Jongvolwassen Jongvolwassen

Jongvolwassen

Lees ook op

20 jarige zoon verkering met 14 jarig meisje


Ad Hombre

Ad Hombre

07-11-2014 om 14:35

Brandweervrouw

Het is in ieder geval niet de manier waarop je je 20-jarige zoon daarop zou moeten aanspreken, lijkt mij.

(voor de volledigheid: ik ken een relatie die ongeveer zo begon, maar die liep na een tijdje - en twee kinderen - toch in de soep)

Die kindertelling staat nu trouwens op 7

Jaina

Jaina

08-11-2014 om 01:13

Brandweervrouw

Vind je dat veroordelend? Misschien wel. Het is ook niet dat ik het meisje zelf daar op aan zou kijken maar een 14 jarige die alle vrijheid krijgt om langs kroegen te gaan en seksuele relaties met mannen aan te knopen en zichzelf zo geestelijke en lichamelijk in gevaar brengt heeft bescherming nodig. Ze is 14, geen 24. 14 jaar! En ja, ik vind het heel nalatig van haar familie dat ze haar niet die bescherming en begeleiding bieden die ze op die leeftijd nog nodig heeft. Haar moeder vindt het blijkbaar prima dat ze met een man van 20 gaat want het is een aardige jongen. Daar kan ik gewoon echt niet bij. En vanuit dat standpunt zou ik ook dringend aanraden dat dit meisje niet geschikt is. Niet omdat het een vervelend meisje zou zijn Dat zal vast niet zo zijn. Maar wel omdat het een meisje van 14 is dat redelijk grenzeloos lijkt te zijn. Het feit dat ze 14 is natuurlijk al meer dan genoeg reden. Maar de rest komt daar dan ook nog bij. Dit meisje heeft echt iets heel anders nodig dan een 20 jarige man als vriend. Het meisje veroordeel ik ook echt niet. Het is een kind. Wel heb ik een wat minder positieve mening over die moeder. Ik snap dat echt niet. En overigens niet zo'n positieve mening ook over de vriend. Niet over het kind. Wel over de volwassenen in haar leven die haar niet beschermen. Maar in de praktijk kan je daar niks mee. Mensen leven nu allemaal op hun eigen manier. Dat is inderdaad zo. Die vrijheid hebben ze. Ik heb echter ook de vrijheid om daar wat van te vinden.

Jaina

Jaina

08-11-2014 om 01:22

Kaaskopje

Ik denk dat het in elke cultuur een volkomen normale reactie is om je jongere zusje te willen beschermen. Ook genoeg autochtone Nederlanders die dat zouden doen. We hebben het niet over een meisje van 14 wat een vriendje heeft van haar eigen leeftijd natuurlijk.

Ouders die toelaten dat hun 14 jarige seks heeft in hun eigen huis of dit allemaal wel best vinden staan inderdaad mijlen ver van mij af wat denken betreft maar wederom het gaat hier om een meisje van 14 met een man van 20. Een meisje van 14 wat de vrijheid krijgt om langs kroegen te zwerven en dergelijke. Dat staat inderdaad heel ver af van wat ik okay zou vinden en ik snap dat werkelijk niet. Het komt op mij over alsof de moeder inderdaad haar dochter niet de moeite waard vindt om haar te begeleiden/op te voeden naar volwassenheid. En nogmaals die vrijheid heeft ze maar ik ook de vrijheid om daar van alles van te denken.

Barvaux

Barvaux

08-11-2014 om 09:14

jaina

Wat ik mis in jouw relaas tegen je zoon als dit jouw zoon zou zijn is het deeltje waar HIJ fout is. Het meisje is toch niet de enige die seks wil? 'Jouw' zoon heeft daar dan toch ook in toegestemd? Nu lijkt het weer wat iedereen denkt als vooroordeel: jongens mogen alles en moeten hun zusjes beschermen want meisjes mogen niets. Meisjes zitten altijd fout en jongens doet het altijd goed, wat ze ook doen.

Vooral dat kwam bij mij heel negatief over in jouw 'preek' tegen de jongen. Ik zou denken: heb ik mijn zoon zo opgevoed? Jij denkt: wil mijn prachtige goede kind wel zo'n 'slet' als vrouw?

Barvaux

Barvaux

08-11-2014 om 09:15

dus

Zo komt het dus bij mij over, wat jij bedoelt is een ander verhaal.

