Huis, Tuin en Keuken Huis, Tuin en Keuken

Huis, Tuin en Keuken

Elisabeth

Elisabeth

18-12-2015 om 18:26

biologisch eten betaalbaar


Elisabeth

Elisabeth

20-01-2016 om 11:42

Ja maar Noet

"Biologische bedrijven maken ook gewoon winst en worden nog veel meer gesubsidieerd. Ben en Jerries bv is bio en duurzaam maar gewoon onderdeel van Unilever.
Ook Danone, Mondelez en andere wereldwijd opererende voedingsmiddelen bedrijven hebben hun eigen biologische merken. Bio is niet kleinschslig bio is big business, very big business."

Dat weet ik.
Maar ik zou het anders willen. En ik denk dat dat kan.

Ik vind niet dat een kleinschalig bedrijf dat een paar dorpen voorziet van voedsel verkeerd is. Jij noemt dat een romantisch beeld en dat is misschien ook wel zo ik zou gewoon willen dat het wel te realiseren is als iedereen dat zou willen en anders over produceren en consumeren zou denken. Er bewust van zijn hoe dingen nu eigenlijk tot stand zijn gekomen, hoe het beter en/of gezonder kan voor mens, dier en milieu en hoe we eigenlijk alles zelf in stand houden door toch voor snel en makkelijk te kiezen. Dat klinkt weer heel hokkerig, maar ik heb geen tijd nu .....

Elisabeth

Elisabeth

20-01-2016 om 12:12

en nu moet ik echt weg

Marien Abrahmse: "Boeren en burgers dansen de tango des doods"

Het boek geeft een historische schets van de verwording van de intensieve veehouderij onder invloed van de hebzucht.

Elisabeth

Niet alleen hebzucht. De intensivering van landbouw en veeteelt - met behulp van moderne wetenschap en techniek - is vziw ook vlak na de oorlog gedreven door een diepe wens om tekorten uit te bannen. Daar is men glansrijk in geslaagd. Vlees, groente, fruit, zuivel, het is relatief denk ik nog nooit zo goedkoop geweest en er is meer dan genoeg.
Ja, misschien wel teveel, ja, er zijn nadelen, en het kan geen kwaad om te proberen die nadelen te verminderen. Maar een beetje dankbaarheid voor het feit dat wij geen boterhammen met tevredenheid hoeven te eten, of een hele winter moeten doorkomen op kool en gezouten bonen, is op zijn tijd ook niet verkeerd.

Mensen die willen afvallen krijgen vaak te horen: als je doet wat je deed, krijg je wat je had (ofwel: als je je oude eetgewoonten herneemt, krijg je je oude gewicht weer terug).

Trek dit door naar landbouw en veeteelt. Als we weer telen als in de jaren dertig, gaan we weer eten als in de jaren dertig.
Jij liever dan ik.

Groeten,

Temet

Ad Hombre

Ad Hombre

20-01-2016 om 12:28

Elisabeth

"Het boek geeft een historische schets van de verwording van de intensieve veehouderij onder invloed van de hebzucht."

50 jaar na de zestiger jaren moeten we nog steeds op alle fronten vechten tegen de hippies ;-(

Elisabeth

Elisabeth

20-01-2016 om 13:56

Jammer Ad Hombre

Dat op alle fronten tegen de hippies vechten. Ik had gehoopt om samen 'te vechten' zoals je het noemt voor iets dat misschien anders is, maar beter voor mens,dier en milieu. Niet alles is slecht zoals het nu gaat, maar het kan beter en soms moet je daar dingen radicaal voor omgooien, dat denk ik echt.

En Temet, natuurlijk wil ik ook niet terug naar de jaren 30, maar met de kennis en techniek die we nu hebben, kun je denk ik veel meer betere dingen doen, dat dat er nu mee gebeurd en dat is naar mijn idee toch vanwege geld.

Nou, laten we er maar over op houden. Ik wil niet dat het een nare discussie wordt over wie er nou wel of geen gelijk heeft,of dat er het idee ontstaat dat er gevochten moet worden tegen misschien een romantisch ideaal. Het is gewoon iets waarvan ik denk, dat het anders kan, maar een héleboel mensen dat niet willen, kunnen of vastzittend in 1 bepaald patroon van denken.

