Basisschoolleeftijd Basisschoolleeftijd

Basisschoolleeftijd

Lees ook op

Een gepaste leerrijke straf


V@@s

V@@s

04-12-2015 om 18:08

vooral

Ik wilde vooral aangeven dat de strijd die topic-starter voert nergens toe leidt. De manier waarop ik ben opgevoed heeft niet gezorgd dat ik nu een alles eter ben. Ik ben juist heel argwanend om iets nieuws te proberen, en heb nog steeds een slechte relatie met warm eten. (en vooral met groente, ik eet de meeste groente nog steeds alleen overdekt met saus).

Eten moet positief zijn, en kinderen zijn wel eens kieskeurig, straffen helpt daar niet bij.

Kokkie

Kokkie

04-12-2015 om 18:24

Normaal

Dat de 3 kinderen op zolder zijn gaan spelen vind ik 'normaal' (afhankelijk van de zolder en hoe de kinderen met elkaar omgaan), in ieder geval niets iets waar alarmbellen van gaan rinkelen.
Dat ze daar gezamenlijk iets stuk maken vind ik ook 'normaal'. Kinderen overzien immers niet altijd wat voor schade ze aanrichten. Ze zijn bezig, hé, wat grappig, met dit stokje kun je in de wand prikken. En prik-prik-prik het is al gebeurd. Meegemaakt dat kleuters hier in de buurt naast een geparkeerde auto op de grond gingen zitten en met stenen de volledig auto bekrast hebben. Of onze zoon die op vakantie in de slaaptent van de kinderen 's ochtends met een DS-pen diverse gaten in zijn luchtbed en dat van zijn broer had geprikt (en daar kwamen we 's avonds pas achter toen ze in het donker naar bed moesten).
Dat je iets doet waardoor ze de impact van het gebeuren begrijpen, vind ik ook 'normaal'. Maar hou het inderdaad zinnig en zorg dat ze het onthouden.
Ik heb vroeger het alarm bij de buren af laten gaan toen ze met vakantie waren en ben toen snel naar huis gevlucht. Het excuses aanbieden toen ze terug waren met vakantie was erg genoeg en kan ik me nog goed herinneren. Dat de buurvrouw niet boos kon blijven en mij toen flink geknuffeld heeft, maakte niet dat het idee over wat ik had aangericht minder werd.
Zorg dat ze begrijpen dat het echt erg en duur is voor de ouders van je partner. Laat ze excuses aanbieden met een flinke bos bloemen en bv de zolder nog eens zien, hoe het er uit ziet. Dat hebben ze zelf waarschijnlijk niet in de gaten gehad.

mirreke

mirreke

04-12-2015 om 18:32

haha V@@S

We zijn het dus eens

Stefanie

Stefanie

04-12-2015 om 21:42 Topicstarter

Speelzolder

Ja, het is een Speelzolder, met tv en zetel. Speelgoed,....
Ik weet ondertussen een gepaste straf, maar zal het voor mezelf houden. Voor de zwartkijkers onder jullie

Jaina

Jaina

04-12-2015 om 21:59

Stefanie

Ja, dat is misschien wel verstandig. Zoals ik al schreef men heeft hier een bepaalde kijk op dit soort zaken gemiddeld en is daar heel principieel in. Tussendoor staat er wel van alles wat interessant is maar je moet daar soms wat doorheen lezen. Ik begrijp je in elk geval prima en ik denk dat je het heel verstandig hebt aangepakt door er even over na te denken en dat je vast wel een gepaste manier hebt gevonden om de kinderen met de gevolgen te confronteren.

Katniss

Katniss

04-12-2015 om 22:23

Ach

Ik maak me nu helemaal zorgen dat Stefanie de pakjesavond afgelast vanwege dit akkefietje.

Pien

Pien

04-12-2015 om 22:34

Onaardig

Wat een ontzettende onaardige reacties worden er hier gegeven zeg. Ik heb echt met verbazing zitten lezen. Zo krijg je nieuwe mensen op dit forum wel weg...
Er wordt in dit topic bovenop gedoken, er worden aannames gedaan, er wordt hier en daar niet goed gelezen, zwaar overdreven en vooral fel van leer getrokken.
Of je het nu eens bent met de manier van aanpakken door Stefanie of niet, je kunt toch op z'n minst opbouwend en vriendelijk reageren.

