Relaties Relaties

Relaties

Geurzakje

Geurzakje

17-04-2015 om 14:07

Allergie zus


gloria

gloria

22-04-2015 om 08:29

gevoeligheid

Misschien zit het tussen de oren, geen idee. Ik ben zelf gevoelig voor geuren en dat wisselt echt heel sterk. Er zijn tijden dat ik me acuut vreselijk voelde als ik in een warenhuis toevallig op de parfumerie afdeling terecht kwam. Terwijl ik soms parfum best lekker vind.
Nu heb ik nooit last als ik bij mensen thuis kom, maar toevallig (?).kom ik nooit bij zwaar geparfumeerde mensen thuis. Want ik kom ze wel tegen op straat, de mensen met een hele wolk en ik kan me niet voorstellen daarmee in één ruimte te zitten, lijkt me vreselijk.
Het is een bepaalde gevoeligheid denk ik die je moeilijk aan of uit kunt zetten.
Voor iemand die me dierbaar is zou ik zeker parfum uit huis weren. Inderdaad kleine moeite, en waarschijnlijk groot plezier. Moet wel het gevoel hebben dat het míjn keuze is, niet dat het me gedicteerd wordt. Maar ik zou gelijk al ja zeggen dus dan kom je niet eens in die strijd. En dan, zou je echt behoefte hebben aan geurtjes, ze idd los gebruiken op dagen dat ze niet komt. Geen probleem toch?

bea

bea

22-04-2015 om 09:20

marea: wasmiddel

Vandaar dat het handig is als Geurzakje voortaan een geurloos wasmiddel gebruikt. Kleine moeite, gewoon voortaan een ander pak kopen in dezelfde winkel, bijv. Neutral, Klok of AH ecologisch waspoeder.
Gewoon, omdat het fijn is voor haar zus en ze er zelf geen nadeel van zal ondervinden.

Half a twin

Half a twin

22-04-2015 om 09:50

Nooit genoeg

Quote uit #59:Ja hoor, het mag en je hoeft niets. Maar als je nu met een kleine moeite een nabij familielid een groot plezier kan doen, waarom zou je het dan laten?

Mijn antwoord:
Omdat het nooit genoeg is! Jarenlang heb ik aangepast tijdens feestjes aan een "allergie/intollerantie" van een familielid maar het was nooit goed genoeg. Het ging om een allergie voor varkensvlees, dus haalde ik speciaal voor haar ook dingen zonder varkensvlees maar kon niet voorkomen dat andere gasten daar ook van aten en dat de gast dus maar een broodje had met "haar" kipfilet en er alleen nog maar paté, ham en vis over was wat ze niet mocht/lustte.
Ze verwachtte serieus dat ik alles haalde wat zij mocht hebben/lustte. Dat ik ook rekening wilde houden met de voorkeuren en gewoontes van andere gasten kwam niet in haar op.
Bij een groot feest met 40 gasten was er voor haar meer keus dan tijdens een kleine paaslunch voor 8 personen, waar ze ineens broodjes met ham ging zitten eten, want brie is zo vet en er was niet genoeg keuze binnen haar dieet. Wat ik ook in huis haalde in de ogen van die persoon hield ik onvoldoende rekening met haar allergie en dat werd ook altijd verteld
Toen ben ik acuut gestopt met aanpassen, ik haal nu 1 soms 2 dingen binnen haar dieet en verder doet ze het maar met wat er is, of ze gaat maar weer.

Theekopje

Theekopje

22-04-2015 om 09:56

Kleine moeite

"Kleine moeite, gewoon voortaan een ander pak kopen "

Het zijn juist dit soort opmerkingen waar bij mij de haren van overeind gaan staan.

Ik heb zelf al 30 jaar huidproblemen. Na eindeloos veel proberen (en dat mag je letterlijk nemen, van het geld dat ik heb uitgegeven aan producten en therapieën kun je een leuke auto kopen) heb ik een aantal producten gevonden waar ik relatief weinig last van heb.

Anders dan de gemiddelde leek denkt is dat niet een kwestie van "gewoon parfumvrij kopen en dan heb je er geen last van". Sommige van die producten ruiken. Hetzij naar een geurstof, hetzij naar een ingrediënt dat van zichzelf een sterke geur heeft.

Als iemand mij zou toevoegen dat het toch een kleine moeite is om een ander product te kopen word ik chagrijnig.

