Huis, Tuin en Keuken Huis, Tuin en Keuken

Huis, Tuin en Keuken

Josephine

Josephine

05-10-2015 om 11:32

vegetarische recepten die wat normaler zijn

Omdat we sinds kort een vegetarier in huis hebben wil ik graag vegetarisch gaan koken, alleen ben ik er inmiddels achter dat ik niet van vleesvervangers hou. Vind tofu gewoon niet lekker, de smaak niet, de structuur niet. Verder al zelf een keer burgers geprobeerd te maken van kikkererwten enz. Afijn best al wat receptjes gezocht en gevonden maar wat me vaak opvalt is dat het vlees dus vervangen wordt door dingen die ik niet zo graag wil eten. Tevens vind ik veel van die recepten nogal een 'geitenwollensok' gehalte hebben. We houden niet zo van kikkererwten, couscous (structuur niet lekker) quinoa, linzen, tempura, tempé, groenteburgers, nep-gehakt, en er is meer maar kan het niet zo snel verzinnen.
Ik maak bijvoorbeeld gewoon lasagna op de oude manier, maar laat het gehakt weg, gaat ook prima met nasi gerechten waar blokjes kip in zaten, en bij de tomatensoep gebruik ik groentebouillon en laat de soepballetjes weg. Hebben jullie nog wat recepten voor me die dus wat normaler zijn? Helaas vind zoon champignons niet zo lekker (we eten ze wel hoor, maar dat kan ik dus niet iedere dag voorschotelen, alhoewel dochter en ik ze heerlijjk vinden) Wat ik vaak in huis heb zijn, champignons, courgette, aubergine, ui, lenteui, tomaat, bloemkool, paprika's, (en rijst aardappelen en pasta vinden we allemaal lekker)
Misschien is er wel een ander product, waar ik totaal nog niet aan denk wat wel lekker is, we zijn best bereid nog wat andere nieuwe dingetjes te proberen.


Lupine

Ik vind de vleesvervangers vooral vaak erg zout. Tegenwoordig zie je steeds vaker producten van lupinemeel en dát vind ik wel lekker (en vegetarisch etende zoon ook). Niet iedere supermarkt heeft ze, moet je even zoeken/googelen.
In de soep doe ik vaal zelfgebakken croutons, heb je toch iets met een bite erin.
Als je kikkererwten niet zo lekker vindt als basis voor een vegaburger, kun je ook andere peulvruchten nemen. Met bruine bonen kun je heel goed een burger maken, en dat smaakt iets neutraler. Moet nu weg, wil straks wel ff kijken of ik nog recepten heb liggen.

Angela67

Angela67

05-10-2015 om 11:45

2 kookboeken

voor inspiratie kijk ik altijd in I love Groente van janneke vreugdenhil en Plenty van Ottolenghi.
Ik begin nadenken altijd met 'welke groente' (of ik moet iets doen met de groentezak-inhoud van Odin) en dan pas bepaal ik wat erbij komt.
Dus als je dan geen vlees of vleesvervangers wilt dan stop je bij 'groente + koolhydraten' zeg maar.
Dingen met eieren, fèta en vis staan hier ook vaak op het menu.
gr Angela
ps we eten niet bewust vegetarisch maar het verschilt dus wat het kan worden.

Angela67

Angela67

05-10-2015 om 11:45

2 kookboeken

voor inspiratie kijk ik altijd in I love Groente van janneke vreugdenhil en Plenty van Ottolenghi.
Ik begin nadenken altijd met 'welke groente' (of ik moet iets doen met de groentezak-inhoud van Odin) en dan pas bepaal ik wat erbij komt.
Dus als je dan geen vlees of vleesvervangers wilt dan stop je bij 'groente + koolhydraten' zeg maar.
Dingen met eieren, fèta en vis staan hier ook vaak op het menu.
gr Angela
ps we eten niet bewust vegetarisch maar het verschilt dus wat het kan worden.

