Huis, Tuin en Keuken Huis, Tuin en Keuken

Huis, Tuin en Keuken

Moeder

Moeder

21-04-2016 om 17:40

Wat op tafel zetten?


Triva

Triva

22-04-2016 om 17:24

ik

kom niet uit het land van de vlaaien maar tussen 12 en half 8 wil ik echt wel wat behoorlijks eten. Wat dat is zou mij niet uitmaken maar met een handje noten ofzo heb ik toch wel een probleem.

In de ochtend vlaai en daarna nog brood met zalm? Kom maar op

Oja geen rijstevlaai overigens, wie dát bedacht heeft...

Vesper Lynd

Vesper Lynd

22-04-2016 om 17:30

15.00 uur

Als ik die vlaai krijg om 15.00 uur, dan eet ik hem waarschijnlijk toch (met tegenzin) omdat het nog best lang is tot 19.00 uur. Wat een teleurstelling als dan om 17.00 uur nog brood met zalm volgt. Dat vind ik veel lekkerder, maar als ik dat nog neem heb ik 's avonds geen trek meer.

Ginny Twijfelvuur

Ginny Twijfelvuur

22-04-2016 om 17:40

Kijk bieb

Dat bedoel ik. Zal vast niet overal zo zijn in het land van de vlaaien, maar net zoals je in Twente blijkbaar flinke enveloppen cadeau geeft, ben ik opgegroeid in het land van de vlaaien met het idee dat de tafel flink gedekt wordt. Je gasten zouden eens iets tekort komen, dat is echt niet de bedoeling.

Ik had ook zo'n tante waar je pp een kwart vlaai op je bord kreeg.

nou

moet ik wel zeggen dat een echte vla(ai) bijna hartig is.

ik snap heel de twijfel niet

Ik geloof niet dat ik ooit hebt nagedacht over zoiets onbelangrijks. De reacties lezend zet ik geloof ik minder voor dan de gemiddelde lezer hier. Terwijl ik toch echt gastvrij ben en van eten houd. Maar met dat in het achterhoofd (lekker eten in restaurant) zou ik het 's middags toch bescheiden houden.

bieb63

bieb63

22-04-2016 om 23:48

Eens met silone

Niets ergers dan beleefd stukken taart en mega voer beleefd op te moeten eren.... Geef mij maar een keuze waaruit ik zelf kan doceren, zonder onbeleefd te moeten zijn of gastvrouw in verlegenheid te moeten brengen.

Ginny Twijfelvuur

Ginny Twijfelvuur

23-04-2016 om 08:08

Goh apart bieb

Nooit geweten dat je met gastvrij zijn je gasten tegen het hoofd kunt stoten.
Snap ook niet hoe dat kan met een vlaaitje en wat borrelhapjes op tafel. Meer wordt hier toch niet geadviseerd?

angel3

angel3

23-04-2016 om 10:49

o wel grappig dit

Zoveel mensen zoveel wensen.
Over het algemeen lunch ik rond 13 uur en eet daarna niks meer hoor op een dag tot 18 uur maar goed. Zoals ik al zei ben ik meer van de borrel dan van de vlaai. En dat is zo persoonlijk.
Het is al superleuk dat je iedereen uitnodigt. Niemand die daar moeilijk over gaat doen verder. Het is meer dat het je jezelf niet moeilijker moet maken dan het is. Want ik denk dat als je echt zelf hapjes ed gaat maken dat je dan misschien ermee blijft zitten. Dat is ook zonde.
In het restaurant kan ieder er ook nog voor kiezen dan geen voorgerecht te nemen. Is ook nog een optie. Ben je goedkoper uit

