Huis, Tuin en Keuken Huis, Tuin en Keuken

Huis, Tuin en Keuken

Hoe kom ik nu nog aan een eclipsbril?

Ja, ik weet het, ben er erg laat mee. Hoe kom ik nu nog aan een (liever 3) eclipsbril(len)?


Barvaux

Barvaux

19-03-2015 om 18:58

brunette

En ja met die zonnebril zit je toch echt helemaal fout en helaas zijn er dus ook nog leerkrachten die dat tegen hun kinderen zeggen. Net nog weer een oogarts op tv: kans op 90% blindheid...

schoolpleinpraat

We hadden het er vandaag over met een paar moeders: niemand van ons kent iemand die ooit blind of slechtziend is geworden van (te lang) kijken in de zon. Die mensen zouden er toch moeten zijn? Wie kent wel iemand?
Of zou het niet toch een heel klein beetje meevallen allemaal?
Wie werpt zich op als vrijwilliger om dit eens even te testen?

Angela67

Angela67

19-03-2015 om 19:21

jippox

het idee is toch juist dat doordat er een gedeeltelijke zon is, je er wel in kunt kijken en normaliter knijpen je ogen zich gewoon zover dicht dat het geen schade oplevert?
Dus het is verradelijke situatie, morgen, daartegen wordt volgens mij gewaarschuwd.
gr Angela

Stenna

Stenna

19-03-2015 om 19:25

snapniet

Ik heb altijd begrepen dat het gevaar er in schuilt dat je tijdens de verduistering zomaar recht in de zon kunt kijken zonder te merken dat dat je ogen beschadigd. Precies zoals normaal gesproken recht in de zon kijken je ogen ook zou beschadigen, als je dat zou kunnen (maar dat houdt je normaal niet uit. Maar nu wordt er allemaal paniekerig gedaan over het licht an sich tijdens de verduistering, met scholen die al speciaal de zonwering dicht gaan doen of de ramen afplakken zodat er geen "schadelijk licht/straling" binnenkomt, + de kinderen een brilletje geven om "veilig buiten te kunnen spelen". Dat lijkt mij onzin? Er komt toch geen extra licht of straling vrij? Je moet alleen niet in de zon kijken, wat je normaal ook niet zou doen. En als je wel wilt kijken, omdat het bijzonder is, dan een speciaal brilletje (maar anders niet). Of ben ik dan toch niet goed op de hoogte?

Angela67

Angela67

19-03-2015 om 19:53

dat is inderdaad overdreven

het lijkt me slim om die kids uit te leggen dat ze er gewoon niet in moeten staren. maar verder . . geen paniek zaaien lijkt me.
gr Angela

Haha stenna

Je hoeft geen bril op om buiten te spelen en de zonwering hoeft niet dicht. Idiote juffen.

T is alleen erg onverstandig om zonder eclipsbril recht in de zo'n te kijken. Normaal gesproken doe je dat van nature al niet, maar tijdens een verduistering is de verleiding groter. Maar het gevaar op oorbescherming nog steeds aanwezig.

Angela67

Angela67

19-03-2015 om 19:54

ingridT

automatische woordaanvulling . . ? "oorbescherming"

Autocorrect!!!

Waarom maakt ie van oogbeschadiging in hemelsnaam oorbescherming??? Sorry!

mijk

mijk

19-03-2015 om 20:08

In groningen kun je morgenochtend

Naar het infoversum om te kijken en daar ook voor 2 euro nog eclipsbril kopen...

Pien

Pien

19-03-2015 om 21:11

Oude eclipsbril

Ik heb een eclipsbril uit 1998, toen ik op de Antillen een volledige zonsverduistering meemaakte. Is die bril nu gewoon nog goed? Hij zit in mijn fotoalbum van destijds geplakt. Ik kan hem zo meenemen naar mijn werk (basisschool) morgen. Maar ik twijfel of zoiets niet slijt/vergaat/weet ik wat. Ik kan er niks over vinden, alles wat ik google met de term eclipsbril gaat over morgen...

Weet iemand dit toevallig?

