Huis, Tuin en Keuken Huis, Tuin en Keuken

Huis, Tuin en Keuken

Wateroverlast - tegels uit de tuin?


El Balconia

El Balconia

05-06-2016 om 15:23

toch wel Nur

Namelijk ruimte en een vorm van privacy die ik nu niet meer heb. Ik zit hoog op een open balkon, de zon is er al om 1 uur vanaf. Mijn balkon is 5 mtr breed, aan twee eindes 80 cm en een rond stuk in het midden is 1.80mtr. Dat wordt met gezelschap redelijk achter elkaar eten.
Ik begrijp niet zo goed wat er mis is van genieten in je eigen ruimte en smaak en waarom dat per se de ruimte moet zijn die een ander waardeert.
Ik gun iedereen zijn genot in zijn eigen tuin. Waarom dat mij met voorheen een tegeltuin wordt "afgenomen" begrijp ik werkelijk niet.

Enfin, ik vind het een onplezierige kant opgaan dus ik trek me terug. Bromvlieg succes met ontwateren.

Wilgenkatje-

Wilgenkatje-

05-06-2016 om 16:00 Topicstarter

Grasbeton

Dus bestrating met ruimte voor het water. Is dat een idee voor de kleituinierders?

El balconia - de ene flat is de andere niet. Wij hier hadden je een ruimer balkon toegedacht

De gedachte dat iedereen due niet zo van tuinieren houdt maar voor een flat moet kiezen - tuurlijk niet. Al was het maar vanwege het gegeven dat je met een grondgebonden woning minder buren en en vaak meer praktische ruimte hebt.
Als je niet van tuinieren houdt, is het de kunst de juiste beplanting te kiezen. Niet al te snel groeiende struiken bijvoorbeeld. Geen gras, dat moet in het groeiseizoen nogal eens gemaaid worden ( tenzij je van wildgroeiend gras houdt, maar dat ziet er in een tuintje al gauw heel anders uit dan een ruig bloeiende berm langs een landelijk weggetje.

Bomen worden door buren vaak vervelend gevonden. Dus als je ze hebt - tijdig snoeien. Bejaarde buren die de tuin niet meer aan kunnen - misschien eens contact leggen met hen of anders met hun kinderen. Een wingerd en een hedera groeien inderdaad enorm, zo zijn er nog wel een paar, daar moet je met beleid over heersen.

Een hekel aan insecten - tuurlijk, dat kan, maar ze zijn onmisbaar onderdeel van het leven. Ik zie bij allerlei winkels tegenwoordig ' insectenhotels' te koop, mooie aanvulling op te gladde tuinen.

Tegel

Tegel

05-06-2016 om 17:08

Heerlijk

Wij hebben pas onze tuin betegeld. Hup, alle gras er uit en zo'n 80m2 tegels erin. Heerlijk! We hebben nog wel borders van ongeveer 30m2 en dat vind ik al meer dan genoeg.
Wel gezorgd voor een goede afwatering natuurlijk. Ik heb geen groene vingers en man kreunde en steunde steeds meer bij het bijhouden van de tuin. Nu gaan we als het maar even mooi weer is lekker buiten zitten met een goed glas wijn.

Ginny Twijfelvuur

Ginny Twijfelvuur

05-06-2016 om 17:25

Das vervelend El Balconia

Maar wij kunnen er niks aan doen dat jouw balkon op de verkeerde windstreek ligt.

Ik merk enkel en alleen op dat jij zoveel overlast ervaart van andermans tuin dat ik me niet anders kan voorstellen dan dat een balkon dan een zegen voor je moet zijn.

Wilgenroosje

Wilgenroosje

05-06-2016 om 18:28

Onaardig

Wat onaardig zeg. Als je tuin niet zo groot is en bij je buren staan een paar conniferen van tig meter hoog, waardoor je geen zonnestraaltje meer te zien krijgt, is dat toch gewoon irritant? En als je mooie planten hebt staan die het niet overleven doordat de snelgroeiende wingerd van de buren eromheen slingert kan ik me voorstellen dat je daar niet heel gelukkig van wordt.

