Huis, Tuin en Keuken Huis, Tuin en Keuken

Huis, Tuin en Keuken

bieb63

bieb63

25-11-2015 om 21:44

(scooter)verzekering op andere naam

Even een vraagje of dat 'zomaar' kan: Onze dochter wil een scooter kopen (blauw kenteken). Nu tipte de verkoper van de scooterwinkel ons dat het een stuk goedkoper is als wij de verzekering, WA en evt. diefstal (bij een willekeurige verz.mij) op onze naam zetten, dan als het op haar naam komt. Dit ivm leeftijd/rij-ervaring. Nu is ze 17, dus wellicht kan het niet op haar naam, maar vanaf 18 natuurlijk wel.
Nooit eerder over nagedacht, maar dat zou wellicht een stuk goedkoper zijn. Maar......... het klinkt zo simpel. Zijn er addertjes, consequenties? Weet iemand hier meer van?

Elfje65

Elfje65

25-11-2015 om 22:20

Jawel

Volgens mij wel. Zodra zij 16 is kan de verzekering op haar naam, maar je kunt m ook op je eigen naam zetten. Misschien moet je wwl vragen wat hetreft regelmatige bestuurder. Maar dat denk ik eigenlijk niet.

marie

marie

25-11-2015 om 22:27

hier ook gedaan

hier staan de verzekeringen van de brommers ook op onze naam, gewoon omdat dat veel goedkoper is.

Elfje65

Elfje65

25-11-2015 om 22:35

Lekker getypt op de telefoon.

Ik bedoel dus: vragen beantwoorden over de regelmatige bestuurder.

bieb63

bieb63

25-11-2015 om 22:40

Oke

Maar geen addertjes? Kan ik ook mijn schadevrije jaren opvoeren? En wat gebeurt er als zij schade maskt, gaat dat dan ten koste van mijn schadevrije jaren van mijn autoverz (evt bij andere verz.mij)?

Jamie

Jamie

25-11-2015 om 22:44

tuurlijk zijn er addertjes...

Scooterverzekering op naam ouders wordt bestraft
Wie denkt te besparen door zijn of haar scooter op naam van zijn of haar vader of moeder te verzekeren, kan bedrogen uitkomen. Alle scooterverzekeraars hebben in de polisvoorwaarden maatregelen opgenomen tegen deze veel voorkomende praktijk. De meeste verzekeraars hanteren een fors hoger eigen risico bij schades die veroorzaakt worden door een jongere bestuurder dan vermeld op het polisblad. De ANWB bestraft ouders die de scooter van hun zoon of dochter verzekeren door de uitkering bij schade te beperken. Ouders lopen hierbij het risico tot € 5.000 zelf te moeten betalen bij een schade.

bieb63

bieb63

25-11-2015 om 22:47

Oke 2

Ja, ik vermoedde al zoiets. Gaat dat werkelijk zo? Nog anderen met ervaring hierin? Verz.mij die niet degelijke voorwaarden heeft?
Alle info welkom.

Jamie

Jamie

25-11-2015 om 22:48

google maar op:

scooterverzekering op naam van ouders.

Waarom dacht je eigenlijk dat de verzekering tot 18 jaar op naam vd ouders moest? Kind mag wel rijbewijs halen maar geen verzekering afsluiten?

Jamie

Jamie

25-11-2015 om 22:51

bieb

Het staat er toch: Alle scooterverzekeraars hebben in de polisvoorwaarden maatregelen opgenomen tegen deze veel voorkomende praktijk. '? Zelfde als verzekering auto op naam moeder zetten... is gewoon nepperij, je benadeeld anderen en je bouwt zelf geen noclaim op.

bieb63

bieb63

25-11-2015 om 22:53

Jamie

Je laatste post is niet zo relevant. Of je wel of niet verz mag alsluisluiten als je 18min bent, is een ander verhaal. Laten we even net doen alsof ze 18 is, dus die kwestie niet aan de orde.

Nastia

Nastia

25-11-2015 om 23:02

Volgens mij..

