Huis, Tuin en Keuken Huis, Tuin en Keuken

Huis, Tuin en Keuken

Ava

Ava

04-01-2015 om 23:42

Etentje met een vegetarier en vleeseters


Marjoleine64

Marjoleine64

05-01-2015 om 21:09

Ulla

Ik ben het eens met Ad Hombre, er zijn mensen die geen vlees (echt helemaal niet) maar wel vis eten. Zij noemen zich ook vegetarier, omdat dat nu eenmaal beter begrepen wordt dan de lange uitleg. Ik heb er zo-een thuis (jongste zoon van 15).
We eten dus meerdere keren per week iets met vis, als de rest vlees eet krijgt hij een vleesvervanger (die van de vegetarische slager zijn favoriet) en we eten regelmatig met het hele gezin een vegetarische maaltijd (groentetaarten met kaas en/of noten zijn favoriet).

Hanne.

Hanne.

05-01-2015 om 21:13

tolerant

Maar wat noem je dan 'tolerant'? Als je alles zonder morren opeet of als je niets zegt en voor lief neemt dat er iets geserveerd wordt wat je niet lust? Of ben je ook nog tollerant als je 1 'lust ik niet' meldt?

Smaken verschillen. Koriander smaakt voor sommige mensen naar zeep. Dat heeft een genetische oorsprong. Ben je dan kinderachtig als je bij een etentje aangeeft dat je geen koriander lust of moet je tolerant zijn en de hele avond met een zeep smaak in je mond zitten?

Eens met Ulla

Vegetariërs eten geen vlees en vis. Veel mensen verwarren het, maar hebben geen idee en maken geen onderscheid.

Zie ook Wikipedia: Vegetarisme is de voedingswijze waarbij men geen vlees (inclusief gevogelte), vis, schaaldieren en insecten eet, of voedsel waarin deze voedingsmiddelen in zijn verwerkt.

Annet

Annet

05-01-2015 om 21:25

Wat maakt het uit hoe het heet?

Als iemand mij vertelt dat hij/zij vegetarisch is (en bij mij komt eten) dan vraag ik gewoon of hij wel vis eet. Of hij wel kaas eet of dat de kaas ook vegetarisch moet zijn. En of hij wel eieren of melk/room eet.
Dan weet ik waar ik aan toe ben.

Als ik vegetarisch begrijp als geen vlees of vis, dan moet ik nog steeds vragen of kaas wel kan. En of eieren of melk/room wel kunnen.

De naam maakt mij niets uit.

Juno

Juno

05-01-2015 om 21:29

Ik lust juist steeds minder

Vroeger at ik echt alles, lustte alleen geen lever en had moeite met melk maar dat kreeg ik wel weg. Er zijn nu steeds meer dingen die ik niet lekker vind en liever niet eet. Combinatie van structuren zoals ijs met vruchtjes en slagroom bijvoorbeeld.
Ik eet vegetarisch, heb moeite met gelatine maar ben wel zo hypocriet dat ik winegums, kwarktaart en gewone kaas eet. Ik heb dan wel weer een diervriendelijke jas .
Iets vega's gebakken in een pan waar vlees in zat wil ik niet, dan smaakt het alsnog naar vlees en dat vind ik echt erg vies. Een nichtje had groentesoep gemaakt maar dan wel op basis van kippenbouillon. Het was écht maar een klein beetje. Dat eet ik niet. Restaurants en werklunches zijn altijd een uitdaging, het ergste was toen er na een lange studiedag een stamppotbuffet was waar het vlees in mee was gestampt. Ik heb toen een beetje hete bliksem gegeten, dat was het enige vega dat er was.

Ulla

Ulla

05-01-2015 om 21:39

En ik lust alles

Overigens, over alcohol in het eten, als je dat meekookt, verdampt het en dan heb je alleen nog de smaak.

