Huis, Tuin en Keuken Huis, Tuin en Keuken

Huis, Tuin en Keuken

Laura

Laura

09-05-2015 om 21:49

Over boodschappen besparen enzo


Katniss

Katniss

10-05-2015 om 11:38

Brood

Ik haal meestal bolletjes want er wordt hier zo weinig brood gegeten dat ik daar niet zuinig voor hoef te doen. Het gaat dan om het brood wat op de doordeweekse dagen mee gaat naar school (15-20 broodjes per week), en als ik thuis lunch. Lunch op mijn werk haal ik in het restaurant. In het weekend heb ik vaak afbakbroodjes, of we halen iets bij de bakker.

vlinder72

vlinder72

10-05-2015 om 11:40

Wow noet

Dat is service zeg. Gratis lunch en fruit op je werk. Bij ons moeten al een euro betalen voor een appel. En de lunch is heel duur. Een kop soep (klein) is 70 cent. Als je soep neemt en een paar boterhammen met gewoon beleg ben je zeker 2,50 kwijt.

Ik neem zelf brood en fruit mee (in een kinderbroodtrommeltje).

Een brood per week is voor mij echt grappig. Hier eten wij minstens een brood per dag (2 volwassenen en 4 kinderen). En bij het ontbijt eten drie van zes yoghurt met fruit of meusli ipv brood. Appels zijn niet aan te slepen. Bananen en druiven ook niet. Dat maakt het duur. Maar ja, het wordt vast nog ergers als ze allevier puber zijn. Nu hebben wij een puber en de rest zit nog op de basisschool.

Noet

Noet

10-05-2015 om 12:14

vlinder

het is geen gratis lunch. Het zijn de restjes van de lunches die bij vergaderingen onder lunchtijd worden geserveerd. Ze zijn er wel vaak maar niet elke dag. En er is zeker niet genoeg voor iedereen. Zelfde met fruit het is 2x per week 1 stuk pp. Maar er is wel rekening gehouden met een gemiddelde afwezigheid dus ook daar grijp je regelmatig mis.

Die kop soep bij jullie is goedkoop wij betalen voor een kleine beker 1.10 2 boterhammen met 1 plakje vleeswaar en een bekertje melk is 4 euro, heb je nog geen boter erbij.

Gelukkig is er een supermarkt dichtbij.

Jesse_1

Jesse_1

10-05-2015 om 12:55

Niet echt prijsbewust

Ik let wel op wat in de aanbieding is, en koop wat ik nodig heb, daar waar het het goedkoopst is. Ik ga naar 2 winkels, 1 goedkopere en naar de AH, voor de dingen die ik bij de andere niet kan kopen.

Maar verder ben ik niet prijsbewust, behalve bijvoorbeeld als het mij te duur is, bv aardbeien, daar kun je je in bepaalde periodes blauw aan betalen (en dan zijn vaak nog niet te eten ook).
Ik denk dat ik voor het eten van mijn man doordeweeks alleen al € 35 kwijt ben. En wekelijks aan brood/broodjes ook minstens € 15 (brood komt van de bakker).
Nu is de uitgave voor boodschappen bij ons ook gedeeltelijk bepaald door bepaalde diëten.
NB ik hoef ook geen tips hoe het goedkoper kan, want ik weet hoe het goedkoper kan, maar die keuze maken wij bewust niet. Dus in de Griekse Salade geen 'nepfeta', maar feta van schapen-/geitenmelk, wat ruim € 3 per blok is.
Gezin 2 volw, 1 puber, 1 bijna puber, 1 basisschoolll.

