Huis, Tuin en Keuken Huis, Tuin en Keuken

Huis, Tuin en Keuken

Fruitella

Fruitella

28-06-2015 om 18:19

Hoe overleven we tropische temperaturen?


Broeikas

Ik snap wel dat een huis nog lang warm kan blijven terwijl het buiten al weer afgekoeld is. Dat wil met mijn huis wel lukken, aan drie kanten ramen en niet echt zonwerende gordijnen en er kan dus niet veel open. Je zou denken dat het binnen niet warmer kan worden dan het buiten maximaal is geweest die dag/week. Miranda had het over een broeikas. Die hadden wij op de volkstuin, daar hing een thermometer in en die gaf dan wel temperaturen aan die de hele week buiten nog niet gehaald werden. Maar hoe kan je nou extra warmte maken zonder energiebron?

skik

Marjoleine64

Marjoleine64

04-07-2015 om 13:08

Broeikas - Skik

Het idee van een broeikas is nu juist dat je er (langzaamaan) veel warmte in stopt, die er simpelweg niet uit kan. Dus overdag staat de zon te branden op het dak, ramen, muren, en die warmte straalt aan de binnenkant weer het huis in, en kan er niet uit want iedereen heeft alle ramen en deuren potdicht, zeker als je niet thuis bent. Bij ons gaan de ramen dus open zodra het buiten koeler is dan binnen, 's ochtends vroeg en 's avonds of zodra het binnen warmer wordt dan buiten ('s middags al). Boven is dat eerder dan beneden, en bij zoon onder het platte dak (dakkapel) op het zuidwesten is het echt een broeikasgevoel. Het zou 's nachts wat kunnen doorluchten als hij zijn kamerdeur én rolluik open zou laten, maar dat doet hij niet, ook het rolluik gaat weer dicht als hij gaat slapen. Hm, misschien maar suggereren om dat toch maar open te laten, en pas weer dicht te doen als het licht wordt en hij daar last van heeft.

Auto

Maar hoe kan het dan dat het in de kas 35 graden is als het de hele week niet warmer dan 25 graden is? Dat gaat toch niet cumulatief?

Uit een krantenartikel over een hond die doodgegaan is in een afgesloten auto met dit weer: "Volgens een lijstje van de politie warmt een dichte auto razendsnel op: als het buiten 30 graden is, is het in de auto na 10 minuten al 40 graden en na een halfuur maar liefst 48 graden."

Het kan dus 18 graden warmer worden dan de buitentemperatuur, ik pieker me echt suf waar die extra graden nou vandaan komen. Dat moet een natuurkundig verschijnsel zijn. Waar is IngridT als je haar nodig hebt? ;0)

skik

Marjoleine64

Marjoleine64

04-07-2015 om 15:07

Juist wel cumulatief

Vergelijk het maar met een pan die je op het fornuis zet: de omgeving van de pan is gewoon keukentemperatuur, je zet er een vlammetje onder (vergelijkbaar met de zon op je huis) en de inhoud warmt op, en wordt warmer dan de omgeving. Hoeveel warmer, en hoe snel, hangt af van de warmtebron en de warmte-capaciteit van het object wat opgewarmd wordt. Ik kan het vast niet zo goed uitleggen als IngridT, maar ik hoop dat je er iets van snapt.

Voel maar eens aan de binnenkant van een raam waar de zon op staat, dat wordt echt veel warmer dan de 'omgevingstemperatuur', dat voel je echt stralen zoals een hete radiator in de winter. En het is DIE warmte die naar binnen doorstraalt en je huis verder opwarmt.

Postbode

Postbode

04-07-2015 om 16:30

Skik

Die temp is toch ook in de schaduw? In de zon is het warmer en zo'n auto staat in de volle zon.

Maar, maar, maar...

