Relaties Relaties

Relaties

Moeder

Moeder

29-06-2016 om 08:44

Het verschil tussen man en vrouw ;) ;)


Was...

Flanagan. Dat is hier ook een dingetje...

II krijg ega niet doordrongen van het verschil tussen lichte en donkere was

Hij wast fijne wollen truien gewoon op 40 graden of erger mee

Als hij de was ophangt rekt hij alles raar op en uit, en is het een kreukelige bende,

Als hij de was opvouwt laat ie de t shirts binnenstebuiten en stapelt onderbroeken, sokken of shirts van alle familieleden ongesorteerd door elkaar.

En legt dan altijd wel wat kledingstukken in verkeerde kasten...

En hoe komt dat dan?? Gebrek aan oefening? Laksheid? Desinteresse? Gemakzucht?

Probleem is denk ik deels dat hij erg veel weg is vsn huis. Als hij dus eens thuis is doet hij eens een keertje 'iets' asn de was, maar bezorgt mij alleen maar extra werk. Hij hoeft die uitgerekte kreukelige zooi aan het wasrek namelijk niet op te vouwen. Dan zit ie nl al weer in een buitenland. En als zoon boos op zoek is naar die sportbroek die net voor een wedstrijd kwijt is, schuim ik met hem de andere kledingkasten in huis af, terwijl man wederom elders is.

Gevolg is idd dat ik manlief ( die echt een schat is) heb gevraagd zich alsjeblieft helemaal niet meer met de was te bemoeien. Dat bespaart mij een hoop ergernis. Maar soms baal ik er wel eens van dat het daardoor allemaal 'mijn' ding is geworden. Al heb ik dat zelf gedaan. Ben ik dan ook zo'n controlfreakerige slovende muts?

Ingrid

Andersom

Man heeft heel sporadisch een overhemd nodig voor zijn werk. Ik heb er alle tijd van de wereld voor om ze te strijken. Maar hij strijkt ze zelf, want mijn strijkkunsten kunnen de toets van zijn kritiek niet doorstaan. Was ik best een beetje gepikeerd over. Dus het is maar gelukkig dat hij dat fluitend doet en niet lijdzaam.

Het zal wel aan mij liggen - ik ben ook overgangsgerechtigd - maar ik krijg echt jeuk van gendergeneralisaties. En van mensen die zelf dingen naar zich toetrekken en vervolgens een potje lijdzaam gaan zitten wezen. Zoals vroeger die uberouderrraadmoeders die mekkerden dat het altijd dezellufden waren die de schoolramen "moesten" versieren voor carnaval, of van vrouwen die zich zelf beklaagden dat ze de hele nacht op waren gebleven omdat ze met wit crepepapier en zelfgeknutselde zwart kartonnen hoedjes tig mandarijnen "moesten" transformeren in sneeuwpoppen voor een kleutertraktatie.

Ad Hombre

Ad Hombre

01-07-2016 om 07:52

Kenfan

"met wit crepepapier en zelfgeknutselde zwart kartonnen hoedjes tig mandarijnen "moesten" transformeren in sneeuwpoppen voor een kleutertraktatie."

Leuke tip! Ga ik doorgeven aan mijn vrouw

Triva

Triva

01-07-2016 om 10:17

Ingridt

'Als hij de was opvouwt laat ie de t shirts binnenstebuiten en stapelt onderbroeken, sokken of shirts van alle familieleden ongesorteerd door elkaar.

En legt dan altijd wel wat kledingstukken in verkeerde kasten...

En hoe komt dat dan?? Gebrek aan oefening? Laksheid? Desinteresse? Gemakzucht?'

Hmm ik denk dat jij één van de weinige niet-autistische mannen hebt hier op OO?

