Huis, Tuin en Keuken Huis, Tuin en Keuken

Huis, Tuin en Keuken

Katniss

Katniss

06-09-2015 om 12:45

18 graden in huis, en dan?

Het is hier in huis nu 18 graden, en dus echt wel een beetje kil. Ik heb een vest aan, want het is pas 6 september dus ik wil nog niet beginnen met de verwarming aan te zetten. 1 oktober is vroeg genoeg, maar als dit koude weer aanhoudt zwicht ik misschien wel eerder.
Is het bij jullie ook zo fris? En wanneer 'mag' dan bij jullie de verwarming aan?


Ginny Twijfelvuur

Ginny Twijfelvuur

07-09-2015 om 14:31

Slecht geisoleerde huizen?

Het is hier nog steeds 22 graden.

Onder de 19 graden springt ie vanzelf aan. Kijk dus nooit naar de datum.

22?

Hoe kan het bij jullie in huis boven de 20 graden blijven als je wel alles open hebt staan, en het buiten 17 graden is? Bij ons wordt het dan toch echt gewoon ook 17 graden. (tenzij je alles dicht houdt)

Astrid

Astrid

07-09-2015 om 19:18

omdat

Omdat het heel lang kan duren eer de warmte een huis verlaat, net zoals het lang duurt eer het binnen vreselijk warm is als het buiten al even heet is. Hier vandaag ook gewoon 22.5 graden binnen en de hele dag de deur open gehad.

Amare

Amare

07-09-2015 om 19:20

goed geisoleerd

nieuwbouwhuizen zijn goed geïsoleerd. Daar is maar een beetje zon nodig om de temperatuur aangenaam te maken. Hier is het in de woonkamer 19,5 graden nu, maar de woonkamer ligt op het noorden. De slaapkamer op het zuiden (op de eerste) en de zolder zijn veel warmer.

Pug

Pug

08-09-2015 om 07:28

boven

Ik heb boven nooit alles de hele dag open staan (alleen het badkamerraam en dan de deur naar de gang), dus ik weet niet hoeveel graden het is. Niet koud in ieder geval.

's winters gaat de verwarming boven ook nooit aan.

Ginny Twijfelvuur

Ginny Twijfelvuur

08-09-2015 om 09:32

Yep nog steeds 22 graden

En als het doel van ventileren is dat de temperatuur binnen gelijk wordt aan buiten, kun je beter in een tent gaan wonen.
Allereerst is het niet nodig om alle ramen permanent wijd open te zetten om een goede ventilatie te krijgen. Een klein kiertje is voldoende. Jij hebt het over luchten, maar dat doe je toch niet permanent en door heel het huis hoop ik? Doe je dat in de winter ook dan? Met de verwarming aan de buitenlucht verwarmen?
En ten tweede houdt een huis, als het goed geisoleerd is, ook veel warmte vast. Dus dan kan het hier nog wel even duren voordat de temperatuur binnen gelijk wordt aan buiten.

Half a twin

Half a twin

08-09-2015 om 10:42

Luchten/ Ventileren

In de ochtend even kort alle ramen boven open, dat is luchten om de "slaaplucht" uit huis te krijgen. Dat is luchten.
Daarna gaat het zolerraam op een kiertje, het badkamer raam op een kier en het ventilatierooster op de computerkamer open, alle tussendeuren open dan ventileert het voldoende zonder dat het heel koud in huis wordt maar vocht van drogende was, koken enzo kan er wel uit.
Indien nodig springt de verwarming even kort aan, zodat het wel droog blijft in huis.

verd

verd

08-09-2015 om 11:28

geen koukleumen

ik heb ook een thermostaat waarmee het helemaal te regelen valt maar gebruik die functies dan weer nooit. Wij hebben het ook niet alle dagen waarop buitentemperatuur gelijk is, binnen even koud of warm dus daar wordt de thermostaat op afgesteld, hoe wij ons voelen. De meesten ervaren dat anders lees ik wel, met altijd dezelfde temperatuur in huis.

Bij ons gaat hij aan wanneer we dat nodig hebben. Nu ben ik deze week ook wat ziekjes dus twijfelde ook. Verdere gezin had nergens last van dus dan kruip ik onder een dikke plaid in de avonduren. Ook wij proberen hem zo lang mogelijk uit te laten, zonder dat we kou lijden. Er zijn wat van die overgangsdagen dat een trui prima volstaat. Iedereen in huis heeft het snel te warm moet ik wel zeggen. Achterdeur staat hier ook nog open overdag. 21 graden alleen als het echt winter-winter is.

