Relaties Relaties

Relaties

JennieDijk

JennieDijk

14-03-2015 om 17:53

Schoonouders en verjaardag


Pug (volstrekt ot)

"Ik vind het wel vervelend als er taart overblijft omdat er iemand niet heeft afgezegd"

Dat is nu een probleem waar ik me werkelijk niets bij kan voorstellen. Als er hier taart overblijft dan eten we dat met smaak de volgende dag op. Wij krijgen ook wel eens overgeschoten taart van schoonouders en ook daar hebben wij niet de minste problemen mee.

Gebakken aardappels die overblijven, dàar heb ik een hekel aan, zie daar de volgende dag maar eens op een leuke manier vanaf te komen. Taart daarentegen komt altijd zonder moeite op.

Bij ons blijft overigens van een kinderverjaardag geen taart over, ik maak meestal zelf taart en gelukkig komt het aantal gasten altijd redelijk overeen met het aantal porties dat je uit een springvorm van 24 cm haalt (als de kinderen gaan puberen zal ik een grotere vorm moeten kopen).

Groeten,

Temet

caton

caton

17-03-2015 om 13:05

onverwachte gasten

Dat komt hier wel eens voor hoor. Een vriendin van de kinderen, een loge bij mijn broer, mensen die eerst niet zouden komen maar nu toch aanwippen, getrouwde kinderen van mijn broers en zussen die de ene keer wel en de andere keer niet komen. Kan allemaal!

Hanne.

Hanne.

17-03-2015 om 14:23

onverwacht

Onverwacht komen mijn verjaardagsgasten zelden (ik heb ze uitgenodigd), maar ik weet van te voren niet hoeveel personen er komen.

Bij verjaardagen stuur ik een mailtje met dat er dan en dan een verjaardag wordt gevierd en ik zie wel wie er komt.

Soms komt iedereen met aanhang en kinderen. Soms haken er toevallig veel mensen af en blijven aanhang en kinderen thuis. Dat scheelt een flink aantal personen.

Pug

Pug

17-03-2015 om 14:59

Temet

Het is niet dat ik de taart niet lust, maar ik ben altijd bang dat ik er dik van word

Tine Winkel

Tine Winkel

17-03-2015 om 17:45

taart ipv brood

en dan word je er niet snel dik van
als je aanleg hebt voor dik worden, moet je natuurlijk niet en en doen, maar of of. Lekker hoor, een stuk taart bij de lunch...

Tijgeroog

Tijgeroog

17-03-2015 om 19:27

Kan altijd

Ik heb altijd wel wat potjes met groente, of wat in de vriezer, of nog brood, soep, fruit, toastjes met kaas. Ik kan altijd wel wat verzinnen en mocht er nou echt niets meer te eten dan kunnen we altijd even naar de snackbar of de Chinees rijden.
En dan kan het natuurlijk nog steeds zo z'n dat ik op een bepaald moment graag weer even alleen wil zijn, maar te weinig eten zal nooit een reden zijn waarom mensen moeten vertrekken.

creabea

creabea

17-03-2015 om 22:44

toch

ben ik nieuwsgierig waarom half a twin dan zo rigide was met het opdienen van de maaltijd, na vertrek van de opa en oma. Het komt op mij ook niet gastvrij over, maar we weten het niet; er is vast een reden voor?

En ik heb ook altijd wel genoeg eten in huis, maar na een drukke dag met (kinder)verjaardag heb ik liefst geen eters over de vloer tot 8 uur 's avonds, of het moet al in de vakantie zijn.

Half a twin

Half a twin

18-03-2015 om 08:01

Rigide?

