Huis, Tuin en Keuken Huis, Tuin en Keuken

Huis, Tuin en Keuken

Eva

Eva

09-03-2015 om 22:49

Standaard chocopasta en/of chocoladehagel in huis?


amk

amk

10-03-2015 om 11:03

kaas / vleeswaren

Zijn niet gezonder of ongezonder als zoet beleg, beiden bevatten naar verhouding weer erg veel vet. En hebben waarschijnlijk meer calorieen dan het zoete beleg per portie.

Idd de hoeveelheden vallen mij ook altijd op. Je hebt van die portie verpakkingen (altijd handig op de camping) maar daar beleggen wij minstens 2 boterhammen mee, soms nog meer (bij de hagelslagjes)

Mango

Mango

10-03-2015 om 11:05

ah carootje

Gewoon niet hardop bemoeien met andermans eetgewoontes! Deed iemand eens bij mij waarbij het niet eens klopte en dat voelde vreselijk genant en ik heb me vreselijk in moeten houden.

Ja, hier altijd in huis en ik hoef ook geen brood meer te zien als ik hagelslag wil proeven. Ik vind het een afknapper als ik in gedachten aan de smaak van hagelslag moet gaan denken omdat het brood overheerst. Dan had ik het er net zo goed niet op kunnen doen.

Jesse_1

Jesse_1

10-03-2015 om 11:09

Hier in huis...

Hier hebben we in huis wat er (op dat moment) ook gegeten wordt.
Pure hagelslag, pindakaas, choca vlokken als favoriet zoet, af en toe muisjes. Ontbijtspek (over vet gesproken...), kaas, grillworst en boterhamworst voor hartig.
Chocopasta, vruchtenhagel en jam staan er wel, maar worden weinig gegeten (jam wel op crackers). Appelstroop gaat wel dagelijks op brood mee.

Hoe snel het op gaat, hangt ook af van hoeveel brood er wordt gegeten . De oudste eet veel brood (zeker 10-14 sneeën per dag) en die eet als enige vrij regelmatig ook hagelslag.
Middelste eet op het moment erg graag oude kaas (vet en zout!), maar dat heb ik niet altijd in huis.

Voor de kinderen hoef ik niet op de calorieën te letten, eventueel bij de jongste, maar die eet dan weer niet zoveel brood.
Zelf vind ik op brood dat ik meeneem mager beleg niet zo lekker, dan neem ik graag worst of kaas er op mee, wat qua calorieën ook niet aan te bevelen is.

Charis

Charis

10-03-2015 om 11:16

Kaas en chocopasta

Ik hoor ook vaak van gastkinderen dat ze behalve zoet ook 'gezond' beleg moeten eten. En dan bedoelen ze kaas.

Maar zoals amk al zegt in kaas zit heel veel vet, is ook niet goed voor de calorieën. En Caro, je schrijft dat je zoon van suiker niet gelukkig wordt. Wat bedoel je dan precies? Toch niet dat suiker = hypergedrag? Dat is een fabeltje waarvoor nooit wetenschappelijk bewijs is gevonden.

Hier altijd hagelslag, vlokken en chocopasta in huis.

Hanne.

Hanne.

10-03-2015 om 11:24

irritant

Irritant is dat als anderen 'hartig' als 'gezond' gaan bestempelen. Hier leren mijn kinderen op de BSO dat ze eerst een boterham gezond moeten voordat ze een boterham zoet mogen.

Dat ik altijd roep dat hartig niet gezonder is dan zoetig mag niet baten. 3x in de vakantie op de BSO eten doet dat volledig teniet.
(en als ik dan zie hoeveel hartig beleg ze daar op een boterham proppen....)

Nur

Nur

10-03-2015 om 11:25

Nutella is hier standaard in huis. Andere vormen van zoet broodbeleg ook maar dat wisselt wel meer. Er zijn echter altijd meerdere soorten in huis. Wat kan verschillen. Maar altijd wel iets van hagelslag, vruchtenhagel, anijsmuisjes, speculoos, due penotti, appelstroop en dergelijke. Jam ook altijd. Ik maak zelf jam. Pindakaas ook. Dat is echter inderdaad niet geen zoet beleg.
Als ik boodschappen doe (1x in de twee weken) mogen ze aangeven wat ze willen en dan neem ik dat mee. Als het op is dan koop ik pas nieuwe als ik weer boodschappen ga doen en tot die tijd redden ze het maar met het andere.
Overigens eet niet iedereen hier veel brood. 's ochtends worden er vooral cornflakes en dergelijke gegeten.
Een boterham met chocopasta lijkt me niet veel ongezonder dan een boterham met worst.

