Puberteit Puberteit

Puberteit

Lees ook op
Annie

Annie

14-01-2016 om 20:30

Zoon (13) boos omdat hij geen baantje mag

Voor de zoveelste keer hebben we grote ruzie met onze zoon. Hij wil geld verdienen, wij willen dat hij zich houdt aan de regels omtrent werken. Bovendien vinden wij zijn programma te druk om er een folderwijk oid erbij te nemen. Als hij 15 is, willen wij graag dat hij een baantje neemt, maar nu nog niet. We hebben hem aangegeven dat hij voor max 5 euro per week (2 uur) thuis klusjes mag doen. Maar dat vindt hij niet voldoende (een klasgenootje heeft 1200 euro verdiend in 2 jaar...)
Ter info: hij krijgt 25 euro per maand zakgeld. Daarvan betaalt hij cadeautjes voor vrienden, familie en uitgaan (film en frisparty). Schooluitjes betalen wij. Het lijkt alsof hij zich realiseert dat hij geld voor een nieuwe telefoon (bv over twee jaar) never nooit niet bij elkaar krijgt. Als wij het dan hebben over sparen, dan geeft hij aan dat hij dan veel moet sparen en dat hij ook andere dingen wil. Dat begrijp ik. Het lijkt er ook op dat hij niet overziet hoe hij met de bestaande middelen 1. zijn gewone uitgaven heeft 2. enkele 100-en euro's bij elkaar spaart voor een nieuwe telefoon. Ik heb al geroepen dat hij ook geld krijgt op verjaardagen etc.
Nu zijn we allebei boos en is het nit mogelijk om er over te hebben. Help? Wie heeft tips?


V@@s

V@@s

14-01-2016 om 20:31

natuurlijk je houden aan de regels

die zijn er niet voor niets. Maar dat betekent niet dat je zoon niet mag werken. Met dertien jaar mag hij bijvoorbeeld een folderwijkje lopen. Zal hij ook niet rijk van worden, maar als hij dat nu graag wil?

Ja waarom

Op die leeftijd had ik een krantenwijk. Mijn ouders vonden het ook niet nodig en waren bang dat het ten koste van mijn schoolwerk zou gaan.
Dus deed ik het stiekum. Toen het na een tijdje toch uitkwam was het oke.
Waarom zou je die beslissing niet bij hem zelf laten?
De krantenwijk verbieden gaat denk ik niet helpen bij het goed houden van de cijfers. Misschien wel integendeel.

hier

Zoon (nu bijna 15) is direct op zijn 13e verjaardag begonnen met een folderwijk. Het kost hem nog geen uur per week en daar verdiend hij dan tussen de 4,20 en 5 euro (afhankelijk van of er nog een folder bij het h-a-h blad zit) per week mee. Geen vetpot dus, maar ook bepaald geen heel erg tijdrovende bezigheid. En in december levert het wèl een leuk extraatje op. Dit jaar heeft hij ruim 160 euro opgehaald met de 'nieuwjaars'-kaartjes.

Dus, waarom zou je hem niet een folderwijkje laten doen? Het is erg leerzaam voor ze om te zien hoeveel je nog moet doen voor een beetje geld.

Zoon krijgt trouwens 20 euro per maand zakgeld. Voor cadeautjes en uitgaan en beltegoed enz. Dat gaat ook niet meer verhoogd worden: als hij meer geld nodig heeft zal hij het zelf moeten verdienen.

Lusithania

Lusithania

14-01-2016 om 20:37

Tja

Wij hebben onze toen zestienjarige gedwongen om een baantje te gaan zoeken. Dat vond meneer helemaal niet nodig want 'hij kocht toch nooit wat'. Na een paar maanden was hij er errug blij mee.

Ik denk dat ik een zo werkgrage dertienjarige een baantje zou laten zoeken (wat wettelijk zou mogen) en de enige eis stellen dat school altijd voor gaat en slechte resultaten betekent dat er met het baantje gestopt moet worden.

