Relaties Relaties

Relaties

JennieDijk

JennieDijk

14-03-2015 om 17:53

Schoonouders en verjaardag


Jaina

Jaina

16-03-2015 om 12:46

Eindtijd

Misschien dat deze mensen de eindtijd meer als een richtlijn zien? Of dat ze gewoon de tijd vergeten zijn?Misschien dat de familie van Jennie gewoon niet zo op de klok leeft en dus helemaal niet doorheeft hoe laat het is?

Als ik op een feestje ben dan kijk ik ook niet de hele tijd op de klok. Als ik dat wel doe dan is het waarschijnlijk geen gezellig feestje. Op de leukste feestjes vergeet je de tijd meestal helemaal.
Een eindtijd is sowieso heel krampachtig. Het lijkt mij dat de sfeer er zo ook niet echt in komt. Dan zit je dus net heel gezellig te praten en is het helemaal leuk en dan is het opeens 18:00 (of wat de tijd maar is) en dan moet je dus weg. Dus dan weg gezelligheid. Of als je besluit nog even te blijven zitten dan voel je waarschijnlijk je enorm ongemakkelijk want je weet dat de gastvrouw je zo ongeveer wegkijkt. Ik denk niet dat echt leuk wordt op deze manier.

Half a twin!

Ik vind opa en oma wel net iets belangrijker dan een buurvrouw/tante oid. Je kan opa en oma toch niet na een uurtje de deur wijzen? Zeker als je een overschotel maakt kan je toch iets meer incalculeren? Bovendien wist je dat ze later zouden komen, dus je had ook zelf een beetje kunnen meedenken. Je kent ze immers toch?

Ik vind het erg onbeleefd dat je ze na een uurtje de deur uit wil werken. Raad me raden: het waren zeker je schoonouders?

Hanne.

Hanne.

16-03-2015 om 13:10

Pug

Het gaat (bij Half a twin) volgens mij wel om het eten.

Opa en oma arriveren tijdens de geplande bezoektijd. Mee eten was een optie, maar daar hadden ze zich niet voor aangemeld en dat was dus een probleem.

Waar anderen konden blijven zitten een mee konden eten mochten opa en oma dat niet. En dus werd er met eten gewacht tot opa en oma weer vertrokken waren.

Ik stel me daar zo'n kamer met hongerige mensen bij voor die opa en oma de deur uit zitten te kijken totdat ze eindelijk eens vertrekken... Op z'n minst een onconfortabele situatie lijkt me.

Nederlandse gastvrijheid

Dit soort dingen is echt weer typisch Nederlandse gastvrijheid. Wat jammer toch.

Hadewich

Hadewich

16-03-2015 om 13:20

Als...

de schoonouders later komen, kun je toch ook zelf even vragen of ze blijven eten? Kleine moeite om dat meteen even te vragen op het moment dat ze doorgeven dat ze later komen.

Ik snap zelf dat afgepaste eten ook niet zo. Als bij ons mensen blijven eten, blijft er altijd veel over. Inderdaad gewoon wat extra eten inslaan wat je kunt bewaren of juist aanbreken als het nodig is. De laatste tijd eet er regelmatig onverwacht iemand mee, of er eet een kind minder mee en daar is altijd een mouw aan te passen.

tonny

tonny

16-03-2015 om 13:28

.. ze zouden door de KNO-arts wat later komen...

... dan is dat hét moment om te vragen: eten jullie dan even mee, anders is het haast de moeite niet.

Oeioei half-a-twin, je krijgt heel wat over je heen.

Afgepast koken - dat doe ik niet op verjaardagen. Geen beginnen aan. Helemaal met Jaina eens, je weet nooit precies wat er gegeten zal gaan worden, met een verjaardag helemaal al niet (ook al door de andere lekkernijen). Ik probeer altijd op maat te koken, maar op verjaardagen heb ik graag royaal de keus.

creabea

creabea

16-03-2015 om 13:35

even opnemen voor Half a Twin

Ze heeft nog niet gereageerd, dus ik weet natuurlijk niet hoe het zit bij haar.

In ons geval zit het zo: mijn ouders zouden ook zomaar erg laat op de middag kunnen komen, maar die willen dan niet eten bij ons (mijn vader is een hééél kieskeurige eter). Dus wat doe je dan; ga je wachten met eten tot ze eindelijk vertrokken zijn, of zet je maar botweg de maaltijd op tafel en opa en oma moeten maar zien wat ze doen?

