Home » Columns » Gewoon ouderschap

Gewoon ouderschap

Door:

Redactie Ouders Online

Van de redactie - Vandaag start onze winterstop. Met aandacht voor gewoon ouderschap. En gewone kersttips.

Met al dat gedoe rond de Transitie Jeugdzorg zou je bijna vergeten dat er ook nog gewone ouders bestaan, met gewone kinderen. Hoe pijnlijk dat ook is voor ouders met zorgenkinderen.

We leven mee met alle ouders met zorgenkinderen (en spannen ons daar ook behoorlijk voor in). Maar Ouders Online is er voor álle ouders. Dus ook voor gewone ouders van gewone kinderen, met gewone lol en gewone huis-tuin-en-keuken-problemen.

Vandaar ook dat we dit jaar gestart zijn met 'Elke dag een tekening'. Elke dag een relativerende cartoon (in de rechter kolom) over gewoon ouderschap, met klein ouderleed en klein kinderleed. Leed om te lachen.

Relativering

Juist vanwege onze relativerende houding, over álles wat met ouderschap te maken heeft, zijn we groot geworden. En dat willen we graag zo houden. Omdat je van relativeren sterker wordt. Dan plaats je je boven het probleem. Schouders ophalen en lachen.

(Wat groot worden betreft: in oktober van dit jaar passeerden we de grens van een half miljoen bezoekers per maand. In november noteerden we er al 550.000.)

(En wat relativeren betreft: online gepest worden is erg hoor! Maar als iemand je dood wenst, is het gezonder om dat weg te lachen, dan om weg te kruipen als slachtoffer. Blaffende honden bijten niet.)

Tips voor de kerstvakantie

Een van de organisaties die zich inzet voor gewone ouders met gewone kinderen, is de Family Factory. Die mensen doen goed werk. Met workshops, trainingen en inspiratieteams.

Ze geven ook een nieuwsbrief uit, waar we graag een aantal tips voor de kerstvakantie uit overnemen. (Omdat ook zij gewend zijn om te relativeren: "Twee weken kerstvakantie! De ene ouder kijkt ernaar uit, de andere is daarna pas écht aan vakantie toe.")

 • Maak deze week een lijst waarop ieder gezinslid één ding mag noemen wat hij graag deze vakantie zou willen doen: een middagje zwemmen? Naar de nieuwe Mees Kees-film? Monopoly eens he-le-maal af maken? Een nachtwandeling maken (dan kan in deze tijd al vanaf 5 uur ’s middags!)? En natuurlijk mag jij als ouder ook aangeven wat jij graag wilt. Kijk vervolgens hoe je dit in kunt plannen op een heuse Kerstvakantie-Activiteiten-Kalender voor jullie gezin en hang hem op de deur.
 • Wissel een dag jullie kinderen uit met die van een ander gezin: voor één dag extra gezelligheid én voor één dag extra rust.
 • Houden jij en je kinderen van structuur? Maak dan voor elke dag een schema waarop duidelijk is wanneer jullie wat gaan doen. Ook helpend trouwens als je van nature niet zo van de structuur bent.
 • De hele dag thuis...? Dan spelen we allemaal een uurtje alleen.
 • Verstop iets in huis en laat het zoeken met een schatkaart of met aanwijzingen die de kinderen van de ene naar de andere plek sturen.
 • Investeer in een setje overtrekpapier. Weer eens wat anders dan zelf een tekening maken of een kleurplaat kleuren.
 • Ga naar de bieb om een spannende luister-CD te lenen. Haal thuis alle kussens naar beneden, doe alle lampen uit en alleen de kerstboomlampjes en kaarsen aan. Even lekker luisteren!
 • Haal elke dag een frisse neus, al dan niet met sneeuwlaarzen of in regenpak.
 • Geef de kamer van je kind een opfrisbeurt door oud speelgoed weg te doen, een krukje-van-de-kringloop een verfje geven of een opbergdoos versieren met stickers en stiften.
 • Verf een tekening op het raam.
 • Gun je partner een dag (of middagje) rust, en ga er alleen op uit met de kinderen.

We wensen iedereen een fijne winter, prettige feestdagen, en een gewoon 2015.

Redactie Ouders Online

 

Reacties

Tenenkrommend, dat

Tenenkrommend, dat beginstukje. Hoezo is het pijnlijk voor ons dat er ook "gewone" kinderen zijn, die "lol hebben"? Mogen onze kinderen dan geen lol hebben? Verder prima tips hoor, daar niet van. Maar je begint zo wel teveel te voelen.