Sparen

Ik begrijp dat je zou wensen dat hij gaat sparen van het geld dat hij nu als zakgeld en verjaardagsgeld krijgt. Echter zoon vind dat hij niet terug kan in zijn uitgaven en er geld bij wil. Dan ga je erbij werken.
Helder toch?
Als jij degene bent die voorkomt dat hij gaat werken gaat hij heus niet leren dat je beter kunt sparen ook al heb je weinig geld.
Het lijkt me lastig maar op deze leeftijd wordt het wel tijd dat ze zelf zaken gaan ondernemen en uitvinden en meemaken zonder dat ouders daar eenzijdige afspraken over trachten af te dwingen die niet echt zinvol zijn en onnodig conflicten oproepen.
Misschien is het gewoon even wennen dat je kind al zo groot is?

Jaina

Jaina

14-01-2016 om 20:46

Folderwijk

Een folderwijk is veel werk voor weinig geld maar het mag wel met 13 jaar. Ook kan je met 13 jaar al oppassen bijvoorbeeld.
Ik zou het toestaan dat hij een folderwijk oid neemt mits hij goede cijfers haalt op school en die ook blijft halen.

Mikke

Mikke

14-01-2016 om 21:05

Betaalde baan

Mijn zoon is de dag dat hij 13 werd begonnen met een betaalde baan, een echte dus. Wat hij op z'n werk deed zou hij anders gewoon thuis hebben gedaan, alleen nu leerde hij er veel meer van én hij verdiende er leuk geld mee. Dat hebben wij dus aangemoedigd. Afgezien van z'n startleeftijd hield het bedrijf zich trouwens verder netjes aan de regels: hij had een bureau op maat en hij werkte op schooldagen niet meer dan 2 uur, hij had ook gewoon een arbeidsovereenkomst, er is belasting afgedragen, wij hebben meegetekend, etc.

Met 13 had hij trouwens aanzienlijk meer tijd buiten school om dan nu met 16, en door z'n inspanningen toen wordt hij nu slapend 'rijk'

Jamie

Jamie

14-01-2016 om 21:28

veel werk jaina?

Valt wel meer hoor, mijn zoon is 14, is een uurtje bezig voor 4,58 en meer als er folders bij zitten. Dat is meer dan het minimumloon.

Waarom het hier niet mag is mij nog wel een raadsel overigens.

Best veel

Uitjes en frisfeestje zijn toch niet iedere week? Ik vind 25 euro zakgeld en 20 euro erbij verdienen best veel per maand voor een 13 jarige.
Als hij dat klusgeld van 5 euro per week spaart is dat over 2 jaar 520 euro, lijkt mij een aardige telefoon....

Je zou kunnen afspreken dat je zijn spaargeld per kwartaal of halfjaar verdubbeld..... dat stimuleert om wel te sparen en na te denken over uitgaven.

Mijn zoon van 13 is heel zuinig met zijn 15 euro per maand en neemt flesjes water van thuis mee als hij naar de bioscoop gaat bijvoorbeeld. Sparen gaat dan best snel, en dan is het bijna zonde om je tegoed aan te breken.

Steggel

Steggel

14-01-2016 om 21:56

laten gaan

Ik zie nu dat het een dubbel draadje is. En lees nu dat ik niet de enige ben die er zo over denkt:

Wat maakt dat jullie niet willen dat hij een baantje neemt? Is hij werkelijk zo druk?
Onze zoon begon op z'n dertiende met een folderwijkje. 1x per week 2 uurtjes, ik geloof 150 adressen. Hij verdient rond de 20 euro per maand. (Krijgt ook 20 euro zakgeld)
Daarbij met oude en nieuw nog rond de 200 euro aan 'kaartjes' lopen.

Van die 25 euro kan hij toch ook niet heel veel overhouden. Is toch mooi dat hij er wat bij verdienen wil?
Hier zie ik ook dat hij besef gekregen heeft dat je best lang folderen moet voor een broodje kebab.

En volgens de wet mag hij folderen hoor met 13 jaar.

Ik snap jullie zoon dus wel.

