Huis, Tuin en Keuken Huis, Tuin en Keuken

Huis, Tuin en Keuken

Naamloos

Naamloos

31-08-2014 om 23:22

OV chipkaart frustratie


NIet alleen de NS

Als Nederlanders al niet alle benodigde informatie kunnen vinden op de site van de NS, dan wordt het voor buitenlanders wel heel ingewikkeld. Bovendien moeten ze er rekening mee houden dat er verschillende vervoerders zijn, die ook nog eens eigen regelingen en voorwaarden hebben. Kom dan maar eens van Schiphol in Maastricht.

De NS wappert met: 80% is tevreden en geeft een 7. Nu is een 7 een neutraal getal, mensen vullen dat uit wellevendheid in. De andere 20% zal dan wel in de tweede kamer zitten, want die is helemaal niet tevreden. De oplossing is al gevonden: betalen met je mobiel. En er wordt geschermd met plaatsen in het land, waar vervoerders, ns, gemeente en provincie samen iets nieuws gaan bedenken. Moet je maar net weten wat die plekken zijn en wat er uit het lokale overleg is gekomen. Wat een rare kronkels zitten er te werken achter die ov-chipkaart.

Ik denk dat het meer een kwestie is van: een heel duur project dat koste wat koste (letterlijk) overeind moet blijven, omdat het debacle anders te groot is.

Tsjor

Fiorucci

Fiorucci

19-10-2014 om 15:22

Tsjor

Probeer eens een treinreis te boeken in Groot Brittanie, daar heb je nog veeeeeel meer vervoerders dan hier....

Kaaskopje

Kaaskopje

19-10-2014 om 15:46

Er is van alles aan te merken op de ov-chip

en ik heb de indruk dat dat doorgedrongen is in de kamertjes van de bestuurders. Ik vind de ov-chip zelf meer voordelen dan nadelen hebben, maar je zou kunnen zeggen dat het systeem niet altijd gebruiksvriendelijk is.
Wat betreft het onoverzichtelijke van de verschillende vervoersmaatschappijen, vind ik het hier ook nogal meevallen. Er zijn gebieden waar meer maatschappijen door elkaar rijden en dat lijkt me niet altijd handig, maar ik weet nog wel dat ik in Engeland was en je vanuit Londen ook met verschillende vervoersmaatschappijen te maken kon hebben. Dan moest je dus puzzelen wie waar en voor hoeveel geld vervoer regelde. Ik ben ook in Slovenië met het ov geweest. De kosten vielen daar heel erg mee en de streekbus was daar net zo luxe als bij ons een touringcar. Maar voor we begrepen welke bus we moesten hebben kostte toch even wat overleg met de medewerkster van de busmaatschappij. Dat buitenlanders het niet altijd meteen begrijpen in Nederland vind ik dan ook niet zo heel erg bijzonder.

Bus

In Engeland ben ik met de bus gegaan. Supereenvoudig: kaartje kopen, instappen en klaar. Iedereen weet dat de trein in Engeland na de privatisering een ramp is geworden. In Tsjechië ben ik ook met de bus gegaan, superdeluxe touringcars die gewone lijndiensten rijden voor een zeer betaalbare prijs. Maar daar zijn ook de treinen nog heel goed te doen.
Kaaskopje, gelukkig waren er in Slovenië nog medewerksters die iets konden uitleggen.
Verder vind ik niet dat ik het maar moet accepteren dat ik toevallig de pech heb dat er hier verschillende vervoersmaatschappijen zijn. Het systeem is niet alleen voor de randstad gemaakt! Ik kan me voorstellen dat het een eenvoudig systeem is als je binnen de grenzen van Amsterdam blijft, maar Nederland is iets groter dan dat.
Een ander nadeel: mensen reizen van A naar B met de bus, één kaart biedt een voordelige mogelijkheid. Er zijn wel twee vervoersmaatschappijen bij betrokken. Eén van die twee trekt zich terug. Gevolg: je betaalt evenveel, maar moet voor de helft van de reis nog een keer betalen, bij een andere vervoerder die weer andere voorwaarden etc. heeft. Leg het maar uit.

Tsjor

Barvaux

Barvaux

19-10-2014 om 18:22

tja

Ik ben dit jaar in Gent en Brugge geweest en ook dat was niet simpel te begrijpen. Het voordeel van toeristen over het algemeen is dat ze bij grote stations aankomen en daar gewoon informatie kunnen vragen aan een echt mens.

Kaaskopje

Kaaskopje

20-10-2014 om 00:38

Tsjor

Dat gedoe met verschillende maatschappijen kun je niet alleen de NS aanrekenen. Arriva en Veolia o.a. werken ook niet mee. De semi-privatisering en het opengooien van het spoor voor verschillende vervoerders was gewoon een domme zet van de overheid. Ik neem aan dat je vroeger ook al verschillende kaartjes moest kopen voor andere andere treinen dan van de NS?

