Huis, Tuin en Keuken Huis, Tuin en Keuken

Huis, Tuin en Keuken

Charis

Charis

29-05-2015 om 13:33

Hoe zit het met jouw 'latte-factor'?


Marea

Marea

31-05-2015 om 16:50

klinkt goed Temet

maar we hebben geen V&D in Osdorp!

Marea

Nee, vertel mij wat . Ik werk in de binnenstad, voor kantoor kopen we vaak brood bij La Place.
Helaas lusten mijn kinderen dat brood niet zo, dus koop ik in Osdorp maar weer bij Hoeve; goed brood op zich, maar niet stevig genoeg naar mijn smaak. Marrakech verkocht uitstekend volkorenbrood (nog goedkoop ook), maar helaas hebben ze nu alleen nog maar Marokkaans volkorenbrood. Ook lekker, maar het laat zich niet tot boterhammetjes snijden en dat is onhandig voor mee naar school of voor in de rooster...

Groeten,

Temet

Tijgeroog

Tijgeroog

31-05-2015 om 21:20

Kaaskopje

Ik haal bij de Turk of de molen gist in een grote verpakking, in plaats van de losse zakjes. Dat scheelt ook nog een hoop geld. En ik heb langzaam de hoeveelheid zout en suiker in m'n broden verminderd: er zit nu geen suiker meer in, en nog maar de helft zout. Scheelt weinig geld, maar is wel gezonder, en ik heb het altijd nog steeds erg lekker gevonden.

Noet

Noet

01-06-2015 om 11:11

maar tijgeroog

die suiker is niet voor jou, maar voor de gist zodat die bacterien lekker wat kunnen eten en je brood luchtig krijgen. Er zit maar heel weinig restsuiker in brood.

Lynn

Lynn

01-06-2015 om 19:41

Luxe?

Tja, waar besteed ik veel geld aan? Ik denk dat ik best wat aan lunches met vriendinnen (in mijn lunchpauze) besteed, ongeveer een tientje per keer. Alleen voelt het niet als luxe maar als noodzaak . En ook af en toe een etentje met vriendinnen (ook noodzaak ), of naar het theater. Allemaal niet heel erg veel, maar als ik zou moeten besparen, zou ik daar het meeste op kunnen besparen, denk ik.

Verder ben ik veel losgeld kwijt met donaties (vooral aan goede straatmuzikanten - dat stimuleer ik graag), maar is dat een "latte"?

Af en toe thee of koffie in de trein of een drankje bij een sportclub. Ach valt wel mee.

Echt luxe is wel om inderdaad de auto te nemen, waar de fiets ook mogelijk zou zijn. Is overigens meer een slechte gewoonte, maar als ik moe ben dan voelt het wel als luxe.

Ik denk wel dat als je op de centen moet letten, dat het heel verstandig is dit soort uitgaven, of dan ook al je uitgaven, een tijd goed bij te houden. Maar ik hoef niet op dit soort uitgaven te letten, dus geniet er maar van dat dit mogelijk is.

Ginny Twijfelvuur

Ginny Twijfelvuur

01-06-2015 om 20:50

Ja die auto ja

Das ook wel Latte. Al probeer ik tegenwoordig wel wat vaker de fiets of de benenwagen te pakken.

Lynn

Lynn

01-06-2015 om 21:12

losgeld?

Haha, dat moest denk ik gewoon "geld" zijn.

Kaaskopje

Kaaskopje

01-06-2015 om 23:44

Tijgeroog

Wat betaal je voor die gist? En is dat ook gedroogde gist?

Marea

Marea

02-06-2015 om 08:04

Blokjes gist

Kaaskopje, ik denk dat ze blokjes gist bedoelt. In een blauwe verpakking en ze kosten bijna niks. Bij de Marokkaan te koop.

Tijgeroog

Tijgeroog

02-06-2015 om 09:47

Gist, suiker...

Kaaskopje en Marea, in de koeling verse gist, maar ze hebben bij de turk of de marrokaan ook grote pakken (250 gram of 500 gram) gedroogde gist. De prijs weet ik zo niet, maar ik ga proberen om er aan te denken om vanmiddag even te kijken.

En Noet, dat van de suiker is onzin . De suiker zorgt ervoor dat de gist sneller gaat werken, omdat de suiker dan het snelle voedsel is. Ik merk dat de broden die snel rijzen, ook kritischer zijn wb te lang rijzen, zakken dan weer sneller in.
De truc voor beter gerezen brood zit hem in de juiste hoeveelheid niet te oud gist gebruiken, niet te droog deeg, niet te veel zou( zout remt de werking van gist ) en vooral goed gekneed deeg. Tot je er en lapje van kan trekken waar je licht doorheen ziet, zonder dat het scheurt.

carootje

carootje

02-06-2015 om 10:52

latte

Geen latte-factor hier (hoewel ik, sinds ik gestopt ben met nagelbijten, misschien mee kan in de nagellak-manie van Tanja

Het verbaast me vaak hoeveel ouders standaard iets latte-achtigs bestellen tijdens de sportles van hun kind!
Voor mijn geldt: zodra het een gewoonte wordt, geniet ik er niet meer van. Als ik mezelf af en toe zoiets toe sta (soms heb ik het echt verdiend) geniet ik des te meer! Zelfde geldt voor tijdschriften, lunches, etentjes etc.