Jaina

Jaina

14-01-2016 om 22:08

Jamie

Dat valt inderdaad wel mee. Ik weet nog van een buurmeisje van een paar jaar terug. Die was er altijd eindeloos mee bezig. Eerst moest ze die folders afhalen. Dan moesten ze allemaal ingevouwd worden. De hele woonkamer lag er vol mee. En dan moesten ze nog een keer bezorgd worden. En ze kon ze niet allemaal in een keer meenemen dus ze moest tussendoor naar huis. Ze wilde ook geen bolderkar meenemen want dat was stom. Dus dat vond ik heel veel werk voor weinig geld. Niet dat dit verder een reden zou zijn waarom het niet zou mogen. Dat mogen ze zelf beslissen. Mits het wat cijfers betreft kan.

Tango

Tango

14-01-2016 om 22:35

Ik zou het prima vinden

Zolang het schoolwerk er niet onder leidt en hij het ook vooral zelf doet. Dat het zo weinig tijd kost wist ik trouwens niet. Ik hoor ook altijd dat er veel tijd in gaat zitten in ophalen, vouwen en rondbrengen. Ik zie hier ook heel veel jongeren met folderwijken die de folders samen met ouders rondbrengen. Daar zou ik me dus niet voor lenen. Het is het werk van het kind dus voert hij/zij het ook zelf uit. Anders leert het kind er ook weinig van, vind ik.
Dochter hier is 14 en doet nog totaal geen moeite om een baantje te zoeken. Ik vind dat ze dat toch echt wel moet gaan doen als ze 15 is. Ze heeft chronisch geld tekort, vindt ze vooral zelf, maar ervoor werken wil ze dus niet. Dus ik zou er blij mee zijn hoor als kind zelf aangeeft te willen werken.

Zelf bepalen

Waarom laat je kinderen niet zelf bepalen wanneer ze toe zijn aan een baantje? Je bespreekt die zaken en laat ze daar hun weg in zoeken. Het is ook een leerpunt om balans in je leven te maken tussen school, werk en vrije tijd. Hoe lang denk je dan dat jij dat voor ze kunt blijven doen?

Tonny

Tonny

14-01-2016 om 22:53

Lekker laten werken!

Niks mis mee, hij is bezig, het levert geld op en hij ontdekt dat de waarde van zelf verdiend geld anders is dan die van gekregen geld - let maar op! Mijn zonen deden ook folder/hah-bladen op die leeftijd, ze hielpen elkaar en ook hielpen vrienden elkaar. Natuurlijk mag een bijbaantje niet ten koste van schoolresultaten gaan, maar wees eerlijk, veel vrije tijd wordt anders besteed aan games etc.

Succes!

Els

Els

15-01-2016 om 07:54

Maar ook

Als jullie niet willen dat hij werkt. En jullie hebben voor jezelf een goede reden, dan is het wat mij betreft jammer voor hem dat hij boos is. Hij is ten slotte 13. Hij heeft de leeftijd dat hij moet leren argumenteren/discussieren/onderhandelen. En ook incasseren!

Jamie

Jamie

15-01-2016 om 07:56

heel veel verschil

Een weekkrantje is het minste aan tijd, je hebt hier soms een folder maar er zijn ook weekkrantjes waar helemaal nooit folders bij zitten. Zoon neemt nu vaak gewoon een stapel folders en kranten in zijn hand en gaan met die banaan. Bij de deur vouwt hij een folder tussen de kranten.

Verder heb je Spotta: dat zijn ingesealde folderpakketten maar die kunnen wel 1-2 kilo per huishouden wegen. Daar heb je echt een karretje voor nodig.

Zelf invouwen is er ook nog en daar krijg je ook wel meer voor betaald. Thuis invouwen moet je dus als werktijd zien en er bij incalculeren en je zet een leuk muziekje op als puber.

Juist een 13 jarige laten beginnen met werken vind ik slim, ze hebben daar heus wel tijd voor tenzij ze dus op een net te hoog niveau zitten en combineren met veel sport. Nu in januari komen de meeste baantjes vrij omdat mensen vaak folderen tot en met december. Waarom ga je daar zo'n ruzie mee aan?

Overigens nog een tip voor bijna 15 jarigen: geef je op tijd op bij een supermarkt, dan ben je de eerste als je net 15 bent. Dus al een week of zes er voor.

