Huis, Tuin en Keuken Huis, Tuin en Keuken

Huis, Tuin en Keuken

Josephine

Josephine

05-10-2015 om 11:32

vegetarische recepten die wat normaler zijn


Katniss

Katniss

06-10-2015 om 18:35

Juno

Wij vinden vooral de kipstukjes van de Vegetarische Slager lekker. Die smaken soort van naar kip. De gehaktballen zijn een soort droge zoute schijven, heeft weinig met vlees te maken. Nu vind ik bijv Valess ook letterlijk vlees noch vis, de structuur is wel vlezig maar de smaak absoluut niet.

Josephine

Josephine

06-10-2015 om 18:58

fijn

Wat een goede reacties al, ik ben helemaal geïnspireerd!!
Een vraagje even, ik had laatst iets van gebakken kaas gemaakt, maar ik vond het helemaal niet lekker, iemand een receptje voor mij? Probeer ik het nog een keertje. Ga de andere receptjes en quorn en lupine dingen eens opzoeken en zeker proberen. De hamburger van zilvervliesrijst lijkt me ook wel wat.

Bedankt tot zover!!!

Juno

Juno

06-10-2015 om 19:03

Katniss

Ah, als het naar kip smaakt dan lust ik het niet. Dat is bij mij een beetje het lastige, het mag absoluut niet naar vlees smaken.
Josephine, ik vind zelf veel dingen uit Plenty van Ottolenghi lekker. Je hoeft niet elke dag een vervanger te eten, als je een peulvrucht met een graan combineert zoals een boterham met pindakaas, chili sin carne met wat rijst bij de bonen, ben je er al.

Noet

Noet

06-10-2015 om 19:05

mexicaanse gebakken kaas

uitje fijn snipperen, taco kruiden, geraspte kaas, gembersiroop en een drupje water door elkaar kneden als gehakt. Tot je een bijna glad mengsel hebt, het valt dan niet uit elkaar.
Ballen er van maken en die plat maken, door los geklopt ei, dan door panneermeel, herhalen,
Bakken, tot de binnenkant net smelt.

Dochter vindt ze erg lekker. Maar die zit nu ook te smullen van spinaziespouflee = spinaziesouflee met meegebakken pasta. Wel iets waar je tijd voor moet hebben kwam ik vandaag achter, maar de moeite waard.

Jamie

Jamie

06-10-2015 om 19:32

Knurf

Mag jouw kind, als jij gekookt hebt ook zeggen dat iets 'Bah, yuk, vies' is?

Sorry maar nee dat mogen mijn kinderen niet en dan kom ik als argument niet met de zielige Afrikaanse kindjes.

Overigens heb ik daar nooit een 'stuk' vleesvervanger gehad maar altijd iets van vleesvervanger in een gerecht. Misschien zit daar het verschil? Mijn vader is gek op hachee en krijgt daar iets met vleesvervanger en hij heeft niets te klagen, ook niet als ze het gehakt vervangt.

Krullevaar

Krullevaar

06-10-2015 om 20:43

tja..

Ben geen Knurf, maar mijn kinderen zeggen vrijwel elke dag: bah, lust ik niet! Helaas...

Ik eet regelmatig vegetarisch, dat wil zeggen zonder vlees/vis, maar vleesvervangers hoef ik ook niet. Ik snap ook niet waarom vegetariërs per se iets willen dat op vlees lijkt. Lijkt wel de wereld op z'n kop!?

Iemand vroeg over gebakken kaas. Wat heel lekker is is couscous met gegrilde groenten en gegrilde halloumi. Dat is een stevigere Cypriotische schapenkaas (gewoon bij AH verkrijgbaar) en heerlijk bij dit soort eten of in salades.

Noet

Noet

06-10-2015 om 20:59

jamie: ja dat mag

er zijn grenzen, maar vleesvervangers passeren die grens. Al zal ze het bij anderen niet zeggen, maar dan gewoon haar bord niet leeg eten.

Als iets echt niet lekker is kan er inderdaad wel eens een yuk uitkomen bij ons beiden. Het komt wel eens voor, want ik experimenteer wel eens.

Knurf

Knurf

07-10-2015 om 07:11

lupine

ik vind die lupine tegenvallen. Maar ik heb al jaren geen vlees gegeten, dus ik weet niet of het komt doordat het te vlezig smaakt.

Carla

Carla

07-10-2015 om 10:55

heerlijk simpel

en weinig ingredienten:
wrap
kikkererwten
magere kwark
bieslook
spinazie
avacado's

Oorspronkelijk was het gerecht met kipfilet, maar wij hebben kikkererwten genomen, de vegetarische variant.