Annet

Annet

05-01-2015 om 21:41

Niet alle alcohol verdampt

Er zijn echt mensen die principieel geen alcohol willen, ook al wordt het meegekookt. Niet alles verdampt.

bieb63

bieb63

05-01-2015 om 21:45

vegetarische nasi met apart sate

Dat heb ik laatst gedaan met een gemengd (2 vegetariërs) gezelschap. Je kunt een heerlijke nasi maken waarbij je het vlees vervangt door stukjes sperzieboon. En de juiste kruiden gebruiken. Dan wat schaaltjes met diverse soorten zuur (augurk, zilveruitjes, zoet/zure komkommer), seroendeng, en van die Indonesische frietstikjes (weet fff niet hoe het heet). Daarnaast maak je apart sate en apart satésaus, zodat ieder kan nemen wat'ie wil.

Nur

Nur

05-01-2015 om 21:49

Verschil

Voor mij is er een groot verschil tussen het hebben van voorkeuren, dingen niet zo lekker vinden en echt zeggen dat je iets niet lust en het weigeren te eten. Dat laatste vind ik inderdaad een beetje kinderachtig.

Overigens een vegetariër eet geen vis en geen vlees maar een pescotariër eet wel vis maar weer geen vlees.

Ulla

Ulla

05-01-2015 om 21:49

Annet

Je hebt gelijk ja. Ik dacht als je het lang meekookt, dan verdampt het wel...

Ad Hombre

Ad Hombre

05-01-2015 om 21:49

Ulla/Annet

"Ik begin wat drammerig te worden misschien, maar mensen die wel vis eten zijn geen vegetariërs."

Ik ken een anders paar echte vegetariers die wel vis eten. Maar ik begrijp je wel. Shiieten beschouwen Soennieten ook niet als echte moslims en vice versa. Het heeft allemaal iets religieus dat gedoe over eten. Gelukkig snijden de 'echte' vegetariers de vis-vegetariers nog niet de nek af

"En die opmerkingen over die vegetarische gerechten die lekkerder zijn met vlees, dat zal voor jou gelden, maar ik mis het vlees er absoluut niet in."

Beschouw het als een tip voor mijn mede-alleseters en een lange neus naar de vega's.

"Ik heb sowieso het idee dat je zin hebt om de boel wat op te stoken, ook al met je opmerking aan Barvaux over het niet lusten van alcohol."

Opstoken kan geen kwaad, maar ik meen wat ik zeg. Ik drink ook regelmatig geen alcohol (als ik eens ergens ben waar het niet is of ik moet rijden) maar het beschikbare palet aan smaken is dan wel beperkt en vaak kinderlijk.

"Ik ben overigens een vegetariër die wel van allerlei dranken met alcohol houdt en niet van koffie."

Bestel jij wat anders na het eten.

Maar, serieus. Als je opgroeit leer je dingen te waarderen die je als kind niet lekker vindt. Alcohol is gewoon niet lekker als je het voor het eerst als kind proeft. Koffie en spruitjes, idem. Maar je 'leert' (als het goed is) die smaken waarderen en daarmee wordt je wereld groter en rijker. Als je die ontwikkeling mist is dat toch zonde.

Annet:
"Vetranden snijd ik zo beleefd mogelijk van het vlees af. Anders ga ik kokhalzen "

Da's mijn enige zonde. Verder eet ik zelfs insecten, of hond...

Barvaux

Barvaux

05-01-2015 om 21:56

annet

Je conclusies zijn juist. Je mag gewoon alcohol door het eten doen en hele olijven haal ik er wel uit en stukjes eet ik gewoon op. Koffie gooi ik wel achterover als het moet maar ik verbaas me over het feit dat ik bij ad alcohol en koffie moet drinken ipv water of thee.

