Huis, Tuin en Keuken Huis, Tuin en Keuken

Huis, Tuin en Keuken

Open keuken: wie voor, wie tegen


Temet

Temet

06-09-2015 om 21:20 Topicstarter

ha. ik heb dus de hoofdprijs

Zo te lezen ben ik inderdaad aardig in de minderheid, hoewel niet alleen. Ik heb overigens kennelijk de hoofdprijs: een dichte keuken die groot genoeg is voor een forse eettafel. De keuken is (ruim) 5 meter bij 3,5, schat ik. In het vorige huis had ik trouwens een keuken waarin ik mijn kont niet keren kon (wel open trouwens, dwars op de woonkamer ) dus dit trekt de boel weer wat recht.

Ik vind zo'n grote eetkeuken inderdaad ideaal. Maar als ik die niet zou hebben, zou ik de keuken evengoed dicht willen.

Het is een familietrekje trouwens. Ik ben opgegroeid in zo'n jaren-30-erkerwoning en toen de open keukens opkwamen bleef die van ons dicht, mijn moeder moest ook niets van open keukens hebben. In '91 werd het huis verkocht, en het eerste wat de nieuwe bewoners deden was de keuken openbreken.

Groeten,

Temet

Krullevaar

Krullevaar

07-09-2015 om 09:05

Ja zo

als bij jou in een dichte keuken prima. Lekker ruim formaat.

Ik hou niet van die smalle dichte pijpenla keukentjes. Als ik in zo'n huis woonde, zou ik 'm direct openbreken.

Jamie

Jamie

07-09-2015 om 09:11

Temet

Maar hoe was die keuken in dat programma? Zo groot dat er een tafel in kon of een pijpela zodat het een soort strafhok wordt voor keukencorvee?

Buitenkeuken

Temet had ik goed begrepen dat jij een nieuwbouwhuis hebt? Hebben de buren de keuken ook dicht gelaten?

Ik weet eigenlijk niet wat mijn voorkeur heeft. Alle dichte keukens die ik in mijn leven ben tegen gekomen zijn dicht gebleven. Ik heb de keuken in mijn vorige huis verplaatst waardoor het van een open keuken een half dichte werd (had met ruimte te maken, maar ik kon ook meteen makkelijk de keuken voor kinderen en huisdieren afsluiten).

Maar nu heb ik een open keuken. Bij een totaal vloeroppervlak van 4 x 9 (keukentje is 2 x 2) wil dat ook niet anders. De ruimte beneden gedraagt zich voor de helft als eetkeuken en voor de andere helft als atelier. Geen bank.

Samen koken met vrienden doen we buiten met de bbq of pruttelpot en in Frankrijk op een buitenkeuken of kampvuur.

Ik moest even nadenken over lastige luchtjes. Afzuigkap, dacht ik. Maar toen bedacht ik me dat frituurlucht ook met afzuigkap vreselijk blijft hangen.
Frituren doen we dus ook buiten.

Ja de storende factor van de tv in de keuken onderken ik. De tv kamer is dus boven (logeerkamer, slaapbank). Troep als storende factor, hm.
Waar ik vroeger fan was van de dubbele vaatwasser, ben ik nu (kleine keuken) fan van de afwaskast. Bijvoorbeeld deze (http://www.ikea.com/de/de/assembly_instructions/utrusta-abtropfgestell-fur-wandschrank__AA-817661-3_pub.pdf)
Zelfde effect eigenlijk, maar dan was je met de hand af.

Ik kan me voorstellen dat je een keuken open breekt voor het licht. Dat kan vooral bij oude huizen een kwestie zijn.

Temet

Temet

07-09-2015 om 12:11 Topicstarter

Jamie, Miriam

In dat programma was het volgens mij zo'n klassieke vrij kleine keuken die dan een deur heeft naar de achtertuin en naast de woonkamer ligt. Kan geen tafel in, althans niet comfortabel. Ik zou zo'n keuken dus ook dicht laten, en daarin ben ik duidelijk in de minderheid merk ik. De woonkamer was op zich niet klein (wel vol en lelijk, vandaar dat ze die woning niet verkocht kreeg)
In de flat waarin ik mijn peuterjaren doorbracht hadden we doorgeefluik tussen keuken en woonkamer, met een matglazen schuifdeurtje erin. Dat was handig!