Omgekeerd waren wij laatst op mijn vaders verjaardag: we waren er om 14.00; we kregen na bijna een uur een taartje en koffie (zo lang doen ze over het zetten van koffie, maar dat terzijde), en om half 4 zegt mijn vader dat hij eten wil gaan afhalen, want die avond kregen ze ook nog visite en anders hadden ze geen warme maaltijd en lunch hadden ze ook nog niet gehad blijkbaar. Ik had echt geen behoefte om midden op de middag, terwijl ik net aan de taart zit een bak chinees naar binnen te werken; dus toen zijn we wat korter gebleven en hebben daar maar niet gegeten.

Hanne.

Hanne.

16-03-2015 om 13:40

vragen

Wat dacht je van vragen?

We gaan straks x en y eten. Eten jullie mee?

Hebben zij de keus. Soms is het best fijn om te merken dat een ander aandacht voor je heeft. Zelfs als je beiden al weet dat het antwoord waarschijnlijk nee zal zijn.

Zoals ik mijn kinderen uit probeer te leggen: ik wil meestal geen koekje bij de thee, maar ik vind het wel vervelen als jullie iedereen vragen of ze een koekje willen en als je bij mij komt de koektrommel dicht doen.

Cat

Cat

16-03-2015 om 16:48

ieder zijn smaak

Maar als het even zou kunnen zou ik niet (meer) gaan naar zo'n strak geregiseerd feestje, lijkt me echt totaal niet leuk. Gelukkig geen ervaring mee.
Begintijd oke. (Mijn ouders spreken niet graag een tijd af, ook niet bij gewoon bezoek, moet ik altijd op doorvragen. Denk dat ze verwachten dat ik gewoon de hele dag wat op de bank zit oid) Maar een eindtijd? Zou daar behoorlijk zenuwachtig van worden.
Dus hoop het niet mee te maken, bij mijn kinderen bijv. later. (Als ze groot zijn)

Heb zelf ook wel een druk leven, maar 'reserveer' voor feestjes wel een portie flexibititeit in. Wil niet eens weten wie er komt, zie ik wel.

Half a twin

Half a twin

16-03-2015 om 17:09

duidelijke uitnodiging

Wie mee wilde blijven eten moest dat van tevoren melden, als je later komt door Kno afspraak dan doe je dat zelf. De uitnodiging was 3 weken voor datum gemaild. Ik vind mezelf niet ongastvrij maar pa en ma onbeleefd. Mijn zus uit Overijssel zou komen maar wil niet pas om 21.00 terug rijden met haar nog jonge kinderen. Iedereen wist daarvan. Als pa en ma iets vieren blijven wij ook nooit zo lang plakken dat hun eet/slaaptijden in gevaar komen. Zij willen om 17.00 uit eten, zodat ze om 22.00 onder de wol kunnen. Hun feestje dus eten we vroeg en zijn op tijd weer weg. Om dan zo te blijven plakken terwijl het plan en reden van de maaltijd duidelijk waren vind ik onbeleefd.

caton

caton

16-03-2015 om 17:45

defenitie

Op een feestje wachten met eten omdat opa en oma blijven zitten, is voor mij een omschrijving van de term 'ongastvrij'.

Gastvrije oplossing

Maar je wist dat ze later kwamen, dan had je ze kunnen vragen of ze mee wilden eten? Zo niet, dan was je vrij geweest om gewoon volgens plan om 17 uur aan tafel te gaan.

Het lijkt me erg ongemakkelijk om je gasten de deur uit te kijken.

Mijn schoonouders blijven ook altijd zitten na een feestje en verwachten dat ze mee mogen eten. Ik ben dat inmiddels gewend en dus reken ik daar nu ook op. Geen probleem en wel zo gezellig.

Barvaux

Barvaux

16-03-2015 om 18:01

tja

Ik vind de situatie van halfatwin wel een beetje vreemdn. Opa en oma moesten naar de specialist en ja dan weet je nooit wanneer ze dan bij jou zijn. Wat is er mis met vragen om 17 uur wat ze willen: meeëten nu of eten ze thuis? Nee in plaats daarvan laat je álle gasten die van ver komen wachten tot ze weg gaan om 7 uur, dus een uur te laat eten. Ik vind jou ongastvrij voor ál je gasten.

