Home » Vraagbaken » Is zijn penis te groot 14 jr

Is zijn penis te groot? (14 jr)

Door:

Sanderijn van der Doef

Ik ben moeder van twee jongens (7 en 14 jaar). Nu heb ik als moeder reeds gemerkt dat de lichamelijke evolutie van de oudste zoon zeer snel gaat en dan vooral op het gebied van de ontwikkeling van het geslachtsdeel. Hij heeft al eens de opmerking gemaakt dat zijn geslachtsdeel erg verschillend is van dat van leeftijdsgenootjes op de sportvereniging.

Ik maak mij een beetje zorgen omdat ik inderdaad merk dat zijn penis zeer ontwikkeld is en nog verder verandert. Zodanig zelfs, dat vergeleken met een volwassen man hij reeds verder staat (mijn mening).

Mijn vraag is of wij als ouders inderdaad een specialist terzake moeten raadplegen. Of is dit gewoon iets dat vaker voorkomt? Bestaan er eigenlijk gegevens over afmetingen die men als normaal beschouwt?

Het afgelopen weekend heb ik mijn oudste zoon over dit onderwerp gesproken omdat ik eerlijk wil blijven tegenover hem. [...] Deze avond heeft hij mij een briefje gegeven met daarop twee afmetingen: 10 en 19 cm. Misschien heeft U iets aan deze gegevens.

Antwoord: 

Door mijn ervaring met jongeren en het geven van voorlichting aan scholen, weet ik dat heel veel jongens onzeker zijn over de lengte van hun penis.

Zelfs op volwassen leeftijd kan een man daar nog onzeker over zijn. Veel jongens en mannen blijven maar met die onzekerheid rondlopen en durven er niet over te praten. Gelukkig voor uw zoon is uw relatie met hem zo goed, dat hij daar met u wel over kan praten. Niet iedere moeder (en zoon) kan of wil dat!

Gemiddelden

Wat betreft de lengte van de penis van uw zoon kan ik u en hem geruststellen dat de maten kloppen met de maten die ik in de seksuologische literatuur tegenkom (waarbij ik moet opmerken dat het natuurlijk wel wat verschil uitmaakt hoe de penis wordt gemeten, vandaar de grote verschillen in gemiddelde lengtes):

  • gemiddelde lengte van de penis 'in ruste': 10 tot 15 cm
  • gemiddelde lengte van de penis in erectie: 12 tot 21 cm

Dit zijn maten van volwassen mannen vanaf 18 jaar. 'Maar mijn zoon is nog maar 14 jaar', zult u zeggen. Dat klopt, maar sommige jongens van 14 zijn lichamelijk al behoorlijk aan het groeien en soms zelfs al bijna volgroeid. Dat geldt zeker voor de penis.

Puberteit

Als een jongen aan de puberteit begint (gemiddeld rond het 12e jaar), begint zijn penis het eerst te groeien. Dat deel van het lichaam heeft daardoor ook het eerst de volwassen lengte bereikt.

Sommige jongens (zoals uw zoon) beginnen eerder aan de puberteit dan de rest. Daardoor lijkt het, nu hij 14 is, alsof zijn penis vergeleken met de rest van zijn 14-jarige klasgenoten, veel groter is. Ik kan u verzekeren dat de rest van de klas over twee jaar net zo groot is als uw zoon nu. Niet alleen in lichaamslengte maar ook in penislengte. Waarbij er natuuurlijk altijd verschillen in lengte blijven bestaan.

Sanderijn van der Doef

is als psychologe en seksuologe gespecialiseerd in de seksuele ontwikkeling van kinderen. Ze werkte eerder bij de Rutgers Stichting en het NIGZ en werkt nu sinds kort bij de World Population Foundation. Zij heeft ook een eigen praktijk. Daarnaast is zij ook op andere fronten actief. Onder andere: als auteur van boeken en lesmappen, als adviseur voor tv-programma's, etc.

Reacties

Mijn zoon is 10 en ik vroeg

Mijn zoon is 10 en ik vroeg mij af dat zijn pennis niet te groot was zijn pennis is in normale toestand: ongeveer 10 cm en stijve 16 cm.

Ik ben pas 12 maar veel

Ik ben pas 12 maar veel jongens die ik ken zijn erg onzeker en durven en vaak niet met ouders of andere jongens over te praten en omdat de meeste meisjes gelijk zeggen hou op doe nie zo vies enzo komen die jongens meestal naar mij om er over te praten maarja ben meisje en pas 12 dus weet niet hoe het is en weet dus vaak niks te zeggen iemand misschien tip van wat ik kan zeggen?

Hallo,

Hallo,

Ik ben15 maar mijn piemel is slap 13 cm en stijf 22 cm.
Zijn dot wel normale maten voor iemand van mijn leeftijd?

hallo,

hallo,

ik ben 14 en het rare van mij vind ik is dat mijn penis in rust 4-6cm is en actieve stand 15-18 hoe kan dit?

Hoe weten al die moeders de

Hoe weten al die moeders de lengte van de penis van hun kinderen, zowel slap als stijf en dan die lengtes van ver over 20cm.! Hoe wordt dat gemeten en/of gecontroleerd??

Edenjose, omdat het zeer

Edenjose, omdat het zeer waarschijnlijk geen moeders zijn maar gefrustreerde pubertjes ;)

Nog even een reactie over de

Nog even een reactie over de hier opgegeven gemiddelden van de penis. Voor zover mij bekend is dat slap 6-12 cm. en stijf 12-18 cm. en zeker geen minimum van 10 en maximum van 21 cm. Gem. dus 9cm. voor een slappe en 15cm. voor een stijve pik.

Lees verder