Half a twin

Half a twin

10-05-2015 om 19:35

Hier 120-130 euro per week

Met 2 volwassenen 1 puber en 1 basisschoolkind. Allemaal de hele dag van huis dus een trommeltje mee voor de lunch. Een brood per dag ongeveer. 6 dagen met vlees bij de warme maaltijd, niet altijd grote stukken maar soms wel. Als ik bijvoorbeeld zelf babi pangang maak, dan gaat het om het vlees. Maar dan later in de week weer ergens wat besparen.
Van dat bedrag haal ik alles, dus ook de schoonmaak en toiletartikelen.
Als het moest zou het best goedkoper kunnen en dat heb ik ook wel gedaan maar nu het kan eet ik liever A merk deegwaren dan goedkope pakken macaroni. Geld ook voor de thee en koffie.
Het scheelt wel dat wij bijna geen alcohol drinken, dat haal ik alleen voor feestelijke gelegenheden.
Ik ben wel prijsbewust, eind van de zomer had de dichtstbijzijnde supermarkt een actie met flessen schoonmaakmiddel A merken en dan 4 verschillende producten voor een euro per fles. Daar doe ik nu nog mee, A merk allesreiniger is zuiniger in gebruik dan huismerk dus als het effe lukt koop ik dat in aanbiedingen net als wasmiddel.
Jammer dat ik die kingsize fles allesreiniger liet vallen en de schenktuit en dop er afbraken. De badkamervloer 4 keer moeten dweilen voordat dat glibberlaagje weg was. En die allesreinigerfles was wel erg snel leeg.

Juno

Juno

10-05-2015 om 20:17

Niet alles

Van dit bedrag doe ik niet alles, drogisterij, schoenmaker, apotheek ed zit er niet bij. Vroeger kocht ik tandpasta als het bijna op was, nu kijk ik als ik nog een tube of twee, drie heb op voordeelmuis waar een een actie is.

aanbiedingen

Ik haal wekelijks een vergelijkbare voorraad. Ik probeer wel te bezuinigen en ben van 100,- naar 80,- euro gegaan. Daar probeer ik wel de extra's ook van aan te schaffen, dingen die opraken als tandpasta.
Maar daarnaast houdt ik de aanbiedingen in de gaten en koop goedkoop meerdere pakken toiletpapier of meerdere pakken wasmiddel, afwasmiddel of andere bulkspullen, ook tandpasta als dat in de aanbieding is.
En ik vul ook periodiek, apart van het huishoudgeld, apotheek aan. We gebruiken hier toch wel regelmatig paracetamol, allergietabletjes, passiflora, dat soort dingen. Jodium en Dettol, oogdruppels, pleisters.
Kruidvat had vandaag mijn shampoo in de aanbieding. Helaas had ik geen geld bij me, ik was met dochter mee, maar ik ga morgen terug om er een paar van in te slaan.

Laura

Laura

10-05-2015 om 22:24

Leuke tips allemaal!

Interessant om te lezen hoe het bij andere gezinnen gaat! Waardoor ik ook regelmatig op hogere kosten word gejaagd komt mede doordat zoon een parfum allergie heeft en ik alleen met neutral was en ook van dat merk shampoo etc gebruik. Ik zelf heb een gluten en tarwe allergie en ook die producten zijn zeker aan de duurdere kant. Waar ik me wel over verbaas is dat er mensen zijn die maar 4€ besteden aan hun menu, dat ben ik minimaal voor vlees kwijt bij de slager( we proberen scharrelvlees te eten) Maar ik kan met jullie tips zeker iets, ik zal meer met week menu's gaan werken en beter de folders van mijn vaste supermarkt online bekijken!

Moni

Moni

10-05-2015 om 22:30

In plaats van neutral

kun je ook klok gebruiken. Die bestaat ook parfumvrij en is goedkoper.

Als je wilt besparen op glutenvrije producten dan zou ik gewoon geen pasta kopen e.d. Rijst werkt dan ook goed. Brood is wat lastiger. Ik hoor van bekenden dat speltbrood dan wel kan werken, zolang het een glutenallergie is en geen coeliakie.

Jaina

Jaina

10-05-2015 om 22:46

Niet heel erg prijsbewust

Ik ben niet heel erg prijsbewust omdat we dat niet hoeven te zijn. Dus ik let er niet zo op. Wat niet inhoudt dat ik helemaal niet let op aanbiedingen. Ik kijk elke week de folder door met de aanbiedingen van mijn supermarkt en dan kijk ik wat daarvan handig is. Verder koop ik van veel producten ook huismerk of goedkopere merken omdat niemand hier het verschil merkt. Ik doe een keer in de twee weken boodschappen.
Voor 7 personen met regelmatige extra mee eters ben ik ongeveer 200 euro per week kwijt.
Vlees eten we gemiddeld drie keer in de week maar dan wel biologisch vlees dus niet het meest goedkope. Dan nog 1 of 2 keer verse vis en 1 of 2 keer vegetarisch.
Tussendoor gaan we dan nog regelmatig naar de bakker voor vers brood. Tegenwoordig bakken we ook veel brood zelf.
Mijn man gaat graag naar de boerenmarkt en hij neemt dan verse groente, vis, kaas, olijfolie, honing, noten en andere producten mee. Hij is dol op alle zelf geteelde producten en delicatessen. Hij neemt dus niet de meest goedkope producten mee. Ik heb geen idee hoeveel hij uitgeeft daar. Dat komt er dus nog extra bij.

