Basisschoolleeftijd Basisschoolleeftijd

Basisschoolleeftijd

Lees ook op
Krullevaar

Krullevaar

03-11-2015 om 11:56

GTA5 wie mogen het spelen?


Ad Hombre

Ad Hombre

11-11-2015 om 07:59

Paddington

"Wat is er mis met al die spelletjes die wel geschikt zijn voor hun leeftijd??"

De kinderen willen ze niet, he? En nee zeggen tegen je kinderen dat vinden veel mensen toch een beetje eng, een beetje autoritair. Zo zijn ze ook opgevoed in de geest van de sixties, streng zijn en 'nee' zeggen zijn rechts en dus eng en tolerantie een meegaandheid zijn links.

Daarnaast is het veel makkelijker, het scheelt een hoop ruzies en gedoe.

Onze kinderen kijken echt niet iedere dag TV, eten niet iedere dag snoep en drinken niet iedere dag frisdrank, maaer als ik om me heen kijk (IRL) zijn wij de enige ouders die daar 'moeilijk' over doen. Andere ouders lijken onze kinderen soms wel te willen lokken met ongelimiteerd snoep, fris, TV & Wii.

Paddington

Paddington

11-11-2015 om 08:19

dat zijn van die mensen die hun kinderen groot brengen, maar vergeten op te voeden...

Dan heeft mijn kind het net zo zwaar als jouw kinderen Ad Hombre en gelukkig de meeste kinderen om mij heen.

Ik ben blij dat ik mijn kind niet toesta om dat soort spelletjes te spelen. Ja, het is een meid, maar net zo gek op gamen als haar moeder. De kinderen van mijn vriend (jongens) mogen het bij ons in huis ook niet. Helaas denkt hun moeder (die van beroep leerkracht is????) daar anders over. De jongens mogen niet zelfstandig met de bus reizen (15, 13 en 12), maar wel spelletjes spelen voor 18 jaar en ouder. Vreemde manier van opvoeden.

Kinderen zijn maar zo kort kind. Laat ze lekker kind zijn. De spelletjes voor 18 jaar en ouder kunnen ze nog volop spelen als ze 18 jaar en ouder zijn. Gemiddeld genomen is de tijd dat ze ouders zijn dan 18 langer dan die tijd ervoor.

Jamie

Jamie

11-11-2015 om 09:02

Toch vind ik het altijd een beetje vreemd zoals jij al die ouders belachelijk maakt die toestaan dat hun kind een game speelt voor ze een bepaalde leeftijd hebben terwijl jij wel vindt dat jouw kind James Bond mag kijken. Een soort verhevenheid van 'dat mag natuurlijk wel en dan gelden de leeftijdsgrenzen niet'. Er zijn zat mensen die vinden dat jij dan ook een rechte lijn moet trekken en zeker niet moet zeggen dat die ouders geen nee durven zeggen tegen hun schatjes.

Jamie

Jamie

11-11-2015 om 09:05

creabea

Ouders die speelgoedgeweertjes verbieden en hun kind/zoon verbieden 'ik maak je dood' te zeggen begrijpen gewoon niets van kinderen. Dit gewoon toelaten maakt het helemaal niet zo groot en de fase gaat ook weer gewoon voorbij. Ook waterpistooltjes mogen zeker niet en even een paar 12 jarigen achter elkaar aan zien rennen met nerfgeweren doet jou ook griezelen? Altijd een net meisje geweest die met barbies en paarden speelde zeker? Oorlogstenues mogen niet en een kind dat bij defensie wil werken doet jou tot waanzin drijven?

Pirata

Pirata

11-11-2015 om 09:23

heu

Heu, mijn onopgevoede (?) kinderen mogen dagelijks 1 glas frisdrank en een snoepje hoor. Soms ook chips. En we hebben een wii. Dus ik lok andere kinderen hierheen? LOL
Maar we hebben tenminste geen GTA, hier wordt Minecraft en Clash of clans gespeeld.

Pirata

Pirata

11-11-2015 om 09:25

vergeet ik...

Vergeet ik nog te zeggen dat ze ook tv mogen kijken... elke dag!!!

Krullevaar

Krullevaar

11-11-2015 om 09:32

Ach..