Slachten

"Ik ga naar de boer die zijn dieren slacht op de moslim manier. Ook daar heb ik me in verdiept en ik vind dat hoe hij zegt hoe hij het doet, het minst erg voor het dier."

Ik denk niet dat de boer zelf halal slacht. Van de website van de Rijksoverheid:

"Rituele slacht
Voordat dieren worden geslacht, moeten ze eerst verdoofd worden. Voor het slachten volgens joods ritueel (koosjer vlees) en islamitisch ritueel (halal vlees) geldt een uitzondering. Er gelden speciale regels voor onverdoofd ritueel slachten. Zo mag dit bijvoorbeeld alleen in een erkend slachthuis gebeuren door een speciaal opgeleide slachter."

skik

Elisabeth

Elisabeth

20-01-2016 om 16:54

Skik

Dat klopt! En zo gebeurt het ook.

Vervoer

En staat dat erkende slachthuis toevallig op loopafstand van de boerderij zodat de boer er met de koe aan een touwtje naar toe kan wandelen, of wordt die koe er met een trailer heengebracht?

skik

Elisabeth

Elisabeth

20-01-2016 om 18:16

Skik

Toevallig er 3,6 km er naast. Op loopafstand en uit het zicht van andere dieren zoals dat hoort bij het 'halal' slachten.
Het lijkt erop dat je me niet helemaal gelooft . Maar het is toch echt zo!

Elisabeth

Maar die boer zal toch met de auto moeten denk ik, want ook al kan de koe er lopend heen, hij kan het karkas toch niet in zijn boodschappentas meenemen?

Het klinkt tegenstrijdig, maar het hele supermarktgebeuren is wel heel efficiënt en daarmee milieuvriendelijker dan al het kleinschalige gedoe. Op het ene adres je eitjes, bij de boer je aardappels, de rest bij kleine winkeltjes die alles lokaal inkopen, da's een hoop meer geheen-en-weer.

skik

Elisabeth

Elisabeth

20-01-2016 om 18:56

maar

Goed. Ik vind het jammer dat ik producten wel móet kopen waar ik niet achter sta,maar goedkoper zijn dan de producten waar ik wèl achter sta,simpel alleen omdat mensen.met minder te besteden die keus gewoon eigenlijk niet hebben. Ik doe mijn uiterste best, maar met 70 euro lukt dat gewoon niet. En dus mijn vraag: zijn er mensen met tips of doe ik iets verkeerd of hoe doen jullie dat? Maar het voelt nu alsof ik de enige ben. Behalve de mensen van de zeeptips en seizoensgroenten natuurlijk !

Elisabeth

Elisabeth

20-01-2016 om 19:09

oh dat ging tegelijk Skik!

Ik weet dat ie dat volgens de richtlijnen vervoert en verwerkt. Maar zal nog eens navragen hoe dan precies! Dat wil ik dan ook wel weten! Maar ik ga nu afwassen met mijn biologisch afbreekbaar afwasmiddel, hahaha!

Henriette123

Henriette123

20-01-2016 om 19:10

Biologische markt

Geen idee of dat bij jou in de buurt is maar aan het eind van de biologische markt hier zijn groenten enz. afgeprijsd.

Ely

Ely

20-01-2016 om 22:26

Maar wat

Is er nou diervriendelijk aan onverdoofd slachten? Snap ik niet.
Ik heb begrepen dat een koe met een uierontsteking geen medicijnen mag, anders is het beestje straks terug te vinden in het verkeerde (goedkopere) schap. Weleens borstontsteking gehad (sorry heren), maar dat gun je dat beest ook niet? Brrrr

Wat er gezonder is aan biologische groente ben ik nog niet tegengekomen. Wel dat het lekkerder is en veul duurder. Maar wat doet het nou voor je gezondheid? Ben je dan minder vaak verkouden? Minder gewrichtspijn?

Ik heb geen bron maar qua vlees schijnt er verschil te zijn in de verhoudingen van omega zes en negen afhankelijk van een grasgevoed dier tov een dier wat vooral mais ed krijgt. Klonk destijds een vorm van logisch.

