Relaties Relaties

Relaties

Arawen

Arawen

23-09-2014 om 19:45

Wat is nou echt 'het geheim van een goed huwelijk'?


Kaaskopje

Kaaskopje

17-10-2014 om 19:05

Hanny

Mijn onbegrip/verbazing is geheel vanuit mijn eigen beleving. Ik mag geen oordeel hangen aan dat mensen uit elkaar gaan na iets moeilijks als het verlies van een kind, maar ongemerkt doe ik dat dus toch vanuit die verbazing/onbegrip. Dat is misschien geen mooi trekje van me, maar ook dat is menselijk.

Ad Hombre

Ad Hombre

18-10-2014 om 13:51

Hanny

Beschouw het als een mooie vorm van onschuld dat Kaaskopje die illusie koestert. Laten we hopen dat ze het vol kan houden.

Hanny61

Hanny61

18-10-2014 om 23:23

Kaaskopje en Ad Hombre

Even voor de goede orde: ik neem Kaaskopje haar reactie niet kwalijk. Ik heb zelf ook wel zo gedacht, totdat het mezelf overkwam. We hebben er hard voor gewerkt, maar wij hadden ook zo'n stel kunnen zijn, dat na zo'n drama uit elkaar gaat. Kaaskopje heeft ook samen met haar man de nodige drama's meegemaakt. Dat moet in hun relatie ook de nodige impact hebben gehad. Misschien is het wel veel verbazingwekkender dat mensen, ondanks hun verlies nog bij elkaar zijn.

Kaaskopje

Kaaskopje

19-10-2014 om 01:02

Ad Hombre

Hoezo onschuld?
- eerste kind verloren
- financiële misère gedurende járen
- tropenjaren wat betreft de kindertijd. Geen makkelijk oudste kind. Als ik al eens aan uit elkaar gaan dacht was het toen. Maar dan in de vorm van latten.
- Jongste dochter bijna overleden
- Man herseninfarct en ik longembolieën.

We houden het al 29 jaar vol. Echt niet altijd in goede harmonie maar ik heb er voor gekozen om te kijken naar of ik oud wil worden met mijn man. Het antwoord is ja. Dus als ik nu wel eens boos ben over iets zal ik dat niet meer uit de hand laten lopen in een groot conflict zoals ik dat vroeger wel eens deed. Ik heb veel energie verspild aan piekeren en soms ongelukkig zijn over onze verschillen. Daar ben ik mee gestopt. Die verschillen doen er uiteindelijk niet toe voor mij als je samen zoveel hebt doorstaan. Wat we wel samen hebben is het belangrijkste.

Ad Hombre

Ad Hombre

19-10-2014 om 09:55

Kaaskopje

Ik neem het terug.
Petje af.

Eva

Eva

19-10-2014 om 10:07

Ad Hombte

Goed dat je je woorden terug neemt.

Misschien in zijn algemeenheid even nadenken voor je iemand afzeikt. Is in zijn algemeenheid onnodig en weinig constructief. En dan bedoel ik ook je opmerkingen richting AnneJ. Jij hebt niet meegemaakt wat zij meegemaakt heeft. Prijs jezelf gelukkig.
Bij iedereen die iemand afzeikt (jij bent niet de enige) vraag ik me altijd af: heb je dat nodig om je goed te voelen

Ad Hombre

Ad Hombre

19-10-2014 om 14:06

Eva

Het zal aan mij liggen maar volgens mij heb ik Kaaskopje in deze draad niet afgezeken, noch had ik daartoe de intentie.

Wat AnneJ betreft begint de irritatie over haar gigastroom postjes op te lopen.

Kaaskopje

Kaaskopje

19-10-2014 om 15:57

Ad Hombre (en Eva)

Ad, ik heb het niet opgevat als afzeiken. Ik vond het wel neerbuigend overkomen, of hoe ik het ook moet noemen. Zo van: Ach, ze snapt zelf niet helemaal waar ze het over heeft. Ik ben een type wat vooruit kijkt en niet teveel achterom, maar als iemand zo onnadenkend reageert ervaar ik dat toch als pijnlijk. Maar ik ben blij dat je de opmerking terugneemt.

