Relaties Relaties

Relaties

Geurzakje

Geurzakje

17-04-2015 om 14:07

Allergie zus


Caesar

Caesar

20-04-2015 om 20:12

AnneJ

Moet de hele wereld stoppen met bananen eten of moet je vooral zelf zorgen dat je niet in aanraking komt met allergenen? Dat is zo'n beetje de situatie van Geurzakje.

Dat ligt niet vast Caesar

http://www.kidspot.com.au/youre-against-the-anti-allergy-bans-at-school-are-you-nuts/
Daar zul je het met elkaar over moeten hebben Caesar. Maar wat mij betreft ligt zo'n discussie niet bij voorbaat vast.
Inmiddels zijn er ook zoveel kinderen allergisch dat sommige scholen en opvangvoorzieningen geen noten meer accepteren. Nou ja, in Nederland is het nog niet zo strak geregeld. Je kunt hooguit vragen om daar rekening mee te houden.
http://www.anafylaxis.org/forum20/139.html
En nu is het de zus van Geurzakje maar stel je voor dat je nooit langs kunt gaan bij je moeder vanwege je allergie?
Als moeder, tenminste als moeders het snapt sommigen denken nog steeds dat allergie tussen de oren zit, zou ik denk ik verder gaan in het hypo allergeen maken van mijn eigen huishouding als het om mijn kind gaat.

Caesar

Caesar

20-04-2015 om 21:11

AnneJ

Maar wat wil je nou precies doen? Alle mogelijke allergenen verbieden? Ben benieuwd of er nog iets overblijft.....

Tja

Dat bedoel ik. Je schippert. En laat het van de situatie, de relaties en de verhoudingen en het overleg afhangen. Lekker vaag he?

Lichtallergie

Ik ken een situatie waar een alleenstaande dochter een lichtallergie had. Ze kon zich alleen maar thuis opsluiten en naar haar moeder die ook in haar huis elk spoortje licht buitensloot. Dat gaf wel een commotie bij de rest van de familie. Kleinkind die dacht dat het tussen de oren zat en dat het zielig was voor oma om dan de hele dag in het donker te zitten.
http://www.gezondheidenco.nl/extreme-lichtallergie-altijd-het-donker/
Maar als je nergens meer kunt komen raak je ook depressief.

bieb63

bieb63

20-04-2015 om 21:52

anneJ

Dat soort allergiën lijkt me vreselijk (bijv al flauwvallen van de lucht van een banaan). Heel moeilijk, zelfs vreselijk!, voor de persoon zelf. Maar wat moet de buitenwereld daar precies mee?

Caesar

Caesar

20-04-2015 om 21:54

Bieb63

Heel makkelijk. Al het licht moet verboden worden. En bananen ook.

Bananen

Zo'n banaan is niet zo moeilijk. Je vind het niet leuk maar ik onttrok me er aan en het bleek toch tijdelijk. Maar aan mijn familie kon ik wel vragen om even geen banaan in mijn nabijheid te consumeren. Het hangt er gewoon vanaf.
En mijn baan hing er niet vanaf. Want dat kan ook nog. Als je je afzondert van je collega's met zo'n verhaal dat mensen soms maar half geloven.

Caesar

Caesar

20-04-2015 om 22:50

AnneJ

In het verhaal van Geurzakje ging het niet om even geen banaan eten. Daar moeten de bananen middels een kruistocht uitgeroeid worden. En dat gaat mij dus echt te ver.

Charlie vo

Charlie vo

20-04-2015 om 22:52

Rekening houden met

Je leven aanpassen voor iemand met een allergie is geheel iets anders dan je leven gaan aanpassen alsof je de allergie zelf hebt.

Ik heb jaren niet met collega's op café kunnen gaan, vanwege het roken. Ik voelde me buitengesloten. En nu er op café niet meer gerookt mag worden, kan ik lekker mee en voel ik me meer dan ok.

