Huis, Tuin en Keuken Huis, Tuin en Keuken

Huis, Tuin en Keuken

Bellefleur

Bellefleur

23-02-2015 om 14:17

Persoon met gebroken enkel, hoe te vervoeren?


Angela67

Angela67

27-02-2015 om 09:47

regio?

inderdaad, Bellefleur, ik kan je ook helpen aan dozen en dekbed enzo . . .
en hou jezelf voor dat alles wat je kunt doen voor haar meegenomen is en dat jij ook recht hebt op lui zijn.
wees lief voor jezelf dan kun je ook lief zijn voor een ander.
plan dat je hebt klinkt goed trouwens!
gr Angela

een goede maar wel milieuonvriendelijke tip over gasstellen

Wat betreft dat gasstel: je kan een kookplaat schoonhouden of schoon laten lijken door de volgende truc. Verwijder de branders. Bedek nu de kookplaat met een stuk aluminiumfolie, maar maak gaten waar de pitten zitten. Doe nu de branders er weer op.

Als het fornuis weer smerig is geworden, folie verwijderen en truc herhalen.

Ik heb dit ooit in een studentenhuis gezien. Zelf doe ik het niet want ten eerste ben ik de studentenhuisfase wel voorbij en verder is alufolie behoorlijk milieuonvriendelijk dus ik ben er niet al te scheutig mee, maar voor jouw vriendin zou het kunnen werken.

Je bent een held, Bellefleur. En neem ook je tijd voor je eigen huishouding en lesmateriaal, anders knap jij straks ook af.

Groeten,

Temet

Bellefleur

Bellefleur

27-02-2015 om 13:49

Temet,

Weet je wat er gebeurt als je de folie niet verwijdert? Je krijgt dan een lasagne van vet en folie. Het is bijna grappig. Ik heb inmiddels een 1persoons dekbed. Nu nog de 2e. Nu even pauze, en dan weer terug naar de koelkast. Laagje groenig water onderin, drab op elke plank. Als de koelkast schoon is, ben ik een held. En de regio is Groningen.

oeps

Je hebt ervaring met de foliemethode begrijp ik ... (ik niet)

Maak een paar foto's. Ooit, over een jaar of 15, als je kinderen volwassen zijn en je vriendin (en haar huis) hopelijk weer helemaal in orde, kan je er misschien nog eens hartelijk om lachen...

En je bent nu al een held. Ook al zou je niet winnen van het groenige water en de drab.

Groeten,

Temet

Monique D*

Monique D*

27-02-2015 om 15:56

Vraag over grof vuil

Je zal zeker heel veel vuilniszakken nodig hebben om het huis op te ruimen. Zijn er ook grote spullen die stuk zijn of te vuil om het te gebruiken? Dat zou je eventueel uit elkaar moeten halen om weg te gooien. Dan wordt het grof vuil.

Mijn vraag is: zijn er speciale dagen dat je het grof vuil op straat kan plaatsen? Stel dat op maandagochtend het grof vuil wordt opgehaald kan je de zondagavond gebruiken om het buiten te plaatsen.

En hoe zit het met de vuilniszakken? Zijn er ook speciale ophaaldagen daarvoor en/of gebruikt jouw vriendin (bio)bakken? Of zijn er ondergrondse containers?
Als je dat vuil weg kan brengen hou je heel veel ruimte in het huis over om door te werken.

Hoe heb je het probleem van die vlooien opgelost? Zij heeft zeker katten? Ook zij moeten verlost worden van die vlooien.

Je bent een gouden vriendin voor haar, er zijn weinig mensen die dit op zich willen nemen! Het is jammer dat je hiervoor niet meer mensen in kan schakelen. Hopelijk, als alles klaar is valt ze niet terug in haar oude gewoonte, zodat jouw werk voor niets is gedaan.. zij zou eigenlijk moeten leren om alles bij te houden als ze weer beter is (troep gelijk opruimen, na het koken het gasstel schoonmaken, kattenbak schoonmaken, etc.).

