Basisschoolleeftijd Basisschoolleeftijd

Basisschoolleeftijd

Lees ook op
Krullevaar

Krullevaar

03-11-2015 om 11:56

GTA5 wie mogen het spelen?


Ad Hombre

Ad Hombre

04-11-2015 om 15:18

GTouder

"Ik vind wel dat je wat met je tijd moet meegaan"

Ik vind wel dat je een beetje dom bent als je denkt dat je met je tijd meegaat als je je kinderen onbeperkt zinloze computergames laat spelen. Mensen die *echt* met hun tijd meegaan denken er anders over:

http://www.dailymail.co.uk/news/article-2754547/Apple-boss-Steve-Jobs-didnt-let-children-iPads-limited-tech-consumption.html

"Was wel leuk om te zien hoe goed mijn kinderen daarin waren. Kaartlezen heeft geen geheimen voor ze."

Kaartlezen is een beetje een achterhaalde vaardigheid. Daar gebruiken we toch navigatiesystemen voor?

(voor wie het mist, ik gebruik hier een argument dat de met-de-tijd-meegaan ouders graag gebruiken, niet omdat ik het er mee eens ben, maar om aan te tonen dat ze inconsequent zijn)

"als je er moeite mee hebt dat kinderen TNT op een stel vierkante varkens gooien dan ben je ergens in de vredige jaren zestig blijven hangen."

Volgens mij heeft niemand daar moeite mee. Ik zeker niet. Waar ik wel moeite meeheb is om jonge kinderhersens bloot te stellen aan moedwillige manipulatie door spelontwerpers. In feite 'spelen' ze op het beloningssysteem van het speler met als doel het verslaafd maken van de speler.

http://med.stanford.edu/news/all-news/2008/02/video-games-activate-reward-regions-of-brain-in-men-more-than-women-stanford-study-finds.html

In feite is het niet veel anders dan wat de tabaksfabrikanten uithalen. Of kinderboekenschrijvers. Maar dan lees je tenminste niet steeds hetzelfde boek. Bij games wel, steeds het zelfde spel. Crush that candy.

Onschuldig? Misschien wel, ik hoop het voor je. Maar misschien zitten ze straks met een spelverslaving bij een therapeut. Komt best veel voor tegenwoordig.

(grappig trouwens dat je dit onder een schuilnick denkt te moeten doen)

Katniss

Katniss

04-11-2015 om 15:19

Vraagje

Wat zijn Mods?

Moni

Moni

04-11-2015 om 15:23

Mods = moderators

Zoals de forumbeheerders hier.

Nur

Nur

04-11-2015 om 15:26

Katniss

Een onofficiele variatie op het spel:

https://en.wikipedia.org/wiki/Mod_(video_gaming)

Inanna

Inanna

04-11-2015 om 15:28

mods = modificaties

Aanpassingen aan het spel, doorgaans gemaakt door derden en te downloaden op internet.

Nur

Nur

04-11-2015 om 15:28

Mod= modifying

Enthousiaste amateurs die het spel nog spannender willen maken bijvoorbeeld.

GTouder

GTouder

04-11-2015 om 15:35

vierkante varkens

Jawel er zijn mensen die niet willen dat vierkante varkens gedood worden. Ook met een vrachtwagen een playmobiel popje omver rijden wordt niet gewaardeerd.

Ik zeg ook niet dat je elk kind op elke leeftijd elk spel moet laten spelen maar mijn kinderen spelen het helemaal niet om seks te hebben, drugs te dealen of wat dan ook. Het is een mooi gemaakt spel om rond te rijden, wat links en rechts te schieten en het is leuk online te spelen.

Ik kijk naar mijn kind en als ik maar voor 1% zou twijfelen of mijn kinderen er ooit een gameverslaving aan over zouden houden dan zou het niet mogen. Zolang de schoolresultaten prima zijn staan hier meerdere apparaten. Die gaan meteen in de kast als dat wel een probleem zou worden.

En wees eens eerlijk Ad, nog nooit hier met een andere naam gepost?