Ad Hombre

Ad Hombre

19-10-2014 om 16:15

Kaaskopje

Was meer sussend bedoeld richting Hanny niet als aanval op jou. In dit soort discussies komt de de argumentatie van de een vaak over als een aanval op de ander.

Als je dan probeert tussenbeide te komen... Nou ja, dat moet je bij echte vechtpartijen ook nooit doen, proberen tussenbeide te komen

Huwelijk

Een goed huwelijk bestaat, naar mijn mening, uit geven en nemen.
Ik heb dit ooit eens gezegd tijdens een toespraak met de aanvulling " de man geeft en de vrouw neemt". Veel mannen knikten instemmend maar dat was als een grap bedoelt maar wat het geven en nemen betreft, ik geloof daar heilig in, al is dat ook maar een onderdeel van het huwelijk.

tante Sidonia

tante Sidonia

05-08-2017 om 23:31

en weet je waarom die mannen knikken?

Omdat ze een volkomen gebrek aan inzicht hebben in wat ze zelf allemaal al nemen.
En een gebrek aan waardering voor wat ze krijgen van hun vrouw...

Ely

Ely

06-08-2017 om 01:00

Stichting open deur

Maar dan ben ik wel nieuwsgierig Denkaanben1, knikten deze heren omdat ze de grap begrepen en waardeerden of omdat ze vonden dat er waarheid in zat? En in het geval van het laatste ben ik vooral benieuwd hoe hun huwelijk er dan uit ziet als ze zich zo voelen?

FF Zo

FF Zo

06-08-2017 om 01:06

Reactie

Ik denk... gezien de reacties van meneer in andere topics.... meneer op zoek is naar een dame. En probeert met deze opmerkingen dames op zijn hand te krijgen....

Pluk

Pluk

06-08-2017 om 10:39

Geen dames

Hij zoekt slechts een gaatje.

Heet hangijzer

Wat de bedoeling van Denkaanben ook mag zijn,, dit oude draadje is tijdloos.
Nu heb ik wel mijn bedenkingen aan de basisvoorwaarden die eerder genoemd werden. ( Lust, laughter en loyalty). Ik denk dat de basiselementen voor een stabiliteit bnnen een relatie eerder klinken als ' openlijk - eerlijk en respectvol).

In eerdere reacties (2014) werd de kracht van openlijk al genoemd. Openlijk staat ook voor vertellen waar je naar toe gaat zonder dat je partner dat aan je dient te vragen, kwestie van delen zodat een ander niet hoeft te raden. In gezonde fases binnen een relatie is dat heel gewoon. Donkere wolken worden pas zichtbaar wanneer openlijk delen, ook al is dat een simpel weg vertellen dat je even naar bv de bakker bent, niet meer plaatsvindt.
Dat is niet hetzelfde als alles moeten willen weten waar een ander naar toe gaat. Maar een constatering van matige communicatie terwijl dat vroeger ( in goede tijden) vanzelfsprekend was.. Openlijk delen wordt snel onderschat en en door degene die zich hier schuldig aan maakt weggewuifd als niet zo belangrijk.

Dat eerljk zijn een tweede belangrijk element voor een goede relatie is, is niet zo vreemd. Maar eerlijkheid staat ook voor niet kleine leugentjes om bestwil uiten of de bal terug gaan kaatsen als je betrapt bent op een fout en niet eerlijk kan toegeven en het erom heendraaien zodat die muis een olifant wordt. Wie niet eerlijk is, richt meer schade aan dan het alleen niet eerlijk zijn. Dan kan de partner zich afvragen waarom het zo moeilijk is om eerlijk te zijn tegen je naaste waarmee je een leven deelt. Het leidt tot twijfel.

Repectloosheid is ook zo'n heet hangijzer. Wie element één en twee aan zijn/ haar laars lapt, gaat respectloos met de relatie om. Dit creeërt bij de ander snel het gevoel van gebrek aan vertrouwen. Dan wordt het ook lastig om van lust te genieten hoe loyaal ( vergevingsgezind) je als partner ook bent.

