Home » Artikelen » Id plicht vanaf de geboorte

ID-plicht vanaf de geboorte

Door:

Henk Boeke

Wat niemand zich realiseert, is dat de ID-plicht al geldt vanaf de geboorte. Dus niet vanaf 14 jaar, zoals iedereen denkt.

De ID-plicht houdt in dat je moet kunnen aantonen wie je bent. Dat doe je met je paspoort of met je ID-kaart. Dat moet in de volgende gevallen:

  • als je de grens overgaat;
  • als iemand ernaar vraagt - bijvoorbeeld: de politie (op straat), of een caissière (als je drank of sigaretten wilt kopen), of het stembureau (als je gaat stemmen), of de kastelein (als je aan de bar staat).

Reizen: sinds 26 juni 2012 kunnen kinderen niet meer worden bijgeschreven op het paspoort van hun ouders. Vanaf die datum moeten ze dus een eigen paspoort of een eigen ID-kaart hebben. Ongeacht de leeftijd.

Identificeren elders (op straat, in de winkel, in het stembureau, aan de bar, etc.): verplicht voor 14 jaar en ouder.

Kortom: kinderen moeten een eigen paspoort of ID-kaart hebben als ze reizen, of als ze 14 jaar of ouder zijn.

Tot zover de Wet op de identificatieplicht. Maar er is nog een ándere wet...

ID-plicht in de zorg

Voor de Zorgverzekeringswet (Zvw) moet iedereen zich kunnen identificeren, ongeacht zijn of haar leeftijd:

"Als u medische zorg nodig heeft, moet u een geldig identiteitsbewijs laten zien aan de zorgverlener. Bijvoorbeeld in het ziekenhuis of bij uw tandarts. De legitimatieplicht in de zorg geldt voor iedereen, dus ook voor minderjarigen jonger dan 14 jaar." (Bron: Rijksoverheid.nl)

Kortom: het is dus verplicht om voor álle leeftijden een geldig eigen document te tonen (eventueel binnen 14 dagen). Wie dat niet doet, loopt het risico zelf de medische kosten te moeten betalen, ook al is je kind netjes binnen 4 maanden na de geboorte aangemeld voor de zorgverzekering. (Een geboorte-aangifte bij de gemeente moet binnen 3 dagen na de geboorte. Aangifte bij de zorgverzekering moet binnen 4 maanden na de geboorte.)

Meer informatie

Henk Boeke

was redacteur van Ouders Online tot 1 september 2018.

Naschrift: 

[1] - Dat zelfs een pasgeboren baby al een eigen ID-kaart of paspoort moet hebben, betekent dat er ook een pasfoto gemaakt moet worden. Sommige ouders vroegen ons wat de regels daarvoor zijn, en waar je die kunt vinden. Eerst moesten we lachen om die vraag, omdat het natuurlijk volstrekt bezopen is dat een baby van 1 minuut oud al een ID of een paspoort zou moeten hebben. Maar toch is de vraag volkomen reëel. Want anders krijg je domweg de eventuele ziekenhuiskosten niet vergoed.

We hadden niet verwacht dat de overheid hier rekening mee heeft gehouden, maar tot onze verbazing blijkt dat wel het geval te zijn. (Althans gedeeltelijk, zoals straks zal blijken.) De regels staan beschreven in het document Fotomatrix 2007. Dat is een algemeen document voor alle pasfoto's, ook van volwassenen. En aan het eind daarvan, bij 'uitzonderingsbepalingen', staat dat kinderen van 0 tot 6 jaar niet hoeven te voldoen aan een aantal regels, zoals 'recht in de camera kijken' en 'mond gesloten'.

Toch lijkt het ons nog knap moeilijk om in alle gevallen te voldoen aan de overige regels waarvoor géén uitzondering geldt. Denk bijvoorbeeld aan een baby die in de couveuse ligt. Dat lijkt de overheid wél vergeten te zijn.

[2] - Nog even voor de duidelijkheid:
- Je moet je kind binnen 3 dagen na de geboorte aangeven bij de gemeente. Daarbij gaat het dus om de geboorte-aangifte.
- Je moet je kind binnen 4 maanden na de geboorte aanmelden bij de ziektekostenverzekering. Daarbij gaat het dus om de verzekering.