Katniss

Katniss

04-11-2015 om 15:45

Hmmm

Ik ben met films altijd nogal rechtlijnig wat betreft leeftijdsgrens, maar heb me met een spel wel eens vergist. Dat ging dan om een 10-jarige die een 12+ spel kreeg, en ik had niet verwacht dat het 12+ zou zijn (snap ook eigenlijk niet waarom). Ik ben wel blij dat mijn kinderen geen schiet- en doodrijspellen willen doen, daar zijn ze veel te gevoelig voor.

wilma

wilma

04-11-2015 om 16:02

jammer

Ik vind het altijd jammer als ouders dit spel toestaan en alleen naar hun eigen kinderen kijken.
Tuurlijk heeft iedere ouder zijn eigen verantwoordelijkheid. Ik heb ook geen enkele moeite met mijn kinderen iets verbieden wat 'anderen' wel mogen.
Maar wat dit soort spellen betreft, mmh, het heeft toch vaak een sneeuwbaleffect. Pas op het moment dat je vriendjes dit spelen gaat het voelen als een verboden vrucht. Geen enkel kind ziet iets als een verboden vrucht als gewoon duidelijk is dat iets niet geschikt is. Als vriendjes het spelen kunnen er vragen ontstaan, waarom zij wel en ik niet. Als ouder kun je dan wel discussies afkappen, dat betekent niet dat kind er dan dus intern niet meer mee bezig is.

Mijn heftig gamende zoon is een enorm watje en super vredelievend, het type kind dat als klein kind huilde bij een dood insekt. Hij heeft een enorme hekel aan geweld.( hoewel hij heus tnt gebruikt) Maar dit soort spellen zou hij denk ik niet willen spelen. (Nooit over gerept) Zou hij het wel willen dan zou dat zeker weten geen negatief effect op hem hebben, daar is hij gewoon te vredelievend voor. Was hij ook met 10. Toch zou ik het nooit goed hebben gevonden, er is ook nog zoiets als een maatschappelijke verantwoordelijkheid vind ik. We voeden toch met zn allen deze generatie op?

Verschillen tussen ouders juich ik alleen maar toe, voor de duidelijkheid. Maar ik vind dit soort spellen voor kleine kinderen gewoon excessief. (En wat is nu helemaal een jochie van 10, of 12)

Ad Hombre

Ad Hombre

04-11-2015 om 16:34

"En wees eens eerlijk Ad, nog nooit hier met een andere naam gepost?"

Tuurlijk. Met posten onder een andere nick is ook niks mis, maar het raadsel is waarom je vindt dat je dat in zo'n 'onschuldig' draadje moet doen. Toch een beetje een schuldgevoel?

(of ben je stiekem Miriam die me op deze slinkse wijze tot een reactie probeert te verleiden?)

Tango

Tango

04-11-2015 om 19:49

Dochter

Heb het er gisteren nog maar eens met dochter over gehad en haar vriendinnetje die op dat moment ook in de auto zat. Ze begonnen zelf over GTA en hoe leuk ze het vonden. De seksueel getinte beelden herkenden ze echt niet. Er was wel een of andere sexbar maar daar ging dochter nooit in, zei ze. En ergens kwam een keer een dildo voor. Ik weet nog dat zoon dat stukje ook had gezien maar dacht dat dit gewoon een soort stok was om mee te slaan.
Verder waren het missies die je moest uitvoeren waarbij je dus inderdaad mensen dood rijdt e.d. Toen ik zei dat dat toch niet leuk was, zei dochter: ja maar je ziet toch duidelijk dat het nep is.
Ik laat het dus maar even. Heb wel gezegd dat ik niet meer wil dat zoon mee kijkt. Verder zal het over een tijdje wel weer overwaaien.

W.b. gamen heb ik geen kinderen die dat erg doen. Dochter doet af en toe minecraft en GTA dus. Eerst ook een tijdje Fifa. Zoon speelt Fifa op de tablet en een oude versie op de PC. Playstation e.d. hebben we niet. Dochter heeft een paar jaar terug zelf een Wii gekocht en daar spelen ze af en toe op: Just Dance, Mario Kart en nog wat onschuldige spellen waar ik de naam even niet van weet.
Skylanders hebben ze hier nooit naar gevraagd.

