Home » Artikelen » Marc dullaert moet blijven

Marc Dullaert moet blijven

Door:

Redactie Ouders Online

Op 29 januari werd bekend dat Kinderombudsman Marc Dullaert per 1 april moet vertrekken. Harde actie!

Dit kan toch niet waar zijn?! Kinderombudsman Marc Dullaert moet per 1 april vertrekken. Hij wordt niet echt ontslagen, maar in feite komt het daar wel op neer. Tegen alle verwachtingen in wordt zijn contract niet verlengd.

Verantwoordelijk hiervoor is de nieuwe Nationale Ombudsman – Reinier van Zutphen – die de bezem door zijn hele organisatie haalt. Ook zijn algemeen directeur gaat hij ontslaan. Het ziet ernaar uit dat hij alle kritische geesten aan het lozen is.

Gevolgen

Voor Dullaert is dit natuurlijk een persoonlijk drama, maar de gevolgen gaan veel verder.

Ten eerste tast zijn gedwongen vertrek de geloofwaardigheid van het instituut 'Kinderombudsman' aan. Je zou willen dat dit een onafhankelijk en kritisch instituut is, maar daar kun je nu ernstig aan gaan twijfelen, als er zo autoritair wordt ingegrepen. (Zou de Kinderombudsman niet verzelfstandigd kunnen worden? Dat hij onder Nationale Ombudsman ressorteert blijkt niet zo handig te zijn.)

Ten tweede komt Nederland als land – en als huidige EU-voorzitter – in zijn hemd te staan. Dullaert is namelijk ook voorzitter van het Europese netwerk van Kinderombudsmannen, dat 33 landen verenigt. Als hij geen Kinderombudsman meer is, moet hij zich terugtrekken als voorzitter van dat Europese netwerk. Wat een regelrechte blamage is. Bovendien kan hij zijn eigen rapport over de traumatische ervaringen van vluchtelingenkinderen dat net gepubliceerd is, niet meer presenteren. Dat zou hij doen op een bijeenkomst van de Raad van Europa in Sofia, in april.

Ten derde zitten we straks bijna een jaar zonder Kinderombudsman. De sollicitatieprocedure is inmiddels gestart, maar gaat zeker nog duren tot eind dit jaar.

Petitie

Inmiddels is er een petitie gestart. Zie: Marc Dullaert moet blijven als Kinderombudsman. Daarnaast zijn er mondelinge vragen gesteld door het D66-kamerlid Paul van Meenen.

De petitie is opgezet door een 37-jarige moeder van 2 kinderen, die zich ernstig zorgen maakt. Net als wij. Normaal zijn we niet zo actievoerderig maar in dit geval steunen we die petitie van harte. Teken ook!

Tot slot: Kinderombudsman Dullaert was vaak kritisch over ouders. Dat deed soms pijn. We zijn het ook beslist niet eens met al zijn standpunten. Maar zijn kritische en onafhankelijke stem kan niet gemist worden. Steun de petitie!

Redactie Ouders Online

 

Naschrift: 

[8 februari 2016] De Nationale Ombudsman heeft inmiddels de ene blunder na de andere begaan. Hij vluchtte weg toen het Jeugdjournaal om commentaar vroeg, en hij weigerde te antwoorden op vragen, toen hij bij Nieuwsuur zat.

In ieder geval is duidelijk dat hij Marc Dullaert weg wil hebben, en niet bereid is om in te gaan op Dullaerts compromis-voorstel om nog even aan te blijven (om aan zijn internationale verplichtingen te voldoen, en de komst van zijn opvolger te overbruggen).

De strijd is nog niet gestreden. Een aantal bigshots (waaronder kinderpsychiater Menno Oosterhoff, en de hoogleraren Robert Vermeiren en Ido Weijers) heeft een brief aan de Tweede Kamer gestuurd, waarin duidelijk wordt gemaakt dat dit toch echt niet kan allemaal. Onder andere op grond van de Ombudswet (art. 9:3).

[10 februari 2016] Komende donderdag (11 februari) gaat de Tweede Kamer er verder over praten.

[20 april 2016] Per vandaag is Margrite Kalverboer de nieuwe Kinderombudsman. Zij is orthopedagoog en jurist.

Redactie Ouders Online

Meer over

Reacties

http://nos.nl/nieuwsuur

http://nos.nl/nieuwsuur/artikel/2084504-vragen-over-vertrek-kinderombuds...
In Januari was er nog een gesprek van beide ombudsmannen met de commissie waarin men elkaar vond in de verlenging van een jaar van de aanstelling van de Kinderombudsman. Echter de VVD was tegen en de rest van de 2e kamer bleef stil.
Daardoor gesteund koos Van Zutphen (ook VVD) voor niet opnieuw aanstellen.
Er kan nog gestemd worden voor het gesprek met de commissie morgen.
http://www.petities24.com/marc_dullaert_moet_blijven_als_kinderombudsman

http://www.medischcontact.nl

http://www.medischcontact.nl/Opinie/Blogs/Menno-Oosterhoff/Bericht-Menno...