Volgens mij moet de verzekering tot 18 jaar inderdaad op naam van de ouders (of andere volwassene). Net als het telefoonabonnement, bijvoorbeeld. Je moet dan wel aangeven dat er sprake is van een afwijkende bestuurder en de premie wordt gebaseerd op de leeftijd van die bestuurder. In dit geval dochter dus. Vanaf 18 jaar kan ze 'n eigen verzekering afsluiten.

Verzekering op naam van ouders kan en mag dus wel, alleen zijn verzekeringsmaatschappijen niet op hun achterhoofd gevallen. Als je dochter opgeeft als bestuurder (en bijbehorende premie betaalt) is er niks aan de hand. Doe je dat niet dan kan de verzekering in geval van schade besluiten een hoger eigen risico te rekenen of zelfs helemaal niet uit te keren, het is immers gewoon fraude. Bovendien bouwt je dochter geen schadevrije jaren op en kan ze die ook niet meenemen naar 'n eventuele autoverzekering over 'n paar jaar.

bieb63

bieb63

25-11-2015 om 23:14

Maar

Als mijn dochter sbinnenkort haar autorijbewijs heeft EN 18 is, en dan wel eens in mijn auto rijdt. Dat is dan m.i geen fraude. Maar ze kan wel een botsing maken. Heb je dan wel met een enorm eigen risico te maken? Volgens mij niet. En hoe valt te bewijzen dat ik of dochter de regelmatige bestuurder is van die auto (die dus op mijn naam staat)?
Overigens heb ik volgens mij al een verz.mij gevonden,2 zelfs, waar een dergelijke voorwaarde niet in de polis staat van de scooterver (ook genoemd doir de scooter verkoper). Maar uiteraard ga ik me er verder in berdiepen,wa t geen zin in onvoorziene ellende uiteraard.

Egel

Egel

25-11-2015 om 23:19

doe gewoon eerlijk

Waarom zou je je afvragen of je zou frauderen, doe gewoon eerlijk en laat haar betalen wat ze hoort te betalen.

Jamie

Jamie

26-11-2015 om 07:55

bieb

Natuurlijk mag je dochter in jouw auto rijden maar je moet wel opgeven dat zij rijdt. Toen ik jaren geleden net mijn rijbewijs had en mijn ouders een maand later voor 3 mnd in Australië zaten mocht ik gewoon met die auto naar school maar heeft mijn vader wel de auto een jaar op allrisks gezet en opgegeven dat ik een regelmatige bestuurder ben. Bij een aanrijding veroorzaakt door mij gaat er natuurlijk wel wat gebeuren met de noclaim.

Je mag de verzekering op jouw naam zetten voor de scooter en je mag er voor betalen maar je moet haar wel opgeven als regelmatige bestuurder anders is het inderdaad frauderen en dat is weer een reden waarom we met z'n allen zoveel betalen aan die verzekering.

Overigens is het juist een voordeel om de verzekering op haar naam te zetten als ze de schadevrije jaren mag meenemen naar de autoverzekering al kan het best zijn dat ze dan dezelfde verzekeraar moet houden maar dat scheelt wel geld natuurlijk. Na een jaar kun je alsnog overstappen naar een andere autoverzekering en de dan opgebouwde schadevrije jaren meenemen.

bieb63

bieb63

26-11-2015 om 21:39

Ja maar

Ik begrijp best de argumenten. En ik begrijp ook dat er gevraagd kan worden wie de bestuurder is. Wel weet ik inmiddels dat Unive en Klaverblad daar niet naar vragen en het gewoon kan.
Maar los daarvan, de discussie gaat nu over frauderen. Nu kun je natuurlijk willens en wetens de scooter van je kind op jouw naam verzekeren, terwijl alleen kind daarop rijdt en niet jij. Maar hoe zit dat dan in de praktijk? Stel ik heb een auto, op mijn naam en mijn verzekering. Maar ik gebruik die auto heel weinig (boodschapje). Dochter haalt rijbewijs en kan auto goed gebruiken (mag zelf benzine betalen en je kan bijv. bijdrage vragen voor verz. e.d.) omdat ze ver op school zit of baan. En rijdt dus vanaf dat moment veel meer in die auto dan ik. Is dat frauderen? En wat gebeurt er dan als ze ergens tegenaan rijdt? Zij mag toch in die auto rijden. En nergens staat in welke verhouding, nog los van het feit dat dat ook niet te bewijzen valt (ze kan net zo goed 1-malig in die auto rijden en een botsing maken).
Dat punt van frauderen vind ik dus heel discutabel. Het zou net zo goed kunnen zijn dat ik die scooter ook heel regelmatig gebruik als zij hem niet nodig heeft (of we hebben hem samen). Dus los van het feit of iets 'eerlijk' is of niet, er zijn toch talloze situaties te bedenken dat je beiden van ofwel mijn auto ofwel haar scooter gebruikt maakt. Wat kan een verzekering daar dan mee?