nou ik snap bieb63 ook niet hoor

Wim-Lex en Max komen toch niet langs (en dan nog). Het zijn schoolvriendinnen. Zorg gewoon dat je wat in huis hebt, iets zoets, iets te knabbelen. Ik zou er zelf minder behoefte aan hebben, maar je vraagt je vriendinnen toch gewoon wat ze willen drinken (koffie/thee/wijntje) en zet wat neer voor de pak. Als er mensen ver hebben gereden vraag je toch gewoon of ze nog iets substantieels willen eten? Maar ik denk daar dus blijkbaar te makkelijk over. Ik heb altijd wel iets in huis, ik hoef er dus niet heel speciaal boodschappen voor te doen, en denk er van te voren dus ook niet bijster over na.
En ook nog, als ik bij oude schoolvriendinnen langs zou gaan, voel ik me helemaal niet verplicht om alles te eten wat op tafel staat.
Maar ja, misschien ben ik een slechte gastvrouw en nog slechtere gast?

Kaaskopje

Kaaskopje

23-04-2016 om 11:07

Bieb

Met reactie 30 van jou ben ik het helemaal eens, met 31 minder. Als ik de hele dag nog voor me heb, zou ik zo'n vlaai en stuk brood er wel inkrijgen geloof ik. Ik ontbijt niet standaard, dus de vlaai zou het eerste zijn wat ik binnenkrijg op zo'n dag. Wat mijn bezwaar bij jouw tante wél geweest zou kunnen zijn, is dat ze het megabrood met zalm zonder overleg voor mijn neus had gezet. Ik wil dat toch graag zelf meebeslissen. In zalm moet je echt zin hebben en dat heb ik niet elke dag en het is zonde om zo'n megabrood te maken als ik een kwart laat staan.

Kaaskopje

Kaaskopje

23-04-2016 om 11:27

Silone

Door dit draadje ga ik mij bijna achter de oren krabben over mijn horkerigheid, haha. In de situatie van de TS zou ik echt geen poespas van het middag natje en droogje maken. Heel gastvrij, maar naar mijn idee te overvloedig als je dan uit gaat pakken.

bieb63

bieb63

23-04-2016 om 14:40

Ginny, Silone en Kaaskopje

Ik vind gastvrijheid helemaal prima. Ben zelf ook graag gastvrij en vind het uiteraard prettig als ik bij iemand anders ook gastvrij wordt onthaald. Tot zover geen enkel punt.
Maar ikzelf maak het té vaak mee (niet alleen bij die tante), dat er van je verwacht wordt dat je van alles naar binnen werkt. Dat is anders als je gewoon wat dingetjes op tafel zet waar ieder van kan pakken waar hij zin in heeft. Maar het gebeurt te vaak dat je bij binnenkomst een stuk taart wordt aangeboden en als je vriendelijk bedankt, omdat je niet zo van taart houdt, of omdat je op je lijn of dieet moet letten, of omdat je op dat moment (nog) geen trek hebt of whatever, men blijft aandringen en teleurgesteld reageert. Wat er dan in kan resulteren dat je het dan toch maar tegen heug en meug gaat opeten. Dat staat mij tegen. Doe ik overigens ook niet, maar het geeft toch een vervelend gevoel, want je wil de gastvrouw niet teleurstellen, maar je wil jezelf ook niet hoeven verdedigen.
Kijk, als ik gevraagd wordt om bij iemand z'n verjaardag 's ochtends op de koffie te komen, dan wéét ik dat de kans heel groot is dat er taart o.i.d. wordt geserveerd. Daar hou ik dan ook rekening mee. Dat is anders dan wanneer ik om 3 uur bij iemand wordt uitgenodigd met aansluitend een etentje in een restaurant. Dan verwacht ik natuurlijk wel dat er het e.e.a. op tafel staat om naar believen van te eten, maar geen stuk taart o.i.d. En natuurlijk zal niet elke gastvrouw aandringen of laten blijken teleurgesteld te zijn, maar het voelt toch niet fijn.
Ik ervaar dat zelf zo en wil ook niet dat mijn gasten zich ergens verplicht toe voelen. Ik zou in een dergelijke situatie zorgen dat ik iets in huis heb en zet gewoon wat dingetjes op tafel. Iedereen pakt naar believen. Maar ik vind het niet fijn het gevoel te hebben dat er van me verwacht wordt iets substantieels in de vorm van een stuk taart of een broodje te moeten eten.

