Huis, Tuin en Keuken Huis, Tuin en Keuken

Huis, Tuin en Keuken

Moeder

Moeder

21-04-2016 om 17:40

Wat op tafel zetten?


Moeder

Moeder

25-04-2016 om 10:29

Hoe het hier was

Om kwart voor 3 stond de eerst al voor de deur. Ongeduldig En daarna kwamen de anderen ook. Een vriendin kon niet naar mij komen en die hebben we in het restaurant pas getroffen.
Ik heb thee, koffie en water geserveerd. De frisdrank was niet in trek en wijn leek me achteraf geen goed idee omdat natuurlijk iedereen weer naar huis moet rijden.
Omdat ik vrijdag en zaterdag weg was heb ik de vlaai maar gelaten. Ik wil alleen vlaai van de bakker en om nou op zondagmorgen in de rij aan te sluiten was na 2 drukke dagen even te veel. Ik ben wel met jongste naar de winkel geweest en uiteindelijk hebben we het volgende op tafel gezet:
2 soorten chips, borrelnootjes, prikkers met augurk, kaas en droogworst (op verzoek van jongste) stokbrood met 2 soorten smeersels (gewoon kant en klaar), cocktailworstjes, kipkluifjes en gehaktballetjes en wat groenvoer (op verzoek van mij) puntpaprika, worteltjes en tomaatjes.
Er is niet heel veel gegeten maar iedereen pikte af en toe wat. Net genoeg om niet om te komen van de honger
Ik dring niemand iets op en heb ook meteen erbij gezegd dat de restjes door de pubers opgegeten zouden worden. Niemand hoeft zich hier verplicht te voelen om iets te eten maar ik wil ook niet dat hier iemand honger zit te lijden.
Ik ga bij zoiets helemaal van mezelf uit. Bij zo'n programma eet ik thuis om een uur of 12 en het was bij half 8 toen we in het restaurant iets kregen. Voor mij is dat te lang, ik moet echt elke 3 uur iets eten. Dus ik bied het aan en laat het helemaal aan mijn gasten over wat ze er mee doen.
We hebben trouwens heerlijk gegeten en het was erg gezellig.
Jullie allemaal bedankt voor de reacties. Ik vind het erg interessant om te zien hoe andere mensen hier over denken. Sommige dingen zijn echt bizar maar wel leuk om te lezen.

bieb63

bieb63

25-04-2016 om 12:37

Prima toch?

Zoiets zou ik ook gedaan hebben. Gewoon wat dingetjes op tafel waar ieder naar believen van kan nemen. Degene met trekt neemt wat meer of groters, de ander met matige trek beperkt zich, zonder het gevoel te moeten hebben grote dingen te moeten eten.

Wat vond jij overigens bizar? Daar ben ik dan wel weer benieuwd naar...

Moeder

Moeder

25-04-2016 om 12:48

Bizar

"Ik had ook zo'n tante waar je pp een kwart vlaai op je bord kreeg."

"Maar het gebeurt te vaak dat je bij binnenkomst een stuk taart wordt aangeboden en als je vriendelijk bedankt, omdat je niet zo van taart houdt, of omdat je op je lijn of dieet moet letten, of omdat je op dat moment (nog) geen trek hebt of whatever, men blijft aandringen en teleurgesteld reageert. Wat er dan in kan resulteren dat je het dan toch maar tegen heug en meug gaat opeten"

" De gastvrouw ontevreden, ze heeft zich zo uitgesloofd en niemand neemt iets"

"Gastvrouwen met te weinig in huis ken ik ook. Dat je gevraagd wordt voor een dineetje en dan op de terugweg nog even langs de snack rijdt."

"Toen wij daar laatst op bezoek gingen (we waren daar om 11 uur) kregen we eerst een mega stuk vlaai (geen puntje, maar mega stuk) bij de koffie. Dat weggestouwd hebbend, kwam er 1,5 uur later een enorm brood aan met zalm."

Al vind ik de voorlaatste echt erg. Dat je zo weinig hebt dat je gasten met honger naar huis gaan is wel heel onfatsoenlijk.

