Religie en Spiritualiteit Religie en Spiritualiteit

Religie en Spiritualiteit

Skwakie

Skwakie

25-11-2014 om 17:13

Paasviering op school

Ik ben voorzitter van de ouderraad van een christelijke school willen dit schooljaar Pasen groter gaan vieren als andere jaren. Dit jaar Kerst gewoon op school en eventueel dan Pasen in de kerk. Wie kan mij wat leuke ideetjes geven over hoe we dit kunnen aanpakken?

Mattheuspassie Jan Rot


https://www.youtube.com/watch?v=6iJfc6xZIEI

Je kunt ook een lied uitkiezen uit de Mattheuspassie in de hertaling van Jan Rot en andere liederen in de dienst gebruiken. John Lennon's christmas. Een taizehlied. Afhankelijk van het thema van de dienst.
Je kunt ook kijken wat er op school is. Is er een koor? Zijn er muzikale kinderen en of ouders? Heeft de kerk zelf iets in de aanbieding?

Er zijn ook websites over Pasen op school.

Maar misschien denk ik een beetje te ambitieus.
De kerst op de scholen van mijn kinderen vond ik heel mooi en passend maar de enige pasen in de kerk hadden ze een paashaas en kippen. Kun je ook voor kiezen, maar als je toch naar de kerk gaat zou ik er iets moois van maken.

Tonny

Tonny

26-11-2014 om 23:55

Pasen- dan niet de mattheus...

Een of andere variatie voor de mattheus passion past bij Goede Vrijdag. Niet bij Pasen!

Op onze basisschool was het ene jaar Pasen in de kerk, het andere jaar Kerst. Met Pasen kwam het hele verhaal uit de evangelieen aan de orde, van het laatste avondmaal tot en met de opstanding. Daarbij werden filmbeelden gebruikt, liederen, natuurlijk volop versiering, gemaakt door de kinderen, soms ook wat toneelspel.

Je zou kunnen beginnen met de emmausgangers die vertwijfeld teruglopen naar huis na het paasfeest in Jeruzalem. Vanuit die situatie kan je het verhaal laten vertellen, deels voorlezen, liedjes, stukjes drama... Het kan heel mooi worden!

Veel succes.

Tonny

Wedden dat de paasdienst van school op witte donderdag of goede vrijdag gehouden wordt.

Tine Winkel

Tine Winkel

27-11-2014 om 10:10

pasen of goede vrijdag

maar de boodschap is met pasen natuurlijk wel heel anders dan met goede vrijdag. ik hoop wel dat ze er een paasdienst van maken. Ik vind dat voorstel van Tonny een hoop aanknopingspunten geven, waar je een mooie paasviering van kunt maken.

Barvaux

Barvaux

27-11-2014 om 10:22

Annej

Hier zijn ze toch echt altijd vrij op goede vrijdag!

tonny

tonny

27-11-2014 om 11:25

schipperen

Als je je exact zou willen houden aan deze feestdagen zoals ze in het kerkelijk jaar staan, dan zou je op school pas Pasen kunnen vieren als Pasen al voorbij is

Bij ons op school was Goede Vrijdag meestal een vrije dag, de paasviering was op de dag ervoor, inderdaad volgens de liturgische kalender Witte Donderdag.
Kerst vier je op school ook altijd voordat het echt Kerst is, maar dat voelt toch anders. Goede Vrijdag is nadrukkelijk een heel andere dag dan Pasen.

Skwakie

Skwakie

27-11-2014 om 12:21

Bedankt alvast

Alvast hartelijk bedankt voor jullie reacties. Vanavond vergadering en dan ga ik zeker jullie input gebruiken.
Simone

tonny

tonny

30-11-2014 om 11:48

zijn er wat plannen ontstaan?

Ben benieuwd!

Reageer op dit bericht

Op dit topic is al langer dan 4 weken niet gereageerd, daarom is het reageerveld verborgen. Je kan ook een nieuw topic starten.