Pien

Pien

19-03-2015 om 21:16

Mmmm

Laat maar... Ik zie nu dat de bril van destijds helemaal niet meer in dat plakboek zit. Ik herinner me nu dat ik hem er een jaar (?) later uitgehaald heb, omdat er toen een gedeeltelijke zonsverduistering in Nederland was...

mijk

mijk

19-03-2015 om 22:47

heb hem net gebouwd voor dochters klas

Werkt prima (heb de kamp verduisterd!

Anneque

Anneque

20-03-2015 om 07:29 Topicstarter

Ingridt

Hee, dat wist ik niet, dat dat nu een camera obscura werd genoemd. Leuk!

Ramen afplakken?? Het wordt steeds gekker. Ik snap niet dat mensen zo slecht geïnformeerd zijn (en dan bedoel ik mensen die het zouden moeten weten omdat ze de zorg voor kinderen hebben: leerkrachten, ouders die ik spreek). Met één muisklik heb je alle info die je nodig hebt, het is geen rocket science, de verklaring is doodeenvoudig en nog steeds denken mensen dat je best ff ongestraft in de zon kunt turen morgen (of dat er gevaarlijke straling heerst).

Ondertussen hangt er hier een dik grijs wolkendek.....

Barvaux

Barvaux

20-03-2015 om 08:01

haha

Wat een mafkezen zeg... de een bagatelliseert het te veel en de ander overdrijft. Lijkt wel of we decennia terug zijn in de tijd. Ik snap nu overigens wel de gedachtengang van die opa eerder in het draadje. Gewoon verkeerd begrepen. Om kwart over tien npo1 kun je ook kijken (zonder eclipsbril)

naar buiten?

Ik heb een lunch buiten de deur, kun je wel gewoon buiten fietsen? Het duurt tot 11.48 begrijp ik. De zon staat ook nog vrij laag in deze tijd van het jaar. Ik hoop toch maar op een bedekt wolkendek.
Want geen eclipsebrilletje.

Anneque

Anneque

20-03-2015 om 08:40 Topicstarter

Annej

Je kunt net zo goed naar buiten als wanneer de zon in zijn volle glorie straalt. Je moet alleen niet zonder eclipsbril IN die zon kijken. Da's alles.

School hier houdt alle kinderen voorzichtigheidshalve binnen, hoor ik net. Ik baalde al, want voor niets drie brilletjes gekocht. Tot ik hoorde dat ze in de pauze wél naar buiten mogen.....alsof er in dat kwartier geen honderden nieuwsgierige oogjes beschadigd kunnen raken. Pffff de logica is vér te zoeken.

Ja Anneque

Ik wordt een beetje zenuwachtig van die verhalen want ik fiets dan juist richting de zon. Maar ik begrijp ook dat je wel even een glimp kunt kijken en dan weer wegkijken, want een natuurlijke reactie bij zoiets is wel om even te kijken, beetje dwangmatig denk ik.
Maar hier zit het wolkendek potdicht.

Ik lees dat er de laatste keer (maar) 9 slachtoffers zijn gevallen in Nederland, met 2 met ernstige schade.

http://www.volkskrant.nl/wetenschap/vijf-eclipskijkers-lopen-ernstig-oogletsel-op~a534810/
"In heel Europa hebben enkele honderden mensen oogletsel opgelopen. In Spanje vielen meer dan vijftig 'eclips-slachtoffers'. Sommige liepen zeer ernstige oogschade op. Ook in Turkije hebben zeker vijftig mensen schade opgelopen door het onbeschermd kijken naar de zonsverduistering. Ondanks de talloze waarschuwingen door de autoriteiten, hadden veel Turken geen moeite gedaan een eclipsbrilletje te vinden. Op grote schaal keken de mensen door zwarte vuilniszakken en stukjes zwart plastic naar het gevaarlijke zonlicht."

http://retro.nrc.nl/W2/Lab/Profiel/Zonsverduistering/100899e.html
Sommigen hebben magische voorstellingen en eindtijdvisioenen bij de eclips, ook daar vallen slachtoffers.

"De zonsverduistering heeft haar eerste twee slachtoffers geëist. In het Colombiaanse dorpje Cali heeft gisteren een veertigjarige man zichzelf en zijn vrouw met een pistool om het leven gebracht "om het einde van de wereld dat woensdag aanstaande is, voor te zijn", aldus een briefje dat op zijn lichaam werd gevonden. De eclips zal morgen in Colombia niet zichtbaar zijn, maar is wel onderwerp van uitgebreide berichtgeving in dit Zuidamerikaanse land. (AFP)

Dracula

De zonsverduistering die zich in Roemenië voor de volle honderd procent zal openbaren, heeft tv-stations in dat land ertoe gebracht meer Dracula-films uit te zenden."