Zo zie je maar, zo veel mensen zo veel meningen. Consequent zijn blijft lastig voor ouders (zie Ad) en uiteindelijk maak je gewoon de keuzes waar je je goed bij voelt. Mijn kinderen lusten gelukkig geen frisdrank en geven niets om snoep (wel om koekjes en chips), dat scheelt. Maar ik laat ze vast veel te veel met de ipad spelen naar andermans smaak want daar ben ik niet zo streng in. Minecraft spelen ze graag en is ook niet zo vredelievend als veel mensen blijkbaar denken. Maar GTA komt er voorlopig niet in, dat staat nu wel vast.

Ad Hombre

Ad Hombre

11-11-2015 om 10:58

Krullevaar/Jamie

Zoals ik volgens mij duidelijk aangeef behandel ik het niet zwart/wit maar 'met mate'. Mijn kinderen mogen wel gamen, maar ik koop geen spelcomputer voor ze en het mag maar heel beperkte tijd en spellen die wij toestaan. Ze mogen ook snoepen (Halloween anyone?) maar ook dan met mate. Die ouders om ons heen hebben vast ook wel ergens een 'maat', maar die ligt blijkbaar op een heel ander niveau.

Als Paddington een - naar mijn idee - ongenuanceerd verhaal geeft dat er - nogmaals naar mijn idee - op neerkomt dat je alle richtlijnen maar slaafs moet volgen geef ik juist aan dat ouders daarin hun eigen verantwoordelijkheid moeten nemen. Soms is die strenger dan de richtlijnen (GTA komt er bij mij sowieso niet in al zijn ze 18+) en soms is die minder streng (in het geval van James Bond).

Naar mijn idee zijn we best redelijk consequent (niemand is naturlijk helemaal consequent), maar *niet* zwart/wit.

(de bioscoop hanteerde overigens de regel dat kinderen vanaf 8 naar 12+ films mogen als ze een ouder bij zich hebben, dus die flexibiliteit is blijkbaar al ingebakken in het systeem)

Krullevaar

Krullevaar

11-11-2015 om 11:05

Praat het maar goed
Ja dat is dezelfde flexibiliteit die ouders hebben en hun kind van 9 GTA laten spelen. Die denken ook niet zwart/wit.

Maar elk kind is anders, mijn 9 jarige wil dus wel GTA (krijgt ie niet) maar zou de James Bond film veel te eng vinden en wegrennen van de harde geluiden in de bios. Ik ken ook 9 jarigen die Jurassic World mochten zien, met dank aan de flexibele bios. Mijn 9 jarige zou er nachtmerries van krijgen.

Paddington

Paddington

11-11-2015 om 11:26

Slaafs

volgen zeker niet, maar wel goed over nadenken. Helaas wordt dat laatste door veel ouders niet gedaan en bezwijken deze onder de druk van de groep. De leeftijdsgrenzen worden achteloos aan de kant gegooid en bestempeld als onzin. Zullen we alle 10-jarigen dan ook maar meteen rijlessen geven en alcohol laten nuttigen? Er zullen vast kinderen van die leeftijd zijn die prima een auto kunnen besturen, dat betekend nog niet dat we kinderen van deze leeftijd ook de jungle van het verkeer los kunnen laten.

Er is een duidelijke reden dat er leeftijdsgrenzen bestaan, daarnaast is een grens van 12, 9 en 6 minder hard dan die van 16 en 18.

Het is een feit dat een kind anders is dan een volwassene, daar zijn ze zich in de medische wereld gelukkig al een tijdje van bewust. Dit anders zijn beperkt zich niet alleen tot fysiek vlak, maar ook op mentaal vlak.

Ad Hombre

Ad Hombre

11-11-2015 om 11:38

Krullevaar

"Ja dat is dezelfde flexibiliteit die ouders hebben en hun kind van 9 GTA laten spelen. Die denken ook niet zwart/wit."

Natuurlijk, maar dat wil nog niet zeggen dat ik niet mag vinden dat de door heb gekozen grijstint volstrekt onverantwoordelijk is...

Net zoals jij mag vinden dat met een 9 jarige naar James Bond gaan onverantwoordelijk is.