Misschien hadden opa en oma niet eens trek en hadden ze het niet erg gevonden dat jullie waren gaan eten om zes uur.

Oja: dat je mensen uitnodigt TOT 18 uur (vraag is voor Juno) dan betekent dat toch niet dat je ook om vijf voor zes weg moet? Dat is aan jou.

Barvaux

Barvaux

16-03-2015 om 18:04

Ik zie nu dat ik was vergeten om pagina twee te bekijken, beetje mosterd na de maaltijd

Barvaux

Barvaux

16-03-2015 om 18:10

maar

Maar halfatwin gaat niet in op de mogelijkheden die er ook nog waren: gewoon gaan eten (je laat je schoonzus uit overrijssel toch niet wachten met haar kinderen) of gewoon opa en oma een kleine portie geven of gewoon vragen of ze meeëten en zo niet: we gaan de rest wel eten geven, kom je aan tafel zitten?

Ginny Twijfelvuur

Ginny Twijfelvuur

16-03-2015 om 18:46

Barvaux slaat de spijker op z'n kop

Half a twin:

Je vecht de vete met je schoonmoeder uit over de rug van je andere gasten.
Het lijkt mij ook een erg ongemakkelijke situatie.

En persoonlijk zou ik hoe dan ook aan iemand die rond etenstijd hier binnen valt vragen of ie een hapje lust. Je gaat toch niet dood aan het uitdelen van een boterham?

Hoe kun je die mensen om 7 uur naar huis sturen met een min of meer lege maag? Ik vind dat je zelf ook bitter weinig investeert in een goede verstandhouding met je schoonouders. Het is de moeder van je man he. Vlees en bloed van je kinderen. Heb je nu echt zo'n hekel aan haar dat het je nog niet meer lukt om een keer over je eigen schaduw heen te stappen?

Juno

Juno

16-03-2015 om 18:53

Tijd

Het gaat om het negeren van de gevraagde tijd maar de tijd van TO vind ik erg ongastvrij. Precies om de maaltijden heen, ik kan me voorstellen dat mensen die zeer nabij zijn zich niet kunnen voorstellen dat dit ook voor hen geldt.
Ik vind het niet netjes om zo met de gegeven tijden om te gaan maar wat meer flexibiliteit van TO's kant zou geen kwaad kunnen.

Cat

Cat

16-03-2015 om 19:13

Ik zei al dat ik geen ervaring heb met 'geregiseerde' feestjes, maar misschien heb ik gewoon signalen gemist, kan ook hoor.

Om vast te houden aan starre regels als het gaat om oude, niet meer zo fitte mensen vind ik ronduit onbeschoft.

Barvaux

Barvaux

16-03-2015 om 19:14

Juno

De hele schoonfamilie van mij woont op een dusdanige afstand dat ik ze een maaltijd moet aanbieden maar als mijn hele familie op max een half uurtje rijden woont bepaal ik nog altijd hoe ik mijn (of mijn kinderen) feestjes vier. Dus als ik niet wil dat ze mee-eten dan nodig ik ze niet uit om die tijd. Jammer dan. Als TS het zo wil dan moeten anderen zich daarnaar voegen. Als dat betekent dat ze in de knoop komen met een maaltijd kunnen ze altijd nog vragen aan TS of er een mouw aan te passen is. Met mijn schoonfamilie moest ik er ook aan wennen dat als ik ze op zondag uitnodigde dat er dan altijd een paar op zaterdag wilden komen of de zondag erna (ik heb nog nooit in mijn leven een kinderverjaardag doordeweeks gevierd).

Bij halfatwin is het anders, ze liet iedereen een uur wachten omdat ze een hekel heeft aan haar schoonouders en ze haar poot stijf hield.

Juno

Juno

16-03-2015 om 20:17

Barvaux

Ik ben het met je eens dat de mensen zich zouden moeten houden aan de tijden van het feest. De tijden van TO vind ik zo onlogisch dat ik er niet bij kan. Imo schep je verwachtingen als het feest tot 18.00 duurt. Van half a twin vind ik het (sorry) onbeschoft. Mensen de deur uit kijken omdat jij je prak op tafel zet en niet wil delen. Meerdere keren een verjaardag vieren doe ik ook niet. Een keer en in het weekend en klaar.
Nou ja, wij vieren verjaardagen anders .