Katniss

Katniss

05-10-2015 om 12:11

Klopt

Hier een gezinslid dat bij vlagen deeltijdvegetariër is. Ik koop voor haar dus wel vleesvervangers en voor de rest gewoon vlees, waarbij ik er dan weer geen problemen mee heb om het in dezelfde pan te bakken De kipstukjes van De Vegetarische Slager is het enige 'nepvlees' wat ik dan nog wel lekker vind. Verder vind ik de gekruide tofublokjes (AH volgens mij) ook erg lekker, maar die krijg ik er bij de kinderen weer niet in.

Noet

Noet

05-10-2015 om 12:18

yuk vleesvervangers

je moet niet het vlees willen vervangen maar gewoon iets heel anders koken.

Ik heb tegenwoordig "Veg" http://www.bol.com/nl/p/veg/9200000005540021/
Erg lekkere recepten, bv een noord afrikaanse stoofpot met pompoen, kikkererwten en linzen. Die kikkererwten kun je dan bv vervangen door bruine bonen en dan de linzen weglaten.

probeer dat boek eens te lenen in die bibliotheek.

Favoriet bij mijn dochter is een curry van aubergine en spercibonen met een kokos tomatensaus.

ijsvogeltje

ijsvogeltje

05-10-2015 om 12:23

Ik kook best vaak recepten van ah.nl, dat zijn (vind ik dan) heel normale gerechten.

Wat een misvatting is, is dat je iedere dag vlees (of een vervanger) zou moeten eten. Dat is helemaal niet nodig. Je kunt zonder problemen een paar keer per week het vlees gewoon weglaten.

Bij de AH hebben ze veel vega-dingen die wij wel lekker vinden: de Toscaanse carré of vegetarische cordon blue bijvoorbeeld. De 'gewone' groenteburgers (die veel beginnende vegetariërs juist als eerste proberen) vind ik helemaal niets. Maar de verschillen tussen al die vega-dingen zijn groot... ik zou dus wat gaan uitproberen.

Vleesvervangers kiezen wij eigenlijk alleen als we aardappelen en groente eten. In ovenschotels, pastagerechten etc. nauwelijks.

Eet jullie vegetariër wel vis?

Josephine

Josephine

05-10-2015 om 13:12

ook geen vis

Nee ze eet ook geen vis. Inderdaad kan het prima weggelaten worden uit ovenschotels en pasta en rijstgerechten, Kip-kerrie met rijst wordt dus champignons,courgette, paprika met kerriesaus en rijst, bijvoorbeeld. Zoon vindt het wel een klein beetje jammer, vooral in de nasi mist ie de blokjes kip wel (de smaak van zout en een beetje krokant) maar zonder gaat het ook wel.
Best apart, ze kunnen zoveel namaken tegenwoordig, maar dit dus niet

Katniss

Katniss

05-10-2015 om 13:16

Apart bakken

Je kunt toch de kip (voor de nasi) ook apart bakken? Ik heb hier een lastige eter die geen groente door haar nasi wil. Eet dus eigenlijk gewoon kale rijst met blokjes kip In een aparte pan maak ik dan de groente met kruiden, en daar gaat dan een deel van de rijst door. De overige rijst blijft kaal en saai.

bieb63

bieb63

05-10-2015 om 14:16

hoe ik dat doe

Inderdaad zit ik ook niet echt te wachten op vleesvervangers. Dus die gebruik ik nooit. Eigenlijk laat ik bij een vegetarische maaltijd gewoon het vlees weg. En zorg ervoor wat vaker peulvruchten e.d. te eten. Bij een standaard aardappel/vlees/groente gerecht is het wat lastiger. Maar dan vervang ik het vlees voor bijv. een kaasplak of iets met ei (of vis(sticks), maar weet niet of er ook geen vis gegeten mag worden.
Voor 1-pans en ovenschotels vind ik het minder lastig. Ik laat gewoon het vlees weg en vul evt. met iets anders aan. Nassi kun je prima maken zonder vlees. De kruiden geven de smaak en evt. als vervanger van vlees wat stukjes spercieboon erdoor voor de bite. In chili con carne hoeft geen gehakt (nou ja, dan heet het chili sin carne...). Ook hier maken de kruiden de smaak, de bonen de structuur. En evt. gooi je er nog wat mais door of extra paprikastukjes of blokjes aardappel. En zo geldt dat voor zoveel gerechten: de kruiden maken de smaak. En je doet er wat meer van de groentes door. Dat gehakt in een lasagne heeft eigenlijk nauwelijks smaak. De smaakt wordt gegeven door de tomaten(puree) en de kaas en kruiden. Het gehakt is meer vulling, dus kun je vervangen door meer ui of een andere soort groente.