Ulla

Ulla

05-01-2015 om 21:57

Ad Hombre

'Ik ken een anders paar echte vegetariers die wel vis eten. Maar ik begrijp je wel. Shiieten beschouwen Soennieten ook niet als echte moslims en vice versa. Het heeft allemaal iets religieus dat gedoe over eten. Gelukkig snijden de 'echte' vegetariers de vis-vegetariers nog niet de nek af '

Geen goede vergelijking. Het klopt gewoon niet en geef dat nu eens toe. Ik ben overigens helemaal geen radicale vegetariër, ook al kom ik nu bij jou blijkbaar zo over.
Ik wil zelf gewoon geen vlees eten. In ons gezin zijn er twee vegetariër en twee die gek zijn op vlees. Ik bereid dat vlees wel, maar het is wel biologisch vlees.

Barvaux

Barvaux

05-01-2015 om 22:00

oja

En alcohol drink ik ook wel als het moet maar ik laat er liever anderen van genieten. Ik weet niet of mijn zoon zover komt met zijn speculaaskruiden maar hij kan in ieder geval probleemloos het verrassingsmenu bestellen. Iets wat mijn man en ik ook wel durven maar ik vind dat zonde van mijn geld.

Astrid

Astrid

05-01-2015 om 22:51

Sinds wanneer

is het niet drinken van alcohol kinderlijk?
Is niet-roken ook kinderlijk? Een lekker sigaartje of pijpje is immers niet te versmaden en dat mis je dan?
Grapje, maar ik begrijp het niet.
Ik lust echt geen alcohol, koffie wel, alleen niet als het uit een gewoon koffiezetapparaat komt. Espresso vind ik vies, cappucino lekker.
Mijn maag kan niet zoveel hebben en alcohol word ik misselijk van en ik vind de smaak echt heel smerig. Zo smerig als anderen sigaretten en rokers kunnen ervaren (en dat mag dan wel).
Wijn, bier brrr, ik drink gewoon fris, water, thee, koffie, sapje. Ben toch een grote meid geworden en volgens mij best gezellig. Heb nog nooit een kater gehad, nog nooit vervelend aangeschoten of strontvervelendgevaarlijkstomdronken geweest en ruik uit mijn mond niet naar alcohol.

Ulla

"Het klopt gewoon niet en geef dat nu eens toe." Ben jij voorzitter van de Benoemingcommissie van de Vegetariërsbond ;0) Iemand die geen vlees eet omdat hij falikant tegen de bio-industrie is maar wel vis eet omdat die in het wild gevangen wordt. Dan kan je wel zeggen dat je pescotariër bent (waar in dit woord zijn de groenten gebleven?), dan weet de goegemeente nog niet wat dat is. Dus zeggen die mensen maar gewoon dat ze vegetariër zijn. Ik eet in principe geen vlees en vis, maar heel af en toe maak ik een uitzondering, een paar keer per jaar ongeveer. Ben ik een neppetariër?

skik

Theekopje

Theekopje

05-01-2015 om 23:29

Skik

Dan ben je een vagetariër

+ Brunette +

+ Brunette +

05-01-2015 om 23:59

Viskunde

In de tijd dat ik vis at, zei ik altijd dat ik geen vlees at. Duidelijk en onomwonden. Nu ben ik weer vegetariër want ik eet geen vis meer.

Ulla

Ulla

06-01-2015 om 07:06

snappen wat ik bedoel

Er zijn een paar die snappen wat ik bedoel. Je hoeft je niet zo te verdedigen, skik, ik veroordeel je helemaal niet. Nogmaals, ik ben geen radicaal en het ging me hier alleen om wat nu eigenlijk de definitie is van het woord vegetariër.

amk

amk

06-01-2015 om 09:15

Ad Hombre

"En, niets van alcohol lusten? Dat beperkt je wereldje wel heel erg. Als je er dan ook nog geen koffie bij'lust' begint je drankpatroon wel wat kinderlijk te lijken."

Dan maar kinderlijk, het is wel gezond. En ik ben zowiezo jeugdig in gedrag. Heb ik geen gespleten persoonlijkheid.