Barvaux

Barvaux

16-03-2015 om 20:25

Juno

Twee periodes van 2,5 uur op een dag vind ik meer dan voldoende. Het wordt alleen lastig als je pas eind van de middag kan komen en uiterlijk half vijf er weer uit moet maar ja, kan gebeuren

Ik denk dat het vooral ligt aan de afstanden van je gasten of dit te doen is of niet en hoe belangrijk je het vindt om het huis leeg te hebben als je kind een middagslaapje doet.

Ik weet nog dat ik hier vroeger ook al het hele forum over mij heen krijg omdat ik een 'eindtijd' had. Tja, jammer dan, ik ben mijn familie ook wel een keer zat als ik de deur om 10 uur open gooi. Ze mochten hier dus lunchen maar meestal wilde ik gewoon om een uur of 17 de deur wel weer op slot Ik wist overigens dan ook dat niemand dat echt een probleem vond en zoals ik al zei: meestal kwamen er toch wel een paar mensen op een andere dag of een ander weekend. Ik heb teveel mensen in mijn familie met weekenddiensten of piketdiensten.

Juno

Juno

16-03-2015 om 20:25

Haha

Ik zie nu dat ik een heleboel reacties heb gemist, excuses. Vraagje, gaan jullie echt aan tafel met een verjaardagsfeest? Wij maken altijd een buffet, links vis of vlees, rechts vega. Voor elk wat wils en genoeg keus.

Barvaux

Barvaux

16-03-2015 om 20:39

Juno

Mijn schoonvader vindt het inderdaad prettig om aan tafel te kunnen lunchen, ze zijn niet zo jong meer (hij en zijn vrouw zijn de 75 al voorbij) en aangezien hij niet in het donker rijdt komen ze altijd voor de lunch en gaan ze halverwege de middag weg.

Als er familie komt avondeten ligt het er aan maar meestal is het dan wel bord op schoot, ook bij mijn zus is dat zo. Bij mijn broer eet ik dan ook weer nooit mee en bij mijn zwager blijf ik logeren

Hahaha....ik ken dat

Mijn schoonzus schuift ons bij een verjaardag rustig tegen 6 en de deur uit. Terwijl ze ons gedag zoent overlegt ze dan met mijn broer wat hij bij de Chinees moet bestellen. Wij gaan dan meestal onderweg naar huis gezellig een pizzaatje happen. T is namelijk best een eindje rijden.....

( bij ons blijven ze trouwens altijd gezellig eten!)

Allerergste anekdote...jaren terug vierden we vaak samen Sinterklaas met broer, schoonzus en kinderen. Ene jaar bij ons, andere jaar bij hun. Dan kregen we wel iets te eten. Meestal erwtensoep uit blik of zo. Herinner me nog steeds datgene jaar dat schoonzus een week van te voren belde om te vragen of wij ook van chili con carme hielden. Hoe attent. Helaas zijn we daar allemaal best dol op, maar is mijn man, die bijna alles lust een vreselijke hekel heeftvaan bruine bonen. Toen ik dat zei vroeg schoonzus poeslief ' maar hij eet het wel op?' Om daarna idd doodleuk chili te serveren met Sinterklaas. Hilarisch.

Ingrid

Juno

Juno

16-03-2015 om 21:07

Tafel

Oma gaat hier lekker aan tafel zitten, tussen alle buffetgerechten . Het maakt me niets uit. In de zomer kan er ook wat naar buiten, dat scheelt. Mijn tafel is niet groot genoeg om iedereen te laten zitten, wel groot genoeg voor het eten.
Het ergste wat een nicht en haar man van me hebben meegemaakt is dat ze op visite kwamen bij haar oom met nieuwe vrouw. Best een eind rijden want onze familie woont niet bij elkaar om de hoek. Ze kregen koffie met een (één) soesje en werden tegen etenstijd de deur uitgekeken. Neef zei dat hij een viskraam om de hoek had zien staan en dat hij daar even wat ging halen waarop oom en vrouw zeiden dat ze daar inderdaad lekkere vis verkochten .

Oh, Half a twin, jij bent echt erg!