Waar is jouw vriendin nu?

Ely

Ely

27-02-2015 om 22:17

Groningen

Sorry maar dat is echt niet in te plannen voor mij nu. Dekbedden heb ik niet. Iets anders wat ik wel kan doen? Kunnen we niet hier proberen geld in te zamelen voor (professionele) hulp?

catty

catty

28-02-2015 om 00:56

ja inzamelen!

Heb absoluut geen tijd om iets te organiseren, maar wil heel graag doneren als iemand iets wil regelen.

Bellefleur

Bellefleur

28-02-2015 om 07:24

Och,

Een inzamelingsactie lijkt me niet zo nodig. Er zijn heel wat dingen die ik graag zou willen vervangen in haar huis. Maar dat kan pas met toestemming van vriendin. Mocht ze toestemming geven, dan heb ik wel een leuk lijstje. Vriendin is inmiddels geopereerd. Over een paar dagen mag ze het ziekenhuis uit. Dus, nog twee dagen om een slag te maken. De ondergrondse container staat tegenover haar huis. Het paadje er naar toe is al uitgesleten. Grof vuil hebben we niet, ik heb de vriendin beloofd dat we 'niets' weg gooien. Of vriendin straks weer vervalt in haar oude gewoonten? Ik heb geen idee. Het kan beide kanten opgaan. Ik heb met mijn man afgesproken dat deze actie eenmalig is. We blijven niet poetsen. Ik ga de vriendin dit duidelijk vertellen. Ik ga haar ook niet controleren. Ik denk er wel over om haar een lijstje te geven. Zoals een laatje of kastje per dag opruimen, of de 5 minuten-regel. Vandaag gaan we losgelaten planken vastzetten, en haar vriezer ontdooien. En als piece de resistance haar bank schoonmaken en ontdekken hoe de jungle achter en onder de bank er uit ziet. En ik heb mezelf een lolletje beloofd: haar ramen lappen. Kleine moeite, groot plezier.

Angela67

Angela67

28-02-2015 om 10:05

mooi

je klinkt al iets 'opgewekter' en gedecideerd, dat is goed, want je kunt dan je voornemens makkelijker uitvoeren!
Ik denk overigens dat 1xper maand een dagje met haar eraan werken niet als controleren hoeft te klinken, je kunt het ook zien als haar helpen de controle te nemen/houden?
Sterkte nog dit weekend, straks schijnt er een semi-lentezonnetje door die ramen!
gr Angela

tonny

tonny

28-02-2015 om 13:52

Bellefleur

Je bent een kanjer - en die kapotte enkel blijkt nu een zegen voor je vriendin.

Moed gewenst met de plannen die je dit weekend nog wilt uitvoeren. Je bent geweldig!!

Bellefleur

Bellefleur

02-03-2015 om 07:53

Zegen?

Dat is niet hoe vriendin het beschouwt. Ze is in paniek door alles wat we weggegooid hebben. En dan hebben we het over papiertjes die overal op de grond lagen: Dat is mijn administratie! 'als ik had geweten wat jullie allemaal zouden doen, had ik jullie nooit gevraagd' Ik heb gezegd dat ze interventie nodig had. Haar reactie daarop was: ja, ja, daar hoef je nu niet mee aan te komen. Een vriend gaat foto's maken over hoe het huis er nu uitziet, zodat ze er aan kan wennen.

Angela67

Angela67

02-03-2015 om 08:14

oh bellefleur dit is inderdaad moeilijk .. . .

maar ik hoop dat je vast kunt houden aan je oprechte, integere insteek waarmee je het hebt gedaan. Als je dat kunt blijven uitstralen zal het misschien een tijdelijke deuk in de vriendschap betekenen maar hopelijk zal haar angst/paniek zakken. slim idee van die foto's trouwens!
gr Angela

tonny

tonny

02-03-2015 om 10:48

zegen in vermomming

dat is het toch wel denk ik. Je doet het allemaal met zoveel zorg en doorzettingsvermogen, dat is geweldig!

