Home » Artikelen » Vtech gehackt wat te doen

VTech gehackt. Wat te doen?

Door:

Peter Kulche

De site van de Chinese speelgoedfabrikant Vtech is gehackt. Staan jouw gegevens daar? Wat moet je doen?

Na een hack ligt het klantenbestand van speelgoedfabrikant VTech op straat. In het gelekte bestand met circa 5 miljoen gebruikers staan gegevens van 120.000 Nederlandse kinderen en 100.000 ouders. VTech is producent van kinder-tablets en -laptops. De vrolijk gekleurde apparaten worden in Nederland met name via speelgoedzaken verkocht.

Vtech

Van de 120.000 Nederlandse kinderen is de naam, het geslacht en de leeftijd buitgemaakt. Bij de 100.000 ouders gaat het mogelijk ook om e-mailadressen, wachtwoorden, IP-adressen en namen, meldt NOS.

Er zouden volgens ethische hackers ook foto's en geluidsopnamen 'gelekt' zijn, al is dit nog niet door VTech bevestigd. De creditcardinformatie van de ouders zou niet gestolen zijn, aldus VTech in een persverklaring.

Ernstig

De VTech-hack is een van de ernstigste in de geschiedenis omdat er zoveel kinderen bij zijn betrokken. Op de Nederlandse site van VTech staat op de supportpagina een summiere mededeling:

'Wegens een beveiligingsprobleem binnen Explor@ Park en de aanpassingen die nodig zijn om dit te verhelpen hebben wij besloten om deze dienst tijdelijk offline te halen. Voor meer informatie verwijzen wij u naar: www.vtech.com/en/press_release/2015/statement.

Wij bieden onze excuses aan en doen ons uiterste best om dit probleem zo spoedig mogelijk op te lossen.'

Het is op dit moment via de VTech-site niet mogelijk in te loggen in de klantomgeving van VTech. Het is dus ook niet mogelijk te checken of de eigen naam of die van een (klein)kind in klantensysteem van VTech voorkomt via de functie 'wachtwoord vergeten'.

Ben ik gehackt?

Toch is het wel mogelijk te checken of je bij Vtech geregistreerd bent en (dus) gehackt bent. Beveiligingsexperts houden al enige tijd de dienst https://haveibeenpwned.com in de lucht waarmee bezoekers eenvoudig kunnen checken of men in de klantenbestanden voorkomt van gehackte sites, waaronder Vtech.

Door op https://haveibeenpwned.com je mailadres in te vullen, krijg je direct te zien of je in gehackte klantbestanden voorkomt. Is dat het geval, en gebruikte je het wachtwoord voor de gehackte site óók voor andere diensten, dan moet je dat wachtwoord direct aanpassen bij al die diensten. Dit onder meer om te voorkomen dat die accounts worden overgenomen en je identiteit gestolen wordt, een risico dat ook kinderen kan treffen, aldus Henk Boeke van Ouders Online, die recent publiceerde over identiteitsdiefstal bij kinderen.

Lees ook:

Peter Kulche

is redacteur-onderzoeker bij de Consumentenbond. Het bovenstaande artikel werd eerder gepubliceerd als Slachtoffers VTech-hack simpel op te zoeken op de site van de Consumentenbond.

Meer over

Reacties

Waarom vind je het als ouder

Waarom vind je het als ouder een prima idee dat allerlei gegevens over je kind bij een fabrikant terecht komen? Inclusief opnames van alles wat er in je huis gebeurt? Nu is die fabrikant gehackt, en nou schijnt het ineens een probleem te zijn. Maar waarom was het dat eerder niet dan? Wie kon er toen bij de gegevens en wat was het doel van het opslaan ervan?
En als je dan toch vindt dat je al dit soort gegevens best in goed vertrouwen kan verstrekken aan een, eigenlijk totaal onbekende, fabrikant, dan maak je je natuurlijk geen zorgen of die wel de meest elementaire informatiebeveiliging op orde heeft?

Zou je het ook OK vinden als je een stuk speelgoed koopt en er komt de hele dag een vent van dat bedrijf bij je op de bank zitten, kijkend en luisterend naar alles wat zich in je huis afspeelt?

Dit is inderdaad wel heel erg

Dit is inderdaad wel heel erg apart. Gelukkig is het in de laatste tijd niet meer gebeurd, maar het is en blijft een hot issue: beveiliging van een kindertablet. Zelfs de beste fabrikanten leiden er volgens mij onder, en hoe meer je veilig denkt te zijn achter afgeschermde gebruikers en kindvriendelijke omgevingen, hoe meer er potentieel aan gegevens op een apparaat staat.

Weten jullie of er van de top

Weten jullie of er van de top merken nog meer bekend is over veiligheid in gebruik?
[link verwijderd door de redactie.]

@Sashadeboer: Ons zijn op dit

@Sashadeboer: Ons zijn op dit moment geen specifieke problemen met (kinder)tablets bekend. Wel natuurlijk met talloze toepassingen, die je op een tablet kunt gebruiken. Maar daar is geen beginnen aan, om die problemen allemaal op te sommen.

Lees verder