Relaties Relaties

Relaties

zomeravond

zomeravond

12-08-2015 om 12:13

Is kletsen in de tuin overlast?


Katniss

Katniss

14-08-2015 om 12:34

Hier ook

In het verleden heb ik tokkieburen gehad die elke mooie zomeravond met hun tokkievrienden in de voortuin zaten. Mooi niet dat ik die ging aanspreken op hun lawaai. Ik vroeg me wel eens af hoe ze het volhielden, elke avond tot 01.30 uur tetteren in de voortuin, en dan stonden om 7 uur hun kinderen alweer op straat te schreeuwen 'mamaaa hoe laat is het, komt de bus al?', en die bus kwam pas om 07.45 uur (speciaal onderwijs). Het waren verder overigens prima mensen die kwamen meekijken en helpen als mijn auto stuk was of zo. (Dat tokkie bedoel ik ook niet onaardig, maar het was een apart slag. Buurman is bijv. wel eens in de krant gekomen omdat hij twee nachten op het bureau had vastgezeten omdat zijn zoontje vanaf de achterbank met een nepwapen mensen had 'bedreigd').
Mijn huidige buurman heb ik een keer gevraagd of hij wist dat zijn logeerhond de hele dag aan het janken was. Kreeg ik gelijk een grote mond terug dat hij ons ook wel eens hoort. Daar houd ik dus ook mijn mond als hij weer eens een avond met zijn nieuwe vriendin zit te giebelen onder genot van de rosé. Eigenlijk baal ik wel van die dame. Buurman heeft tot zijn 52e nooit een vriendin gehad en was altijd erg uithuizig. Nu heeft hij zijn ware liefde gevonden, ze is gelijk bij hem ingetrokken, en zitten ze de godganse dag in de tuin te kwelen 'schatje liefje bladiebla wat houd ik toch van je'. Hopelijk wordt hij het snel zat, want het is nogal een regelend typje die zijn complete huishouden over heeft genomen We passen ons wel aan. Als het al te lawaaierig wordt in de achtertuin en de kinderen kunnen niet slapen, mogen ze wel in mijn bed. Is nog niet gebeurd dit jaar.

bieb63

bieb63

14-08-2015 om 14:18

ja maar

Dat je in een stad/woonwijk met elkaar te maken hebt en dat het ook wel eens vervelend kan zijn, dat snap ik. Dat is niet anders.
En verder vind ik eerlijk gezegd je storen aan een fiets voor je raam of een vuilniszak op 'jouw' stoeprand van een heel ander soort. Natuurlijk kun je je daar aan storen, maar het is ook wel wat makkelijker om je daarbij neer te leggen. Het heeft niet echt invloed en je kunt gewoon 'doorleven'. Iets anders dan door kabaal uit je slaap te worden gehouden. En opmerkingen als 'dan ga je toch in een andere kamer slapen' vind ik al helemaal zot. Ik zou niet weten in welke ander kamer ik zou moeten slapen, die is er niet. Niet iedereen heeft vanzelfsprekend een logeerkamer of überhaupt extra kamers. Of moet ik dan op de bank gaan slapen?
Waar het om gaat is dat je probeert rekening te houden met je buren. En natuurlijk kan dat nooit volledig, zeker niet in een stad of dichtbevolkte woonwijk. Dat is niet anders. Maar rekening met elkaar houden, zeker als het om erg storende zaken gaat, mag je toch wel verwachten. Als voorbeeld: wij wonen op een etage met daaronder de parterre van onze buren. Onze woonkamer ligt boven hun slaapkamers. Zo ook de keuken. Dat is niet anders en ze zullen ons ook wel eens horen als ze in bed liggen. Maar we zijn ons daar wél van bewust. En ik ga niet 's avonds laat met m'n laarzen met houten hakken op de plavuizen in de keuken lopen stampen of uitgebreid met stoelen lopen schuiven enz enz. Dat ze wat horen is niet anders, maar ik vind het vrij normaal om een beetje rekening met de buren te houden.