Krullevaar

Krullevaar

04-11-2015 om 20:39

vriend

Ik vroeg het vandaag aan een vriend van zoon die in groep 8 zit. Hij heeft het spel zelf niet maar weleens bij een vriend gespeeld. Hij vertelde dat als je goed genoeg bent je in een seksclub kan komen en daar personages ziet seksen. Hij zei tegen zoon: zo vies, dat wil je echt niet zien hoor!

Ik ben me maar aan het verdiepen in alternatieve games, alleen blijkt dan pas hoeveel games 16/18+ zijn.

OK, ik beken

Ik heb dit al eerder gemeld, dus mijn bekentenis is niets nieuws, maar ik meld het toch nog maar een keer. Man heeft PS3 + GTA5 aangeschaft en liet het ook de kinderen spelen. Ze lachen zich een breuk met zijn 3-en, over alle doden, explosies en crashes.

Ik kan niet zeggen dat ik er enthousiast over ben. Ik heb er van tevoren niet echt over nagedacht en heb nadien het maar laten sloffen aangezien ik geen trek had ik een tot mislukken gedoemd achterhoedegevecht (over het onderwerp 'éen lijn trekken in de opvoeding' zouden we nu een leuke boom kunnen opzetten maar dan wordt dit draadje verplaatst naar de rubriek relatieproblemen).

Behalve dat het taalgebruik van mijn kroost er niet van opknapt en de kennis van wapentypes groter is dan ik wenselijk vind, heb ik verder in gedrag geen verschil bij mijn kinderen bemerkt. Of het moet dat keiharde lachen zijn als ze met zijn drieën dood en verderf zaaien. Beide kinderen vinden irl nog steeds van alles zielig en vertonen gelukkig niet de neiging met hun fietsjes weerloze voetgangers ondersteboven te rijden.

Wel heeft partner inmiddels tegen zoon gezegd dat hij maar niet overal moet rondbazuinen dat hij dit spel speelt, en mogen vriendjes het ook niet spelen tenzij we zeker weten dat de ouders het geen probleem vinden.

Althans, dit alles tot voor kort. Tijdens een vakantie is er ingebroken en is PS3 met GTA 5 gejat. Van het geld van de verzekering is een PS4 aangeschaft, maar zonder GTA5. Wel een ander spel dat ook bepaald geen pacifistische inslag heeft. En Minecraft, wat de absolute favoriet is.

Groeten,

Temet

creabea

creabea

05-11-2015 om 10:32

meekijken met je kinderen

en inderdaad, verdiep je in die dingen ipv dat je ze klakkeloos aanschaft. Als ik in de speelgoedwinkel naar het PSP-schap kijk, dan zie ik daar maar verrekte weinig 'gezellige' spelletjes bijstaan, zo'n 80-90% van de spellen zijn 12-18+ en voorzien van duister uitziende verpakkingen. Zo bezien lijkt mij een Playstation helemaal geen kinderspeelgoed, maar een speeltje voor volwassenen. Ik zou gewoon nooit een playstation aanschaffen!

Wij hebben thuis Minecraft, maar als er zinloos 'villagers' worden afgeslacht, dan zeg ik daar wel wat van. Enzoknol-filmpjes hoeven mijn kinderen ook niet te zien. Ik hoor liever niet dat mijn 6 en 9-jarige praten in termen van OMG en WTF en holyshit. Vriendjes die wel zo praten (die die filmpjes wel kijken), die corrigeer ik op hun taalgebruik hier in huis. Andersom heb ik liever niet dat mijn kinderen dan vaak bij zo'n vriendje spelen; blijkbaar letten de ouders daar niet zo op wat hun kinderen kijken, of ze hebben andere 'normen en waarden' dan wij.

Ook zoiets; het argument "maar als je het thuis niet hebt gaan ze het ergens anders spelen". Ja, en? Zeg je dan niet tegen je kinderen dat ze een beetje om en om bij elkaar afspreken, om te voorkomen dat er bij aldoor bij de ander wordt gegamed? En sowieso, als je erachter komt dat er bij een vriendje thuis dingen gebeuren waar je niet zo voor bent, dan wordt er toch gewoon niet meer afgesproken daar? (stel je vervangt GTA voor pornofilms; haal je wel porno voor je kinderen in huis met het argument dat ze het anders ergens anders gaan kijken?)