Jaina

Jaina

08-11-2014 om 09:51

barvaux

Die jongeman is natuurlijk helemaal verkeerd bezig. Het is zelfs gewoon strafbaar. Als een van mijn zoons zoiets zou
doen dan zou ik echt enorm boos zijn en teleurgesteld. Natuurlijk ligt de verantwoordelijkheid bij hem. Hij is een volwassen man. Hij zou veel en veel beter moeten weten en moeten beseffen dat dit allerlei grenzen overgaat.

In mijn laatste berichtje ligt daar inderdaad niet de nadruk op maar in mijn eerste berichtje wel veel meer. Maar uiteraard ligt de verantwoordelijkheid bij de jongeman. Het meisje is nog een jong kind. Daarom is het dus ook strafbaar.

Barvaux

Barvaux

08-11-2014 om 10:03

ah ok

Twee hele verschillende berichtjes inderdaad.

Phaedra

Phaedra

08-11-2014 om 12:40

Voorbehoedsmiddelen

Ik zou ook niet blij worden als mijn zoon van 20 met een meisje van 14 thuis zou komen, maar het verbieden werkt alleen maar averechts denk ik.

Er wordt in bovenstaande berichten steeds gesproken over het feit dat de 20-jarige strafbaar is, of je slapen bij elkaar moet toestaan of verbieden, maar nergens lees ik iets over het gebruik van voorbehoedsmiddelen.

Als mijn 14-jarige dochter een relatie met een 20-jarige jongen zou hebben, zou ik mijn energie vooral niet steken in het ontmoedigen van de relatie (ook niet aanmoedigen trouwens), maar met haar een serieus gesprek aangaan over voorbehoedsmiddelen en ongewenste zwangerschap. En ik wil haar kunnen vertrouwen. Dat is me meer waard dan onze relatie te laten stuklopen door te eisen de relatie te verbreken.

Phaedra

Phaedra

08-11-2014 om 12:43

Ps:

Ik spreek uit ervaring. Mijn dochter was 14, hij 17. En 'het' was al gebeurd voordat ik er erg in had. Zonder bij elkaar geslapen te hebben

marij

marij

08-11-2014 om 13:49

tsja

Jongens van 20 zijn doorgaans helemaal niet zo volwassen, ook al zijn ze dat wettelijk gezien dan wel.
En oke, een meisje van 14 heeft hoe dan ook pas 14 jaar levenservaring, toch is het ene meisje van 14 het andere niet.
Heb zelf een dochter van bijna 12 en zal haar zeker niet naar kroegen laten gaan met 14, en ik hoop dat ze met sex wacht tot 25. Maar dochter is wel een meisje dat op sociaal-emotioneel gebied (voor wat dat waard is) naar mijn idee vrij vlot gaat.
Overigens niet met jongens ed, de laatste keer dat ze 'verliefd' was is jaren geleden en zodra ik het woordje sex gebruik roept ze heel hard 'maaaaam!!'.
Maar ze is oa van kleins af aan graag zelfstandig geweest en wil graag alles zelf uitzoeken en regelen. Omdat ze nog niet echt helemaal pubert uit zich dit nu in verstandig, braaf en verantwoordelijk gedrag. Maar dat kan zomaar omslaan natuurlijk. (Ze is ook heel nieuwsgierig en ondernemend dus ik houd mijn hart vast)
Kinderen die wat sneller groot zijn zijn niet per definitie lellebellen. Dochter hier iig zeker niet.
Maar de situatie lijkt me lastig, weet ook niet wat ik zou doen.

Kaaskopje

Kaaskopje

08-11-2014 om 17:20

Jaina

Ik heb alleen twee dochters en daarvan is mijn ervaring dat ze niet echt opvoedkundig met elkaar omgaan. Wel eens in de strekking van 'Wat moet je daar nou mee?', bijvoorbeeld, dan dat hoor je niet te doen.

Ik ben met je eens dat 14 te jong is, maar hoe je tegen zo'n oudere jongen aan moet kijken is heel erg persoonsafhankelijk denk ik. Als het iemand is die oprecht heel erg verliefd op mijn dochter is, zou ik me niet bij voorbaat zo hard opstellen als waar jij toe neigt. Strafbaar, ja in letterlijke zin is dat zo, maar zo denk ik toch niet meteen. Ik zou wel met de jongelui praten en aangeven dat ze twee jaar moeten wachten wat mij betreft. Als zo'n oudere jongen dat niet op kan brengen, is hij niet verliefd genoeg. 20 is officieel volwassen, maar ik vind het vaak nog guppen hoor.