Katniss

Katniss

14-08-2015 om 15:19

Ja normaal

Ik probeer ook zo min mogelijk overlast te veroorzaken, maar mijn ervaring is dat buren het heel naar vinden om aangesproken te worden op hun gedrag. In plaats van meedenken krijg je dan een sneer terug over je eigen geluiden. Die ik ook helemaal niet ontken overigens, ik ben soms blij dat ik mijn eigen buur niet ben
Jullie moeten trouwens blij zijn dat je niet naast mijn overbuurman woont. Hij heeft een keer ruzie gehad met zijn buren omdat ze de politie hadden gebeld, en sindsdien staat regelmatig zijn stereo op 100, terwijl hij dan zelf de deur uit is.

Kaaskopje

Kaaskopje

14-08-2015 om 15:31

Wat een onbegrip Miriam

Als je jaren redelijk afgezonderd hebt gewoond en dat nu mogelijk nog steeds in een van je huizen doet, raak je misschien een beetje uit stadse ergenissen. Wij wonen voor stadse begrippen erg vrij en moet je mijn dochter eens horen nu ze in een flatje woont! Rare lawaaierige buren heeft ze. Tja... niets gewend op dat vlak. Vroeger wilde ze in een normale straat wonen. Die wens begint te kantelen.

Als ik in de tuin zit (zeldzame zaak) tot laat, demp ik mijn geluid een beetje. Dat heet "rekening houden met". Als buren diezelfde beleefdheid niet hebben, zou ik dat onaangenaam vinden. Ik vind niet dat je uit bescheidenheid, vanwege de rotte woonsituatie van anderen, je irritatie maar in moet slikken. Deze buren geven overlast en daar kan Zomeravond niet van slapen. De rest van de wereld met lawaai rond de woning doet er niet toe. Een vriendelijk overleg om de overlast nogmaals te bespreken, vind ik heel terecht en begrijpelijk.

Van slaapgebrek kun je je echt misselijk voelen. Na een poosje trekt dat, in mijn geval, weer weg, maar dan kan er nog wel een brak gevoel blijven hangen. Het lukt mij de laatste tijd ook niet altijd om over de dagen heen genoeg uren te slapen en dat breekt mij af en toe ook op. Terwijl ik er min of meer in getraind ben.

Amare

Amare

14-08-2015 om 16:19

Els

Ik ben het helemaal met je eens.

Emma

Emma

14-08-2015 om 20:48

Piano

Mijn broer heeft een piano. Als daar (midden op de dag) een kwartier op gespeeld is gaat de stereo bij de buren precies even lang op 100. Willen nergens over praten, zeggen geen goeiedag. Met zulke mensen naast je helpt alleen verhuizen

bieb63

bieb63

14-08-2015 om 20:58

emma

Dat is heel vervelend ja, en zeer asociaal. Je moet tijden kunnen afspreken dat iemand op z'n piano oefent/speelt (uiteraard niet midden in de nacht).
Maar m.i. is een buur die last heeft van avond aan avond (nacht) gelal in de tuin een ander punt, dan een buur die niet accepteert dat de andere buur piano speelt (op gezette tijden en evt. in overleg en uiteraard niet 's nachts).
Punt is nu dat we het gaan hebben over de klagende buren waar niet mee te praten is en niet reeel zijn. Hiermee voegen we niets toe aan het punt van TS, want dat is een heel andere situatie. Het lijkt nu alsof zij geschetst wordt als de overdreven klagende buur, die pianospel overdag niet accepteert, of spelende kinderen in de tuin. Daar gaat het hier niet over.

Emma

Emma

14-08-2015 om 22:52

Bieb

Eerder in deze draad heb ik iets gepost over de situatie van ts. Ik vind dat ze helemaal gelijk heeft als ze zegt dat ze last heeft van deze buren. Natuurlijk zet ik haar niet weg als iemand die niet tegen pianospel kan midden op de dag.
Dat er zoveel andere voorbeelden komen illustreert maar weer hoe buren(over) last je leven bepaalt. Het is echt een onderwerp dat iedereen raakt. Vandaar zoveel voorbeelden.

bieb63

bieb63

14-08-2015 om 23:10

Emma

Klopt wat je zegt.

