Basisschoolleeftijd Basisschoolleeftijd

Basisschoolleeftijd

Lees ook op
Ijsbeertje

Ijsbeertje

04-11-2014 om 09:32

Dochter wil alle meisjes uitnodigen behalve 1 meisje


Aagje Helderder

Aagje Helderder

04-11-2014 om 23:09

Barvaux

Waarom wil je dat iemand een oplossing geeft voor jouw hypothetische probleem?

Aagje

Barvaux

Barvaux

04-11-2014 om 23:13

aagje

Die iemand wuifde mijn voorbeeld van tafel omdat ik wilde weten om hoeveel kinderen het ging. Dan wil ik ook weten hoe die iemand dat had aangepakt.

Aagje Helderder

Aagje Helderder

04-11-2014 om 23:34

Mwah

Die iemand stelde volgens mij dat het niet uitmaakt of je van veel of weinig meisjes er 1 niet uitnodigt. Een niet lijkt veel op buitensluiten, ongeacht het aantal van de rest. Daar ben ik het trouwens mee eens. Daar kun je rekening mee houden voordat je gaat uitnodigen en voordat je plannen maakt waar je maar een beperkte hoeveelheid kinderen mee kunt nemen.
Maar dat speelde hier allemaal niet dus eigenlijk snap ik niet waarom je zo'n hypothetische kwestie zou bedenken om een punt te maken.

Aagje

Ulla

Ulla

05-11-2014 om 07:18

Niks oplossen, Barvaux

Bij voorbaat al niet in zo'n situatie terechtkomen. Het is maar wat je belangrijk vindt.

Ulla

Ulla

05-11-2014 om 07:24

Eens met Aagje dus

Zojuist was je reactie nog niet te zien voor mij...
Barvaux, je hoeft niet je gelijk te halen hier, doordrammen helpt daar ook niet bij. En 'die iemand'. Ben ik minderwaardig of zo?

Barvaux

Barvaux

05-11-2014 om 10:03

ulla

Aagje begon met 'iemand', vandaar.

Verder zeg je dat je niet in die situatie wil komen maar hoe dan? Ben je verplicht de hele basisschool feestjes thuis te geven als je kind toevallig in zo'n klas zit omdat je niet de beschikking hebt over drie auto's omdat je er al eentje leent van een vriendin en je dit samen met je partner doet?

Ik vraag er oprecht en serieus naar maar jullie denken er wel heel makkelijk over. Sommige meiden willen gewoon geen jongens en je kunt het je kind toch niet aanrekenen dat het in zo'n klas zit?

Evanlyn

Evanlyn

05-11-2014 om 10:08

Jasmijn

Mijn "roze meuk"-dochter is nu een ontzettend stoere sporter, die evenveel met jongens als met meisjes omgaat. Roze komt het huis niet meer in. Het kan inderdaad verkeren...

Ginny Twijfelvuur

Ginny Twijfelvuur

05-11-2014 om 10:40

Ach joh Barvaux

In zo'n geval schuiven wij er gewoon een buurmeisje, nichtje of vriendinnetje van de dansles tussen. Want ook ik vind in elk aantal één kind van een groepje niet uitnodigen niet kunnen. Zo'n kind denkt niet: oh dat komt vast omdat ik niet meer in de auto pastte. Zo'n kind voelt dondersgoed dat het weer en helemaal in zijn eentje niet mag meedoen.
En ja ik weet dat als je twee meisjes niet uitnodigt, dat die dan ook teleurgesteld zullen zijn. Maar dat voelt dan toch anders. Snap je dat?

Ginny Twijfelvuur

Ginny Twijfelvuur

05-11-2014 om 10:40

Uh

Paste.....

Karmijn

Karmijn

05-11-2014 om 13:42

Tenenkrommend

Wat een verschrikkelijke meester. Wat zielig voor het meisje. Hoe moet het arme kind nu sociale vaardigheden aanleren, als niemand zich sociaal ten opzichte van haar gedraagt. Ik zou er toch op terug komen als bezorgde ouder.
Doet de meester dat ook bij kinderen die op andere gebieden achterblijvende vaardigheden hebben? Wat een oetlul.

Ik zou er dus bij de meester op terug komen, of anders bij de directie. Hier wordt een jong, lerend kind misschien wel voor de rest van haar leven beschadigd. Juist in groep vijf en zes leren kinderen dit soort vaardigheden, als zij daar niet in begeleid wordt door volwassenen, loopt ze kans de rest van haar schoolcarrière gepest en buitengesloten te worden. Ik hoop dat je dapper genoeg bent om voor dit meisje op te komen en zelf geen meeloper te worden.