Kaaskopje

Kaaskopje

08-11-2014 om 17:24

Phaedra

Het lijkt mij zo vanzelfsprekend dat je voorbehoedsmiddelen met je kind bespreekt, dat ik dat in zo'n draadje als dit verder buiten beschouwing laat. Het is niet mijn bedoeling de moeder van de 20-jarige zoon op te voeden, maar om mee te denken.

Annet

Annet

08-11-2014 om 17:37

Als ze zo snel al sex hadden, was het vast niet de eerste keer

Niet voor jongen (heel logisch) en niet voor 14-jarig meisje.
Als sex voor dit meisje normaal is, zou ik niet weten waarom ze twee jaar moeten wachten.
Het schokkende is dan eerder dat dit meisje al zoveel ervaring heeft.

bertje1

bertje1

16-11-2014 om 15:15

even over de auto

gewoon autosleutels niet afgeven; makkelijk toch?

Luca

Luca

17-11-2014 om 09:56

Jaina , off topic

Ah, ik herken je nu weer van je vorige nick. Alhoewel ik het nu niet met je eens ben ben ik blij je weer te ontmoeten. Ik dacht je te missen hier. Ben niet zo goed in die verschillende nicks. Ik heb je vaak wijze reacties met genoegen gelezen.

tja

ik weet, mosterd na de maaltijd.

Ik was 26, zij 15. Nu ben ik 50 en zij 39. We zijn sinds 1991 samen en hebben nu 2 kinderen, geadopteerd uit Nigeria.

Het gaat puur om de intentie, en die kun je alleen achterhalen door ze bij je te houden. In gesprek te blijven,

Mijn dochter is nu 8, stel dat zij als ze 14 is ook een wat oudere knul in huis haalt, dan heb ik juist liever dat die eerste cruciale stappen op het gebied van sex, juist in een beschermde veilige omgeving doet, dus thuis. Liever dat dan achter in een te krappe auto.

Emotionele kluwe

Mijn dochter was ook vel te jong, toen ze ment een vriendje begon en ook bij hem bleef slapen. Moeder van het vriendje vond het goed en vond dat mijn dochter aan de pil moest. Ik steigerde natuurlijk. Heb dochter uitgelegd, dat de pil grote invloed heeft op haar lichaam en dat haar lichaam nog in ontwikkeling is. Vriendje was ook jong trouwens.
Dochter is nu 17, heeft haar derde serieuze vriendje, de relatie duurt al anderhalf jaar, en ze zijn zeer serieus samen bezig met hun toekomst. Ze was dus 15,5 toen deze relatie begon. Vriendje is nu 18.
Daarmee wil ik zeggen dat 14 jaar niet zo jong is als je als moeder zou willen, en 20 jaar niet zo volwassen als de wet zou willen.

Wat heb ik indertijd gedaan?
Op de eerste plaats duidelijk gemaakt, dat ík er nog niet aan toe was om hen samen in huis seks te laten hebben. Dat dat mijn emotionele drempel was en ik vond dat ze dat ook moesten respecteren.
Op de tweede plaats (mijn meest gelukkige zet) vond ik dat het gesprek over wel of niet de pil geen zaak was van mijn dochter alleen, maar van dochter en vriendje samen. Ik heb toen een gesprek georganiseerd met een huisarts die ik heel goed kende. Hij heeft met hen samen een gesprek gehad, wat een schoolvoorbeeld was van hoe het zou moeten. In dat gesprek heeft hij allereerst het vriendje aangesproken en hem duidelijk gemaakt, dat het niet iets was voor het meisje alleen, maar voor hen beiden. Vervolgens heeft hij voorlichting gegeven over wat de pil eigenlijk allemaal doet. En dat in stevige medische termen. Verder wees hij mij erop, dat het toch al gebeurde, met andere woorden: je moet je ogen niet sluiten.
Vervolgens hebben wij hen samen de beslissing laten nemen. zij moesten de huisarts de volgende dag voor 12 uur terugbellen. Ik heb hen daarin ook alleen gelaten: als jullie met volwassen dingen bezig zijn moet je ook zelf beslissingen leren nemen. Zij besloten om niet te beginnen met de pil. De relatie ging daarna voorbij.
Toen ze 16 was heeft ze zelf bij de huisarts wel de pil gevraagd, buiten mij om. Dat heb ik dan ook gerespecteerd. Voor mij allemaal te vroeg, maar het is wel een goede stap voor haar in het volwassen worden en maken van eigen keuzes.
Ik zou willen dat meer huisartsen dat deden, een gesprek met een jong meisje over de pil niet alleen met het meisje voeren, maar ook met het eventuele vriendje.
Waarschijnlijk slikt dit meisje de pil al langere tijd, maar misschien is het toch een mogelijkheid dat je zoon met meisje samen naar de huisarts laat gaan om te praten over seks, voorkomen van zwangerschap, risico's op soa's etc. Het is nu eenmaal geen kinderspel meer. Of anders in elk geval een serieus gesprek met zoon daarover. Met een ernstig gezicht.

