Huis, Tuin en Keuken Huis, Tuin en Keuken

Huis, Tuin en Keuken

hoe lang gaat jullie keuken mee?


Bakjes van de koelkast

Ik heb al een jaar of acht een keuken van Ikea staan. Het blad ziet er niet meer uit, maar dat is door ruig gebruik. Ik ben niet iemand van de onderzetters. Volgende keer neem ik wel rvs. Die keuken is naar volle tevredenheid geplaatst door een gewone zzp'er. Ikeakeukens zijn zo gangbaar dat de meesten daar wel ervaring mee hebben.

Ik heb wel geinvesteerd in goede apparatuur. Enige bron van ergernis zijn de bakjes van de Boschkoelkast. Ik heb onderhand al zoveel deurbakken besteld dat ik er een nieuw exemplaar van had kunnen bekostigen. Helaas zijn zwarte vrijstaande koelkasten uit de mode.

Geld en moeite steken om bruikbare keuken of badkamer een eigentijds uiterlijk te geven zou niet in me opkomen.

17 jaar

Het was een hele donkere, viezige keuken toen we in ons huis kwamen wonen, dus die hebben we snel vervangen door een lichte. Maar kennelijk niet van kwaliteit, want de laatste paar jaar ging het ene na het andere stuk. Op den duur was er zoveel mis dat we maar een hele nieuwe keuken hebben gekocht. Een stuk duurder, maar hopelijk wel duurzamer, want van de 17 jaar heb ik me zeker 2 jaar lopen ergeren, maar zag ook op tegen het gedoe van een nieuwe keuken.
En gedoe was het zeker. En helemaal tevreden ben ik helaas ook niet. Ik vind het een verschrikking om keukens te kopen.
Geldt overigens ook voor meubilair en verbouwingen in huis, ik stel het uit tot het niet meer kan.

Lente

Lente

21-06-2016 om 20:36

Hier al 19 jaar oud

De keuken hebben we toen zelf nieuw laten plaatsen. Kastjes, laadjes en aanrecht zien er nog prima uit, vrij strak en modern toen en ziet er nu niet ouderwets uit. De apparatuur is deels wel vervangen. Eigenlijk is alleen de combi oven/magnetron nog origineel. Koelkast, vriezer en kookplaat zijn vervangen. De kookplaat gelukkig weer met gas.
Wij zijn er tevreden mee en hebben geen behoefte aan een nieuwe look.

Wel heb ik een wens voor als we ooit een nieuwe keuken plaatsen, die dan in een grotere ruimte zou moeten komen. Ik zou dan apart een normaal formaat oven willen en daarnaast een combi magnetron.

Ginny Twijfelvuur

Ginny Twijfelvuur

21-06-2016 om 21:13

15 jaar

Wel gaan we hem iets verplaatsen en dan komt er een nieuw blad op. Had voor mij nog niet per se gehoeven want dat vind ik nog steeds best een mooi blad. Maar het patroon is eraf en straks past het ook niet meer in de oude opstelling.

Wat vervangen is is de koelkast en de magnetronoven. En idd. de lampjes van de afzuigkap.
Her en der valt er wel eens een demperdopje uit de deurtjes, maar die duwen we dan braaf weer terug, zit er een bobbeltje in de plank van een vochtplek en is het scharniertje van een klepkast een beetje lam.

Op wat kleine gebruiksspoortjes na dus nog best oké. Dus nee Pirata vervangen gaan we hem niet.

Ik hoef niet iedere 7 jaar een nieuwe keuken. Daar vind ik die keukens veel te duur voor. En ik vind dat ook onzin. Wij hebben deze keuken met zorg uitgekozen, die mag best wel 20 jaar meegaan. En dan vind ik het tijd om nieuwe te overwegen.

Elinde

Elinde

21-06-2016 om 21:25

14 jaar

De vaatwasser en de kookplaat zijn vervangen. De magnetronoven en de afzuigkap zijn dringend aan vervanging toe. En er zit een grote witte plek in het werkblad, uitgebeten doordat zoon de chloortabletten van het zwembad op het vochtige aanrechtblad liet liggen. Op verschillende plaatsen laat het folie los. Dus ja, ik zou heel graag een nieuwe keuken willen, maar er is voorlopig nog geen budget voor.
Ik merk wel dat alle ruimten in het huis veel meer te lijden hebben onder pubers. Er verschijnen overal gaten, vlekken, scheuren in , maar niemand weet dan hoe dat komt.

Ginny Twijfelvuur

Ginny Twijfelvuur

21-06-2016 om 21:27

Ja hahaha

Niemand weet hoe dat komt....

Ginny Twijfelvuur

Ginny Twijfelvuur

21-06-2016 om 21:28

Vroeger dacht ik

Dat je geen nieuwe spullen moet kopen als je in de kleine kinderen zit. Boy was I wrong...
Juist nu met een paar pubers in huis is het hopenloos. Werkelijk alles krijgen ze kapot.