bloemetje

bloemetje

23-04-2016 om 15:09

Bieb

Goh Bieb, ik herken dat dus écht helemaal niet. Zou het niet vooral bij jouzelf zitten? Je schrijft: 'dat voelt dan gewoon niet fijn'. Dat is toch echt jouw gevoel, daar ga jij over, niet iemand anders. Een ander is er niet verantwoordelijk dat jij 'het niet fijn vindt om niet alles op te eten'. Wat maakt het dat jij je daar dan schuldig over voelt?

Half a twin

Half a twin

23-04-2016 om 15:52

Niet bij bieb zelf maar bij sommige gastvrouwen

De appeltaart gaat in 8 stukken. Dan is hij maar op. Moedig hap ik van de taart en het lukt niet, ik krijg het niet op. Er liggen nog 3 hapjes op de schotel.
Vraagt de gastvrouw: vond je de taart niet lekker? Jawel, het was alleen een beetje veel. Bij de borrel komt chocolade, nootjes, toast met vanalles waar ik na die enorme appelpunt een paar muizenhapjes van neem. Puur om de gastvrouw niet met alles te laten zitten. Dan komt het klapstuk van de middag, hartige taart met veel kaas. Ik neem niet, ik plof bijna. De gastvrouw ontevreden, ze heeft zich zo uitgesloofd en niemand neemt iets.
Ik voel mij bij sommige gastvrouwen echt verplicht om elk rondje mee te doen, overslaan voelt niet fijn, omdat de gastvrouw zich ongemakkelijk voelt als iedereen maar weinig neemt.

bloemetje

bloemetje

23-04-2016 om 16:03

jammer dan

"overslaan voelt niet fijn, omdat de gastvrouw zich ongemakkelijk voelt als iedereen maar weinig neemt."

Maar toch he... dat gevoel is van jou zelf. Je geeft al aan dat het teveel is (ik zou trouwens dat grote stuk taart al niet aannemen, maar direct zeggen: joh dat is teveel, ik snijd er een half stukje vanaf). Dat zo;n gastvrouw dan een plaat voor haar hoofd heeft of teleurgesteld is, dat zegt dan toch vooral iets over haar? Als gasten aangeven dat het teveel is, dan is het dus toch gewoon teveel? Volgens mij een typisch vrouwen-trekje: je ongemakkelijk voelen omdat een ander zich mogelijk ongemakkelijk voelt...
Ik zou echt nog een keer extra benadrukken dat ik het heerlijk vind en dat ik het fantastisch vind dat ze er zoveel werk van heeft gemaakt, maar ook mijn eigen grenzen aangeven: het is gewoon veel te veel.

angel3

angel3

23-04-2016 om 16:33

bij mij eerder andersom en kaaskopje

Vlaai om 15 uur het eerste wat je eet op een dag?
Het tijdstip is 15 uur he: idee eerst vlaai dan nog hapjes.
Als er nu om 13 uur was afgesproken dan was het een semi lunch.

Ik heb ook vaak veel teveel in huis en loop dan juist als gastvrouw verontschuldigend rond: kijk maar hoor. Het is wat veel. Laat gewoon liggen als je niet meer hoeft ha ha....Geen haar op mijn hoofd die eraan denkt om teleurgesteld naar mijn gasten te gaan doen als ze iets niet eten.....

vraag het anders gewoon even

Vraag anders wat ze willen eten tussen binnenkomst en het diner.. En misschien kiezen elk wat anders.

Triva

Triva

23-04-2016 om 17:30

Bieb en halfatwin

' Maar ik vind het niet fijn het gevoel te hebben dat er van me verwacht wordt iets substantieels in de vorm van een stuk taart of een broodje te moeten eten.'

Ik vind het niet fijn dat jij denkt dat ik tussen 12 en half 8 op wat nootjes of toastje moet kunnen kauwen.