Kijk, bij de "Rijdende rechter" zie je soms dingen waarvan je denkt: "Waar gaat dit over?" Maar soms is de overlast gewoon wel groot. En zeker als de buren dan niet genegen zijn daar op wat voor manier dan ook rekening mee te houden en weigeren er iets aan te doen. Dat zegt trouwens meer over de buren dan over degene die klaagt dat hij iedere 2 weken zijn dakgoot moet leeghalen, omdat er anders verstopping ontstaat door de dennennaalden. Ik denk dat er maar weinig mensen zijn die tweewekelijks op de ladder klimmen met een grote glimlach op hun gezicht en vervolgens een bloemetje naar de buren brengen om ze te bedanken voor die verstopte goten.

Soms is een tuin gewoon te klein om eikenbomen, sparren enzo te planten. Ben blij dat we hier met alle buren lekkere groene tuinen hebben zonder dat we elkaar overlast bezorgen, maar dat je overlast kan hebben van de tuin van je buren geloof ik best.

El Balconia

El Balconia

05-06-2016 om 19:32

Ginny

Dat leek je te zeggen, maar dat zei je niet.
Maakt niet uit verder, ik heb alleen niet zo'n goddelijk balkon als men scheen te denken, al ben ik wel blij met mijn stukje buiten op hoogte.

Alicia

Alicia

05-06-2016 om 19:48

Floor

'In een ander draadje kwam het ook al naar voren, wat een vreselijk corvee een tuin toch is. Neem dan geen tuin! Er zijn heel veel mensen die heel graag een tuin zouden hebben, maar er geen kunnen krijgen.'

1. ik bepaal zelf wel wat ik met mijn tuin doe. Als ik 'm wil betegelen voor de kinderen, dan heb ik daar echt jouw goedkeuring niet voor nodig.
2. een tuin 'krijgen'? Die koop ik, samen met mijn huis. Of wil je nu beweren dat ik dankbaar moet zijn, of mijn tuin moet openstellen voor zielige arme sloebers die geen tuin hebben?

Kaaskopje

Kaaskopje

05-06-2016 om 20:38

Balkon

El Balconia, zo zielig klein is je balkon toch niet? 5 meter breed en op het diepste stuk 1.80 m. vind ik heel acceptabel. Op het middenstuk kun je prima aan een tafel eten, lijkt mij. Wat minder is, is de ligging. Dat hadden wij vroeger ook zo en dat vond ik niet fijn.

40er

40er

05-06-2016 om 20:46

hier

Een grote tuin, weinig betegeld in verhouding. Verschillende tuinen eigenlijk, vijver (met vlonder en zitje) insecten tuin, met picknick bank. Ik vind het geweldig om te zien hoe die insecten onze tuin weten te vinden! Veel vogels, bonte specht, groenling, musjes, meesjes. Die vinden de vijver ook fijn, kunnen ze badderen in de waterval. Ik denk dat voor de gemiddelde tuinier onze tuin pure horror is . Maar ik heb er vandaag heerlijk gezeten, boekje lezen.....

El Balconia

El Balconia

05-06-2016 om 20:52

Kaaskopje

Oke, laatste keer, het is mijn draadje niet: links en rechts een meter breed van 80 cm diepte inclusief een goot van 10 cm. Is 70 cm om te zitten.
De 3 meter breedte die ruimer is start dus op 70 cm loopt in een bocht naar 1.80 inclusief 10 cm goot dus eigenlijk 1.70 (dat is dus 1 punt dat die diepte heeft) en weer terug naar 70 cm.
Met een gezin daar eten kan dus niet of je moet het fijn vinden om je tafel klem te zetten, door de spijlen te steken en/of onder de tafel door te kruipen. Ik in mijn eentje kan uiteraard met een bord op schoot prima op balkon eten als ik dat zou willen. Of met een klein tafeltje. Met meerdere mensen is dat niet mogelijk.

En ik vind die ruimte helemaal niet zo zielig, alleen gaf ik aan dat het dus niet om een balkon van grote vierkante/langwerpige afmetingen ging waar je met je gezin buiten zou kunnen eten én sloeg ik licht achterover van het feit dat ik een betegelde tuin niet mooi, prettig mocht vinden en al helemaal dat ik dan geen tuin had moeten nemen want al die zielige enz.