Triva,

Dat heeft toch niets met autisme te maken. Eerder met communicatie of het accepteren dat ieder een eigen gedachtegang/ werkwijze heeft.

gloria

gloria

01-07-2016 om 10:29

Mwoa autistisch genoeg

die man van mij...maar de was heb ik ook naar me toe getrokken...
Ook met gemengde gevoelens wel.
Grootste euvel is dat partner lastig samenwerkt. Als hij de was doet, snap ik er niks van. Ik weet dan niet meer wat vuile was is of schoon. Dan kan ik gaan snuffelen aan de was kost veel teveel tijd.
Ik heb simpele, duidelijke systemen, vind ik zelf al doe alleen ik de was, een ander kan het ook snappen.
Zo gebruiken we vaak dezelfde manden voor vieze en schone was. Maar een vieze was mand zet ik op de grond, schone hoger.
Ook knalt man gewoon alle schone was bij elkaar in één wasmand. Daar heb ik niks aan. Ik sorteer in de kelder, op verdieping waar ze naar toe moeten. En losse sokken laat ik in de kelder, daar heb ik plaats om te bewaren en uit te zoeken.
Het gaat zoo veel sneller als ik t alleen doe.
Ja, we hebben hier aardig traditionele verdeling vaak. Omdat we het razend druk hebben. Als de wasmachine het begeeft is het veel effectiever als man ernaar kijkt dan dat ik dat doe. Ik zou dan eerst een flinke cursus moeten gaan volgen. Leuk, maar hebben we geen tijd voor.

Half a twin

Half a twin

01-07-2016 om 11:15

Was is ook echt MIJN ding

Niet, omdat ik het zo graag doe maar als man het doet moeten we veel te vaak nieuwe kleren kooen. Hij heeft thuis geleerd dat er drie soorten was bestaan; witte was en die gaat op 90 graden en bonte was op 40 graden en handdoeken die moeten op 60.
Ik sorteer en bepaal programma, ophangen doet hij wel eens vooral handdoeken en beddegoed.
Hij vindt het maar flauwekul dat mooie truitje liggend drogen, hup twee knijpers en het droogt veel sneller. Toen was het truitje bijna een jurkje.
Hij vindt dat ik moeilijk doe, dus om strijd te voorkomen is de was mijn ding.

Lou

Lou

01-07-2016 om 12:00

Typisch toch

Die was. Mijn man kan het ook niet. Als het rek nog vol hangt met droge was, legt hij de natte was er bovenop! Waardoor 1) de droge was weer nat wordt en 2) er te weinig plaats is voor de natte was. De rest hangt hij dan over een stoel, ook rustig een paar dingen bovenop elkaar. Niet te geloven.

Maar goed, hier ook een redelijk traditionele rolverdeling. Hij repareert mijn computer, ik hang zijn was op.

Ervaring

Kweenie hoor. Jullie schilderen die mannan wel af als totale wasdebielen. Mijn schoonmoeder hield graag de mythe in stand dat schoonvader nog geen ei kan bakken. En schoonpa liet zich dat fijn aanleunen.

Degene die het meest een taak op zich neemt, is daar het best in ingevoerd. En heeft een eigen systeem wat voor degene dat heel logisch lijkt maar dat voor een niet ingewijde enige instructie behoeft. Bij mijn schoonmaakbaantje kreeg ik destijds al een instructiefilm van 20 minuten en moest ik een proefrondje met de wisser lopen.

Man en zonen hebben ongeveer dezelfde maat. Meestal leg ik twijfelgevallen op de wasvouwplank. En soms belandt er iets in een verkeerde kast. Nou vooruit dat er maanden een spijkerbroek waarmee ik toch echt verguld was bij aankoop daarna maanden veronachtzaamd in de kast van middelste heeft gelegen is misschien wel een beetje gek.