Hetzelfde geldt voor familie waar er binnen gerookt wordt. Mijn familie is het al jaren gewend om altijd buiten te roken, ook als ik er niet ben. En de vader van mijn vriend die rookt buiten er nu ook vrolijk op los. Het leuke van dit verhaal : alle zussen en broers van mijn vriend zijn me dankbaar want ze hadden een hekel aan het roken van hun vader. Nu ja, 'k voelde me wel een beetje gebruikt.

Ook zit ik met voedselallergiën, geen kleur- en bewaarmiddelen. Als er een feestje is in de familie...wat ga ik drinken of eten?

En daar bovenop ben ik nog eens allergisch aan stof en huisdieren.

Goh, met dit neer te pennen, besef ik hoeveel mijn familie eigenlijk voor me doet. Ik moet hun eens bedanken.

Maar... ze moeten niet leven alsof ze mijn allergie hebben.

Geurzakje

Geurzakje

21-04-2015 om 01:07

Aanpassen

Je leven aanpassen voor iemand met een allergie is geheel iets anders dan je leven gaan aanpassen alsof je de allergie zelf hebt.

Ja precies, daar gaat het mij ook om. Misschien zat mijn zus ook wel even in een depressief moment toen ze haar verwachtingen opschreef. Ze heeft het daarna afgezwakt.

Ik vind het sneu dat ze hier last van heeft, maar zoals Mark ook al zegt heb ik ook het gecoel dat er meer aan de hand is dan een allergie. De opmerking van Marea: "ik vind dat je enorm veel geduld met haar hebt. Ik zou het niet kunnen opbrengen. Vaak is het met dit soort mensen zo dat als je het ene aanpast, ze wel weer met iets anders komen." raakt me ook wel. Zo vader, zo zus.

AnneJ, allergisch reageren op de geur van bananen is nieuw voor mij. Voor het fruit zelf, na het gegeten te hebben, dat fenomeen ken ik wel, maar de geur??

Zo is het

Je wordt al snel verdacht van aanstelleritis. Maar ja. Gelukkig is het bij mij grotendeels voorbij. Ik moet alleen niet teveel melk drinken en verder zoek ik al te grote allergenen gewoon niet op. En dus ben ik klachtenvrij. Maar ik weet nog hoe realistisch de klachten waren.
Het lijkt soms wel of allergie een geloof is, je kunt er wel of niet in geloven.
Mijn moeder heeft mijn kleine nichtje indertijd zo eens naar de SEH geholpen. Allergie oke maar een kind moet toch een Jan Hagel kunnen eten?

Bea

Bea

21-04-2015 om 03:25

geurloze middelen

Geurloze wasmiddelen en geurloze deodorant zijn tegenwoordig in elke supermarkt makkelijk te krijgen, evenals azijn (te gebruiken als wasverzachter). Wat is er op tegen om dat te gebruiken? Het is geen moeite en ik zie geen enkel nadeel.

Als je zus niet komt, kun je er een lekker eigen geurtje bij doen met een parfum naar keuze. Dat ruikt veel lekkerder dan een cocktail van al die goedkope stinkende parfums die overal in zijn verwerkt.

Sommige mensen, huizen of auto's stinken inderdaad erg naar wasmiddel, wasverzachter, deodorant of (kankerverwekkende) "luchtverfrissers". Bah. Ik vind dat nog viezer dan zweetluchten.

Ga voor geurloos (als je zus komt) of eventueel een subtiel fijn parfum (op andere dagen), veel lekkerder.

Pol

Pol

21-04-2015 om 10:33

Maar Bea

Er zijn mensen die een wasmiddel gewoon lekker vinden ruiken, of een deo.
Dat jij dat vies vindt dat kan, maar wil niet zeggen dat het ook zo is. Geur is subjectief.

Een subtiel fijn parfum is ook zo wat.Wat de ene subtiel vindt, gaat de ander al van over de nek en de ander spuit liever nog 5 keer bij.

Ik ben een enorme geurenliefhebber, chemisch, natuurlijk enz. Maar azijn vind ik net pies, ook die met een geurtje. En ik ruik het ook nog als het droog is. Zo vinden sommige mensen hyacinten zalig ruiken.
Ik vind het net kattenzeik.