Maar die groentes eten geen gras of mais

De snelste manier om de gehele balans tussen aanbod van en vraag naar voeding totaal over de flos te krijgen is met zijn allen massaal bio(on)logisch willen eten, de gevolgen schijnen desastreus te zijn. Hoe graag ook ik het anders zou zien, met onrealistisch roepen 'maar het zou toch zo moeten zijn dat' los je toch weinig op?
Maar wellicht ben ik wat cynisch.

Ely

Ely

20-01-2016 om 22:34

Toevallig

Deze keer in de Linda gaat Wittemaneet over het fenomeen dat er steeds meer óndervoede kinderen zijn. Mooi stukje over het doorschieten wat sommige mensen doen. En ja ik ken zulke mensen. Kinderen van 8 die als ontbijt en lunch één rijstewafel met kipfilet krijgen. Of alleen kwark.

Kaaskopje

Kaaskopje

20-01-2016 om 22:54

Die kleinschalige boer

die op 3,6 km afstand een slachthuis heeft staan is pure luxe voor degenen die daar gebruik van kunnen maken. Dat zal in financieel opzicht niet goedkoop zijn, maar zo'n boer kan ook niet aan de vraag van een grotere klantenschare voldoen. Het is dus boffen als je daar in de buurt woont, iemand uit Amsterdam zal die moeite veel minder (kunnen nemen en dan is het ook nog maar de vraag of die boer er blij mee is als half Amsterdam bij hem sudderlappen komt halen.

Ik woonde vroeger in een dorp, vlakbij een boerderij. Een van de eerste keren dat ik bij die boer ging kijken, keek niemand ervan op dat ik zomaar op dat erf liep. Sterker nog, dat was gewoon, want hij had in een schuurtje een kom eieren gezet met daarnaast een doosje waar je je geld in kon achterlaten. Kom ik een tijd later opnieuw op dat erf met een vriendje van vroeger, van toen ik nog met mijn ouders in Amsterdam woonde, om hem deze bijzondere plek te laten zien. Werden we toch van het erg getetterd. Of ik het normaal vond om daar zomaar rond te lopen!? Zij kwam toch ook niet door onze voortuin ploegen? Nou ja zeg.... andere boeren, minder hartelijk.

Charis

Charis

21-01-2016 om 09:50

Tja

Ik koop de Linda nooit, veel te duur. Net als biologisch verbouwd voedsel. Van mij mag biologisch mainstream worden, met bijbehorende prijzen, dan koop ik biologisch. De argumenten in dit draadje hebben mij overtuigd dat niet-biologisch niet per se slechter is voor mijn gezondheid.

Elisabeth

Elisabeth

21-01-2016 om 11:44

Ely

ja, en daarom geef ik mijn kinderen ook gewoon te eten. Want dat slaat natuurlijk nergens op!

guera

guera

22-01-2016 om 13:17

i hate to admit it

Maar ik ben nav enkele posts wat nader erin gedoken en moet tot mijn verdriet toegeven dat ook biologisch niet het walhalla is. MAAR wat ik bijzonder typisch vind is dat velen hier alleen maar de keuze voor biologisch maken van een eigen gewin idee? what is in it for me? niet gezonder? o dan doe ik het niet.
How about het grotere geheel? uitputting van landbouwgrond, gebruik pesticiden tav het milieu, dierenwelzijn.
OOk daar krijg ik vanuit de biologische hoek ook geen 100 % bevredigende antwoorden maar dit is voor mij wel de drijfveer om zoveel mogelijk bio te eten. Net als dat we groene energie hebben terwijl ik ook wel weet dat dat niet uit de kabel komt. Maar als niemand investeert of alleen maar gaat voor de allerlaagste prijs dan verandert er nooit iets en is het gauw afgelopen met de aarde en onze gezondheid. Dat komt ook door de grote landbouwlobby, de olielobby etc. Allemaal politiek gekonkel om de eigen industrietjes in de lift te houden. ALLES is marketing en economie. ALLES is geldgedreven en eerlijk gezegd vind ik dat erg jammer.....

Noet

Noet

22-01-2016 om 13:28

guera

quote"How about het grotere geheel? uitputting van landbouwgrond, gebruik pesticiden tav het milieu, dierenwelzijn."