Elfje65

Elfje65

26-11-2015 om 22:32

Bieb

Nu gaat je vraag over een autoverzekering, dit is toch anders. Zolang jij de regelmatige bestuurder bent mag je natuurlijk iedereen met een rijbewijs in je auto laten rijden. Als dochter een aanrijding veroorzaakt kost dat natuurlijk je eigen risico of schadevrije jaren. Of schadevrije jaren van een brommerverzekering op een gegeven moment overgenomen worden door autoverzekering weet ik niet. Dit zal denk ik per maatschappij verschillen. Bij de ANWB-autoverz. kan je wel je kind op jouw polis erbij vermelden en dan bouwt hij ook schadevrije jaren op. Als hij schade maakt gaat dat uiteraard ook ten koste van jouw jaren.

Elfje65

Elfje65

26-11-2015 om 22:38

En inderdaad

Is het lastig voor een maatschappij om erachter te komen of kind in de praktijk de regelmatige bestuurder is. Of ze al die moeite zullen doen is maar de vraag.

+ Brunette +

+ Brunette +

26-11-2015 om 23:18

Je zoekt spijkers op laag water.

Bij een scooter is de kans dat een jongere de eigenlijke bestuurder is veel groter dan bij een auto. Dus steken de verzekeringsmaatschappijen daar een stokje voor.

Marlou

Marlou

27-11-2015 om 08:41

Regelmatige bestuurder

Een ander persoon, dus ook je dochter, mag met jouw toestemming in de auto rijden. Mocht zij een eventuele schade veroorzaken dan heeft dit echter gevolgen voor jouw schadevrije jaren en no-claimkorting. Daarnaast is het mogelijk dat er een jeugd eigen risico van toepassing is. Dit zou je dan terug moeten vinden in de polisvoorwaarden van de verzekering

Beginnende bestuurders (onder de 24 jaar) hebben over het algemeen een verghoogd risico op schade. Zij betalen daarom ook een hogere premie. Wanneer de auto (om dit te omzeilen) op naam van een ouder wordt verzekerd, wordt dit gezien als fraude. Ergens ook wel logisch toch?

Het is voor een verzekeraar inderdaad lastig te achterhalen of een kind in de praktijk regelmatige bestuurder is. Na een schade veroorzaakt door zoon of dochter zullen zij de verzekering echter wel goed in de gaten houden. Zouden er bijvoorbeeld meerdere schades zijn waarbij zoon/dochter bestuurder was, dan zal dit zeker gevolgen hebben. Een verzekeraar kan je dochter bijvoorbeeld uitsluiten als bestuurder op de polis of haar alsnog als regelmatige bestuurder willen aantekenen.

Vaak kunnen schadevrije jaren van een scooter overgenomen worden op een autoverzekering. Omdat de premie vooor een scooterverzekering nog niet zo hoog is, kan dit zeker interessant zijn. Wanneer je dochter over enkele jaren een auto wil verzekeren, betaalt ze niet de hoofdprijs omdat ze de schadevrije jaren van haar scooter kan gebruiken. Wij adviseren om bij de beëindiging van een scooterverzekering ook altijd naar een verklaring met schadevrije jaren te vragen. De schadevrije jaren van een scooter worden namelijk niet geregistreerd in het officiële Roy-data systeem.

MvG
Marlou

bieb63

bieb63

27-11-2015 om 10:19

Dank je Marlou

Helder.

Reageer op dit bericht

Op dit topic is al langer dan 4 weken niet gereageerd, daarom is het reageerveld verborgen. Je kan ook een nieuw topic starten.