Ginny Twijfelvuur

Ginny Twijfelvuur

05-06-2016 om 22:40

Oh El balconia

Je leest wat vreemd.
Je mag een betegelde tuin echt helemaal prima prettig vinden, smaken verschillen nu eenmaal.

Maar als je dan aangeeft dat je buren dat eigenlijk ook moeten doen omdat je anders zo'n last hebt van beestjes en overhangende planten, dan ga je het niet winnen in een gemiddelde woonwijk.

Mogen we het zelf weten of juist niet?

De vraag is of we zelf mogen bepalen hoe we onze tuin inrichten, of dat er van overheidswege een regel moet komen hoeveel procent van je tuin maar betegeld mag zijn om te voorkomen dat de waterhuishouding uit de hand loopt bij hoosbuien.
Eerst waren we bang voor de zee, er zijn dijken gebouwd daarvoor.
Toen waren het de rivieren die voor overlast konden zorgen, en werd er "Ruimte voor de rivier" gemaakt, met uiterwaarden en hogere dijken. Daar was ook de nodige weerstand tegen.
Nu is het tijd om te bedenken wat we met overvloedig regenwater moeten doen voor we onderlopen. Een oplossing is dus: tuinen niet betegelen.
Of een tegel gebruiken die voldoende doorlaat.

Leuke tuin

Wij hebben een hele leuke tuin, althans dat vind ik zelf. Het is een tuin met allemaal vaste planten, waarvan er zich veel via zaad verspreiden.

Het nadeel aan mijn "leuke tuin" is dat ik de zaadjes natuurlijk niet binnen de tuingrenzen kan houden. Daar zit misschien ook wel een deel van de discussie in. Mijn "leuke tuin" veroorzaakt overlast voor anderen, voorzover deze dat als overlast zien natuurlijk. Insecten komen via de buurtuinen overvliegen, onze hazelaar zorgt voor (misschien ongewenste) schaduw, zaad van onze planten ontkiemt ook bij de buren.

Een tegeltuin veroorzaakt geen overlast voor de buren. Tenzij de afwatering niet goed geregeld is en jouw tuin overstroomt natuurlijk. Je kunt het mooi vinden of niet, maar je hebt er als buur geen last van.

Het blijft volgens mij lastig, met elkaar wonen op een postzegel...

Wel last...

Onze buren hebben echt hele nare waterproblemen (kruipruimte steeds onder water, daardoor problemen met verwarming, en vochtprobleem met vloer en muren) sinds hun buren ( niet wij, maar aan de andere kant) vorig jaar hun complete (grote) tuin hebben betegeld.
Eerlijk gezegd vind ik dat qua overlast een stuk serieuzer dan schaduw hebben van een boom, kabaal van een paar eksters, of wat vaker moeten vegen door vallende bloesem oid....

Ingrid

Theekopje

Theekopje

06-06-2016 om 15:21

Wel last

Tegels geven meer hitte. Niet alleen in jouw tuin, maar ook in de omgeving. 10% minder stenen leidt tot 0,6 graden lagere temperatuur in de stad volgens https://www.nudge.nl/blog/2014/06/30/haal-die-tegels-uit-je-tuin/

Daarnaast zoals al gezegd de afwatering. We krijgen de komende jaren steeds vaker te maken met heftige buien. In korte tijd veel water dus. De gemeente kan dat niet allemaal oplossen als aan de andere kant iedereen z'n tuin vrolijk blijft betegelen.

Paving over paradise

Wat anderen ook al zeggen, die compleet dichtbestrate tuinen geven overlast voor de omgeving. Natuurlijk komt de tegelpolitie je niet beboeten, maar het zou wel fijn zijn als mensen iets verder denken dan hun eigen terras.

skik

tijd voor een campagne

Bestaat Postbus 51 nog? Misschien wordt het eens tijd voor een campagne tegen de tegeltuin. Want hier in dit draadje weet iedereen wel dat tegels hitte- en wateroverlast kunnen geven, maar ik heb niet de indruk dat dat inzicht breed is doorgedrongen.