Tabitha

Tabitha

20-10-2014 om 11:11

Kaaskopje

Je kon op 1 kaartje het hele land door onafhankelijk van welke maatschappij de trein was en op welk station je opstapte. Persoonlijk vind ik de ov-chipkaart ook helemaal niets. In de bus zie je mij niet meer en in de trein maar sporadisch.

E-mens

E-mens

20-10-2014 om 16:48

vergelijken met andere landen

Dat vind ik altijd een beetje flauw. Het kan altijd erger. Punt is gewoon dat veel Nederlanders moeite hebben met de OV kaart. Dat je afgelopen zomer er een voor 2 euro kon kopen heb ik helemaal gemist.
Ik ken wel een aantal forenzen die veel problemen hebben gehad met persoonlijke kaarten en abonnementen. En die werden ook niet opgelost hebben uren aan de telefoon gehangen enz.

Ik heb ik mijn late jeugd (jaren 90) veel in Europa rondgereisd met het OV. En we kwamen er altijd wel uit uiteindelijk. Verschillende vervoerders is wel een punt waar we in het buitenland ook een aantal keer flink de mist mee in zijn gegaan. En dan snap ik het niet dat ze in Nederland er niet hebben geleerd en het probleem ook bij reizigers neerleggen.

Dat mijn ouders niet meer met het OV durven is voor hen erg vervelend. Mijn moeder heeft geen rijbewijs en mijn vader wil niet altijd mee (ze doen veel dingen zonder elkaar). Dus mijn moeder levert hiermee een stukje zelfstandigheid in wat niet de bedoeling kan zijn.
En zij is dus een keer na een foute incheck (andere vervoeder) erg lullig behandeld in de trein door de conducteur. Waar iedereen bij zat. Alsof een oude vrouw van 70 bewust zwart rijdt.
Dat was dus de laatste treinrit voor haar. En ze vond zichzelf nog wel zo stoer dat ze aan de OV-kaart durfde.

Kaaskopje

Kaaskopje

20-10-2014 om 18:01

E-mens

Mag ik vragen hoe oud je ouders zijn?

Kaaskopje

Kaaskopje

20-10-2014 om 18:06

Oh, oeps...

Opeens zie ik het staan

Ik ken je moeder niet natuurlijk. De ene 70'er is de andere niet, maar met 70 jaar ben je toch nog niet zo oud dat een tegenvaller meteen het einde van het ov-reizen betekent? Ik moet doorwerken tot mijn 67ste en wordt geacht dat aan te kunnen Kan je niet een keer met je moeder op stap zodat ze weer over haar onzekerheid heen raakt?

Fiorucci

Fiorucci

21-10-2014 om 20:05

Tsjor

Je kunt hier nog steeds een kaartje kopen in de bus, en in de randstadrail alhier in de automaat of bij de controleur. Bij de RET in Rdam kan het ook in de automaat of bij de controleur. GVB Adam idem dito.

+ Brunette +

+ Brunette +

21-10-2014 om 21:27

Kaaskopje (OV niet voor buitenlanders bedoeld)

Ik vind het benepen om je land voor buitenlanders een soort van ontoegankelijk te maken via het openbaar vervoer. Het is niet meer alleen dat toeristen, congresbezoekers en wat dies meer zij op hoge kosten worden gejaagd omdat ze min of meer gedwongen worden dure kaartjes bij de chauffeur te kopen. Ik lees namelijk dat ze in de toekomst gewone treinkaartjes willen opheffen. Mijn mond valt open van verbijstering, dan wordt je dus zelfs de optie ontnomen om dan maar veel geld te betalen voor een makkelijk verkrijgbaar vervoersbewijs. E-tickets zijn voor reizigers van ver weg ook geen oplossing, waar moeten ze die printen? In het hotel? Wat een gedoe! Ik zat vanavond plannen te maken voor een weekje naar Nederland rond kerst en nieuwjaar maar nu ik dit draadje weer lees zakt de moed me in de schoenen.

Fiorucci

Fiorucci

22-10-2014 om 08:13

gedwongen?

Je wordt niet gedwongen. En duurder? Niet altijd. De kaartjes uit de automaat in de randstadrail zijn beslist niet duurder dan de reis met de ov chipkaart. En nogmaals, je kan nog steeds een treinkaartje kopen in de automaat, maar dat is dan een eenmalige chipkaart. Dat kan iedere reiziger op zijn gemak van te voren even uitzoeken, dus jij ook.

Kaaskopje

Kaaskopje

22-10-2014 om 12:59

Brunette

Ik zou niet weten waarom de moed je in de schoenen zou moeten zakken. Ik vind echt dat sommigen het een groter drama doen lijken dan het is.