Geheim van goede relatie: de drie elementen durven aankaarten ipv onderschatten.

FF Zo

FF Zo

06-08-2017 om 11:00

Flanagan

Spijker op zijn kop.

Ginny Twijfelvuur

Ginny Twijfelvuur

06-08-2017 om 11:33

Ik mis nog iets....

Open, eerlijk en respectvol geldt voor meerdere relaties.
Bij partnerschap hoort ook nog een bepaalde verbinding, sexueel of in kameraadschap of bij voorkeur natuurlijk beide.

tante Sidonia

tante Sidonia

06-08-2017 om 12:04

ik heb al

20 jaar een min of meer probleemloze relatie: d.w.z. ik heb nog nooit serieus overwogen om bij hem weg te gaan en dat is andersom ook zo.

Ons recept bestaat ook wel uit elkaar vrij laten: niet alles samen doen, maar ook keuzes (zelfs als je ze niet helemaal begrijpt) ondersteunen zoals een studie gaan doen, en...Dit is ook eigenlijk een vorm van respect voor elkaar voor je keuzes en je wensen.
En:...Veel lol maken samen. Wij kunnen om alles lachen: we hebben echt wel heel verdrietige dingen samen meegemaakt, ook met zoon hele moeilijke periodes maar we hebben er ook altijd een humoristische kant in gevonden.
Tja en open en eerlijk zijn: het zijn allemaal cliches maar wel waarheden: er is bij ons nooit sprake geweest van ontrouw, wel van verliefdheden op een derde, maar alles was bespreekbaar en nooit onoverkomelijk.

Gelukkig

Mijn eerste huwelijk was niet heel gelukkig maar dat kwam door de omstandigheden. Mijn man was ziek en is jong overleden. Maar als hij niet ziek was geworden en niet was gestorven weet ik niet hoe ons huwelijk geweest zou zijn. Hij had een bepaalde onrust in hem, ik weet niet of hij op de lange termijn tevreden zou zijn geweest met het gezinsleven. Dat kan je natuurlijk niet voorspellen verder maar ik vraag me of wij op de lange termijn genoeg zouden zijn geweest voor hem.

Nu ben ik opnieuw getrouwd en tot nog toe gaat het goed. Misschien is het in sommige opzichten hetzelfde als met kinderen. Toen ik jaren terug tegen een goede vriend eens zei dat ik het niet zou redden met de kinderen, dat ik enorm tekort schoot als moeder en dat ik bang was dat het niet genoeg was wat ik te bieden had. Die persoon antwoordde toen dat ik gelijk had, als alles van mij zou afhangen dan zou het nooit genoeg zijn want ik ben ook maar een zondaar en enorm imperfect. Ik kan nooit genoeg zijn voor de kinderen en als alles van mij zou afhangen kunnen we nu beter gelijk stoppen want dan is het te weinig. Maar gelukkig is het niet allemaal van mij afhankelijk. Uiteindelijk is het Genade en Zijn liefde waardoor we het redden. Zijn genade is de brug tussen mijn tekortkomingen en de tekortkomingen van de kinderen. Het is niet afhankelijk van mij. Het is in Zijn handen.

En eigenlijk geldt het ook zo voor het huwelijk. Als het alleen van ons zou afhangen zouden we het niet volbrengen. Want we zijn geen van beiden perfect en we kunnen zondigen tegen elkaar en tegen onze omgeving. Maar gelukkig is het aan ons. Het is op Genade alleen dat we leven. Genade die we gekregen hebben en ook doorgeven naar elkaar toe. Liefde en Genade samen zullen ons redden. Overigens is dit nog niet perse het geheim van een gelukkig huwelijk want de omstandigheden vormen ons en kunnen ons van elkaar vervreemden. Bovendien is geluk een tijdelijke status die we misschien niet altijd voelen.

Mooi!

@Kyana, helemaal met je eens.

De elementen die ik bedoelde, zijn meer elementen voor de fases waarin het minder goed gaat en je niet begrijpt hoe dit zo gegroeid is, en hoe je het kan keren voor behoud van de relatie. Wanneer vanzelfsprekendheid erin sluipt.