Ik weet dat we het voor veel minder zouden kunnen redden. Dat hebben we in het verleden ook wel gedaan toen we het financieel minder goed hadden. Toen was het echt slim inkopen, veel goedkope producten, weinig vlees, geen delicatessen en extraatjes maar vooral basisproducten.

Tine

Tine

10-05-2015 om 22:47

Weekmenu

Dat lukt me hier echt niet. De hoeveelheid personen die mee-eet varieert van 2 tot 6 en ik weet het soms pas op de dag zelf. Ik heb meestal voorraad groenten in de koelkast en spullen in de vriezer en daar goochel ik dan weer mee. Soms is de groente voor dinsdag en woensdag maandag al opgegaan.
Hoeveel ik aan boodschappen besteed, geen idee maar we staan niet rood dus het gaat wel goed.

Jaina

Jaina

10-05-2015 om 22:54

Eten op werk

En dan reken ik nog niet het eten op mijn werk erbij (4 euro voor een maaltijd in de kantine, gemiddeld drie keer per week) en van de kinderen (eten ook warm in de kantine, 4 dagen per week, 4,50 per dag per kind).
Mijn man krijgt restaurant tickets dus die eet gratis 's middags. Hij houdt zelfs vaak nog tickets over dus die kunnen we dan later weer gebruiken.

Juno

Juno

10-05-2015 om 23:29

Laura

Het is €4 per persoon. Dat valt best mee hoor. Wasmiddel kan je ook zelf maken met een stukje neutral handzeep. Met één stukje maak je zo'n 10 liter.

Laura

Laura

11-05-2015 om 06:04

Juno

Vertel me eens hoe je dat maakt?

Half a twin

Half a twin

11-05-2015 om 08:30

Markt

Aardappelen, groente en fruit, kaas en soms brood haal ik op de markt, vind ik goedkoper en lekkerder. Soms eet ik groenten uit de supermarkt, omdat ik te weinig had gekocht op de markt en brood ook. Aardappelen koop ik echt niet in de supermarkt, als ze op zijn eten we wel pasta of rijst of pizzaof zo.
Wat in mijn ogen ook veel besparing op kan leveren is zelf snijden van bijvoorbeeld andijvie, grote krop halen op de markt en aan de slag.
Zelf maken van pizza is ook voordeliger dan pizza's kopen die je thuis afbakt.
Daar houd ik et de boodschappen ook rekening mee: kan ik het zelf goedkoper en of beter. Ik draai bijvoorbeeld mijn hand niet om voor een kwarktaart van losse ingrediënten, daar hwb ik geen pak van dr O..... voor nodig. 9 van de tien vrijdagen wordt er hier iets lekkers gebakken voor het weekend. Cake, kruidkoek, appeltaart, kwarktaart als de verse aardbeien lekker en betaalbaar zijn, allemaal lekker.

Pizza is goedkoop

De pizza is te goedkoop om zelf te maken. Vaak 3 voor 4 of soms 5 euro. Daar heb ik echt meer geld bij nodig om het zelf te maken. Dat is eigenlijk jammer want daardoor begin ik er ook niet aan.

Moni

Moni

12-05-2015 om 00:11

Wat wil je dan op die pizza AnneJ

Deeg maken kost ongeveer 75 cent aan bloem en water en gist.
Tomatensaus voor erop is ook goedkoop, 1/3 pakje passata met wat oregano.
En dan het beleg.
Tja, als je er dure dingen op wilt, dan wordt de pizza duur.
Als je er net zoveel (of net zo weinig) opgooit als de pizza's van 3 voor 4 eruo, dan houd je geld over.
En het is veel lekkerder.