Jamie

Jamie

15-01-2016 om 07:58

Els

Ik zie de goede reden niet eigenlijk, aan de regels houden mbt werken? Folderen of weekkrantjes lopen mag dus dat argument kan meteen de prullebak in. Te weinig tijd? Voor spotta heb je de zondag, maandag en de dinsdag maar die zou ik niet zo snel adviseren, nogal zwaar.

Dees

Dees

15-01-2016 om 08:03

Ik begrijp het wel

Dus voor 25 euro per maand moet hij cadeautjes en uitgaan betalen. Familie dat is denk ik zo'n 4 keer LEr jaar, hij zal vast ook wel 8 vrienden hebben dus maandelijks een cadeautje van een 10tje. Dan houdt hij 15 euro over voor film en uitgaan, film kost al snel een 10tje en bij uitgaan ben je voor frisdranken ook al snel een euro of 10/15 euro kwijt. Ik begrijp wel dat je met 1 leer uitgaan in de maand zelf wilt werken om wat vaker iets leuks te kunnen doen als 13 jarige.

Ik heb als 11 jarige 3 dagen na schooltijd folders en weekkranten rondgebracht , op mijn 15e gestopt en in de supermarkt gaan werken. Het verdiende goed en school raakte er echt niet door in de problemen en was ook prima voor de beweging.

Els

Els

15-01-2016 om 08:15

Jamie

Ik bedoel vooral dat TS haar eigen afwegingen maakt (alle tips hier in ogenschouw nemend) en als zij vervolgens vindt dat haar kind niet mag werken dan moet zij zich niet laten beïnvloeden door het feit dat zoon dan boos is. Ik vind het boos worden van je kind van 13 echt een slecht argument om iets toe te staan waarvan jij vindt, als volwassene, dat het niet mag.
Wie weet is kind snel ziek, of moet hij heel hard werken voor school, of ...

Ad Hombre

Ad Hombre

15-01-2016 om 08:30

AnneJ

"Mijn ouders vonden het ook niet nodig en waren bang dat het ten koste van mijn schoolwerk zou gaan.
Dus deed ik het stiekum."

Je ouders hadden gelijk:

https://onzetaal.nl/taaladvies/advies/stiekem

Ja Ad

Ik ben de oudste en dan moet je soms weleens wat druk uitoefenen en de weg vrijmaken voor de jongeren.

Jamie

Jamie

15-01-2016 om 08:37

Els

Even lekker buiten wat lichaamsbeweging halen waardoor je beter slaapt, even niet aan een apparaat zit en je minder virussen tegenkomt kán haast niet slecht zijn. Het is voor mijn zoon een stimulans om buiten te komen en postbezorgers pikken niet zo snel een virusje op. Vaak ziek staat ook niet in de argumenten.

Als je op woensdag moet bezorgen en dan heb je een lange schooldag en ook nog sport; dat gaat niet. Begin alleen niet dat je je aan de regels wilt houden mbt werken want dat slaat nergens op, met 13 mag je geen dagelijkse krant bezorgen maar wel folders en weekkrantjes.

Ik zou het gewoon toestaan, je kunt met een maand opzegtermijn ook weer stoppen en goede afspraken maken. Kind is boos en in dit geval vind ik dat ook terecht. Het gaat niet om een 13 jarige die boos is dat hij niet om 2 uur 's nachts thuis mag komen, toch?

Angela67

Angela67

15-01-2016 om 09:05

13 jarige

Je zou ook kunnen kijken naar nut en noodzaak van het uitgavenpatroon van een 13-jarige. En dat zit ook vol met waardeoordelen, als je daarnaar kijkt, dus er is geen waarheid.

Maar een super dure telefoon bijvoorbeeld: als ouder kun je zeggen dat je een deel betaalt, dat een deel voor z'n verjaardag is en dat hij dan niet zoveel zelf meer bij hoeft te betalen. Dan krijgt hij wellicht ook een andere kijk op dit soort duren dingen.