Zelden zulke onzin gehoord zeg. Koffie en alcohol zijn ook nog eens regio gebonden. In Sri Lanka zijn er dagen dat er wettelijk geen alcohol geschonken en gedronken mag worden tegen zeer hoge boetes en gevangenisstraf en een fatsoenlijke bak koffie is er ook niet te krijgen. (al dus onze reisbegeleider en koffiedrinkende medereizigers die vaker daar waren) Is dat hele land nu kinderlijk?

Ad Hombre

Ad Hombre

06-01-2015 om 09:58

amk

"In Sri Lanka zijn er dagen dat er wettelijk geen alcohol geschonken en gedronken mag worden tegen zeer hoge boetes en gevangenisstraf en een fatsoenlijke bak koffie is er ook niet te krijgen. (al dus onze reisbegeleider en koffiedrinkende medereizigers die vaker daar waren) Is dat hele land nu kinderlijk?"

Dat is zo'n beetje de definitie van ontwikkelingsland, niet?

Landen waar geen alcohol mag worden gedronken kun je sowieso beter vandaan blijven. Vaak is kritisch denken daar ook verboden en stata de doodstraf op atheisme.

Geen alcohol

Mijn man is er door zijn baas wel eens (meer dan eens zelf) op aangesproken dat het eigenlijk ongepast is dat hij geen alcohol drinkt. Geen wijn bij de zakenlunch, geen borrel bij de netwerkbijeenkomst, dat leverde hem een negatieve aantekening bij zijn functioneringsgesprek op. En mijn man doet toch echt zijn best om net te doen of hij gezellig meeproost met champagne ook al neemt hij er geen slok van. Ook bij informele gelegenheden wordt je al gauw verweten ongezellig te zijn en moet je altijd uitleggen waarom je dan niet drinkt. Het lijkt wel maatschappelijk aanvaardbaarder om vegetariër (of vagetariër, agree to disagree, Ulla) te zijn dan geheelonthouder.

skik

Ava

Ava

06-01-2015 om 11:17

Zo veel ideeën

Zoveel ideeën! Sommigen ken ik niet (heb niet eerder taco's gemaakt) en daar ga ik eens induiken. Vegetarisch eten zonder vleesvervanger, vergt een andere manier van denken. Meer dan genoeg opties, ik hoef alleen nog te kiezen.

Ik weet niet zeker of de vegetariër in het gezelschap vis eet of niet, ik zal het eens navragen. Vis is anders ook een idee. De kaas-tarier lust wel gesmolten kaas, als er niet teveel op zit.

Juno

Juno

06-01-2015 om 11:32

Die taco's

Wat ik altijd doe:
Ik koop kant en klare tacoschelpen, ik geloof in een rode doos. In ieder geval geen eigen merk, die worden hier minder lekker gevonden. Zeker drie per persoon. In een trommel kan je het spul goed houden dus te veel is niet zo'n probleem. Paar zakken doritos, ervaring leert dat mensen nog wel wat van de dip willen maar geen hele taco meer op kunnen.
Ik maak een soort chili con carne, een bonensalade en een warme bonenmix. Ik google zo direct voor de recepten, dan plak ik de linkjes. Guacamole maak ik zelf met avocado, zure room, pepertje, tomaat, lente-ui en wat kruiden. Ik maak zelf een tomatensalsa. Als je het recept wil van de dip en de salsa kan ik het wel overschrijven. Ik maak hier altijd véél van. Dan de schaaltjes met vulling. Kaas, augurk, komkommer, tomaat, lente-ui en sla of fijngesneden andijvie, eventueel nog een restantje zure room. Op tafel komt dan 2x wat warms, bonensalade, taco's, schaal met dorito's, 2x dip en de kleine schaaltjes met vulling en de borden ed voor iedereen. Iedereen vult de taco met dat wat hij lekker vindt.
Als bijgerecht kan je nog maïskolven doen, ik doe ze vaak in vieren zodat het letterlijk behapbaar blijft. Je komt tegemoet aan alle wensen én het is een volledige maaltijd. Je kan een hoop van tevoren maken, ook altijd fijn bij etentjes.
Als dessert kan je kokosbollen met mango doen: bolletje roomijs door kokosschaafsel rollen, op bord leggen. Mango pureren en een beetje mangopuree er naast. Voor een voorafje heb ik even geen inspiratie .