Met dochter had ik vooraf en naderhand nog uitvoerig gesproken over relaties, dat het belangrijk is dat je samen leuke dingen kunt doen, dat je dat eerst moet ontwikkelen voordat je met elkaar naar bed gaat, dat seks niet de leegte van een relatie mag gaan invullen. Etc. etc. Mooie en goede gesprekken, waar ze wel wat van heeft opgestoken, maar haar ontwikkeling is toch sneller gegaan dan ik zou willen.

Je schrijft dat het een aardig meisje is. Ik hoop dat je dat vast kunt houden en dat je haar wel regelmatig ontmoet. Dat je hen stimuleert om samen te ontdekken wat ze leuk vinden om te doen. Dat je veel met hem samen kunt praten om te ontdekken wat ze gemeenschappelijk hebben. Of dat ze dat zelf in elk geval gaan ontdekken.

Verbieden houdt geen stand, maar je eigen grenzen aangeven mag volgens mij wel degelijk.

Je zoon heeft zijn auto verkocht, maar blijkbaar niet goed nagedacht over alternatieve middelen van vervoer. Die zijn er wel: fietsen, voor grotere afstanden zijn er de racefiets en de elektrische fiets. Scooter. Openbaar vervoer, moet je wel even goed uitzoeken welke vorm van een abonnement dan passend is. Of heeft hij hij een studentenreisproduct? Ik zou daar met hem het gesprek over openen, los van het meisje.

Nu kan het erop lijken dat je weigering om de auto mee te geven te maken heeft met de leeftijd van zijn vriendinnetje en dat maakt een praktisch probleem tot een stevig emotioneel conflict. Probeer dat onderdeel in elk geval praktisch te houden.

Tsjor

Annemarie

Annemarie

04-09-2015 om 14:47

zoon met meisje van 15

Hoi, ik begrijp volledig jullie frustratie. Ik heb zonet zelf een bericht geplaats. Mijn zoon is nu een relatie begonnen met een pools meisje van 26 jaar. Is zelf 20. Hij heeft net voor de zomervakantie zijn relatei beeindigd die een jaar duurde. Toen was het meisje net 15. op haar verjaardag leren kennen. Hij was toen 19.Ze was heel erg jong voor haar leeftijd. Keek ons niet recht aan, was heel erg verlegen. Ze hing wel de hele dag op zijn schoot. ze kwamen binnen, liepen gelijk naar boven en doken het bed in.We werden er helemaal gek van. Hoe meer we er tegen in gingen, des te erger werd het. Uiteindelijk zeiden diverse mensen me, die ook zoiets hadden meegemaakt....Gewoon laten gaan, niets van zeggen.Alleen als ze in de huiskamer lagen te flikflooien, zei ik er wat van. Ik zei heel enthousiast hallo, als ze binnen kwam.Alleen profiteerde ze van mijn zoon. Hij betaald alles voor haar.Op een gegeven moment was vaak zijn geld op. Mijn man en ik hebben de geldkraan dicht gedraaid. Hij werkt, dus we hadden zoiets van los het maar op.Toen kwam de rust bij mijn zoon. Langzaam aan drong het door dat het meisje toch niets was en profiteerde van hem. Hoe meer je er tegen in gaat, des te feller klampen ze zich vast.Je zoon moet weten dat als het mis gaat, je er evengoed voor hem bent.dat hij op je kan rekenen. Doe je dat niet, dan doet hij het na de relatie ook niet. En duurt de relatie voort, dan kun je het beste ervan maken, anders ben je hem misschien helemaal kwijt. Maar ik snap je reactie, het is heel moeilijk om de juiste beslissing te maken.wij wensen je veel sterkte en wijsheid toe.