Tine Winkel

Tine Winkel

01-07-2016 om 12:44

het kan ook anders hoor

mijn man doet hier de was, van A tot Z (dus sorteren, wassen, ophangen, afhalen, strijken, opvouwen en weer in de kast leggen). Dat is er ooit een keer zo in gekomen. Toen we net kinderen hadden, deed ik zo ongeveer alles in het huishouden + mijn werk + de zorg voor de kinderen en hij had alleen zijn werk. Met die rolverdeling was ik het niet eens en hij heeft toen (o.a.) de hele was op zich genomen. Schoonmaken hebben we uitbesteed. En de rest delen we, qua werk.
Het eerste half jaar ging er wel regelmatig iets fout/minder goed, maar ondertussen gebeurt dat nog maar zelden. En als ik nu merk dat de kinderen klagen over 'te weinig schone kleding' (omdat ze de was niet op tijd in de wasmand hebben gegooid), doe ik zelf wel eens een was tussendoor - maar wel met zijn toestemming haha. Hij heeft er een heel systeem van, wanneer welke bedden etc., dus daar hou ik me graag aan - op die manier wil hij de was wel blijven doen (en dat is mij heel wat waard )

Theeleut

Theeleut

01-07-2016 om 13:00

De Was!!!!!

Ik doe hier de was, waarom? Omdat ik dat wil !!!!Vlogens mijn kinderen is het ook echt mijn hobby. Hmmmm dat weet ik zo niet maar de was is de enige taak die ik leuk vind aan het huishouden. Vroeger toen we net samenwoonden hadden we alles eerlijk verdeeld en deed man ook de was. Inmiddels hebben we zo onze favorieten. Man ruimt altijd de tafel af en smeert altijd onze lunch voor werk/school. Dat vind ik dus niks aan om te doen. Oja heel traditioneel zet hij de vuilnis buiten, weet precies welke container er deze aan de beurt is. Ach zo heeft een ieder hier zijn expertise

Kaaskopje

Kaaskopje

01-07-2016 om 13:36

De was

Ik doe de was dus ook. Niet omdat ik dat altijd wil, maar omdat het dan gebeurt zoals ik wil. Ik geloof dat we niet uniek zijn voor wat de reden hiervan is. Hij hangt de was onlogisch op. Met knijpers in de schouders, in plaats van de zoom even over de lijn te vouwen en dan vast te knijpen. Badlakens komen meer verfrommeld van de lijn,broeken net zo. Goed bedoeld, maar ik vraag het echt alleen in uiterste nood. Ik ben al blij als hij de was in de machine wil doen als ik werk. Dat scheelt toch weer.

Jaina

Jaina

01-07-2016 om 13:54

Was

Ik doe hier in huis meestal de was. De belangrijkste reden is dat mijn man meestal kookt dus dan doe ik ook wat. Of ik laat het de kinderen doen. Ik vind het niet erg om de was te doen verder maar mijn man kan het echt even goed als ik. Strijken doet hij dan weer meestal. Vooral omdat ik heel weinig strijk en hij juist veel van zijn kleding gestreken wil. Bovendien kan ik volgens hem niet goed strijken. Dus hij strijkt al jaren zijn eigen kleding (en die van de kinderen) en ik strijk mijn eigen kleding (niet).

Als je een heel specifiek was systeem hebt dan kan ik me inderdaad voorstellen dat je het liever zelf wil doen. Bovendien kan ik me dan ook goed voorstellen dat die ander daar geen zin in heeft.

Zelf doe ik de was heel simpel, ik sorteer niet zeer uitgebreid voor en ik hang alles maar zo'n beetje op als het er uitkomt. Ik zou er ook wat kriebelig van worden als iemand me ging voorschrijven hoe ik een truitje op moet hangen of op moet vouwen en dat ik de was toch wel in 10 soorten voor zou moeten sorteren. Daar heb ik ook geen zin in en al helemaal niet volgens het systeem van een ander.

Wilma

Wilma

01-07-2016 om 14:24

Mannenwas

Laat die mannen toch zelf uitvinden hoe dat zit met de was. Ik heb het ook moeten leren, is helemaal goedgekomen.

Half a twin

Half a twin

01-07-2016 om 14:25

Hoezo systeem van een ander?