Mensen kunnen zo moeilijk met eigen verantwoordelijkheid en moraliteit omgaan, dat blijkt steeds weer in dit soort discussies. Misschien kunnen we niet zonder bijbel, daar staat tenminste duidelijk in wat wel en niet 'goed' is. Hoewel...

creabea

creabea

11-11-2015 om 12:11

nou zeg, jamie

"Ouders die speelgoedgeweertjes verbieden en hun kind/zoon verbieden 'ik maak je dood' te zeggen begrijpen gewoon niets van kinderen. Dit gewoon toelaten maakt het helemaal niet zo groot en de fase gaat ook weer gewoon voorbij. Ook waterpistooltjes mogen zeker niet en even een paar 12 jarigen achter elkaar aan zien rennen met nerfgeweren doet jou ook griezelen? Altijd een net meisje geweest die met barbies en paarden speelde zeker? Oorlogstenues mogen niet en een kind dat bij defensie wil werken doet jou tot waanzin drijven?"

ja natuurlijk, ik weet niks van kinderen. Jeee... jij bent lekker ongenuanceerd in je commentaar. Het gaat vooral om de manier waarop. Waterpistooltjes mogen natuurlijk wel. Realistisch uitziende speelgoedwapens, daar heb ik wel een probleem mee. En kinderen die elkaar zogenaamd afslachten (op de manier waarop dat in een game gebeurt), daar griezel ik echt wel van. En ik ben niet de enige die daar iets op tegen heeft. Wij hadden een tijdje een vriendje over de vloer die alles mocht zien en spelen (van the Walking Dead tot GTA en Call of Duty). Het joch was toen 8-9 jaar, zijn broer 1,5 jaar ouder. Bij ons thuis hield hij zich wel een beetje in, alhoewel ik mij wel kapot ergerde aan: "oh, heb jij Harry Potter 6 nog niet eens gezien", of "nee..... ik vind Angry Birds niet zoveel meer aan". Als ik mijn kind daar ophaalde, dan waren hij en zijn broer elkaar behoorlijk opgefokt aan het afslachten. Het 'slachtoffer' lag dan op de grond, met de voet van de ander op zijn buik en een speelgoeddolk op de keel gedrukt. Of ze speelden een ter doodveroordeling, of Lord Voldemort met manische trekjes. En 'bijpassend' grof taalgebruik erbij natuurlijk. Mij maak je niet wijs dat dat niet een heel klein beetje komt door de invloed van games en tv-series.

Jamie

Jamie

11-11-2015 om 13:54

creabea

'Realistisch uitziende speelgoedwapens, daar heb ik wel een probleem mee.'

Dat mag, die zijn ook verboden dus mijn kinderen krijgen die ook niet.

En ik mag het jou niet wijsmaken maar dat soort dingen speelden genoeg jongens vroeger ook, nog voor de tijd van games etc. Mijn kinderen spelen dit soort games maar zullen zo nu weer nooit spelen. Het is geen wet van Meden en Perzen maar je kind verbieden te roepen 'ik maak je dood' blaast het allemaal zo op. Dat is iets wat vroeger ook gewoon werd geroepen.

Daarnaast: hoe zit het nu? Mogen mijn kinderen geen legerkleding aan omdat ze trots zijn op hun oom die marinier is? Moet ik dat verbieden omdat JIJ dat niet 'om aan te zien vindt' en jij je afvraagt waarom ouders dat kopen? Ik mag ze dus in een piratenpak hijsen inclusief zwaard? Je weet dat er nog steeds piraten zijn die andere mensen uitmoorden?

Nur

Nur

11-11-2015 om 13:54

Verschil

Er is een groot verschil tussen kinderen die in hun fantasie spel met elkaar soldaatje spelen of een spel als GTA spelen. Als kinderen besluiten soldaatje te spelen of een soortgelijk spel kunnen ze daarvoor alleen hun eigen ervaringen gebruiken, wat ze ooit hebben gelezen, wat ze gezien hebben en wat ze hebben meegemaakt. Het spel is dus gelijk aangepast aan hun eigen realiteit. Als ze een computerspel spelen dan verzinnen ze niet zelf wat er gaat gebeuren. Dat verzint de maker voor ze. Hierdoor worden ze al veel te jong geconfronteerd met allemaal concepten waar ze geen context voor hebben. Je geeft ze al aan dat bepaalde missies te gewelddadig zijn voor de oudste en dat de jongste helemaal geen missies mag spelen. Dus zelf vind je het spel ook niet in zijn geheel acceptabel.
Ik geloof ook niet dat kinderen later seriemoordernaars worden omdat ze GTA spelen. Ik denk wel dat ze al jong geconfronteerd worden met geweld waarvan ze de context niet kunnen begrijpen en dat dit niet perse een gezonde ontwikkeling is.