Miriam, mijn indeling is, van voor naar achter, keuken, halletje met trappen en wc en bezemkast, woonkamer. Er zijn ook mensen die alles open hebben (nou ja, de wc en kast zijn vziw dan wel gehandhaafd) en die hebben dan dus een enorm oppervlak (zeker als de woonkamer is uitgebouwd) met een riante open keuken en de trappen feitelijk in de woonkamer. Dit is de eerste verdieping (de huizen hebben een wat aparte indeling).
Op de begane grond is ook een ruimte, en er zijn ook mensen die daar hun keuken hebben laten maken, met dan meestal iets van een eetbar ofzo.

groeten,

Temet

tonny

tonny

07-09-2015 om 12:23

terugtrekken

Ik vind het fijn als de keuken los van de woonkamer een aparte plek is. Wel met een bescheiden keukentafel. Vroeger toen ons gezin nog thuis woonden, hadden we een dichte keuken en dat vond ik prettig; even apart, even ongestoord bezig of juist een op een in contact met iemand die kwam helpen/bijpraten oid.

Nu hebben we een open keuken, maar wel 'om een bochtj'e dus ondertussen een oog op de TV of meepraten met wie er op de bank zitten is er niet bij - wat anderen hier als voordeel noemen.
Wel trekt de geur door het hele huis, daar ben ik niet zo dol op.

Halfopen, met eettafel voor het keukenraam

Met een ruime eettafel voor het keukenraam, is er op de leefvloer sprake van twee zitgedeeltes. Spelen en tv kijken gebeurt in de huiskamer maar kletsen, ontbijt en huiswerk in de keuken. Toch zijn er momenten dat het tv-kijken de gesprekken aan de keukentafel hinderen. Dan zou je wensen dat je een deur kon sluiten.

Het voordeel van een halfopen keuken is wel de lichtinval van twee kanten in de huiskamer/ keuken. Eens een keuken gehad met weinig lichtinval. Ik moest altijd het licht aan doen. De keuken erna had veel ramen, dan merk je hoe vermoeiend het is, als er weinig lichtinval aanwezig is.

mijk

mijk

07-09-2015 om 13:49

Ik heb kookeiland met fornuis als afscheiding van de keuken

En kijk dus als ik in de pannenroer de hele woonkamer in, vind ik gezellig... Gasten maar ook ouders die vriendje ophalen en even blijven plakken gaan aan de eettafel zitten die staat er voor. Luchtjes ach nu pruttelt er stoofvlees, lekker!

Dees

Dees

07-09-2015 om 15:14

Ideaal

Open keuken is ideaal! Geuren worden door ons afzuigsysteem afgevoerd, en ik kan lekker ouwehoeren met degenen in de woonkamer, mijn zoon kan ik onderwijl ook in de gaten houden. En welke rommel heb je het over?

Ik ben opgegroeid in een woning met dichte keuken, ongezellig en iedere keer weer deur open en deur dicht, dan weer met de pan, dan met de borden dan met het bestek.

Katniss

Katniss

07-09-2015 om 15:17

Ah, is dat het?! Mijn deuren zijn nooit dicht (alleen de buitendeuren), dus vanuit de keuken kan ik prima roepen naar de huiskamer. Sowieso grenzen die twee deuren aan elkaar.
Het is natuurlijk wel een beetje vreemd om bij het tafeldekken, en heen en weer lopen met borden, bestek en pannen, iedere keer de deuren dicht te doen

Dees

Dees

07-09-2015 om 15:23

katniss

Tja we wilden geen tocht hebben, het is een jaren 30 woning en in de keuken ging dan een raam open als extra ventilatie.

Dees

Dees

07-09-2015 om 15:23

En daarbij

Als we dus riepen hoorden de buren van 2 huizen verder het ook. Ik zou er nu ook niet aan moeten denken door het huis te moeten roepen dat we gaan eten.

Lucerna

Lucerna

07-09-2015 om 15:32

Ik ga mee met Miriam

Geen echte voorkeur, maar alsjeblieft wel ruimte om zowel mijn kont als die van meehelpers te kunnen keren. Dichte keukens zijn bij mij dicht gebleven, half open bleef half open en met de volledig open keuken van nu ben ik ook heel gelukkig. Alleen in welke keukenvorm dan ook, kookeilanden zijn aan mij totaal niet besteed.

Katniss

Katniss

07-09-2015 om 15:52

Roepen (o.t.)

Je hebt vast geen pubers Die van mij zitten regelmatig op hun kamer al dan niet met een koptelefoon op. Dan moet je dus wel enigszins je stem verheffen om ze uit te nodigen als je niet naar boven wilt lopen.

Kinne

Kinne

07-09-2015 om 20:05

Droom

Mijn droom is een grote woonkeuken met lange eettafel waaraan de kinderen dan huiswerk maken terwijl ik kook. Liefst met een houtkachel erin, dat lijkt mij zo gezellig.
Waarschijnlijk is dat alleen helemaal niet praktisch. Maar het is toch nog maar een droom.

De praktijk is dat we een open keuken hebbben, niet heel groot, maar alles past erin en ik heb ook redelijk wat werkruimte.