En elke maand naar de film als 13-jarige vind ik best veel. En als het een grote familie is, moeten dan ook alle kadootjes van hemzelf komen etc.?
Dus ik vind vanuit zijn leeftijd geredeneerd dat er ook gekeken kan worden of zijn wensen 'opvoedkundig realistisch' zijn.

Alles staat en valt overigens met hoeveel geld je als ouder te besteden hebt. Maar als je zelf dure smaak hebt en daar geld aan uitgeeft, moet je niet vreemd opkijken als je 13-jarige dat als streef-standaard ziet. Maar of je hem dan al zo'n dure telefoon zelf moet laten kopen? Moet je hem dan juist niet leren waarderen dat een goedkopere Huawei om mee te beginnen ook goed is?
En als je als ouders zelf weinig te besteden hebt en geen dure spullen, dan zou het volgens mij ook handig zijn als je kind daardoor leert dat je met goedkopere spullen ook een heel eind kunt komen.

gr Angela

Elisabeth

Elisabeth

15-01-2016 om 09:07

trots Annie

Ik zou juist trots zijn op mijn kind omdat ie zich realiseert dat geld je niet komt aanwaaien en dat ie er voor wil werken! Die 2 of 3 uurtjes kranten lopen in de week! Ik liep wel eens mee met mijn dochter toen ze 13 was. Gezellig en wat was ze trots op zich zelf toen ze haar eerste loon ontving!

Ik ook

Ik zou mijn 13-jarige ookmlaten werken als hij meer geld wil verdienen. Wel met afspraak dat school er niet onder gaat lijden en anders direct stoppen. Een andere optie, naast het folderen, is ook egg-sellent. Eieren verkopen langs de deuren in een vaste wijk. Dus zelf klanten werven, wekelijks vragen of je klanten eitjes nodig hebben en dan leveren. Eieren en een bolderkar om ze te vervoeren krijg je, en per verkocht ei mag je een bepaald bedrag houden. Dus hoe meer je verkoopt, hoe meer je verdient, is dus ook nog enigszins flexibel en gekoppeld aan inzet. Ook helemaal geen verkeerde om dat te leren op je 13e, lijkt mij.

Els

Els

15-01-2016 om 10:08

Jamie

Argumenten voor wel of niet werken doen in de bedoeling van mijn post (dus) niet ter zake. Als zijn ouders het niet willen, en hij is 13, dan is het gewoon jammer dat hij boos is. Meer niet.
Ikzelf ben warm voorstander van bijbaantjes. Oudste heeft 2 jaar gewerkt en dit jaar in verband met de moeite die hij voor school moet doen op ons verzoek gestopt. Jongste gaat beginnen zodra hij vakken kan vullen (want dat lijkt hem een droombaan die enorm veel geld oplevert).

Jamie

Jamie

15-01-2016 om 10:13

T@sje

Mijn zoon zou van mij dat niet mogen (eieren verkopen) en ik vind dat ook behoorlijk gek in 2016 waar je van 's ochtends vroeg tot 's avonds laat naar de winkel kan.

Moni

Moni

15-01-2016 om 10:17

Mijn 13-jarige werkt ook

Hij geeft twee keer per week training aan een jong team. Kost hem 3,5 uur per week. En het verdient ook een beetje.

Hortensia

Hortensia

15-01-2016 om 11:32

eieren verkopen

"Mijn zoon zou van mij dat niet mogen (eieren verkopen) en ik vind dat ook behoorlijk gek in 2016 waar je van 's ochtends vroeg tot 's avonds laat naar de winkel kan."

Jamie, jij woont in de Randstad of in een grote stad met allerlei voorzieningen?

Sinds ik Nederland per fiets van noord tot zuid heb doorkruist weet ik dat dergelijke voorzieningen zelfs in het Nederland van 2016 niet overal even vanzelfsprekend zijn.

MK

MK

15-01-2016 om 11:44

Hortensia

Het zou mij niet gaan of de voorziening er wel of niet is, ik vind mensen die aan de deur spullen proberen te verkopen bloedirritant en zou het om die reden niet willen.

Reageer op dit bericht

Op dit topic is al langer dan 4 weken niet gereageerd, daarom is het reageerveld verborgen. Je kan ook een nieuw topic starten.