GS

GS

17-08-2015 om 14:02

Natuurlijk

Is het gekwek van de buren op zo'n laat tijdstip overlast. Dat ze zich dan vervolgens ook nog eens niets van anderen aantrekken is heel ergerlijk en maakt de overlast nóg vervelender, want het maakt je nog gevoeliger voor het geluid. Daardoor is de vergelijking met natuurgeluiden zo scheef. De irritatie om het asociale gedrag ontbreekt, waardoor het makkelijker te accepteren is.

Samenwonen is 'dulden van elkaar' maar ook 'rekening houden met elkaar'. Ik ben nog opgevoed met het adagium dat je altijd zomin mogelijk overlast moet veroorzaken. Maar tegenwoordig lijkt men te vinden dat je 'alles moet dulden'; de 'zeikerds' zijn asociaal in plaats van de herrieschoppers! Daar ben ik dus niet zo van.

Ik zou nog maar eens een gesprek aangaan met de buren (er komt immers weer een warm weekend aan!). Het kan ook zijn dat de mensen helemaal niet door hebben hoe gehorig het is? Dat ze vinden dat jullie je aanstellen?

Katniss

Katniss

17-08-2015 om 15:12

Nu weer blij?

Het regent al de hele dag ;-( Nou ja, kan er in ieder geval weer geslapen worden.

Ad Hombre

Ad Hombre

17-08-2015 om 18:03

Airco uitkomst

Ik heb het wel eerder als oplossing aangedragen, maar voor mij is een airco in dit soort gevallen een ware uitkomst. Ten eerste kunnen je ramen dan gewoon dicht ook al is het warm, ten tweede maakt het ding zelf best wat herrie (instelbaar) wat buitengeruis (in ons geval) bijna altijd overstemt. Aircogeruis is op zich ook wel irritant, maar veel minder storend dan gelach en hard gepraat. Ik slaap er in ieder geval veel beter op.

Ik vind stelselmatig hard praten in de tuin na tienen (of zelfs overdag als het vaak voorkomt) ook gewoon overlast maar je kunt ook niet overal over klagen. Wij praten vrij zacht, maar sommige mensen praten uit zichzelf gewoon een stuk harder en als je er dan nog wat wijn bijschenkt loopt het snel de spuigaten uit.

Als het structureel voorkwam zou ik mijn terrasdeuren 's morgens om 7 uur openzetten en mijn gitaarversterker even lekker op 3 zetten met de gain op 7 of zo. Moet ook kunnen toch? Lekker wijntje erbij

bieb63

bieb63

17-08-2015 om 20:40

Afgezien van het feit dat een airco is voor afkoeling, niet voor het voorzien van frisse lucht (wat mijn belangrijkste doel is van ramen open, ook in de winter...), vreet zo'n ding ook stroom (en je hebt nog de aanschaf). Dus zou voor mij geen optie zijn (behalve misschien een enkele keer bij een hittegolf, maar daar zou ik zo'n ding niet voor aanschaffen).

Ad Hombre

Ad Hombre

18-08-2015 om 08:41

Bieb63

Mij best, maar het lost voor mij maar liefst twee (voor mij) prangende problemen op. Een warme slaapkamer (zit onder een betonnen dak dat heerlijk de warmte vasthoudt) waarin ik heel slecht kan slapen, ik kan slecht tegen hitte in bed. En het geluidsoverlastprobleem.

Voor sommigen misschien minder belangrijk, maar voor mij tasten beide factoren (geluidsoverlast en warmte) mijn levenscomfort behoorlijk aan. Ik slaap er niet van.