Jamie

Jamie

07-09-2015 om 21:12

roepen

'Als we dus riepen hoorden de buren van 2 huizen verder het ook. Ik zou er nu ook niet aan moeten denken door het huis te moeten roepen dat we gaan eten.'

Ik roep ook niet, we hebben een oude scheepsbel en die horen ze een straat verderop ook nog wel.

Hier een open keuken

en ik vind het helemaal niks. Zat er al in toen we dit huis kochten, en 1 van mijn 2 voorwaardes om dit huis te willen kopen waren dat de badkamer meteen, en de keuken asap vervangen (en verplaatst, dat vooral) moest worden.
Jaren later hebben we heel veel in dit huis gedaan, behalve die ^%#$&^$^$)@!-keuken. Hij is me een doorn in het oog. Elke keer als ik binnenkom valt mijn oog meteen op wat er op het aanrecht staat, en aangezien ik geen vaatwasser heb, staat er eigenlijk altijd wel iéts van afwas.

Open!

Ik woon in een soort poppenhuisje van 62m2. Wil je dan een beetje gevoel van ruimte hebben moeten zoveel mogelijk muren er gewoon uit. Dat resulteert in een woonruimte van 50m2 die eigenlijk meer keuken is dan woonkamer. Maar niet zomaar een keuken he. Een conversatiekeuken mét schiereiland, aldus de keukenboer. Het absolute brandpunt van een feestelijk huishouden!

Tihama

Tihama

07-09-2015 om 22:02

Koptelefoon (ot)

Hier ook 3 pubers met koptelefoon. Zoon op zolder was al voorzien van een bel.
De andere twee hebben nu ook een bel en...met een lampje. Dus als ze met een koptelefoon opzitten, dan flitst het lampje naast de monitor op.

Afgelopen week aangeschaft bij de Lidl voor € 6,50.

Hier op het dressoir staan nu dus 3 deurbellen. Als we gaan eten, dan drukken we op 3 bellen. En daarna komt het spul de trap afroffelen.

Aagje Helderder

Aagje Helderder

07-09-2015 om 22:35

Hier ook graag

dicht! In mijn eerste 'echte' huis had ik een open keuken: als er ieman via de voordeur binnenkwam keek je op het aanrecht. Niet fijn. De twee huizen erna hadden helemaal van zichzelf een dichte keuken. Huis twee een gele grote waarin we ook aten. Het huis waar we nu wonen heeft een dichte keuken en toen we die verbouwden hebben we 'm vooral dicht gehouden. We kunnen er niet eten, geen plek meer voor een tafel. Maar er staat regelmatig iemand te kletsen bij degene die kookt.

Aagje

Lucerna

Lucerna

08-09-2015 om 10:09

bel

Hier drie pubers zonder koptelefoon, maar wel veel op hun kamer (en twee van de drie zitten twee hoog). Scheepsbel hier, net als Katniss. O ja, en ook zo'n simpelige intercom, want niet iedereen heeft een telefoon (en ik heb geen whatsapp op mijn dumbphone). De buren zeggen er geen last van te hebben

Hortensia

Hortensia

08-09-2015 om 10:41

mijn keuken

In mijn huidige en vorige woningen was mijn woonkamer met open keuken in een soort L-vorm gebouwd, met het verschil dat de keuken in mijn vorige woningen vanaf "het bankstelhoekje" goed zichtbaar was en nu niet. Dat laatste vind ik prettiger, want ik ontvang nogal eens mensen voor zakelijke besprekingen en dan vind ik het niet prettig als er rechtstreeks zicht is op de nog niet opgeruimde afwas.

Eén woning had een aparte keuken, ik kan vergelijken

In één van de woningen met open keuken was een royaal raam bij de keuken. In mijn huidige woning alleen een smal raampje van 10 cm breed op 2,50 meter hoogte. Het is ook nog eens een antracietkleurige keuken waardoor ik zelfs bij hoogzomer en volop zon met het licht aan moet werken. Als je geen buitenlicht hebt in je keuken, zorg dan voor zo licht mogelijke kastjes! Als de boel hier ooit vervangen wordt (duurt nog wel even) kies ik enthousiast voor het lichtste kleurtje

De luchtjes... Ja, dat kan ook een nadeel zijn. Een goed afzuigsysteem doet al een boel, maar als per ongeluk de boel eens aanbrandt of je bent net als ik graag enthousiast met de Indische keuken (trassie!) is een open keuken wel eens lastig...!