Probeerden we ons in te leven

Probeerden we ons in te leven, en respect te tonen, en ons bescheiden op te stellen (schuldbewust bijna, dat er met onze eigen kinderen niets aan de hand is), is het weer niet goed. Graag ontvangen wij een gebruiksaanwijzing voor ouders van zorgenkinderen. Zodat we eindelijk eens te weten komen wat je nou wel en niet mag zeggen. Gebruiksaanwijzingen kunnen verzonden worden naar redactie@ouders.nl,

Ouders van zorgenkinderen

Ouders van zorgenkinderen zijn ook gewone ouders. Die hoeven niet met omzichtigheid of apart behandeld te worden. Juist niet, dat maakt het juist tenenkrommend, dat er onderscheid wordt gemaakt (tis ook nooit goed natuurlijk :-) )

"elke dag een relativerende

"elke dag een relativerende cartoon over 'gewoon' ouderschap"
Oh? En waar is de vader dan?
En verder: gewone kinderen (en ouders) bestaan net zo min als gemiddelde kinderen, volgens mij. Ik vind het een wat ongemakkelijke column.

Wat een verongelijkte reactie

Wat een verongelijkte reactie zeg. "Sorry" zou ook leuk geweest zijn. Een gebruiksaanwijzing voor ouders van zorgenkinderen? OK, hier is een tip. Doe geen moeite om ons uit te zonderen van een onderwerp dat voor iedereen leuk is. Er is niets respectvols aan buitensluiten. En wat heeft dat alles met de tekeningen te maken? Denken jullie dat die niet herkenbaar zijn als je kind een beperking heeft? Doe maar gewoon, dan doe je gek genoeg.

Daarbij vind ik het helemaal

Daarbij vind ik het helemaal niet pijnlijk dat er ook ouders van gezonde kinderen bestaan, zoals wordt gesteld. Hoezo vinden 'wij' dit pijnlijk dan? Ik vind het eerder pijnlijk om apart weg gezet te worden, een status aparte. Dat is nergens voor nodig (bovendien heb ik ook een 'gezond' kind) Sowieso pik je de krenten ergens uit die voor jou zijn, maar dat doen we zelf wel.

Ook ouders met zorgenkinderen

Ook ouders met zorgenkinderen hebben wel eens gewone lol en gewone huis-tuin-en-keuken-problemen ;-) Soms zijn we net normale mensen ;-)

Er zijn bijvoorbeeld ook

Er zijn bijvoorbeeld ook ouders met kinderen in een jeugdgevangenis, of kinderen die op sterven liggen. Dat lijkt ons allemaal niet zo lollig. Maar als wij mensen voor het hoofd hebben gestoten: onze oprechte excuses.
Wat de cartoons betreft: de auteur is alleenstaande moeder. Waar de vader zich bevindt is ons niet bekend.

Die inleiding is gewoon

Die inleiding is gewoon overbodig en onhandig. Er zijn zoveel niet lollige dingen in het leven, zo is het leven. Moeten we dit allemaal benoemen voordat je iets ontspannends schrijft? En moeten we wel weten dat een cartoonist met humoristische tekeningen eigenlijk best wel sneu is (volgens jullie) om het op waarde te schatten? Ik denk niet dat zij jullie woorden over haar op prijs stelt.

Wij vinden onze cartooniste

Wij vinden onze cartooniste in het geheel niet sneu. Maar juist volkomen gewoon. Discussie gesloten (wat de deelname van de redactie betreft).

Dus, om voor gewoon en/of

Dus, om voor gewoon en/of volkomen normaal door te gaan volgens 'ouders online', moet je toch wel op z'n minst alleenstaand zijn? ;-)

Wie is trouwens die 'we' van ouders online? Ik dacht dat 'we' dat allemaal samen waren hier. En als die 'we' van het forum nou één ding niet hebben, dan is het wel één gemeenschappelijke mening of houding!
En ik maar denken dat dát nou juist de kracht van ouders online was...

Jemig, wat een zure reacties.

Jemig, wat een zure reacties. Tjonge jonge, het is ook nooit goed. Henk geeft toch aan 'sorry, als we iemand kwetsen'. En dan nog doorzuren over een zinnetje wat niet goed zou zijn. En er dan ook nog bijzeggen dat 'ouders van zorgenkinderen helemaal niet anders behandeld willen worden'. Nou, uit de reacties blijkt van wel. Wat een lange tenen, en dan ook nog door gaan en de 'we' van OOL ter discussie stellen.
Je HOEFT toch helemaal niet te reageren op een column? Je HOEFT toch niet een tekst (die vanuit een heel positieve intentie is geschreven) te gaan bediscussiëren?
Ik denk trouwens dat veel ouders zich erg herkennen in de intro. Zeker in het bijzijn van ouders van zorgenkinderen 'durven' ze soms bijna niet meer te vertellen, trots te zijn of te genieten van hun 'gewone' kind.
Logisch toch. Zo praat je in het bijzijn van een stel dat ongewenst kinderloos is ook net wat minder makkelijk over jouw wel heel spontane zwangerschappen (been there, done that).

