Home » Artikelen » Vrijen om een kindje te maken

Vrijen om een kindje te maken

Door:

Redactie Ouders Online

Als het niet lukt om een kindje te maken, waar kan dat dan aan liggen? Er is meer tussen hemel en aarde dan eitjes en zaadjes.

Als je een kindje wilt maken, en als dat niet goed lukt, dan ga je je al snel afvragen waar dat aan ligt. De oorzaak kán lichamelijk zijn. Zoals: geen eisprong, of afgesloten eileiders, of futloze zaadcellen, of helemaal geen zaadcellen. Dat is allemaal goed te testen.

Maar bij ruim een derde van de paren blijft de oorzaak van de onvruchtbaarheid onduidelijk. Wat zou er dán aan de hand kunnen zijn?

Het vermoeden bestaat dat vruchtbaarheid niet alleen bepaald wordt door de kwaliteit van de eitjes en de kwaliteit van de zaadjes. Maar ook door 'seksueel gedrag'. Wow! Dus tóch op je kop gaan staan om het zaad goed naar binnen te laten stromen?

Nee, op je kop gaan staan wordt niet als serieuze oplossing onderzocht. Maar wel: intensieve seksuele counseling, om de seks plezieriger en minder stressvol te maken. Omdat uit dierproeven blijkt dat er hormonale en immunologische factoren – in het zaadvocht van het mannetje – een rol spelen bij de innesteling en de groei van een embryo.

Het idee is dus dat plezierige en stressloze seks bevorderlijk kunnen zijn voor de zwangerschap. Maar dat gaat nog verder onderzocht worden... (Zodra de resultaten beschikbaar zijn, zullen we die melden.)

Bron: Seksuele gemeenschap is meer dan het bij elkaar brengen van zaadcel en eicel (persbericht promotie-onderzoek VU mc)

Zie ook: Ovulatie of eisprong: een eicel klaar voor bevruchting op 24Baby.nl.

Redactie Ouders Online

 

Meer over

Reacties

Wat is het nut van dit soort

Wat is het nut van dit soort onderzoeken? Dit valt bij mij in de categorie 'vechten tegen kanker', als je er dood aan gaat heb je gewoon niet hard genoeg gevochten. Als je geen kinderen krijgt heb je gewoon geen goeie sex gehad! De seksuologen willen blijkbaar ook een graantje meepikken van de markt voor vruchtbaarheids -behandelingen.

En ouders.nl doet er vrolijk aan mee.

Ik was ook al bezig met een

Ik was ook al bezig met een antwoord Ad. Alsof alleen mensen met kinderen goede seks hebben ...:-) Alsof je na een verkrachting (dus) niet zwanger kunt raken...
Moet dit echt op dit forum? Hier heeft dus echt niemand iets aan :-(

@Emma: we houden jullie

@Emma: we houden jullie slechts op de hoogte van het lopende onderzoek... Eventuele klachten graag richten aan de onderzoekers, en niet aan de boodschappers.

Overigens vinden we het zelf wel een interessant onderzoeksresultaat, dat vruchtbaarheid niet alleen te maken heeft met de kwaliteit van het zaad en de kwaliteit van de eitjes.

@Emma:

@Emma:
"Alsof je na een verkrachting (dus) niet zwanger kunt raken..."
LOL. Die link had ik nog niet eens gelegd, een van de beroemde statements van Donald Trump als ik me niet vergis!

Even los van de discussie die

Even los van de discussie die hier lijkt te ontstaan: binnen de yoga bestaat ook fertiliteitsyoga, gericht op ontstressen en het gebruiken van goede voeding. Zie bv. moxja-zwanger-worden.nl of het boek InNesteling.

Het wordt genuanceerd genoeg

Het wordt genuanceerd genoeg gebracht :-) Het gaat altijd over "grotere kans" of "kleinere kans", niet over garanties. Nergens staat dat mensen die ongewild geen kinderen krijgen, geen goede seks hebben gehad. Maar kennelijk lijkt het erop dat, naast andere factoren, ook dit een bevorderende factor is. Waarom zou je dat ontkennen? Waarom zou je er niet gewoon profijt van trekken, als het zo blijkt te zijn en zwanger worden lukt niet zo snel als je wilt?

"Waarom zou je er niet gewoon

"Waarom zou je er niet gewoon profijt van trekken, als het zo blijkt te zijn en zwanger worden lukt niet zo snel als je wilt"

Nou, Lucerna, je kunt er namelijk geen profijt van trekken. Geloof me, het enige wat er gebeurt is dat ongewild kinderlozen zich abnormaal gaan voelen omdat ze geen geweldige sex zouden hebben.
Echt, ik heb het allemaal meegemaakt: slechte/goede seks, met/zonder kinderwens, kunstmatig of met yoga. Het maakt allemaal geen donder uit.