Mijntje

Mijntje

05-12-2015 om 07:47

te laat

Als zulke jonge kinderen iets doen wat niet door de beugel kan moet je meteen er wat over zeggen, maar niet dagen later nog eens een straf gaan bedenken.
Ze zullen vast meteen hebben gehoord dat dat niet mag en de verzekering doet nu de rest. Een evt. straf heeft totaal geen zin meer. Ze zijn in ieder geval te klein om alleen gelaten te worden, dat kan voorlopig niet (meer).

De straf en de schuld

Stephanie, wat je vertelt klopt niet.
Gyproc is geen dialect maar een merknaam. In Vlaanderen heet dat niet anders.
Als het hier om een speelzolder gaat dan had men er speelzolder platen moeten monteren. Die kunnen tegen een stootje. Werkelijk waar die bestaan van dat merk.

Kennelijk was je er niet bij toen het gebeurde.

"Ik weet ondertussen een gepaste straf, "
De straf past wellicht prima op de wraakgevoelens van je schoonouders en je vriend en misschien doet het genoegdoening aan je schaamte.

De straf zal voor je dochter van 7 beangstigend zijn. Haar overkomt iets waar ze helemaal geen invloed op heeft. Het is bovendien bizar om de 4 kinderen in gelijke mate te beschuldigen. Het is bijzonder onwaarschijnlijk dat ze alle vier in gelijkwaardigheid gaatjes hebben zitten prikken.

Voor de 5 jarigen hangt het erom, al is het wel mogelijk dat ze er nog tot in lengte van jaren aan herinnerd worden door die 7 jarige. Uit zichzelf zullen die 5 jarigen het niet blijven herinneren.
Die 3 jarige weet helemaal niet wat er aan de hand is.

Wat je wilde, een leerzame straf, is er niet in deze zaak. Niet die kinderen, maar opa en oma hebben iets doms gedaan. Namelijk die kinderen zonder toezicht gelaten en een speelzolder met de verkeerde platen betimmerd.

Mijntje "Als zulke jonge kinderen iets doen wat niet door de beugel kan moet je meteen er wat over zeggen, maar niet dagen later nog eens een straf gaan bedenken."
Precies.

Jaina:" Zoals ik al schreef men heeft hier een bepaalde kijk op dit soort zaken gemiddeld en is daar heel principieel in. "
Volgens mij gaat het bij jou over principes. Je bent iets van mening en dat is het. Dat beweegt ook verder niet. Je wil het niet veranderen. Misschien vind je wel dat je er zelf ook niet slechter van geworden bent.

Er bestaat kennis over de ontwikkeling van kinderen en wat ze zoal kunnen begrijpen, hoe ze met elkaar spelen en hoe lang ze hun aandacht bij iets kunnen houden. Die bepaalde kijk waar jij het over hebt is gebaseerd op die kennis.

Ik vind ondertussen dat Stefanie haar kinderen in een onveilige situatie brengt. Misschien niet eens door de straf, maar wel door de schuld waarmee ze de kinderen opzadelt.
Het is het soort schuld waar mensensmokkelaars, leverboys en pedofielen ook gebruik van maken.

Katniss

Katniss

05-12-2015 om 10:27

Miriam

Ik denk dat je tekst effectiever was overgekomen zonder de laatste alinea. Het is vast waar, maar voor ouders die straffen als genoegdoening een stap te ver.

Toch maar wel zeggen

Katniss, het lijkt mij een onderwerp om niet politiek correct over te doen.

Ouders die straffen als genoegdoening moeten weten dat mensensmokkelaars, loverboys en pedofielen dat ook doen. Ouders die hun kinderen met schuld opzadelen moeten weten dat dat precies is waar misbruikende geestelijken ook gebruik van maken.