Half a twin

Half a twin

25-04-2016 om 13:03

niemand kan beslissen hoeveel een ander lust

Ik werd ooit door vrienden te eten gevraagd. De gastvrouw zou een dineetje maken. Uitgaande van wat ik zelf op tafel zou zetten met een dineetje had ik niet alvast een bodempje gelegd thuis.
Ze had voor de heren van het gezelschap een een hele kippenpoot uit de oven en voor de dames een drumstick. Daarbij wat aardappeltjes gebakken en wat groenten en sla maar lang niet genoeg voor de 6 personen aan tafel. Vooraf was er een kleine kipcocktail geweest en een heldere bouillon. Na het hoofdgerecht vroeg ze of ze nog een toetje zou presenteren of dat iedereen al "vol"was. Toetje gretig aangenomen maar was ook erg weinig.

Zelf zou ik nooit bedenken dat de dames wel genoeg hebben aan een drumstick. Ik had 6 poten gepresenteerd. Als mensen dan maar de helft hadden opgegeten was dat jammer, ik zou ook niet hebben aangedrongen op verder eten genoeg is genoeg en dat kan je als gastvrouw niet bepalen,dat kan alleen de gast.

Hanne.

Hanne.

25-04-2016 om 13:22

Gaat 2 kanten op

Dat je niet kan beslissen hoeveel een ander lust gaat natuurlijk 2 kanten op. Ik heb regelmatig eters over de vloer en ik verbaas me er altijd over hoe groot de verschillen zijn in eetlust.

Waar de één aan kan schuiven zonder dat ik merkbaar voor meer mensen moet koken moet ik bij de volgende 1.5 portie extra koken.

Ik kan me zomaar voorstellen dat als je een kleine eter bent je niet door hebt dat datgene wat jij serveert niet voor iedereen genoeg is.

(idem met grote eter en veel te veel)

maureen

maureen

25-04-2016 om 13:22

Jee leuk toch

Super leuk toch juist om het elders eens heel anders te ervaren dan je zelf gewend bent. Ik snap niet waarom op anders gelijk ongastvrij wordt gestempeld. Iedereen heeft andere ideeën over voeding.
Als gebruiken ver van je eigen smaak liggen ga je niet snel terug. Maar een keer ervaren hoe een ander het doet kan toch geen probleem zijn? En daar iets bizar in noemen maakt je een gelukkig mens, dan heb je weinig meegemaakt.

Thuis nog even een boterham nemen bij niet gestilde honger, wat is daar mis mee?

Leuk

dat het zo geslaagd was. Zelden zoveel tegenstrijdige adviezen in een draad gezien, daar ben je uiteindelijk weinig mee opgeschoten Wel grappig al die uiteenlopende reacties. En ondanks mijn advies tot matiging hebben we hier na de laatste verjaardag nog vier dagen kunnen eten van het opgediende verjaardagsvoer.

Dat van die aparte kipdelen voor dames en heren vind ik wel heel apart. Dat dat nog voorkomt,zulke negentiende eeuwse aannames

Half a twin

Half a twin

25-04-2016 om 14:44

Hanne dat van die 2 kanten is waar

Maar zeker bij vrienden die je te eten vraagt, ken je elkaar wat langer en heb je wellicht een indruk van wel of niet grote eter. Als dat betreffende stel hier komt haal ik lang niet zoveel als wanneer een ander stel hier komt voor een etentje of gezellig avondje.
Zelf zit ik altijd het liefst aan de veilige kant. Zelfgemaakte vissalade voor bij de stokbroodjes maar ook nog wat eiersalade uit de winkel achter de hand. Een punt brie van de deliwinkel en een verpakte camembert achter de hand. Dat ik geen nee allles op hoef te verkopen.

Die 19e eeuwse aannames verbaasde mij toen ook heel erg. Als ik nu daarheen ga ben ik voorbereid, heb ik al een bodempje gelegd zeg maar.

Moeder

Moeder

25-04-2016 om 15:13

Bizar

Dat is pas echt bizar. Op grond van een woord iemand wegzetten als een gelukkig mens die weinig heeft meegemaakt. Veel dommer heb ik het nog niet gehoord.

Grote en kleine eters....

Ik ben ook het type van liever te veel dan te weinig, en bij mij komen gasten echt nooit iets te kort volgens mij. Ik ben zelf ook niet echt een kinderachtige eter...