Knurf

Knurf

05-10-2015 om 14:37

bite

voor de 'bite' kun je quorn blokjes gebruiken. Die vervangen dan de kipblokjes in rijstgerechten. Verder eten wij vaak walnoten (lekker door een stamppot of met pasta, blauwe kaas en stukjes peer), cashewnoten (heerlijk met bloemkool), pistachenootjes (bij rijstgerechten die wat zoeter zijn), amandelen (met spinazie en geitenkaas) of pijnboompitten (pasta) bij het eten.

mijk

mijk

05-10-2015 om 14:53

wij eten meestal in ieder geval 1 x in de week

Vegetarisch 1,x in de week vis. Vegetarisch pompoencurry met voor de byte cashewnoten. Rissoto, andijviestampot met kaas, gado gado maar ook geitenkaasje in bladerdeeg met gebakken aardappelen en sla... Foe yong hai maak ik ook wel eens zelf..

Vogel

Vogel

05-10-2015 om 14:59

Van alles

Denk aan kaas, noten, peulvruchten, zeewier. Vleesvervangers zijn er in veel soorten en van veel verschillende 'grondstoffen'. Champignons zijn geen volwaardige vleesvervanger hoor, dus daar mis je niets aan.

Denk niet alleen aan voldoende ijzer en eiwitten, maar ook aan vitamine B12!
Ik eet al 25 jaar vegetarisch en kook echt niet heel exotisch of alternatief. Neem wel af en toe een vleesvervanger, omdat ik dan in een keer goed zit met (toegevoegde) ijzer enB12. Zelf vind ik Quorn heel lekker.

Hanne.

Hanne.

05-10-2015 om 15:15

Let op voedingswaarde

Tja, ik eet ook regelmatig vegetarisch, maar aangezien we ook regelmatig wel vlees eten is het minder belangrijk dat ook alle 'voedingswaardes' die je normaal uit vlees haalt in de maaltijd verwerkt worden.

Belangrijk is dat je voldoende ijzer, eiwitten en vitamine B12 binnen krijgt. En die zitten juist in soja en peulvruchten. Dus als je dat niet wil wordt het wel een uitdaging lijkt me. De Nasi zonder vlees, of andere gerechten van mensen die 'ook regelmatig een dagje zonder vlees eten' maken is natuurlijk prima, maar niet als dat de standaard manier van 'vega' eten wordt. Want dan ga je wel wat missen.

Ik zou dus even goed kijken wat je mist door vlees weg te laten en daar alternatieven voor te zoeken. Noten zijn goede vervangers, en het assortiment van peulvruchten is natuurlijk veel groter dan alleen kikkererwten. (al vinden ze hier de van kikkererwten gemaakte falafel dan weer heerlijk).

Nogmaals lupine

Als je (zoon) de bite van stukjes vlees mist, zou je echt eens lupinestukjes kunnen proberen. Er zijn burgers en schnitzels van lupine, maar die, hoewel ook lekker, bedoel ik niet. Volgens mij heet het gewoon lupinestukjes. En die hebben een behoorlijk stevige bite, zonder dat ze krampachtig op vlees proberen te lijken.

Mijk, heb jij een lekker recept voor foo yong hai? Dat zou ik graag eens proberen te maken.

Mijn vegetariër eet ook beslist geen vis, nee. Evenmin wil hij insecten eten. Vrij strikt, dus.