Anneque

Anneque

20-03-2015 om 10:08 Topicstarter

Grijs

Hoe is het bij jullie allemaal nu? Hier (Drenthe) zit het potdicht en er lijkt geen beweging in te komen

Angela67

Angela67

20-03-2015 om 10:11

In de buurt van Utrecht

potdicht . . .

Katniss

Katniss

20-03-2015 om 10:14

Alles grijs hier, de hele ochtend nog geen zon te zien (023).

Engeland Live

http://www.telegraph.co.uk/news/science/science-news/11484521/Solar-eclipse-2015-live.html

"08.50
Well It's started. Not the eclipse. The jokes.
I think the Solar Eclipse is one giant cover-up.
— Marty Lawrence (@TeaAndCopy) March 20, 2015
Remember not to look directly at jokes about the eclipse.
— Matt Leys (@mattleys) March 20, 2015"

Barvaux

Barvaux

20-03-2015 om 10:19

nou annej

Dat jij ook niet weet hoe het zit verbaast me echt enorm... het gaat gewoon over het tegen de zon in kijken, niet over het fietsen buiten.

Hoe kan het toch dat mensen het allemaal zo fout interpreteren?

Als je een totale zonsverduistering hebt kun je je bril afdoen als de eclips totaal is, bij ons is er geen totale zonsverduistering dus je moet een eclipsbril op als je naar de zon kijkt. Hoe moeilijk is het?

Zelfs ik Barvaux

Leuk om te zien dat je 'meer' van mij verwacht.

Cat

Cat

20-03-2015 om 10:48

nou nou

Wilde zelf ook niet graag de deur uit. Heb geen brilletje, alleen een laskap en daar zag ik me niet mee fietsen. Lijkt me nl erg lastig *niet* te kijken.
Helaas is hier helemaal niets te zien.

Barvaux

Barvaux

20-03-2015 om 11:01

net op tijd

Ik stak net op tijd mijn neus buiten de deur, had zelfs geen idee of ik door mijn voorraam of achterraam moest kijken Ik liep even naar de schuur en toen zag ik opeens dat er een helder deel aan kwam met veel licht er achter in een verder zwaar bewolkte lucht. Ik had nog alle tijd om mijn camera te pakken en zo een mooie foto te maken! Geen eclipsbrilletje nodig!

Cat

Cat

20-03-2015 om 11:04

Barvaux

Volgens mij is dat dus juist gevaarlijk wat je deed.

Anneque

Anneque

20-03-2015 om 11:50 Topicstarter

Barvaux

Serieus? Zonder eclipsbril? Dan waren er nog veel wolken hoop ik maar?
http://www.fotoclub.nu/durf-te-vragen-hoe-fotografeer-ik-een-zonsverduistering/

Wel leuk dat je nog iets gezien hebt, hier zat alles de hele ochtend potdicht.

Barvaux

Barvaux

20-03-2015 om 11:59

duh...

Ja het was extreem bewolkt en net even wat licht tussendoor dus ja dat was dus totaal niet gevaarlijk. Ik weet echt wél wat ik doe Het was nog donkerder dan normaal met zonnebril.

Je weet toch wel hoe het er uit ziet als de zon een beetje dóór de wolken schijnt? Dan zie je dus nog steeds wolken voor de zon maar doordat de zon zo sterk is kun je die grote ronde cirkel zien nou in dat geval was het net een maantje

Veilig

http://www.trouw.nl/tr/nl/4492/Nederland/article/detail/3917409/2015/03/20/Dan-maar-op-het-scherm-de-foto-s-van-de-zonsverduistering.dhtml

Hier kun je 'veilig' de beelden van de recente eclips zien. Moois uit de ruimte gemaakt door internationaal space station en een bijzondere, ongeloofwaardig mooi, net een brokaten kleed met diamanten in phibsborough in Dublin.

Reageer op dit bericht

Op dit topic is al langer dan 4 weken niet gereageerd, daarom is het reageerveld verborgen. Je kan ook een nieuw topic starten.