Ouders die straffen als genoegdoening moeten weten dat ze kinderen groot brengen die straffen als genoegdoening of genoegdoening halen tot een missie maken.

Ik zie steeds maar dat 7 jarige meisje voor me met die tweeling en die baby achter zich aan. Kinderen die als je je even omdraait natuurlijk iets verkeerd doen. Iedereen draait zich om en als het dan verkeerd gaat dan krijgen ze alle vier de schuld.

Wat moet die van 7 daar van maken?

Het kan ook een tiran worden. Alles om wel controle te hebben. Alles om niet gestraft te worden voor wat zij doen.

Hortensia

Hortensia

05-12-2015 om 10:54

hm...

Ik vind het behoorlijk doorgeslagen, die vergelijkingen met loverboys, pedofielen en zo.

Tja...

Je kunt je ook afvragen hoe het komt dat signalen van misbruik zo slecht herkend worden.

bloemetje

bloemetje

05-12-2015 om 11:27

Hortensia

"Ik vind het behoorlijk doorgeslagen, die vergelijkingen met loverboys, pedofielen en zo."

Echt? Misschien moet je de berichten dan nog een keer opnieuw lezen. Waar het om gaat is dat 'slechte' mensen gebruik maken van slimme beïnvloedingsprincipes. Zeg maar: machtsmiddelen. Dat vinden we allemaal heel erg, schokkend en geraffineerd.

Maar wat je ziet, is dat sommige ouders (vaak onbewust of in ieder geval vanuit goede bedoelingen ) soortgelijke principes inzetten om hun kind te laten doen wat zij willen. Gevolg is dat een kind ermee 'vertrouwd' raakt en daarmee extra kwetsbaar wordt voor mensen met minder goed bedoelingen.

Ginny Twijfelvuur

Ginny Twijfelvuur

05-12-2015 om 11:34

Enige gepaste straf

Is in mijn ogen: voorlopig niet meer op de speelzolder. Aanvullend misschien alle (biljart)stokken, scharen, breipennen etc. buiten bereik leggen. Blijkbaar zijn ze nog te klein om zonder toezicht te spelen.

De volwassenen hebben dit verkeerd ingeschat en die moeten dit onderling oplossen.

Jaina

Jaina

05-12-2015 om 11:56

Nou

Er wordt hier echt van alles bijgehaald.
Misschien leef ik in een soort alternatieve realiteit maar het scenario dat Stefanie schetst komt mij redelijk bekend voor. Ik heb het in de afgelopen decennia in verschillende vormen vaak meegemaakt. Groepje kinderen is ergens aan het spelen, ontdekt een activiteit die leuk is maar niet mag en gaat vervolgens aan de slag met die activiteit. Soms is dat expres (ze weten best dat het niet mag) maar is de verleiding zo groot omdat het toch wel heel leuk is. Soms is dat per ongeluk en wisten ze echt niet dat het niet mocht. Soms wordt het niet helemaal duidelijk. Vervolgens ontdek ik of een andere ouder dat ze iets stouts hebben gedaan en worden de kinderen er op aangesproken. Soms blijft het daarbij en soms krijgen ze straf. Hoe en wat hangt van de omstandigheden af.
Wat Stefanie vertelt: kinderen die op zolder ergens gaatjes in maken want leuke bezigheid is volkomen normaal. Stefanie's reactie er op: boos worden en straf geven is ook volkomen normaal. De meeste ouders die ik ken zouden dat zou doen. En hoe boos je wordt en hoeveel straf je geeft hangt af van de omstandigheden en van je eigen humeur die dag. Soms blijft het bij een preek, soms vind je dat straf op zijn plaats is.
Ik kan dus verder helemaal niks bijzonders in Stefanie's vraag of reactie ontdekken. Bij de meeste ouders zou het thuis zo gaan.

jaina

Dat zei ik tig reacties geleden al: dat e.e.a. nogal afhangt van je interpretatie van straf. Als je op het moment van ontdekken de kinderen even toespreekt en je ze later nog wat laat maken (tekening ofzo) om het goed te maken en je noemt dat straf: helemaal prima.