Juno

Juno

06-01-2015 om 11:33

Twee bonen chili

Ingrediënten
Porties: 4
2 el extra vergine olijfolie
1 grote ui, gehalveerd en in ringen gesneden
1 verse rode chilipeper, zaad verwijderd en in schijfjes gesneden
1 blik tomaten in blokjes, circa 400 g
1 el chilisaus
2 el tomatenketchup
600 ml hete groentebouillon, bij voorkeur zelfgemaakt (zie deze website)
1 el fijngesneden peterselie
1 el fijngesneden verse oregano
1 blik kievitsbonen, circa 400 g, uitgelekt en gespoeld
1 blik cannellinibonen, circa 400 g, uitgelekt en gespoeld
200 g diepvriesmaïs
zout en peper
Om te garneren
150 g kwark
2 el fijngesneden vers bieslook
verse oreganoblaadjes
Bereidingswijze
Voorbereiding: 15min › Bereiding: 25min › Klaar in:40min
Verhit de olie in een grote braadpan. Voeg ui en chilipeper toe en bak op een middelhoog vuur gedurende 5 minuten tot de ui lichtbruin is. Roer af en toe.
Voeg de tomaten met sap, chilisaus, ketchup, bouillon, peterselie en oregano toe en breng op smaak. Breng aan de kook, temper het vuur en laat 10 minuten sudderen, terwijl u regelmatig roert.
Voeg de kievits- en cannellinibonen samen met de maïs toe. Laat nog 10 minuten sudderen.
Meng ondertussen de kwark met fijngesneden bieslook. Breng de chili op smaak indien nodig. Bestrooi met oreganoblaadjes en serveer het kwarkmengsel er afzonderlijk bij.
Variaties en tips
• Serveer de chili met gebakken aardappels, couscous of warme tortilla's. * • Maak van het bonenmengsel vegetarische burgers. Bak daarvoor ui en chilipeper zoals in het hoofdrecept. Doe ze daarna in een keukenmachine. Laat de tomaten en de bouillon weg, en voeg alle andere ingrediënten toe, samen met 1 eierdooier en 200 g vers broodkruim. Verwerk tot een smeuïge massa en verdeel deze in 8 porties. Vorm er burgers van en leg ze ten minste 1 uur in de koelkast. Bedek de burgers met vers broodkruim (circa 75 g) en druk goed aan. Smeer elke burger in met een beetje olijfolie en bak ze 10 minuten aan elke kant in een pan met antiaanbaklaag. U kunt ze ook grillen.

Ava

Ava

06-01-2015 om 11:35

Wel of geen rekeninghouder met eters

Ik vind het geen probleem om rekening te houden met gasten. Ik maak per slot van rekening iets dat ik zelf in elk geval wel lust, dus waarom niet ook iets dat mijn vrienden lusten? Ze komen langs op mijn uitnodiging. Eten met lange tanden is toch niet gezellig en dan voel je je ook niet welkom. En als je aangeeft dat je vegetariër bent of dat je kaas niet lust, vind ik dat niet 'moeilijk'.

Als ze aan waren komen waaien, hadden ze moeten eten wat de pot schaft. Ja, dat is dan anders. Mij doe je geen plezier met lever of hersenen of roquefort oid. Hoef ik gelukkig ook nooit te zeggen en ik krijg het nooit voorgeschoteld. Dat is lekker makkelijk.

Andere smaken vallen wat meer in het oog en zijn lastiger. Soms hou ik daar wel rekening mee en soms niet. Een vriend van mij houdt niet van uien, echt niet. Dus dan pas ik mij aan. Uien gaan dan apart. Dat is te doen. Hij lust meer dingen niet maar valt daar verder niemand mee lastig en eet met de pot mee. Behalve uien dus.