Vanuit uitputting landbouwgrond en gebruik pesticiden is ook in de reguliere landbouw al veel aan verandering onderhevig. Ook daar gaan de eisen en wensen omhoog. Milieu staat ook daar minder uitgemolken maar ook prominent op het lijstje gewoon omdat dat bedrijfseconomisch ook voordelen bied, het is wel de basis van het bedrijf die grond, letterlijk.

Dierenwelzijn is tendele beter bij biologisch, bij biologish dynamisch / Demeter is dat weer niet het geval, daar zitten juist de niet behandelaars, bij biologisch mag er gewoon behandeld worden, maar niet preventief met bepaalde medicatie.

Voor producten waar dierlijke grondstoffen voor gebruikt worden zoals bv zuivel, eieren gebruik ik daarom wel biologisch, of uit bekende bron. De kip van de buren is verre van biologisch maar heeft het zeker weten goed, of het ei dan weer veilig voor mij is kan ik niet garanderen maar ik neem de gok.

Imogen

Imogen

22-01-2016 om 19:32

dierenwelzijn

'How about het grotere geheel? uitputting van landbouwgrond, gebruik pesticiden tav het milieu, dierenwelzijn.'

Er was laatst een programma over, ik weet niet meer op welke zender. Toen werd een boer geïnterviewd wiens dieren nooit (!) naar buiten gingen. Vond hij ook niet nodig, 'het was hier geen kinderboerderij'.

Alsof dieren alleen maar naar buiten hoeven als er kinderen zijn om naar te kijken

Nur

Nur

22-01-2016 om 19:51

Vlees en zuivel wel, rest niet

Vlees en zuivel koop ik altijd biologisch. Dat haal ik bij een biologische boer hier in de buurt. Ik weet precies hoe hij werkt en hoe hij met de dieren omgaat. Daar haal ik ook wel groentes. Die ook weeer biologisch zijn. Maar dat is verder geen bewuste keuze. De rest van de groente haal ik bij de groentenboer en de supermarkt en dat is niet altijd biologisch. Wel probeer ik faitrade te kiezen voor producten van ver weg (bananen)
en bovenal probeer ik vooral te kiezen voor lokale producten die in het seizoen zijn. Daar hou ik me niet helemaal strak aan want ik koop ook wel tropische vruchten en groeten die niet in het seizoen zijn maar ik probeer er wel op te letten.

De reden om te kiezen voor biologisch vlees en zuivel is de diervriendelijkheid. Nu is dit vlees en zuivel wel een stuk duurder. Hierdoor hebben we de keuze gemaakt om maar enkele keren per week vlees te eten.

Vis proberen we ook rekening te houden met welke vissen bedreigt zijn en let ik wel op de keurmerken. Al zal het er vast wel eens bij in glippen. Mijn man haalt meestal vis op de markt en hij let hier minder op dan ik. Hij is overigens pescetarier dus het vlees halen we alleen voor de kinderen en mijzelf.

Ely

Ely

22-01-2016 om 19:54

Guera

Lees het stuk in Vrij Nederland even, best geinig

Wat mij -ook in deze discussie - weer opvalt is dat het vaak toch een soort uit protest tegen iets is dat we iets anders gaan doen. Ook al is dat andere geen echt alternatief of kunnen we ons -ook daar- niet helemaal in vinden, we zijn het niet eens met de gevestigde orde of de massa zijn we voor iets anders.
Net als reguliere geneeskunde vs homeopathie: mijn huisarts heeft te laat opgemerkt dat mijn moeder een serieuze aandoening had en haar niet goed geholpen nu vertrouw ik homeopaten.

Ik snap dat het enorm demotiverend is enzo maar voor de overgrote meerderheid van dat soort problemen is niet een oplossing of een paar oplossingen. Maar ja, het is zo lastig om de barricades op te gaan en te roepen: "meer nuance! Stap voor stap veranderen! Ik ben niet 100% tegen het één maar ook niet 100% voor het ander!!!"
Dat protesteert niet lekker, dat snap ik ook wel.
Maar ik geloof wel dat het goed zo zijn als er zoiets zou ontstaan.....

Ad Hombre

Ad Hombre

23-01-2016 om 07:43

guera

"ALLES is marketing en economie. ALLES is geldgedreven en eerlijk gezegd vind ik dat erg jammer....."