Toch had ik laatst zelf ook een verbazingwekkende ervaring met een aantal gasten..,,gezin, 3 pubers, kwamen eten. We kennen ze best goed, van school nog, van vroeger, , en hadden wel eens geborreld en zo, maar nooit echt bij elkaar aan tafel gezeten. Maar ergens in de voorjaarsvakantiev ontstond er een spontaan boreel / eet-plan. Ouders kwamen tegen half 5 op de borrel, kinderen ( ze wonen in t zelfde dorp) zouden tegen 7 uur aanschuiven voor het eten.

(Overigens...hele familie is hyper-tenger gebouwd, je blaast ze stuk voor stuk zo omver. Allemaal meisjes ook nog, de kinderen)

Ik had hachee gemaakt. Met Margjes rode kool en heerlijk luchtige aardappelpuree. Minimaal 3 keer zoveel,als ik voor mijn eigen 5 persoons (puber) gezin zou koken. Misschien wel 4 keer zo veel ( helemaal niet erg, hachee overhouden..,)

Nou ja, jullie voelen hem al komen.....alles ging schoon op. Tot op de bodem. Alle pannen. Ik geloof echt niet dat er te weinig eten was ( en het was ook echt heel, heel lekker...dat scheelt ook natuurlijk) maar ik heb echt met open mond zitten toekijken hoe al dat eten in gestaag tempo verdween. Ik kon het bijna niet geloven.

Na die avond kan ik me levendig voorstellen dat je er soms vreselijk naast kunt zitten met je ideeën wat genoeg is, of te veel of te weinig.

Ingrid

Hanne.

Hanne.

25-04-2016 om 16:09

19e eeuw

De aanname dat vrouwen minder eten dan mannen zo expliciet maken vind ik inderdaad ook bijzonder.

Maar dat geldt bij mij wel voor meer aannames (aparte tafel met 'kindereten'; zie mijn dochter regelmatig verlekkerd kijken naar het 'volwassen eten' terwijl het moet doen met friet met appelmoes oid).

En met het schaamrood op mijn kaken moet ik toegeven dat ik zelf soms ook mis ga. Toevallig 2 weken achter elkaar lasagne gegeten. De eerste week was de schaal maar half leeg gegaan. De 2e week ging de schaal met 1 eter minder helemaal leeg. Gelukkig heb ik dan wel de flexibiliteit om spontaan een toetje te verzinnen zodat niemand met een nog niet helemaal gevulde buik van tafel gaat.

bieb63

bieb63

25-04-2016 om 16:58

alles opeten

is ook een rare gewoonte. Én iets wat niet alles zegt over de verzadigdheid en/of genoeg van de gast.
Uiteraard heb je grotere en kleinere eters. Máár er zijn ook zat mensen die van huis uit meegekregen hebben alles schoon op te eten, pannen moeten leeg (en of dat nou zo'n goede gewoonte is....). En dan ben je als gastvrouw 'bang' dat het niet genoeg was. Nou, dat is meestal niet waar.
Dat van die kippenpoten versus drumsticks vind ik persoonlijk ook héél vreemd.
Wat ik doe als ik avondeters krijg is een voorgerecht dat een normale portie is (er komt nog meer.... 't is een voorgerecht, geen maagvullend verhaal), dan een vlees of vis of ovenschotel gerecht maken dat ruim voldoende is (gangbaar en dan ietsje meer) voor het aantal personen. Dan bijgerechten (groente/sla/aardappelvarianten/rijst of weet ik wat) ruim, zodat iedereen zich naar eigen inzicht kan vullen. Een toetje redelijk bescheiden, je hebt al gegeten....., het is voor het lekkere.