Half a twin

Half a twin

08-09-2015 om 11:57

warme zomer

Door de warme zomer is de warmte echt in je huis getrokken, de muren voelen zelfs niet koud aan. Om zo zuinig mogelijk te stoken moet je eigenlijk ongeveer nu beginnen met stoken, zodat de muren een beetje warm blijven, dan blijft de warmte in je huis. Goed isolatieglas doet ook veel, las de zon even schijnt helpt dat enorm mee om je huis op temperatuur te houden.
Vroegere buren van ons, stookten zich helemaal arm, verbruikten anderhalf keer zoveel gas in dezelfde woning als wij door in de nacht de thermostaat op 14 te zetten, 's morgens bij het opstaan even aan en dan tijdens werkdagen de thermostaat weer terug naar 14. Bij thuiskomst ging de CV aan naar een graad of 19 en dan stond dat ding de hele avond te loeien maar echt behaaglijk was het daar niet. De leren bank voelde enorm koud en winterdag viel de kou uit de muur echt op je nek als je daar op de bank zat.
Bij ons gaat vanaf nu (maar als het nodig is al eerder) de cv regelmatig even aan en dan blijft het aangenaam en droog in huis zonder dat we ons arm stoken.

verd

verd

08-09-2015 om 12:58

warm

Ik heb even gekeken en bij ons staat hij nu op 14.5 terwijl het 19 graden binnen is. Ik denk dus dat hij daar de hele zomer op heeft gestaan.

wat betreft die verwarming lager zetten snachts en als je weg bent: dat doen wij ook, gaat overdag als wij werken naar een graad of 17. Ik vind het anders ook om te stikken als we thuiskomen in een hogere temperatuur. Vinden jullie dat niet dan? Meestal is het dan toch koken, wat rommelen. Als we thuiskomen gaat hij voor of na het eten, wanneer iemand behoefte voelt naar 19/20 graden. Voor zover ik heb begrepen is dat beter dan de hele dag de verwarming op 19/20 graden zetten.
Als ik thuis ben in de winter overdag 18 graden, ben dan niet zittend werk aan het doen.

Als we bezoek krijgen gaat hij wat hoger, wil best begrijpen dat anderen het anders voelen dan wij. Zelf vinden we het dan over het algemeen wel te warm.

http://magazine.eon.nl/artikelen/2013/04/fabels-en-feiten-over-energie/

Hanne.

Hanne.

08-09-2015 om 13:09

hier ook

Hier het zelfde. Thermostaat staat nu op 10 graden. Dat is de zomer stand. In de winter staat ie ' s nachts op 15. Overdag als we thuis zijn 18 en 's avonds vaak nog even een graadje (of 2) er bij.

Op dagen dat we werken gaat de thermostaat pas rond etenstijd aan en rond 22 uur weer terug naar 15 graden.

Al met al lijkt het een zuinige manier van stoken te zijn. We verbruiken veel minder dan gebruikelijk voor vergelijkbare huizen.

De kachel aan zal ook nog wel even duren. Het is nu nog 21 graden in huis (met raam open).

Half a twin

Half a twin

08-09-2015 om 13:18

Overdag 18

Overdag 18 of 19 graden en dan is het als je thuiskomt niet om te stikken, omdat alle deuren open staan, behalve de buitendeuren, en hier en daar wat raampjes op een kiertje voelt het niet heel warm aan.
Ik heb ook even gekeken op het programma van de thermostaat, in de nacht staat de temperatuur op 17 maar eigenlijk koelt het nooit af tot 17. Dat gebeurt alleen in periodes van strenge vorst, dan maakt man even voor tijdelijk een ander programmaatje.

Hanne.

Hanne.

08-09-2015 om 13:35

scheelt misschien

Misschien scheelt het ook hoe je thuis komt. Als ik in de winter door de vrieskou heb gefietst voelt 19 graden voir mij echt als bloedheet.

Misschien is dat anders als je uit een warme auto komt

bieb63

bieb63

08-09-2015 om 15:38

ja vind ik ook

Bij thuiskomst hoeft het echt geen 20 graden te zijn. 20 graden vind ik aangenaam als je langdurig zit (bijv. tv kijken), maar als je bezig bent, dan is dat te warm (vind ik).
Volgens mij is het ook een kwestie van gewenning.
En verder: ons slaapkamerraam staan altijd op de kiepstand en verwarming uit, dus het kan daar fris zijn. Wij wonen op een parterre, dus dat betekent dat we de slaapkamerdeuren (als het kouder is) altijd dicht houden. Anders is het natuurlijk stoken tegen de klippen op.

Reageer op dit bericht

Op dit topic is al langer dan 4 weken niet gereageerd, daarom is het reageerveld verborgen. Je kan ook een nieuw topic starten.