Redeneer ik nu erg vanuit mijn eigen perspectief? Ja. Moet ik me realiseren dat het niet voor iedereen zo ingewikkeld ligt? Vast wel. Zijn er mensen voor wie het inderdaad een kleine moeite is? Vast ook wel.

Maar dat gemakkelijke geroep of het nou om milieu, prijs, duurzaamheid of geurtjes gaat van "dan koop je toch gewoon wat anders, kleine moeite", daar krijg ik nou jeuk van. Hoogst particuliere, persoonlijke en individuele jeuk. Dat wel. Misschien dat anderen ook wel last van die jeuk hebben en verklaart dat de reacties.

Half a twin

Half a twin

22-04-2015 om 10:04

bea

Het zou toch zot zijn als een familielid gaat bepalen wat er voor wasmiddel gebruikt moet worden in een ander zijn huishouden?
Op de dag dat zus komt geen parfum opspuiten is gasvrij maar het jaar rond ander wasmiddel gebruiken dan je eigen voorkeur, odat zus dan eens spontaan kan langskomen vind ik te gek voor woorden.
Ik ben zelf allergisch voor veel fruit en groenten en nog wat andere voedingsmiddelen en latex. waarvoor ik standaard anti histamine slik, anders moet ik letterlijk op water en brood moet. Alleen de latex en druiven geven ook met anti histamine nog klachten. Mooi als mensen daar rekening mee houden of het accepteren als ik de salade met druiven niet neem maar het is mijn allergie ik moet voorkomen dat er klachten ontstaan en kan dat niet op het bordje leggen van iedere gastvrouw.
Morgen naar de tandarts, hij heeft keurig voor mij latexvrije handschoenen in de kast staan maar tege de tijd dat ik aan de beurt ben heeft hij al zo vaak handschoenen aan en uitgetrokken in de ruimte dat ik toch wel jeuk krijg.

moeite

Ik heb zelf altijd nogal moeite met mensen die voor een ander vinden dat een moeite groot of klein is.

Half a twin

Half a twin

22-04-2015 om 10:14

Theekopje

Applaus!
krijg ook jeuk van dat kleine moeite, parfumvrij pak kopen en je bent klaar!
Ik zou willen dat het zo simpel was, klachten voorkomen.
Ik kan de gehalveerde druiven uit de salade halen maar dan is de rest nog steeds niet geschikt om op te eten voor mij. En dat vergeten mensen vaak.

Kosten

Al die geurloze of hypoallergene middelen zijn een stuk duurder dan generieke middelen. Ik vind het nogal wat gevraagd van zus dat draadstartster de hele zwik zou moeten vervangen, jaar rond, dat loopt nogal in de papieren als je normaal gesproken huismerkspullen gebruikt voor een aandoening die meer weg heeft van een soort orthorexia dan van een daadwerkelijke allergie. Nog afgezien van het feit dat draadstartster van geurende producten houdt.

skik

Nur

Nur

22-04-2015 om 11:09

Bea

Op de dag dat zus langs komt geen parfum/deo gebruiken en geen net gewassen kleding aantrekken is inderdaad een kleine moeite. Om echter helemaal geen producten met geuren meer te kunnen gebruiken omdat zus misschien langs zal komen is helemaal geen kleine moeite. Ik hou van wasmiddelen met geurtjes en hou van schone was met een geurtje, ik ben dol op parfum en spuit het meerdere keren per dag en ik zou er best moeite mee hebben omdat helemaal nooit meer te gebruiken vanwege een (niet-bewezen) allergie. Op de dag zelf met iemand rekening houden prima maar altijd en overal met iemand die niet elke dag op bezoek komt vind ik wat ver gaan.

Caesar

Caesar

22-04-2015 om 11:17

Bea

Als je doet alsof je me citeert, dan graag wel letterlijk en niet in je eigen woorden.
En verder sluit ik me aan bij opmerkingen van anderen. Wat jij een kleine moeite noemt, is dat misschien niet voor een ander. Ook ik ben er allergisch voor als jij voor anderen gaat bepalen wat wel en niet een kleine moeite is.

bieb63

bieb63

22-04-2015 om 12:22

sluit me volledig bij de anderen aan

Bea zegt: "Ik (bieb63) ga me toch niet aanpassen aan een ander..." Nou dat heeft 'bieb63' (ik dus) helemaal niet zo gezegd. Ik wil me absoluut wel aanpassen op de dag dat ze langs komt, maar niet m'n hele huishouden.
Los van mijn persoonlijke voorkeuren voor wasmiddellen, koop ik die altijd zeer goedkoop (ja, inderdaad, mijn knip is niet zo dik). Dus óf eigen merk óf de aanbiedingen en die zijn er vaak, maar niet voor Neutral e.d. Dus, nee, die ga ik niet kopen. En zo geldt dat voor veel zaken.
Dus nee Bea, zoals jij het stelt klopt het niet én is niet netjes en reeel.