Nu heb ik bv. een wasverzachter waarbij ik echt wel eens moet niezen, maar ik heb het ervoor over, kort na de was ruikt het huis zalig naar "babietjes". Helaas niet al te lang.

Ik denk dat er bij zus van Geurzakje idd wel meer aan de hand is als ik de verhalen zo hoor. Dat is triest, misschien is ze eenzaam?

Kip en ei

Iemand kan niet prettig in zijn vel zitten maar komt dat door hun aanstellerige karakter? Of door de gevolgen van de allergie waardoor je continu vooraf na moet denken waar je je in begeeft? Je dagelijkse leven wordt soms echt gecompliceerd en je kunt er niet maar even spontaan voor gaan. Van alles wordt een gedoe.
Sommige mensen ontwikkelen een allergie na een griep waardoor ze nog lang moe blijven, daar wordt je ook niet blij van. Of sommigen ontwikkelen een allergie na een stressvolle periode waardoor je ook vatbaar bent voor lichamelijke kwalen. Dat kan je dagelijks leven behoorlijk ingewikkeld maken. Om mensen dan maar af te schrijven als aanstellers of er is meer aan de hand, het is altijd al een zeurkous, die allergie is nou net iets voor die persoon die toch al zo'n aansteller is. Die reacties maken het er voor iemand met allergie echt niet makkelijker op.

Bea

Bea

21-04-2015 om 15:48

kleine moeite

Maar het gaat er om dat die zus last heeft van die geuren. Dan is het toch een kleine moeite om parfumvrij wasmiddel en deodorant te gebruiken? Dat zijn toch geen exotische of heel dure producten, maar tegenwoordig heel gangbaar.

En als je behoefte hebt aan geur, dan kun je dat met parfum toevoegen op de momenten dat zus niet komt, even een klein beetje eau de toilette of bodyspray onder de oksel sprayen na het aanbrengen van de parfumvrije deodorant. Krijg je een veel fijnere geur van bovendien, helemaal afgestemd op je persoonlijke voorkeur. Zo doe ik het, omdat ik zo een geur krijg die precies is afgestemd op wat er op dat moment bij mij past, bij een bodylotion met dezelfde geur, etc.

Waarom je zo verzetten tegen de wens/behoefte van zus? Het gaat toch niet om een heel groot offer dat ze vraagt?

Je hoeft je er helemaal niet in te verdiepen of zus nou wel of niet allergisch is, zich aanstelt etc. Wat doet dat er toe. Zij kan niet tegen die geuren; kleine moeite om parfumvrije spullen te kopen, doe dat dan gewoon voor haar. En dat betekent niet eens dat je nooit parfum zou kunnen gebruiken. Alleen dat je op een makkelijke manier rekening houdt met je zus.

Er zijn een hoop mensen die parfumvrij wasmiddel, deodorant etc gebruiken zonder dat er sprake is van allergie, maar gewoon omdat ze dat fijner vinden. Het is gewoon niet zo'n big deal.

Caesar

Caesar

21-04-2015 om 15:59

Nee Bea

Geurzakje gebruikt al geurloze producten als ze een afspraak heeft met zus. Maar zus is een ware kruistocht begonnen dat Geurzakje nooit meer producten mag gebruiken met 'chemische' (kuch) geurstoffen. Het gaat dus wel om een heem groot offer.

Bea

Bea

21-04-2015 om 16:55

waspoeder etc.

"Wij gebruiken wel geurende producten. Haar wensen zijn, dat we een voorraadje in huis halen die we gebruiken voor zij komt. Geurloze deodorant, wasmiddel, géén wasverzachter, geurloze haarmousse oid, geen geurend schoonmaakmiddel etc.. Ik heb aangegeven dat ik dát niet doe"

Nee Caesar, Geurzakje weigert om geurloos waspoeder, deodorant etc. te kopen.