Kaaskopje

Kaaskopje

12-05-2015 om 09:41

Vind ik ook duurder dan zelfmaken (pizza's)

Juist als ik een beetje op mijn geld moet letten, ga ik niet zelf aan de slag voor pizza's. Als ik erop doe, wat normaal ook op mijn pizza zit, moet ik behoorlijk kosten maken. Cheese/onion vind ik bijvoorbeeld heel lekker. Je moet aardig wat kaas gebruiken voor het effect van kant-en-klaar. Of pizza's met kip. Je zult toch de kipfilet moeten kopen, saus, paprika, e.d..

Kaaskopje

Kaaskopje

12-05-2015 om 10:03

Muizeneters

Het valt mij op dat sommigen de kosten berekenen over hoeveelheden waar ik écht niet op zou kunnen leven. Daarom vind ik dit soort draadjes altijd wel interessant en soms haal ik er ideetjes uit, maar om te bepalen wat normaal is aan huishoudkosten en dan vooral op het vlak van eten, kun je eigenlijk niet echt vergelijken, vind ik.

Ik kom erop om dit te zeggen, omdat ik net van iemand lees dat ze 3 dagen met een krop sla doet. Op dag 3 is die krop niets meer waard naar mijn gevoel, maar met ons tweeën zou ik het echt niet verder uit kunnen smeren dan twee dagen. Dan gaat er een halve komkommer in, twee tomaten, uitje, eventueel een appel, azijn, olie, kruiden. Geen luxe sla, gewoon simpel. Voor vier personen gaat dit alles dus op 1 dag op. IJsbergsla gaat mee langer dan kropsla, wat ons betreft. Dat blijft ook langer goed.

Ik denk dat ik, maar ook mijn jongste dochter, een flinke eter ben. Mijn man eet ook goed, maar noem ik geen flinke eter. Mijn oudste dochter eet me gemiddeld genomen niet de oren van het hoofd. Ik sta vanuit dat gegeven soms versteld van de muizenhapjes die ik van anderen voorbij zie komen. Een muizeneter redt het met minder geld dan iemand met grotere trek.

Barvaux

Barvaux

12-05-2015 om 10:04

Toch klopt het wel

Als wij met zijn allen een zelfgebakken pizza eten hebben we (en ja we zijn hier met grote eters) genoeg aan 1 plaat vol. Die plaat gaat dan ook vol met brocolli, ham, ananas, paprika, tomatensaus en kaas. Als we kant en klare pizza's eten kopen we die bij voorkeur bij 3 voor 5 euro maar dan hebben we er ook tegenwoordig 6 voor nodig. Dus samen een tientje.

Met zelfgemaakt eten we dan veel gezonder (want veel meer groente) en waarschijnlijk ook voor dat tientje. Dus als de pizza niet in de reclame is zijn we goedkoper uit met zelfgemaakt. Verder kun je best wat rustiger doen met de kaas en uien kosten al helemaal weinig geld. Ik denk dat je echt wel goedkoper uit komt komen met een vollere maag!

Noet

Noet

12-05-2015 om 10:37

kaaskopje

ik had het over 3 dagen met een krop ijsbergsla.
Als je er 1 derde uit snijdt en de rest aan de krop laat haalt ie dat heel makkelijk, mits je koelkast koud genoeg staat. 4-7 graden. (is kouder dan vele koelkasten staan)

Dan is de sla, naast een andere groente, en wij zijn maar met 2, 1 volwassene en een 9 jarige. Dat maakt veel uit.

Dan vind ik dat jij nog een luxe sla maakt die je gewoon noemt. Bij ons gaan er dan wat augurkjes in, wat zaden/pitten en een scheutje yoghurt en kruiden en dat is het. geen komkommer, appels etc. als we Lasagna eten gaat de sla er gewoon kaal bij. En is de lasagna eigenlijk de dressing. (vooral erg lekker met rucola sla)

Half a twin

Half a twin

12-05-2015 om 11:32

Muizenhapjes

Mijn zus roept altijd, dat mijn kinderen makkelijk mee kunnen eten bij haar, ze schilt een pieper extra en in geval van nood kan een van mijn kinderen zo aanschuiven. In haar ogen (moeder van 2 tieners) eten die van mij brugklas en groep 6 erg weinig.
Als ik hier de verhalen lees horenwij tot de categorie grote eters en dan niet alleen wij als ouders maar de kinderen ook.
Per week gaat er hier 4 en een half brood door plus een zak krentebollen plus 12 witte bollen plus 4 afbakbroodjes op zondagochtend. Aan een bos worteltjes heb ik niet genoeg, daar moet nog sla met komkommer en tomaat bij.
Iedere 14 dagen haal ik 7,5 kilo aardappelen en daar eten we 6 keer van. Dan moet ik niet 2 keer gebakken piepers op het menu zetten, want dan is dat tekort.
zo de thee is op ik ga eens naar de supermarkt. Met een kind dat vakantie heeft loopt je dag toch wat anders dan normaal en wordt er meer lekkers gegeten.