Ik ben best een liefhebber van horrorfilms en in gewelddadige films kan ook wel een goed verhaal zitten. Het is niet zo dat ik een afkeer heb van alle vormen van geweld. Maar kinderen doorzien de lol of het verhaal wat er achter een film/game zit gewoon nog niet. Nu hebben wij thuis Plants vs. Zombies, dat schijnt een 12+ spel te zijn; dat is dan weer zo grappig en weinig realistisch dat het wel weer kan; het zit in dezelfde categorie als Tom en Jerry wat mij betreft.

Anne

Anne

07-11-2015 om 15:41

NIET

Al hele discussies met andere moeders over gehad. Hier komt het er niet in, ook niet als ze 18 zijn. Compromis is wel dat ze Call of Duty 16plus (ze zijn 12 en 13) mogen spelen. Ook fout. Maar ik was dat gezeur om GTA5 zo enorm zat. En het is echt zo: 3/4 van de jongens uit groep 8 speelt het.

wat willen we?

Ik vind dat Wilma een goed punt heeft met het benoemen van de verharding in onze maatschappij. Het is interessant te kijken naar de oorsprong van de gewelddadige spelgames. Men liep namelijk tegen het feit aan dat een soldaat nog zo goed getraind kon worden, maar in het echt had deze vaak moeite met schieten op de vijand. Door zo realistisch mogelijke games te spelen ontstaat er een soort uitdoving van het natuurlijke gevoel (je doet een ander geen pijn en je schiet niet op een ander mens)waardoor er veel makkelijker op 'de vijand' geschoten werd. Inmiddels zijn de games commercieel geworden maar uit onderzoek is gebleken dat men na het spelen van zo'n game minder invoelend is (zal minder snel te hulp schieten als iemand valt op straat).
Dit betekent niet dat iedereen die zo'n game speelt een naar persoon wordt, maar de vraag is wel of je wilt dat je kind beloont wordt voor het feit dat hij/zij een hond in brand steekt en/of zieke mensen neerschiet in een ziekenhuis et cetera. Waar wil je dat je kind zijn/haar tijd mee doorbrengt?

Ad Hombre

Ad Hombre

09-11-2015 om 13:51

infoouders

Ik vind ook dat het te dichtbij komt. Zolang je aliens doodschiet met lasers op een verre planeet, alla. Zolang je Duitse tanks bestookt met raketten, vooruit. Maar dat GTA5 simuleert je eigen leefomgeving met zo echt mogelijk uitziende (min of meer) gewone mensen en mengt dat met extreem geweld waaraan jij als speler dan deelneemt.

Ik vind het niet gezond, dat doet iets met je. Daar zijn spelletjes trouwens niet uniek in. Een tijd terug was er een boek - American Psycho / Bret Easton Ellis - dat in 'first person' mode het verhaal van een seriemoordenaar vertelde. Je kroop a.h.w. in de huid van de moordenaar die extreem gewelddadig was tegen vrouwen. Niet te lezen. En dan was ik al over de 30. (de film was aanzienlijk minder indringend)

Ik hoef ook niet in de huid van dr. Mengele te kruipen. Ik geloof niet dat ik daar iets bij te winnen heb. Alleen te verliezen.

Paddington

Paddington

09-11-2015 om 14:53

Ik hoorde laatst een hele mooie redenatie

die leeftijd indicatie staat er niet voor niets op. Er zijn mensen die daarvoor hebben geleerd.
Voor het maken van je auto, ga je naar een garage. Voor de opleiding voor je kind, stuur je jouw kind naar school. Als ze ziek zijn ga je naar een dokter, voor hun gebit naar een tandarts. Waarom zijn er dan mensen die een leeftijdsindicatie niet serieus nemen? Gaan die mensen dan de volgende keer ook zelf een kies trekken bij hun kind, omdat deze pijn doet?

Ad Hombre

Ad Hombre

09-11-2015 om 15:31

Paddington

Ik vind dat dan weer een heel domme redenatie. Als het leven zo simpel was hoefden we zelf niet meer na te denken.

- Helaas, scholen nemen soms hele domme beslissingen waardoor je als ouder gedwongen bent je kind er vanaf te halen.

- Helaas, garages krijgen 'simpele' technische problemen vaak toch niet opgelost.

- Helaas, artsen en tandartsen kunnen ook fouten maken en zijn het onderling vaak niet eens eens - en wie moet je dan geloven?