En dus probeer ik minder scrooge te zijn en af en toe te genieten van het feit dat het kan!

Noet

Noet

02-06-2015 om 11:42

Tijgeroog

die suiker wordt dus omgezet door de gist = bacterie
als de gist de suiker heeft omgezet zit het niet meer in het brood.

Hetzelfde met lactose in melk, als het yoghurt is geworden hebben de melkzuurbacterien het omgezet in andere stoffen.

Is iets waar wij nogal veel onderzoek naar doen, dit soort omzettingen.

Uit eten en vakantie

Dat is wel echt onze latte-factor. We houden allebei heel erg van lekker eten, dus uit eten is een luxe die we ons vaak permitteren. En we houden erg van reizen, dus vakanties zijn bij ons ook flinke kostenposten. We zijn ons er wel erg van bewust dat we enorm bevoorrecht zijn dat we ons dit kunnen veroorloven.
Verder is manlief van de merkkleding, maar hij heeft wel een bescheiden garderobe en gaat voor basismodellen, niet voor modegevoelige dingen dus hij doet er lang mee. Voor mezelf en voor de kinderen is het meestal iets van de grote ketens (H&M, V&D, C&A) met af en toe iets van een niet al te duur merk (en dan nog vaak uitverkoop), aangevuld met Marktplaats.
Ik neem en geef altijd eten en drinken van thuis mee, vind het meestal zonde om buiten de deur wat te kopen.

Tijgeroog

Tijgeroog

02-06-2015 om 15:11

Noet

Ja, ik snap dat het niet meer in het brood zit, maar daar ging het niet om. Mijn ervaring is dat het deeg inderdaad sneller rijst met suiker, maar minder stabiel, sneller weer inzakt. Zonder suiker rijst het ook, iets langzamer, maar blijft dan wel steviger.

Trouwens, gist is toch een schimmel, en geen bacterie?

veel

latte- dus kleine luxe dingen. dat zijn voor mij juist die dingen die wat jeu aan mijn leven geven, die kleine dingen waar je zo enorm van kunt genieten. en ja, ik heb er nogal wat.

ik ga graag uit eten met mijn gezin, vooral lunchen. daar kan ik enorm van genieten. verse sinaasappelsap kopen uit zo'n persmachine in de winkel, heerlijk. elke week een eenvoudig bosje rode of witte bloemen, soms van die heel bijzondere. als die dan op tafel staan en lekker ruiken….
maar ik brand ook veel kaarsen, kost bij elkaar ongemerkt toch ook veel geld. en helemaal latte: de gaskachel die we voor de temperatuur nauwelijks nodig hebben maar zo gezellig is 's winters om bij te zitten.

de wasdroger, de auto, al die leuke kleren die ik regelmatig samen met/voor mijn meiden koop. ik zou allemaal zonder kunnen. en kadootjes, ik vind het erg leuk om iets voor iemand te kopen wat echt bij die persoon past.

verder vakanties, zoveel mogelijk, concerten, theater, … alle dingen die het leven erg leuk maken. Ja het kost veel maar ik werk ook veel uur waardoor ik het gelukkig kan doen.

Tijgeroog

Tijgeroog

02-06-2015 om 17:36

Kaaskopje

Gist was vanmiddag bij m'n Marokkaan €1,45 voor 125 gram. Bij de grotere verpakkingen stond geen prijs.

Ik denk trouwens dat de olijven van diezelfde Marokkaan misschien wel onder m'n latte-factor vallen.

Charis

Charis

02-06-2015 om 21:56

Nog twee

De wasverzachter van Robijn, speciale editie, à 3,85. Die gebruik ik echt alleen omdat ik hem zo lekker vindt ruiken. En de zelfmaakcroissants van Danerolles of AH eigen merk op zaterdagochtend zijn ook echte luxe.

Bellefleur

Bellefleur

04-06-2015 om 10:11

Wijn

Elke vrijdag koop ik een fles wijn. Die is zondag op.
Elke week minstens 5 euro. Dat loopt al aardig tegen de 300 per jaar. Au. En chocola. Ik steek even mijn kop in het zand nu...

Ely

Ely

04-06-2015 om 21:21

Jeetje

Ben ik de enige die vind dat draadje nu enigszins ontspoort naar een soort calvinistisch pleidooi? Wat is er in vredesnaam mis mee om je leven te veraangenamen met luxe als je het (blijkbaar) kunt missen? Is toch juist heerlijk?
Wij hebben zo'n koffiebar op t werk. Zalige cappuccino's. Op sommige dagen kan ik me daar echt op verheugen.

caton

caton

05-06-2015 om 08:20

Ely

helemaal mee eens!

Ginny Twijfelvuur

Ginny Twijfelvuur

05-06-2015 om 09:07

Helemaal mee eens Ely

Maar soms is het, als luxepaardje, ook wel eens goed om je eigen gedrag tegen het licht te houden. Vele dubbeltjes op een dag worden toch al gauw flinke euro's in mijn geval.