Nur

Nur

10-03-2015 om 11:27

Ik controleer niet wat ze op brood nemen. Als iemand altijd en alleen maar frambozenjam wil eten dan vind ik dat prima. Ik heb geen regels wat betreft hartig/zoet. Wel gemerkt dat veel ouders die regels hebben. Mijn kinderen kwamen dat dan vertellen als ze bij mensen hadden gegeten. Zelf hebben we dus geen regels. Ze mogen op brood wat ze willen.

carootje

carootje

10-03-2015 om 11:29

mango en Charis

Mango: Bij volwassenen doe ik dat zeker niet, gast-kinderen die een half pak hagelslag op hun brood gooien spreek ik er wel op aan. (op dat moment ben ik er dan ook van overtuigd dat ze dat doen omdat ze ergens anders zijn en even uitproberen hoe ver ze kunnen gaan, later twijfel ik of ze dat misschien thuis ook doen en gewoon zo van hun ouders geleerd hebben)

Ik vind de smaak-combinatie van (lekker!) brood met beleg juist heerlijk, en ja die proef ik echt wel met een hoeveelheid waar je de boterham doorheen ziet, die hoef ik me niet in te beelden hoor

Charis: ik heb het idee dat mijn zoon juist hangerig en moe (en zeurderig) wordt van te veel suiker. Is dat heel gek eigenlijk? Ik denk al tijden dat ik eens naar de ha moet met hem, maar het komt er maar niet van.

Pien

Pien

10-03-2015 om 11:38

Hier ook

Altijd zoet beleg in huis. Hagelslag altijd, vlokken meestal. Chocopasta net weer gekocht omdat zoon erom vroeg, want we hadden het een tijdje niet gehad. Verder regelmatig appelstroop en honing (daar hoor ik bijna niemand over? Honing op een cracker vindt iedereen hier heerlijk). Pindakaas scharen we hier onder zoet, maar dat komt vooral omdat het op het dienblad met zoetbeleg staat. Jam heb ik ook af en toe in huis, maar dat bewaar ik in de koelkast, waardoor ik het vaak vergeet te pakken.

Hanne.

Hanne.

10-03-2015 om 12:00

hier ook honing

Hier is ook honing in huis. Koop ik vooral als kookingredient, maar het wordt bij vlagen inderdaad ook op brood gegeten. Net als de suiker.

Bellefleur

Bellefleur

10-03-2015 om 12:03

Ook

Hazelnootpasta van het merk dat in de aanbieding was, en van die luxe pakjes van de Ruyter: puur, koffie enz. Zoon smeert de chocopasta dik op zijn brood; hij doet er geen boter onder. En verder: jam, pindakaas en kaas. Pindakaas is een grote verleider. Hoe meer hoe beter op mijn boterham. Ik heb geen regels wb hartig en zoet. Zoon redt zich daarmee wel, bij dochter ben ik al blij als ze een boterham neemt!

En hier

Altijd hagelslag of vlokken in huis. Geen chocopasta, want dat wordt bij ons niet gegeten.
En hier ook geen regels voor wat betreft hartig of zoet. De ene keer eten ze (twee meiden, bijna 15 en net 12) een aantal dagen hagelslag op brood om daarna een week lang ham of kipfilet te pakken.
Ik eet zelf maar heel sporadisch zoet beleg.

O.T. Nutella is in mijn ogen geen chocopasta maar hazelnootpasta. Ik vind dat daar een groot verschil tussen zit.

Nur

Nur

10-03-2015 om 12:17

Pinda

Ja, ik hou ook niet zo van echte chocopasta maar Nutella ben ik dol op.
We hebben vaak naast Nutella ook nog iets van Due Penotti in huis of een ander soort chocolade pasta want een van mijn kinderen vindt dat dan weer lekkerder dan Nutella. Ik niet, ik heb het liefst Nutella.

Nur

Nur

10-03-2015 om 12:18

Honing

Honing is hier niet zo geliefd. Ik koop het heel soms maar het komt eigenlijk nooit op.Dus dat is wat zonde.

Charis

Charis

10-03-2015 om 12:19

Carootje

Als je zoontje hangerig, moe en zeurderig gedrag vertoont is dat zeker reden om eens verder te kijken. Maar volgens mij kun je dit niet wijten aan de consumptie van suiker.

Er is heel veel onderzoek gedaan naar dit fenomeen en er is nooit wetenschappelijk verband aangetoond tussen suiker en hyperactief gedrag. Als je zoon verder goed gevarieerd eet, kan suiker eigenlijk niet de oorzaak zijn van de verschijnselen die je noemt. Als je je zorgen maakt, zou ik toch gewoon een keer bellen met de huisarts.

honing

We hebben hier altijd honing voor in de thee. Er staat nog een pot Nutella al een half jaar te wachten na een impulsaankoop. En een half potje frambozenjam en een paar kuipjes jam in de koelkast, nog van het kamperen. Thuis blijkbaar geen behoefte meer aan.
Vroeger hadden we standaard pure chocopasta voor dochter. En soms appelstroop.