Het feit dat je dochter erom moest huilen, is trouwens alarmerend. Waarschijnlijk voelt je dochter zich er helemaal niet fijn bij, bij dat gepest richting dit meisje, maar weet ze niet hoe het anders kan, dat het anders kan. In zo'n situatie gaan de andere kinderen zich vaak erg onveilig voelen. Vandaag wordt zij buitengesloten,morgen ik misschien.

Wat de leraar vertelt over dat meelopen en achtervolgen als iemand eens aardig is, dat is juist iets wat leerkrachten perfect kunnen sturen. Maar dat arme kind snapt het zelf niet, dus ze heeft uitleg nodig.

Ulla

Ulla

05-11-2014 om 13:49

Eens met Karmijn

Goed gezegd.

En Barvaux, jij snapt het niet. Praktische dingen zoals organisatie zijn wat mij (en gelukkig ook vele anderen) betreft van ondergeschikt belang.

Ulla

Ulla

05-11-2014 om 13:51

En Ginny natuurlijk

En trouwens Barvaux: Je kind 'aanrekenen dat het in zo'n klas zit'. Je snapt het echt niet.

Barvaux

Barvaux

05-11-2014 om 13:52

Ulla

Ik begon met te vragen hoeveel kinderen er in de klas zitten en daar is dit door ontstaan.

Even uitgaande van een normale klas met zo'n leerkracht en meisje als dit: dan wordt er om en om gevraagd. Is het nu werkelijk waar echt zo erg als je om en om niet gevraagd wordt? Is dat echt erger dan mijn jongste die vier jaar lang bij maar 1 jongetje uitgenodigd werd?

Nur

Nur

05-11-2014 om 13:56

Barvaux

Als er maar 7 meisjes in de klas zouden zitten en het is de gewoonte dat meisjes alleen de andere meisjes vragen dan zou ik inderdaad er op staan dat ze alle 7 worden uitgenodigd ook als ik er normaal maar 6 zou vragen. Als dat in zou houden dat we dan het feestje wat aan moeten passen of een extra auto moeten regelen zou ik daar geen enkele moeite mee hebben. Ik wil liever dat de sfeer in de klas goed blijft en dat er geen kinderen zich buitengesloten voelen. Logistieke problemen zijn minder belangrijk. Mocht het wel de gewoonte zijn dat jongens en meisjes beiden worden gevraagd dan zouden ze bijvoorbeeld wel 4 meisjes en 2 jongens uit moeten nodigen.

Nur

Nur

05-11-2014 om 13:59

De situatie van jouw zoon was natuurlijk ook niet leuk. Als ik weet dat er een kind in de klas zit wat vaak wordt buitengesloten of erger dan zou ik proberen om dat kind ook uit te nodigen om een keer te komen spelen en dan ook voor het feestje.

creabea

creabea

05-11-2014 om 14:02

hier ook zoiets

Zoon hier heeft een vriendje+klasgenootje dat heel moeilijk is. Heel moeilijk in alles, superdominant, dwars, stout, lawaaierig, grote mond. Hij heeft met zijn 5 jaar al een aardige reputatie van stroef verlopen speelafspraakjes, en vervelend gedrag in de klas en wordt zichtbaar gemeden door sommige klasgenootjes. Er was laatst een uitje op school waar ik mee was als begeleiding, en ik had dat jongetje in het groepje. Bij het terugkoppelen met de juf had ik aangegeven dat ik wel nogal moeite had om hem in de hand te houden. Juf erkende het probleem, maar zei dat mijn zoon een keer had gezegd dat X. nou eenmaal zo was, maar dat X. toch zijn vriendje was. Dat vind ik dan wel weer lief, dat ze er zo een positieve draai aan probeert te geven (beter dan de meester van de TS!) Ik snap best dat zo'n kind weinig vriendjes heeft, maar verder ook heel sneu natuurlijk.

Zoon zal hier het jongetje wel willen uitnodigen op zijn feestje, maar ik moet eerlijk toegeven dat ik daar nu al tegenop zie. Hij mag hier ook zo vaak komen spelen, dat is me echt teveel. Mijn zoontje wordt de hele tijd door hem afgesnauwd, jongetje pakt alles af, dreigt, duldt geen tegenspraak (ook van mij niet) en schreeuwt heel hard. Iemand tips hoe met zo'n kind om te gaan voor de volgende keer?