Het plezier in seks wordt wel

Het plezier in seks wordt wel danig beinvloed door de sterke wens een kind te willen wat niet lukt. Al is het alleen al door de "verplichte" eisprong-momenten en de druk die er op een gegeven moment op komt te liggen. Dus dat er een relatie is tussen stress, plezier, en vruchtbaarheid: dat geloof ik graag. Maar wat de richting van de causaliteit is: dat is een andere vraag. Aan de onderzoekers.

"Geloof me, het enige wat er

"Geloof me, het enige wat er gebeurt is dat ongewild kinderlozen zich abnormaal gaan voelen omdat ze geen geweldige sex zouden hebben." Ik geloof je. Maar dat doet niet af aan testresultaten met grote getallen. En nogmaals: ALS het zo blijkt te zijn. Er zijn aanwijzingen dat... Meer nog niet. De vraag is wat je met zulke uitkomsten kunt, ten goede. Het kan niemands bedoeling zijn om ongewild kinderloze stelling een complex aan te praten. Nét zo min als het de bedoeling is, een oordeel te vellen over zwangerschap na verkrachting.

Maar Stenna, elk stel begint

Maar Stenna, elk stel begint toch gewoon met het stoppen met voorbehoedsmiddelen als ze een kind willen? Dan IS er nog geen stress om zwanger te worden toch? Die komt pas later als het maar niet lukt maar daarvoor was er dus niets mis met de seks en de verplichte eisprongmomenten.

Bij ons sprak alles tegen

Bij ons sprak alles tegen (leeftijd etc), maar wel geweldige sex. Resultaat: alleenopvoedende moeder van een tweeling.
hmmm, voor mijn gevoel zou er dus iets waar aan kunnen zijn, al ben ik huiverig voor de omdraaiing.
En het lijkt een beetje op het oude gezegde: de domste boeren hebben de dikste aardappelen - ook niet echt een leuke gedachte...

Andere gedachte:
En wat is met al die liefdevol "in elkaar gedokterde" babies van lesbische stellen?

Ik sluit me aan mij alle

Ik sluit me aan mij alle vorige schrijvers. Ook bij ons was er jarenlang sprake van niet zwanger kunnen worden door een 'onbegrepen' oorzaak. In die tijd was een andere theorie in de mode: "gewoon op vakantie gaan, dan word je vanzelf zwanger". Deze theorie zou wetenschappelijk bewezen zijn werd er steeds bij verteld ...

Het lijkt me in ieder geval

Het lijkt me in ieder geval geen onderzoek dat je dubbelblind uit kan voeren.

Sowieso, hoe meet je of de mensen bij wie het maar niet wil lukken, nu ineens op commando wél ontspannen en geweldige seks hebben? Door het aan ze te vragen? Door ze seks te laten hebben in een lab-omgeving en ondertussen hun bloedwaardes te meten (stresshormonen en zo)?
Gezien de kwaliteit van heel veel (psychologische) onderzoeken dubieus is, al in opzet maar vaak ook in analyse van de resultaten, verwacht ik niet dat hier iets uit gaat komen dat de toets der kritiek kan doorstaan. Het zal wel neer gaan komen op iets als "mieren zonder pootjes zijn doof".
En ja, dat irriteert, vooral omdat je nu als tegenstander het verwijt krijgt "dat je er niet voor openstaat" en dat is hetzelfde kul argument als je bij allerlei vage onbewezen alternatieve methodes om je oren krijgt.
Als er hard bewijs is dan ben ik gelijk om, maar ik zie niet zo gauw hoe je stellen de ene poging met waardeloze seks kan laten doen en de volgende met geweldige seks en dan zeker stellen dat in beide gevallen alleen de seks de variabele factor is. Er zijn gewoon teveel factoren in het spel en "goede seks" is niet meetbaar. Je kunt wel achteraf definieren dat het kennelijk geen goede seks was want anders was je er wel zwanger van geworden. Duh...

Overigens, wij hebben ook ervaring gehad met de VU kliniek. Hoewel de professor ons er verontwaardigd op wees dat het hier wel om een academisch ziekenhuis ging, vonden wij dat ze niet erg openstonden voor allerlei vragen, en ook niet erg wetenschappelijk te werk gingen (het is alweer 17 jaar geleden, ben het voorbeeld helaas even kwijt). Wel moest je vooral de medicijnen gebruiken van de fabrikant die de kliniek sponsorde, want dat waren natuurlijk de beste.
Als je een naam hoog te houden hebt, doe dat dan met je resultaten en niet door alleen hard te roepen hoe goed je bent. En ga geen onzinnige onderzoeken doen.

Is er trouwens wel eens gemeten of het bij spontane zwangerschappen wel ging om het beste zaadje en het beste eitje en de beste seks? Of hoeft dat niet "want anders was er geen zwangerschap ontstaan"? Je kunt dat ook niet meten. Klopt. Daarom is het hele idee wat zinloos, want je kunt dus niet vergelijken. Elk eitje is uniek. Misschien gewoon maar accepteren dat je wel wat grof geweld kan toepassen (zoals IVF) maar dat er altijd een grote toevalsfactor aanwezig blijft.

Lees verder