Stand van zaken volgens kinderpsychiater Menno Oosterhoff.

"Hoe groot iemand is, kun je zien aan de manier waarop hij omgaat met zijn tekortkomingen. Daarom: meneer Van Zutphen, de oppositie was blij met u destijds. Zorg dat wij dat ook blijven. Ga niet wachten tot het overwaait. Verras vriend en vijand en zeg dat u nog een keer gaat praten met de heer Dullaert en kom dan met een compromis.

In ieders belang."

http://www.petities24.com/marc_dullaert_moet_blijven_als_kinderombudsman
Handtekeningen naderen de 30.000

Ik vind dat Marc Dullaert het

Ik vind dat Marc Dullaert het prima doet als kinderombudsman. Waarschijnlijk TE goed, in de ogen van meneer van Zutphen. Die beschadigt op deze manier Dullaert, het instituut (kinder)ombudsman en vooral zichzelf!

Dihanne

http://www.petities24.com/a

http://www.petities24.com/a/136171
"Aanbieden petitie 2016-02-10 12:25

De Petitie "Marc Dullaert moet blijven als Kinderombudsman" is in minder dan twee weken tijd ruim 36.000 keer ondertekend. De initiatiefneemster van de petitie, Marieke Lenting, heeft samen met andere betrokkenen die zich inzetten voor kinderrechten de Vaste commissie Binnenlandse Zaken van de Tweede Kamer verzocht de petitie in ontvangst te nemen.

Volgens de initiatiefneemster heeft de Tweede Kamer het wettelijk recht de aanstelling van de Kinderombudsman te verlengen.

Met het aanbieden van de petitie hoopt de initiatiefneemster de Tweede Kamer te overtuigen om Marc Dullaert wegens uitstekende prestaties een tweede termijn te geven. De vaste kamercommissie zal het verzoek bespreken in haar vergadering van 11 februari 2016."

http://www.volkskrant.nl

http://www.volkskrant.nl/binnenland/petitie-kinderombudsman-stuit-op-onv...

De 2e Kamer stelt zich terughoudend op. Ze laten de beslissing bij Van Zutphen.

"Bij een eerste aanstelling doet de Nationale Ombudsman een voordracht. Maar de wet stelt dat 'indien de Tweede Kamer voornemens is een substituut-ombudsman opnieuw te benoemen' zij daartoe kan beslissen zonder aanbeveling van de Nationale Ombudsman. De Kamer kan Dullaert redden, menen de betrokken burgers.

Dat kunnen wij niet, zeggen Kamerleden. 'De ombudsman heeft de wettelijke bevoegdheid om zijn eigen team samen te stellen', zegt CDA-Kamerlid Mona Keizer. Ze geeft toe: 'Het is geen fraai beeld.' Wat haar betreft mocht Dullaert door, maar nu Van Zutphen andere plannen heeft, gaat het CDA daar niet voor liggen. Zo denkt ook D66'er Paul van Meenen erover. Hij is fan van Dullaert, maar zijn verzet gaat niet verder dan het uiten van zorgen.

Ook D66-Kamerlid Pia Dijkstra, voorzitter van de commissie Binnenlandse Zaken, zegt dat Van Zutphen aan zet is. 'Dit is niet onze bevoegdheid. Wij moeten ons houden aan de wet.' De Kamerleden van VVD en PvdA die bij het in ontvangst nemen van de handtekeningen waren, vertrokken meteen na het fotomoment. De Kamer gaat hier niet over, klinkt het ook in de coalitie."

https://www.youtube.com/watch

https://www.youtube.com/watch?v=EjQW74odohg

De kwestie, blijkbaar een dilemma voor de 2e Kamer, in een notedop. Tunahan Kuzu, van de fractie Kuzu/Ozturk, pleit voor openheid van de gesprekken over deze kwestie in de kamer en de imagobeschadiging van het instituut Ombudsman door Van Zutphen. In de wet is het mogelijk om als 2e Kamer de Kinderombudsman te herbenoemen. Maar Kuzu kan er niets aan doen dat zijn collega's 'hun eigen rol marginaliseren tot niets'.
Leijten SP vind dat de 2e Kamer niet mag ingrijpen als ze de Ombudsman te kritisch vinden dus ook niet als ze die te goed vinden.

Het venijn zit in de staart

Het venijn zit in de staart (van het VK-artikel). Daar staat precies waar het nu om gaat, en waarom de Tweede Kamer de petitie naast zich neerlegt:

"In 2014 zocht de Kamer een nieuwe Nationale Ombudsman. Het werd ANWB-bestuurder Guido van Woerkom, maar die struikelde al snel over een ongepaste uitspraak uit zijn verleden. Na een tweede lange zoektocht werd Van Zutphen gevonden. Die wint het nu in de Kamer van Dullaert, want niemand zit te wachten op nog zo'n affaire als die van twee jaar geleden."

Oftewel: het instituut van de Ombudsman (inclusief de Kinderombudsman) is nu geheel gepolitiseerd, en de Kamer wil geen gezeik meer.

Lees verder