Marjolein, die gasvlam is toch heter of net zo heet als de maximale temperatuur die in de pan bereikt wordt? Of kan water gaan koken op een gasvlam van max. 80 graden?

skik

Miranda

Miranda

04-07-2015 om 17:06

gevraagd

Ik heb het mijn man gevraagd en die steekt een ingewikkeld verhaal met steekwoorden absorberen en doorgeven. Mijn betadochter staat er enthousiast bij ja te knikken. Maar hier heb je natuurlijk niet veel an

Marjoleine64

Marjoleine64

04-07-2015 om 17:31

Die gasvlam is veel heter

en nee, een pan water gaat niet koken op een gasvlam van 80graden, als die al zou bestaan. Een gasvlam heeft een temperatuur van ruim boven de 200 graden, dus die pan wordt heel snel warm. Zet maar eens een thermometer op het terras in de zon, die gaat zeker weten ruim meer aangeven dan de 32 graden die de officiële meting laat zien. Dat komt omdat de officiële meting uitgaat van een meting in een wit (reflecterend) hokje waar de zon dus niet direct op de thermometer kan schijnen, maar waar de wind wel doorheen kan voor verkoeling. Leg eens je hand op een (donker, glad) oppervlak wat een tijd in de zon gelegen heeft, en voel hoe heet dat wordt - veel heter dan 37 graden, je kan je daar lelijk aan branden! Zelfs het strand wordt zo heet in de zon dat het echt pijn doet aan je voeten. Die warmte op je dak (en op een auto nog veel meer) wordt doorgegeven naar binnen, waar de ruimte langzaam opwarmt. En dat kan dus (zeker in een kleine ruimte als een auto) echt veel heter worden dan buiten.

Zon

Niet de buitentemperatuur is de bron van de warmte binnen in huis, want dan kan het binnen nooit warmer worden dan buiten. De zon is de bron. Buitentemperatuur bepalen we door de luchttemperatuur te meten en lucht laat zich niet zo makkelijk opwarmen. Andere materialen warmen makkelijker op. Het glas van de ramen of de donkergroene houten betimmering van de slaapverdieping. Daarom kan het binnen toch warmer zijn dan het buiten geweest is. Zelf bedacht op de fiets naar de Hema. Ik vind het zelf erg logisch klinken ;0)

skik

bieb63

bieb63

04-07-2015 om 19:46

dat is een goeie skik!

Donkere kleuren vangen warmte, dus ja een donkere buitengevel/betimmering zou er zomaar eens voor kunnen zorgen dat het binnen (boven) heter is dan het buiten is geweest. Die zon brandt er nl. op en die warmte is veel heter dan de gemeten temperatuur buiten (in de schaduw wel te verstaan).

Ingridt zit in new york...

Waar het heerlijk 23 graden is vandaag........

Zonnestraling gaat min of meer ongehinderd door de atmosfeer. De energie die het bevat wordt pas omgezet in warmte als het geabsorbeerd wordt door iets....meestal is dat de grond, maar het kunnen ook de muren van een gebouw zijn, of jouw hoofd.....

De atmosfeer wordt dan ook van onderen opgewarmd door de zonnestraling. De grond straalt nl declaratie weer uit als de lucht koeler is dan de bodem. Daarom is het hoger in de atmosfeer ook kouder dan lager...ondanks dat je hoog in de lucht in principe iets dichter bij de zon bent.....

Glas laat zonnestraling vrij goed door, dus in een kas geldt ook dat de straling pas wordt omgezet in warmte IN de kas. Omdat de straling geabsorbeerd wordt door de aarde, de planten, etc....omgezet wordt in warmte en die wordt weer afgegeven aan de lucht.

Die warmte zit dan in principe opgesloten in de kas. En als de zo'n blijft schijnen kan de temp idd blijven stijgen. Niet oneindig ver...want de kas zal ook weer warmte afgeven aan de buitenlucht als die koeler is. Net zoals een kopje thee afkoelt soor warmte af te staan aan de lucht..maar waar een kopje thee zal afkoelen tot er evenwicht is temp thee gelijk aan temp kamer) zal het in de kas gemakkelijk warmer blijven dan daarbuiten. Sin pelsen omdat de zonne straling energie aanlevert. De maximale temperatuur wordt bepaald door hoe goed de kas geïsoleerd is....want hoe groter het temperatuurverschil tussen binnen en buiten, hoe meer warmte er naar buiten verkoren gaat...dus op een gegeven moment krijg je ook in een broei kas een evenwicht...de zon levert dan net zoveel energie als de kas uitstraalt in de vorm van warmte...dan blijft de temperatuur constant. Maar wel hoger dan de buitenlucht...

Zodra het nacht wordt verandert de kas natuurlijk in een kopje thee.....en zal de temperatuur langzaam gelijk worden aan de buitentemperatuur!