Miekemieke

Miekemieke

22-04-2015 om 20:34

huidschilfers

Veel mensen krijgen een allergische reactie op huidschilfers van dieren. Dat kan echt heel heftig zijn, men denkt altijd dat het door de haren komt maar het komt van de huid.
Nou komt het ook voor dat er mensen zijn die allergisch reageren op de huidschilfers van sommige andere mensen. Dit is een enorm taboe want je kunt er niets aan doen maar het wordt ervaren als een enorme afwijzing, vaak wordt de schuld gegeven aan wasmiddelen of iets dergelijks. Wie weet speelt dit ook bij topicstartster of bij de zus van topicstartster. Dan kun je soms beter het contact beperken tot mailen of bellen. Het lijkt vreselijk lastig.

creabea

creabea

22-05-2015 om 09:38

zus heeft haar eigen allergie nog niet geaccepteerd

Zus heeft zich er nog niet bij neergelegd dat de wereld vol is met geuren en dat ze daar weinig aan kan veranderen. Dus richt ze zich op TS die dan maar een geurvrij bastion in de wereld moet zijn.

Tja, lastig. Als ik TS was zou ik voorstellen om voortaan alleen bij zus op bezoek te gaan, en de bezoekjes bij TS alleen in de tuin/balkon als het mooi weer is. Zo moeilijk is dat toch niet? Doe ik ook altijd met een goeie vriendin van mij: ik ben heel erg allergisch voor haar katten. 1x per jaar kom ik op haar verjaardag en dan prop ik me vol met antihistamine en heb ik bijna nergens last van. Andere momenten spreken we bij mij af of in haar achtertuin. En dan heb ik wel eens kriebel omdat er 'kat' aan haar zweeft, maar dat is beperkt dus daar kan ik wel mee leven.

Ik vraag me ook af hoe vaak zus van TS eigenlijk onverwachts zou willen langskomen in het jaar. Zo vaak komt er geen familie op bezoek bij ons, zussen van mijn man komen bijvoorbeeld alleen op verjaardagen (maar die wonen ook niet om de hoek) en mijn ouders komen niet veel vaker.

Kaaskopje

Kaaskopje

26-05-2015 om 11:20

Oh oh

Ik verwaarloos mijn eigen draadje.

Op de vraag hoe vaak mijn zus dan wel langs zou willen komen, heb ik dus wel als reactie gekregen dat ze vaker zou willen komen als dat kon. Maar ik betwijfel dat om eerlijk te zijn. Niet omdat ik haar van iets onaardigs wil betichten, maar zo zitten we béiden niet in elkaar. We kletsen op gezette tijden de oren van onze hoofden... via Facebook messenger.

Het onderwerp is voorlopig weer even van tafel. Wat mij dwarszit van mijzelf is dat ik toch wel mijn vraagtekens blijf houden over deze allergie. Ik geloof best dat zij die allergie als echt ervaart en dan ís het ook echt een probleem, maar ze lijkt die allergie op sommige momenten toch te kunnen inpassen in het kader van 'anders kom ik nooit meer ergens'. Laatst ben ik per ongeluk bij haar op bezoek gegaan met deodorant op en ik heb haar dit keer niet gehoord. Ik hou het er maar op dat ik haar beleving van de allergie respecteer, maar dat dat tot een bepaalde grens gaat.

Charlie vo

Charlie vo

26-05-2015 om 13:58

Zeurkous

Zeurkous, zo voel ik me soms.
Ik heb niet altijd last van mijn allergie, maar wel dikwijls.
Dus ik klaag ook niet altijd, soms wel.
En dan kan het lijken alsof ik het speel. Maar dat doe ik echt niet.

Het hangt van het geurtje af. Tegen de ene geur kan ik, tegen de andere niet. Doe een geurtje aan dat zoet ruikt, dan kan ik er beter tegen dan een kruidig geurtje. Gebruik een deo-roller ipv een spuitbus...