Ik heb er geen probleem mee om mijn zoon van 9 mee te nemen naar de laatste James Bond (12+) mee te nemen, maar een dedicated spelcomputer komt er bij ons niet in.

Sommige opvoeddeskundigen zullen het daar hartgrondig mee eens zijn en sommigen zullen het onzin vinden.

Tja leeftijd

Ik nam een neefje van 3 jaar mee naar de Lion King samen met oudere kinderen. Dat werd spelen in de lobby. Waarom al die schattige Disneyfilmpjes beginnen met het verlies van ouders, het ergste dat je kan overkomen.

creabea

creabea

10-11-2015 om 09:55

ja.... disneyfilms

maar dat wéét je toch, dat disneyfilms per definitie een intens droevige passage hebben? Persoonlijk kan ik niet naar Dombo kijken zonder in huilen uit te barsten bij de scene waarbij de moeder gevangen zit en dombo, die buiten zit, in slaap wiegt met haar slurf door de tralies gestoken.

Het verschil met zo'n game is dat een disneyfilm wel altijd een goede afloop heeft. Ik vraag me af wat de 'goede' afloop van zo'n game is: je wint als je alle tegenstanders hebt afgeknald, waarschijnlijk? Misschien kijken ouders van kinderen die 18+ games spelen zelf ook wel naar populaire gewelddadige tv-series en is de norm in zijn geheel duisterder geworden. Ik kijk zelf ook wel eens wat, maar het valt mij wel op dat films/series van nu een stuk gruwelijker zijn dan bijvoorbeeld 15 jaar geleden. Tenminste, in wat er wordt getoond, er is minder suggestie dan vroeger. Tegenwoordig komen er wel eens scènes voorbij die ik niet hoef te zien, wat ik niet heb bij oudere horrorfilms. En dan zijn de series waar ik het over heb (semi-)historische drama's als de Tudors of Vikings.

Het verbaast mij trouwens weer hoe mensen hier geschokt kunnen reageren bij het zien van een seksscene in gta. Mensen door het hoofd schieten, doodslaan e.d. is blijkbaar prima, maar een stukje waarbij de suggestie van seks wordt gewekt mogen kinderen écht niet zien.

Ethiek

http://www.nu.nl/games/3680937/docent-gebruikt-the-walking-dead-game-les-in-ethiek.html

"De Noorse docent Tobias Staaby laat zijn studenten The Walking Dead van Telltale Games spelen om hen om te leren gaan met ethische kwesties.
Staaby, die in een uitzending van de Noorweegse nieuwszender NRK.no verscheen, geeft les op Nordahl Grieg High School. Om zijn studenten ethiek bij te brengen laat hij hen gezamenlijk The Walking Dead spelen, een gamereeks van Telltale Games gebaseerd op de gelijknamige stripreeks."

Dat doen de meeste ouders ook, aan de orde stellen dat er een verschil is in wat in het echt leuk is en aanvaardbaar en in games. Je geeft er je eigen referentiekader mee door. Voelen wat het met je doet om macht uit te oefenen, geweld te gebruiken. En dat kan best goed voelen. Je mag best genieten van een spel.

Gelukkig zijn we hier ontkomen aan GTA.

wilma

wilma

10-11-2015 om 10:55

Creabea

Ja, ik was wel geschokt door die sexscene die ik zag. Ik heb normaal geen moeite met sexscenes, ook niet voor de kinderen. Met deze wel.
Het is vooral het hele cultuurtje denk ik bij gta, waar ik moeite mee heb.

Paddington

Paddington

10-11-2015 om 11:16

Leeftijdsgrens

Als ouders er over praten met hun kinderen, is de situatie al anders. Mijn ervaring is dat er niet over gesproken wordt en dat de kinderen die dit soort spellen spelen helemaal niet worden begeleid.

Als ouder moet je in mijn ogen blijven nadenken en het ene kind is het andere kind niet. Maar ik vind de redenatie van die pedagoog juist wel heel sterk. Er wordt door veel ouders veel te makkelijk over die leeftijdsgrens heen gestapt.

