zijn.

Mijn oogsterkte is niet tot 0 teruggebracht. Ik heb nu zo'n beetje -5. En ik draag geen lenzen meer. Ik vond lenzen een geweldige oplossing toen ik nog zulke dikke brilleglazen had, maar bij het ouder worden begon ik drogere ogen te krijgen, zeker in de winter als de verwarming aanstond. En droge ogen met lenzen is niet zo'n prettige combinatie. Met mijn dunnere glazen vind ik een bril helemaal niet erg. Ik heb varifocus, maar ik kan daar wat lezen betreft echt niet mee overweg. Voor het gewone kijken vind ik varifocus evengoed wel heel prettig. Ik heb voor de computer een aparte bril en als ik wil lezen doe ik dat zónder bril.

Kaaskopje
Netvliesloslating na staaroperatie

Ik bedenk me dat dat ook iets is wat absoluut niet het risico hoeft te zijn als alleen de lenzen worden vervangen.

Staartje
Nastaar

Nastaar heb ik ook een beetje, maar niet zoveel dat ik er last van heb. Als dat meer wordt, dan kan het eenvoudig weggelaserd, zegt de oogarts. Dat is fijn.
Maar goed, Kippig heeft natuurlijk geen staar, gelukkig.
Hoge oogdruk is wel een risico, heb ik begrepen. Mijn ogen waren ook niet helemaal gezond, maar het heeft echt supergoed uitgepakt. Wel druppelen na de operatie, vanwege de oogdruk, maar had ook weer met andere medicijnenn te maken die moesten vanwege de operatie.
Maar net als Kaaskopje, zo geweldig voelt het. Ik kon me nl niet meer herinneren dat ik ooit goed heb gezien. Kaaskopje, ik moest een nacht met het oogkapje slapen, mocht jij het meteen af? Of moest je terug naar de kliniek? Ik was trouwens in Amstelveen, staat goed aangeschreven.

Kaaskopje
Nastaar

Ja dat weglaseren is zo gepiept.

Kippig
Ik ga ervoor!

Ik heb inmiddels ook de afspraak voor de ingreep gemaakt!
Spannend!
Kan nu bijna niet meer wachten eigenlijk.

Ik begrijp wel dat je zich niet direct optimaal is maar dat het bij de artiflex lenzen een week de tijd nodig heeft.
Ook moet je nog 3 weken antibiotica druppels. En twee weken geen make-up (maar dat droeg ik al zelden).
En rustig aan doen ermee.

Elisa Gemani
Kippig

Geweldig! Spannend hoor. Wanneer mag je? Na de ingreep moeten je ogen accommoderen; geduld is een schone zaak. Druppelen moest ik ook; veel en frequent. Het is echt belangrijk dat je het druppelschema nauwgezet volgt en je ogen goed de rust geeft na de ingreep. Die makeup; mwah. Ik kon voor mijn behandeling al jaren geen oogmakeup meer verdragen en ik geloof dat ik pas na een aantal maanden weer voorzichtig er mee begon. Eigenlijk vond ik het niet meer zo belangrijk; goed zicht hebben vond en vind ik zo veel belangrijker en geweldig;-)
Ik ga heel hard voor je duimen; hou je ons op de hoogte?

Kippig
Spannend he

Ik mag 12 november.
Druppelen hoeft wel minder dan bij laseren. Dat vertelde de balieassistente die haar ogen daar heeft laten laseren. Maar de behoefte aan druppels (kunsttranen) is voor iedereen anders.
De recepten worden gestuurd, dan kan ik de druppels van te voren halen.

Make-up is ook helemaal geen punt hoor, ik gebruik het nu alleen met feestjes. Maar zonder ben ik ook knap ;).
En ook heb ik een gevoelige huid, dus gebruik ik altijd al weinig en nooit watervaste make-up.
O ja ik mag de eerste dagen ook niet douchen. En daarna alleen voorzichtig (geen water in je oog). Niet teveel zweten dus tijdens de ingreep.

Ik heb er echt zin in. Gek eigenlijk, ik ben er al best lang over aan het twijfelen. En nu de knoop is doorgehakt kan ik bijna niet wachten.

Staartje
Superspannend!

Ik vond de ingreep aan het eerste oog heel spannend, maar ik mocht in de hand van de assistente knijpen, en zij aaide me ook nog. Maar het is ook weer erg snel voorbij, duurde 20 min.
Tweede oog was anderhalve week later.
Heel veel succes!

Elisa Gemani
Spannend

Ik kan me voorstellen dat het nu niet snel genoeg kan gaan. Dat had ik ook. Ik was me al bijna 20 jaar aan het inlezen op ooglaseren (toen nog de "primitieve" ingreep met mesjes) en durfde het toen niet aan. Maar als het dan eindelijk zo ver is... Ik was stiknerveus en was blij dat ik een heerlijk kalmeringstabletje kreeg;-) De behandeling zelf stelde eigenlijk heel weinig voor en de herstelperiode was wat vervelend maar het is zoveel waard om je ogen open te doen en dan gewoon te zien!! Wat een bevrijding. Alsof je een nieuw mens bent. De wereld gaat voor je open. Ik hoop dat de ingreep goed gaat en dat je goed herstelt zonder vervelende complicaties. Ik ben heel benieuwd;-)

Kaaskopje
Ik ben erg benieuwd

wat je ervan gaat vinden. :-)

Kippig
Ik ben blij!