Ginny Twijfelvuur

Ginny Twijfelvuur

05-11-2014 om 14:07

Ach Barvaux, das toch onzin

Allereerst gaat het hier niet om een normale klas.

En ten tweede, als het echt een klas betreft met maar 7 meisjes dan is het waanzin om iedere keer om de beurt eentje niet uit te nodigen. Zo gekunsteld gaat dat toch nooit?! Ieder kind kiest de kinderen waar het het meest mee heeft en je hebt dan altijd kinderen die bij iedereen op het feestje mogen komen en kinderen die meestal de boot missen. En hier hebben we zelfs over een meisje dat altijd de boot mist.

Als er in de klas van mijn kind maar 7 kinderen zitten, nodigen we er 7 uit en geen 6. Als er iets voor 6 geregeld kan worden, kan die 7e er ook nog wel bij. Qua vervoer en qua kosten. Desnoods vraag je een andere ouder of hij of zij even taxi wil spelen.

Weet niet of het afdoende is (creabea - feestje)

Maar ik zou heel simpel ongewenst gedrag onmiddellijk de kop proberen in te drukken door hem apart te nemen. Even héél duidelijk zijn, en niet te lang daarmee wachten om de sfeer van het feestje niet te bederven. Het is een kleuter? Gewoon ff op de gang zetten als hij zich misdraagt. Vaak zijn ze best gevoelig voor terechtwijzing ten overstaan van zo;n groepje.

En zodra hij terug is, net zo duidelijk complimenteren of op andere manier positieve aandacht geven zodra hij ook maar iets van gewenst gedrag vertoont. Liever nog begin je daarmee : "wat leuk dat jij nou ook eens hier bent/wat een leuk cadeautje heb je bij je/wat zie je er feestelijk uit/wat kun jij goed lego'en et cetera et cetera.

Barvaux

Barvaux

05-11-2014 om 14:28

ginny

Ik heb nooit gezegd dat ik dat ALTIJD zou doen, eentje niet vragen maar het kan best wel eens uitkomen met wat je zou willen doen.

Verder had ik het over in het algemeen en niet over deze situatie met een vreemde leerkracht en dit meisje.

Ik denk juist dat bij een kleine klas de kans groter is dat je vaker wordt gevraagd en dat je bij een normale klas veel eerder buitengesloten wordt (zoals bij mijn zoon waarbij ik het idee heb dat dat ene jongetje mijn zoon moest uitnodigen).

Karmijn

Karmijn

05-11-2014 om 14:59

Eerste hulp bij ongewenst gedrag

Eerste Hulp Bij Ongewenst Gedrag

1 kalm blijven, niet gaan schreeuwen, niet gaan snauwen, niet in paniek raken als volwassene. Maar ook niet overdreven grappig of vrolijk gaan doen.
2positief blijven. Benoemen wat wel goed gaat, complimenten geven (direct volgend op wenselijk gedrag). Verwachtingen uitspreken met een positieve bewoording. ( we praten rustig, ipv niet schreeuwen; we lopen kalm ipv niet rennen; we blijven van elkaar af ipv niet slaan)
3 georganiseerd blijven. Zorg dat je voorspelbaar bent, dat het kind duidelijk weet wat er te verwachten is, vertel van te voren wat er gaat gebeuren, geef het kind een taak ( wil jij iedereen gaan verzamelen, wil jij de jarige zeggen dat het tijd is voor de kanootjes, wil jij de bekers uitdelen) zorg dat de regels duidelijk zijn. ' ik ben de moeder en ik ben de baas' Als je op het feestje iets tegen het kind zegt, zoek dan een op een contact. Bij mijn zoon werkte hem even aanraken goed. Anders hoorde hij echt niet wat er gezegd werd. Laat het niet eerst mis gaan, maar grijp bij kleine dingen al in. Niet wachten tot ze elkaar in elkaar timmeren, maar ook een stoeipartij al afkappen. Het is slim om dit pro-actief te doen. Dus vooraf even het kind apart te nemen en afspraken te maken. (Morgen kom je op het feestje van mijn Pietje, ik zie dat je soms op het plein kinderen slaat, op dit feestje, blijf iedereen van elkaar af, als ik zie dat je slaat,mag ik je even apart nemen om de regels aan je uit te leggen of: morgen kom je op het feestje van mijn Pietje, ik wil zo graag dat het gezellig wordt. Soms wordt jij druk op feestjes en luister je niet meer. Wat kan ik doen dat je naar mij luistert? ) zoiets.
4 niet opgeven. Het is voor kinderen met onaangepast gedrag zo belangrijk. Zo leerzaam dus laat ze niet in de kou staan. Desnoods kun je de ouder om tips vragen bijvoorbeeld. Je zou er ook voor kunnen kiezen I'm met dit vriendje een mini feestje te doen, waarbij je alleen hem uitnodigt maar dat zou ik alleen doen, als ik het echt niet zou zien zitten.