Maar het is de opmerking over het niet eten en vervolgens een week brood krijgen die maakt dat de indruk is ontstaan dat Stefanie een iets ander idee heeft bij de 'straf' die nu moet volgen.

Ik hoop dat ze iets doet met alle goedbedoelde advies hier.

Stefanie

Stefanie

05-12-2015 om 12:20 Topicstarter

Ach

Ik voed mijn kinderen liefdevol op, wij knuffelen veel en lachen ook wel wat af, wij doen dingen samen met de kinderen, zwemmen, speeltuin, kinderboerderij ,zoo....
Maar als zij in de plaats niet flink zijn, dan kunnen de leuke dingen ook niet doorgaan. Ik ben daar streng in omdat ik niet wil dat ik verwende, ongemanierde kinderen heb. Zij krijgen elke dag propere kleedjes en een warm badje , de nageltjes verzorgd, de dochter voelt haar zoals een prinses, in haar draaikleedjes.

Ik ben consequent, en ja het doet mijn hart pijn, maar ze moeten ook luisteren he, waarom moet ik mee hier zo verdedigen,

Injel

Injel

05-12-2015 om 12:35

omdat

'waarom moet ik mee hier zo verdedigen'

Omdat je straffen buitenproportioneel zijn en je dingen eist van kleine kinderen die niet hun verantwoordelijkheid zijn maar de jouwe.

Katniss

Katniss

05-12-2015 om 12:36

Luisteren

'Ze moeten ook luisteren', 'wie is er nu de baas in huis?' 'Wie niet luisteren wil moet maar voelen'. Maakt allemaal uit van een bepaalde manier van opvoeden. Als dat jouw manier is, en je wilt dat je kinderen luisteren 'no matter what', zonder zelf na te denken en misschien uit angst voor straf, moet je vooral niet luisteren naar de kritische geluiden hier. Je hebt in elk geval een medestander.

Pirata

Pirata

05-12-2015 om 12:59

ver

Ik vind sommige reacties hier te ver gaan. Maar de gedachte is dat het erop lijkt dat jij middels dwang keurige kinderen probeert te kweken. Dat houdt dan ook in dat het risico aanwezig is dat ze dingen doen of laten uit *angst* in plaats van uit eigen *overtuiging*. Leer ze liever zelf denken dan dingen af te dwingen. Om dan gelijk over misbruik etc. te gaan praten gaat mij ook veel te ver, maar het is misschien zo dat kinderen die meer uit hun eigen overtuiging handelen dan uit opgelegde dwang daar minder snel mee te maken kunnen krijgen.

Injel

Injel

05-12-2015 om 13:00

hoe werkt dat dan?

Ik neem aan dat je niet vooraf met de kinderen naar boven bent gelopen om uit te leggen dat de term 'speelzolder' niet voor de muren gold. Dus hoe hadden je kinderen moeten weten dat het prikken met scherpe voorwerpen in de wandplaten niet mocht? Als je nooit eerst de regels uitlegt, dan waarschuwt en dan pas straft, loop je het risico dat je kinderen angstig en inactief worden. Ze weten dan immers niet wanneer ze het goed doe en wanneer ze het fout doen? Dus durven ze uiteindelijk niet eens meer te bewegen uit angst dat dat, zonder dat ze het wisten, fout blijkt te zijn. Dat is toch niet wat je wilt?

Bovendien, je bent toch opvoeder? En geen politieagent of rechter.

Angela67

Angela67

05-12-2015 om 14:36

België vs Nederland

was er niet een verschil in hoe scholieren presteren tussen Nederland en België? Er staat me zoiets bij. In België is met autoriteitsgevoeliger, doet 'netter' wat er gezegd wordt en ook qua leren en aantonen op toetsen wat er geleerd is presteren zij beter. Maar Nederlandse leerlingen zijn dan weliswaar minder gezeglijk c.q. minder autoriteitsgevoelig, maar worden wel meer aangezet tot zelf nadenken en tegenwoord geven en discussiëren.
In de opvoeding zou je dat misschien daarom ook terugzien in deze discussie. Het gaat er uiteindelijk om dat de kinderen van TS netjes opgevoed zijn en doen wat er gezegd wordt. Dus bij elke afwijking daarvan moet duidelijk gemaakt worden dat het niet mag. En ik bedoel dus ook élke afwijking, zonder na te denken over hoe erg het niet-luisteren of stout zijn is. Alles moet bestraft worden, want op die manier leer je het beste. Denkt TS.
gr Angela