Da's weer zo'n hippie-emotie die je gewoon achter je moet laten. Geld is gewoon een manier om te zorgen dat je je eigen productiviteit voor die van anderen kun inruilen. Kan het mij schelen dat er ook nog heel veel mensen zijn die veel rijker zijn dan ik...

Marketing is ook een groot deel van de biologische wereld en eerlijk gezegd stuit dat me nog veel meer tegen de borst. Zogenaamd voor een betere wereld maar vervolgens alle trucjes inzetten. Datzelfde zie je helaas bij de goede doelen. Die huren dure marketeers in van jouw donaties om nog meer uit je te persen. Allemaal voor het goede doel.

Kaaskopje

Kaaskopje

23-01-2016 om 11:43

Dure marketeers

8 zoveel per uur, Ad. Maar je houdt ze er wel mee ui de bijstand te blijven. Ook een goed doel .

Noet

Noet

23-01-2016 om 12:25

kaaskopje

marketeers verdienen heel wat meer dan 8 euro per uur! jij hebt het over de callcenter medewerkers, wij over degenen die de campagnes bedenken. die zitten bij ons bedrijf op 2x modaal of meer, en dan zijn wij slechts b2b bezig, bij consumentenproducten is het hoger omdat daar meer concurentie is, dus meer druk op het slagen van de campagne.

guera

guera

23-01-2016 om 13:38

ad hombre

Dat bedoel ik eigenlijk ook. Tuurlijk moet er geld verdiend worden maar je kunt je afvragen waarom er bv een miljard winst gemaakt moet worden bij bedrijven? Is 1 miljoen niet voldoende? sec winst he? Waarom moet het altijd groter, meer? misschien een hippie emotie maar met meer, meer, meer gaan we het gewoon niet redden.
Ik las de trendrede en daarbij werd als trend gezien dat in deze chaotische wereld waarbij niks meer een feit lijkt te zijn ,maar alles een mening is, dat we niet meer weten wat DE WAARHEID is en waar veel onrust en oorlog is, we nog meer behoefte hebben aan grip. Die grip uit zich in dingen als: kleinschalige initiatieven ontplooien en steunen, biologisch willen eten (met het idee dan weet ik hoe wat en waar, maar helaas ook dat is ook niet waar) e.d
Ik herken dat wel dat er een soort verlangen ontstaat naar eenvoud en authenticiteit. Tegelijk is het heel erg elitair en een witte bubble. Want mensen die zich midden in de onrust bevinden zal het een biet zijn of het biologisch is of niet en of het kleinschalig is of niet. Die hebben al genoeg moeite hun hoofd boven het water te houden.....

Ad Hombre

Ad Hombre

23-01-2016 om 15:39

Kaaskopje

"8 zoveel per uur, Ad. Maar je houdt ze er wel mee ui de bijstand te blijven. Ook een goed doel ."

Dat zijn niet de mensen die ik bedoel. Die callcentermedewerkers kunnen behoorlijk irritant zijn maar de mensen die die irritante campagnes bedenken zijn natuurlijk het ergst.

Daar ken ik er maar eentje van (middelmatig niveau) en die rijdt in een Tesla, dus het zal wel wat opleveren.

Kaaskopje

Kaaskopje

23-01-2016 om 23:20

Noet en Ad

Wat ik mij tijdens mijn werk wel eens afvroeg, is of de goede doelen echt doorhebben hoe de gesprekken gevoerd moeten worden. Ik neem aan van wel en dat is een teleurstellende gedachte.

In het begin van mijn cc-carrière mocht ik echt nog een GESPREK voeren. Ik eindigde met een teamleider die met een priemende vinger liet zien waar ik kansen had laten liggen. Als ik geen natuurlijk gesprek mag voeren, komt dat de resultaten niet bepaald ten goede. Los van dat ik mijn kanttekeningen heb, vraag ik mij wel af hoe de betreffende organisaties aan geld moeten komen als ze alleen afhankelijk zijn van de spontane gulheid van "de Nederlander".

Reageer op dit bericht

Op dit topic is al langer dan 4 weken niet gereageerd, daarom is het reageerveld verborgen. Je kan ook een nieuw topic starten.