Oh ja jam

Dat eten ze (man en meiden, ik eet het helemaal niet) alleen in de vakantie inderdaad. Ik koop dan ook altijd van die kleine kuipjes omdat ik anders met een pot jam zit wat ik op een bepaald moment weg kan gooien.

En Nur, ik vind Nutella dus helemaal niks. Ik hou niet van hazelnotenpaste. Wel van chocopasta maar dat past niet in mijn dieet .

Suiker

Toevallig vandaag nog in de krant, neuropsycholoog Rob Markus: "Het verband tussen hyperactiviteit en suiker is onvoldoende wetenschappelijk aangetoond. Er zijn wel enkele studies die een relatie veronderstellen, maar als je alle goed uitgevoerde studies op dit terrein vergelijkt dan is er geen bewijs".

Puck

Puck

10-03-2015 om 13:14

ja ook allebei

Denk toch dat jij een uitzondering bent om niet standaard in huis te hebben Eva. Want ook hier altijd hagelslag en pasta (of puur of hazelnoot) in huis. En wat betreft de calorieën: als je bijv. gekookte worst of leverworst neemt of een flinke plak kaas dan heb je ook dezelfde calorieën te pakken.

karin

karin

10-03-2015 om 14:12

en hier ook

Altijd chocopasta,hagelslag en van alles zoets voor op brood in huis. Dochter neemt regelmatig choco op brood mee naar school,liever geen hagel die worden plakkerig,aldus mevrouw..
Dochter wil geen vlees of kaas op brood ,wel uit het vuistje.
Ikzelf neem soms chocopasta van het ah exellent merk,zooo lekker,maar duur!
Man neemt soms als er eens witbrood is,of als ik zelf een brood gebakken heb een dikke laag melkhagel op brood.
Dus Eva, lijkt heel normaal overal.

Theekopje

Theekopje

10-03-2015 om 15:17

Charis: suiker en vermoeidheid

"Als je zoontje hangerig, moe en zeurderig gedrag vertoont is dat zeker reden om eens verder te kijken. Maar volgens mij kun je dit niet wijten aan de consumptie van suiker.Er is heel veel onderzoek gedaan naar dit fenomeen en er is nooit wetenschappelijk verband aangetoond tussen suiker en hyperactief gedrag."

Ehm, volgens mij geef je een niet kloppende draai aan dit onderwerp.

Dat een wetenschappelijk verband tussen A en B in grote groepen niet aangetoond is, kun je niet omdraaien naar: het kan dus bij individuen niet voorkomen.
Ten tweede is hyperactief gedrag iets anders dan hangerig en moe zijn.

De klacht van "moe na suiker" wordt reactieve hypoglycemie genoemd. Het is een omstreden fenomeen, de alternatieve sector is er dol op. Niettemin wordt het ook in het reguliere medische circuit wel genoemd.

VOedingsadvies van het Antoniusziekenhuis http://www.antoniusziekenhuis.nl/1822865/1850369/Reactieve_hypoglycemie.pdf
Katholieke Hogeschool Kempen, met scriptieprijs van de Vlaamse dietisten: http://doks2.khk.be/eindwerk/do/record/Get?dispatch=view&recordId=SKHK413ebf17093f9ba2010943b957e20285
En met een slag om de arm (dwz het verband met hyperactiviteit is niet bewezen maar er kunnen wel klachten zijn) van het VOedingscentrum: http://www.voedingscentrum.nl/encyclopedie/suikerovergevoeligheid.aspx

Ik heb het idee dat er inderdaad mensen zijn die na het eten van (veel) suiker zich moe kunnen voelen. Die hebben wellicht een minder goed functionerende alvleesklier, maar zijn (nog) niet ziek.

Er zitten een hoop slagen om de arm bij voedingswetenschap. Ondanks dat niet bewezen is dat je ergens ziek van wordt, kan je ergens toch klachten van krijgen. En ondanks dat niet bewezen is dat iets gezond is, kun je je er toch beter bij voelen. Er zal veel ook afhangen van iemands algehele gesteldheid, staat van z'n darmflora, etc.

Tango

Tango

10-03-2015 om 15:40

Honing

Wordt hier alleen door de thee gedaan en in de Griekse yoghurt (met walnoten mmmmm). Niet als broodbeleg. Wel jam en momenteel weer appelstroop. Pindakaas eten alleen mijn zoon en ik. De andere 2 hier lusten dat niet. Speculoos hebben we weleens gehad maar die pot ging nooit leeg.
Bij het lezen van dit draadje moest ik ook opeens denken aan broodbeleg dat ik echt niet lust: Bebogeen en Marmite. Bestaat dat nog en eten jullie dat?