Een positief voorbeeld

Hallo,

Ikzelf ben een meisje 16 jaar.. Nee, inderdaad geen ouder, ik vind dit gewoon een interessant forum..

Sinds 2 weken heb ik een lief, het is mijn eerste. Nu komt hetgene waarvoor jullie allemaal vrezen bij jullie eigen kinderen... Ik ben net 16 en hij is net 21! Maar, bij ons is er volgens mij niets mis mee.. We kennen elkaar een half jaar en zijn van kennissen naar vrienden gegaan en van vrienden naar koppel. Voor de rest studeren we ook allebei op het conservatorium van Brussel voor oude muziek, dus we hebben echt wel dezelfde interesses! (Ja.. ik ben een beetje te vroeg begonnen op het conservatorium.. ) Ik ben al twee keer bij hem blijven slapen, tijdens een week in Amsterdam ben ik ook eens bij hem gebleven en in Utrecht zijn we samen op hotel gegaan! MAAR: We hebben nog niet eens gekust! Zie je? Zelfs bij de jeugd van tegenwoordig hoeft seks niet altijd op de 1ste plaats te komen.. integendeel! Mijn ouders reageren er ook heel fijn op.. Ik heb het vanuit Utrecht laten weten via sms: "Aja, ik heb trouwens ook een lief lief:***". Mijn papa stuurde " , moet ik dit serieus nemen? Proficiat" en mijn mama stuurde: " Wij wisten het voor jou of wat? Voorzichtig zijn he Doe 'm de groeten".
Uiteindelijk vroeg mijn papa toch hoe oud hij was. Zijn reactie was: "Is dat niet wat oud?", maar toen ik hem vertelde over hem, zei hij dat hij me wel vertrouwde en dat ik wel een goede zou hebben uitgekozen...

Ik schrijf dit echt niet om mijn romantisch verhaaltje te kunnen doen, maar eerder om jullie eens een voorbeeld te geven van hoe het ook kan. En hoe het dus misschien ook bij jullie kinderen kan zijn?!

Geniet van je dag,
Nele

Mama

Mama

15-09-2015 om 07:39

Nou

Ik vind het eigenlijk ook wel een beetje raar dat een stelletje van 16 en 21 niet heeft gekust.
Noem je dat dan wel een lief? Is het niet gewoon een goede vriend dan?
Als he verliefd bent is kussen toch echt volstrekt normaal.

nee

dat lijkt mij ook geen verkering. Op de basisschool misschien nog: "zullen wij met elkaar?" "Oké" En dan gaat alles gewoon verder net als ervoor . Maar op die leeftijd doe je toch andere dingen wil je spreken van een relatie.

Violetta

Violetta

15-09-2015 om 09:25

Jeetje

Wat maakt dat nou uit wat die twee samen doen, als ze het maar leuk hebben toch?

natuurlijk

maakt dat niets uit. Het lijkt me alleen niet erg representatief voor hoe het normaal gesproken gaat tussen mensen van die leeftijd.

hihi, grappige reactie..

Natuurlijk is dat normaal op onze leeftijd! Ik denk dat we gewoon allebei super voorzichtig zijn.. We hebben elkaar 2 weken elke dag gezien, hebben in de tweede week samen naar 20 concerten geluisterd, ik ben meegegaan naar zijn toelatingsproef, we mailen veel... Kortom: we hebben veel aan elkaar en dat ook in de romantische zin. Een jaar geleden heb ik eigenlijk ook een lief gehad, alleen noem ik hem niet zo, omdat ik dat nooit zo heb gevoeld. (We waren ook maar 3 weken "samen") Na dag 1 heb ik aan mijn beste vriendin gevraagd hoe ik het snel kon afhandelen en ik heb hem 2 weken kunnen vermijden, omdat het vakantie was. Ik vond het echt verschrikkelijk dat hij me ineens als lief zag. Zo probeerde hij me voortdurend te kussen en vertelde hij aan iedereen meteen dat we samen waren.. Dat was echt niet leuk! Toen heb ik het aan letterlijk niemand gezegd. Nu ik samen ben met mijn 1ste echte lief, voel ik me veel meer op mijn gemak en vertel ik het wel graag aan mensen.
Ik ken nog enkele mensen van mijn/zijn leeftijd die ook zo ineen zitten.