Yeti

Yeti

12-05-2015 om 12:06

40 euro voor 2

Dat is 80 euro per week voor een doorsnee gezin. Dat halen wij nooit, ik ben bij de supermarkt al meer kwijt. En dan moet ik nog naar de drogist en zo ...

Hanne.

Hanne.

12-05-2015 om 13:32

80-100 euro

Ik geef 80-100 euro per week uit voor 5 personen (2 volwassenen en 3 kinderen basisschoolleeftijd).

Meestal 1x in de week boodschappen. Dat kost plm 80 euro en dan nog 20 euro voor losse dingetjes/vergeten boodschappen/spullen die ineens snel gaan. Tegenwoordig ga ik naar de lidl/jumbo, maar als ik naar de AH ga is het vergelijkbaar qua bedrag.

Ik heb geen vast budget en pluis ook de folders niet uit. Dat heb ik wel gedaan, maar levert uiteindelijk weinig op. Al scan ik de folders soms en dan kom ik wel eens iets tegen wat ik voor het volle bedrag niet zo kopen (aardbeien, asperges etc). Wel ga ik uit van het principe 'ik begin met het goedkoopste merk, en ik ga alleen een duurder merk proberen als we dat niet lekker vinden'. Voor sommige spullen kopen we dus specifiek een A merk, voor sommige het C merk en soms besluiten we dat we merk x lekkerder vinden, maar dat we gezien de prijs toch merk y nemen en ons af en toe verwennen.

Ik ben ook verbaasd over de kleine hoeveelheden die ik soms langs zie komen. Hier gaat er met gemak een brood per dag door, een krop sla kan ik 2x mee doen mits ik er veel andere dingen doorheen doe. En dan bedoel ik dat ik er per dag nog 4 tomaten en een halve komkommer doorheen doe. Groenten wordt er sowieso goed gegeten. Een kilo wortels is te weinig en een kilo tomaten is ook zo weg.

Wat wij dan wel weer relatief weinig eten is vlees/vleeswaren. 2 kipfilets is voor ons voldoende. Ik heb aan 2 kipfilet ruim voldoende. En op een enkele boterham gaat een half plakje ham of kaas. En koek/snoep gebak is er ook weinig. Een zak snoepjes doen we gerust een maand mee.

Wat er dan wel weer veel wordt gegeten is chips/zoutjes. Als de zak daarvan open gaat is die de zelfde avond leeg, zonder dat de kinderen er iets van zien. Ter compensatie koop ik dat maar heel beperkt. Anders zou er dagelijks een zak leeg gaan.

Hanne.

Hanne.

12-05-2015 om 13:34

wasmiddelen en deo, tandpasta etc

Wasmiddel, tandpasta en deo etc reken ik in mijn budget niet bewust mee. Maar dat koop ik ook zo weinig. Toen ik mijn wasmachine kocht kreeg ik daar een groot pak wasmiddel bij. 1.5 jaar later is dat nog niet op.

Ik denk dat het af en toe over mijn budget gaan omdat ik dat ook koop opweegt tegen de weken dat ik onder mijn budget blijf..

Moeder

Moeder

12-05-2015 om 13:54

Pfff

Ik doe iedere week boodschappen voor 180 euro, voor een gezin met drie pubers. Daar zit wel behoorlijk wat hondenvoer bij, moet ik zeggen.
Ik zou het graag voor minder doen, maar dat lukt me niet.

mama2

mama2

12-05-2015 om 14:10

Huismerk

Voordat "papa2" zijn baan kwijt raakte door reorganisatie kochten wij (gezin 2 kinderen waarvan 1 puber en 1 van 3)eigenlijk ook altijd onze boodschappen zonder bewust te zijn van de prijzen of dat er lager in het schap echt iets goedkopers en vaak net zo lekker ligt. Toen hij zijn baan verloor moest ik wel...nu heeft al lang weer een baan en verdienen we boven modaal en toch heb ik van die tijd geleerd. Ik kijk dus inderdaad in het schap (meestal de laagste) of hetzelfde product voor een lager bedrag bestaat. Zo doen wij nu boodschappen voor ongeveer €70 euro in de week. Ik koop veel basic/eigen merk en dat scheelt echt een hoop geld. En natuurlijk de aanbiedingen nakijken voor die week....