In mijn ervaring is het zo'n beetje de enige praktisch haalbare oplossing tegen dit soort overlast problemen. Oordopjes werken bij mij niet en klagen, ach ja, klagen maakt de ergernis alleen maar groter. Verhuizen naar de hei, ach, kon het maar...

Zilver

Zilver

18-08-2015 om 14:25

White noise.....

Ik kan er ook niet tegen hoor, van dit soort herrie van buren die 'schijt' aan je hebben.
Maar goed, even een oplossingsgericht berichtje toen ik het stukje van de airco las.
Zelf kan ik niet goed tegen oordopjes (tenminste niet tegen de goedkope standaard kneedbare dopjes) ik krijg echt pijn in mijn oren ervan. Op maat heb ik ze nog nooit laten maken, maar hier is het al tijden rustig in de buurt.
Maar goed, wat je wel kunt proberen is 'white noise' aan te zetten. Dat is gewoon geruis zoals op een radio als ie niet op een frequentie staat (google maar eens op white noise) je kunt het ook op je mobiel downloaden (appje) of dus op een oude radio. Het geruis overstemt de herrie van buiten en je schijnt er als een roosje op te slapen, ook goed voor pasgeboren babies.

Wellicht een keer iets om te proberen?

ja

Dat is overlast. Maar blijkbaar is het tegenwoordig normaal om vooral geen rekening met een ander te houden. Want alles moet kunnen. En als je aangeeft er toch echt last van te hebben dan is er wat mis met jou en moet je maar verhuizen/naar de dokter/je niet aanstellen enz.

Bizar.

zomeravond

zomeravond

18-08-2015 om 14:41

dank allemaal

Bedankt voor alle tips en suggesties. Door het slechte weer slaap ik al een paar nachten heerlijk door. Ik ga steeds vroeg naar bed, zodat ik elke nacht anderhalf uur extra slaap pak en ik voel me heerlijk.
Mocht het komende week weer warm worden, dan heb ik nu een heleboel mogelijkheden om uit te proberen.
Ruzie met de buren is voor mij echt geen optie. Ik ken mensen die echt geterroriseerd worden door hun buren en zo ver wil ik het absoluut niet laten komen. Dus als zij het onzin vinden dat ik er iets van zeg, dan ga ik het niet nog een keer proberen.
Ik heb gesproken met de buurvrouw van twee huizen verder en zij blijkt met oordopjes te slapen. Haar man hoort het geluid van onze buren wel, maar heel in de verte.
Overdag-geluiden kan ik overigens prima hebben. We hebben hier achter een kinderdagverblijf en dat geluid vind ik zelfs wel gezellig. Maar die kinderen zijn om 18.00 uur weer weg, dus ik hoor dat ook alleen op de dagen dat ik niet werk. De tv van de buurman, de brommer van de puber verderop, voetballende jongetjes, helemaal prima. Maar als ik in bed lig wil ik wel heel graag slapen. Mijn man stelde voor om de ramen wijd open te zetten en wilde seksgeluiden te maken als de buren in de tuin zitten. Moet ik even over nadenken...

bieb63

bieb63

18-08-2015 om 15:12

Als je onder een betonnendak slaapt én niet tegen warme slaapkamer kan, dan snap ik je keuze voor een airco heel goed (zou ik dan zelf ook doen).
Dat is voor mij echter wel iets heel anders dan een airco aanschaffen louter en alleen omdat je niet het raam open kunt doen ivm burenoverlast.

Verlichting in tuin

Je kunt ook een bewegingssensorlamp plaatsen, zo eentje met een redelijk sterke lamp. Buren die het kletsen in de avondstilte niet als overlast zien, kunnen wel wat verlichting gebruiken.
Je kunt gewoon zeggen dat die lamp dient om inbrekers weg te jagen-.

Ginny Twijfelvuur

Ginny Twijfelvuur

18-08-2015 om 16:09

Heee die lamp heeft onze buurman ook...

Goh misschien tijd voor een goed gesprek?
Wilde seksgeluiden maakt ie trouwens ook.