Half a twin

Half a twin

25-04-2016 om 17:02

Kindereten

Dat andere volwassenen bedenken wat mijn kinderen lekker vinden kan hilarische effecten geven inderdaad.
Onze dochter moest als bijna 3 jarige eens mee naar een feestje in een restaurant. Zij bleek het enige kind te zijn op dat feest. Na het eten zou ze door mijn ouders opgehaald worden, zodat wij allebei bij de feestavond konden blijven. Bij het bestellen van het diner hadden de gastheer en vrouw voor ons kind kip, patat en appelmoes besteld, zonder overleg met ons. Dochter at geen hap als er appelmoes op haar bord lag dus ik even in overleg met de ceremoniemeester en een kok of dochter dan ipv de appelmoes erwtjes of boontjes kon krijgen op haar bord. Dat kon, ik blij, dan hoefden opa en oma alleen maar kind in bed te leggen en hadden ze er verder geen kind aan.
Was de ober/eigenaar van het restaurant toch even gaan overleggen met de feestvarkens en die hadden weer, zonder overleg, beslist dat appelmoes toch lekkerder was voor een peuter.
Het drievaksbordje kwam met appelmoes en dochter at geen hap, ze vond en vindt appelmoes zo vies dat ze zelfs de friet die er naast gelegen heeft niet opat.
Uiteindelijk heeft ze bij opa en oma nog brood gegeten voor ze in bed ging. Appelmoes! Het, dat eet ik echt niet ding van mijn kinderen. Liever spruitjes dan appelmoes en toch denken allerlei mensen nog steeds dat ALLE kinderen appelmoes lekker vinden.

Ook mijn kinderen kijken regelmatig verlekkerd naar wat de volwassenen eten als ze zelf "getrakteerd" worden op knakworstjes, omdat spareribs toch niets is voor kinderen.

Apart eten voor kinderen

Heeft mijn schoonzus - altijd weer de kouwe kant - volgehouden tot de kinderen een jaar of 14 waren, dan werd er friet gehaald, of er stond een pan tortellini met geraspte kaas op het kids only picknicktafeltje. Dat is alweer een tijdje geleden en in mijn herinnering deed ik er zelf niet aan. Ik vond het wat overdreven, wilde niet toegeven aan kieskeurig gemiesmuis.

Vorige week had ik sinds lange tijd weer eens een wat jonger verjaardagsgastje. En die presteerde het om alleen de frambozen van mijn goddelijke zelfgebakken zelfgebakken witte chocolade cheese cake op te eten. Tot aan twee keer toe, en nou niet dat ie een bescheiden stukje pakte.

Toen stond me ineens wel weer voor helder voor de geest dat ik ooit de jongste lichting wel voorzag van een aparte tafel met plakken hotelcake, een spuitbus slagroom,een bak m&m's, vruchtenhagel en een bakje jam. En ook waarom.

Angela67

Angela67

25-04-2016 om 17:11

half a twin

ik vind wel dat je je aanstelt hoor, het gemiddelde kind vindt dit wel ok dus wat is er mis met uitgaan van het gemiddelde?
Een kind dat eten vies vindt, dat vind ik nou weer overdreven. Vies bestaat niet, hoogstens minder lekker dan je dacht.
dus dat je je dit op 'hoge poten' als fout voorbeeld geeft vind ik beetje overtrokken . . .
gr Angela

Ingridt (ot)

Wat een waaghals ben jij, een hele bups gasten met hachee te voeren. Bleven ze daarna nog lang hangen?

Want ik herinner me ineens weer de pakjesavond toen ik voor een gezelschap van 12 personen de witte bonensoep van voormalige OOLcoryfee Emma B. heb gemaakt. Om nooit te vergeten. Het begrip heerlijk avondje kreeg een hele andere dimensie.

Het is maar goed dat een mens geen olfactorisch geheugen heeft.

Hanne.

Hanne.

25-04-2016 om 17:25

Ha appelmoes

Waarom zou een kind eten niet vies kunnen vinden. Als het 30 dingen vies vindt wordt het raar maar 1 of 2 dingen? Ik lust vrijwel alles, maar er zijn toch een paar producten die ik echt niet weg krijg.

En op zich is er niets mis met uitgaan van het gemiddelde. Behalve dat je daar de plank soms heel erg mee mis slaat.

Bijvoorbeeld als je er vanuit gaat dat de gemiddelde vrouw minder eet dan de gemiddelde man en dus genoeg heeft aan een drumstick terwijl de man een kippenpoot krijgt.

Of als je er vanuit gaat dat de enige peuter in het gezelschap een gemiddeld kind is en liever iets bestelt wat de gemiddelde peuter lekker vindt dan even vraagt wat dat ene kind (niet)lust.