Geen knoflook vind ik een handicap. Een familielid lust geen knoflook (althans, dat zegt ze en ze beweerde ooit er zelfs allergisch voor te zijn) maar daar houd ik dus geen rekening mee. Net als zoutloos eten zonder medische reden (kookt zelfs sperziebonen zonder snufje zout). Zo maakt zij haar eten maar ik niet, ook niet als ze komt eten. Dat gaat mij te ver. Hier at ze alles en heb ik haar daar niet over gehoord. Dat er knoflook in zat en het niet zoutloos was, had ik haar ook niet verteld, misschien kwam het daardoor.

Juno

Juno

06-01-2015 om 11:35

Recept salsa (al heb ik volgens mij nog een betere)

BijgerechtenTomatensalsa recepten
4 porties
15 minuten

Ingrediënten
2 tomaten, in blokjes gesneden1 rode ui, in blokjes gesneden1 groene paprika, zonder zaad, in blokjes gesneden1 rode chilipeper, zonder zaad, fijngesneden2 eetlepels peterselie, fijngehakt1 teentje knoflook, geperst1 theelepel oregano1 theelepel zoete paprikapoeder2 eetlepels olijfolie2 eetlepelr rode wijnazijn1 eetlepels citroensapversgemalen, zwarte peperzout

Bereidingswijze

Meng de tomaat met de ui, de paprika, chilipeper en de peterselie in een kom. Meng de knoflook met de oregano, het paprikapoeder, olijfolie, wijnazijn, citroensap en peper en zout goed door elkaar. Giet de dressing over de tomaten.

Juno

Juno

06-01-2015 om 11:36

Mexicaanse bonensalade

Ingrediënten
Porties: 7
1 blikje (400 gr) zwarte bonen, uitgelekt
1 blikje (400 gr) kikkererwten, uitgelekt
450 gr zoete maïs uit de diepvries
een halve ui, in stukjes
2 groene chilipepers, ontlijst en fijngesneden
1 rode paprika, in stukjes
1/2 bosje verse koriander, fijngesneden
1 vleestomaat, in stukjes
7 eetlepels extra vergine olijfolie
het sap van 1 limoen
1/2 theelepel honing
zout en versgemalen zwarte peper naar smaak
Bereidingswijze
Voorbereiding: 15min › Klaar in:15min
Alle ingrediënten in een grote kom goed mengen. 1 uur laten intrekken alvorens te serveren.

Juno

Juno

06-01-2015 om 11:40

Smokkelen

Ik smokkel vaak wat met de ingrediënten, vind kikkererwten in een salade niet zo lekker en limabonen ook niet. Daar neem ik gewoon wat anders voor, ook om te voorkomen dat ik met twee kilo bonensalade zit. Maïs koop ik gewoon in blik en de koriander hou ik apart omdat niet iedereen hier een liefhebber van is. Die salade is echt een aanrader, net als die twee-bonen-chili. Dat is dan je warme hap voor de vegagast.
Laat maar weten als je (of iemand anders) het recept voor de guacamole en die salsa wil. Dan moet ik even in mijn papieren archief duiken.

Ava

Ava

06-01-2015 om 11:43

Doornemen van 59 berichten

Juno, dank je wel voor je recepten. Ik neig inderdaad naar taco's of een eenpansgerecht (aangekleed) maar ik heb nog niet alles gelezen.

Gisteren ben ik blijven steken op bericht #16 en nu zijn het er zelfs #59. Dank je wel (en ga rustig verder, trouwens!). Ik alle ideeën en recepten eens doornemen. Als je je afvraagt waarom ik zo weinig reageer, komt het omdat ik druk met lezen ben!

Reageer op dit bericht

Op dit topic is al langer dan 4 weken niet gereageerd, daarom is het reageerveld verborgen. Je kan ook een nieuw topic starten.