Alle gasten was de mogelijkheid geboden om mee te eten, indien vooraf aangegeven. De ovenschotel kon naar keuze met of zonder kaas worden "besteld". Dit had ik ingebouwd, omdat ik weet dat pa en ma niet van kaas in warme gerechten houden. Pa en ma hadden niet aangegeven te willen blijven eten en de andere gasten wilden het traditionele recept met kaas.
Toen ze zo laat binnen kwamen vroegen een aantal gasten of ze ook bleven voor de maaltijd. Nee, ze gingen liever thuis eten, want ma wist niet wat ik allemaal in die ovenschotel had gedaan aan "enge" ingrediënten.
Als je dan aangeeft dat je niet blijft eten, houd je daar dan ook aan. Zeker als je zelf ook altijd je feestelijkheden strak regisseert. Een uitnodiging van die kant heeft een begin en eindtijd en een mededeling over wel of niet een maaltijd en voor wie dan wel.
Ik denk dan heel nuchter: Wat u niet wilt dat u geschiedt doe dat ook een ander niet. Maar kennelijk kunnen zij dat niet.
Eten opdienen met de niet mee-etende gasten er ook nog bij werd lastig, bord op schoot vindt mijn gezin lastig. Ik woon niet zo heel royaal.

Cat

Cat

18-03-2015 om 08:20

en vind je dat leuk Half a twin?

Die strak geregiseerde feestjes bij je schoonouders?
Tsja, als je die leuk vindt dan is dat jouw smaak.
Ik vind het allemaal heel rigide klinken, het zou mijn feestje niet zijn.

(Kan me van vroeger wel herinneren bij voormalige schoonouders bijv, dat ze boos reageerden bij bijv kerst als we iets later waren. Nou, het feestelijke is er voor mij wel af dan)

Barvaux

Barvaux

18-03-2015 om 08:22

maar

Hoe vind je nu zelf dat je het hebt opgelost dan? Je laat dus je Overijsselse schoonzus met jonge kinderen een uur langer wachten om een punt te maken naar je verschrikkelijke schoonouders? Ik had gewoon het eten opgediend, ze wilden niet eten, waarom blijf je dan wachten?

Marea

Marea

18-03-2015 om 08:27

Gewoon klaarmaken

Waarom zo moeilijk. Je wist dat ze niet wilden meeeten want ze lusten je overschotel niet. Dan ga je dus gewoon koken op de tijd dat het je uitkomt en laat je je gasten niet wachten. Op het moment dat het eten op tafel komt, willen je zo geliefde schoonouders het toch niet eten, dus je gaat aan tafel met je andere gasten en laat hen op de bank zitten. Willen ze dan ineens toch eten, dan herverdeel je de porties en haalt wat brood uit de virezer.
Na het eten kunnen je schoonouders dan even afwassen en de keuken opruimen voordat ze weggaan

creabea

creabea

18-03-2015 om 09:06

sorry, half a twin

'rigide' is wel een zwaar woord, maar zo kwam jouw berichtje een beetje over, zonder de rest van de info. Ik vermoedde al dat je schoonouders het gerecht niet zouden lusten o.i.d, zo doen mijn ouders ook (zie mijn draadje bij relaties).

Ik zou gewoon het eten opgediend hebben, en dan moesten je schoonouders maar zien of ze er zonder bord bij kwamen zitten of niet. Desnoods zouden ze een boterham kunnen krijgen (maar dat willen mijn ouders ook nooit). Verder kan ik me voorstellen dat het wat meer organiseren is als je niet zo ruim woont, maar ach, met een feestje is het toch altijd een beetje anders dan anders. Anders laat je een deel van de gasten aan tafel zitten en een deel op de bank? Wij kunnen ook maar maximaal 10 mensen kwijt aan de eettafel in de keuken, en als we met meer zijn improviseren we een laag tafeltje voor de kinderen (campingtafeltje, of een plank op een stevig onderstel met kleed erover) waar ze op de grond aan kunnen zitten. Zo heeft iedereen toch een tafel om z'n bord op te zetten.

Barvaux

Barvaux

18-03-2015 om 09:09

maar

Je ruimte als argument gebruiken slaat ook nergens op want als ze drie dagen van tevoren hadden gezegd dat ze wél wilden eten zónder kaas had je toch niet tegen je schoonzus gezegd dat ze nu maar voor het eten naar huis moest gaan omdat het huis dan te klein zou zijn?