Hanne.

Hanne.

25-04-2016 om 17:30

Ha appelmoes (2)

Zie dat de titel van mijn vorige bericht wat raar is, had eerst iets over appelmoes geschreven maar dat toch weer weg gehaald

Maar wie A zegt moet ook B zeggen dus:

Appelmoes is dus precies het gene waar mijn kinderen ook van gruwden. Net als dat ze niet dol zijn op kroketten. Op zich geen probleem want er is zelden een gelegenheid waar de appelmoes al over je eten geserveerd wordt en de kroket kan je laten liggen.

Maar het is best zuur als er, uitgaande van het gemiddelde, voor de kinderen patat met appelmoes en een kroket wordt geserveerd terwijl de volwassenen lekker genieten van de biefstuk of de beenham of de curry of de hartige taart of de .... maakt eigenlijk niet uit. Volgens mijn kinderen is alles beter dan appelmoes/kroket.

En gezien de verkoop in de supermarkt is de gemiddelde volwassene ook dol op patat met een kroket. Of kopen die het allemaal voor de kinderen?

Moni

Moni

25-04-2016 om 18:20

Ik snap half-a-twin wel

Als er maar één jong kind is, moet je toch kunnen overleggen.
Mijn oudste lustte op die leeftijd ook geen appelmoes. En ook geen appeltaart. Geen aanstellerij dus maar echt weerzin van gekookte appel. Rauwe appel lustte ze wel.
Mijn kinderen moeten van mij van alles proberen maar juist met gekookte appel snap ik dat de weerstand echt vanuit de tenen komt.

Mijn kinderen gaan van jongs af aan liever naar het buffet van de volwassenen dan naar de kipnuggets/frites voor de kinderen. Niet dat ze die niet lusten maar het volwassen eten vinden ze veel lekkerder.
Wel jammer voor de restaurants die flinke korting gaven voor kinderen (want die krijgen het kinderbuffet...)

Oja, kroket. Toen mijn oudste die voor het eerst kreeg, zei ze: wat is dat voor vieze smurrie? Ik geloof dat ze toen een jaar of 8 was. Wij aten of bestelden zelf nooit kroket. Voor haar was het toen nieuw. Kindermenu's kochten we ook nooit. Dan liever één gerecht voor beide kinderen samen.
Frites en nuggets eten ze maar lekker bij de Mac. Daar hoort dat spul.

Verder lusten mijn kinderen alle P's graag hoor. Dat is het probleem niet.

Vesper Lynd

Vesper Lynd

25-04-2016 om 18:57

Appelmoes

Ik ben 40+ en lust nog steeds geen appelmoes, nooit gedaan ook.

Magalí

Magalí

25-04-2016 om 19:30

Kenfan off topic

De mens heeft wél een olfactorisch geheugen hoor. Ik zou zelf ook geen hachee of bonengerecht serveren geloof ik, haha!

Elfje65

Elfje65

25-04-2016 om 19:40

Grappig

Is er een gemiddeld kind? Je spreekt toch ook niet van de gemiddelde vrouw. Jongste zoon heeft ook nooit appelmoes gelust, maar doet een moord voor appeltaart.

Half a twin

Half a twin

25-04-2016 om 20:53

Lotgenoten contact fijn!

Mijn kinderen zijn dus niet de enige rare kinderen er zijn hier meer moeders van appelmoeshaters.
Hier is het niet het gekookte dat vervelend is maar de gemalen substantie. Slurpfruitjes of knijpfruit gaat er hier ook niet in.

Moni

Moni

25-04-2016 om 21:11

Hier is het goed gekomen met de appel

Oudste is nu 18 en lust appelmoes en appeltaart.