Moeilijk

Oei Bellefleur, ik vrees dat je vriendin meer hulp nodig heeft dan je kan bieden. Haar paniekreactie op het weggooien van wat papiertjes is veelbetekenend.
Lastig om goed mee om te gaan lijkt me. Je hebt kans dat je je vriendin kwijtraakt omdat ze jouw goede bedoelingen helemaal verkeerd opvat. Is er een mogelijkheid om met haar te communiceren wat je precies doet? Zodat ze niet het idee heeft dat er van alles gebeurt waar ze geen controle over heeft?
Succes, ik blijf je een topvriendin vinden!!

Ginny Twijfelvuur

Ginny Twijfelvuur

02-03-2015 om 18:13

Als semihoarder

Zeg ik: niet weggooien maar verzamelen.
Ik denk dat zij nu gebaat is bij een goeie schoonmaakronde en structureel wat hulp bij het structuren en opruimen. Geef haar een ruime kamer en middelen en mogelijkheden om de boel te organiseren. Je kunt dit niet zonder haar doen.

Monique D*

Monique D*

02-03-2015 om 19:56

Eens met N@nny

".. ik vrees dat je vriendin meer hulp nodig heeft dan je kan bieden. Haar paniekreactie op het weggooien van wat papiertjes is veelbetekenend."

Daar ben ik het mee eens. Zij heeft na het schoonmaken van het huis hulp / begeleiding nodig. En dan bedoel ik professionele hulp. Maar dan moet ze het wel willen..
Anders "valt" ze zo terug en dan hebben jullie het voor niets gedaan.

Wat die papiertjes betreft: heb je gekeken wat voor papiertjes het zijn? Ik denk niet dat je papieren als bankafschriften, rekeningen polissen, brieven van bedrijven, blaadjes met telefoonnummers etc. weggooit.. die kan je in een doos stoppen zodat ze het zelf uit kan zoeken.

Is zij een verzamelaar? Zij vinden het heel moeilijk om spullen weg te doen, zij zijn daar heel erg aan gehecht.

En de schaamte speelt een enorme rol. Zij heeft al die tijd het verborgen kunnen houden hoe haar huis eruit ziet en dat is in een keer uitgekomen en nu nemen jullie het roer over! Zij is natuurlijk bang dat jullie haar een enorme viespeuk zullen vinden.

Bellefleur

Bellefleur

02-03-2015 om 21:39

Foto´s

Vandaag ben ik weer bij haar geweest. Een vriend had foto´s gemaakt, en vandaag kon ze zien hoeveel ruimte haar huis had. Ze had met een psycholoog gesproken. Hij heeft haar geadviseerd om aan mij te vragen wat ´rommeltjes´ waren. Ze had een geschenktasje gekregen, met daarin een boeddha. Ze vroeg aan me of ik dat geschenktasje een rommeltje vond. Ik vond van niet, want haar naam stond er op. Daar werd ze milder van. Verder heb ik haar gevraagd of ze gehecht was aan dingen als: bioscoopbonnen, kledingetiketten. Zulke dingen had ik weggegooid. Het was een opluchting dat zij dat ook rommeltjes vond. Ginny, ik ben ook een verzamelaar. Ik heb mijn uiterste best gedaan om zoveel mogelijk spullen te bewaren. Verder vertelde ik dat er in de koelkast een bakje stond met vreselijk stinkend spul. Ik dacht aan trassi, zij dacht dat ze geen trassi in de koelkast had. Vermoedelijk is het een gruwelijk rotttend iets, dat ik niet had weggegooid, en zij waarschijnlijk wel. Daar hebben hard om moeten lachen. Misschien raakt ze morgen weer in paniek. Of misschien hebben we een stap gemaakt.