Juno

Juno

12-05-2015 om 15:09

Laura

Zelf wasmiddel maken voor de witte was
40 gram zeep
40 gram soda
2 1/2 liter water
Rasp de zeep en kook het water. Voeg de zeep toe aan het kokende water in een grote pan en roer het zachtjes door elkaar tot de zeep is opgelost. Voeg de soda toe (en evt. een paar druppels etherische olie) en laat de wasmiddel een nacht om af te koelen. Het wasmiddel is nu stijf geworden. Klop het los met een garde of staafmixer en doe de wasmiddel in een lege fles of emmer met deksel.

Voor de bonte was: zie witte was maar dan zonder de soda.
Ik gebruik meestal Marseillezeep al heb ik de afgelopen 20 liter of zo Zwitsal gebruikt. Ik denk dat het merk zeep niet zo uitmaakt. Je kan dit spul trouwens ook als allesreiniger gebruiken.

Voordeel

Als ik afgerekend heb wil ik ook meestal de bon als er voordeel is. Dan controleer ik of ik dat voordeel ook echt heb gehad en dat wil soms wel weer geld opleveren. Ook blijkt dan soms dat ik niet het goedkope product heb gekregen maar een ander product dat toevallig misplaatst was of er naast stond of het voordeeletiketje stond verkeerd.
Soms ga ik dan terug om te ruilen, niet altijd. Vorige week had ik toevallig een zak appels die twee keer zo duur bleek te zijn als ik dacht uit het voordeelvak te hebben gehaald. Kan veel schelen.
Maar ik neem de bon thuis ook nog even door.
Zoon is op het moment gek op de hamburgers van de Aldi, voor de lekkere trek, het is wel een hongerlap. 12 runderhamburgers voor 3.79, ja net boodschappen wezen doen.
En een grote zak diepvriessperciebonen voor 99 ct. Die haal ik normaal bij de Vomar als ze in de aanbieding zijn vers. Maar diepvries is net zo gezond. Het is ook een hele logistieke operatie. Van de week hoorde ik een reclame dat de groenten de ene dag geplukt zijn en de volgende dag al vers in de winkels. Wel een enorme prestatie. Heel anders als vroeger.
Even getwijfeld bij de roomboter. Ik kon geen margarine vinden en alleen de Vomar heeft koemelkeiwitvrije Wajang. En ik heb een voorraad olijfolie. Maar roomboter is ook gezond. Volgende keer toch maar eens doen. Voor nog geen 1,50 euro als ik het goed heb onthouden.
Mijn overgrootouders deden alles met roomboter. Er stond ook vaak een schaaltje op de potkachel om het smeerbaar te krijgen. Ik ruik het nog steeds.
Beiden zijn rond de negentig jaar geworden.

Rozijnenbollen

O, en de zak kleine rozijnenbollen bleken bij de Aldi zo'n veertig cent goedkoper dan ik wekelijks bij de Vomar haal. Ook een liefhebberij van zoon. Volgende week dus maar weer eerst naar de Aldi.
De gesneden kaas is weer goedkoper bij de Vomar. Ik heb een tijdje een blok kaas geprobeerd maar mijn handen willen niet meer snijden en het wordt een troep en die plakjes bij de Vomar zijn wel zo handig. Twee pakjes kost maar net iets meer dan een blok kaas aan een stuk.
De makreel bij de Aldi is ook vaak 20 ct. goedkoper dan bij de Vomar, tenzij het een enkele keer bij de Vomar in de reclame is.
Tja, sinds ik geen werk meer heb heb ik daar tijd voor, toen ik nog werkte was ik er wel sneller klaar mee.

Reageer op dit bericht

Op dit topic is al langer dan 4 weken niet gereageerd, daarom is het reageerveld verborgen. Je kan ook een nieuw topic starten.