Bea

Bea

21-04-2015 om 16:59

en ook

Geurzakje schrijft ook:

"het was een misverstand dat ik hier alles aan zou moeten passen"

Het gaat dus om het in huis halen van geurloze schoonmaakmiddelen en het gebruik daarvan voordat zus komt.
Wat is daarvan het probleem?

Moni

Moni

21-04-2015 om 18:05

Je hebt allergie en je hebt 'ergens last van hebben'

Ik ben heel gevoelig voor geuren. Zelf gebruik ik ook nooit parfum of eau de toilette, alleen hele milde shampoo en zeep zonder parfum. Wasmiddel ook zonder geurtjes. Van rooklucht wordt ik misselijk en van de geur van hyacinten ook (krijg er pijn in mijn keel van, ik proef dit soort geuren in mijn mond).
Bij anderen heb ik geen last van dit soort geurtjes, tenzij ze een heel zwaar parfum ophebben terwijl ik uren in de buurt zit, ik in hun beddengoed moet slapen ('fris' gewassen), ze zwaar naar rook ruiken, mijn collega hyacinten op onze gezamenlijke werkkamer zet, mijn kinderen de pindakaaspot lang open laten staan, etc.
Allemaal dingen die voor even niet erg zijn maar voor een hele dag wel. Dat moet ik dus 'bewaken'.

Ik zou het geen allergie durven te noemen.

Caesar

Caesar

21-04-2015 om 18:28

Bea

Het probleem is heel duidelijk:

"maar omdat ik naar haar idee niet voldoende rekening met haar hou, waardoor ze nooit eens zomaar bij ons langs kan komen..... Om haar echt tegemoet te kunnen komen, zou ik of ze nu wel of niet langskomt, geurarme spullen moeten gebruiken."

Ze kan dus nooit spontaan langskomen en dus zou Geurzakje altijd geurloze producten moeten gebruiken.

bieb63

bieb63

21-04-2015 om 21:31

Kom op zeg Bea

Het gaat er toch niet om dat geurzakje niet bereid is om die dag geen parfum op te doen of geen deo (of desnoods een parfurmvrije deo in huis hebben om die op die dag op te doen). Maar het kan toch niet zo zijn dat heel het huishouden van geurzakje moet bestaan uit parfumvrij? Wasmiddel, wasverzachter, schoonmaakmiddelen. Dat zou toch te zot zijn? Dat is hetzelfde als geen huisdier mogen/kunnen nemen omdat iemand buitenshuis (zus in dit geval) allergisch is. Dat je dan het beest in een ander kamer doet, een extra stofzuigronde doet enz. oke, maar géén huisdier zou niet zo idioot zijn.

Henriette123

Henriette123

21-04-2015 om 21:54

Bibi63

Nou ben toch blij dat mijn schoonouders ervoor gekozen hebben om geen nieuwe poes meer te nemen,zodat ons kind ook bij opa en oma op bezoek kon.

Barvaux

Barvaux

21-04-2015 om 22:05

tja henriette

Toen mijn zoon werd getest op allergie was het zo erg met katten dat de huisarts zei dat het een ziekenhuisopname zou worden als hij bij iemand zou logeren met katten... de avond voor we gaan beginnen we met cetirizine en er is niets aan de hand. Hij kan alleen niet spontaan bij iemand op bezoek.

Bea

Bea

21-04-2015 om 23:00

bieb63: niet te vergelijken met geen huisdier

Bieb, lees eens goed wat Geurzakje schrijft. Ik heb het geciteerd.
Het gaat om het in huis halen van geurloze schoonmaakmiddelen en om deze te gebruiken voordat zus langs komt.Het liefst heeft zus natuurlijk dat er altijd geurarme middelen gebruikt worden, maar dat is geen halszaak.

Maar wat is nou het probleem om toch gewoon altijd geurloze wasmiddelen en deodorant te gebruiken? Dat heeft toch geen enkel nadeel? Het maakt de was net zo goed schoon en het helpt net zo goed tegen zweetlucht. En je kunt het gewoon in de supermarkt kopen.
En je doet er je zus een plezier mee.