wilma

wilma

11-11-2015 om 15:05

spelen juist goed

In spel zal ik kinderen nooit afremmen. Ik denk dat spelen (bijna) altijd goed is, tuurlijk heb ik ook wel grenzen maar niet veel. (Sexuele spelletjes bijv ben ik nooit mee geconfronteerd, tot mijn opluchting eerlijk gezegd want daar ben ik niet helemaal uit..)
Spelen is van kinderen. Het is hun wereld. Ik vind het verkeerd om tegen kinderen te zeggen dat ze 'verkeerd' doen in hun spel.

Wel heb ik hier nogal een rel gehad thuis toen zoon, héél klein nog, van die speelgoedsoldaatjes kreeg van mijn schoonmoeder. Ik vond dat verschrikkelijk, zeker omdat zoon nog zo klein was. Maar partner vond het weer niet kunnen dat ik zijn moeder erop aan wilde spreken enz...
Maar dat is anders, dat conflict had ik met een volwassene. De wens om met soldaatjes te spelen kwam niet van zoon af, al vond hij het natuurlijk prachtig. (Ik heb ze wel een hele poos bij hem weggehouden..)
Zou hij zelf, iets ouder, de wens hebben gehad die soldaatjes te willen hebben en daarin gepersisteert hebben, had ik het misschien wel goed gevonden.

Maar ik heb mijn kinderen nooit erg gewelddadig gevonden in hun spel. Mijn zoon heeft een soldatenperiode gehad, waarbij hij tekenend vocht met vriendjes (ze tekenden beiden hun eigen leger) Ik heb door zoon een andere kijk op geweld gekregen, was er zelf eerst erg op tegen. Geaccepteerd dat het een factor in het leven is. En dat vooral jongetjes er erg gefascineerd door kunnen zijn.

Spelen is ook een vorm van verwerking. Ik denk dat als je je teveel bemoeit met het spel van kinderen je ze hierin belemmert. Zoon is erg vredelievend en had veel moeite met de confrontatie met agressie en geweld van de wereld. In spel kon hij zich uitleven, ik ben er van overtuigd dat dat goed was.

Verder ben ik erg allergisch geworden voor ouders die 'zoveel beter opvoeden'. Bah, had ik dat geweten dan had ik me beter gewapend
Zoon heeft lang een vriendinnetje gehad waarvan moeders het superfijn vond dat kind hier heel vaak bivakeerde, maar ondertussen probeerde ze háár regels hier in huis daarbij gratis mee te geven.

Paddington

Paddington

11-11-2015 om 15:34

Zelf spelen

met een eigen fantasie is niet te vergelijken met beelden die van buitenaf worden opgedrongen.

Je laat een kind van 10 jaar ook niet kijken naar een documentaire dat vol met beelden van oorlogsgeweld zit. Zo is het ook met bepaalde spellen. De beelden in GTA V kunnen zo grof zijn, dat deze als zeer extreem kunnen worden betiteld, vandaar de vermelding 18+.

Ik wordt altijd heel erg moe van ouders die aangeven dat hun kind het allemaal wel aankan en daarbij voorbij gaan aan het feit dat mijn kind doordat zij hun kind dingen toestaan boven hun leeftijd, mijn kind daar ook mee in aanraking brengen. Waardoor je dus kinderen krijgt die zeggen: maar iedereen in mijn klas speelt het!

Jamie

Jamie

11-11-2015 om 15:40

paddington

'Ik wordt altijd heel erg moe van ouders die aangeven dat hun kind het allemaal wel aankan en daarbij voorbij gaan aan het feit dat mijn kind doordat zij hun kind dingen toestaan boven hun leeftijd, mijn kind daar ook mee in aanraking brengen. Waardoor je dus kinderen krijgt die zeggen: maar iedereen in mijn klas speelt het!'