Zo. Nu terug naar de vakantie...zometeen 4th of july vuurwerk kijken!!

Ingrid

Sorry voor de typefouten....

I pad is niet fijn voor lappen tekst.....

Dank IngridT

En nog een fijne vakantie in New York!

skik

Ginny Twijfelvuur

Ginny Twijfelvuur

04-07-2015 om 23:14

Ha Ingridt

Zal dit stukje laten lezen aan mijn dochter.
Mooie oefening voor haar aanstaande AK toets.

Yeti

Yeti

05-07-2015 om 07:07

Het is alweer voorbij

In Nederland duurt hitte nooit lang. Vanmiddag wordt er onweer verwacht, en volgende week blijft de temperatuur weer braaf onder de 28 graden.

Crisis bezworen

Miranda

Miranda

05-07-2015 om 09:48

niet helemaal

Yeti: "Het is alweer voorbij"
Hier niet helemaal, vandaag nog 30 en dinsdag 32 en dan wordt het wat koeler. En dat vooruitzicht is fijn.

Postbode

wereldwijdeweb.

koelmat-koelband-honden.nl

/index.php?item=koelproducten-voor-mensen&action=page&group_id=11&lang=NL

Ze hebben bandanas, sjaaltjes (die heb ik) petten en ook vesten, zag ik.

ALs de link weggehaaald mocht zijn(alhoewel ik echt geen reclame wil maken), dan zul je me aan een emailadres oid moeten helpen, dan kan ik je de link mailen.

Een vest

kost daar 76,95 zie ik net.

Astrid

Astrid

05-07-2015 om 13:33

waar ik nog benieuwd naar was:

Waar ik nog benieuwd naar was: hoe warm is het bij jullie binnen?
Ik, woonachtig in flat met aan 1 kant ramen heb een binnentemperatuur van 28.5 graden momenteel. De zon staat tot 1 uur op de ramen, daarna alleen nog op balkon. Rolgordijnen zijn de hele dag dicht, zo ook de deur/ramen.
Aangezien ik aan een sloot woon en (nog geen) horren heb, is doorluchten in de avond onmogelijk ivm de insecten, behalve bij de balkondeur, waarin een minder goede roldeur zit.

Ik zit bijna op de ventilator onderhand; nog even en ik stijg op.

vlinder72

vlinder72

05-07-2015 om 13:42

27 graden

Op de thermostaat staat dat het 27 graden is. Veel glas in huis. Wel alles dicht (screens, luxaflex). Echt lekker afkoelen 's nachts doet het niet. Maar ja, ik kan ook moeilijk als ik zelf ga slapen alles beneden wijd open zetten.

Lusithania

Lusithania

05-07-2015 om 14:47

Zolder

Ik moet toch echt aan de boekhouding en zit dus noodgedwongen op zolder.
Het is 14.45 uur en 31 graden. Gisteravond was het 34 graden.
Ik ga nog maar even door met facturen inboeken.
Ik kan wel doorluchten maar dat heeft nu geen zin.

hier

hier is het alweer ruim boven de dertig graden, maar nu benauwd. het lijkt wel warmer dan gister, maar een vervelend soort warmte. laat dat onweer maar komen!

Yeti

Yeti

05-07-2015 om 18:24

25,5 graden

Was het hier gisteren in de woonkamer. Nu 24,5 graden. Boven in de slaapkamers is het iets warmer, maar ik weet niet hoe warm.

Mijntje

Mijntje

05-07-2015 om 18:44

29.8

In de woonkamer was het vandaag 29.8 graden zag ik. Maar ik ga er niet de hele tijd op kijken voor mijn humeur.

henra

henra

05-07-2015 om 19:05

postbode

koelelementen(uit de vriezer dus) in je kleding stoppen. Tip die ik bij de politie opdeed

postbode, hoe is het?

Nu begint de warmte op postloze dagen, dat scheelt

Postbode

Postbode

03-08-2015 om 19:19

hoe het gaat

Het gaat prima, was vandaag 14 graden op 2220 hoogte. Nu weer lekker op 1600 meter, 26 graden en het gaat 31 worden! Kortom heerlijk op vakantie.

Reageer op dit bericht

Op dit topic is al langer dan 4 weken niet gereageerd, daarom is het reageerveld verborgen. Je kan ook een nieuw topic starten.