Ben jij eigenlijk voorbereid op het ouderschap en je baby? Dit kun je doen
Huis, Tuin en Keuken Huis, Tuin en Keuken

Huis, Tuin en Keuken

Cara

Cara

05-01-2015 om 14:09

Moet iedereen zich maar aanpassen aan de eetgewoonten van iemand?


+ Brunette +

+ Brunette +

16-01-2015 om 00:04

Primavera en Kaaskopje

Het maakt me in werkelijkheid niet veel uit dat ik tegen borden met vlees zit aan te kijken, als ik er maar niet van mee hoef te eten. Ik zei het om de vraagstelster een spiegel voor te houden. Ik heb in het echte leven nog nooit tegen iemand gezegd dat ik liever heb dat mijn tafelgenoten geen vlees eten, integendeel, men begint er zelf weleens over dat men het een beetje gênant vindt in mijn bijzijn vlees te eten. Ik antwoord daar hele tolerante dingen op maar ik vermoed dat bij zulke mensen door mijn eetgewoonten hun geweten een beetje gaat knagen. Misschien dat de Ad Hombres van deze wereld daarom zo op vegetariërs inhakken, ze willen er niet mee geconfronteerd worden dat er bedenkelijke kanten zitten aan vlees eten.

Ons darmgestel is dat van een alleseters. Nu is het zo dat alleseters grotendeels van plantaardig voedsel leven met zo nu en dan een ei, insecten of vlees, een heel ander dieet dan dat van de gemiddelde westerse mens. Wat betreft de dode planten, voor vleesproductie is heel veel graan, soja en mais nodig. Als je zelf de soja opeet, bespaar je heel wat plantenlevens. Noch een vegetarisch dieet, noch een dieet met een overdosis dierlijk voedsel is natuurlijk. Als er geen vitamine B12-supplementen bestonden dan at ik waarschijnlijk regelmatig iets van dierlijke oorsprong. Ik eet heel soms eieren van een kleinschalige ecoboerderij, geitenkaas (geiten hebben meer bewegingsvrijheid dan koeien) of vis en schaaldieren, liefst van soorten die een natuurlijk leven hebben gehad. Wat in ieder geval niet natuurlijk is, is elke dag vlees uit de bio-industrie met z'n groeihormonen, antibioticaresten en wat dies meer zij.

Hondenliefde belachelijk maken is een stokpaardje van me om de discussie op te voeren maar in werkelijkheid denk ik er genuanceerder over. Een huisdier kan ook een eerste stap zijn op weg naar minder vlees eten omdat je er bij stilstaat dat dieren ook gevoel hebben. Waarom wel lief zijn voor honden en katten maar niet voor varkens en koeien?

Barvaux

Barvaux

16-01-2015 om 06:21

brunette

Ik heb geen huisdier want die moet weer vlees hebben

amk

amk

16-01-2015 om 07:01

Brunette

tenzij je in amerika woont is dat van de groeihormonen niet waar! Daar wordt zwaar op gecontroleerd dit is verboden in de EU en mag ook hiet gebruikt zijn bij geimporteerd vlees. De amerikanen zouden het graag anders zien zij kunnen hierdoor geen vleesproducten naar de eu verkopen.

+ Brunette +

+ Brunette +

16-01-2015 om 23:44

Barvaux

Jij begrijpt het.

In Nederland is kennelijk een waterdicht systeem waarbij nooit vlees met groeihormonen naar binnen sijpelt. Blijven de ecologische en ethische argumenten over.

Barvaux

Barvaux

16-01-2015 om 23:54

Wat begrijp ik???

Kaaskopje

Kaaskopje

17-01-2015 om 12:51

Barvaux

Ik denk omdat je geen hond hebt die vlees nodig heeft.

Kaaskopje

Kaaskopje

17-01-2015 om 13:09

Brunette

Ik dik ook wel eens iets aan om reacties los te maken, maar dierenliefde belachelijk maken vind ik dan toch weer iets anders dan 'aandikken'. Ik maak beslist onderscheid tussen mensen en dieren, maar een huisdier kan wel ervaren worden als een volwaardig gezinslid. Je neemt mensen neem ik aan ook niet kwalijk dat ze van hun kind houden en te eten moeten geven?

In een reactie zeg je dat je ervan uit gaat dat we 'ons' ooit gaan schamen omdat we dieren uitgebuit hebben. We zitten al in het proces waarin te zien is dat mensen wel bereid zijn om slachtvee een beter leven te gunnen. Maar ik vrees dat het een droom van je zal blijven, dat mensen vlees zullen afschaffen. Ik vind het fout om een medemens het gevoel te geven onbehoorlijk bezig te zijn door vlees te eten. In de basis is de mens naast een planteneter een vleeseter en hoeft zich daarom niet te schamen omdat hij dat doet. Er zijn vegetariërs die zelfs hun hond op groente en granen zetten. Totaal doorgeslagen vind ik dat en een vorm van verwaarlozing.

+ Brunette +

+ Brunette +

25-01-2015 om 23:39

Hondenliefde versus dierenliefde

De bio-industrie vind ik veel erger dan het eten van vlees op zich. De overgrote meerderheid van de mensen is niet bereid wat meer te betalen voor diervriendelijker vlees. Een hond is niet hetzelfde als een kind, het gaat om een pseudo-gezinslid. Een kind is je eigen vlees en bloed (tenzij geadopteerd), dat vind ik toch iets anders dan een hond of een poes nemen. Je hebt het niet over dierenliefde maar over hondenliefde. Honden en katten krijgen in de westerse wereld restjes vlees uit de bio-industrie te eten, daarom zal ik nooit een hond of kat nemen want die worden niet gelukkig van een vegetarisch dieet. Sorry als ik beledigende dingen heb gezegd, ik kan gewoon heel slecht tegen die eenzijdige "dierenliefde". Alsof je doelbewust een kind verwekt in de wetenschap dat je daarmee een aantal negertjes in Afrika moet laten afslachten. Toen mijn dochter zeurde dat ze een huisdier wilde, heb ik dus voor een konijn gekozen (hamsters heeft ze ook gehad maar daar vond ze niet zoveel aan - te klein). Ons dwergkonijntje is een schatje en toont ook zijn aanhankelijkheid. De poepjes die hij overal achterlaat vind ik behoorlijk irritant maar ik kan het niet over mijn hart verkrijgen om hem de hele tijd in zijn kooi te laten zitten, als we thuis zijn, mag hij vrij door het huis lopen. Het konijn heeft ongewild ook een belangrijke functie gehad in de bewustwording van mijn dochter want vroeger was ze dol op een traditioneel Canarisch gerecht van konijn maar dat wil ze nu niet meer eten.

Reageer op dit bericht

Op dit topic is al langer dan 4 weken niet gereageerd, daarom is het reageerveld verborgen. Je kan ook een nieuw topic starten.