Je komt gewoon naar Schiphol, daar trek je voor 1 euro meer een kaartje uit de automaat en bij de bus of tram koop je een los kaartje. Je betaalt meer dan ik betaal voor de trein, omdat ik een kortingskaart heb en ik die ene euro niet hoef te betalen voor een losse kaart. Voor de bus betaal ik gewoon het chip-tarief, geen korting dus. En jaarlijks betaal ik 60 euro voor het abonnement. Die kosten heb jij niet.

amk

amk

22-10-2014 om 23:43

nou

kom net uit Parijs maar heb daar ook behoorlijk wat moeite moeten doen om het juiste kaartje te bemachtigen om van Disneyland naar de Eifeltoren te komen. Van de trein naar de metro betekend ook daar gewoon nieuwe kaartjes kopen.

Dan is zo'n ov kaart toch beduidend makkelijker. Ze zouden dat ding Europees moeten maken! Dat is pas een verbetering.

Kaartjes kun je gewoon in bus en tram kopen. In buitenlanden ook gewoon uit een automaat. Kun je hier nog kiezen of je dat ding Engels wilt laten 'praten' dat gaat dus niet in Frankrijk.

Lucerna

Lucerna

23-10-2014 om 00:45

Spaar me!

Het is in Nederland toerist-onvriendelijk genoeg. Niet nog chippiger alsjeblieft en vooral niet europees.

Barvaux

Barvaux

23-10-2014 om 07:52

Lucerna

Volgens mij wil jij best het oystersysteem zoals in Londen en dan Europees: http://www.visitbritainshop.com/Nederland/reizen-in-groot-brittannie/openbaar-vervoer-londen/product/london-visitor-oyster-card.html

Het is gewoon in Nederland veel te lastig gemaakt met meerdere vervoerders.

Lucerna

Lucerna

23-10-2014 om 09:23

Barvaux

Wellicht wel. Wat ik vooral als toerist ook graag wil (en ik ben ook toerist in eigen land), is de simpelige mogelijkheid om in een bus of trein een kaartje te kopen naar mijn bestemming, zonder dat dat idioot veel duurder is dan één of ander systeem. En verder wil ik gewoon graag kunnen reizen zonder dat de vervoerder precies weet waar ik op welk moment zit.
Blijft een feit dat het systeem van Nederland nu voor sommigen misschien wel heel handig is op hun reistraject en/of omdat het veelreizigers zijn, maar als weinigreiziger cq toerist word je er gewoon kregel van.

amk

amk

23-10-2014 om 09:50

Lucerna

Het is toch ook logisch dat het duurder is als je een kaartje in de bus of tram koopt. Je moet er veel meer beveiliging op zetten het kost veel meer aan infrastructuur want dat geld moet ook ergens weer naar toe etc.

Het is toch wel bekend waar je bent, want ik neem aan dat je ook een mobiele telefoon in je bezit hebt en die ook aan staat.

Ik vind het juist wel handig dat men weet waar ik ben, dan kunnen ze er ook voor zorgen dat ik een plekje in het vervoermiddel heb door er een langer of korter exemplaar in te zetten.
Jij als individue intresseert ze niet zo heel veel tenzij je notoir zwartrijder en geweldpleger bent.

Lucerna

Lucerna

23-10-2014 om 09:58

amk

iets duurder is logisch. Veel duurder is niet logisch.

Barvaux

Barvaux

23-10-2014 om 10:03

strippenkaart

De strippenkaart in de bus kopen was vroeger ook veel duurder dan vooraf in een winkel.

Hanne.

Hanne.

23-10-2014 om 10:03

veel duurder was al

Een los kaartje in de bus kopen was altijd al veel duurder. De ov chipkaart heeft daar weinig mee te maken.

Een eenmalige ov chipkaart kost een euro extra. Da's veel als je van Amsterdam cs naar Sloterdijk wil. Op de afstand den Helder Maastricht is het te verwaarlozen.

Kaaskopje

Kaaskopje

23-10-2014 om 23:59

Hanne

Voor de afstand Den Helder Maastricht is het zelfs zinvol om een abonnement aan te schaffen. Die heb je er met twee keer reizen al bijna uit. Ik zie nu dat een voordeelurenabonnement 50 euro is, ik dacht inmiddels 60. Daarmee heb je 40 procent korting.

Als je echt maar een paar keer per jaar een korte afstand hoeft te reizen, zou ik die ene euro ervoor over hebben. Ga je echt elke maand wel een keer, dan is een eigen ov-chip beter.

Reageer op dit bericht

Op dit topic is al langer dan 4 weken niet gereageerd, daarom is het reageerveld verborgen. Je kan ook een nieuw topic starten.