Nou ja, ik weet het ook wel dat sommige kinderen (die van mij) erg irritant gedrag kunnen vertonen. Maar het zijn kinderen, juist zij moeten nog veel leren. Vaak helpt duidelijkheid vooraf al erg veel. Vooral bij bazig gedrag. Dan vind het kind het waarschijnlijk een naar gevoel dat niet duidelijk is wat er te gebeuren staat en dan gaan zij zelf de leiding nemen, omdat ze zich anders naar voelen.

Je kunt overwegen om 'de vijf' te geven. Wat, Waar, Wanneer, Wie, Hoe. Dat geeft veel kinderen al veel duidelijkheid en houvast.

Precies

Sluit me aan bij Karmijn: zo'n feestje kan voor zo'n jochie een ongelofelijk belangrijke leerervaring zijn. En tuurlijk is het vooral het feestje van jouw kind, maar hé, it takes a village to raise a child.
Ik heb wel eens een autistisch jongetje met uitgebreide gebruiksaanwijzing op een feestje gehad, kreeg de moeder er gratis bij anders kwam hij helemaal niet. Hoe het ging? Na een uur mocht moeder weg en nog eens een halfuur later mochten wij op zijn knuffel passen omdat hij voorzichtig helemaal zelf op verkenning ging. Dat was echt fantastisch om te zien, het was zijn eerste feestje en ik was zo blij dat dat een goede ervaring was. Kan erg belangrijk zijn.

Karmijn

Karmijn

05-11-2014 om 15:13

Voor de duidelijkheid..

Ik vind niet dat kinderen kostte wat kost kinderen met sociale problemen uit moeten nodigen op feestjes. Dat zou ik alleen doen als het kind anders de enige zou zijn die niet uitgenodigd werd, of als het een vriendje is.

Ik ben er wel voorstander van om de uitnodigingen een beestje tactisch uit te delen. Als ik het adres niet weet, geef ik het bij het weglopen van het plein aan het kind of zijn ouder, nooit in de klas, nooit aan het begin van de dag. Het liefst brengen we ze rond, dat vinden mijn kinderen bij de voorpret horen.

Ik vind wel dat leerkrachten kinderen met sociale problemen juist moeten benaderen en hen moeten helpen bij hun leerproces. Precies zoals ze ook een kind met een rekenachterstand moeten helpen. Want daar gaat het om, om een ontwikkelingsachterstand. Een schone taak voor de leerkracht om dit met een gedegen plan aan te gaan pakken. Van buitensluiten en pesten leert zo'n kind niets. En van gelaten zuchten hoe naar het toch allemaal is voor die arme leerkracht en die arme andere kinderen in de klas, wordt ook niemand wijzer. Leerkrachten die dat doen, moeten hangen uit het hoofd schamen.

Kinderen moeten naar school. Ze zitten er verplicht. Ze hebben er recht op dat de volwassene die voor de klas staat er alles aan doet, om hun schooltijd veilig te laten verlopen. Zij zijn weerloos. Ook als ze bijten, schoppen en slaan.

Annet

Annet

05-11-2014 om 15:28

Wij hebben ook wel een 'moeilijk' jongetje op een feestje gehad

Als hij alleen kwam spelen, ging het prima. Een groepje van ca 6 kinderen was voor hem lastig. Toch wilde hij graag komen.
Wij zorgden dan voor één persoon die in de buurt van hem bleef, in dit geval mijn man. Die kende hij ook redelijk. Als het even niet ging, nam mijn man hem mee naar binnen of juist naar buiten. Net wat handig was. De eigen begeleiding was ook goed voor de andere kinderen omdat hij die niet altijd prettig behandelde. Nu was hij makkelijk bij te sturen.

Ginny Twijfelvuur

Ginny Twijfelvuur

05-11-2014 om 15:59

Barvaux

Ik heb het ook niet over AlTIJD.