Allergieën zijn niet zus of zo. Dat komt en gaat. Dat gaat de ene dag beter dan de andere. Maar we hebben toch liever zo min mogelijk kans op een reactie en vragen begrip.

Er is wel een grens aan begrip, versta me niet verkeerd!

Kaaskopje

Kaaskopje

27-05-2015 om 14:28

Charlie

Het zit 'm niet alleen in lichaamsgeurtjes als parfum of deo, maar in álles. Wasmiddel, afwasmiddel, schoonmaakmiddel, materiaalgeur (sommige plasticproducten bijvoorbeeld), geurblokje in de wc, álles waar een kunstmatige geur aan hangt dus. Dus er is altijd wel iets wat verkeerd valt. Ik ben niet allergisch voor geurtjes, althans zover ik weet niet, maar toch heb ik ook wel eens last van een geurtje. Ik snap dus wel dat het vervelend is.

Charlie vo

Charlie vo

29-05-2015 om 10:04

Begrip komt van 2 kanten

Ik ben 20 jaar geleden op het werk eens aangesproken geweest over mijn "lijfgeur". Ik moet me wassen met een olie en die bepaalde olie maakte dat ik stonk. Mijn collega's hadden geklaagd.
Natuurlijk geen leuk onderwerp voor mijn manager maar ja, het stoorde de anderen.
Ik heb uitgelegd dat ik geen geurtjes kan verdragen en dat die olie nodig was voor mijn exzeem. Maar ik heb wel beloofd om een andere olie te gaan zoeken. Tja, die mensen moeten tenslotte een hele dag naast me zitten en met me werken.
Begrip komt langs 2 kanten.

Als zus kan je wel wat tegemoet komen maar kan je je hele leven niet laten bepalen door de allergieën van je zus.
Maar de andere zus kan zich ook een beetje aanpassen door op voorhand aan te kondigen wanneer ze komt en eventueel samen af te spreken wat mogelijk is en wat niet.

Als ik bij mijn zus thuis kom, zit de kat buiten
En ik verdraag dan maar de irritatie van de haartjes die binnen zijn blijven liggen...

Kaaskopje

Kaaskopje

30-05-2015 om 23:55

Het blijft een beetje een gevoelige kwestie

Ze had eergister iets via Facebook gestuurd over stoffen die het meest voor luchtverontreiniging zorgen in huis. Ook wasverzachter hoorde daarbij. Dat scoort hoog op haar lijst 'waarom gebruik je dat nog steeds!'-lijstje. Ik vond het vervelend dat ze dat punt in het openbaar wilde maken. Het liep bíjna weer mis, maar gelukkig ook weer snel gesust. Maar het geeft wel aan hoe makkelijk het voor een vervelende sfeer kan zorgen. De afspraak is nu min of meer dat we het erover eens zijn dat we het niet eens zijn. Naast dit onderwerp kunnen we goed met elkaar overweg en ik zou het echt erg vinden als dit de boel verstoort. Ik heb de indruk dat zij dat ook vindt, maar goed... dan moet 'het' onderwerp dus wel met rust gelaten worden.

Aanstelleritis

Als het er nou echt om ging dat zij allergisch reageert op die stoffen, dan zou ze niet spreken van luchtverontreiniging maar van allergenen. En zou ze niet iedereen proberen te overtuigen van de vermeende schadelijkheid van die stoffen, alleen over de reactie die het op haar lijf heeft.

Ik ben allergisch voor honden en katten, ik ga er van niezen, krijg er een loopneus, tranende ogen, jeuk en eczeem van. Ik neem dus geen hond of kat in huis en als ik op visite ben moet ik ofwel ongemak verdragen of vragen of de beesten in een andere ruimte kunnen. Maar ik ga geen oproep aan iedereen doen dat honden en katten schadelijk voor je gezondheid zijn en dat ze ze allemaal het huis uit moeten doen. Dat slaat echt nergens op.

skik

Angela67

Angela67

31-05-2015 om 14:59

ze zoekt een zondebok

ze kan niet accepteren dat zij als uitzonderingsgeval zoveel last heeft ervan en zoekt daarom naar redenen om anderen ook het gebruik ervan te laten stoppen. Of ze heeft andere problemen waardoor ze denkt dat dit de veroorzakers zijn en wil niet erkennen dat het iets anders kan zijn?
gr Angela

Reageer op dit bericht

Op dit topic is al langer dan 4 weken niet gereageerd, daarom is het reageerveld verborgen. Je kan ook een nieuw topic starten.