En misschien een serie groenere tuinmakeoverprogramma's? Met die Lodewijk die nu heeft opgezegd bij het programma waar hij eerst zat. Dat heb ik niet zo vaak gezien (vandaar dat ik de naam dus ook niet weet), maar de man steeg erg in mijn achting toen ik een interview met hem las (een hele tijd geleden al trouwens) waarin hij ervoor pleit om van de tuin geen verlengde van je woonkamer te maken. Hè hè, dacht ik toen, dat zal eens tijd worden. Maar goed, hij lijkt een roepende in de woestijn, want het is op veel plekken tegels, loungesets en potten wat de klok slaat.

Wetgeving lijkt me dan weer een stap of wat te ver. Nog daargelaten dat handhaven een hele toer gaat worden.

Groeten,

Temet

Verlengde woonkamer

Nou inderdaad. Kijk maar eens bij een Intratuin. De afdeling planten wordt kleiner maar voor je tuin kan je complete bankstellen kopen, schemerlampen, spiegels en schilderijen, tapijtjes, kasten en keukens, parasols of hele overkappingen tegen de zon, terrasverwarmers tegen de kou en partytenten met zijwanden tegen de wind. Blijf dan gewoon binnen zitten.

skik

vlinder72

vlinder72

06-06-2016 om 22:09

wist ik niet

Ik wist dat dus niet. Wij hebben ook niet alles betegeld maar ik zie om mij heen bijna iedereen die verhuist naar een nieuwbouwwoning een tegeltuin aanleggen met wat potten en een randhe zandvoor de schutting.

Ik vind dat niet mooi maar vrijwel iedereen vi n dt dat praktisch en het geeft veel ruimte. Ik zal eens een keer het waterprobleem noemen.

Bij een hoosbui staat onze straat wel eens blank maar dat komt niet door de tuinen of wijk want wij hebben hier bomen zat (en tuinen vol bomen en gras) maar door de bomen raken de putten snel verstopt. Wij staan bij een hoosbui nog al eens zo'n put leeg te scheppen. Ik dacht dus dat het probleem was. Gebrekkig onderhoud door de gemeente.

Ginny Twijfelvuur

Ginny Twijfelvuur

06-06-2016 om 22:14

Nee voorlichting

Das veel beter. Veel mensen weten gewoon niet hoe belangrijk groen werkelijk is. Dat wordt veel te weinig uitgedragen.
Fijn draadje dus, dit....

Wilgenkatje-

Wilgenkatje-

06-06-2016 om 22:56 Topicstarter

Haha skik

' blijf dan binnen zitten!'

Ik ken mensen die graag in de kerstvakantie buiten zitten met een hele rits elementen die je net opnoemt. Er staat dan een heel groot huis in z'n eentje kerstfeest te vieren :p

Mensen vinden het nu kennelijk geweldig om hun huis uit te breiden met een glad buitenleven. In onze wijk zie ik steeds meer overkappingen verrijzen, hele bouwwerken. In plaats dat ze een gezellige boom de ruimte gunnen wat schaduw te bieden. Of een aardig prieeltje. Het is allemaal groot en vierkant en massief. Nou ja, sedum dak erop dan?

Li

Li

06-06-2016 om 23:28

Buiten zitten

Je kan best buiten zitten met je winterjas aan. En als het regent, zit je binnen en kijk je door het (open) raam. Buiten eten hoeft ook niet, je gooit de tuindeur open en hebt meteen schaduw (van het huis dat om je heen zit). Zo beleef ik ongeveer het tuinleven in onze wildernis.

Eigenlijk voel ik me te gast in een dramatisch schouwspel van leven, dood, seks en geboorte, eten en gegeten worden. Misschien ben ik wel te poëtisch voor een tegeltuin.