Geniet van je dag,
Nele

Baggertje

Dank je wel voor je reactie. Fijn om te horen dat jullie zo van elkaar genieten. Trek je niets aan van de reacties over hoe het "hoort", jullie doen de dingen in jullie eigen tempo. Lijkt me een prima uitgangspunt voor een gezonde relatie.

Veel plezier met je lief,
n@nny

Mama

Mama

15-09-2015 om 13:36

Ach ja

Het maakt mij ook niet ui wat je doet! Maar het is nog zo kort en je bent vast verliefd. Wie weet wordt het een vaste relatie. Je ziet het vanzelf.
Maar ik denk inderdaad niet dat het representatief is voor een relatie van een 16 en 21 jarige qua lichamelijkheid.
Zoenen doen de meeste pubers al een stuk eerder.

Jaina

Jaina

15-09-2015 om 13:58

Normaal

Hoewel ik geen voorstander ben van relaties tussen 16 jarigen en 21 jarigen vind ik dat jullie er op een goede en volwassen manier mee omgaan. Sterker nog veel volwassenen zouden hier nog wat van kunnen leren.

Of iets normaal is of niet weet ik niet. Ik weet niet wat normaal is. Wel weet ik dat er genoeg tieners zijn die wel degelijk zuinig zijn op zichzelf en niet zo maar met de eerste en beste gaan zoenen; laat staan meer doen. En die de tijd nemen om eerst een geestelijke band te krijgen voordat ze een lichamelijke band krijgen.

Ik heb hier wel eens een tienermeisje over de vloer gehad (vriendin van een van mijn kinderen) die beweerde dat zoenen niks voorstelt en bij het uitgaan zoende zij regelmatig met jongens waar ze geen relatie mee had. Dat vind ik een stuk abnormaler als wereldbeeld dan het rustig aan doen en elkaar eerst goed te leren kennen.

hihi..

Natuurlijk trek ik me niets aan van die reacties. Ik ben nog niet zo vaak echt representatief geweest voor iets...

Ik denk niet dat dit bij ons aan de orde is, maar jullie vergeten 1 ding...

Er bestaan ook mensen die aseksueel zijn he! Er zijn dus ook koppels die helemaal niet kussen, (laat staan nog ingewikkeldere dingen doen), die wel al 25 jaar samen zijn! Seks heeft meestal wel met liefde te maken, maar liefde daarom niet altijd met seks.

Het zou kunnen dat een van ons/we dat wel is/zijn, maar dat weet ik nu nog niet. Ik heb dat van mezelf wel al vaker gedacht, maar dat is zo moeilijk in te schatten.. Volgens mij hangt het er ook sterk vanaf met wie je te maken hebt. Het fijne is wel dat we dat duidelijk allebei niet zo heel belangrijk vinden.

Geniet van je dag,
Baggertje

Mama

Mama

15-09-2015 om 16:35

Nou

In mijn directe omgeving ken ik inderdaad een meisje van nu 19 die na 2 jaar nog steeds niet wilde zoenen. Laat staan meer. En ze zag nu al op tegen het krijgen van kinderen , alhoewel ze dat eeg graag wil. Alleen omdat er dan seks moet plaats vinden.
Uiteindelijk was het toch voor haar zeeeer geduldige vriend een probleem dat hij haar niet mocht zoenen.
De relatie ging helaas kapot hierdoor.
Voor de meeste koppels is enige intimiteit op lichamelijk gebied toch echt wel aan de orde.

weet ik hoor..

Tja, dat weet ik! Maar tot nu toe maak ik me er niet zo druk om. Ik wil wel eens kussen, maar ik heb er gewoon geen nood aan. Hoe ik ook in elkaar zit: " ik hoop dat hij ook zo werkt!".

Reageer op dit bericht

Op dit topic is al langer dan 4 weken niet gereageerd, daarom is het reageerveld verborgen. Je kan ook een nieuw topic starten.