Houd dat gevoel lekker bij jezelf denk ik dan en halfatwin: inderdaad je had meteen moeten zeggen dat het stuk te groot is. Ik vind het altijd moeilijk voor te stellen dat mensen dat niet weg kunnen stouwen maar bij jou krijg ik dus duidelijk te weinig om te overbruggen naar half 8.

Zet dus van alles op tafel, kijk niet gek op dan als ik eet alsof ik de hele dag nog niets gehad heb en vraag of ik een stuk of een stukje taart wil. Iedereen blij.

Moni

Moni

23-04-2016 om 17:39

Ik snijd altijd taart in heel erg ongelijke stukken

En dan zijn de kleinste stukjes altijd het eerste weg.
Soms omdat mensen daarna nog een andere soort kunnen proberen.
En het zijn altijd dezelfde die wel een groot stuk nemen. Heb ik helemaal geen moeite mee. Ik ben blij dat ze durven te kiezen.

Zelf eet ik nooit taart. Dat vinden mensen wel eens vreemd. Jammer dan.
Een combinatie zoet en hartig lijkt mij het handigst.

Serwe

Serwe

23-04-2016 om 17:55

Prettiger

Het lijkt me prettiger en gastvrijer als er de keuze is tussen verschillende dingen (hartig, zoet) en liever te veel dan te weinig. Sommigen redden het misschien prima op een paar borrelnootjes maar andere mensen hebben liever wat meer. Te veel is niet erg want dan kan je later zelf opeten of serveren. Zeker als je tieners hebt is het niet vlug een problem als er wat over blijft
Te veel is een stuk gastvrijer dan te weinig. De kennissen waar je maar heel weinig krijg of de vrienden waarbj je via de kebabshop gaat als je ze voor een avondje te eten uitnodigen om alvast een bodem te leggen blijven veel langer bij.
Zoals de verjaardagsvisite waarbij we alleen borrelnootjes kregen en er alleen wijn en bier was om te drinken (geen softdrinks). Of die keer dat we bij mensen gingen lunchen en er exact een broodje per person was en een bakje soep. En we bleven daar de hele middag (was afgesproken ivm een event) zodat we echt zo blij waren toen we weg konden. Dat blijft langer bij dan iemand die te veel serveert.

ah moeder

Als je dus een memorabele middag wilt hebben; een pakje crackers is genoeg...

Half a twin

Half a twin

23-04-2016 om 20:09

Niet te weinig

Bij mij krijg je niet te weinig, na een feestje is er bij mij altijd nog wel wat over, dus ik heb nog nooit tekort gehad. Je zal echt niet met honger naar huis gaan.
Ik gaf een voorbeeld van een gastvrouw waar ik wel eens kom. Altijd allerlei dingen in overdaad aanwezig, grote stukken van vanalles en dan maar aandringen dat we nog wat nemen. Na die appeltaart vraag ik altijd om een klein stukje. Kan ik wat meef meedoen met de rest van de happen.
Gastvrouwen met te weinig in huis ken ik ook. Dat je gevraagd wordt voor een dineetje en dan op de terugweg nog even langs de snack rijdt.
Als ik op vrijdagochtend heb gesport maak ik thuis thee met een cracker met kaas of een fikse plak kruidkoek. Laatst werd ik door een van de dames van de groep meegevraagd voor een kopje koffie. Met...... niks! Zeker na mij een uur in het zweet gewerkt te hebben moet ik effe wat hebben. Dan is koffie met niks wel heel erg niks

Kaaskopje

Kaaskopje

23-04-2016 om 23:51

Angel

Bieb vertelde dat ze bij haar tante 11 uur vlaai kreeg en anderhalf uur later een enorm brood met zalm. Daar reageerde ik op.

bieb63

bieb63

23-04-2016 om 23:51

Maar waarom en en?