@Ad Hombre, je breekt de redenatie nu aan alle kanten af. Natuurlijk worden er fouten gemaakt, maar dat houdt niet in dat alles meteen fout is. Daarmee mis met deze afbraak het punt totaal. De boodschap is simpel: wees je als ouders bewust van de leeftijdsgrens en schuif deze dus niet zonder nadenken aan de kant.

Verschil per kind.

Mijn kinderen 10 en 6 spelen ook GTA5.
Onze oudste kwam thuis dat ALLE kinderen uit zijn klas het speelden en dat hij het dan ook mocht.
We hadden het spel al in huis (zat bij de ps3) en hebben eerst rond gevraagd en gekeken wat voor spel het was.
Wat wij begrepen hebben kun je het spel zo agressief maken als jezelf wilt. Om "geld" te verdienen moet je missies doen, en die missies maken het agressief (er komt ook sex in voor).
Met de oudste afgesproken dat hij geen missies speelt als de jongste er bij is, of andere jonge kinderen.
Ook missie's waar extreem geweld en sex in voorkomt worden niet gespeeld, dat laat hij aan zijn oom over, die speelt de missie dan voor hem. Tot nu toe werkt dit goed, we zien nooit verkeerde dingen voorbij komen, enige nadeel is dat we af en toe PlaystationStore tegoed moeten kopen zodat hij ook verder komt met het spel. (maar dat is dan met verjaardagen, sinterklaas of zakgeld)
De jongste 6 speelt het heel af en toe maar die gebruikt het als racespelletje, jat af en toe een auto of schiet eens iemand neer (ze spelen ook soldaatje en knallen elkaar regelmatig af).

Nur

Nur

10-11-2015 om 18:09

Natuurlijk

Een 6 jarige die een 18 plus spelt speelt. Heel verantwoordelijk. Het is niet geweldadig want je hoeft alleen maar af en toe een auto te jatten en iemand neer te schieten

Gewelddadig

Ik heb helemaal niet gezegd dat het niet gewelddadig is.
Maar een auto jatten vind ik niet gewelddadig inderdaad, het is niet zo dat hij ze pikt als er mensen inrijden en die er vervolgens uitmept. Hij stapt gewoon in een geparkeerde auto.
En iemand neerknallen, ze spelen allemaal soldaatje op die leeftijd, en dat doen ze volgens mij ook met geweren, speelgoed geweren zijn daar namelijk voor gemaakt!!
Misschien is het ook wel afhankelijk van het kind, ik ken kinderen die al agressief worden als ze mariocart spelen en het niet lukt.
Ik ben er in ieder geval van overtuigd dat mijn kinderen geen seriemoordenaars worden van een spelletje op de computer en agressief zijn ze ook niet, als ze ruzie hebben rennen ze liever hard weg dan dat ze een mep uitdelen.

creabea

creabea

10-11-2015 om 22:23

de mijne niet hoor

"En iemand neerknallen, ze spelen allemaal soldaatje op die leeftijd, en dat doen ze volgens mij ook met geweren, speelgoed geweren zijn daar namelijk voor gemaakt!!"

Ik weet niet hoor, maar mijn kinderen slachten elkaar niet af tijdens het spelen en speelgoedgeweren krijgen ze ook niet van mij. Ook andere ouders die ik ken corrigeren hun kinderen als er wordt gezegd "ik maak je dood". Misschien truttig, maar ik peper mijn kinderen liever in dat elkaar dood maken niet leuk is en dat ze geen idee hebben waar ze over praten. Kinderen in oorlogstenuetjes vind ik ook niet om aan te zien, dat ouders dat kopen....

Ik blijf erbij dat als je veel realistisch geweld te zien krijgt, dat je dan toch op een of andere manier afgestompt raakt. En wat GTA betreft: die oom die de extreem gewelddadige scenes voor jouw zoon speelt, doet hij dat dan als de kinderen naar bed zijn? Of mogen ze wel meekijken?

Paddington

Paddington

11-11-2015 om 07:46

Verbazing

Met verbazing lees ik hoe iemand kan goedkeuren dat zijn kind van 6 jaar GTA speelt...

Wat is er mis met al die spelletjes die wel geschikt zijn voor hun leeftijd??

Reageer op dit bericht

Op dit topic is al langer dan 4 weken niet gereageerd, daarom is het reageerveld verborgen. Je kan ook een nieuw topic starten.