Ik heb nu dus de implantaatlenzen. Een ruime week al.
Het is echt heel erg meegevallen, ook de nasleep was eitje. Ik zag de dag erna alweer best goed (nadat de kapjes eraf mochten).

Ik heb dus Artiflex lenzen waarbij ze een heel kleine incisie maken om het lensje opgevouwen naar binnen schuiven. Hoeft niet eens gehecht te worden.

Gisteren op de controle had ik al 100% en 120% zicht. Oogdruk is ook prima. Hoornvlies is schoon. En alles ziet er gewoon heel mooi uit (volgens de oogarts).
En ik zie nu eigenlijk al beter dan met bril vind ik zelf. Maar dat vooral omdat deze toch snel vies werd en ik hem vaak niet goed ophad om mijn oorschelpen te ontzien).

Ik ben er nog niet helemaal (er staat een maand voor optimaal zicht) maar als mijn zicht zo blijft als nu ben ik al beter af dan met bril.

Ik ben bang dat ik alleen maar spijt krijg dat ik het niet eerder heb gedaan :)

Elisa Gemani
Kippig

Ik was al zo benieuwd naar je behandeling en ervaring! Super om dit te lezen! Ik ben heel blij voor je! Geniet van je "vrije" zicht!

Lilian1
kippig waar ben je geweest?

en mag je lenzen van te voren lang niet in?

kippig
Lillian

Lenzen mag je bij het vooronderzoek 2 weken niet hebben ingehad. Bij de ingreep mag je twee dagen geen lenzen in hebben gehad.
Ik ben in Amsterdam geweest bij International Vision Centers.

Jolly Jumper
Fijn topic, ik ga voor de ArtiFlex....

Ha, eindelijk goede info!
Ik heb zelf -4.25, plus een cilinder. Een vriend heeft zijn ogen laten laseren maar heeft nog steeds een sterkte van -0.5. Zelf wil ik daarom graag permanente lenzen.
Nu heb ik de site van Artilens al bekeken omdat ik voor de ArtiFlex lens in aanmerking kom. Kijk deze: http://www.artilens.nl/artiflex-lens/
Bij deze lens hoef je geen hechtingen in het oog....maar toch vind ik het spannend.
Ik houd jullie op de hoogte.

Elisa Gemani
Refractiechirurgie

Bij ooglaseren wordt er wel vaker een kleine overcorrectie gelaserd. Ik kwam van -6.5 en bij de meting met slechts een oog tegelijk heb ik ook nog een heel kleine - (bijziendheid) afwijking terwijl ik met twee ogen meer dan 100% zicht heb. Dit omdat na je 40e ouderdomsverzienheid optreedt dus door die kleine ingebouwde marge heb je niet zo snel een leesbril nodig. Ik ben 2,5 jaar geleden succesvol gelaserd en heb nog steeds geen leesbril nodig (ben nu 45).
Overigens komt een restfractie van + of - 0.5 of 1 dioptrie vrij veel voor, zowel bij laseren als bij implantaatlenzen. Bij implantaatlenzen is de kans op een overgebleven restfractie groter dan bij ooglaseren. En ook bij implantaatlenzen ontkom je uiteindelijk niet aan een leesbril. Maar hoe dan ook zijn deze behandelingen een uitkomst; zeker bij sterke bij- of verziendheid. Ik ben nog iedere dankbaar en blij dat ik zonder hulpmiddelen scherp kan zien;-)
http://www.oogartsen.nl/oogartsen/refractie_chirurgie/ooglaseren_PRK_LAS...

Kippig, hoe gaat het nu met jou? En Jolly Jumper, veel succes!

Kippig
Het gaat hier prima!

Had maandag nog een controle en het zicht is nog steeds meer dan 100%. En nu ook beter dan met bril (dat is wat ik ervaar).
Ogen zien er keurig uit en ik ben klaar met de antibiotica. Arts is erg tevreden (en trots op zijn werk).

Ik heb ook weer make-up gedragen en hoewel ik het spannend vond om het er weer af te halen (om het eraf te halen moet je toch iets wrijven) viel dat erg mee. Dat zat meer tussen mijn oren geloof ik.
Ogen zijn nog wel wat gevoeliger, maar eigenlijk heb ik daar nauwelijks last van. gebruik nog wel de kunsttranen, maar die vergeet ik ook nogal eens omdat ik geen last heb.

Jolly Jumper; ik hoop dat het bij jou net zo goed zal gaan als bij mij! Ik heb ook de Artiflex.

Pagina's

Leerachterstand wegwerken, hoe doe je dat?!

Lees hier of je kind een achterstand heeft en wat je kunt doen.