En toch heb ik het liefst een open keuken. Als ik radio luister of tv kijk, kan ik het gewoon blijven volgen terwijl ik koffie zet of eten maak. Is er visite, dan kan het gesprek gewoon doorgaan. In mijn huis met aparte keuken vond ik het heel vervelend mezelf te moeten afzonderen als ik even in de keuken aan de gang moest. En als ik de tafel afruimde en met mijn ellebogen de deuren open moest doen was ik ook niet altijd blij Tussen keuken en woonkamer zat namelijk ook nog een hal.

Ondanks het ieniemienie raam en de donkere kasten vind ik de huidige situatie het prettigst. Keuken is open maar ook nadrukkelijk "om de hoek", zodat eventuele huishoudelijk "falen" in de vorm van volle aanrechten uit zicht blijven als er mensen op visite zijn. Ik kan gesprekken en radio/tv gewoon blijven volgen als ik heen en weer loop. Ik kan goed in de gaten houden of de boel niet droogkookt (oké, die enkele keer dat het mis gaat staat mijn hele benedenverdieping blauw, dat dan weer wel!).

De oorspronkelijke situatie was trouwens anders. Een ruimte van pakweg 9 bij 3,5 meter, gehalveerd door "en suite" zoals dat volgens mij heet, van vaste kasten en een glazen deur (jaren zestig woning). Aan de ene kant de woonkamer van pakweg 5 x 3,5, aan de andere kant een eetkeuken van pakweg 4 x 3,5, en wat nu de keuken is was vroeger bijkeuken. Dit had denk ik ook wel leuk gevonden, maar één van de vorige bewoners heeft dit verbouwd door de muur met de bijkeuken eruit te rammen en daar de keuken te bouwen.

Sommige mensen in deze buurt hebben de oude situatie nog, het heeft wel iets knus, vaste kasten zijn ook altijd prettig en die tussendeur kan open staan als je bezig bent en toch contact met de woonkamer wil houden (er zit geen hal tussen, zoals in mijn ene huis). Soort van semi-open keuken eigenlijk. Aan de andere kant heb ik nu een ruime woon-/eetkamer met aan de "zijpoot" van de L-vorm de keuken.

Toch jammer van dat antraciet en te kleine raampje, anders was het helemaal perfect geweest! Maar ik klaag niet, ben verder erg tevreden!

Noet

Noet

08-09-2015 om 11:22

dicht

de lucht van de aangebrande aardappelen hoef ik niet in mijn woonkamer.
en het overkomt me regelmatig want ik wil nog wel eens een boek of de krant gaan lezen onder het koken.

Half a twin

Half a twin

08-09-2015 om 11:26

aangebrand?

Dat breng ik dan als specialiteit:
Twee soorten aardappelen in een pan, gebakken en gekookt! Dat je van de gebakken dan een korstje zwart niet kunt eten, snij je er maar een stukkie af.

O brrr, half a twin

Dat aten wij vroeger heel regelmatig, aangebrande aardappels waarvan het aangebrande stukje er af was gesneden. Maar die lucht, die krijg je er niet uit, ze blijven aangebrand ruiken. Op een gegeven moment waren we het zat en besloot mijn moeder voortaan de aangebrande aardappels weg te gooien en friet te halen. Dus als wij weer eens die brandlucht roken riepen we enthousiast: ha, we eten friet1

skik

Hortensia

Hortensia

08-09-2015 om 11:45

aanbranden

Het overkomt me gelukkig niet zo vaak, maar als het gebeurt kieper ik het weg. Brrrr, zo vies! Uithuilen, mezelf toespreken beter op te letten en opnieuw beginnen

(wat niet wil zeggen dat ik dus de perfecte huisvrouw ben, ik heb weer andere tekortkomingen )

Noet

Noet

08-09-2015 om 12:28

half a twin

denk dan aan de variant: verkoold en aangebakken.

Lusithania

Lusithania

08-09-2015 om 12:59

Noet

Dan heb je wel ervaring met het weer schoon krijgen van aangebrande pannen.

Noet

Noet

08-09-2015 om 13:10

dat dan weer wel.
schuurspons, schuurmiddel en uitkoken met soda. Ik heb dus geen aluminium pannen.

Half a twin

Half a twin

08-09-2015 om 13:23

verkoold gebeurt mij nooit

Nou ja met aardappelen dan. Aangebakken met klein randje zwart dan wel. Heb van het voorjaar tomaten opgezet met weinig water om zelf basis voor pasta te maken. Dat laat ik dan een half uur zacht opstaan en in dat half uur doe ik wat anders. Was vouwen en strijken, bedden verschonen, knoop aan een overhemd zetten en ineens was er een ruim uur voorbij.
Dat heeft mij aardig wat soda gekost om de pan weer bruikbaar te krijgen.

Reageer op dit bericht

Op dit topic is al langer dan 4 weken niet gereageerd, daarom is het reageerveld verborgen. Je kan ook een nieuw topic starten.