Alle kleding heeft een wasvoorschrift, 30 of 40 graden lichte kleuren bij elkaar en donkere kleuren bij elkaar. Dat is niet specifiek mijn systeem zo doen meer mensen dat. Dat het lichtroze shirtje niet bij de nieuwe spijkerbroeken van zoon gaat lijkt mij ook heel logisch.
Van sommige dingen schrijf ik echt voor hoe ze opgehangen moeten worden/liggend bedroogd moeten worden. Een katoenen breisel dat net uit de was komt is zwaar en als je dat ophangt aan 2 knijpers wordt het wel heel erg lang.

Man vindt het trouwens fijn dat ik de was doe. Hij kan nu veel langer doen met bepaald ondergoed (wit) Vroeger draaide hij dat op 90 graden zoals van zijn moexer geleerd. Nu het wat kouder gewasen wordt en niet zo hard gecentrifugeerd gaat het veel langer mee.

Welnee

Na een paar keer wassen is de overtollige kleurstof er wel uit en kan je een spijkerbroek rustig bij lichte was stoppen. Al die speciale wasmiddelen komen uit de Dikke Duim van unilever. Goed, je moet niet je zijden negligeetje met de vaatdoekjes meekoken. Maar verder luistert het echt niet zo nauw als die honderdduizend wasdraadjes willen doen geloven. En mannenondergoed kan er niet grauw en groezelig uitzien. Gaan ze ook niet achter de vrouwtjes aan.

Jaina

Jaina

01-07-2016 om 16:35

Half a twin

De wasvoorschriften hou ik me ook niet 100% aan. Bij mij steekt het allemaal niet zo precies. Ik was de meeste spullen samen. Donkere en lichte kleding samen gaat echt prima. Ik was sommige dingen wel op 60 graden en de rest op 40 graden. Soms sorteer ik iets meer voor als ik veel dezelfde spullen heb. Dan heb ik bijvoorbeeld een keer een was met alleen zwarte kleding. Maar het is maar net hoe het uitkomt.Als ik maar een paar zwarte kledingstukken heb dan gaat het gewoon mee met de rest. Ik heb niet het idee dat het hierdoor vlugger verslijt. Ik zou er helemaal geen zin meer in hebben als iemand tegen me zou zeggen hoe ik het precies moet doen. Ik doe het op mijn manier of ik doe het niet. Voor mijn man geldt overigens hetzelfde. Hij mag het best anders doen dan ik. Het enige criterium is dat het schoon wordt en dat wordt het gelukkig.

Half a twin

Half a twin

01-07-2016 om 16:52

Van alleen schoon word ik niet gelukkig

Het moet ook mooi blijven. Dus mijn witte bloes met blauwe vlindertjes echt niet met de spijkerbroeken mee. Ook geen rode sokken met diezelfde bloes mee. Geen spijkerbroeken met d3 wollen truien. Alles om te zorgen dat het mooi blijft.

rode krullenbol

rode krullenbol

01-07-2016 om 17:09

Samen

Samen de was doen biedt gelegenheid tot het uitwisselen van info èn kusjes.

Triva

Triva

01-07-2016 om 19:35

tjongejonge

Het was natuurlijk een grapje over dat autisme, Ad had dat grapje tenminste begrepen.

Jullie mannen houden jullie gewoon voor de gek, mijn man doet de was, hij sorteert, gooit in de machine, hangt op en vouwt. Ik doe het in de kast en ik strijk de paar bloesjes of overhemden die daar net even wat mooier van zitten bij kraag en knopen. Het is inderdaad een mythe dat het moeilijk is en je goed moet sorteren. Het blijkt vooral dat als we iets nieuws hebben en ik niet goed oplet het gewoon goed gaat, daar waar ik het nog heel wat keren apart had gewassen. Als je een blousje met vlindertjes wil verdedigen, gooi die dan niet in de wasmand denk ik dan. Wij hebben donkere was op 30, lichte was op 40 en handdoeken/ondergoed etc op 60. Meer variaties hebben we niet en ik kan me niet heugen dat daar wat fout is gegaan.

Ad Hombre

Ad Hombre

01-07-2016 om 19:45

Triva

"Het was natuurlijk een grapje over dat autisme, Ad had dat grapje tenminste begrepen."