Nicky

Nicky

06-08-2017 om 20:32

Stootje

Een goed huwelijk (of relatie) kan ook tegen een stootje.
Hier ook goede tijden en slechte tijden gekend, maar altijd gebleven door goede basis.
Ook na intimiteits-verwaarlozing en ontrouw daar tegenover.

Kaaskopje

Kaaskopje

07-08-2017 om 14:36

Kyana

Ik ben blij voor je dat je kracht, troost en al dies meer haalt uit je geloof, maar wat ik altijd zo jammer vind (en dat is absoluut niet lelijk bedoeld!) is dat je je zelf zo te kort doet door al je sterke eigenschappen aan je geloof op te hangen. Als je je ergens doorheen hebt geslagen ben jij het die dat heeft gedaan. Je bent véél sterker dan je denkt. Gun het jezelf om daar trots op te zijn. God redt zich ook wel zonder dat alle goede én slechte menselijke eigenschappen aan hem worden toegeschreven.

Wat is nou echt 'het geheim van een goed huwelijk'?

Ik denk dat er geen geheim is. Ik denk dat er een factor geluk komt bij kijken. Geluk dat de zaak samen houdt. Ieder stel dat huwt of gaat samenwonen is er heilig van overtuigd dat ze zullen slagen in hun opzet, ware er niet het noodlot.
Wij zijn 43 jaar gehuwd, waarvan 20 jaar een droom was en de rest stilaan een hel werd. Waardoor die plotse wending ? Invloeden van buitenuit. Gezondheid en zo van die zaken. Je hebt het nooit in de hand.
Een huwelijk kan je pas geslaagd noemen als de factor geluk rijkelijk aanwezig is of was.
Het is geen exacte wetenschap, geen logische wiskunde.

Kyana

Ik belijd geen enkele godsdienst en maakte voor mezelf uit dat die zaken opium voor het volk zijn. Toch respecteer ik je geloof, maar waarom moet er in die religie(s) toch altijd dat schuldgevoel aangepraat worden ?

Hopeless

Waar praat ik dan over schuld?

Schuldgevoel vind ik overigens niet perse een verkeerde emotie. Het kan ook een waarschuwing zijn van je geweten. Ik voel me regelmatig schuldig. Soms is dat terecht (want ik doe regelmatig iets stoms) en soms is het onterecht. Het is in elk geval altijd een waarschuwing om het geweten te onderzoeken en daar bepaalde conclusies uit te trekken.

Kaaskopje

Juist op de momenten dat we zwak zijn is God er ook.Dat is juist zo mooi!
En hoeveel ik zelf ook kan, ik heb uiteindelijk ook mijn grenzen. en dan draagt God mij over die grenzen heen. Ik vind het moeilijk uit te leggen op papier. Ik ben niet zo sterk met woorden. Maar door de aanwezigheid van God in ons huwelijk is er zo veel meer liefde en genade. Zoals in de Bijbel staat: filled, only to be poured out again!

Emmawee

Emmawee

23-08-2017 om 00:22

Geluk

Ja zeker speelt geluk een rol. Maar ook een zekere alertheid. Jezelf en elkaar af en toe afvragen of het nog goed gaat. Tijdelijke problemen kunnen onderscheiden van structureel verval.
Ik vond het mooi wat één van de zomergasten laatst zei: in een relatie ben je allebei verantwoordelijk voor de helft. Maar voor je eigen deel moet je 100% verantwoordelijkheid dragen.Ik denk dat die instelling,de toewijding, ook een rol speelt.
Maar verder zie ik steeds meer in dat je het geluk moet hebben dat je er allebei zo in staat en dat de wensen niet te ver uit elkaar liggen of uit elkaar groeien.

Ad Hombre

Ad Hombre

23-08-2017 om 07:17

Kyana

Blijkbaar ben jij aangegrepen door een Amerikaanse versie van het christendom, want in mijn bijbel staat iets heel anders.

Reageer op dit bericht

Op dit topic is al langer dan 4 weken niet gereageerd, daarom is het reageerveld verborgen. Je kan ook een nieuw topic starten.