kan een eerste reactie zijn

Die paniek over papiertjes/administratie kan een eerste reactie zijn. Het klinkt alsof ze toch wel opgelucht meewerkt aan haar eigen behoud.
Toen mijn kinderen klein waren hielpen mijn ouders ook weleens door thuis bij mij op te ruimen als ze op de kinderen pastten.
Ik weet nog de paniek dat mijn vader mijn 'financiële administratie' opgeborgen had. Ik had een brievenrekje met de maandelijkse acceptgiro's (voor ex had ik alle automatische incasso opgezegd) op de tv staan en mijn vader vond dat niet nuttig.
Helaas was hij ook zelf nogal vergeetachtig dus wist niet meer waar hij zoiets opgeborgen had.
Ik was dan eerst wel wat in paniek maar ik vond de hulp ook prettig en heb gewoon die dingen weer ergens gevonden zonder mijn irritatie op te laten lopen. Als je hulp krijgt gaat het niet altijd op jou manier maar dat moet je voor lief nemen. Dat besef je heus wel.
De paniek is omdat je de controle aan het verliezen bent, of al verloren hebt, op meer dan het gebied van die papiertjes.

Monique D*

Monique D*

03-03-2015 om 14:28

AnneJ, mijn vader had ruzie met mij gekregen..

..als hij mijn administratie zonder overleg met mij ergens had opgeborgen.

Ik bepaal waar ik het opberg en vind het vervelend als mensen in mijn huis, als zijn het mijn ouders, zomaar spullen opbergen zonder overleg. Ten eerste heb ik het idee dat zij over mij gaan bepalen hoe ik mijn systeem inricht, ten tweede moet ik gaan zoeken waar het is opgeborgen.. terwijl ik exact weet waar ik het heb neergelegd.

Soms denk je dat het troep is en gooi je het weg terwijl het voor jou zeer waardevol is. Toen mijn zoon nog een baby was vond mijn moeder het ook nodig om bij mij op te ruimen en gooide ze het naveltje weg wat afgevallen was (het was tussen twee plastic stokjes in de vorm van een kruis) en babyhaar dat ik in een zakje heb gedaan..

Wat de vriendin van Bellefleur betreft: het is lastig om te beslissen wat weggegooid moet worden omdat zij er niet bij is. Je hebt ook bioscoopbonnen gevonden. Zijn ze niet meer geldig? Gelukkig kan je goed met jouw vriendin hierover overleggen.

Stinkend spul in de koelkast had ik ook weggegooid. Normaliter is het iets wat vreselijk aan het rotten is. Slecht voor de rest van de inhoud van de koelkast.

Succes met het opruimen.

Tja

Ik denk dat je wel leert leven met een gebrek aan controle, maar niet leven zonder lieve familie en vrienden. En kinderen. Vooral niet als je echt die hulp hard nodig hebt, zoals in ons geval.
Als je over die dingen uit je vel moet springen kun je wel bezig blijven. Niet nuttig.
Ik zie het ook maar als vermakelijke familieverhalen. Ex heeft een keer een steen weggegooid waarvan hij dacht dat zoon die ergens van de straat geraapt had. Het was echter mijn steen uit de Berlijnse Muur, door een vriendin voor mij meegenomen na de val van de muur.
De cultuurbarbaar!Gelukkig hecht ik meer aan verhalen dan aan stenen of papieren.

Bellefleur

Bellefleur

05-03-2015 om 22:02

Vervolg

Ik weet nu hoe een mantelzorger zich soms voelt. Ik voel me zo langzamerhand aardig gemangeld door de dame. Morgen gaat ze naar huis. Er is een bed geregeld, het bed is opgemaakt. En er zijn boodschappen gedaan. Nog even een paar dagen doorbuffelen voor mij. En dan komt het afbouwen. Hoop ik. Minder sms´jes, minder gevraag. En meer tijd voor mijn eigen leven.

Goed bezig!

Nog even hart onder de Riem voor jou!