Lucerna

Lucerna

22-06-2016 om 00:26

Ruim 10 jaar

Onze Almat-keuken zit er nu ruim 10 jaar in. Naar mijn idee maakt het voor de slijtage van een keuken wel uit of je graag kookt of "eten klaarmaakt". Onze keuken wordt tamelijk intensief gebruikt, want ik hou van koken en onze kinderen helpen graag mee of koken zelf. De oven gaat 2 tot 3 keer per week aan. In die 10 jaar zitten er wel gebruikssporen op de keuken, maar hij kan zeker nog een hele tijd mee. We hebben wel vorig jaar de vaatwasser moeten vervangen, en recent de koelkast, maar dat was het wel zo'n beetje. We zitten nu een beetje rond te kijken naar een andere oven, omdat de huidige nu toch ook wel richting z'n eind gaat.
Vernieuwen omdat hij een eigentijdse look moet hebben? Nog nooit in me opgekomen...

8 jaar

onze keuken is nu acht jaar, met heel goedkope apparatuur (pelgrim ed) omdat ons budget destijds op was. We hebben afgelopen jaar de afzuigkap, koelkast en vaatwasser moeten vervangen. de vaatwasser en afzuigkap deden het simpelweg niet meer. Bij de koelkast was al veel plastic onderdelen kapot gegaan, en op een gegeven moment konden we geen melk ed meer in de deur kwijt omdat daar het bakje ook was afgebroken.
Met 4p wordt de keuken intensief gebruikt en de kwaliteit van de apparatuur was simpelweg minder goed.

De keukenkastjes zelf zijn nog prima, die kunnen nog jaren mee. het aanrechtblad heeft veel witte vlekken in het blad, er niet af te krijgen. maar dat is een ergernis voor mij, visite ziet dat nauwelijks.

Wilgenroosje

Wilgenroosje

22-06-2016 om 06:59

Apparatuur.

Onze keuken is ruim 9 jaar oud. Ziet er nog prima uit.

We hebben wel 4 jaar geleden onze kraan, 2 jaar geleden onze vaatwasser en een paar maanden geleden onze oven moeten vervangen. Vind ik wel heel snel. Was van Pelgrim. In een eerdere woning was onze keuken 16 jaar oud, zag er ook nog goed uit en daar deed alle Bosch/Siemens apparatuur het nog goed.

Terugkijkend, wegen de wat goedkopere aanschafkosten van de apparatuur in onze huidige keuken niet op tegen de levensduur van de spullen in onze oude keuken. Kan ook toeval zijn hoor. Heb geen aandelen hier of daar.

Wilgenroosje

Wilgenroosje

22-06-2016 om 07:00

Haha

Gruffalo, we hebben duidelijk dezelfde ervaringen met onze apparatuur.

16 jaar

In ons huis zat al een belachelijk dure, op maat gemaakte keuken met high-end apparatuur. De koelkast lekt inmiddels water en de groentela valt steeds uit zijn railtje maar de rest van de apparatuur doet het nog prima en de keuken is verder nog in prima conditie, geen beschadigingen. Alleen is het de meest onpraktische keuken die je kan verzinnen met nauwelijks aanrechtruimte en veel kasten waar je nou net niks aan hebt. Omdat hij voor een groot deel is opgetrokken uit RVS ziet hij er alleen na een uur poetsen eventjes mooi uit maar in het dagelijks leven is hij smoezelig. Ik snak dus naar een doodgewone maar praktische Ikea-keuken,

skik

Vesper Lynd

Vesper Lynd

22-06-2016 om 09:23

Pelgrim

Ik heb ook Pelgrim-apparatuur maar de vaatwasser en oven zijn vanaf het begin al wat gammel. Rammelende rekjes en vaatwasserladen die niet soepel lopen. Daar heb ik dus niet goed op gelet bij het keukencentrum. Ik heb wel alles opgemeten omdat ik regelmatig alle pitten tegelijk gebruik, en de oven bijna elke dag, maar ik had eigenlijk een beetje moeten 'raggen'.

Ik schat in zo'n 18 jaar?

De keuken is uitgekozen door de vorige bewoners. Niet echt mijn smaak maar op zich prima. De afwasmachine heb ik vorig jaar vervangen en heb lades moeten repareren. Ik vrees dat de koelkast erg veel energie verbruikt. Op zich wil ik er nog jaren mee doen maar wat mij wel erg irriteert is dat langzaam de bovenlaag van het aanrechtblad slijt (kunststof) en dat de folie van de kastjes los laat op de smalle kanten.

eigenlijk echt aan vervanging toe

Mijn keuken is klein, goedkoop en inmiddels echt versleten. Eigenlijk zou ik hem moeten vervangen. Maar voor onze kookbehoeften functioneert hij nog prima. En ik geef graag geld uit aan mooie dingen, maar een keuken of badkamer valt daar niet onder.