Kikkererwten uit laten lekken en kruiden (komijn, chillipoeder, peper, zout en olijfolie). Daarna in de oven, 30 min op 200 graden, halverwege keren.

Bieslook (handvol) door 10 eetlepels kwark roeren en even wegzetten.

Avacado prakken

Wraps even verwarmen (of niet), insmeren met avacado, spinazie er op, wat lepels magere kwark en wat kikkererwten er overheen.
Opvouwen en eetsmakelijk, vult behoorlijk!

+ Brunette +

+ Brunette +

07-10-2015 om 21:34

Vleesvervangers, een vreselijk woord

Alsof vlees iets onmisbaars is dat vervangen moet worden. Hele volksstammen groeien zonder vlees op en een paar eeuwen geleden aten arme mensen ook nauwelijks vlees. Ik vind eiwitbron een veel betere benaming. Als je niet altijd zin hebt in peulvruchten dan kun je ook een handje noten door het eten doen. Noten zijn relatief duur en vet maar zitten boordevol eiwitten en andere nuttige voedingsstoffen. Er zitten zelfs meer eiwitten per 100 gram in dan in heel veel vleessoorten. Door de nasi kun je bijvoorbeeld een handje pinda's doen hoewel het niet hoeft als je er ook al een gebakken ei bij eet. Mensen eten toch al veel te veel eiwitten, dat is maar slecht voor je gezondheid. Tofuhaters weten misschien niet hoe ze tofu lekker moeten bereiden, als je kleine reepjes in de koekepan bakt en er maggi over doet als het bijna klaar is, krijg je een soort uitgebakken-spekjesachtige dingetjes die heerlijk zijn bij de stamppot. Met aubergine heb je ook zoiets, hele volksstammen lusten die niet omdat het taai is. Dan is het gerecht gewoon niet lang genoeg gekookt.

Fiorucci

Fiorucci

09-10-2015 om 19:17

Vis???

Vegetariers die vis eten, dat snap ik niet. Mijn vega dochter vindt t al idioot dat er insectenburgers bij de vleesvervangers liggen...zij is vega uit principe, ze was voorheen erg dol op vlees en mist de hartige hap. Dus vega saucijzenbroodjes en shoarma zijn hier populair, net als broccoli of spinazieburgers.

Moni

Moni

09-10-2015 om 21:00

Het is de praktijk Fiorucci

Ik ken meer vegetariërs die vis eten dan die geen vis eten.
Voor hen betekent vegetariër zijn, dat ze geen vlees eten. En vis is geen vlees.
Ik ken maar één vegetariër die geen kaas eet waar stremsel in verwerkt is. En die laat dat principe los, als hij bij famlie/vrienden/kennissen eet die een ander eetpatroon hebben dan hij. Dan past hij zich aan en eet elke kaas. Geen vlees uiteraard. Geen idee of hij wel vis eet.

fiorucci

Helemaal mee eens, ik vind niet dat je jezelf vegetariër kunt noemen als je wel vis eet. Vissen zijn ook dieren, sterker nog, bij de visvangst komen jaarlijks ook ontelbaar andere dieren om zoals zeevogels, haaien, bruinvissen, robben en dolfijnen, wat dat betreft vind ik vis zelfs nog erger.
Sowieso snap ik niet waarom er onderscheid wordt gemaakt tussen vlees en vis. Van een koe eten mensen het vlees, niet de huid of botten, van een vis eet men het vlees, niet de schubben of de botten, en bij beide meestal ook niet de ingewanden en zo, wat is het verschil?

Maaike

Ik ken vegetariërs die geen vlees eten omdat ze geen deel uit willen maken van de bio-industrie. Vis is meestal wild.

skik

Carla

Carla

09-10-2015 om 23:15

ach

Het is denk ik een beetje als geloven zonder kerkelijk te zijn, samenwonen zonder huwelijk of geregistreerd partnerschap, moslim zonder te vasten, tegen geweld zijn maar wel jezelf verdedigen ;=) nouja verzin nog maar meer.
Dus je doet het een beetje, op je eigen manier en welk woord daar dan aan hangt maakt niet altijd heel veel uit, je doet er niemand kwaad mee.

Knurf

Knurf

10-10-2015 om 09:45

Fio en Maaike

'Vegetariers die vis eten, dat snap ik niet.'
'ik vind niet dat je jezelf vegetariër kunt noemen als je wel vis eet.'

Volgens mij mag iedereen zelf bepalen wat hij eet en wat niet. En hoe hij zichzelf noemt. Of ga je ook meteen in de aanval als je buurvrouw zichzelf behulpzaam noemt en jij dat niet direct terugziet?