Bedenk het zelf

Je kunt ook zelf bedenken wat je anders doet met een kleine aanpassing. Dat schiet vaak sneller op dan allerlei nieuwe recepten. Ik kan nog steeds geen pompoensoep maken, en ik vind het heerlijk bij vrienden. Ook mijn linzensoep houdt niet over en dat kunnen sommigen werkelijk verrukkelijk.
Mijn eenvoudigste recept is rijst met verse sperciebonen, alfalfa, gekookt ei, sateh met gebakken uitjes.

Nou goed dan: Paprikaragout
https://www.kookjij.nl/recepten/paprika-ragout
Doe ik als volledige maaltijd met ragoutbakjes en rijst en als ik zin heb nog gebakken linzen met geraspte kaas en gebakken uiten uit de oven erbij.

Violetta

Violetta

05-10-2015 om 16:03

HelloFresh

Heeft iedere week drie nieuwe niet ingewikkelde vegetarische recepten. Je kunt ze gratis en voor niets downloaden, dus je hoeft geen lid te worden of iedere week die maaltijdbox te ontvangen. Maar de recepten zijn snel en gemakkelijk klaar te maken, ik doe het al meer dan een jaar zo.

mijk

mijk

05-10-2015 om 16:06

Anneque

Ik gebruik altijd dit recept. Sowieso fijn blog Ik laat dan vlees vaak weg. Vind het zonder ook heerlijk!

http://www.kayotic.nl/blog/foe-yong-hai

Mijk

Bedankt Mijk (en nog een tip voor Josephine)

Lijkt idd een leuke blog

Hoe ik zelf wel eens vegaburgers maak:

Een handje gekookte zilvervliesrijst (vaak overgeschoten), afhankelijk van de hoeveelheid rijst die ik nog heb, één of twee eieren, gesnipperd uitje, knoflook en evt Spaanse peper als je van beetje pittig houdt, en veel gehakte verse kruiden. Peterselie, bieslook, basilicum, salie, anything goes. Staafmixer erop, consistentie controleren, evt wat meel erbij als het te nat is, burgers vormen en bakken.
Kan in allerlei smaken gemaakt worden. Een favoriet is hier de variant met Parmezaanse kaas erdoor.

Tine Winkel

Tine Winkel

05-10-2015 om 19:11

hier

zijn we idd ook niet van de vleesvervangers, vinden ze vaak gewoon niet lekker. De enige die bij ons in goede smaak valt is Valess. Heeft voor mijn gevoel een goede bite, min of meer vergelijkbaar met kipfilet.
Ik maak zelf ook regelmatig 'gewoon' vegetarisch eten, bv. een ovenschotel met aardappel anders, waarbij ik het vlees vervang door cashewnoten. Of spinazie met een gekookt eitje erbij. Of een gerecht met kaassaus (bij aardappels) of pindasaus (bij rijst). Of gewoon het vlees helemaal weglaten. Zeker als je wel een toetje eet met zuivel, dan hoef je je over het eiwitgehalte van het eten niet ongerust te maken.

Vogel

Vogel

05-10-2015 om 21:50

Lupine

De vleesvervangers die van lupine zijn gemaakt, zijn van de Vegetarische Slager. Met een winkel op 't Spui in Den Haag, een webwinkel maar ook bij steeds meer supermarkten.

Theekopje

Theekopje

05-10-2015 om 22:54

Vegetarische slager

De vleesvervangers van de vegetarische slager vind ik prima, ondanks de rare namen (speckjes en gehackt en zo). Niet goedkoop trouwens.
Valess blokjes en quorn blokjes vind ik ook goed te doen.

Het is inderdaad niet per se nodig, die vleesvervangers, maar als je gewend bent met vlees te koken soms wel even makkelijk.

Notenburgers

Zijn erg geliefd hier, al of niet zelf gemaakt of met kant-en-klare burgermix.
Zelf maken: gemenge noten met oud brood vermalen, beschuitkruim erin, eitje erin (voor echte veganisten natuurlijk weglaten), peper, paprikapoeder, kruidenzout en een teentje knoflook, 'n hoeveelheid water dat het lekker kneedbare balletjes worden en dan opbakken met de pan.
En als ze er nog wat appelmoes op mogen ben ik helemaal de liefste moeder van de wereld.