Appeltaart

Appeltaart

24-06-2016 om 08:27

Pirata: nee

Öp jouw vraag:
"En knap je die oude keuken dan tussendoor nog eens op? Ander kleurtje, ander blad?" is het antwoord: nee. Ik let erop bij dergelijke dure zaken dat ik smaakvaste spullen koop. Neutraal, zodat ik zeker weet dat ik het over 25 jaar nog mooi vindt. Ik heb een licht houten keuken, met een zwart granieten blad, niets spectaculairs dus, maar ik vind m nog steeds mooi.

Geldt ook voor andere dure uitgaven in huis , zoals vloeren, banken, badkamers, grote eettafel, stoelen.

De updates in huis zoek ik meer in de accessoires. En heel soms verf ik eens een muurtje.
Het scheelt ook dat ik van mezelf vrij smaakvast ben. Dingen die ik 30 jaar geleden mooi vond, vind ik nog steeds mooi.

Daarnaast ook altijd meer van het praktische dan van trends: toen wij de keuken gingen uitzoeken probeerde een keukenboer mij een keuken te verkopen met van die halve kastjes boven. Dat was toen blijkbaar de stijl van dat moment. Maar zo onpraktisch ! Wat moet je nou met een half kastje. Kan je net niets in kwijt. Ik had van te voren al een ontwerp gemaakt, en wist dus precies wat ik wilde. Een kastenwand tot het plafond, en de rest vrije wanden.

Laatst heeft een vriendin van me een knalblauwe keuken gekocht. Gaaf hoor, zeker, maar ik zou dat dus niet durven, omdat ik bang zou zijn dat die kleur me na een jaar of 10 de strot uit zou komen.

Pirata

Pirata

24-06-2016 om 08:36

Appeltaart

Dat heb ik ook gedaan, alleen hebben wij geen hout met zwart maar wit met zwart. Dat is vrij tijdloos. Ook geen hippe designkeuken trouwens, maar een klassieker model. Als we 'm zat zijn kunnen we de plakachterwand eenvoudig vervangen voor iets anders.
Het valt op in deze draad dat fineerlagen nogal kwetsbaar zijn. Daar zouden de keukenhandelaren eens iets op moeten verzinnen.

Vesper Lynd

Vesper Lynd

24-06-2016 om 09:22

Groen

Ik heb een groene keuken. Hij is nu drie jaar oud en ik ben er nog niet op uitgekeken. Kan natuurlijk nog gebeuren in de komende 12 jaar maar waarom zou ik? Het enige waar ik een beetje 'spijt' van heb is het kunststof aanrecht. Dat was puur een budgetkwestie, maar langer sparen kon niet aangezien de oude keuken letterlijk uit elkaar viel en sommige onderdelen gewoon niet meer schoon te krijgen waren (en ik ben daar erg makkelijk in, het was echt erg).

Puck

Puck

24-06-2016 om 16:45

Ik ben ook nog niet uitgekeken op mijn keuken

Ik snap ook niet waarom je uitgekeken zou raken op mijn keuken. We hebben hem toen met veel zorg en nadenken aangeschaft en ik vind m nog iedere dag mooi en praktisch. Stel dat ik zou verhuizen en een nieuwe keuken zou moeten kopen dan zou ik m zo weer aanschaffen. Enige is dat ik dan niet meer zou kiezen voor gas op glas maar voor inductie. Die glasplaat schoonhouden is een drama

Lente

Lente

24-06-2016 om 21:25

Wij kozen 20 jaar geleden wel blauw.

Maar wel met verstand oftewel de deurtjes van de kastje zijn blauw, de rest is neutraal. Het aanrechtblad is ook neutraal met wat blauwe details (terrazzo). Idem voor tegelwerk.
Dit met het idee dat we de deurtjes altijd konden vervangen. Tot nu toen zien wij die noodzaak niet. Ik houd gewoon van blauw.
Maar mocht de boel te koop komen staan, dan kunnen wij de keuken in een korte slag neutraal maken.

Taruh

Taruh

25-06-2016 om 00:13

al 3

weken, ik ben zo blij met mijn nieuwe keuken.

Toen ik hier 10 jaar geleden kwam wonen was de keuken al aan vervanging toe. Laadjes die uit kastjes vielen als je het deurtje er onder niet open zette ter ondersteuning.

een oven die wat duw en schopwerk nodig had om goed te sluiten. Koelkast die in de volle zon moest staan.

Een afzuigkap die aan parachutespringen deed, ik moest 'm vast houden tijdens het koken anders werd ie ook gebakken.