Kan ik begrijpen maar ik doe daar toch niets mee. Het is namelijk niet zo dat mijn kinderen nooit met dat soort dingen thuis kwamen, dat heeft elk kind en het meest verwende kind heeft hetzelfde als iemand uit de klas plots iets heeft wat het nog niet heeft. Waar mijn kinderen wél mee thuis kwamen is dat ze gepest, geschopt en buitengesloten werden en dat zij nooit eens iemand durfden terugpakken. Ik denk toch dat mijn kinderen daar psychisch meer moeite mee hadden (en soms nog hebben) dan de last die jouw kind heeft omdat een ander kind GTA-V mag spelen.

Ad Hombre

Ad Hombre

11-11-2015 om 16:47

Jamie

"Waar mijn kinderen wél mee thuis kwamen is dat ze gepest, geschopt en buitengesloten werden en dat zij nooit eens iemand durfden terugpakken."

Nou, die GTA5 spelende kinderen weten precies hoe ze mensen moeten terugpakken. Reken maar!

Jamie

Jamie

11-11-2015 om 19:01

Nou die van mij dus niet

Ad Hombre

Ad Hombre

11-11-2015 om 19:36

Jamie

Dat is dan waarschijnlijk omdat je vergeten bent het afgezaagde jachtgeweer accessoire erbij te kopen. Even vragen aan Sinterklaas en het probleem is opgelost.

wilma

wilma

12-11-2015 om 08:42

jee Jamie

Je snapt toch ook wel dat een wijdverbreid gebruik van gta niet bepaald bijdraagt tot fijne sferen in de klas?
Ik snap niet dat jij dit alles zo volledig los van elkaar koppelt.
Nee, kinderen gaan niet pesten van gta. Kinderen pesten sowieso al. Gewelddadige games gaan niet bijdragen tot positieve ontwikkelingen hierin. Misschien werden pesters wel aangespoord door jouw kinderen die games te spelen, misschien zijn ze daar wel minder leuk van geworden.

Bovendien, we gaan onze kinderen geen glaasje wijn geven omdat dat minder schadelijk is dan sterke drank.

Jamie

Jamie

12-11-2015 om 09:01

Wilma

WAAR heb ik gezegd dat die pesters zijn gaan pesten door GTA? Hoe kom je daar nu bij? Ik zeg alleen dat mijn kinderen meer last hebben gehad van pestende kinderen dan het kind van Paddington omdat die zo vreselijk alleen als enige geen GTA mag spelen.

Overigens weet ik niet meer hoe oud mijn jongste was toen hij het speelde, ik denk 11 of zo en aangezien toch nooit iemand met hem wilde spelen zullen er weinig kinderen geroepen hebben dat Jamiezoon GTA heeft en zij dat nu ook willen hebben. Die kans is sowieso klein omdat er heel veel kinderen het al eerder speelden dan mijn zoon.

Paddington

Paddington

12-11-2015 om 09:13

Dan snap

ik nog steeds niet de reden dat jouw kind het mocht spelen...

Dat jouw kinderen de pech hebben gehad buiten de groep te vallen, geeft in mijn ogen geen reden om dan maar andere zaken toe te staan.

Voor jouw informatie, mijn kind is ook gepest, een andere school heeft daarin geholpen. Gaf nog steeds geen reden om dan maar toe te staan om een spel van 18 jaar!!!!! en ouder te spelen op 10 of 11 jarige leeftijd. Zelfs met het risico dan weer buiten de groep te vallen.

wilma

wilma

12-11-2015 om 11:28

dat bedoel ik toch niet

Jamie je leest niet goed of ik schrijf heel onduidelijk.
Ik bedoel dat ik het moeilijk te snappen vind als je zo makkelijk doet over gta, terwijl nb je kinderen pestslachtoffer zijn. Ik kan me niet voorstellen dat je niet ziet dat gta niet bepaald bevorderlijk kan werken.
En natuurlijk heeft het ook invloed als jouw kind het mag, alle kinderen samen die het mogen hebben invloed.

Jamie

Jamie

12-11-2015 om 13:55

wilma

Ik heb GTA nooit gekoppeld aan pesten, ik noemde het alleen maar omdat Paddingtons kind er blijkbaar zo'n last van heeft dat anderen het mogen. Mijn kinderen hebben dus ook geen GTA gekregen omdat ze buitengesloten werden.