Ik snap trouwens ook niet dat er nu opeens ook zuur gereageerd moet orden op een tekening omdat er geen vader is. Tjonge, het is toch geen politiek pamflet ofzo?

Henk, hart onder de riem hoor. Jullie doen hartstikke goed werk!

Aanvulling:

Aanvulling:

Als sommige ouders hier trouwens geheel 'naïef' schrijven over stoornissen of problemen bij anderen, dan valt vaak het halve forum er bikkelhard overheen, omdat hun 'naïeve' opmerkingen kwetsend over zouden komen. Juist als je hier wat langer komt, weet je dat er heel wat lange tenen zijn.
En dat herken ik ook bij mijzelf hoor. Ik heb ook een zorgenkind en als ik een wat ongenuanceerde (lees: niet-wetende) opmerking lees over bijvoorbeeld medicijngebruik bij ADHD, dan kan mij dat ook behoorlijk raken.

Ik snap de redactie wel. Op

Ik snap de redactie wel. Op het forum wordt veel over zorgenkinderen gepraat, ook als de oorspronkelijke vraag daar niet over gaat. Ik vind dat interessant, ik leer daar veel van.
Aan de andere kant hoeft niet elke vraag beantwoord te worden vanuit de problemen-kant. De huis-tuin-keuken problemen in opvoeding vragen soms om huis-tuin-keuken oplossingen, anders wordt het veel te ingewikkeld voor de ouders van de niet-zorgenkinderen. Dat maakt het probleem te groot.
Natuurlijk kunnen zij veel leren van de 'zorgenkant' maar het is niet altijd handig als die kant benadrukt wordt (die ouders zijn erg actief) terwijl de meer praktische ouders daarna niet meer reageren omdat de meer ervaren ouders dat al hebben gedaan.
En nu maar hopen dat ik niemand op de tenen heb getrapt.......

Moni, dat ben ik helemaal met

Moni, dat ben ik helemaal met je eens. Maar dat is nou net het punt: dat de redactie hier een tegenstelling creëert die er in dit soort topics niet hoeft te zijn. Jammer als je vindt dat er te vaak gereageerd wordt door ouders met zorgenkinderen. Het is nu eenmaal zo dat die vaker onpartijdig advies nodig hebben, en babbelfora zijn er al genoeg (ook op OO).

Evanlyn, ik weet niet of ik

Evanlyn, ik weet niet of ik jou en Moni helemaal begrijp maar volgens mij bedoelt Moni dat er te vaak gereageerd wordt door bepaalde ouders van zorgenkinderen op een 'niadh-kind-vraag-in-de-leeftijdsrubrieken' met in het achterhoofd hun eigen zorgenkind. Die tips zijn dan soms niet goed toepasbaar, overdreven of juist niet hard genoeg. Het gaat dus niet om draadjes in de rubriek zorgenkinderen zelf!

Ik vind vooral de reactie van

Ik vind vooral de reactie van de redactie NA het stukje bijzonder onhandig. Maar vast teveel kerststol op. Het lijkt mij ook dat dit forum is voor iedereen, met iedereen is wel iadh.

En als er een knop staat

En als er een knop staat reactie versturen dan kan dat hier. Dan moet er maar geen rode aantrekkelijke knop zitten.

en Roosje, als mensen "zich

en Roosje, als mensen "zich herkennen in de intro", dan is deze discussie dus geen onzin! Dat is nou net waar het wringt, dat er mensen zijn die zo denken. Kennelijk vindt ook de redactie dat er teveel mensen op jet forum zitten die een kind met "iets" hebben. En om dan opeens te komen met een kind dat in de gevangenis zit of op sterven ligt...ja dat is erger, maar daar gaat het niet over in het stuk. Dat verwijst naar de Transitie Jeugdzorg, niet naar gevangenissen of ziekenhuizen. Emotionele blackmail dus: er zijn mensen die het erger hebben, dus jij moet je mond houden. Wat mij betreft hoort iedereen er gewoon bij, zorgenkind of niet, en mag iedereen zowel lol hebben als zijn mening geven.

Even iets anders: ik mag

Even iets anders: ik mag hopen dat het gezin op de foto geen gewoon gezin is... alle cadeautjes zijn voor papa!

Alle columns in de serie Van de redactie