Yep

Lente

Lente

01-07-2016 om 20:23

Hier wast man ook

Wij hebben net zoiets als bij Triva, 1 bak met 60 graden, 1 bonte 40 graden, 1 lichte met 40 graden. Die van 40 graden is een was van 45 minuten dus die is maar erg kort 40 graden. Daar kan de was van 30 graden ook in. En als die daarna nog vies is, gaat die nog een keer mee. Oja, en nog een bak voor wolwas. Die wordt gevuld door ons beiden maar ik vis daar de niet wollen spullen weer uit.
Het enige dat mijn man lastig vindt, is het sorteren per kind. Het lukt hem niet om alle kleding in de juiste wasmand (per kind of volwassene) te stoppen. Maar dat vergeven we hem.

bieb63

bieb63

01-07-2016 om 21:22

wat maakt het uit?

Mij lijkt dat beide partners ieder een deel van de 'steen' bijdragen. Hoe dat verdeeld is, wie wat doet, wat maakt het uit? De 1 werkt meer dan de ander: dus brengt meer geld in het laadje (en heeft minder tijd voor andere klussen), en de ander werkt minder en heeft dus meer tijd voor de andere noodzakelijke klussen. Zo simpel is dat. En als je allebei evenveel werkt, dan moeten de andere klussen enigszins evenredig verdeeld worden. Hoe? Nou gewoon: wie het handigst en snelst en meest praktisch is met de was, doet de was. Of wie het minst hekel heeft aan de was, doet de was. De ander doet dan andere dingen.
En ja, uiteraard, oefening baart kunst.... Maar dat wil niet zeggen dat de 1 meer 'gevoel/kennis/inzicht' heeft in klus x dan de ander. Niet iedereen heeft gevoel voor het bereiden van een lekkere maaltijd. Technisch koken kan iedereen (of op z'n minst leren, of een praktisch kookboek erop na slaan), maar met gevoel koken kan niet iedereen. Zo is het ook met andere zaken.
Als mijn man een hekel heeft, of onhandig is, of geen ervaring heeft of whatever in strijken, was sorteren, hygienisch de wc schoonmaken enz., nou prima, dan mag hij andere dingen op zich nemen (heen en weer rijden om kids te halen/brengen, administratie doen, wat dan ook). Zolang een ieder enigszins evenredig z'n steen bijdraagt maakt het niet uit m.i.

Tank

Tank

01-07-2016 om 21:24

tijdje gedaan

gewoon van alles bij elkaar mikken en kijken wat er dan nog wit is van de witte was.
Mijn zo op het oog witte broek is naast andere (nog niet samen gewassen)spullen toch grauw geworden. De kleding die ik bij wit hield is nog wit. Die grauwwitte broek heb ik pas 1 jaar en alleen vorige zomer en deze lente af en toe gedragen.

Hier dus een witte was, gekleurde (rood, rose, oranje enz) en een donkere was.

Mijn ex deed nooit de was. Heb m aardig wat kunnen leren en nu draait hij er zijn hand niet meer voor om. Ik verdenk hem wel van kleurenblindheid...

Vesper Lynd

Vesper Lynd

01-07-2016 om 22:59

Helaas

Ik gooi witte kleding met een printje met een colour catch doekje bij de witte was en laatst is dat toch een keer mis gegaan. Mijn handdoeken lijken nu nog wel wit als je er eentje vast hebt, maar naast een echt wit hemdje zie je dat het geler is. De kinderen mogen dus alleen een was aanzetten die ik heb gesorteerd. Ze hebben er overigens niet heel veel interesse in.