En er zijn veel vegetariërs die geen vlees eten vanwege slachtmethodes, de transportmethodes, de bioindustrie, het onverdoofd slachten. Allemaal aspecten die bij vissen niet voorkomen.

Jamie

Jamie

10-10-2015 om 10:15

Knurf

Toch zijn het geen vegetariërs als je kijkt naar de definitie:

Per definitie eet een vegetariër geen producten van gedode dieren, dus geen vlees, geen vis, en ook geen producten zoals gelatine (van huid of beenderen) en kaas (met kalfsstremsel). Veel vegetariërs letten echter minder op vegetarische instinkers zoals gelatine en kaas. Mensen die geen vlees, maar wel vis eten, worden soms pescotariër of semi-vegetariërs genoemd. Mensen die gevogelte eten noemen zich ook soms vegetariër, maar de correcte term hiervooor is pollotariër. Mensen die geen vlees, vis en dierlijke producten (zoals zuivel, eieren en honing) eten en ook geen dierlijke producten, zoals leer en wol, gebruiken zijn "veganisten".

Met "vegetariër" bedoelt men dus doorgaans "lacto-ovo-vegetariër", wat wil zeggen dat die persoon geen vlees of vis eet, maar wel zuivel en eieren. Een minderheid is lacto-vegetariër (wel melk, geen eieren) of ovo-vegetariër (geen melk, wel eieren). - See more at: http://www.vegetariers.nl/bewust/veelgestelde-vragen/wat-is-het-verschil-tussen-een-vegetarier-en-een-veganist#sthash.RIC9Wkte.dpuf

Knurf

Knurf

10-10-2015 om 11:13

Jamie

'Toch zijn het geen vegetariërs als je kijkt naar de definitie'

Nou en? Mogen ze daarom ineens niet meer zelf bepalen wat ze eten?

'Met "vegetariër" bedoelt men dus doorgaans "lacto-ovo-vegetariër"'

En jij denkt dat met die term het gesprek met een willekeurige vleeseters een stuk makkelijker wordt?

tonny

tonny

10-10-2015 om 11:43

vraagje

Als ons uitgevlogen gezin compleet is bij de maaltijd, heb ik de uitdaging een leuke maaltijd te maken voor een gezelschap met een vegetarier en twee personen die geen kaas lusten. Wie heeft voor mij een succesrecept?

Fiorucci

Fiorucci

10-10-2015 om 12:33

knurf

Natuurlijk, het interesseert mij geen ruk wat iemand eet. Dus maak aub zelf uit wat je eet, prima. Voor een willekeurige vleeseter is een visetende vegetarier juist verwarrend, lijkt mij.

Fiorucci

Fiorucci

10-10-2015 om 12:58

overigens

Vissen hebben trouwens ook gevoel, worden geslacht, gekweekt in gore vijvers....

bieb63

bieb63

10-10-2015 om 13:05

tonny

Je kan natuurlijk een pastagerecht maken. Daar zijn er talloze van (originele recepten zonder vlees, maar je kan ze ook zelf bedenken door het vlees weg te laten en te vervangen door groente, champignons enz. Voor de liefhebbers geraspte kaas apart serveren. En een salade erbij ofzo.

Gezeur over terminologie

Ik zeg altijd: ik eet meestal vegetarisch. Want heel soms eet ik vlees. Zoals laatst op een uitje, toen er als lunch broodjes kroket geserveerd werden en ze vergeten waren om te vragen of iedereen dat wel kon of wilde eten. Voor de hindoes werden toen alsnog kaaskroketten gebakken en voor de niet-vleesetende-viseter een broodje tonijn. Maar de broodjes kroket waren berekend op 2 per persoon. Die zouden anders toch weggegooid worden. Dus heb ik toen maar een broodje kroket gegeten.

Hardcore vegetariërs hoeven daar wat mij betreft geen kritiek op te hebben want ze mogen blij zijn dat mijn vleesconsumptie te verwaarlozen is met het landelijk gemiddelde, vleeseters hebben geen probleem als ik bij ze kom eten en er geen vegetarische optie is. Hoewel ik het zelf nooit zou klaarmaken eet ik dan gewoon die lasagne met gehakt op.

skik

Knurf

Knurf

10-10-2015 om 14:58

welnee Fiorucci

'Voor een willekeurige vleeseter is een visetende vegetarier juist verwarrend, lijkt mij.'

Welnee. Als ik zeg dat ik lacto-ovo-vegetariër ben, kijken veel vleeseters mij volstrekt glazig aan. Als ik zeg dat ik vegetariër ben en wel melk drink en kaas eet, snappen ze me meteen.