Monique D*

Monique D*

05-03-2015 om 23:11

AnneJ, helpen moet geen betutteling worden

Het is wel de bedoeling dat de persoon in kwestie de regie in handen moet hebben. Hulp van familie/vrienden moet dan ook ècht hulp zijn en het moet niet zo zijn dat zij gaan beslissen wat er weggegooid moet worden of waar alles moet staan. Dat gaat niet echt werken en het risico dat die persoon weer "terugvalt" in zijn oude gewoonten is ook heel erg groot. De familie heeft opgeruimd omdat zij dat willen en die persoon niet!

Dus het opruimen moet in overleg gaan met die persoon. En het kan inderdaad gebeuren dat je een waardevolle steen weggooit wat voor jou niet waardevol lijkt te zijn, vooral als je een grote schoonmaak doet. Of, zoals in mijn geval, dat je per ongeluk dat naveltje weggooit. Het zag eruit als twee stokjes met iets ertussen. Dat lijkt op afval. Eigenlijk was het ook mijn eigen schuld, ik had het op moeten bergen.
Maar dat jouw vader jouw administratie zonder overleg en zelfs zonder dat jij het wist het ergens anders ging opbergen vind ik niet kunnen. Het lijkt alsof hij over jou bepaalt wat hij goed vindt. Dat is geen helpen, maar beslissen over de ander. De andere persoon wordt niet gerespecteerd.

Voor Bellefleur is het ook moeilijk om dat huis op te ruimen, want haar vriendin is er niet bij. Maar ze proberen wel zo goed mogelijk te overleggen.

Ik ben benieuwd hoe de vriendin van Bellefleur zal reageren als ze in haar schone huis komt.

Petje af!

Bellefleur

Bellefleur

06-03-2015 om 07:53

spannende dag

Ik ben inderdaad heel benieuwd hoe ze reageert. En schoon is haar huis niet. Dat is me niet gelukt in een week. Ik hoop dat ze onze goedbedoelde hulp beschouwt als hulp, en niet als betutteling of mandaat van onvermogen.

Bellefleur

Ben heel benieuwd hoe je vriendin regeerde.
Hopelijk kon ze blij zijn met alle moeite die je hebt gedaan?

Bellefleur

Bellefleur

07-03-2015 om 12:18

Goed.

Ik geloof dat alles goed is afgelopen. Ze zei dat ze nog geen moeite had met onze opruim-schoonmaakactie. Vandaag laat ik haar met rust, even bijkomen. Morgen zal ik haar melden dat ik nog wat verdwaalde sokken van haar heb, en dan hoor ik wel hoe het met haar gaat. Vandaag ga ik proberen een beetje bij te komen. Morgen ga ik met mijn eigen huishouden aan de slag. Onder het motto: zover laat ik het nooit komen! Ik verheug me er op in mijn eigen schone keuken lekkere dingen te koken.

tonny

tonny

07-03-2015 om 12:28

bellefleur!

wat goed van je, en wat fijn dat je zover bent gekomen met je vriendin. Nu even lekker blij zijn met de lentezonnestralen en je eigen huis. Heerlijk.

Bellefleur

Bellefleur

07-03-2015 om 16:23

Dank

voor de complimenten. Ik voel mijn aureooltje groeien. Het waren twee heftige weken. Maar het heeft iets moois voortgebracht. Man en ik hebben het voor een groot deel samen gedaan. Ik vond hem dapper dat hij dat ongelooflijk smerige gasstel schoonmaakte. Hij vond mij heldhaftig dat ik op mijn knieën de muizennesten te lijf ging. We kwamen tot de conclusie dat we in crisis een team zijn. Het was een bevestiging dat het wel goed zit met ons. En dat in zo'n huis! Mijn nichtje stelde voor dat ik een boek ga schrijven: Kattenpoep als relatietherapie. Het lijkt me wel wat. Maar dan wel zonder illustraties.

Ely

Ely

08-03-2015 om 11:00

O Bellefleur, held!

Je bent echt een topper! Petje af!

Die vriendin van jou

mag blij zijn met jou!

Reageer op dit bericht

Op dit topic is al langer dan 4 weken niet gereageerd, daarom is het reageerveld verborgen. Je kan ook een nieuw topic starten.