Home » Forum » Gezelschapsspel dingen raden 30 seconds

Gezelschapsspel - dingen raden (30 seconds)

19 berichten / 0 nieuw
Nieuwste reactie
Sandra
Gezelschapsspel - dingen raden (30 seconds)

Met Sinterklaas lijkt het me leuk met de familie (en pubers) het spel 30 seconds te spelen.

Daarbij heb je van die kaartjes met steeds 5 dingen erop (namen van steden/landen, namen van bekende bedrijven of bekende mensen, tv programma's, dieren, wereldkennis dingen, andere begrippen (voorwerpen). Moeten dan in teams binnen 30 seconden geraden worden zonder het betreffende woord te noemen.

Ik vind het erg duur om aan te schaffen, dus zit er nu aan te denken zelf kaartjes te maken met steeds 5 begrippen.

Wie vind het leuk om mee te denken wat er allemaal op de kaartjes kan?

Het moet dus (ook) geschikt zijn om te raden voor pubers.

Leuk als jullie meedenken!

ise
bijvoorbeeld

Namen van sporters, popsterren, politici, schrijvers enz.
Namen van steden, monumenten, musea, feestdagen
etenswaren, televisieprogramma's, presentatoren, computergames of gezelschapsspellen, winkelketens, gebruiksvoorwerpen, bomen en planten, diersoorten.....

ise
spel

Wij hebben de juniorvariant van het spel, maar als ik zie hoe vaak het spel gespeeld wordt vind ik het het geld meer dan waard. Als je besluit het vaker te doen zou ik in elk geval de kaartjes lamineren.

Barvaux
iets meer uitleg

Je krijgt dus een kaartje met daarop: appel, peer, banaan, kers, meloen? Dan moet je zeggen: fruit, groen, geel en krom, rood en klein, groot en water ofzo? En wat als iemand dan niet alle vijf heeft?

caton
leuk spel!

nadeel van als je het zelf maakt: je 'kent' dan de kaartjes. Natuurlijk niet allemaal, maar je zult toch eerder iets herkennen in een beschrijving als je het zelf allemaal al een keer hebt zien langskomen. Denk ik tenminste.

Barvaux: je krijgt een kaartje met bijvoorbeeld Amsterdam, Brad Pitt, verjaardagskalender, Milky Way en schrikkeldag er op. Jij moet dan in 30 seconden deze onderwerpen 1 voor 1 omschrijven, zonder de begrippen of een deel daarvan te gebruiken. Die 30 seconden zijn heel snel om.

Ginny Twijfelvuur
Ik doe mee

Zoek je nog inspiratie in de categorieën:

Continenten
Acteurs
Zangers

Is het trouwens niet mogelijk om alleen een uitbreidingsset te kopen?

Barvaux: je speelt met twee teams, van het spelende team krijgt 1 speler een kaartje met 5 begrippen erop en deze moet deze binnen 30 seconden dusdanig omschrijven zonder het begrip zelf te noemen dat de andere teamleden de begrippen raden. Het aantal begrippen dat geraden is bepaalt hoeveel plaatsen de pion van het team vooruit mag.
En als je het helemaal goed speelt heb je ook nog een dobbelsteen die bepaalt hoeveel strafpunten het team krijgt.

Ginny Twijfelvuur
Oh dubbel...

:-)

ise
speelbord

In principe voegt het speelbord niet zoveel toe aan het spel. dit kun je ook oplossen met score bijhouden op een papiertje of de geraden kaartjes aan het team geven.

Barvaux
ginny

Nou niet dubbel want nu snap ik wat er gebeurt als je niet alles raadt. Je zou een ganzenbordspel kunnen gebruiken als speelbord.

Sandra
lijsten delen via OO

Ik ben blij met jullie reacties.

Ise, super jouw lijst met categorieën!

De categorieën zijn inderdaad handig. Hoe meer je er weet hoe verder je komt. Maar concrete voorbeelden zijn nog handiger!

Die continenten, daar zijn er trouwens niet zoveel van :-).
Maar bijv. presentatoren of programma's of computerspellen - heb ik moeite om te bedenken (kijk weinig tv, doe nooit computerspellen, ken er 2 of 3 als ik hard nadenk).

Wie heeft lijsten met concrete begrippen?

Ik heb al een deel gemaakt. Kan ik hier ook wel delen. Fijn als anderen hun lijsten ook hier kunnen zetten. Hoef je niet alles zelf te bedenken en te typen :-).

Qua categorieën kan ook:
Muntsoorten
Talen
Bouwwerken (Eiffeltoren bijv.)
Schoolvakken (?)
Gereedschappen
Vervoermiddelen

Je kan het uitbreiden met alles wat leuk is, toch?

Sandra
belangrijke regel

Een belangrijke regel is dat je het woord ook niet in het Engels (of andere taal) mag zeggen. Die van mij willen dan slim zijn en zeggen het dan in het Engels (of een deel ervan) :-).

Sandra
Speelbord niet nodig

Speelbord is dus niet nodig. Je kunt de punten ook op een papiertje bijhouden. Net zo makkelijk.

Jesse_1
...

Even denken, die pubers ook kennen:

Presentatoren/tv mensen: Kim Lian van der Mey, Linda de Mol, Johnny de Mol, ;), Ferry Doedens, Nicolette Kluyver, Dennis Weening, Martijn Krabbé, Wendy van Dijk, Gerard Joling, Dan Karaty.

TV programma's: Expeditie Robinson, Goede Tijden Slechte Tijden, Wie is de mol?, Kickin' it, The Voice of Holland, Jeugdjournaal, Spongebob, Het beste idee van Nederland.

Computerspellen: Minecraft, Clash of clans, Cow Evolution, Skylanders

Je kunt ook de tv gids pakken (al dan niet digitaal ;)) en kijken wie de programma's presenteren.

Sandra
Haha

Dennis Weening, Kickin'it, twee laatste spellen: nooit van gehoord :-) Kijk weinig tv.

Wil het ook met (oudere) familie doen. Kan nog leuk worden :-)

Maar leuk, alle suggesties ben ik blij mee!

caton
ise

Ise, hoe junior is de junior versie? Is dat nog leuk voor iemand van 13?

Henriette123
Leuk spel

Hier wordt het spel vaak gespeeld. Omdat je in ploegen speelt kan een dertienjarige best meedoen met de vowassenversie. Bord is niet noodzakelijk, maar maakt het wel leuker. Er hoort ook een dobbelsteen biij, waarmee je 0 1 2 gooit, en zoveel wooorden moet je aftrekken van de geraden woorden.

caton
junior

Ik wil het spel kopen voor ons gezin. Jongste is 10, oudste 13. Zou ik dan de jr versie moeten kopen of de volwassen versie?

ise
caton

Hier spelen we de juniorversie met zoons van 13 en 15, maar zelfs alleen met volwassenen. En geloof me: het blijft leuk. Ik leen soms de volwassenen versie van mijn werk. Daar zitten vaak namen van personen tussen die mijn kinderen niets zeggen. Of zoiets als: de verenigde naties is ook lastig te omschrijven voor de meeste 13-jarigen.

caton
ise

ok, dan koop ik de junior versie en doe eventueel een uitbreidingsset erbij voor volwassenen. Dank voor de reactie!

Dit moet je weten over mondkapjes!

Belangrijke informatie over mondkapjes: Lees het hier.