Angela67

Angela67

05-12-2015 om 14:39

even gegoogled

http://vorige.nrc.nl/binnenland/article1699593.ece

"Directrice Katelijne Dijckmans van Het Spijker zoekt de oorzaak van de grote hoeveelheid Nederlandse leerlingen op haar school niet in de kwaliteit van het onderwijs, maar in een gebrek aan discipline op Nederlandse scholen. Als leerkracht ging ze een paar keer op bezoek bij een school in Tilburg: „Daar leek het wel een duiventil.” Volgens de directrice hielden de leerkrachten er amper orde en liep iedereen zomaar naar binnen en naar buiten. „Ouders die hun kinderen naar een Belgische school sturen, zijn ouders die voor een wat strengere opvoeding kiezen.”

Docent en onderzoeker Eddie Denessen van de Radboud Universiteit in Nijmegen deed onderzoek onder Nederlandse ouders die hun kinderen naar Belgische basisscholen sturen. Hij bevestigt het vermoeden van directrice Dijckmans. Volgens Denessen hebben ouders met een traditionele opvatting over opvoeding, meer vertrouwen in het Belgische onderwijs. „Het Belgisch onderwijs is op een minder moderne leest geschoeid. Er is meer structuur en meer orde en discipline.” Naar het voortgezet onderwijs heeft hij geen onderzoek gedaan, maar hij neemt aan dat de lijn door te trekken is."

Inderdaad

Maar dat is natuurlijk ook wel een geconstrueerde tegenstelling.
Meer rust en voorspelbaarheid en een kalmere organisatie kan ook zonder dat je kinderen steeds bestraft.
In Belgie wonen toch ook ouders die menen dat alleen honden bazen hebben en dat het ongewenst is om kinderen te leren blind te gehoorzamen. Na de laatste oorlog.

Tjatja

Tjatja

05-12-2015 om 14:44

klopt

krijg je wat eigenwijze kinderen van die ook volwassen geworden nog steeds die zelfverzekerdheid over zich hebben dat zij en alleen zij gelijk hebben en de ander dus per definitie fout is en dit zo hardnekkig en volhardend doen, dat je geneigd bent te verdwijnen zodra zij ten tonele verschijnen. Ik vind dat heel onplezierig praten moet ik zeggen.

Mijntje

Mijntje

05-12-2015 om 14:44

sowieso

Eens met dat gewoon degenen die de kinderen alleen liet spelen 'schuld' had. Idd is de 'enige straf' dat je die kinderen dus niet (lang) alleen kan laten spelen, maar dat kan sowieso niet met een driejarige. Kinderen doen rare dingen, dat is gewoon experimenteren en daar hoef je hartje niet zeer van te doen. Als dat zo is kan je beter naar de dokter

Mijntje

Mijntje

05-12-2015 om 14:45

hartje

Ik weet het, het is maar een uitdrukking. Ik bedoel alleen maar: maak het niet groter dan het is. Het is niet erg, deze dingen gebeuren. Er gaat gewoon wel eens wat kapot en dat is in dit geval niet de schuld van de kinderen.

Angela67

Angela67

05-12-2015 om 14:46

tjatja

bij jou is het dus nog niet gelukt om genuanceerd tegenwerpingen te doen .
gr Angela

Katniss

Katniss

05-12-2015 om 14:50

Mijntje

Dat hartje deed zeer omdat ze wel eens straffen moet geven die ze erg vindt voor de kinderen.

Reageer op dit bericht

Op dit topic is al langer dan 4 weken niet gereageerd, daarom is het reageerveld verborgen. Je kan ook een nieuw topic starten.