En Kenfan, Ikea heeft net zijn hele opbouwsysteem veranderd, dat is even wennen voor de gemiddelde keuken-zzp-er. Maar goed, zoals bij alle Ikea dingen, moet je ze eerst modificeren voor het past.

Sally MacLennane

Sally MacLennane

25-06-2016 om 09:38

ik zou best een andere kleur willen

Mijn keuken is door de vorige bewoner uitgekozen en nog niet zo oud. Het is op zich een fijne keuken, ruim en netjes en alles doet wat het moet doen. Maar als ik het voor het kiezen had, had ik toch iets heel anders gekozen. Een kras- en hittebestendig aanrecht, om te beginnen. En vooral: nieuwe frontjes die niet antracietzwart zijn, zoals nu! Mijn keuken heeft geen ramen (alleen een smal bovenlichtje) en zelfs nu de dagen lang zijn moet ik met een lamp aan werken. Al dat donkere maakt het er niet vrolijker op.

Helaas heb ik niet het geld om de boel te verbouwen en bij de woningbouwvereniging ben ik (terecht!) nog lang niet aan de beurt voor een nieuwe keuken. Ik denk er wel eens over na om de frontjes van kleur te veranderen maar heb nog niet echt concreet hierover nagedacht. Misschien is dit topic een mooie aanleiding. Dus als iemand nog goedkope ideeën heeft? (verven zal denk ik geen optie zijn op kunststof frontjes). Gewoon een lichte kleur, naturel, niet al te trendy, maar iets neutraals dat jaren meekan.

Ik heb geen inbouwapparatuur, alles staat los. De leeftijd is 4-11 jaar oud en het functioneert nog best (afkloppen!).

Ginny Twijfelvuur

Ginny Twijfelvuur

25-06-2016 om 09:54

Verven kan wel Sally

Met een primer eronder.

Sally MacLennane

Sally MacLennane

25-06-2016 om 09:58

Ginny

Ik ga het eens serieus uitzoeken. Want dat antraciet is zo ontzettend NIET mijn kleur.

Sally

Als je kastjes standaardmaten hebben kan je kijken of je de deurtjes kan vervangen door Ikea-deurtjes. Op de site van Ikea kan je kijken welke maten, kleuren en materialen er zijn en wat ze kosten. http://www.ikea.com/nl/nl/catalog/categories/departments/kitchen/23613/. Haal een keer een deurtje met scharnier en al er uit en neem die mee naar een Ikea-filiaal, kan je aan een medewerker vragen of het zo te vervangen is, misschien zitten de scharnieren wel op dezelfde plaats en is het een makkelijk klusje. Overigens zou je kunststof wel kunnen verven met de juiste primer en verf, alleen is dat best een secuur werkje met de kans dat het toch beschadigt op den duur, en zeker als het wit over zwart is wordt dat lelijk.

skik

Pirata

Pirata

25-06-2016 om 10:01

overspuiten

Je kunt het ook door een prof laten overspuiten!!

Vesper Lynd

Vesper Lynd

25-06-2016 om 10:05

Mooi

Ik heb getwijfeld over antraciet, maar niet gedaan omdat ik bang was voor een grote donkere rechthoek (ik heb een I-opstelling). Maar in een grote lichte keuken lijkt het me prachtig.

Sally MacLennane

Sally MacLennane

25-06-2016 om 10:09

Pirata en Skik

Een prof inschakelen zou het best zijn, maar budgettair onhaalbaar

Skik, ik kan eens kijken wat zoiets gaat kosten. Verven ben ik ook wat huiverig voor i.v.m. bladderen. Misschien is het overplakbaar met vinyl, realiseer ik me nu.

Sally

http://www.keukenfolie.nl/. Zal denk ik nog best prijzig zijn.

Je zou eens één deurtje zelf met plakfolie van de bouwmarkt of een website als www.kleurmijninterieur.nl kunnen proberen en kijken of het makkelijk te doen is en of het er goed uit komt te zien.

skik

Yaron

Yaron

25-06-2016 om 13:17

12 jaar

Onze keuken staat nu 12 jaar, het was voor mij liefde op het eerste gezicht bij de keukenboer en ik ben nog geen mooiere tegengekomen, het is een matwitte Noltekeuken, de handvatten zijn bijna versleten, maar door een foutje hebben we die voor alle kastjes dubbel gekregen dus die kunnen we zo vervangen. vaatwasser heeft het drie jaar geleden al begeven, na een aantal reparaties, verder ziet alles er nog mooi enDetrak uit, op de roestvrijstalen rand van het kunststof blad na, maar daar waren we voor gewaarschuwd.

Reageer op dit bericht

Op dit topic is al langer dan 4 weken niet gereageerd, daarom is het reageerveld verborgen. Je kan ook een nieuw topic starten.