Bovendien, een vleeseter zegt toch ook niet dat hij omnivoor-zonder-insecten-of-bloemen is? Of carnivoor-met-groente-en-fruit-maar-niet-teveel-vet-en-graag-zoutarm?
Terwijl de gemiddelde omnivoor ook echt niet alles eet wat hem voorgeschoteld wordt.

Krullevaar

Krullevaar

10-10-2015 om 15:15

principes

Ik vind het altijd grappig, mensen en hun principes.

Als je als vegetariër geen vlees eet vanwege de bio industrie zou dat impliceren dat zo iemand wel wild eet. Maar zo'n persoon ben ik nog nooit tegengekomen.

Als zo iemand wel vis eet, moet hij/zij wel heeeel goed opletten. Want de meeste vis die wij kopen is tenslotte gekweekt en dat kan je net zo goed vergelijken met de bio industrie. Met echte op zee gevangen vis worden heeeeel veel overbodige vissen/dieren gedood, dus of dat zo diervriendelijk is....

Zo iemand is overigens een niet vleeseter, geen vegetarier.

Veel van die principes blijken weinig inhoud te hebben als je doorvraagt, daarom zeggen de meeste zelfbenoemde vegetariërs die ik ken dan maar dat ze geen vlees lusten. Om van het gezeur en de niet te winnen discussie af te zijn.

Knurf

Knurf

10-10-2015 om 15:53

bovendien

'Vissen hebben trouwens ook gevoel, worden geslacht, gekweekt in gore vijvers..'

Als je andere mensen de maat wilt nemen, is het handig om te wachten tot je zelf van onbesproken gedrag bent. Aureooltje oppoetsen en gaan!
Vleeseters die vegetariërs de maat denken te moeten nemen (waarom eigenlijk? Voel je je dan aangevallen op je vlees-eet-gedrag?) zijn hooguit lachwekkend en nooit overtuigend.

Marjoleine64

Marjoleine64

10-10-2015 om 16:18

Principes

@Krullevaar: ik ken ze wel. Mijn schoonzusje eet alleen vlees als het van biologisch gehouden vee komt, verder niet, dan eet ze liever geen vlees. Wel gewoon zuivel en ei etc. Vis weet ik eigenlijk niet. Mijn zoon eet wel vis, geen vlees. Geen vlees ook uit principe, wel vis omdat ik dat nodig vond toen hij als 9-jarige besloot geen vlees meer te eten, en het anders wel erg lastig zou worden.

Krullevaar

"Als je als vegetariër geen vlees eet vanwege de bio industrie zou dat impliceren dat zo iemand wel wild eet. Maar zo'n persoon ben ik nog nooit tegengekomen."

Nou, mijn zoon wil geen wezens doden of laten doden met het doel ze op te eten. In die gedachtegang zou je wel een koe kunnen eten die in haar slaap is overleden. Dat zou hij idd voor zz kunnen rechtvaardigen. Het is alleen zo, dat vlees eten hem in de loop der jaren dermate is gaan tegenstaan, dat hij het niet meer weg zou krijgen. Ook kweekvlees, waar hij geen ethische bezwaren tegen heeft, staat hem enorm tegen. Als het vlees aan de bomen zou groeien, zou hij het ook niet hoeven. Hij is eigenlijk behoorlijk principieel, maar (gelukkig) niet evangeliserend.

En nee, hij draagt geen leren schoenen, en ja, hij checkt etiketten op dierlijk gelatine. Dan nog zal hij heus per ongeluk wel eens wat binnenkrijgen, maar hij doet zijn best dat te vermijden.

Fiorucci

Fiorucci

10-10-2015 om 17:27

knurf

Je schuift me nogal wat in de schoenen zeg. Het was geen verwijt, geen mijzelf beter voelen. Verbazing, that's all. Niet zo kwarrig hoor.

Ijsvogeltje

Ijsvogeltje

10-10-2015 om 17:30

Principes

Wij eten weinig vlees. Het boeit mij totaal niet onder welke definitie dat valt. Ook heb ik niets met discussies over 'principes' en wat iemand wel of niet zou MOGEN en of iemand wel consequent genoeg is.
Voor mij persoonlijk heeft weinig vlees eten niets met principes te maken. Het heeft wel te maken met bewust met voeding en d wereld omgaan. Vlees eten is zeer milieubelastend. Plantaardig eten is over het algemeen een stuk minder belastend. Alleen dat is al reden genoeg om het eten van vlees te minderen.

Reageer op dit bericht

Op dit topic is al langer dan 4 weken niet gereageerd, daarom is het reageerveld verborgen. Je kan ook een nieuw topic starten.