Eerlijk gezegd denk ik dat beiden niet gaan helpen om de overlast in te dammen. Het helpt hooguit tegen je eigen gevoel van onmacht.
Goeie oordoppen, een rolluik en een airco evt. wel. Maar ja dan leg jij flink wat geld neer tegen de asociale overlast van een ander. Ik persoonlijk zou daar meer moeite mee hebben dan met een hernieuwd gesprek met de buren.
En ik zou in ieder geval zelf ook erg weinig moeite doen om stil te zijn. Misschien dat dat het gesprek wat op gang helpt.

Airco

Ad, een airco maakt ook geluid buitenshuis. Als je buren met ramen open slapen, zullen ze de motor horen aanslaan en de vin horen draaien terwijl ze niet het gemak hebben van de verkoeling. Dat is ook een vorm van overlast.
Zelf heb ik ook een airco, ( plat betonnen dak) maar ik doe de airco op de dagen dat het draait, voor 23:00 uit.

bieb63

bieb63

18-08-2015 om 21:04

Flanagan?

Dat lijkt me nou weer wat overdreven...... Buren die door de ramen heen jouw airco horen.... Daarbij heeft een airco m.i. niet van die vinnen, dat is een ventilator.

Moni

Moni

18-08-2015 om 21:06

Flanagan heeft gelijk

Een goede airco hangt buiten het huis en maakt herrie. En die heeft inderdaad vinnen net zoals een ventilator.
Je hebt ook eenvoudige airco's die je binnenshuis neerzet met een slang naar buiten. Die zul je buiten niet horen. Ze zijn echter minder effectief dan de eerste versie.
In warme landen zie je heel wat airco-kastjes buiten het huis hangen.

bieb63

bieb63

18-08-2015 om 21:17

Oke

Geen ervaring verder mee. Maar hoe dan ook: een airco is voor mij geen optie ivm overlast buren 's avonds laat in de tuin.

Bieb63 (ot)

Buiten kast met vin en motor, binnen via slang toevoer van koude lucht door bak aan de muur.
Ook als verwarming voor geval er geen cv in de onbenoemde ruimte aanwezig is.

http://allwaysairco.nl/html/verkoop_airco.html

ijsvogeltje

ijsvogeltje

18-08-2015 om 23:41

Je hebt 1 x met ze gesproken?

Ik snap het niet zo goed. Je hebt 1 x met ze gesproken en ze herkenden het probleem niet. En daarna heb je ze niet meer aangesproken omdat je geen ruzie wilt. Dat snap ik dus niet. Je hebt er last van. Het gaat niet om 'gewoon kletsen', het gaat om 'zeer luid praten en lachen'. Het lijkt mij duidelijk: je gaat dus opnieuw met hen in gesprek. Dat kan je prima doen zonder ruzie te maken. Je geeft aan hoe jij het ervaart, welke hinder jij hebt ondervonden. Probeer dat zonder verwijten te doen, maar laat wel jouw stem horen. Desnoods iedere week opnieuw. Nu doe je niets, je zit je alleen maar op te vreten. Communiceren, dat is echt het allerbelangrijkste.

Toch voel ik ook wel met Miriam Lavell mee. Als je nachten lang niet in staat bent om te slapen als de buren buiten praten, terwijl je het raam dicht hebt én oordoppen in hebt.... Daar ben ik wel verbaasd over hoor. Ik bedoel... er zijn massa's mensen die in lawaaierige binnensteden of studentenhuizen wonen, onder de rook van Schiphol, vlak langs de snelweg of spoorlijn of gewoon een luid snurkende partner hebben. En die slapen ook.

Maar goed: communiceren met de buren. Niet 1 x, maar regelmatig.

I

ijsvogeltje

ijsvogeltje

18-08-2015 om 23:49

aanvulling

Het herinnert mij trouwens aan een voorval dat wij met een voormalige buurvrouw hadden. Ze liet ons een keer weten dat onze douche een piepend geluid maakte. Oké. Wij hebben er naar gekeken en geluisterd, konden niets afwijkends ontdekken, dus hebben verder niets gedaan.