Ik heb gewoon niet zo'n probleem met het spel als anderen hier, ik ken mijn kinderen en het gaat gewoon goed. Minecraft is veel populairder dan dat hele GTA bij jongste en de hersenen van oudste worden al helemaal niet zo beïnvloedt door spelletjes. Er is gewoon veel in huis hier omdat mijn man veel heeft verzameld, ook veel oorlogspellen en zo. Mijn jongste had laatst enorm veel lol toen hij (zijn woorden) een hele coole zeldzame auto kreeg van een andere speler online waar andere onlinevrienden 'stikjaloers' op waren. Zo'n vriend nam hij dan mee waarbij de ene reed en de ander bovenop stond en dan maar schieten. Ik heb hem nog nooit zoveel plezier horen beleven. Ja echt verschrikkelijk dat geschiet maar aan de andere kant kan hij even daarna verdrietig meekijken met 'Liefde voor Later', verlangen naar de ontmoeting met de baby van zijn nichtje die zwanger is, een poes aaien in de tuin ook al is hij allergisch en vertederd kijken naar kleine kindjes die stmaartenliedjes zingen. Met hem komt het echt wel goed hoor. Hij krijgt er geen moordneigingen van in zijn hersenen.

creabea

creabea

12-11-2015 om 14:09

ja maar...

afgezien van of het schadelijk is of niet, vind je het dan niet een béétje jammer dat jouw 6-jarige al met zulke crap in aanraking komt? Met als gevolg dat hij straks dingen die wel voor zijn leeftijd zijn bedoeld kinderachtig vindt (zoals dat vriendje dat bij ons over de vloer kwam)? Ooit van kinderlijke onschuld gehoord?

Bovendien, nu heb je het over onlinevrienden. Hou je dat wel in de gaten dan, in het kader van veiligheid op het internet enzo. Komt me ook niet zo verantwoordelijk over, eerlijk gezegd.

Jamie

Jamie

12-11-2015 om 15:52

creabea

Ik heb nooit gezegd dat een 6jarige van mij dit spel heeft gespeeld, dat heeft die dus ook niet. Ik weet het niet meer precies maar ik denk dat de jongste een jaar of 11 was. Verder; zoals ik al zei, hij speelt liever minecraft en ze zitten vaak genoeg mario te spelen met de wii. Vanavond kijkt hij zelfs weer naar het sinterklaasjournaal en dit weekend heeft mijn 14jarige nog weer wat moois gebouwd van knex en van lego.

Onlinevrienden ja: daarmee speelt hij op minecraft of dus GTA en andere spellen, wat is daar nu weer mis mee? Heel eng, mensen die je niet IRL kent hé? Bang dat het types zijn als Anders Breivik die hem hersenspoelen? Bang dat hij zijn adres geeft en ze hem komen halen om bij IS mee te vechten?

Pirata

Pirata

12-11-2015 om 16:01

heu jamie

Mijn 13-jarige krijgt zelfs via skype verzoeken om eens gezellig te bellen met leuke onbekende mensen. Daar zitten heus vieze mannetjes tussen. En die zitten er overal tussen, ook bij games waar je bij kunt chatten.
Gelukkig is mijn zoon goed gebekt in deze, door een ervaring toen hij 5 was en een vreemde man hem in huis uitnodigde.

Jamie

Jamie

12-11-2015 om 16:09

Pirata

Ik zeg niet dat ze er niet tussen zitten maar mijn zoon heeft echt gewoon leeftijdsgenoten als vrienden. Verder skypt hij niet.

Jamie

Jamie

12-11-2015 om 16:14

oja

Ik heb net het een en ander verteld aan die van 14 en hij kwam niet meer bij van het lachen maar wilde snel weer verder met minecraft Overigens heeft hij op jongere leeftijd GTA chinatown gespeeld dus hierbij mijn excuses: hij heeft dus wel al jonger GTA gespeeld. Kom nu niet aan met: je kent je eigen kind niet. Mijn partner heeft dit in de gaten gehouden en gelukkig verdelen wij nog wel eens wat in ons huwelijk en hoef ik niet alles zelf te doen.

Reageer op dit bericht

Op dit topic is al langer dan 4 weken niet gereageerd, daarom is het reageerveld verborgen. Je kan ook een nieuw topic starten.