Iedereen blij

Bromvlieg, ik ging eens even kijken naar sedum om te kijken of dat op het dak van onze schuur kan, maar het ook gewoon op de grond te kunnen. Onkruid schijnt er niet doorheen te komen, het laat water door, je hoeft het niet te maaien, het is toch groen en vlinders zijn er dol op. Ideaal voor zowel mensen die niet van tuinonderhoud houden en voor groenliefhebbers.

http://www.simpelsedum.nl/Simpelsedum/onderbeplanting.html
http://www.sedumshop.com/Sedum-mat

skik

40er

40er

07-06-2016 om 07:57

en niet alleen

Wateroverlast kunnen verminderen. Ik las hier ook een paar keer, ik hou niet van insecten. Maar als er geen bijen meer zijn dan word het eten ook veel schaarser. Je krijgt bv geen appels...
Dat is natuurlijk ook niet wenselijk hè. Dus lekker wat planten erin, liefst iets waar insecten op af komen.

Alicia

Alicia

07-06-2016 om 08:11

40er

als ik bijen in mijn tuin heb, levert dat echt niets op voor de appelboomgaarden hoor. Die zitten niet op 'vliegafstand' van mijn tuin.

Kaaskopje

Kaaskopje

07-06-2016 om 09:15

Insecten

Over insecten gesproken.... we blijken een wespennest naast de voordeur te hebben, brrr. Ik ben nu in afwachting van de bestrijdingsdienst. Het was gistermiddag een komen en gaan vanuit het gat in de muur. Dus we gebruiken tijdelijk alleen de achterdeur. De honden snappen er niets van. Die deur is toch niet voor ons?? (De voordeur is logischer in gebruik.)

El balconia

El balconia

07-06-2016 om 09:25

kaaskopje

Wespennest, bestrijdingsdienst? Neee dat moet je omarmen en koesteren! Zet er wat planten bij, dan blijven ze misschien, een beetje mens houdt ervan
In alle eerlijkheid: sterkte, ik weet wat het is!

Alicia

Die bijen schijnen een behoorlijke vliegafstand te hebben, dat gaat kilometers ver (maar goed, ik weet niet hoe ver die appelboomgaarden liggen).

In mijn tuin wemelt het ook van de insecten, waaronder veel bijen. Er zijn veel bijen bij ons in de buurt- verschillende soorten ook- , wat denk ik ook samenhangt met de nabijgelegen volkstuincomplexen (waarvan er 1 "Het Bijenpark" heet). En verder vliegt er nog van alles rond. Slakken bestrijd ik, de rest vind ik prima (behalve die blauw-zwarte knaagkevertjes die mijn muntplanten opvreten, die haal ik weg als ik ze zie).

kortom, het zoemt dat het een aard heeft, en van mij mag het. Maar mijn kinderen vinden het maar eng, hun ideale tuin is vermoedelijk een gladgeschoren grasveldje met een paar tulpen langs de rand

Groeten,

Temet

Kaaskopje

Kaaskopje

07-06-2016 om 10:14

El Balconia

Als ik een hele grote tuin had gehad en zo'n nest had achterin die tuin gezeten, dan weet ik niet of ik er last van gehad zou hebben en had willen bestrijden, nu vind ik het riskant. Binnen een straal van 2 meter spelen veel kinderen.Daarom twijfel ik ook over het plaatsen van insectenhotels. Ik vind ze leuk en nuttig, maar ik voel me ook verantwoordelijk voor die kinderen.

Ik zat me net trouwens af te vragen of jij de financiële situatie van je ex-buren kende? Je zegt dat ze te krenterig waren om er vakmensen bij te halen. Wij hebben ook buren en wij weten werkelijk niet van elkaar hoe onze financiële situatie is. Los daarvan heeft iedereen andere prioriteiten. Gistermiddag wilde de buurman vanuit onze tuin de gezamenlijke heg bovenop snoeien en zag wat takken zo her en der uitsteken. "Zal ik die ook gelijk even afknippen?" Aardig toch? Maar door zijn actie ontdekte hij opeens dat er een vogelnest in een boompje zat. Dat hadden wij nog niet gezien. Dus dat heeft hij maar even met rust gelaten. We gaan zelf met een hogere trap even kijken of er iets in gezeten heeft.

Kaaskopje

Kaaskopje

07-06-2016 om 10:16

Temet

Hun type tulpen (van de kinderen dus) is ieder jaar bij Xenos te koop volgens mij. )

Reageer op dit bericht

Op dit topic is al langer dan 4 weken niet gereageerd, daarom is het reageerveld verborgen. Je kan ook een nieuw topic starten.