Een half jaar later stond de buurvrouw zwaar emotioneel bij ons aan de deur. De douche piepte nog steeds, en ze werd altijd wakker als wij 's avonds laat nog gingen douchen, en ze zat er helemaal doorheen. Zwaar slaaptekort, half overspannen.

Jemig zeg, wisten wij veel dat ze er zo onder leed? Mijn eerste reactie was ook: waarom heb je dat niet veel eerder aangegeven? Wij hadden echt geen idee dat het zo'n impact had. Ja, ze had dus ooit eens een opmerking gemaakt over de piepende douche, maar daarna nooit meer. Dus blijf met de buren praten, vooral over de impact die het op jouw heeft!

Onze buren zijn trouwens verhuisd naar een 'hutje op de hei'. Ze konden in z'n algemeenheid niet goed overweg met geluid van anderen.

Ad Hombre

Ad Hombre

19-08-2015 om 07:53

Flanagan

"Ad, een airco maakt ook geluid buitenshuis. Als je buren met ramen open slapen, zullen ze de motor horen aanslaan"

Ik heb een heel bijzondere airco in mijn slaap/werk en woonkamer die geen enkel geluid buitenshuis maakt Ik weet zeker dat de buren mijn airco niet horen (op die ene compressor die 3 hoog op het dak staat na, maar die gebruiken we nooit en is behoorlijk ver van ieder burenraam vandaan).

Hij maakt ueberhaupt niet veel geluid trouwens, het is een Invertertype dat niet aan en afslaat. De airco's zaten in iedere kamer van ons huis toen we het kochten, maar als ik zelf het huis had laten bouwen had ik ze er ook in laten zetten.

"en de vin horen draaien terwijl ze niet het gemak hebben van de"

De Vin, da's weer zo'n prachtig stukje taalvervuiling. Hele volkstammen noemen een ventilator tegenwoordig een 'vin'. Volgens mij is dat gebaseerd op het verkeerd verstaan van het Engelse woord 'fan' (geholpen door het feit dat zo'n beetje een derde van de Nederlanders de 'f' niet uit kan spreken). Dus dat wordt dan een 'vin'. Een auto heeft tegenwoordig voor veel mensen een koelvin!

"Zelf heb ik ook een airco, ( plat betonnen dak) maar ik doe de airco op de dagen dat het draait, voor 23:00 uit."

Da's mooi van je.

Ginny Twijfelvuur

Ginny Twijfelvuur

19-08-2015 om 09:35

Denk dat Ad gelijk heeft

Onze buren op de hoek hebben al jaren een airco. Nooit wat van gehoord. Wel van de verschrikkelijk blaffende hond overigens.

En wij hebben sinds een aantal jaren een airco op zolder. De unit staat op de dakkapel. Als ie aanslaat bromt ie wel even maar voor de rest hoor je niks. Beetje vergelijkbaar met het geluid dat de koelkast maakt. Wij hebben net twee weken lang doorgebracht op een vakantiepark met ja wat zijn het, stacaravans met airco, en die draaiden lustig maar ook daar heb ik geen last van gehad.

zomeravond

zomeravond

19-08-2015 om 12:03

nog een keer praten

Als het weer gebeurt, willen we het geluid opnemen. We gaan dan nog eens met de buren praten en als die het weer onzin vinden, zullen we ze het geluid laten horen.
We zijn ooit in dit slaapdorp gaan wonen om het lawaai van de stad te ontlopen en om onze kinderen de ruimte te geven. Dat we met ons budget alsnog wat geluid zouden krijgen, hadden we wel verwacht. Ik had alleen gehoopt dat het er iets beschaafder aan toe zou gaan dan in de stad, met name 's nachts.
Op dit moment slaap ik gelukkig uitstekend.

Reageer op dit bericht

Op dit topic is al langer dan 4 weken niet gereageerd, daarom is het reageerveld verborgen. Je kan ook een nieuw topic starten.