Ik denk echt dat mijn Latte factor nogal hoog is. Op zich niks mis mee, we kunnen het missen. Maar ven reflecteren over wat wel en wat niet kan denk ik geen kwaad.

Lynn

Lynn

05-06-2015 om 10:00

Ely

Goeie observatie .

Maar zoals anderen en ik schreven: als je het kunt missen is het niet erg.

Ook dan is het slim je er af en toe van bewust te zijn hoeveel geld daarmee omgaat, zodat je weer even een bewuste afweging kan maken of er extra van kan genieten.

En voor al diegenen die het eigenlijk niet kunnen uitgeven of eigenlijk liever voor iets anders sparen, is het helemaal goed om je daarvan bewust te zijn. Al die "kleine" uitgaven samen kunnen best veel zijn bij elkaar.

mijk

mijk

05-06-2015 om 14:58

ging vandaag de stad in

En mijn lattefactor is wat hoger dan ik dacht. Ansichtkaarten, kookboeken, opschrijboekjes kopjes koffie vallen er ook onder...

Mijk

Kaaskopje

Kaaskopje

05-06-2015 om 23:56

Oh Ely

je hebt hélemaal gelijk! Als je het geld hébt en je wilt jezelf of een ander ergens mee verwennen, moet je het vooral doen. Maar ook als je het geld eigenlijk níet hebt om jezelf eens te verwennen, kan het toch goed zijn om dat heel klein toch te doen. Af en toe moet je lief zijn voor jezelf.

Janeway

Janeway

06-06-2015 om 20:55

geen brood maar wol

Ik haak.. en ik haak het liefst met verloop garen.. En dan zie ik bv bij de wibra een mooi garen en dan denk ik ach 2 euro voor een bol. En dan neem ik er een stuk of 6 mee want als iets wil maken heb je toch wel een aantal bollen nodig.. Maar thuis gekomen kijk ik eens in mijn voorraad en dan liggen er nog 30 bollen ofzo. En dan loopt het toch wel aardig op. Verder creatief ik graag aan fantasy kostuums voor kids en onszelf en dan koop ik weer dingetjes die heel leuk zijn maar eigenlijk niet echt nodig.. Maar ja wie weet heb ik het tzt wel een keer nodig.. Daar gaat ongemerkt dan toch wel een aardig bedrag in zitten.. (dat ga ik maar niet uitrekenen)

Yeti

Yeti

07-06-2015 om 08:17

Calvinisme

Het grappige is dat ik vroeger wel vaak dingetjes kocht. Kopje koffie met iets lekkers in de stad, bioscoopje, inbel-pizza, extra hemdje, leuke sloffen, tijdschriften. Tot ik meer op de centen moest gaan letten en moest kiezen. Sindsdien ben ik steeds beter gaan opletten op aanbiedingen, kortingsbonnen, zelf dingen maken thuis (zoals die pizza, geen voorgesneden groente meer), dat abonnement bij de bieb. Ik heb niet het idee dat ik mezelf zo veel verbied, of dat we arm leven. Maar we leven wel veel goedkoper dan eerst. Bewuster vooral. Het geld vliegt niet meer uit mijn zakken, maar wordt nu uitgegeven aan de dingen die wij echt belangrijk vinden.

Ely

Ely

07-06-2015 om 08:29

Kijk

Dank voor de bijval
Wat Yeti beschrijft dat herken ik en snap ik. Het nut van je uitgaven onder de loop nemen en kijken waar t goedkoper kan zie ik ook.
Maar om nou over alle luxe dingetjes te praten alsof een zonde begaan....

welnee, je begaat geen zonde met je latte-factor

het is juist goed voor de economie

Wel verstandig is het om bewust met je geld om te gaan, want je kunt het maar eenmaal uitgeven (waarheid als een koe) en oog hebben voor die 'latte-factor' helpt.

Barvaux

Barvaux

07-06-2015 om 16:30

latte-factor

Je moet vooral opletten vind ik dat je 'luxe dingetje' wat je je zo nu en dan permitteert om het leven leuker te maken geen 'normaal dingetje' meer wordt. Je bent dan je 'genietmomentje' kwijt, moet zoeken naar wat nieuws en je bent veel duurder uit.

Latte

Mijn latte ís een latte (dus ik moest wel glimlachen om die vergelijking). Ik geniet daar net zoveel van als van een etentje... en eerlijk, dat etentje kan ik me ook niet permitteren.

Ik zie naast me wel eens mensen afrekenen... appeltaart erbij, of complete lunches... of het ene na het andere drankje wordt besteld. Dan voel ik me wel een calvinist... ja, ik kan het niet nalaten om om te rekenen hoeveel boodschappen je daar dan van kan doen... maar kan me voorstellen dat de horeca baalt van dat ene schrale kopje koffie (en dat ik dan wel ruim een half uur in het zonnetje op dat terrasje zit)....

Reageer op dit bericht

Op dit topic is al langer dan 4 weken niet gereageerd, daarom is het reageerveld verborgen. Je kan ook een nieuw topic starten.