De rauwe tomaat is nooit goed gekomen.
Maar goed ook. Ze is laatst getest op allergieën en daar kwam o.a. tomaat uit. Toch fijn als je kind iets echt niet lust wat niet goed voor haar blijkt te zijn.
Jammer dat ze wel graag pindakaas at, terwijl ze daar niet tegen blijkt te kunnen. Sinds ze dat niet meer eet, heeft ze duidelijk minder eczeem.

bieb63

bieb63

25-04-2016 om 22:04

Nou Angela

Zo simpel zit het niet. Dat iemand écht overal moeilijk over doet is misschien een punt (alhoewel er echt mensen zijn die weinig door hun keel kunnen krijgen), maar dat iemand (kind of volwassene) bepaalde dingen echt niet lust, vies vindt voor mijn part, dat kan ook zonder dat je een zeur bent. Ikzelf lust veel, heel veel, maar er zijn 2 dingen die ik ECHT niet door m'n keel krijg en dat is geiten/schapenkaas en lever. Sorry, maar dat vind ik dus echt zo ontzettend vies. Dan kan hè... Ook een tompoes hoef je me niet voor te schotelen. Alhoewel ik dat met veel tegenzin uiteindelijk nog wel naar binnen kan werken, maar met zéér veel tegenzin. De combinatie bakkersroom en vette bladerdeeg, sorry, mn maag gaat op slot, ik vind het onaangenaam (en een moorkop vind ik heerlijk...).
Nu mijn dochter (inmiddels ruim puber). Als klein kind was ze al dol op olijven, zeer oude kaas, blauwschimmelkaas, radijs, ook spruitjes vond ze geen probleem. Niet echt kindereten, maar voor háár smaak was het lekker. Natuurlijk lustte ze ook heel veel wél kinderproef spul en gewone dingen. Maar ondanks haar voorkeur voor oude en pittige kaas, GRUWELDE ze van gesmolten (jonge, flauwe) kaas op een pizza o.i.d. Tot kokhalzen toe. Tja, dat kan, ik begrijp het. En zo kunnen er ook kinderen zijn die een appel prima vinden, maar een papje mierzoete appelmoes vies vinden en geenszins het knapperige fris zure appeltje hieruit herkennen. Geef ze eens ongelijk....

Angela67

Angela67

25-04-2016 om 22:22

het kind

kreeg drie dingen. Dingen die een gemiddeld kind meestal wel ok vindt of misschien zelfs lekker.
En dan een hele posting vol schrijven hoe erg het is dat het kind nog een boterham nodig had bij opa en oma. Dat los je toch op de avond zelf op? of als je niet weet hoe het geregeld is dan zoek je dat toch van te voren uit?
gr Angela
ps en nee eten is nooit vies, poep is vies

Hanne.

Hanne.

25-04-2016 om 23:09

Post lezen

Volgens mij was dat ook geprobeerd. Er was een alternatief geregeld. En dat werd teruggedraaid.

En als we 60 post's nodig hebben om te bedenken wat we onze gasten om 3 uur 's middags voorzetten, en te praten over gelegenheden waar je te veel of te weinug geserveerd kreeg etc mag er ook wel 1 post over een peuter die iets geserveerd kreeg wat deze echt niet lustte.

bieb63

bieb63

26-04-2016 om 21:26

dat dus

"Dochter at geen hap als er appelmoes op haar bord lag dus ik even in overleg met de ceremoniemeester en een kok of dochter dan ipv de appelmoes erwtjes of boontjes kon krijgen op haar bord. Dat kon, ik blij, dan hoefden opa en oma alleen maar kind in bed te leggen en hadden ze er verder geen kind aan.
Was de ober/eigenaar van het restaurant toch even gaan overleggen met de feestvarkens en die hadden weer, zonder overleg, beslist dat appelmoes toch lekkerder was voor een peuter."
Waarom móet een kind appelmoes eten (c.q. lekker vinden)? en mag het geen boontjes/erwtjes. Restauranthouder wilde dat dus regelen, maar de feestvarkens (niet de ouders) vinden dan dat dat niet moet, want appelmoes is lekkerder voor een peuter.
Belachelijk.

40er

40er

27-04-2016 om 16:38

over appelmoes

Idd, waarom moet een kind appelmoes? Krijgt die van mij alleen bij stamppot wortelen, (hij lust niet graag warme groente) dan eet hij het op.
Om in dezelfde categorie te blijven, vriendin van mij lust alles, als er maar mayo bij zit......
(Spruitjes, bami, noem maar op.....)

Reageer op dit bericht

Op dit topic is al langer dan 4 weken niet gereageerd, daarom is het reageerveld verborgen. Je kan ook een nieuw topic starten.