Kaaskopje

Kaaskopje

10-03-2015 om 15:47

Ja in huis

Sinds ik zelf brood bak, eet ik thuis graag witbrood met hagelslag, of vlokken. De doosjes hadden we al heel lang in huis, dus het gaat nu eindelijk op. Pindakaas is er ook, maar ik bedacht me vanmorgen dat ik maar eens op moet ruimen. De pindakaas is vast niet meer eetbaar. Pindakaas of iets dergelijks is hier bij vlagen in trek.

Mijn kinderen zijn niet zulke zoetekauwen wat broodbeleg betreft. Ook voor hun geldt dat ze bij vlagen iets lekker vinden. Zo kocht ik voor de oudste wel eens Bebogeen. Ik heb geen bezwaar tegen zoet beleg. Hartig beleg is niet persé beter.

Chocopasta verstopt

Als mijn zoon chocopasta aantreft in het mandje met broodbeleg is het binnen de kortste keren op. Mijn dochter had voor een ponykamp van haar manege enkele grote potten chocopasta gekocht en 1 was na het weekend nog niet leeg, dus heeft ze die weer meegenomen en goed verstopt voor haar broer. Maar volgens mij ook goed verstopt voor haarzelf. Toen ik gisteren een sinaasappel wilde uitpersen (doe ik niet een regelmatig) kwam ik de pot weer tegen achter de pers, net zo vol als hij weken geleden van de manege terug kwam.

Hagelslag staat wel gewoon in het mandje, want mijn man is er ook dol op.

Marmite gisteren nog gezien in de supermarkt.

Mijn dochter riep gelijk: "Marmite is terrible" (zie Youtube...)

altijd

Nutella voor dochter die dit met vlagen eet smorgens.
Zoon vlokken puur altijd smorgens op brood en ik de ruijter hagelsag puur tussen de middag op cracker( alhoewel de pure AH hagelslag ook erg lekker is kwam ik van de week achter)
Ik heb ook graag jam en gestampte muisjes eigenlijk ook gewone muisjes maar de gestampte rollen in ieder geval niet overal heen haha.
Mee naar school is het hier meestal smeerkaas of boterhamworst,casselerib.

speciaal in het weekend

Hier elke ochtend veel soorten beleg op tafel: honing, appelstroop, chocopasta, jam, pindakaas, verschillende soorten kaas en worst. Speciaal in het weekend (leuke traditie, hagelslag wordt met veel zorg door onze kinderen uitgezocht) komt daar hagelslag en/of vruchtenhagel bij.
Als we een keertje 's avonds brood eten, dan is dit alleen met hartig beleg en daar valt bij ons ook pindakaas onder.

tonny

tonny

12-03-2015 om 11:19

chocola

ja hoor, altijd, ook nu er geen kinderen meer in huis zijn.
Ik herinner me dat destijds de pasta erg snel op ging, een van de kinderen smeerde royaal (en dat doet hij nu nog steeds, hahaha).

Dus als de pasta op was, dan maar wat anders. Ik ging de pot niet extra snel vervangen.

Puck

Puck

12-03-2015 om 13:26

Eva, ben je er nog

Eva, ben je er nog of ben je hagelslag en pasta aan het kopen voor je dochters?

Eva

Eva

12-03-2015 om 15:54

Ja hoor

Ja hoor, Puck, ik ben er nog. Lees geinteresseerd alle reacties.
En ja, uit deze poll kan ik inderdaad concluderen dat wij zeer uitzonderlijk zijn dat we niet altijd chocopasta en/of chocoladehagelslag in huis hebben.

En ik weet: smeerworst of gekookte worst zijn ook niet bijzonder gezond, maar dunne plakjes gekookte worst (voorgesneden) lijken me dan wel weer beter dan de hoeveelheid chocopasta die ze er hier op smeren...

Dat is een beetje mijn zorg: als ik het in huis heb is het altijd binnen 2 (of 3 dagen) op, smeren het als een dolle.

Maar als we het elke week zouden hebben zou dat misschien minder worden?

Sowieso doen ze vaak teveel beleg naar mijn smaak op brood. Heb hele jeugd mijn best gedaan (niet overdreven dun maar ook niet heel dik/veel erop gedaan), maar zodra ze zelf boterhammen gingen smeren ging er voor VEEL op. En als je van die dunne kindertjes hebt, maakt het je misschien niet uit, maar hier geen dunne kinderen..

Reageer op dit bericht

Op dit topic is al langer dan 4 weken niet gereageerd, daarom is het reageerveld verborgen. Je kan ook een nieuw topic starten.