Half a twin

Half a twin

18-03-2015 om 10:06

Reactie

Nee Cat die strak geregisseerde feestjes daar zijn niet leuk, gasten welkom vanaf 14.00 betekent daar dat je er ook om uiterlijk 14.10 moet zijn, liefst nog eerder dan 14.00 anders ben je te laat.
Als ik van tevoren had geweten dat ze wel bleven eten, had ik bij mijn ouders de "leentafel voor feesten" gehaald, en die al van tevoren neergezet, zodat iedereen daaromheen zat. Dan was de borden en schalen op tafel zetten makkelijk geweest.
Ik vind het heel moeilijk, schoonouders (vooral schoonmoeder) die zeer nadrukkelijk verlangt dat wij rekening met haar houden, de goede stoel voor haar vrijmaken als ze komt, precies de juiste hapjes in huis halen die zij lust en dat ze geen rekening met ons houdt, als wij voor het eerst in 25 jaar een keer een eindtijd hebben voor de gasten die niet willen blijven eten. Temeer daar ze zelf haar gasten letterlijk wegstuurt als ze vind dat het tijd is om te eten/slapen.
Dat is dan wel een voordeeltje voor ons, de feestjes daar duren eigenlijk nooit te lang waardoor we te laat op bed liggen. Uiterlijk 22.00 uur staan we daar buiten.

Ik probeer zoveel mogelijk rekening te houden met gasten, wat ze wel en niet lusten, zorg voor voldoende tafel en stoelen als ik weet hoeveel mensen er blijven eten, andersom verwacht ik dan ook van gasten dat ze zich enigszins houden aan het voorgestelde programma en daar dan niet hun eigen draai aan geven.
Bovendien weet je de verjaardagen van je kinderen en kleinkinderen toch al enige jaren, is het hier de gewoonte dat verjaardagen altijd op de eigen dag gevierd worden, dus daar kan je rekening mee houden.
Gisteren stond ik bij de tandarts en moest 2 vervolgafspraken maken, de assistente noemde x april, (ma haar verjaardag) dan vraag ik of het 's morgens vroeg kan of een andere datum. Ik weet nog niet hoe het gevierd wordt en wil niet het risico lopen op de "feesttijd" bij de tandarts te liggen. Of misschien had ik het gewoon wel moeten doen, had ik niet naar het suffe feestje gehoeven maar zo ben ik niet opgevoed.

Ginny Twijfelvuur

Ginny Twijfelvuur

18-03-2015 om 11:59

Nee natuurlijk niet

Waarom zou je willens en wetens een afspraak inplannen op een tijdstip dat mogelijk niet uitkomt.
Om een rekening te vereffenen?

Jij wringt je in bochten verwacht dat je schoonma dankbaar is. Dat is geen reële verwachting. Dat kan ze namelijk vermoedelijk niet. En zij heeft er ook niet om gevraagd.
Was het nu zo bezwaarlijk om de tafel te dekken voor je overige gastennen die menskes te voorzien van een kopje koffie? Ma in haar troon en de rest aan tafel.
Prima toch?

Stenna

Stenna

19-03-2015 om 20:26

daar gaan we weer

Dit komt weer neer op de aloude, immer herhaalde raadgeving aan Half a Twin of wat voor nicks ze allemaal nog meer gebruikt: Je schoonma veranderen kun je niet, alleen jezelf. Dwz: hoe je er zelf in staat en met haar eigenaardigheden omgaat. Maak je niet zo druk, doe je eigen plan en laat de reactie van je afglijden.
Maar goed, dat weet je allang.

Marea

Marea

19-03-2015 om 21:43

Stenna

Ik vind dit niet een draadje over hoe vervelend die schoonmoeder is. Ik vind dit meer een draadje dat laat zien hoe ontzettend ongastvrij en rigide half-a-twin is. Je andere gasten honger laten lijden omdat je niet wil dat schoonpa en schoonma een hapje warm eten krijgen!

Half a twin

Half a twin

20-03-2015 om 07:58

hadden best vorkje mee mogen prikken

Ze hadden best mee mogen eten, maar ze wild er n dat niet. Ze willen dat nooit. Ik had aangegeven wat ik zeg zou maken naar keuze met of zonder kaas. Zelfs op de dag zelf is het nog met een vrolijke noot ter tafel gebracht door mijn gasten. Zo van: blijven jullie ook eten? Nee ze bleven niet eten, want Half a twin gebruikt allemaal enge dingen in haar eten en dat lusten wij niet. Ik denk dan als je niet wilt blijven voor de maaltijd ga dan op tijd weer weg, of nog beter kom op tijd. Dat is netjes en respectvol naar de gastvrouw.