"De laatste vejaardag hier was de visite uitgenodigd vanaf 14.00 uur en voor de gasten die uit Overijssel kwamen zou ik om 18.00 uur ovenschotel x klaar hebben naar het recept van oma J. ( hoofdingredienten x, y, z naar keuze met of zonder kaas) Gasten hier uit de regio mochten ook mee-eten maar moesten dat even aangeven om tekorten te voorkomen.
Opa en oma laten 3 dagen van tevoren weten dat opa eerst nog naar de Kno arts moet, dat ze dus iets later zijn, ze melden zich niet aan voor de maaltijd.
Uiteindelijk komen ze pas om net voor 17.00 binnen, en zijn niet weg te krijgen. Zelfs toen we de glaasjes niet meer vulden was het geen aanwijzing voor hun om op te stappen. Uiteindelijk gingen ze om 18.55 de deur uit en kon de ovenschotel op tafel."

Je schoonouders komen, zoals keurig van te voren gemeld, pas laat op een verjaardag, misschien zelfs wel later dan ze zelf hadden verwacht i.v.m. het ziekenhuisbezoek (waardoor ze wellicht dachten dat ze niet mee zouden hoeven te eten omdat ze dachten eerder te komen en dus ook eerder weer weg te zijn). En dan beschuldig jij ze van dat ze niet weg te krijgen waren? De andere gasten zaten er toch ook nog? En ik geloof vast dat jij ze expres niet even gevraagd of ze mee wilden eten omdat ze later kwamen, zodat ze lekker hun eigen graf konden graven en jij de vermoorde onschuld kon spelen. Met je postcodebeleid.

skik

Threeboys

Threeboys

17-03-2015 om 10:27

altijd welkom

Hoi

Ook mijn ouders en schoonouders zijn altijd welkom. Maar als het niet uitkomt, dan zeg ik het gewoon. Mijn pa heeft er ook een handje van. Die komt altijd om kwart voor 5 op de thee, terwijl ik drie jongens heb die moeten eten en naar voetbaltraining moeten.
Dan ga ik dus gewoon koken, met de vraag: eet je mee? Dan kijkt hij in de pan of t bevalt en als het niet lekker is zegt hij: ik heb nog een kippetje in de koelkast liggen! haha Ik ben er gewoon open, eerlijk en duidelijk in tegen mijn vader. Hij heeft geen horloge en doet volslagen waar hij zelf zin in heeft. Ik kan hem niet veranderen en ben dus ook niet van plan me aan hem aan te passen.

Wat betreft jouw schoonouders: ik zou er inderdaad lekker gebruik van maken. Bij mij helpen ze dan met afwassen en opruimen. Of de kinderen in bed leggen. Maar als je het niet wilt. Dan kun je het beste gewoon duidelijk tegen ze zijn. En als je dat moeilijk vindt, dan is het een mooie taak voor je man.

caton

caton

17-03-2015 om 10:50

te weinig eten (ot)

stel dat er onverwacht meer gasten op een feestje komen, zodat er extra mensen mee-eten, kan dit dan altijd? Ik heb eigenlijk altijd meer dan voldoende, zeker op een feestje. In een 'nood'geval zou ik zelf niet nemen, maar een boterham nemen. Ik kan me gewoon niet voorstellen dat het ooit zal voorkomen dat ik niet genoeg eten zou hebben om mijn gasten (ook onverwachte eters) te voeden en te laven. Toch gooi ik niet vaak iets weg. Als ik een feestje geef en ik heb iets over, gaat dat altijd meteen met de gasten mee of ik eet het de volgende dag.

Juno

Juno

17-03-2015 om 11:50

Caton

Ik heb altijd genoeg eten. Als er onverwacht iemand doordeweeks mee eet kook ik iets anders met de dingen die ik in huis heb, trek een pot appelmoes open, maak snel een soep als vooraf of zorg voor een toetje. Ik heb zelden per persoon een stukje vlees, dat maakt het ook makkelijker. Rijst of pasta is makkelijker te vermenigvuldigen, zeg maar.

Pug

Pug

17-03-2015 om 11:54

nvt (ot)

Ik krijg nooit onverwachte gasten op een feestje Alleen onze familie komt dan en daarvan komen er altijd minder dan zijn uitgenodigd. (8 ipv 12 of zo.)

Meestal vanaf een uur of 13:00, dus er zit nooit avondeten bij. Taart, toastjes, dat soort dingen. Ik vind het wel vervelend als er taart overblijft omdat er iemand niet heeft afgezegd (heb niet zo'n zin om 2 dagen taart te eten), maar er is nooit te weinig.

Reageer op dit bericht

Op dit topic is al langer dan 4 weken niet gereageerd, daarom is het reageerveld verborgen. Je kan ook een nieuw topic starten.