Oproep - heeft u problemen ondervonden met de ID-plicht voor baby's, meld het ons! Mail naar redactie@ouders.nl.

Redactie Ouders Online

Meer over

Reacties

Ik weet niet hoe de regels nu

Ik weet niet hoe de regels nu precies zijn, maar toen ons kind een dag na de geboorte overleed werden gewoon alle rekeningen betaald door de verzekering, ook al meldde ik haar pas later aan en was ze dus in tussentijd al overleden. Ze was gewoon automatisch onder mijn naam meeverzekerd tot er tijd was om alles administratief netjes te regelen.

Eerlijk gezegd kan ik me niet voorstellen dat er geen regeling is voor couveusekinderen en andere pasgeboren kinderen die nog helemaal geen ID-kaart hebben. Als een kind in het ziekenhuis geboren wordt dan gaan ze het niet buitenzetten omdat het geen ID-kaart heeft.

Waarschijnlijk hanteren verzekeraars een bepaalde termijn waarbinnen kinderen gewoon verzekerd zijn, of de verzekeraar nu al van hun bestaan weet of niet. Is het geen idee om dat even na te vragen bij het Verbond van Verzekeraars ipv hier een oproep aan ouders te doen?

Mijn kind is inderdaad als

Mijn kind is inderdaad als prematuur in het ziekenhuis geboren en een tijd gebleven. Ook daarna moesten we vaak op controle komen, onderzoeken laten doen, etc. Maar we hebben pas een ID (paspoort) gekocht toen we voor het eerst naar het buitenland op vakantie gingen. Ook daarna kan ik me niet herinneren dat we ooit zijn paspoort bij het ziekenhuis hebben moeten tonen...Kind is in 2007 geboren.

Overigens was het wel lastig om die pasfoto te maken van de baby, voor het paspoort. We gingen naar de fotograaf hier naast het gemeentekantoor, die veel ervaring heeft met de eisen voor de pasfoto. Hij deed het goed, maar het was toch nog een heel gedoe. Want de foto van baby moest wèl aan de eisen voldoen, mond gesloten, niet lachen, niet huilen, etc. 't Is een lelijke foto geworden, maar 't voldeed wel.

Overigens kan ik me niet herinneren dat ik zelf ooit mijn paspoort heb laten zien voor een medische behandeling/consult. Zou ook lastig zijn als je midden in de nacht met veel te vroeg gebroken vliezen met spoed naar het ziekenhuis moet... Ik had toen echt geen paspoort bij me (ander ID heb ik niet). En ze vragen daar echt niet naar.

Goede avond.

Goede avond.
Op zich vind ik het niet erg dat er identificatie gevraagd wordt bij een ziekenhuis- of dokersbezoek, maar wat moet je doen als de ex van je vriend weigert de ID kaart mee te geven bij de omgangsregeling. De jongen is 11 jaar en ik hoop bij ieder bezoek dat hij maar nooit hulp nodig heeft want we hebben geen ID. Hij staat onder OTS, maar de voogd is op dit gebied niet erg behulpzaam met bemiddelen. We kunnen hooguit een kopie krijgen. Weet iemand wat we het beste kunnen doen zonder dat ik iedere keer in zak en as zit of dit wel voldoende is.

Ja hoor: met dochter van 6

Ja hoor: met dochter van 6 naar het ziekenhuis. Buiten onze eigen woonplaats, eindje reizen. Inschrijven aan de balie. Vriendelijk personeel, maar...

- "En haar ID...?"
- "Heeft ze niet. Ze staat niet (meer) bij mij in mijn paspoort. Eigen paspoort is pas verplicht vanaf 14 jaar. Ik kan me uiteraard wel legitimeren. Dat lijkt me, gezien de uitgebreide correspondentie van uw instelling met mijn echtgenote en mij, wel voldoende"
- "Nee hoor meneer, wij moeten háár legitimatie hebben."
- "En u krijgt de mijne. Het spijt me. Zij heeft er geen, en zij is daartoe ook NIET verplicht. Wat ze wel heeft is een afspraak. Over een kwartier... en we zijn netjes op tijd, dacht ik."
- "Oh. Nou. Tja dan eh... dan eh... dan kan het wel, denk ik."