Barvaux

Barvaux

20-03-2015 om 08:16

nee nee nee half a twin

Je had ze dus gewoon in hun hoekje moeten laten zitten en het eten moeten opdienen zoals je van plan was, niet van die argumenten geven achteraf waarom dat allemaal niet zou kunnen. De kans was overigens groot dat ze gewoon zelf waren opgestapt als je met het eten was aangekomen. Ik vind het echt tekenend... altijd maar klachten over ze maar je denkt zelf ook niet logisch na.

Ginny Twijfelvuur

Ginny Twijfelvuur

20-03-2015 om 09:13

Heb jij zo'n grote hekel aan je schoonma dat je dit over de rug van je schoonzus uitvecht? Zodat deze op een doordeweekse dag, terwijl ze nog een heel eind moet rijden, tot 7 uur moet wachten voordat ze met haar kinderen wat te eten krijgt?

Dat is echt buiten proportie half a twin.

Ik vind dit ook tekenend. Wat eigenlijk steeds gezegd wordt is dat jij de wijste zou moeten zijn. Dat wil maar niet lukken, blijkt.
Verder vind ik dat je die mensen best een broodje of zo had kunnen aansmeren. Of een cup a soupje.

Stenna

Stenna

20-03-2015 om 09:22

zo'n hekel

Ja, Ginny, dat heeft ze inderdaad. Is al zo vaak aan de orde geweest, volledig verwikkeld in een alles opslurpende machtsstrijd met schoonma. Get a life.

Lang leve de pizzaboer, met bezorging..

@half a twin, iemand die zich laat koeieneren als een klein kind, wordt ook gekoeieneerd als een klein kind. Ik zeg niet dat je een klein kind bent, maar dat dit in het algemeen zo werkt. Nu, je bent een volwassen vrouw en dus heb je de regie in eigen hand. Liever een paar sjacherijnen die niet hun vaste plaats aan tafel hebben dan het grotendeel welkome vrienden en familieleden die op het puntje van de stoel geduldig op eten zitten te wachten.

Voor mij is het vaak een verrassing hoeveel er komen en ook blijven eten. Ik maak geen ovenschotels of pannen soep meer. Ik bestel een paar pizza's met verschillende smaken dus voor elk wat wils. Makkelijk op een bord op schoot dus ook geen tafelsettingsprobleem. Wie culinaire hoogstandjes prefereerd, mag dat thuis zelf maken.
Vaak is pizza bezorgen nog goedkoper dan zelf koken waar een redelijke hoeveelheid eten overblijft en welke je tegen heug en meug nog twee avonden mee kan vullen.
Lekker ontspannen want zo vaak zie je je gasten niet. Wie zich opvreet aan het gedrag van 2 mensen, straalt dit over op de rest en dit geeft een weerklank op de verjaardag.

Ik weet niet of je al vaker op OO over je schoonmoeder klaagt, het is wel een veelvoorkomend ongemak wat je zelf in handen hebt.

Stenna

Stenna

20-03-2015 om 10:33

voorspelbare reactie

van half a twin: Ja maar MIJN schoonouders zijn ZO moeilijk: lusten ook geen pizza (want kaas erop)
Te rigide/onwillig om dan iets anders te verzinnen. Maar ben het volledig met je eens hoor Flanagan. Niet zo moeilijk doen, en je niet in onnodige bochten laten wringen, daar ben je zelf bij.

Marea

Marea

20-03-2015 om 10:35

Flanagan

Flanagan: "Ik weet niet of je al vaker op OO over je schoonmoeder klaagt, het is wel een veelvoorkomend ongemak wat je zelf in handen hebt."

Heb je dan het hele schoonmoederfeuilleton gemist?
http://www.ouders.nl/forum/relaties/hulp-nodig-egocentrische-schoonmoeder

Amusant leesvoer.

Cat

Cat

20-03-2015 om 10:55

Half a twin

Tsja, lijkt me een lastige combi; controle behoeftige schoonmoeder en controle behoeftige schoondochter. Kan me goed voorstellen dat dat een probleemrecept is. Joh, jij bent jong en vast nog in staat tot verandering. Doe eens gek, doe eens spontaan, laat dingen los! Waar gaat het om bij feestjes, wat wil je, wat kun je??