Lupine

Ja, die Vegetarische Slager is heel erg goed! Zo goed, dat mijn zoon het liever niet eet ....het lijkt te veel op echt vlees en dat voelt voor hem akelig.
Maar er zijn ook andere lupineproducten te koop, bij de Coop hadden ze vrij veel soorten, nu helaas alleen nog de schnitzels.

Jamie

Jamie

06-10-2015 om 08:27

nou nou

Ieder zijn smaak hoor maar wat worden vleesvervangers weer weggezet. Yuk? Mensen het is éten hoor! Mijn kinderen mogen zo ook niet over het eten praten.

Mijn schoonzus eet met het hele gezin vegetarisch en het vegetarisch gehakt vind ik prima te eten en zo ook nog wel wat andere dingen (zo vaak kom ik er niet) en ik had eens een bakje vegetarische sate (van Mora) voor haar en ze vond het heel lekker (had ze nog nooit gehad).

Juno

Juno

06-10-2015 om 12:41

Lastig

Ik lust geen vlees en word ziek van vis en ben sinds enige jaren vegetariër. Wat ik zo lastig vind aan vleesvervangers is dat ze vaak naar vlees smaken. En dat lust ik echt niet. Ik zeg echt niet gauw 'yuk' om in de termen van mijn voorganger te blijven maar ik kan werkelijks niets smakelijks ontdekken aan een droge, zoute schijf. Toen ik nog wel vlees at nam ik ook nooit kant en klaar spul zoals schnitzels, cordon bleu, slavink. Veel te zout. Ik heb dus keus uit prefab-spul of spul dat smaakt naar vlees. Ik hou het maar op de combi peulvruchten met granen, maar als iemand een tip heeft hoor ik het graag.

Juno

Dat (zout) is idd mijn bezwaar tegen de vega schijven. Mijn tip (voor het geval je niet alle rea´s boven gelezen hebt) lupine en/of de Vegetarische Slager.

MamavanSenH

MamavanSenH

06-10-2015 om 13:56

Ei en kaas?

Wij eten deels vegetarisch en deels vlees. Van vleesvervangers hou ik op een paar uitzonderingen na ook niet zo. De Javaanse schijven vind ik wel lekker, die wel eens geprobeerd?
Verder combineren wij op de vega-dagen veel met ei en kaas. Ei heerlijk bij stamppotten als spinazie, andijvie en boerenkool. Kaas doen we bijvoorbeeld wanneer we pasta met kaassaus, bloemkool of broccoli eten. Gebakken kaas kan op allerlei verschillende manieren, beetje experimenteren wat je lekker vind.

Knurf

Knurf

06-10-2015 om 17:58

Jamie

'Ieder zijn smaak hoor maar wat worden vleesvervangers weer weggezet. Yuk? Mensen het is éten hoor!'

Ik ben al iets van 25 jaar vegetariër. Maar ik lust veel vleesvervangers echt niet. Bah, yuk, vies. Gewoon echt niet weg te krijgen. Vind ik.

Maar gelukkig leven we in een vrij land en staat het mij vrij om andere dingen klaar te maken.

Knurf

Knurf

06-10-2015 om 17:59

trouwens

'een bakje vegetarische sate (van Mora)'

Die vind ik bijvoorbeeld wel lekker! Maar dat komt waarschijnlijk ook door de dikke laag satésaus

Juno

Juno

06-10-2015 om 18:23

Anneque

Maar smaakt lupine en de vegetarische slager niet énorm naar vlees? Want dat lust ik echt niet, dan eet ik nog liever zo'n zoute schijf.

Reageer op dit bericht

Op dit topic is al langer dan 4 weken niet gereageerd, daarom is het reageerveld verborgen. Je kan ook een nieuw topic starten.