Als je om elf uur bij iemand bent op een verjaardag en een stuk taart krijgt, dan eet je met de lunch toch wat kariger? Of neem je later in de middag nog een boterham?
Halverwege de middag lust bijna iedereen wel wat, maar je gaat dan toch geen stuken vlaai of uitgebreide broodjes eten, als je daarna nog naar een restaurant gaat? Dat is een beetje dubbelop wbt calorien, laat staan je trek. Dan eet je m.i wat kleine dingetjes, maar nier een maaltijd ala vlaai. Als ik dat halverwege de miiddag ert, dan eet ik wat beperkter avondeten. Geen probleem. Maar als ik UIT eten ga, dan wil ik DAAR lekker eten en is het voor mij geen en/en.

Kaaskopje

Kaaskopje

24-04-2016 om 01:08

Bieb

Op zich zou ik geen moeite hebben met een lekker stuk vlaai. Of als je niet van zoet houdt iets hartigs. Maar net als jij lijkt het mij ook niet de bedoeling dat de gasten volgepropt uit eten gaan. Het hoogtepunt is het etentje, niet de hapjes. Dus ik zou hooguit wat nootjes neerzetten na de vlaai.

Lange zit

Alle vlaaien, soepjes en buffetjes als opwarmertje voor een etentje doen me aan de kerstdagen bij mijn schoonmoeder zaliger denken. Daar ging het uitgebreide kerstontbijt (brabantse roots, dus worstenbroodjes)naadloos over in de koffie met taart, vervolgens kwamen de toastjes en de nootjes op tafel. Dat de lunch overgeslagen werd, voorkwam niet dat je al nokkie-nokkievol zat voordat het konijn op tafel.( t Was een best mens, geen aftrap tot allerlei schoonmoedernarigheid)

Zwaarder nog dan het overdadige eten viel mij de eindeloze zit.Ik moet er niet aan denken om vanaf drie uur tot negen uur half 10 te klesten. Ik zou zo'n middag actiever inkleden.Tussen drie en half 4 verzamelen, kopje koffie/thee stukje vlaai als dat tot de provinciale folklore behoort. En dan een stukje wandelen. Om 5 uur half 6 de dames opvangen die eerder niet konden, borrel/fris/borrelnootje voor de show en dan met flinke trek naar het restaurant ipv met een volle mik.

Zo'n wandeling kun je nog wat opleuken met een geo cache. Dat leidt dan meteen de aandacht van knorrende magen af, en om te voorkomen dat Triva van haar stokje gaat werpen we haar om het half uur een gangmaker, rondo of een andere grote koek toe.

Ely

Ely

24-04-2016 om 15:52

Ik heb het donkerbruine vermoeden

Dat de beschrijvingen van de gastvrouwen die veel serveren en teleurgesteld zijn als je het niet wegkrijgt (ook) vooral over schoonmoeders gaan

bieb63

bieb63

24-04-2016 om 19:36

Top Kenfan

Lijkt mij een goed plan. Inderdaad veel te lange zit en dat leidt tot (ongewild) schransen. Jouw idee is veel beter. Of anders later uitnodigen (uur of 5 met borreltje en nootjes/olijfjes).

40er

40er

24-04-2016 om 19:47

kenfan

Ga je uit eten, leuke kleren uit de kast getrokken, lekkere hakken eronder, moet je ook nog wandelen..... of op zoek naar een cache. ;-(
De dames hebben elkaar tijden niet gezien, genoeg te kletsen lijkt me zo.

Hopelijk horen we morgen (of zo) hoe het was.

bieb63

bieb63

24-04-2016 om 22:36

40er

Je hoeft natuurlijk niet te wandelen.... zou ook niet mijn idee zijn. Maar een borrel vanaf 5 uur met knabbeltje en daarna uit eten, natafelen, evt. nog een afzakkertje: heb je úren om te praten, toch?

Reageer op dit bericht

Op dit topic is al langer dan 4 weken niet gereageerd, daarom is het reageerveld verborgen. Je kan ook een nieuw topic starten.