En ik wil ook niet beweren dat er nooit nooit nooit een situatie zou kunnen zijn waarin je een kind niet uitnodigt. Maar ik persoonlijk zou me dan wel afvragen of ik wel het juiste plan heb. Ik vind dat je dat eigenlijk niet kunt maken. Ook niet onder normale omstandigheden. Kinderen staan daar niet zo rationeel in als jij lijkt te doen. Ik zou dan liever een plan verzinnen waarin ze wel alle 7 mee kunnen.
Overigens prima toch dat dat ene kindje gedwongen werd om jouw zoon uit te nodigen? Daar zitten vast ouders met inzicht achter.

Ulla

Ulla

05-11-2014 om 16:10

Veel goede opmerkingen

waar ik me bij aan kan sluiten.

En Barvaux,

'Is het nu werkelijk waar echt zo erg als je om en om niet gevraagd wordt? Is dat echt erger dan mijn jongste die vier jaar lang bij maar 1 jongetje uitgenodigd werd?'

Dit is natuurlijk vreselijk, maar er wordt nergens gezegd dat het ene erger is dan het andere. En nog steeds blijf ik bij mijn standpunt.

Barvaux

"maar stel nu dat je 8 kinderen wil uitnodigen omdat je met twee auto's naar een voorstelling gaat en er zitten 9 meisjes en 12 jongens in de klas, wat moet ze dan?"

Nou, dat komt dan prima uit, want er zijn 8 uitgenodigde gasten en het negende meisje uit de klas, dat is de jarige zelf!

skik

Jasmijn

Jasmijn

05-11-2014 om 17:11

Barvaux

Ik zou echt niet één kind uitsluiten, je zou dit nog kunnen oplossen door een andere ouder (of je broer/zus/opa/oma ) vragen ook even mee te helpen met brengen en halen, of je laat de ouders hun kinderen bij de voorstelling afzetten en daar weer ophalen.

Toch uitgenodigd

Toen ik op de basisschool zat, werd ik heel vaak niet voor feestjes uitgenodigd, ook als alle meisjes van de klas werden uitgenodigd, op een keer na. Ik zei dat ik het heel fijn vond uitgenodigd te worden en graag zou komen, zegt klasgenote eerlijk: "Ik wilde je eerst niet uitnodigen, maar dat vond mijn moeder niet goed, dat vond ze zielig."
Afijn, daarna voelde ik me toch wat minder blij.

Buitengesloten voelen

Ik vraag mij ook af of uitnodigen de gewenste uitwerking oplevert; niet buitengesloten voelen. Volwassenen kunnen de andere uitgenodigde kinderen niet vertellen hoe ze met dat ene meisje worden geacht te spelen.
Er is geen klik, het kan zelf erg pijnlijk worden, die goede bedoelingen van volwassenen.
Dan wordt dochter er ook nog op aangekeken.

Mijn kind is vroeger gepest. Buitengesloten worden, wordt volgens een rapport van Radboud meer stressvol ervaren dan pesten. Ik weet het niet. Fysieke confrontaties of blijven opletten dan iemand niet je etui verstopt of nare teksten op de muren is zo ingrijpend, soms wenste je dat het bleef bij buitensluiten. Dat is minder lijfelijk.

Als mijn kind zou worden uitgenodigd door een klasgenoot terwijl die groep door de week (onder het oog van de leerkracht) helemaal niet zo sociaal is, zou ik bedanken voor de uitnodiging.

Nur

Nur

05-11-2014 om 22:55

Daarom zou ik het kind wat buitengesloten wordt ook eerst een keer bij ons thuis uitnodigen. Dat heb ik wel eens gedaan. Dan liet ik ze expres niet vrij spelen maar ging bijvoorbeeld met ze koekjes bakken of iets knutselen of even naar de markt of zo. Dan is het ijs wat gebroken en dan is het voor het kind ook makkelijker om daarna bij ons te komen. En op het feestje moet je er dan wel wat boven op zitten en van te voren heldere instructies geven aan je eigen kinderen. Nu ken ik mijn kinderen wel goed en die staan behoorlijk stevig in hun schoenen dus die kunnen het ook wel aan als er een kind komt wat minder goed ligt in de klas.

Reageer op dit bericht

Op dit topic is al langer dan 4 weken niet gereageerd, daarom is het reageerveld verborgen. Je kan ook een nieuw topic starten.