Kaaskopje

Kaaskopje

02-07-2016 om 01:54

Triva

Jullie mannen houden jullie gewoon voor de gek, mijn man doet de was, hij sorteert, gooit in de machine, hangt op en vouwt. ===

Zolang mijn man kookt, boodschappen doet, meer met de honden loopt dan ik, e.d. vind ik het redelijk dat ik o.a. de was doe. Als de nood aan de man komt en ik het duidelijk uitleg (man houdt me niet voor de gek, hij heeft dat inzicht en het overzicht erop helaas echt niet (meer)), kan hij wassen en dan zet ik mijn Pietje Precies-eisen ook aan de kant. Omgekeerd kan ik nog steeds niet goed overweg met de magnetron. Ik weet niet wat het is, maar ik ben er niet handig mee en dat is eigenlijk niks voor mij. Dus roep ik man om de temperatuur goed te zetten bijvoorbeeld.

gloria

gloria

02-07-2016 om 05:39

zelf ook

te autistisch om je grap te snappen Trivia.
Voor de gek houden, wat een vreemde redenering.
Als de computer het niet doet, houd ik man toch ook niet voor de gek als ik hem daarna vraag?
Tuurlijk, ik kan me er zelf in gaan verdiepen, wie weet kom ik er nog uit ook. Voor hem is het echter een fluitje van een cent, meestal.
Tsja, we hebben niet voor alles tijd.
Ik ben niet zo precies met de was.
(maar hier dus vooral het punt dat ik de was niet meer 'snap' als man ermee bezig is geweest, kost me dan meer tijd. )
Wel was ik geregeld was op handwas programma. Ik hang alles op hangers dus hier geen ingewikkelde ophangtechnieken.
Was is hier wel het enige dat alleen bij mij ligt, gewoon voor het gemak zo afgesproken. De rest doen we in principe samen, zoals het uitkomt.

Inaya

Inaya

02-07-2016 om 07:48

de was?

Niemand komt aan de was! Dat is mijn domein. Dat heerlijk voldane moment aan het einde van het weekend, als alle wasmanden leeg zijn en de droogrekken vol hangen, laat ik me niet afnemen!

De was afhalen en opvouwen zou ik wel graag uitbesteden ☺

Triva

Triva

02-07-2016 om 09:45

voor de gek

Een volwassen persoon met een baan en met een normaal IQ moet toch echt in staat zijn om de was te doen. Gaat dat fout, maakt die persoon er een potje van en weet ik veel wat allemaal: dan houdt die je voor de gek ja. Als daar een vrouw naast staat die het allemaal niet af wil geven moet je dus niet zeuren. Ik weet zeker dat als die vrouw er niet meer is dat die man de was kan doen, net zoals een kind dat kan.

Dat de een het gewoon prettiger vindt om de computer te maken of het gras te maaien en de ander om aan het eind van het weekend te genieten van lege wasmanden is een prima taakverdeling maar dat wil niet zeggen dat het niet andersom zou kunnen, het is gewoon dat de één het niet wil leren en de ander het niet wil afgeven. Vaak gaat dat precies zo met de eerste weken met een baby. In die valkuil ben ik in ieder geval nooit getrapt. Ik doe de strijk omdat mijn man dat niet zo leuk vindt maar ook omdat hij verder al zo ongeveer alles doet en het zijn maar een paar artikelen per week, die ik vaak laat hangen tot een week of 3-4 maar als ik er op sta dat hij zijn eigen overhemd strijkt dan doet hij dat gewoon en al doende leert hij, net zoals ik en net zoal jullie eens hebben geleerd om die was te doen.

Half a twin

Half a twin

02-07-2016 om 20:18

(Bijna) alles kun je leren

Maar soms wil en hoef je dat niet. Er zijn zelfs situaties waarin je het echt niet kan leren. Mijn kleurenblinde zoon kan door te voelen aan het materiaal spijkerbroeken van ribbroeken onderscheiden. Hij weet zijn frambozenrode NYC tshirt niet mooi staat bij zijn bruine broek. En daarvoor hebben we een hoe kies ik kleding systeem bedacht in zijn kast. Was sorteren zal hij ook moeten leren maar ik kan mij zo voorstellen dat zijn toekomstige partner hem dat snel uit handen zal nemen.

Reageer op dit bericht

Op dit topic is al langer dan 4 weken niet gereageerd, daarom is het reageerveld verborgen. Je kan ook een nieuw topic starten.