Jaina

Jaina

20-03-2015 om 10:59

Maar

Als je schoonouders niet mee willen eten (wat kan) dan ga je toch gewoon aan tafel met de mensen die wel mee willen eten. Dan geef je de schoonouders nog een kopje koffie (of iets anders te drinken) en dan ga je gewoon aan tafel. Doen schoonouders daar moeilijk over (of zeuren ze er later over) dan zeg je vriendelijk dat je ze had gevraagd of ze mee wilden eten maar dat zij het niet wilden.
Het komt hier trouwens ook wel eens voor dat er een gast is die niet mee wil eten (vanwege bijvoorbeeld een diner elders die avond) maar nog wel even blijft als het eten al klaar is. Dan gaan de andere gasten gewoon eten. Toch helemaal niet moeilijk.

Marea en Cat,

(Ot) dat draadje ging vooral om Lies en Blom, met een enkele reactie van half a twin.
Ben benieuwd of we weer de 1000 halen. Ik was op een gegeven moment wel de draad kwijt.

Maar @Half a twin, een klant kan ook pizza's zonder kaas bestellen of pizza half om half., voor ieder wat wils. En je kan ze nog opwarmen ook , voor eventuele laatkomers..
Het maakt niet veel uit wat tijdens het verjaardagsfeest op tafel komt, als het toetje (feestelijke ijstaart) maar een succes is.

amk

amk

20-03-2015 om 11:27

bezorgen?

niet overal heb je dat soort diensten hoor, dat is luxe van wonen in een stadsregio. Supermarkt is ook niet op zondag open, die gaat op zaterdag gewoon om 17:00 dicht. Dat is al een verruiming want het was 16:00 tot 2 jaar geleden.

Mango

Mango

20-03-2015 om 13:05

Flanagan/ ontopic

dan heb je iets gemist over lies.

Half a twin komt op mij over als een persoon die veel regeltjes in haar leven heeft over hoe het hoort. Op schoonmoeder heeft ze die invloed niet en dat botst.

ontopic: Ik snap dat in tijden van jonge kinderen en drukke schema's mensen minder "gastvrij" zouden zijn dan wanneer je ouder bent en die tijd gehad hebt. Sommige mensen kunnen 10 ballen in de lucht houden en anderen hebben moeite om met 1 te zwaaien zonder te laten vallen.
Ik zou daarom gewoon de tijden ook veranderen, al hoewel dat lastig is met slaapjes.

Kaaskopje

Kaaskopje

20-03-2015 om 23:16

Verjaardagen

Op verjaardagen zijn er geen vaste regels bij ons. Wie komt die komt en gaat weg als hij uitgezeten is. Het is nog nooit bij me opgekomen om een schema op te geven, hooguit een 'vanaf-tijd'. Wat eten betreft haal ik voldoende in huis voor wat mogelijkheden. Rond een uur of 5 vraag ik wie er mee wil eten en aan de hand van het antwoord, maak ik eten. Dat zijn geen culinaire hoogstandjes. Een paar potten Tandoori met rijst, groente en vlees met sla bijvoorbeeld. Dat kan voor kleine en grotere gezelschappen.

Dat kinderen moe worden op hun verjaardag neem ik voor lief. De volgende dag lekker een pyjamadag inlassen en bij laten komen. Om uitputting voor te zijn zou een slaapje voor de visite komt misschien kunnen schelen. Dus als de visite vanaf 11 uur welkom is om 10 uur nog even een poging wagen, of 12 uur en een uurtje dáárvoor.

Ik heb ook wel ervaring met mensen die liever apart komen. Ik vond dat soms ook wel lastig. Het voelt toch een beetje als tweede ronde, waarvoor je weer verse taart moet halen en zo. Maar dan is het een kwestie van keuzes maken. Toch maar blij zijn dat zo iemand de moeite neemt, of blijven mopperen over het ongemak? Ik koos dan toch maar voor het eerste.

Reageer op dit bericht

Op dit topic is al langer dan 4 weken niet gereageerd, daarom is het reageerveld verborgen. Je kan ook een nieuw topic starten.