Nou kan het liggen aan mijn zwarte leren motorjack en lange haar plus ferme bakkebaarden, dat er werd toegegeven... maar ik ben in dit soort gevallen toch heus, echt, vriendelijk en beleefd.
Maar wel koppig. Dat helpt blijkbaar.

Toch ben ik wel geschrokken van de optie dat verzekeringen misschien niet uitkeren als er geen ID is. Morgen wat aan doen...

Vorige week in de mallemolen

Vorige week in de mallemolen van twee ziekenhuisen gekomen met baby van 2 maanden. En me daardoor hierin moeten verdiepen.

Bij inschrijven aan de balie wordt idd naar id kaart gevraagd, ook voor baby'tjes. Zowel bij Bronovo als het LUMC was dit het geval. Deze kon ik niet laten zien (dacht zelf dat baby pas vanaf 3 maanden moest). Beide ziekenhuizen schrijven daarna gewoon in, maar geven je wel informatie mee dat id verplicht is en dat de verzekeraar moeilijk kan doen over vergoeding van de kosten. Behandeling zal altijd plaatsvinden, en in ons geval gaven de dames ook aan dat verzekeraars bij baby's uiteraard begrip hebben dat het nog geen id heeft. Wel kreeg ik verzoek zsm actie te ondernemen op een id kaart of paspoort zodat ik deze bij een volgende bezoek alsnog even bij de bali kan laten zien voor het vinkje in het systeem.

Bij artsen hoef je dit niet te laten zien, het is puur het moment van inschrijven voor een patientenpas, het moment dat je ook de ziektekostenverzekeringskaart moet laten zien. Dit geldt trouwens ook bij inschrijven huisarts.

Ook is mijn ervaring bij mijn ziekenhuisbevalling - en de zorg die de baby erna nodig had - hier helemaal niet naar gevraagd wordt. Dus wat mij betreft kan die bangmakerij opmerking beter uit dit verder goed informerende stuk worden gehaald. Als ouder moet je gewoon zsm - en wat sneller dan je verwacht - al een id kaart regelen voor je kind.

Ik weet niet precies wat

Ik weet niet precies wat EBertel bedoelde met 'die bangmakerij opmerking' (die verwijderd zou moeten worden), maar ik zei dat er een RISICO bestaat dat je zelf de kosten moet betalen als je geen ID hebt. Dat het op basis van de bovenstaande reacties in de praktijk allemaal wel meevalt, betekent nog niet dat het risico niet zou bestaan. Voor de zekerheid laten we deze waarschuwing dus toch maar staan...

ik ken geen baby's die

ik ken geen baby's die sigaretten willen kopen of stemmen, dus laten we dit probleem alsjeblieft niet groter maken dan het is.

Ik vind het belachelijk als

Ik vind het belachelijk als je je moet identificeren voor zorg die niet vergoed wordt, zoals een onderlegger van 9 euro bij de thuiszorgwinkel die je direct contant afrekent, of voor een beugel die je zelf betaalt omdat je niet aanvullend verzekerd bent.

@Inaya: het gaat hier (bij

@Inaya: het gaat hier (bij kinderen van 0 tot 14 jaar) over de identificatieplicht op grond van de Zorgversekeringswet. Dus niet over de Wet op de identificatieplicht (die geldt voor iedereen van 14 jaar en ouder).

@EBertel Ik heb me er ooit in

@EBertel Ik heb me er ooit in verdiept toen in het ziekenhuis het identiteisbewijs van mijn zoon gevraagd werd. Toen me duidelijk werd dat in de zorg altijd een identificatieplicht gold, vroeg ik me af hoe dat moest met pasgeborenen, die niet met een identiteisbewijs in de knuisjes geklemd ter wereld komen. In het Besluit gebruik burgerservicenummer in de zorg is in artikel 29, vijfde lid, een uitzondering opgenomen voor pasgeborenen, voor de zoraanbieder die tijdens de bevalling of direct daarna zorg heeft geboden, vastgesteld heeft dat het kind het kind van de kraamvrouw is, de identiteit van de kraamvrouw heeft vastgesteld en vermeldt dat de identiteit van de pasgeborene niet is vastgesteld. Die uitzondering zal zijn toegepast. Sindsdien zorg ik ervoor dat mijn kinderen een identiteisbewijs hebben en dat ik dat ook bij binnenlandse vakanties bij me heb.

Lees verder