En het is ook niet te vergelijken met geen huisdier nemen of een huisdier wegdoen. Dat is echt van een andere orde.

Caesar

Caesar

21-04-2015 om 23:15

Bea

"Maar wat is nou het probleem om toch gewoon altijd geurloze wasmiddelen en deodorant te gebruiken?"

Mag iedereen dat gewoon voor zichzelf bepalen zonder daar verantwoording voor hoeven af te leggen? Dank u.

bieb63

bieb63

21-04-2015 om 23:21

Nogmaals bea

Ik zie er geen enkel probleem in om rekening te houden met zus als ze langs komt, zoals gezegd. Maar ik zie niet dat ik, of in dit geval geurzakje, daarvoor haar hele huishouden en voorkeuren moet aanpassen. Jij houdt van geurloos, parfumvrij enz. Prima, en dus voor jou geen issue. Maar veel anderen hebben een andere voorkeur en wat mij betreft niets mis mee. Wel rekening houden met een ander, dus bijv. die dag geen parfum op, of niet uitgebreid boenen met Ajax. Ook prima. Maar verder gaan vind ik onzinnig. Ik kan wel voor zus een huishouden gaan bestieren zonder welk geurtje dan ook, maar in de rest van haar omgeving is dat ook niet zo. En hoe ver wil je gaan? Dan heb je nog een vriendin die niet tegen stof kan, een moeder die niet tegen huisdieren kan, een andere zus die last heeft van de planten in huis.
Kortom: de schoonmaak, cosmetca en wasproducten die ik gebruik, beoordeel ik op prettig, werkend, zuinig, prijs, aanbieding, evt eigen of gezins allergien of voorkeuren enz

Bea

Bea

21-04-2015 om 23:45

Wie is hier de aansteller?

Ik denk allebei, Geurzakje en haar zus. 't Zit misschien in de familie....

Maar vooral lijkt het meer op een machtstrijd.
"Ik (bieb63) ga me toch niet aanpassen aan een ander..."
"Mag iedereen dat zelf bepalen, ik (Caesar) hoef toch geen verantwoording aan een ander af te leggen..." etc etc
Het lijkt wel pubergedrag.
Ja hoor, het mag en je hoeft niets. Maar als je nu met een kleine moeite een nabij familielid een groot plezier kan doen, waarom zou je het dan laten?

Marea

Marea

22-04-2015 om 07:35

niet haalbaar

Dus zus komt zondag op bezoek. De dag doet niemand van het gezin parfum of deo op. Oké, dat gaat. Maar dan die eis van het wasmiddel. Die dag trekt geurzakjes kind misschien net een T-shirt aan dat in de vorige was is geweest waar wel lekker wasmiddel is gebruikt. Oplossing: ga jij maar lekker buiten spelen nu tante er is. Dingdong, de bel. He wat leuk, Greet en Arie staan voor de deur. Lang niet gezien. We waren in de buurt dus we dachten..
Moet geurzakje dan hen weigeren binnen te laten omdat hun kleren niet op de juiste manier gewassen zijn en ze parfum op hebben?

Hadewich

Hadewich

22-04-2015 om 08:07

Bea

Jij vindt het een kleine moeite, maar de meesten vinden het een grote moeite en gewoon niet haalbaar (zie #60). Aanpassen als ze langskomt, dat kan tot op zekere hoogte, maar je hele huishouden er op aanpassen is nogal wat. Bovendien: ik kan zelf dan weer niet tegen Neutral, niet tegen azijn door mijn was. Wat moet je dan in zo'n geval?

Het is jammer als de zus niet meer spontaan langs kan komen, maar je kunt van mensen buiten je eigen huishouden niet verwachten dat zij ook hun hele huishouden aanpassen!

Reageer op dit bericht

Op dit topic is al langer dan 4 weken niet gereageerd, daarom is het reageerveld verborgen. Je kan ook een nieuw topic starten.